Impactul cotarii la Bursa de Valori asupra rezultatelor financiare ale SC.

MECHEL Targoviste SA

1

Bursele de valori din România – scurtă prezentare

Piaţa de capital din România a început să funcţioneze de curând după o lungă perioadă de interdicţie, ca parte a unei arii extinse de pieţe emergente din Europa de Est, dezvoltate după căderea regimului comunist. Piaţa de capital din România este formată din două burse de valori separate, una în Bucureşti şi cealaltă la Sibiu, având active suport diferite. Bursele de marfuri, care au o traditie de peste 70 de ani, au functionat dupa modelul burselor occidentale, istoria Romaniei consemnand, in anul 1881, aparitia primei burse de valori. Acest fapt s-a datorat ca urmare a adoptarii Legii asupra burselor, mijlocitorilor de schimb si mijlocitorilor de marfuri. Realizata dupa model francez, aceasta lege reglementa infiintarea, prin decret regal, a burselor de valori si marfuri. Deschiderea bursei din Bucuresti, ca urmare a adoptarii acestei legi, a avut loc la 1 decembrie 1882, in cladirea Camerei de Comert din Str. Doamnei, in Monitorul Oficial al Romaniei din decembrie 1882 fiind publicate cotatiile bursiere ale primelor companii romanesti tranzactionate. Dupa ce s-a incheiat criza economica din 1929 – 1933, si s-a refacut activitatea economica, „Bursa de efecte, actiuni si schimb in Bucuresti”, a cunoscut un curs ascendent, anul 1939 reprezentand apogeul perioadei interbelice. Trebuie spus ca, la momentul anului 1939, se tranzactionau 56 de titluri din domeniul bancar, al transportului si al asigurarilor. Terminarea celui de-al II-lea razboi mondial, cu intreaga turnura politica pentru Romania, a insemnat si sfarsitul pietei de capital si al bursei de valori. Lovitura de gratie data acestui sector economic extrem de dinamic a constituit-o procesul nationalizarii economiei din 1948, care a facut ca prin instaurarea proprietatii de stat, sa dispara produsele specifice: actiunile, obligatiunile corporatiste, titlurile de stat. Revolutia care a avut loc in anul 1989, a insemnat o cotitura importanta in istoria Romaniei, accentuata de programul de reforma ce i-a urmat si de necesitatea recladirii pietei de capital si a institutiilor acesteia, printre care si cea a Bursei de Valori Bucuresti.

Impactul cotarii la Bursa de Valori asupra rezultatelor financiare ale SC.MECHEL Targoviste SA

2

Astfel, avand o sansa uneori unica in viata, un grup de specialisti din diferite sectoare economice a reconstruit aceasta piata, piata ce isi regaseste inceputul in anul 1992. Procesul de reconstructie nu a fost usor, sub toate aspectele, incepand cu cel legislativ – au fost necesari doi ani pana la adoptarea Legii 5 /1994 privind valorile mobiliare si bursele de valori – si continuand cu cel de educare a publicului larg. Acest proces continua si astazi toti cei implicati invata zilnic, ceea ce la Bursa de Valori reprezinta o institutie esentiala a economiei de piata, iar prezenta ei in peisajul economic confera un element suplimentar de coerenta traiectoriei pe care s-a inscris economia romaneasca dupa anii ’90. Bursa de Valori Bucuresti se ghideaza si functioneaza dupa o serie de elemente si principii, si are propria viziune, rol si misiune.  Viziune Dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, Bursa de Valori si-a propus construirea celei mai performante piete de capital din regiune.  Misiune Misiunea acestei institutii este aceea de a constitui un mediu de dezvoltare si initiativa antreprenorilor, oferind servicii, norme si mecanisme pentru a atrage si a aloca resursele financiare eficient intr-o deplina transparenta si siguranta.Mai mult decat atat, asigura si de asemenea promoveaza o piata eficienta, corecta care sa influenteze tendintele economice si institutionale.

Impactul cotarii la Bursa de Valori asupra rezultatelor financiare ale SC.MECHEL Targoviste SA

3

 Rol Rolul acestei institutii este de a furniza o piata organizata pentru tranzactionarea valorilor mobiliare, de a contribui la cresterea lichiditatii valorilor mobiliare prin concentrarea in piata a unui volum cat mai mare de valori mobiliare, de a contribui la formarea unor preturi care sa reflecte in mod corespunzator relatia cerere-oferta si de a disemina aceste preturi catre public.

 Principii Principiile ce stau la baza functionarii institutiei ca piata organizata de valori mobiliare sunt: -Accesibilitate: Bursa se angajeza sa asigure tratament egal tuturor societatilor membre, respectiv societatilor emitente listate la Bursa. -Informare: Bursa se angajeaza sa asigure permanent agentilor de bursa si investitorilor, suficienta informatie despre societatile tranzactionate si despre preturile valorilor mobiliare emise de acestea. -Etica pietei: Bursa se angajeaza sa asigure ca piata valorilor mobiliare functioneaza intr-un mod care sporeste increderea utilizatorilor, autoritatilor si publicului larg in general. -Neutralitate: Bursa se angajeaza sa actioneze neutru si sa-si mentina integritatea in relatia cu toti participantii la piata, precum si cu alte institutii sau organizatii care supravegheaza sau opereaza in piata de capital.

Impactul cotarii la Bursa de Valori asupra rezultatelor financiare ale SC.MECHEL Targoviste SA

4

Evoluţia Bursei de Valori Bucureşti intre anii 20072011

 2007 Bursa de Valori Bucuresti a debutat in anul 2007 ca operator bursier in cadrul pietei financiare unice europene. Tot anul 2007 a reprezentat si implinirea a 125 de ani de la infiintarea primei institutii bursiere in Romania, in anul 1882. Anul 2007 poate fi considerat unul cu totul special pentru intreaga societate romaneasca. datorita faptului ca Romania a aderat la Uniunea Europeana. Capitalizarea cumulata a celor doua piete administrate de catre BVB a urcat la finalul anului la 110 miliarde lei, in crestere cu 31% fata de nivelul la care se situa acelasi indicator in urma cu un an, iar valoarea totala a tranzactiilor din 2007 a fost de peste 18 miliarde lei, cu aproape 70% peste rulajul total inregistrat în anul precedent. Capitalizarea bursiera si valoarea tranzactiilor atinse in anul 2007 au fost valori record pentru istoria moderna a BVB. Cresterea activitatii de tranzactionare s-a regasit si in performantele financiare obtinute de BVB. Veniturile totale s-au ridicat la 54,2 milioane lei, cheltuielile totale au fost mentinute sub pragul de 20 milioane lei, ceea ce a condus la realizarea unui profit net de 29 milioane lei. Evolutiile anului 2007 de la Bursa de Valori Bucuresti au stat sub semnul modificarii perceptiei investitorilor straini asupra economiei romanesti si perspectivelor sale de dezvoltare. In conditiile unui mediu financiar international favorabil investitiilor, in prima parte a anului 2007 moneda nationala si-a continuat tendinta de apreciere fata de principalele valute, dobanzile din piata monetara interbancara au coborat cu pasi destul de rapizi, iar indicii pietei bursiere au atins noi maxime istorice. In a doua jumatate a anului pietele financiare internationale au intrat insa intr-o perioada de turbulente, care au marit volatilitatea, au ingreunat accesul investitorilor la finantare, au ridicat costul acesteia si au determinat scaderea apetitului investitorilor fata de risc. Efectele s-au vazut

dar sub maximele istorice pe care le-au atins acestia la mijlocul perioadei analizate: cu +22% pentru BET. pe finalul anului au debutat tranzactiile cu drepturile de alocare care au insotit actiunile emise de catre Transgaz S. in vreme ce pe piata Rasdaq s-au realizat in medie tranzactii in valoare de 17 milioane lei pe zi. Caracteristic pentru Bursa de Valori in 2007 au fost urmatoarele: − A crescut sensitivitatea pietei la procesele care au loc la nivel international. cu +32.8% pentru indicele sectorial BET-FI. pragul de 100 miliarde de lei si a atins la finalul anului valoarea de 110 miliarde RON. Indicii bursieri au incheiat anul 2007 la valori superioare celor de start.6% pentru BET-C si cu +24. Media zilnica a operatiunilor bursiere realizate pe piata reglementata s-a situat la 55.MECHEL Targoviste SA 5 si pe piata bursiera romaneasca. − A crescut semnificativ ponderea pe care o detineau investitorii straini in rulajul total al pietei din anii trecuti. si totodata au devenit mult mai prezenti pe piata bursiera romaneasca − Diversificarea gamei de instrumente financiare oferite: astfel. in luna septembrie a fost lansata la BVB piata la termen. ceea ce arata ca fuziunea realizata in urma cu doi ani intre Bursa de Valori Bucuresti si Bursa Electronica Rasdaq a reusit sa aduca un plus de vizibilitate pentru titlurile tranzactionate pe piata Rasdaq.A. unde tendintele conturate in prima parte a anului nu au mai continuat. in cadrul ofertei publice primare initiale. − Capitalizarea cumulata a celor doua piete administrate de catre Bursa de Valori Bucuresti a depasit in 2007.2 milioane RON. Ritmurile de crestere inregistrate de capitalizarea bursiera si de valoarea tranzactiilor au fost sensibil mai ridicate in cazul pietei Rasdaq. in crestere cu +31% fata de nivelul la care se situa acelasi indicator in urma cu un an. iar primele instrumente financiare derivate puse la dispozitia investitorilor au avut ca activ suport indicii BET si BET-FI. in premiera. . cu aproape +70% peste rulajul total inregistrat in anul anterior.Impactul cotarii la Bursa de Valori asupra rezultatelor financiare ale SC. De asemenea. Valoarea tranzactiilor negociate pe parcursul anului 2007 in cadrul celor doua piete administrate de catre BVB a fost de peste 18 miliarde de lei.

. Dupa aproape un deceniu in care principalii indicatori si indici ai BVB au descris o tendinta ascendenta. iar valoarea tranzactiilor realizate in 2008 s-a redus la mai putin de jumatate fata de rulajul inregistrat in anul precedent. Capitalizarea totala a pietei reglementate administrate de catre BVB a pierdut in doar un an aproape 20 miliarde de euro. nivelurile maxime ale lichiditatii fiind atinse de aceasta data in perioada mai – august.  2008 Anul 2008 a reprezentat pentru Bursa de Valori Bucuresti si pentru toti participantii pe piata bursiera autohtona una dintre cele mai complicate perioade din istoria moderna a pietei de capital din Romania. Primul an al crizei financiare mondiale a determinat scaderi pentru indicele compozit BET-C dupa ce evoluase ascendent incepand cu anul 2000. iar contextul economicofinanciar nu a fost deloc unul favorabil pietelor de capital. BVB a reusit sa inregistreze un rezultat pozitiv pentru exercitiul financiar 2008. accentuata si sustinuta in ultimii ani de efectele asociate procesului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana. Cu toate ca in ultima perioada s-au inregistrat scaderi ale activitaiti pe toate pietele bursiere. 2008 a fost marcat de inversarea abrupta a trendului crescator al cotatiilor si de diminuarea sensibila a lichiditatii generale a pietei bursiere.Impactul cotarii la Bursa de Valori asupra rezultatelor financiare ale SC. foarte apropiat de nivelul propus prin Bugetul de Venituri si Cheltuieli.MECHEL Targoviste SA 6 Ca o particularitate a anului 2007 se remarca faptul ca de aceasta data nu s-a mai respectat “paternul sezonier” cu care in ultimii ani se obisnuisera investitorii si observatorii pietei bursiere autohtone: valori de tranzactionare mai ridicate in primele si ultimele luni ale anului. cu o perioada de relativa acalmie pe parcursul lunilor de vara.

numarul total de tranzactii si volumul de actiuni care s-au schimbat intre investitori avand un ritm de scadere inferior celui inregistrat de valoarea de tranzactionare. pentru indicii BVB au existat perioade in care acestia au fost intens corelati cu cei ai burselor internationale. Daca in anul 2007 rulajul total realizat pe pietele administrate de catre BVB a fost de 5. Scaderea valoarii totale de tranzactionare s-a datorat in primul rand evolutiilor negative ale preturilor.Impactul cotarii la Bursa de Valori asupra rezultatelor financiare ale SC. Arena Gateway. Aceasta s-a intamplat pe fondul deprecierii preturilor actiunilor listate la BVB. − Valoarea tranzactiilor a fost extrem de redusa pe parcursul anului 2008. Pe parcursul anului 2008.MECHEL Targoviste SA 7 Evolutia principalilor indicatori ai pietei in 2008: − Capitalizarea bursiera a coborat de la nivelul de aproape 30 miliarde euro la finalul anului 2007 la numai 11 miliarde euro (Capitalizarea este calculata fara Erste Bank). Aplicatia Arena Gateway are rolul de a asigura la un nivel . Astfel. − Structura investitorilor a suferit schimbari in sensul reducerii ponderii investitorilor straini in totalul rulajelor inregistrate de BVB in 2008. indicele de referinta al pietei BET a scazut cu 70% sub valoare de start a lunii ianuarie. cauzand astfel o volatilitate extrem de ridicata a pietei autohtone. incepand cu 14 februarie 2008. in anul 2008 acesta s-a redus la aproape jumatate. si nu ca urmare a delistarii vreunei companii. Desi datele statistice privind lichiditatea si evolutiile total nefavorabile ale cotatiilor inregistrate pe parcursul anului 2008 au tendinta fireasca de a fi pozitionate in primplanul oricarui demers de evaluare a pietei bursiere. − Lansarea in 4 aprilie 2008 a noii versiuni a sistemului de tranzactionare al BVB. ele nu ar trebui totusi sa eclipseze celelalte evenimente importante pentru piata de capital din România: − Admiterea la tranzactionare pe piata reglementata administrata de catre BVB a primelor actiuni emise de o companie straina. Indicii BVB au inregistrat pierderi printre cele mai ridicate dintre pietele bursiere europene. Erste Bank.4 milioane euro.

Scopul acestora este de a reflecta miscarea in piata a preturilor celor mai lichide 25 de companii(inclusiv SIF-urile). in spiritul guvernantei corporative (Dafora. prin crearea gratuita a unui cont pe baza de user si parola. BVB lanseaza 2 noi indici: BET-XT (Bucharest Exchange Trading Extended Index) si BET-NG (Bucharest Exchange Trading Energy and Related Utilities Index).MECHEL Targoviste SA 8 tehnologic superior schimbul de informatii intre sistemele intermediarilor si cele ale BVB. Aceste servicii sunt: Web Mobile (ofera accesul la site-ul BVB in format standard de telefon mobil). Condmag. La 1 iulie 2008.Impactul cotarii la Bursa de Valori asupra rezultatelor financiare ale SC. eliminand astfel efortul propriu de a introduce si intretine aceste date) si Corporate Data Web Services (premite preluarea datelor corporative pentru emitentii listati la BVB). respectiv a preturilor companiilor al caror domeniu de activitate principal este asociat cu sectorul economic energie si utilitatile aferente acestuia. optimizand fluxul operational cu platformele de tranzactionare on-line administrate de intermediari si sporind eficienta in utilizarea capacitatii liniilor de comunicatie dintre sistemul BVB si participantii la piata. . − Listarea titlurilor de stat la BVB pe 4 august 2008. Astfel. Ves). − S-au diversificat produsele ce erau disponibile la. Transilvania Constructii. Web Free Membership Application (ofera. toate functiile operatiunilor de tranzactionare din sistemul central devin accesibile si se pot integra in sistemele participantilor. − Transferul de pe piata Rasdaq pe piata reglementata a 5 dintre cele mai lichide companii. prin utilizarea unei interfete programabile API (Application Programming Interface). iar participantii la piata au dispus si de contracte futures cu activ suport pe actiuni si pe valute. in 22 septembrie 2008. − Listarea primului fond pe piata relementata BVB la categoria Organisme de plasament colectiv. Romcarbon. − Lansarea in 16 decembrie 2008 a trei noi servicii de date oferite de BVB in scopul facilitarii accesului participantilor la piata si a publicului larg in general la informatii bursiere. posibilitatea crearii unor mecanisme automate de preluare standardizata a informatiilor burisere.

de pragul de 1. Cu o diminuare a lichiditatii generale cu 42%. Acest nivel a fost de aproape cinci ori mai mare decat valoarea tranzactiilor cu obligatiuni din anul anterior. atunci acesta ar putea fi numit „anul instrumentelor financiare cu venit fix”. Numarul total al tranzactiilor cu obligatiuni s-a apropiat. o denumire care sa-l diferentieze de ceilalti ani de functionare ai BVB.Impactul cotarii la Bursa de Valori asupra rezultatelor financiare ale SC. fata de anul precedent. . la nivelul anului 2009 valoarea medie zilnica a tranzactiilor cu actiuni a depasit cu foarte putin pragul de 5 milioane de euro/zi. In 25 februarie 2009.691 puncte. pozitionand astfel piata bursiera din Romania printre cele mai dinamice din Europa. dupa care a urmat o perioada de revenire. Desi in partea a doua a anului numarul tranzactiilor a crescut. In conditiile in care anul 2009 nu a marcat listarea de noi companii care sa modifice semnificativ valoarea capitalizarii bursiere. in timp ce la finalul anului a fost calculat pentru 4. acest indicator a fost influentat aproape in exclusivitate de dinamica preturilor de tranzactionare ale titlurilor deja listate.MECHEL Targoviste SA 9  2009 Daca anul bursier 2009 ar trebui sa primeasca o marca distinctiva. cu 62% mai mult peste nivelul de start din urma cu sase ani si cu 149% peste valoarea minima atinsa in luna februarie 2009. BVB se situeaza in jurul mediei europene.887 puncte. indicele BET a atins un minim multianual de 1.3%) a fost in 2009 peste media europeana. Din perspectiva teoriei ciclurilor economice. Aprecierea anuala a indicelui compozit BET-C al BVB (cu 37. in conditiile in care rulajul pe piata obligatara a inregistrat la BVB un record absolut: peste 300 milioane EUR. evolutiile anului 2009 din cadrul pietei reglementate organizata de catre Bursa de Valori Bucuresti par a sugera finalul unui ciclu care s-a derulat pe parcursul a circa 11 ani.000. Piata bursiera a absorbit socurile induse de criza. în anul 2009.

Impactul cotarii la Bursa de Valori asupra rezultatelor financiare ale SC. extinderea limitei zilnice de variatie a pretului. pregatirea produselor structurate.  2010 Bursa de Valori Bucuresti a devenit o companie listata din 8 iunie 2010. Primul Raport anual al Bursei de Valori Bucuresti. de 0. pregatirea noului model operational.MECHEL Targoviste SA 10 Repere ale pietei in 2009: − Companii nou listate: Farmaceutica Remedia. lei) . pregatirea sistemului alternativ de tranzactionare − Piata la termen: introducerea in premiera a serviciilor de market-making. precum si imbunatatirea performantei operationale. Bursa de Valori Bucuresti (BVB) reuseste sa treaca in 2010 pe profit operational(EBIT). fata de o pierdere operationala de 1. lei la 31 decembrie 2009. primul fond de investiţii de tip inchis cu capital garantat. calcularea pretului de referinta ajustat. conturile contingente. reducerea perioadei de fixing. lei. pana la 13 mil. RBS BANK Romania devenind market maker pe contractul futures Euro/Ron. conform datelor preliminate individuale. BOROMIR PROD. fond constituit în urma derulării unei oferte publice initiale − Obligatiuni municipale: 13 noi emisiuni. in calitate de companie listate. prima emisiune de obligatiuni emise de o comuna. − Unitati de fond: OTP WiseRO.3 mil. respectiv Comuna Aninoasa − Titluri de stat: 2 noi emisiuni − Mecanisme de piata: eliminarea suspendarii pietei in functie de variatia indicelui BET.5 mil. la 31 decembrie 2010. releva modificari la nivelul actionariatului. lei (2009: 12.4% in 2010. COMCM. Cifra de afaceri a BVB a urcat cu 5.4 mil. testarea totala a solutiei de back-up.

Reducerea rulajelor pe piaţa acţiunilor. până la 3. per total. în ultimele luni am depus eforturi mai ample pentru atragerea de noi emitenți și emisiuni. pe seama incertitudinilor din planul macroeconomic intern. Director General BVB: “2010 a fost.32 mil.lei) Avansul profitului operațional s-a datorat creșterii cifrei de afaceri a BVB cu 34% în T1.4% a cifrei de afaceri. fapt demonstrat de avansul semnificativ la nivelul indicilor și de rulajele în creștere față de media anului trecut. Valentin Ionescu.45 mil. BVB a reuşit să elimine pierderile operaţionale înregistrate în anul 2009 şi să încheie ultimul an cu un rezultat din exploatare peste cel previzionat. cheltuielile operaţionale diminuându-se cu 7%. Preşedintele BVB. sub 3 mil. La nivel operaţional am reuşit să reducem cu 13% costurile de personal şi cu 35% pe cele de funcţionare.lei) și a scăderii cu 4. Director General BVB: “Primele 3 luni din acest au fost caracterizate de un interes mai mare al investitorilor locali și internaționali pentru bursa românească. până la aproape 6. Cu toate acestea.2010: 4.0 mil. marcat de aversiunea faţă de risc a investitorilor. Rezultatele operaționale ale Bursei de . precedată de un efort susținut de creștere a lichidității prin lansarea a cât mai multor instrumente și listarea unor companii importante.MECHEL Targoviste SA 11 “În contextul în care în anul 2010 au continuat să se manifeste condiţii dificile de piaţă.7% a cheltuielilor operaționale. “  2011 Bursa de Valori Bucureşti (BVB) și-a sporit cu mai mult de 127% profitul operațional1 în primele 3 luni din 2011.2010:1. în ultima jumătate a anului trecut. Valentin Ionescu. În 2011 ne propunem să continuăm politica prudentă de management al costurilor şi să diversificăm gama de instrumente disponibile la tranzacţionare. lei Rezultatele din primul trimestru indică o îmbunătățire semnificativă a indicatorilor BVB. cu siguranţă.2011. precum și de diversificarea instrumentelor tranzacționate. (T1. lei.00 mil.lei (T1. a determinat.” a declarat Stere Farmache.Impactul cotarii la Bursa de Valori asupra rezultatelor financiare ale SC. Îmbunătățirea perspectivei macroeconomice interne a determinat o intrare în piață a cumpărătorilor. o creştere de doar 5.

Deşi toate pieţele emergente din regiune au evoluat în strânsă corelaţie cu bursele mature din America şi Europa. un indicator al activitatii lumii de afaceri şi al perspectivelor economiei. prin reducerea câştigurilor şi a oportunităţilor şi atracţiei investiţiilor. Prin acest rol. a avut un impact nefavorabil asupra evoluţiei pieţelor bursiere.” Criza financiară internaţională: influenţe asupra pieţei bursiere din România Criza financiară care a început în 2008 are un impact major asupra evoluţiei economiilor ţărilor şi cea mondială. pe acest fond. fiind cel mai bun profit operațional trimestrial de după criză.MECHEL Targoviste SA 12 Valori București în primul trimestru sunt îmbucurătoare. Indicii bursieri au cunoscut o scadere pe ansamblu şi o distorsionare a informaţiilor oferite investitorilor potenţiali ca urmare a “perturbaţiilor’ aparute în structura companiilor participante la baza de formare a acestora. a scazut volumul tranzacţiilor ca urmare a reducerii interesului manifestat de investitori şi speculatori. inclusiv asupra burselor de valori. impactul negativ al crizei asupra bursei româneşti a fost în multe situaţii mai puternic şi mai generalizat decât ar fi fost de . descreşterea valorii şi volumului tranzacţiilor. Astfel.Impactul cotarii la Bursa de Valori asupra rezultatelor financiare ale SC. ci şi pentru întreaga comunitate. aceasta devine un simbol al economiei de piaţă şi obiect de interes nu numai pentru cercurile de afaceri. Criza economico-financiară care a monopolizat economiile din întreaga lume în ultimii ani. cotaţiile acţiunilor marilor companii listate la bursa au scazut dramatic. Bursa este un instrument foarte important al vieţii economico-financiare într-o ţară sau pe plan internaţional. Impactul asupra burselor de valori s-a reflectat vizibil asupra riscului asumat de investitori. Un studiu atent de zi cu zi al evoluţiei Bursei de Valori Bucureşti în perioada iulie 2007-noiembrie 2009 scoate în evidenţă un comportament specific al pieţei româneşti de capital. lichiditatea din pieţele bursiere s-a redus foarte mult şi.

cât şi ulterior declanşării acesteia . Cum am spus si mai sus.U. Astfel. am observat două caracteristici dominante ale evoluţiei pieţei locale de capital în aceşti primi doi ani de criză: străinii au influenţat puternic trendul pieţei atât în perioada premergătoare crizei (atunci când intrările lor duceau la creşteri abrupte ale preţurilor acţiunilor româneşti). Datele statistice disponibile la finalul anului 2008 creionau pentru economia mondială un tablou total diferit faţă de cel existent în urmă cu doar un an. economia mondială în ansamblul său pare a avea toate datele intrării într-o perioadă extrem de dificilă. încă de la debutul anului 2008 tradiţionalul “efect al lunii ianurie” a fost complet ignorat de investitori şi de cotaţiile majorităţii titlurilor listate şi a devenit destul de evident ca 2008 va fi pentru Bursa de Valori Bucureşti un an cu totul special. Aşadar. o primă observaţie importantă este aceea că bursa (ca sector de activitate şi comunitate profesională) a fost. Într-un astfel de context financiar internaţional ostil era practic imposibil ca pieţele emergente din Europa Centrală şi de Est (inclusiv cea românească) să continue evoluţiile pozitive din anii precedenţi. primul domeniu mai important al economiei care a resimţit efectele crizei subprime declanşată în Statele Unite ale Americii.MECHEL Targoviste SA 13 aşteptat. Cu economiile din zona euro şi din Japonia aflate deja în recesiune (tehnică) şi cu cea din S. Am observat două caracteristici dominante ale evoluţiei pieţei locale de capital în aceşti primi doi ani de criză: corelarea puternică la trendul burselor externe şi decuplarea (cel puţin aparentă) de la evoluţia economiei locale. Aşa cum dealtfel s-a întâmplat de multe ori în istoria capitalismului. având în vedere situaţia macroeconomică a României şi performanţele microeconomice ale companiilor listate.Impactul cotarii la Bursa de Valori asupra rezultatelor financiare ale SC.A. aflată “de facto” în aceeaşi situaţie. după creşterile susţinute şi consistente marcate de indicii bursieri înainte şi imediat după momentul aderării României la Uniunea Europeană. După scăderi cu aproape -30% ale indicilor bursieri din primele săptămâni de tranzacţionare ale anului 2008 a urmat o perioadă de relativă acalmie. care a dat impresia că suntem într-un scenariu în care corecţiile negative ale preţurilor de tranzacţionare pot fi considerate oarecum fireşti. probabil. dificultăţile economiei reale au fost anticipate şi chiar induse de instaurarea unei situaţii de criză pe pieţele financiare.

S-a întâmplat aşa. adică străbătuseră mai mult de trei sferturi din declinul total pe care aveau să-l cunoască până la finalul primei etape a crizei globale. cea mai mare parte din 2008 a adus evoluţii pozitive atât la nivel macroeconomic.Impactul cotarii la Bursa de Valori asupra rezultatelor financiare ale SC. să confirme începutul tendinţei de scădere a activităţii economice în România. Fenomenul de contagiune globală a făcut ca trendul negativ al bursei româneşti să coincidă ca durată şi perioadă de desfăşurare cu cel al pieţelor mature de capital. cât şi în ceea ce priveşte profiturile companiilor tranzacţionate la BVB. indicii BVB au inversat tendinţa la finele lunii iulie 2007 şi ulterior s-au înscris pe un accelerat şi persistent trend descendent. urmare a corelaţiei descrise anterior. au pus o presiune puternic negativă asupra acţiunilor şi indicilor de la BVB). momentul de final al trendului descendent al BVB fiind identic cu acela al pieţelor externe. bursa bucureşteană era deja puternic corelată cu pieţele internaţionale de capital. încă de la sfârşitul lunii iulie 2007. adică în ultimele zile din februarie-primele zile din martie 2009. în care PIB-ul a crescut peste potenţial. pentru că. comunicate de Institutul Naţional de Statistică şi de Eurostat. la momentul la care criza debuta în SUA. De asemenea. în acel moment.MECHEL Targoviste SA 14 (când au început să iasă din piaţa românească şi. cu aproximativ 16 luni înainte ca date statistice obiective. deşi pentru economia românească 2007 a fost un an foarte bun. ca urmare a fluxurilor importante de capitaluri străine care intrau în economia românească. ca atare. O parte a acestor fluxuri a luat calea bursei şi a dus în timp la acumularea unui stoc de capital străin important. Cea de-a doua particularitate importantă pe care am putut-o observa în primii doi ani de criză este aceea că. Totuşi. indicii BVB deja acumulaseră scăderi de peste 70%. Abia în ultimele două luni de toamnă din 2008 au apărut primele semnale evidente ale unor probleme economice. Aşa cum spuneam. . declinul activităţii bursiere în România a început simultan cu acela din SUA.

A. Chiar şi în condiţiile existenţei unui tunel mai strâns de evoluţie a preţurilor zilnice decât cel practicat de alte pieţe bursiere. în câteva şedinţe de tranzacţionare din trimestrul III al anului 2008. la finalul anului 2008 indicele BET era calculat pentru 2.Impactul cotarii la Bursa de Valori asupra rezultatelor financiare ale SC.. De altfel valorile maxime din 2008 ale tuturor indicilor bursieri au fost atinse în primele şedinţe de tranzacţionare ale anului.U.901 puncte. pierderile înregistrate în acest an la nivelul indicilor BVB au fost printre cele mai ridicate dintre pieţele bursiere europene.MECHEL Targoviste SA 15 Indicii bursieri Pe fondul unei lichidităţi a pieţei bursiere locale incomparabil mai mici decât în cazul marilor burse din S. . Europa sau Asia fenomenul de contagiune în care s-au transformat la un moment dat corelaţiile dintre indicii BVB şi cei ai pieţelor bursiere internaţionale a cauzat un grad extrem de ridicat al volatilităţii generale a pieţei. Această situaţie a făcut posibil ca pentru unele dintre cele mai importante titluri de la BVB. în data de 8 octombrie 2008 a fost necesară suspendarea şedinţei de tranzacţionare. Astfel. să nu mai fie afişate ordine de cumpărare în intervalul de preţ +/-15% impus pentru o şedintă de tranzacţionare. în premieră în istoria BVB. cu 70% sub valoarea de start a lunii ianuarie. De aceea. ca urmare a volatilităţii excesiv de ridicate.

A.C. Scurt istoric S. COST S.. actualmente fiind MECHEL INTERNATIONAL HOLDING AG Elvetia.A.A este cel mai mare combinat metalurgic din Romania. pe langa cele din Rusia. combinatul de la Campia Turzii si unul in Lituania. Astfel.C.A a fost achizitionat de firma CONARES TRADING AG Elevetia. industria miniera. Societate a fost infiintata in anul 1969 sub denumirea de “ Intreprinderea de Oteluri Aliate “. care devine in cele din urma S.In anul 1975 “Intreprinderea de Oteluri Aliate “se transforma in “Combinatul de Oteluri Speciale “.Conglomeratul inglobeaza societati din minerit. pachetul majoritar de actiuni al lui S. in S. COST S. parte a grupului rus Mechel International Holdings AG care mai detine. in august 2002.C.MECHEL Targoviste SA 16 Prezentarea generala a societatii S.C. nave. Printre clientii Mechel se numara companii din domeniul constructiilor.C. In martie 2005 denumirea a fost schimbata din S.A.A. Romania si Lituania. Mechel controleaza 39% din piata rusa a produselor din oteluri speciale. MECHEL TARGOVISTE S. MECHEL TARGOVISTE S. deoarece atunci a inceput lansarea procesului de privatizare. In anul . Societatea produce si comercializeaza oteluri sub forma de produse laminate.C. constructiilor de autovehicule. COST S. Ulterior. Compania este detinuta de omul de afaceri Zyuzin.A. societatea işi schimba denumirea in MECHEL TRADING AG Elvetia.C.Impactul cotarii la Bursa de Valori asupra rezultatelor financiare ale SC. precum si Otelinox Targoviste si Ductil Steel Buzau. COST S.siderurgie si prelucrarea metalelor din trei tari: Rusia. calibrate sau forjate. Anul 2002 a reprezentat un an important pentru S. Principalii competitori de pe piata interna sunt firmele din grupul Arcellor Mittal. MECHEL TARGOVIŞTE S.

2009 a fost de 172125307. din judetul Dimbovita. La sfarsitul primului trimestru din 2009. are sediul social in Targovişte. S.11. categoria I necesitand indeplinirea unor criterii suplimentare de catre emitenti.C.A.MECHEL Targoviste SA 17 2005 compania a realizat o productie de 15. blocuri.1991. Mechel Targovişte S. iar actiunile Mechel Campia Turzii sunt tranzactionate pe piata RASDAQ.02. iar numarul de ordine in Regitrul Comertului este J15/284/04.6 milioane tone de oteluri plate.5 RON. In acest fel. proiectare şi prestari servicii. . Societatea are ca principal obiect de activitate productia de metale feroase sub forme primare şi feroaliaje. profile laminate şi bare trase. precum şi alte activitati de cercetare. In mai 2008. Cotarea se poate face la categoria I sau la categoria a II-a (numita si categorie de baza). pe Şoseaua Gaeşti Nr. precum şi pentru barele trase şi profilele mijlocii şi uşoare din oteluri aliate. Societatea isi desfasoara activitatea in producerea. S. semifabricate forjate. Mechel Targoviste avea un numar de 3128 de salariati. Codul unic de inregistrare la Oficiul Registrului Comertului este RO 913720 din 30.Impactul cotarii la Bursa de Valori asupra rezultatelor financiare ale SC.A. prelucrarea şi comercializarea de oteluri speciale (aliate şi inalt aliate) pentru scule. oferind investitorilor un prim criteriu de aprecire a eficentei acestora. Ductil Steel Otelu Rosu si Laminorul Braila.03. Capitalul social subscris şi varsat la data de 31.6 milioane tone de carbine.1992. este producatorul unic in ceea ce priveşte productia de bare forjate din oteluri preponderent medii şi inalt aliate. 5. 9 – 11.9 milioane tone de otel si 4. Mechel Targoviste (COS). Mechel controleaza combinatele Mechel Campia Turzii (INSI). Mechel Targoviste (COS) este listata la Bursa si cotata ca fiind category a II-a. bare. Mechel Targovişte S. societatile cotate la BVB sunt impartite in doua categorii. compania detinea 80% din productia de otel-beton din Romania.C.

Bilantul contabil Prin sistemul conturilor. Cand se trece la inchiderea exercitiului financiar (la sfarsitul fiecarui an). a performantelor si riscurilor unei societati. ca si in alte situatii (fuziuni. consemneaza si controleaza permanent existenta. miscarea si transformarea elementelor patrimoniale ale societatilor comerciale. sunt obligate sa intocmeasca bilantul contabil. contabilitatea. . la fel ca toti ceilalti agenti economici si in acelasi timp subiecti contabili (persoane juridice sau fizice care potrivit legii sunt obligate sa organizeze si sa conduca contabilitate). urmareste. Putem grupa aceasta analiza in mai multe grupe : analiza echilibrului financiar. fara nici un fel de exceptii. necesarul de fond de rulment si trezoreria neta.) societatile comerciale. pentru acest lucru se folosesc informatiile furnizate de bilantul contabil pentru calculul unor indicatori cum sunt: situatia neta. Din acest motiv.MECHEL Targoviste SA 18 Analiza financiara a societatii Pentru a analiza o societate sau o institutie din punct de vedere financiar.Impactul cotarii la Bursa de Valori asupra rezultatelor financiare ale SC. trebuie avut in vedere un ansamblu de instrumente si metode care permit stabilirea situatiei financiare. incetarea activitatii etc. fondul de rulment. Analiza echilibrului financiar Nu putem face aceasta analiza a echilibrului financiar fara sa stabilim masura in care resursele societatii sunt armonizate cu nevoile acesteia. analiza rezultatelor intreprinderii si diagnosticul financiar prin sistemul de rate.

abordarea economica. cat si din punct de vedere al alocarii. . respectiv resurse.patrimonialista. abordarea financiara. Cel mai des intalnit. se urmareste evidentierea modului de finantare a afacerilor firmei. Bilantul contabil in doctrina internationala Standardul international IAS 1 „Prezentarea situatiilor financiare” ne arata obiectivele.MECHEL Targoviste SA 19 Abordari contemporane privind bilantul contabil Vom intalni in contabilitate exista mai multe abordari asupra bilantului contabil: conceptia juridic. standardul face si unele precizari referitoare la persoanele care au responsabilitatea de a prezenta si intocmi situatii financiare (consiliul de administratie). De asemenea. Conform abordarii economice. adica utilizarii. insa evolutia contemporana a afacerilor impune redefinirea conceptului de patrimoniu.Impactul cotarii la Bursa de Valori asupra rezultatelor financiare ale SC. componentele acestor situatii financiare. politicile si conceptele contabile ce trebuie avute in vedere. gruparea lor facanduse in functie de exigibilitatea lor. care sa includa in categoria activelor si drepturile de utilizare achizitionate de întreprindere printr-un contract de leasing. concesiune sau alta formula. prezentate in pasiv. considerente generale cu privire la principiile. astfel. aria de aplicabilitate si scopul situatiilor financiare. capitalul afacerii este privit atat ca provenienta. in activul bilantului se includ numai drepturile reprezentate de bunuri si creante. resursele de finantare. Din punct de vedere financiar.

. de la imobilizari catre disponibilitatile banesti. formatul bilantului trebuie sa respecte ordinea elementelor cerute de formatul obligatoriu.Impactul cotarii la Bursa de Valori asupra rezultatelor financiare ale SC. Doar in cazuri exceptionale se admit derogari de la aceasta regula. aceasta trebuie pastrata si nu poate fi modificata de la un exercitiu financiar la altul. Doar agentii economici care se incadreaza in conditiile prezentate in Ordinul 306/2002. si care pot tine o contabilitate simplificata. daca aceasta detaliere duce la prezentarea unei informatii mai elocvente pentru utilizatorii de informatii. impreuna cu motivele care au determinat-o. pot face exceptie. bilant ce are ca particularitate ordonarea activelor in functie de lichiditatea crescatoare. Este obligatoriu ca bilantul contabil sa contina sis a prezinte cel putin posturile enuntate si enumerate in formatul de bilant prezentat in Ordinul nr. Fiecare element obligatoriu ce se regaseste in situatiile financiare ale unei societati poate fi dezvoltat si prezentat cu mai multe detalii decat se cere in formatul adoptat. in special in ceea ce priveste formatul obligatoriu. iar a pasivelor in functie de exigibilitate. In situatia in care obiectul de activitate al intreprinderii necesita astfel de detalieri. iar detalierea se va face numai la pozitiile numerotate cu numere arabe. 94/2001. la noi in tara se foloseste bilantul lista.MECHEL Targoviste SA 20 Modelul de prezentare a bilantului contabil in tara noastra In prezent. Orice derogare trebuie prezentata in notele explicative. In ceea ce priveste structura bilantului .

23% 2010 213653097 476767501 44.82% Putem observa un grad ridicat de investire a capitalului pe cei patru ani analizati intrucat rata activelor imobilizate a depasit aproape in fiecare an cota de 50%.84% 2009 23434466 3 44021684 6 53.015% 2009 57568 44021684 6 0. mai putin in 2010.05% . Rata imobilizarilor necorporale Indicatori 2007 Imobilizari necorporale 413580 (1) Total activ (2) 41858502 4 Rata imobilizarilor 0.099% necorporale (1)/(2)*100 2008 74172 49190402 0 0.MECHEL Targoviste SA 21 Rata activelor imobilizate Indicatori Activ imobilizate(1) Total active (2) Rata activelor (1/2*100) 2007 25911588 0 41858502 4 imobilizate 61. Acest lucru semnifica consolidarea şi modernizarea infrastructurii intreprinderii ceea ce duce la creşterea credibilitatii societatii in fata investitorilor şi ai creditorilor.91% 2008 25501898 6 49190402 0 51.013% 2010 239801 476767501 0.Impactul cotarii la Bursa de Valori asupra rezultatelor financiare ale SC.

si totodata dispune de terenuri ce ocupa un loc important in totalul activelor imobilizate.Impactul cotarii la Bursa de Valori asupra rezultatelor financiare ale SC. in care am calculate rata imobilizarilor corporale ne indica faptul ca societatea este foarte bine dotata. marci comerciale.8% (2)*100 44. brevete. evolutia pozitiva a ratei datorandu-se cheltuielilor cu concesiuni.74% Tabelul de mai sus . licente.79% 2009 23414081 4 44021684 6 53. Rata imobilizarilor corporale Indicatori Imobilizari corporale(1) 2007 25867391 3 41858502 4 2008 25474290 5 49190402 0 51.MECHEL Targoviste SA 22 Pe parcursul celor patru ani analizati observam ca societeatea nu a realizat cheltuiele de cercetare-dezvoltare situatie mai putin avantajoasa. Rata imobilizarilor financiare Indicatori 2007 2008 2009 2010 .19% 2010 213271316 Total activ(2) 476767501 Rata imobilizarilor corporale (1)/ 61. datorita instalatiilor tehnice şi a utilajelor importante ca volum şi grad de inovare.

01% (2) *100 Ceea ce putem observa din tabelul de mai sus.41% 2008 23608789 1 49190402 0 47.04% 146281 44021684 6 0. crescatoare.99% 2009 19919350 5 44021684 6 45. este faptul ca intreprinderea are tendinta de a investi si de a deschidere filiale.25% 2010 256166419 Total activ (2) Rata activelor (2)*100 476767501 53. Acest lucru ne indica dimensiunea afacerii derulate de intreprindere in decursul exercitiului financiar.03% 141980 476767501 0. .Impactul cotarii la Bursa de Valori asupra rezultatelor financiare ale SC. Rata activelor circulante Indicatori Active circulante (1) 2007 15659928 8 41858502 4 circulante (1)/ 37.MECHEL Targoviste SA 23 Imobilizari financiare (1) Total activ (2) 28187 41858502 4 201909 49190402 0 0.03% Rata imobilizarilor financiare (1)/ 0.73% Putem observa ca pe parcursul anilor 2007-2010 compania a inregistrat o evolutie favorabila. In ultimii doi ani rata imobilizarilor financiare a inregistrat o stagnare.

87% 476767501 25.06% 2010 119361990 Total activ (2) Rata stocurilor (1)/(2)*100 41858502 4 16.Impactul cotarii la Bursa de Valori asupra rezultatelor financiare ale SC.MECHEL Targoviste SA 24 Rata stocurilor Indicatori Stocuri (1) 2007 70626106 2008 16893014 5 49190402 0 34.Aceasta rata ne reflecta durata ciclului de fabricatie si faptul ca sectorul este caracterizat printr-un ciclu lung de fabricatie. Rata disponibilitatilor Indicatori Disponibilitati (1) 2007 108607 2008 5017949 2009 133235 2010 22842589 .34% 2009 11471481 3 44021684 6 26. In ultimii doi ani analizati rata stocurilor a inregistrat o evolutie asemanatoare.03% Rata stocurilor inregistreaza o fluctuatie a valorilor in cei patru ani.

52% 2010 56132914 476767501 11. Cu toate acestea. Rata stabilitatii financiare Indicatori Datorii pe termen lung (1) Provizioane pentru riscuri cheltuieli (2) Capital şi rezerve (3) Capital permanent (1+2+3) 2007 62842750 şi 0 20735569 2 27019844 2 2008 33482438 0 31404985 5 34753029 3 2009 9321487 0 19986429 7 20918578 4 2010 9029599 4288032 42815283 56132914 Indicatori Capital permanent (1) Pasiv total (2) Rata stabilitatii (2)*100 financiare 2007 27019844 2 41858502 4 (1)/ 64. lucru ce indica o posibila problema de lichiditati cu care se confrunta societetea.80% Dupa cum putem vedea din tabelul de mai sus.55% 2008 34753029 3 49190402 0 70.rata disponibilitatilor este destul de scazuta.03% 476767501 4.02% 44021684 6 0.Impactul cotarii la Bursa de Valori asupra rezultatelor financiare ale SC.MECHEL Targoviste SA 25 Total activ (2) Rata disponiblitatilor (1)/(2)*100 41858502 4 0.026% 49190402 0 1.77% .65% 2009 20918578 4 44021684 6 47. in 2010 lucrurile par ca reintra pe un fagas ascendent.

MECHEL Targoviste SA 26 Rata stabilitatii financiare reflecta masura in care firma dispune de resurse financiare cu caracter permanent fata de total resurse exprimand ponderea surselor straine de finantare ale societatii. Acest lucru semnifica faptul ca firma trece printr-o situatie nefavorabila cu creditorii sai. Analiza celor patru ani reflecta o evolutie pozitiva in 2007-2008.98% Rata autonomiei financiare globale arata cat din patrimoniul firmei este finantat pe baza resurselor proprii. Rata autonomiei financiare globale Indicatori Capital propriu (1) Total pasiv (2) Rata autonomiei (2)*100 globale 2007 20735569 2 41858502 4 (1)/ 49.54% 2008 31404985 5 49190402 0 63. Putem vedea ca intre 2007-2009 societatea inregistreaza valori mai mari decat minimul admisibil de 33% ceea ce inseamna ca firma dispune de un grad .4% 2010 42815283 476767501 8.Impactul cotarii la Bursa de Valori asupra rezultatelor financiare ale SC.84% 2009 19986429 7 44021684 6 45. pentru ca din 2009 firma sa inregistreze o scadere destul de evidenta a ratei stabilitatii financiare.

In 2010 insa. ceea ce inseamna ca datoriile au scazut si capitalurile proprii au crescut. indicand raportul dintre sursele proprii de finantare şi cele imprumutate.54% 2010 42815283 56132914 76. In 2008-2009 societatea a inregistrat o evolutie foarte buna.98% ceea ce inseamna ca societatea nu poate conta pe ajutorul ce ar putea veni din contractarea unor credite pe termen lung.37% 2009 19986429 7 20918578 4 95.MECHEL Targoviste SA 27 de siguranta financiara satisfacatoare.27% Rata autonomiei la termen (1)/ 76. Rata globala de indatorare Indicatori Datorii curente(1) 2007 14838658 2 Datorii pe termen lung(2) 62842750 Provizioane pentru riscuri şi 0 cheltuieli (3) 2008 14437172 7 33482436 0 2009 23103106 2 9321487 0 2010 261290026 9029599 4288032 . Din tabelul de mai sus putem vedea foarte bine ca societatea noastra a inregistrat valori mult peste acest prag.74% (2)*100 Aceasta rata reprezinta proportia in care capitalurile proprii participa la formarea capitalurilor permanente. Rata autonomiei financiare la termen Indicatori Capital propriu(1) Capital permanent(2) 2007 20735569 2 27019844 2 2008 31404985 5 34753029 3 90. Valoare minima admisibila in acest caz este de 50% . rata autonomiei financiare scade dramatic la 8. lucru ce indica faptul ca resursele proprii sunt suficiente in raport cu cele imprumutate.Impactul cotarii la Bursa de Valori asupra rezultatelor financiare ale SC.

16% 2009 24035254 9 44021684 6 54.64% 2009 9321487 20918578 4 4.09% Indicii relativ scazuti din cei patru ani ne demonstreaza faptul ca intreprinderea nu prezinta risc de insolvabilitate. Acest lucru denota faptul ca activitatea societatii se bazeaza in mare parte pe sursele de bani imprumutate si nu detinute.12% Rata globala de indatorare (1)/ (2)*100 50.MECHEL Targoviste SA 28 Datorii totale (1+2+3) 21122933 2 17785416 3 24035254 9 429664186 Indicatori Datorii totale(1) Total pasiv(2) 2007 21122933 2 41858502 4 2008 17785416 3 49190402 0 36.6% 2010 429664186 476767501 90. Rata de indatorare la termen Indicatori Datorii pe termen lung(1) Capital permanent(2) 2007 62842750 27019844 2 Rata de indatorare la termen (1)/ 23. cin din contra posibilitatea de indatorare este mare.26% (2)*100 2008 33482436 34753029 3 9. .46% Tabelul de mai sus ne indica faptul ca gradul de autonomie a intreprinderi este scazut spre foarte scazut in 2010.46% 2010 9029599 56132914 16.Impactul cotarii la Bursa de Valori asupra rezultatelor financiare ale SC.

235 231.50 5 240.186 0.19 2009 199.06 2 0.09 . Lichiditatea imediatã: Indicator Disponibilitati Datorii circulante 2007 108.74 2008 236.607 148. lucru ce nu mai reiese insa din evolutia indicelui in anii urmatori.589 261.031.087.193.949 144.419 429.026 Lichiditate imediata 0.664.0007 2008 5.54 9 0.0006 2010 22.352.33 2 0.290.28 8 211.72 7 0.Impactul cotarii la Bursa de Valori asupra rezultatelor financiare ale SC.58 2 0.89 1 197. Doar in anul 2008 putem vedea o usoara crestere ceea ce ar putea insemna o redresare.16 5 1.854.017.166.842.MECHEL Targoviste SA 29 Lichiditatea generalã: Indicator Active circulante 2007 156.034 2009 133.599.83 2010 256.386.6 Datorii totale Lichiditate generala Putem observa faptul ca lichiditatea generala a avut tendinte de scadere ceea ce poate duce la o situatie nefavorabila.371.229.

Fondul de rulment este reprezentat de diferenta dintre pasivele pe termen lung si .83 429.Impactul cotarii la Bursa de Valori asupra rezultatelor financiare ale SC. societatea nu prezinta riscul de a intra in incapacitate de plata. Indicatorii de echilibru financiar Situatia neta exprima valoarea activului ce se poate realiza la un moment dat. Anul cel mai bun in urma analizei solvabilitatii generale a fost 2008.16 5 2. mai ales in 2007 si 2009. si daca nu apar datorii necontabilizate. Ea reflecta sumele ce se vor acorda asociatilor sau actionarilor in cazul in care societatea e in situatia de lichidare.54 9 1.229.33 2 1.02 4 211.664.MECHEL Targoviste SA 30 Valorile indicatorului sunt deosebit de mici.48 2009 440.186 1.11 2010 476.904. daca cesiunea elementelor de activ (excluzand non-valorile) asigura lichiditati la un nivel corespunzator valorii nete bilantiere a acestora.02 0 197.84 6 240.501 Datorii totale Solvabilitate generala Datorita faptului ca valoare indicatorului este in toti cei patru ani mai mare decat 1.216. Solvabilitatea generalã: Indicator Activ total 2007 418.767.854.Acest lucru nu poate insemna decat faptul ca societatea trece printr-o perioada grea din perspectiva capacitatii de a-si achita datoriile pe termen scurt.98 2008 491.585.352.

50 5 231. caracterul sezonier al activitatii si viteza de rotatie a principalelor elemente bilantiere. Ea mai poate fi prezentata si ca diferenta intre trezoreria de activ si trezoreria de pasiv.58 144. In caz contrar. dar si o parte din activele circulante.419 Datoriii curente 148.193.087.72 261.166.371. in cazul in care pasivele pe termen lung finanteaza nu numai activele imobilizate.026 .06 2010 256.031. Nevoia de fond de rulment reprezinta diferenta dintre activele realizabile si datoriile curente (cu scadenta mai mica de 1 an). volumul activitatii.290.591. In functie de : tipul de activitate desfasurata.28 8 2008 236. fondul de rulment este influentat in bines au in rau.Impactul cotarii la Bursa de Valori asupra rezultatelor financiare ale SC. situatie intalnita cand activele imobilizate nu sunt acoperite integral de pasivele pe termen lung . fondul de rulment este negative.386. Fondul de rulment: Indicatori Active curente 2007 156.MECHEL Targoviste SA 31 activele imobilizate.89 1 2009 199. Diferenta dintre trezoreria neta a anului curent si trezoreria neta a anului precedent se numeste cash. Trezoreria neta este reprezentata de diferenta dintre fondul de rulment si nevoia de fond de rulment reprezinta. Putem avea un excedent al pasivelor pe termen lung fata de activele imobilizate care se numeste fond de rulment pozitiv.flow.

unii utilizatori de informatie contabila sunt interesati mai mult de informatia privind profitul intreprinderii.123. In 2007-2008 valoarea fondului de rulment a fost pozitiva.831. Analiza rezultatelor intreprinderii Definirea performantei firmei se face diferit in functie de interesele utilizatorilor de informatie contabila si de postulatele si principiile contabile retinute pentru determinarea rezultatului.164 2 -31. in cursul unei perioade date. astfel firma ramanand solvabila.557 -5.MECHEL Targoviste SA 32 2 Fond de rulment (1-2) 8.716. El pune in evidenta fluxurile de valoare care au contribuit la cresterea sau micsorarea bogatiei unei intreprinderi. valoarea fondului de rulment a fost negativa. Astfel.706 7 91. pe cand altii urmaresc fluxurile (viitoare) de trezorerie.607 Incepand cu anul 2009.Impactul cotarii la Bursa de Valori asupra rezultatelor financiare ale SC. . Contul de profit si pierdere Contul de profit si pierdere este documentul contabil de sinteza care masoara performantele activitatii unei intreprinderi.204. Acest lucru arata ca resursele curente sunt mai mari decat nevoile curente ( lucru relativ normal in activitatile de comercializare de bunuri). pentru o anumita durata.

196. permitand determinarea valorii adaugate la nivelul intreprinderii si furnizarea de informatii necesare conturilor nationale.MECHEL Targoviste SA 33 Conturile de rezultate se pot imparti in: Cont de rezultate cu prezentarea cheltuielilor si veniturilor in functie de destinatie.Impactul cotarii la Bursa de Valori asupra rezultatelor financiare ale SC.63 8 2009 528.877.698. Cont de rezultate structurat dupa natura economica a veniturilor si cheltuielilor. punand in evidenta rezultatul generat de fiecare tip de activitate desfasurata de întreprindere.563.107.164.627.85 3 2010 892.182 CA 2007 = 809.23 0 2008 1.910.742 .983.584 1200000000 1000000000 800000000 600000000 400000000 200000000 0 2007 2008 2009 2010 Cifra de afaceri Rezultatul din exploatare Indicatori Venituri din exploatare 2007 813.922.523 CA 2008 = 1.784 CA 2009 = 529. Cifra de Afaceri CA 2010 = 851.

224.025. Rezultatul financiar Indicatori Venituri financiare 2007 18.655.399.073.316.11 1 -82.937.885 27.226 1.258 1.148.330.73 9 2008 15.694.159 Cheltuieli financiare 21.025.993 2010 24. 6 6 5 .835.631.785 2009 9.023. .559.67 1 123.383. aceste rezultate negative cresc de la an la an in intervalul 2007-2010.Impactul cotarii la Bursa de Valori asupra rezultatelor financiare ale SC.20 6 Rf(1)-(2) -2.MECHEL Targoviste SA 34 Cheltuieli din exploatare 784. urmatorii ani fiind unii dezastruosi din acest punct de vedere. cheltuielile fiind mult mai mari decat veniturile financiare.940.467 47. 4 5 1 -22. Din tabelul de mai sus reiese faptul ca a fost eficienta doar in 2007 si 2008.00 4 Re(1)-(2) 28.306.967 611.692 Cred ca este mai mult decat evident faptul ca rezultatele sunt unele negative.483.670 12. In plus.834.542 27.832.255 -132.467 1 7 .513 Pe baza acestui rezultat ne dam seama daca activitatea este una eficienta sau nu.

692 -155166.148.107.18 9 2 100048.258 6 7 Rezultat financiar (2) -2. Rezultatul net Indicatori Rezultat curent (1) Venituri extraord (2) Cheltuiele extraord.513 -22.516.631.467 -12. (4)=(2)-(3) Rez brut al exercitiului +/.517.96 -82.759 0 0 0 26. rezultatul curent in 2007-2008 este unul pozitiv si in continua crestere.383. Acest lucru a fost posibil datorita cresterii rezultatului de exploatare.759 26.330.330.107.Impactul cotarii la Bursa de Valori asupra rezultatelor financiare ale SC.985 -17.709 -155166.964 -100020.940.835.MECHEL Targoviste SA 35 Rezultatul curent Indicatori 2007 2008 2009 Rezultat din exploatare (1) 28.982 -100048. (3) Rez extraord.22 123.032 -155133.517.182 -100048709 106.451 Rezultat curent (1)+(2) 26.205 Desi rezultatul financiar a fost unul negativ in toti cei patru ani analizati.955 .759 2008 2009 2010 110.205 0 0 0 0 0 0 0 0 0 -155166205 110.75 110. Incepand cu 2009 rezultatul curent inregistreaza o evolutie negativa ceea ce spune multe despre rentabilitatea intreprinderii.709 2010 -132.107.107.665.832.(4) Rezultat net (1) 2007 26.

spre deosebire de 2009 si 2010 cand acesta a inregistrat o evolutie negativa si de asemenea in descrestere. putem spune ca intreprinderea a avut capacitatea de a inregistra profit. raportat la cifra de afaceri. asemanatoare ca valoare. Capacitatea de autofinantare Capacitatea de autofinantare (CAF) reflecta potentialul fianciar.584 3. Intre 2009-2010 rata rentabilitatii a inregistrat o valoare negativa.22% In primii doi ani analizati. .182 529. la sfarsitul exercitiului financiar.164.784 -18.98% -18. datorita ratei pozitive inregistrate.107. Acest lucru nu a mai fost insa posibil incepand cu 2009.910.89% 2010 -155166205 851.523 9.516.698.22% 1. Capacitatea de autofinantare se poate calcula prin doua metode: metoda deductiva si metoda inductiva.982 -100048709 809.627.MECHEL Targoviste SA 36 Rezultatul net = Rezultatul Brut al exercitiului – Impozitul pe profit In 2007 si 2008 rezultatul a fost unul pozitiv si in crestere. Rata rentabilitatii comerciare Indicatori Rezultat curent(1) Cifra de afaceri (2) Rata rentabilitatii comerciale (1)/(2)*100 2009 2007 2008 26.759 110.Impactul cotarii la Bursa de Valori asupra rezultatelor financiare ale SC. degajat de activitatea rentabila a intreprinderii. destinat sa remunereze capitalurile proprii si sa finanteze investitiile de expansiune si de mentinere sau reinoire din exercitiile viitoare.107.

24% 2008 2009 2010 -155166205 476767501 -32.964 -100020.955 314. lucru ce ni-l arata valorile negative ale ratei rentabilitatii.864. din 2009. Rata rentabilitatii financiare Indicatori Rezultat net (1) Capitaluri proprii (2) Rata rentabilitatii financiare (1)/(2)*100 2007 26.107.815. acest lucru nu a mai fost posibil.Impactul cotarii la Bursa de Valori asupra rezultatelor financiare ale SC.73% Intre anii 2007-2008 putem spune ca intreprinderea a actionat eficient in modul de valorificare a capitalului investit.133.024 6.283 -362.692 12.904.355.330. sa inregistreze o evolutie cu mult sub asteptari.585.86% -50.032 -155.020 440216846 22.759 418.59% 2008 2009 2010 106.04% 42.759 207.297 33. 2009-2010.516. Insa.MECHEL Targoviste SA 37 Rata rentabilitatii economice Indicatori Rezultat curent(1) Activ total (2) Rata rentabilitatii economice (1)/(2)*100 2007 26.107.049. ca mai tarziu.55% 110. .47% -22.33 Din analizarea acestei rate putem observa faptul ca intreprinderea a evoluat satisfacator spre bine in 2007-2008.982 -100048709 491.855 199.

04 -1.54 2009 0.36 7% 0 4 94 zile 49 zile 69 zile 2.15 1. .79 -3.12 0.Indicatori privind rezultatul pe actiune Rezultatul pe actiune 10 37 zile 35 zile 28 zile 3.Dintre tarile cu o redresare semnificativa se remarca cel mai mult Germania si tarile nordice.00 -7.25 2. Motivul din cauza caruia celelalte tari au avut de suferit este lipsa competivitatii la export si cererea interna slaba.34 2.61 0.67 11% 18 ori 8 46 zile 24 zile 25 zile 4.25 0.04 0.76 -2.38 Perspective ale evolutiei actiunilor din industria metalurgiei Cresterea economica a unei tari depinde de la o tara la alta.45 2010 0.Indicatori de profitabilitate Rentabilitatea capitalului angajat Marja bruta din vanzari 5.34 0.43 -0.13 1.26 1.86 0.Indicatori de risc Indicatorul gradului de indatorare 30% Indicatorul privind acoperirea dobanzilor 3.Impactul cotarii la Bursa de Valori asupra rezultatelor financiare ale SC.20 -0.93 0.64 0.58 2008 1.Indicatori de lichiditate Indicatorul lichiditatii curente Indicatorul lichiditatii immediate 1.33 12% 0 8 46 zile 42 zile 58 zile 3.Indicatori de activitate Viteza de rotatie a stocurilor Numarul de zile de stocare Viteza de rotatie a debitelor clienti Viteza de rotatie a creditelor furnizori Viteza de rotatie a activelor imobilizate Viteza de rotatie a activelor totale 4.MECHEL Targoviste SA 38 Analiza principalilor indicatori economico-financiari 2007 1.99 1.05 0.

6 0.0 1. in ciuda faptului ca vanzarile la nivel de sector au crescut. In tabelul urmator voi prezenta indicatorii macroeconomici conform datelor EUROSTAT : 2009 201 0 PIB Consum privat Consum guvernamental -4.Impactul cotarii la Bursa de Valori asupra rezultatelor financiare ale SC. spre mijlocul perioadei de relansare timpurie.8 1.8 1. Cu toate acestea. „O investitie in actiuni ale unor companii din industria prelucratoare sunt mai potrivite spre sfarsitul perioadei recesioniste si inceputul celei expansioniste.2 .Regula nu este insa stricta fiind de notorietate faptul ca parti din industria prelucratoare autohtona au cunoscut un reviriment financiar chiar in timpul recentei crize.3 2012 Estima t 1.1 -1. Din cauza presiunilor ce apar la nivelul mediului socio-economic. Sectorul metalurgic a inregistrat in 2010 o profitabilitate negativa.2 1. sustinute fiind de cererea externa”. vor exista si exceptii care vor inregistra rezultate superioare mediei sectoriale. multe companii apartinand sectorului metalurgic se lupta sa supravietuiasca. deoarece.MECHEL Targoviste SA 39 Industria metalurgica sta la baza multor industrii prelucratoare si este furnizorul principal de materii prime pentru ramurile si subramurile economice.5 2. Totusi.1 2.3 2011 Estima t 1. precizeaza Dumitrescu. Sectorul metalurgic de la BVB este unul eterogen. cat si doua din domeniul metalurgiei primare (respectiv Alro si Mechel). el contine atat doua companii din domeniul produselor metalurgice prelucrate (respectiv Artrom si Zimtub). in timp ce pentru metalurgia primara acest lucru ar fi valabil ulterior. nu toate firmele au stiut sa profite de oportunitati si a se fereasca de capcanele mediului economic. nu se poate trage o concluzie unica in legatura cu evolutia firmelor din sectorul metalurgic.3 0.

.Impactul cotarii la Bursa de Valori asupra rezultatelor financiare ale SC.8 14. Un indicator care se estimeaza ca va scadea.1 12.1 3.7 13.8 in 2009 la 1.1 5.2 1.2 Din tabelul de mai sus putem observa ca viitorul nu e asa de sumbru pe cat pare. in scadere fata de 2011.3 -5. ceea ce este un lucru bun. ele tind sa creasca sis a se redreseze de la an la an.4 Investitii in masini si echipamente Investitii in constructii Export Import Somaj Inflatie Productia industriala 18. Cu toate astea inflatia se preconizeaza ca va creste de la 0.5 4.7 3.8 10.Din estimarile facute.4 1.1 6. Dintre acesti indicatori care au o tendinta crescatoare.4 5.3 6.3 14.2 9.7 6.0 3. putem enumera: PIB.8 7.2 10. importul. consumul privat. investitiile (in toate domeniile).8 4. productia industriala. este somajul.5 2.2 9.3 0.MECHEL Targoviste SA 40 Investitii - 0.3 2.8 8. exportul.1 8.0 6.6 1.7 in 2012. desi in 2009 valorile inregistrate de indicatorii analizati nu au fost unele positive.4 2.

MECHEL Targoviste SA 41 .Impactul cotarii la Bursa de Valori asupra rezultatelor financiare ale SC.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful