1 PARTEA 1 Componentele masinii 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29.

Extensie masa Masuratori in centimetri/inch Carcasa mosorel Placa ac Puncte pivot pentru cusatura circulara Piciorus presor Maner/parghie eliberare piciorus presor Taietor fir Capac frontal Buton piciorus presor Buton tensionare fir Intinzator fir Ghidaj fir Ghidaj fir bobinator Buton selectare cusaturi Suport papiote Bobinator Declansator bobina plina Buton pas cusatura Latime cusatura/buton pozitie ac Parghie cusatura de intarire Maner Parghie butoniera Parghie piciorus presor Brat liber Surub clema acului Priza masinii Intrerupator Volanta

Accesorii standard 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Piciorus de metal Piciorus pentru satin (doar pentru modelul 2300) Piciorus pentru fermoar (doar pentru modelul 2300) Piciorus cusatura invizibila Piciorus butoniera automata (doar pentru modelul 2300) Butoniera in 4 pasi (doar modelul 2100) Ace

2 8. 9. 10. 11. 12. Mosorele (4 in total) Cutitas de butoniera Surubelnite, mari si mici Pedala Husa de praf

Extensie masa si brat liber Extensie masa Extensia de masa va ofera un spatiu mai mare pentru a va usura munca in ale cusutului. Bratul liber este indicat pentru maneci, brau, genunghi, cot. Cutia cu accesorii Extensia de masa este folosita si ca cutie pentru accesorii.

Masuratori in centimetri/inch Se gasesc in partea din fata a masinii, este eficienta in masuratori mai rapide.

Puncte pivot pentru cusatura circulara In extensia de masa exista niste gaurele la o distanta de 1 cm. Folositi aceste gaurele pentru a coase cercuri. Buton pentru reglarea piciorusului Setati butonul pentru presiune la “3”, pentru cusatura normala. In functie de grosimea tesaturii, ve-ti creste sau scadea presiunea.

Spatiu suplimentar sub piciorusul presor Poti ridica piciorusul presor la o pozitie mai inalta decat pozitia normala, printr-o simpla miscare a piciorusului presor, sau puteti pune tesaturi grele sub piciorusul presor. Trageti de parghia/manerul piciorusului presor, mai sus de pozitia sa normala.

Cand cusatura speciala este gata. Impingeti parghia transportorului in jos si lasati sa alunece spre dreapta. trageti de parghia transportorului in jos sa alunece spre stanga pana cand parghia se potriveste. Apasati parghia pentru eliberarea piciorusului pesor. . Cum sa indepartati si sa atasati suporitul piciorusului Ridicati piciorusul presor. Linii de ghidaj Liniile de pe placuta acului va ajuta sa masurati latimea cusaturii. ca de exemplu broderia manuala (miscarea libera) sau cand coaseti nasturi. Cand il prindeti. Piciorusul presor se va desprinde. Rotit de surub in sensul acelor de ceasornic pentru a-l strange. pana cand parghia intra in sentulet.3 Fixarea si indepartarea piciorusului presor Indepartarea Rotiti de volanta spre dumneavoastra. va indica spatiul intre pozitia centrala a acului si liniile de pe placuta acului. Numerele pe care le observati in poza. Numerele din fata sunt in milimetri. in asa fel incat pinul sa se alinieze sub sub suportul de prindere al piciorusului. puneti suportul pe tija acului. Coborati parghia piciorusulu presor. Rotiti de surub in sensul invers acelor de ceasornic. Coborarea transportorului Transportorul trebuie sa fie ridicat pentru cusatura normala si jos pentru cusaturi mai speciale. cu surubelnita pentru a indeparta suportul de prindere al piciorusului. pentru a ridica acul la pozitia lui cea mai mare. Fixarea Pozitionati piciorusul presor. Numerele din spate sunt in centimetri. Rotiti volanta pentru a ridica transportorul. Indepartati extensia de masa si deschideti carcasa mosorelului. Ridicati piciorusul presor.

pentru cusaturile B. Rotiti atat de butonul pentru selectarea cusaturii cat si de butonul pentru pasul cusaturii.4 Buton selectare cusatura Acul trebuie sa fie la o pozitie inalta inainte de selectarea cusaturii. Pozitia central a acului – setati butonul intre 3-5 Pozitia stanga a acului – setati butonul intre 3-0 .S-”. cu atat cusatura este mai larga. cu atat cusatura este mai ingusta. Setati butonul pentru pasul cusaturii pe “+S. 11-20 (2300). Reglarea cusaturii elastic Daca cusaturile sunt prea scurte. pentru a alege cusatura. Cu cat numarul este mai mic. Cea mai larga latime. Cusatura dreapta si cusatura tripla. 1-6 (2100). 7-12 (2100). Daca cusaturile sunt prea lungi. Cu cat numarul este mai mare. si C. pe care o poate realize aceata masina este de 5 mm. pentru cusaturi elastic C. Setati butonul pentru pasul cusaturii intre 0-4. cu atat pasul cusaturii este mai scurt. 1-10 (2300) si B. Rotiti de volanta spre dumneavoastra pentru a ridica acul. rotiti de buton spre “ – “. Butonul pentru pasul cusaturii/lungimea cusaturii Rotiti de butonul pentru pasul cusaturii. Cu cat numarul este mai mic. Latimea cusaturii/Butonul de pozitionare a acului Acul trebuie sa fie la o pozitie inalta inainte de a schimba latimea cusaturii. pot fi realizate din pozitii diferite ale acului. Rotit de volanta spre dumneavoastra pentru a acul. Cu cat numarul este mai mare. rotiti de buton spre “ + “. cu atat pasul cusaturii este mai larg.

Cand ajustati tensiunea firelor. cu atat firul este mai stramt. iar firele groase si acele largi sunt pentru tesaturile groase. firul acului si firul mosorelului ar trebui sa fie impreuna in centrul celor 2 straturi ale tesaturi.5 Parghia pentru cusatura de intarire Aceasta masina va coase inapoi. Scimbati butonul de tensionare fir: Cand materialul este gros Coaseti mai mult de 2 straturi Tensiunea este prea stramta Rotit de buton spre un numar mai mic. gros. Tensiunea este prea slaba Rotiti spre un numar mai mare pentru a strange tensiunea firelor. cand coseti zig-zag sau satin. pentru a slabi tensionarea firelor. Firul superior ar trebui sa apara pe partea inferioara a tesaturii. Folositi acelasi fir pentru ac si mosorel. sunt folosite pentru material usoare. firele fine (cu cat numarul este mai mare. Ajustarea tensiunii pentru zig-zag si broderie Tensiunea firului superior ar trebui sa ie putin mai slaba. matasos. PARTEA 2 Alegerea corecta a acului s a firului Firul trebuie sa fie rezistent. Buton tensionare fir Cusatura dreapta In cusatura dreapta. cat timp apasati in jos parghia pentru cusatura de intarire. In general. cu cat numarul este mai mare. . cu atat firul este mai subtire) si acele (cu cat numarul este mai mic cu atat acul este mai subtire. Intotdeauna testati firul si marimea acului pe o bucata de material.

Partile componente ale acului 1. Este recomandat pentru materiale elastice. Nu folositi niciodata un ac indoit sau rupt. ochiul 6. cu partea plata. Corpul 2. Pentru a vedea daca acul este defect. Dril/Jeans – Partea ascutita patrunde tesaturi ca dril/jeans sau panza. varful Universal – tesaturi si materiale elastice.puteti coase 2 randuri paralele. Ar putea cauza pasuri/cusaturi sarite sau fire rupte. Rotiti de surubul clemei acului. Topstitching – partea ascutita patrunde straturile. Indepartati acul din clema.6 Schimbarea acului Opriti masina. Acul universal de 14/19 vine impreuna cu masina. Axul 3. . pentru a-l desface. nu pentru broderii. puneti partea plata a acului pe ceva plat (placa acului. Spatiul dintre ac si suprafata plata ar trebui sa fie egala. Piele – Varful de taiere realizeaza mici gauri in piele. Coborati piciorusul presor. Introduceti noul ac in clema. in sens invers acelor de ceasornic. impingand cat de mult puteti. canelura scurta 5. ochiul larg si canelura larga. o bucata de sticla). Elastice – pentru a preveni sarirea pasului/cusaturii in sintetice si elastice. Ace duble . Varf cu bila Varful patrunde tesatura ceea ce impiedica tesatura sa se desire. Rotit de volanta pentru a ridica acul. canelura lunga 4. Strangeti surubul clemei.

Trageti de volanta pentru a impiedica acul sa se miste sus-jos. Curata excesul de ulei. 2. Pedala si viteza de coasere Viyeza este determinate de cat de tare apasati pedala. Suport pentru papiote Trageti de suport in sus pentru a pune ata. Cu cat apasati mai tare pedala. Scoate afara mosorelul din suveica.7 Conectarea masinii Masina este echipata cu un cablu de alimentare detasabil. Indepartarea suveicii Scoateti extensia de masa si deschideti carcasa mosorelului. Treceti firul prin gaura in mosorel. Puneti mosorelul pe axul bobinei. Porniti masina. si porniti coaseti fara fir pentru cateva minute. Introduceti mufa in masina si apoi in priza. pentru a indeparta suveica. Asigurati-va ca voltajul si frecventa indicate pe masina corespund cu ale dumneavoastra. din interior spre exterior. . puneti mai intai o bucata de material sub piciorusul presor. cand transportati masina. cu atat masina va coase mai repede. 3. Trageti dispozitivul de blocare/cheita. Infirarea mosorelului 1. Eliberati dispozitivul de blocare/cheita. Daca folositi masina pentru prima data. Puneti firul pe suportul pentru papiote. asa cum va este ilustrat. Rotiti de volanta spre dumneavoastra pentru a ridica acul. Lasati suportul in jos. Trageti firul de jur imprejurul ghidajului bobinei. Verificati ca butonul pornit/oprit sa fie pe oprit.

Introducerea mosorelului 1. Puneti mosorelul in suveica.Opriti masina dupa ce a facut cateva ture si taiati firul . 5. Introduceti suveica.Trageti aproximativ 15 cm (6’’) de fir. Ghidati firul in jos prin dreapta slotului. 1. 3. Scoateti dispozitivul de blocare/cheita suveicii. Intoarceti axul bobinei spre stanga si taiati firul. Infirarea masinii Rotiti de volanta spre dumneavoastra pentru a ridica acul la pozitia cea mai inalta. Trageti firul sub ghidaj. Tineti firul cu mana si apasati pedala. . 2. 6. in zona de tensionare. Inchideti carcasa mosorelului. 7. Rotiti de volanta inapoi. Ridicati piciorusul pesor. 2. Impingeti axul bobinei spre dreapta. Apasati iar pedala pana cand bobina este plina. Trageti firul sub arcul de tensiune si in ochi. Trageti firul in slotul suveicii.8 4. 4.

5. Trageti de fir in jos prin spatele ghidajului. Continuati sa rotiti pana cand pana cand acul se ridica si intinzatorul de fir este la pozitia cea mai inalta. Buton setare pas . PARTEA 3 Elementele de baza Buton selectare model cusatura 1.in functie de tesatura . Scoaterea firului de la suveica 1. peste intinzatorul de fir si in jos in ochiul intinzatorului de fir. Trageti firul din dreapta spre stanga.9 continuati sa coborati pana la ax/carlig 3. 6. Buton setare cusatura – pe cusatura dreapta Buton setare pas 2. Infirati acul din fata in spate. Trageti 10 cm (4’’) de ambele fire prin spate. 3. Rotiti de volanta spre dumneavoastra. Ridicati piciorusul presor si tineti firul cu mana stanga. sub piciorusul presor. pentru a cobora acul in masina. Trageti de fir in jos prin spatele ghidajului pentru tija acului. 4. 2.

pentru a realiza marimea butonierei. pintucks. firul si numarul de starturi trebuie schimbate unde tensiunea ar trebui setata. Tensionarea firului la 4. Coborati acul. Tesatura. . Incepeti sa coaseti Ridicati piciorusul presor si pozitionati materialul langa placa acului. insailare. Piciorus pentru satin(model 2300) – ideal pentru satin si cusaturi decorative. incretiri. tiv cu 2 ace. pentru fermoare. Apasati pedala. pentru pozitia centrala a acului sau 0 pentru pozitia stanga. Masina va coase automat marimea corecta.10 Buton tensionare fir 3. Piciorus pentru fermoar(model 2300) – pentru fermoare Piciorus pentru cusatura/tivul invizibila Piciorus butoniera automata(model 2300) – puneti nasturele in piciorus. Folositi volanta pentru a aduce acul la pozitia cea mai inalta. Cusatura dreapta Cusatura dreapta este folosita pentru tesaturi. Ce piciorus presor trebuie folosit 5. Folositi piciorusul presor indicat in imagine. Piciorus metalic – folosit pentru cusatura dreapta si zig-zag. Buton latime cusatura /pozitie ac 4. Setati butonul pe 5 pentru latime cusatura/pozitie ac. Ridicati piciorusul presor. Ghidati materialul de-a lungul limitatorului orietativ. Piciorus pentru butoniera in 4 pasi(model 2300) – folositi masura indicatape piciorus. Trageti firul sub piciorus si coborati piciorusul. apasati si tineti parghia cusaturii de intarire cat timp coaseti. Sfarsitul cusaturii Pentru a lega firele la sfarsitul cusaturii.

Coaseti mai intai primul rand langa margine si folositi-va de marginea piciorusului ca si ghid. Pentru a coase partea dreapta a fermoarului. Coaseti al doilea rand langa primul folosind marginea piciorusului ca si ghid. Lasati firul mai lung atat la inceputul cat si la sfarsitul fiecarui rand. . Rotiti mterialul in jurul acului pentru a schimba directia de coasere.0 Cresteti pasul cusaturii la 4.11 inainte de a muta materialul. pentru a cobora acul in tesatura. Resetati masina pentru cusatura dreapta. Ondularea pe 3 sau mai multe randuri. pentru a taia lungimea potrivita. Sau puneti materialul incretit peste tesatura plata si coaseti 2 materiale direct pe al doilea rand. Coaseti intre 2 randuri de cusaturi. Indepartati materialul. Trageti de firele mosorelului simultan pana cand obtineti ondularea/incretirea materialului dorita. Schimbarea directiei Folositi volanta. Trageti de fire in sus si apoi inspre taietorul de fire. Pentru a coase partea stanga a fermoarului. Innodati firele la fiecare capat. atasati piciorusul pentru fermoar pe partea stanga. Atasati un pin pe piciorusul pentru fermoar la la canelura pe suportul de prindere a piciorusului. Ridicati piciorusul presor. atasati piciorusul pentru fermoar pe partea dreapta. Coaseti 2 randuri de cusaturi paralele.0-4. Incretirea Incretirea se face pe un rand sau doua randuri paralele. Coborati piciorusul presor si continuati sa coaseti. Materialele subtiri spre medii dau cele mai bune rezultate Scadeti tensiunea la 2. Insertie fermoar (Model 2100 – piciorus optional) Fermoarele sunt inroduse la fuste sau pantaloni. pentru a stabiliza incretirea materialului.

Opriti-va chiar inainte ca piciorusul pentru fermoar sa atinga cursorul pe placa fermoarului. Coborati usor acul in tesatura. Cresteti pasul cusaturii la 4 si insailati deschiderea fermoarului inchis. Coborati acul in teastura.12 Pregatirea tesaturii Adaugati 1 cm (3/8’’) la marimea fermoarului. Atasati piciorusul cu partea dreapta a pinului. Resetati pasul cusaturii la 2. Apasati cusatura si insailati cusatura deschisa. Dintii sunt pe linia cusaturii si fermoarul de sus este de 1 cm (3/8‘’) de la marginea superioara a materialului. Coborati piciorusul si coaseti restul cusaturii. Opriti aproximativ 5 cm (2’’) din partea superioara a fermoarului. Inchideti fermoarul. Deschideti fermoarul si pozitionati-l cu fata in jos pe limitatorul orientativ. Setati pasul cusaturii la 4 si insailati prin limitatorul orientativ si plca fermoarului. 1. Intoarceti fata fermoarului in sus.5.5. indepartati insailarea si deschideti fermoarul. Ridicati piciorusul presor si deschideti fermoarul.Puneti ambele parti ale tesaturii impreuna si coaseti sub deschizatura fermoarului. Incepeti de jos. Resetati pasul cusaturii la 2. coaset fermoarul de jos in sus. Nervuri Ar trebui adaugate inainte de taierea materialului. Mutati piciorusul pentru fermoar pe partea stanga a pinului. Folositi un marker care se curata la spalat si trasati linii . Atasati piciorusul cu pinul pe partea stanga. Inchideti fermoarul. Coborati piciorusul si coaseti restul cusaturii. Ghidati marginea piciorusului de-a lungul dintilor fermoarului si coaseti prin articolul de imbracamintesi placa fermoarului. Ridicati piciorusul.

Indepartati acul dublu. Infirati fiecare ac din fata in spate. 4. folosind ambele suporturi pentru papiote. nasturi. 5. ca acul sa devieze materialul spre dreapta. Coaseti folosind piciorusul ca ghidaj pentru marginea impaturita. Setati masina pentru a coase cu un singur ac. inainte de a calca nervurile pe o parte.13 pentru nervuri pe partea dreapta a materialului. Folositi zig-zag pentru a termina marginea nelucrata. Indoiti materialul pe prima linie cu dosul tricotului. pentru aplicatii de satin. 2. Coaseti toate nervurile. taiati materialul care este in plus. contra ghidajului pentru piciorusul pentru ivul ascuns. 3. Trageti un fir in spatele fiecarui ghidaj pentru tija acului (A). Atentie! Aceste ace sunt disponibile in diferite marimi. Indepartati liniile facute cu markerul. Indoiti tivul. Cusatura zig-zag Schimbati latimea si lungimea. Tivul cu ac dublu (ac optional) Este folosit pentru materialele elastice. Puneti materialul indoit sub piciorusul presor. Overcasting Finisarea marginii cusaturii se numeste overcasting. Opriti masina si introduceti acul dublu. Inainte de a coase rotiti de volanta pentru ca acele sa nu loveasca piciorusul. Puneti materialul sub piciorusul presor. . Infirati masina ca si atunci cand folositi un singur ac.

ridicati piciorusul presor. petale. Zig zag in 3 pasi Zig-zag-ul in 3 pasi (zig-zag multiplu) este folosit pentru a incheia marginile cusaturilor. . intoarceti materialul. matase va aduc cele mai bune rezultate. 4. monograme. Folositi-l doar pentru material usoare. Pozitionati materialul sub piciorusul presor. aduceti acul in material. rotindu-va cu acul pe aplica. 1. 2. Taiati forma. Aceasta cusatura face o margine plata decat zig-zag-ul obisnuit. Pregatirea aplicatiei 1. tulpini de flori. 3. Incepeti sa coaseti cu zig zag Prindeti marginea materialului pe partea stanga. coborati piciorusul presor. 2. Aplicatie cusatura de satin (model 2100 – piciorus optional) Cusatura zig-zag este folosita pentru aplicatii. Marginea materialului trebuie taiata fara fire care se desprind. Firele din 100% bumbac. Coaseti modelul pe material. Cand doriti s aintoarceti.14 Tivul rulat (model 2100 – piciorus optional) Aceasta tehnica face o margine minunata pe gulere si tivuri. Aplicati banda pe dosul tricotului. Materialul se va rula automat sub cusatura. Intindeti marginea materialului in mijlocul piciorusului. rayon. si continuati sa coaseti. invartiti materialul spre partea dreapta si taiati orice material ramas in plus.

pentru lenjerie si tricot/jersey.5 (5/8”). Depinde de desirare. Strangeti firul superior. Coborati piciorusul presor. Incheiati marginea tivului cu un zig-zag sau cu un zig-zag in 3 pasi inainte de a coase tivul invizibil. Incetati sa coaseti pana dincolo de sfarsitul desirarii. punand marginile impreuna. Setati lungimea si latimea dorita. Indoiti tivul si presati. Coborati piciorusul presor. . Elna a inventat tivul invizibil elastic in 1952. Lasati acul sa patrunda marginea impaturita doar cand trageti de material la dreapta. coaseti de 2 sau 3 ori. Folositi un material usor ca tricotul. Incepeti sa coaseti mai sus de partea desirata. Slabiti surubul si introduceti piciorusul pentru tivul invizibil intre surub si codita. Impaturiti si coaseti pe bie. Lasati 6. Tivul elastic invizibil (3#) sau Tivul invizibil pentru tesaturi (4#) (2300) Tivul invizibil este atat pentru materiale elastice cat si pentru tesaturi. Indoiti sub tiv spre partea dreapta a tesaturii. Shell Tuck (Model 2100 – piciorus optional) Este un finisaj pentru tiv. lasati un spatiu intre randuri de aproximativ 1.15 Repararea rupturii Trageti simultan peste marginile desirate si lasati un spatiu mai mare decat partea desirata. Coaseti pe mijloc.5-10 mm (1/4’’ -3/8’’) distanta la partea dreapta. Strangeti surubul si ridicati piciorusul presor. Deasemenea este folosit pentru linii decorative. Pozitionati materialul in asa fel incat marginea impaturita sa se afle in partea stanga a ghidajului. Daca coaseti “shell stitches” (cusatura scoica).

1. Indoiti si presati sub dosul tricotului pe ambele margine ale tesaturii. . Intotdeauna testati pe o bucata de material.16 Cusatura “box” (Model 2100 – piciorus optional) Alegeti cusatura”box” pentru a atasa elastic direct pe tesatura fara a face tiv pentru elastic. 1. Puneti elasticul din mijloc sub centrul piciorusului presor. Delimitati colturile elasticului si faceti-le sa corespunda in centru-fata. 2. Se foloseste cand coaseti pe materiale elastice. centru-spate si pe pargine. (A) Folositi un pas mai scurt pentru material subtiri. (B) Folositi un pas mai lung pentru materiale mai groase. puneti marginile unele langa altele sub mijlocul piciorusului presor. Cu partea dreapta a cusaturii in sus. Butoniera automata (Doar pentru modelul 2300) Toate butonierele ar trebui sa foloseasca IBN. 2. Cusatura picot Cusatura picot poate fi folosita pentru a coase materialul margine la margine.

Atasati piciorusul pentru butoniera. Puneti nasturele in piciorusul pentru butoniera automata. 3. Butoniera va coase automat: 1. Coborati piciorusul presor. . Legati firele. puneti un pin in interiorul cheitei si folositi un cutitas de butoniera. Intotdeauna testati pe o bucata de material. 6. Se foloseste cand coaseti pe materiale elastice. Trageti firul pe partea din dos a tricotului. pana cand acul coboara in tesatura. invartiti de butonul pentr selectarea modelului catre “reset” si apoi inapoi la “A”. 2. Pentru a coase o alt abtoniera. Trageti parghia butonierei in jos. Taiati firele la 10 cm (4’’) distanta. Marcati zona butonierei pe tesatura. Trageti suportul pentru nasture in spate si introduceti nasturele in suport. Puneti ambele fire spre stanga. 5. Introduceti articolul sub piciorus si rotiti de volanta. Cheita din spate 3. Zigzag in dreapta Coaseti incet si opriti-va din cusut cand ati obtinut cheita din fata iar butoniera este gata.17 1. Pentru a deschide butoniera. Butoniera in 4 pasi (Doar pentru modelul 2100) Toate butonierele ar trebui sa foloseasca IBN. Cheita din fata si zig-zag in partea stanga 2. Verificati ca deschizatura nasturelui sa fie in spatele piciorusului cand este atasat. 4. sub piciorsul presor.

Opriti-va din cusut cand ati realizat pasul dorit. A.18 (A) Folositi un pas mai scurt pentru material subtiri. 5. Selectati butonul pentru selectarea cusaturii pe pasul butonierei A4. Coaseti de partea stanga a butonierei. B – modelul2100. Coaseti 5 cheite. Coaseti 5 cheite. pentru a stabili grosimea firului. Coborati piciorusul presor. unde va porni butoniera si coborati . Rotiti de volanta spre dumneavoastra pentru a ridica acul la pozitia cea mai inalta. Ridicati piciorusul presor.model 2300. 2. Selectati butonul pentru selectarea cusaturii pe pasul butonierei A2. Taiati firele la aproximativ 10 cm (4’’). 6. 4. Trageti firul spre dosul tesaturii. 1. 3. Coaseti o butoniera cu fir folosind aceleasi directiica si pentru o butoniera. Coaseti pe partea dreapta a butonierei. Legati firele. Coborati acul in articolul de imbracaminte. cand pasul drept il egaleaza pe stangu. Pozitionati materialul sub piciorusul presor. Opriti-va din cusut. (B) Folositi un pas mai lung pentru materiale mai groase. Selectati butonul pentru selectarea cusaturii pe pasul butonierei A1. pentru a tine capetele stranse. Butoniera cu fir Se gasesc la hainele si articolele care necesita butoniera puternica. Ridicati piciorusul butonierei si treceti firul prin urechiusa din spatele piciorusului butonierei. Pozitionati firul in bifurcatia pe partea din fata a piciorusului. Selectati butonul pentru selectarea cusaturii pe pasul butonierei A3. Setati pasul cusaturii.

Cum sa coseti un nasture (Model 2100 – piciorus optional) 1. PARTEA 4 Cusatura elastica Cusatura tripla Este folosita pentru a intari cusaturile intre picioare. Ridicati transportorul dup ace ati cusut nasturele. Coborati piciorusul presor. puneti un pin in partea de sus a piciorusului. Rotiti de volanta pentru a avea acul intrat in gaura opusa nasturelui. sau pentru rucsaci. Trageti firul de partea cealalta a tesaturii si taiati firele. petru a cobora acul in gaura butonierei. Trageti de capatul din stanga a firului pentru a-l strange. Pentru a forma un support de prindere a firului. pentru a tine nasturele in loc. Infirati capatul prin acul de stopat. Fiecare parte a butonierei si a cheitei vor fi cusute peste fir. trageti dosul materialului si taiati. 3. Elna a inventat aceasta cusatura in 1952. Dupa ce ati terminat de cusut. taiati firele lasand 10-15 cm (4-6’’) de fir. Folosind o cusatura dreapta (pasul cusaturii 4) coaseti cusatura impreuna.19 piciorusul presor. Apasati pedala si incet coaseti butoniera. croiala manecii. Resetati masina pentru cusatura tripla. Scoateti materialul din masina si taiati doar doar firele cu care coaseti. Taiati butoniera. Coborati transportorul 2. Reajustati pasul cusaturii daca este necesar. Puneti nasturele pe tesatura si rotiti de volanta. . 4. Coaseti de cateva ori.

Legati firele de-a lungul unei margini.Folositi cusatura dreapta cu pasul cusaturii la 4. 6. Puneti marginile tesaturii impreuna sub piciorusul presor. Scoateti liniile pentru cusatura dreapta.Selectati tensiunea firului la 3. pentru as pastra tesatura. panza. bumbac. Coaseti tivul.Coborati piciorusul presor. Setati tensiunea firului la 2.0 5. Smocking Este un tratament special pentru hainele de copii si fustele doamneleor. 3. Legati firele la un al capat.0 2. Puneti materialul sub piciorusul presor. Taiati materialul de trei ori. 3. Rotiti de butonul selector petru cusaturi. Coaseti cusatura decorativa intre liniile drepte.20 Cusatura decorativa Alegeti o cusatura decorative pentru a aplica un tiv tesaturii elastice. 1. 1. Presiunea piciorusului trebuie scazuta. . spre cusatura decotariva. 4. Coaseti randurile la 13 mm (1/2’’). Indoiti si presati sub tiv 2. Taiati materialul in plus. Cusatura elastica Aceasta custura este recomandata pentru costume de baie si velur. forma. Trageti firele pentru a ondula materialul. Alegeti un material usor si fin ca batista.5.

Cusatura overlock dubla Aceasta cusatura isi incheie marginile similar cu o masina overlock comerciala. intre deasupre si dedesuptul gulerului. 1. 1. 2. Margini scallop (in forma de mici semicercuri) (Model 2300) Se foloseste pentru gulere. Puneti marginile tesaturii sub piciorusul presor. PARTEA 5 Cusatura satin (Model 2300) Folositi un stabilizator pentru tesatura. . Coborati piciorusul presor. Dupa ce ati cusut taiati tesatura aproape de material.21 Taiati cusaturile in plus. 2. buzunare. Pentru a tivi un guler. puneti un IBN (insertie broderie netesuta). Puneti materialul sub piciorusul presor. Greutatea stabilizatorului ar trebui sa fie aceeasi cu cea a tesaturii. Flositi un marker care se duce la apa. pentru a trasa linii pe satin. dar nu taiati scallop-ul.

graifarului si transportorului. Scoateti suruburile pentru placa acului si placa acului. Ungerea Deconectati masina. Scoateti graifarul (D). trebuie curatate dupa o folosire indelungata a masinii. Scoateti capul surubului. tineti graifarul (D).22 PARTEA 6 Intretinera masinii Zona din jurul mosorelului. Puneti suportul in pozitia initiala (B) si blocati inelul graifarului. Curatati suportul graifarului (E) cu o periuta sau cu un material moale. Cu o periuta. Ungeti graifarul. Curatarea suveicii si a graifarului Firele uitate si praful ar putea cauza ruperea firelor. Deschideti opritorul inel graifar (B) si scoateti inelul graifarului (C). depinde cat de des o folositi. Atasati opritorul inel graifar (C). Scoateti cheita (A) si scoateti suveica si mosorelul. . surubul si capacul frontal. Scoateti extensia de masa si deschideti carcasa suveicii. Rotiti volanta pana cand acul este ridicat si scoateti acul. curatati praful si scamele din dintii transportorului. Pentru a pune la loc suportul graifarului. Curatarea transportorului Deconectati masina. Masina ar trebui unsa 2/3 pe an sau de mai multe ori. Introduceti suveica. Scoatei acul si piciorusul presor. de tija centrala si pneti-l la loc in support (E). Curatati exteriorul masinii cu un material moale si sapun. Deconectati masina dup ace ati curatat-o. Puneti cateva picaturi de ulei asa cum va este prezentat in imagine.

Nu este utilizat un ac pentru cusaturi elastice. 1.Acul nu este introdus corect. 3. surubul si capacul frontal.Este stricat mosorelul. sintetice.Acul nu este introdus corect.Acul nu este infirat corespunzator.Butonul pentru selectarea cusaturii a fost rotit in timp ce acul era inca in tesatura. 4.Tensiunea este prea stransa. 3. 2.Tensiunea este prea stramta. Scoateti capul surubului.Acul/firul nu sunt potrivite pentru material.Acul este rupt sau indoit.Firele sunt prinse in zona graifarului.Masina nu este infirata in mod corect.23 Schimbarea becului Becul se afla dupa capacul frontal. 6. 4.Acul este prea subtire.Tensionare este prea stramta.Transportorul este plin cu scame. Deconectati masina.Firul mosorelului nu este infirat corect in suveica.Acul este prea mare . 1.Acul este indoit. 1.Acul este indoit. 2. 5. 4. 1.Acul nu este infirat corespunzator.Sunt scame in suveica. 3. Tabel pentru rezolvarea probelmelor Conditia Masina este zgomotoasa Cauza 1.Firul este ori prea gros ori prea subtire pentru ac. 3. 5. 2.Acul nu este introdus correct. 5. 2. 3. 1. 2. 2.Surubul clemei acului este slab. pagina 76 78 30 14 18 18 16 28 76 Inlocuiti mosorelul 18 18 18 14 16 10 Ruperea firelor Ruperea firului mosorelului Ruperea acului Cusaturi sarite 18 18 18 20 30 14 30 18 Materialul se increteste .

1.Nu este folosit piciorusul presor potrivit.Pasul cusaturii este prea lung/larg pentru tesatura.Butonul piciorusului de presiune nu este setat in mod corect.Masina nu este conectata.Cusaturile sunt pres scurte. 2.62 .IBN-ul nu este folosit cu tesatura. 36 6 76 14 18 78 6 36 34 22 76 26 Masina nu functioneaza Butoniera nu este corecta 58.Transportorul este plin cu scame. 4. 3. 1.Tensionarea este prea slaba. 5.62 58.Presiunea piciorusului presor nu este setata corect.Volanta este trasa pentru suveica.Este pris un fir in zona graifarului. 3.Pasul cusaturii nu este potrivit pentru teastura.Firele au fost prinse in zona graifarului. 2. Cusaturile formeaza bucle sub tesatura Tesatura nu este transportata in mod corect 1. 6. 2.Acul este fie prea mare fie prea mic.24 4. 2. 1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful