PENGENALAN MATLAMAT OBJEKTIF TARIKH 5 September 2007 sehingga 7 September 2007 MASA Ujian amali ini dimulakan pada

8.00 pagi hingga 12.00 tengah hari. TEMPAT Tempat pelaksanaan bagi pengurusan dan pengelolaan permainan kanak-kanak adalah di padang. KUMPULAN SASARAN Kumpulan sasaran adalah murid-murid Tahap 1, berumur antara 7 tahun sehingga 9 tahun dan murid-murid Tahap 2 berumur antara 10 tahun sehingga 12 tahun.

Permainan akan diteruskan jika kumpulan ayam berjaya mendapat bola. 8. 5. anak ayam dan anak musang yang terakhir akan cuba merebut bola tersebut. . Permainan akan ditamatkan juga dalam masa 10 minit. pemenang ditentukan berdasar bilangan anak yang masih “hidup”. Permainan ini melibatkan dua kumpulan iaitu kumpulan ayam dan kumpulan musang. Kumpulan ayam perlu menyasarkan bola ke dalam bakul. ahli kumpulan ayam yang terakhir dikira “mati”.KATEGORI PERMAINAN : SASARAN (AYAM DAN MUSANG) Tempat Pemain Alatan Masa : : : : Kawasan lapang 2 kumpulan (5 orang 1 kumpulan) bola. Jika bola terlepas. 10. 7. jika kumpulan musang yang berjaya merebut bola. 3. Namun. Semasa permainan dijalankan. 9. jam. 2. 1 bakul raga. 4. manakala kumpulan musang akan cuba merampas bola. bola perlulah sentiasa dilantun dan anak ayam tidak boleh berpecah dari kumpulannya. Kemudian. “Ibu ayam” dan “Ibu musang” mempunyai 4 orang anak masing-masing. kertas catatan 10 minit CARA PERMAINAN 1. Jika mendapat mata seri. kumpulan musang dan kumpulan ayam akan bertukar peranan (musang menyasarkan bola ke dalam bakul). walaupun tidak semua anak ayam “mati”. Pemenang ditentukan berdasarkan bilangan mata. Keputusan adalah muktamad. Permainan akan diteruskan oleh kumpulan ayam sehingga semua anak ayam dikira “mati”. 6.

2.SYARAT PERMAINAN 1. . Jika ada pemain yang terkeluar dari gelanggang. 4. 5. Anak ayam dan anak musang mestilah sentiasa berada dalam kumpulan masing-masing kecuali semasa merebut bola. secara automatik bola akan menjadi milik kumpulan yang menyasarkan bola. Jika bola terkeluar secara tidak sengaja. 3. Anak musang yang terakhir sahaja yang boleh merebut bola dari anak ayam yang terakhir. pemain tersebut dihukum keluar selama 2 minit. Setiap pemain tidak boleh melepasi kawasan permainan yang telah ditetapkan.

PELAN PERMAINAN SET 1 Anak musang terakhir Ibu musang Ibu ayam Anak ayam terakhir Kumpulan musang Kumpulan ayam SET 2 Anak ayam terakhir Ibu ayam Ibu musang Anak musang terakhir Kumpulan ayam Kumpulan musang .

kognitif dan sosial muridmurid selari dengan Falsafah Pendidikan Kebangsaan. Saya berharap agar aktiviti ini dapat memberi kesan positif kepada perkembangan fizikal. Aktiviti ini juga dapat melihat kreativiti setiap murid-murid dalam menghasilkan sesuatu permainan.RUMUSAN Keseluruhannya permainan kanak-kanak adalah sesuai bagi murid-murid sekolah rendah. mental. . Murid-murid seharusnya boleh bermain mengikut peraturan yang ditetapkan.

KOLABORASI Tarikh Perkara Tandatangan pensyarah 2/9/2007  Taklimat kerja kursus. 5/9/2007  Latihan permainan kanakkanak. . Tandatangan ahli kumpulan  Pembahagian tugas dan 3/9/2007 penyenaraian pergerakan asas.  Demonstrasi permainan 6/9/2007 kanak-kanak dijalankan.  Perbincangan tentang 4/9/2007 kerja kursus bersama ahli kumpulan.  Menyiapkan kertas kerja.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful