" A MEZESKALAcs

"
keszitesenek kiskonyve

24 IHLETET ADO HAzIKO
ES DEKORARIV AJANDEKOTLETEK
JOANNA FARROW
FENYKEPEZTE: MICHELLE GARRETT


TARTALOM
BEVEZETES ALAPRECEPTEKESTECHNIKAK CSOKOLADES -PUSZEDLIK MAGVAKKAL --_ ES GYVMOLCSOKKEL -

4
6 10 12 14 16 18 , 21 23 26 >
"

MEZESKALACSDOBOZOK f1_FAVAG6 KUNYH6JA GYOMBERES MEZESKALACS PUSZEDLI KORONA'

ARANYOZOTT DfsZES

CSOKOLADES

15.QZE~ORI GgZMOZDONY

LOVAGVAR

GY_OMBERES MEZESKALA~SMACK6l<c_ EK_5.?:ERREL DfszfTETT DUl'LA GYOMBERES E_LEFANTO_!( MEZ~KA1ACS ¥EGRAKOTT TALLEROK GYOMBERES MEZESKALACS

'

28
30 32 _3,5 37 40 42

GxQM_OLCi_OKKEL NOEBARKAIA IA~qI ES lYLISKA

HAzIK6JL

EDES NY~K1_ANCOK SZfVECSKES ¥OZAIK HINT AL6 SUTEMENY --_ GYOMBERES -, SZURETI MEZESKALAcs UTCA

44
--

46

--

Dfsz -KOSZORU KARACSONYFA

ADVENTI

48 51
53 56 57

ARANYOZOTT ---- ~FESTETT MAzAS

UVEGABLAKOK GYOMBERES MEZESKALAcs_S_UTEMEN(EK _ _ _

KARACSONYFADfSZEK KARACSONYI SABLONOK TARGYMUTAT6 HAzIK6

58
60 62 64

BEVEZETES
Fekvesenek koszonhetoen az eszaki kereskedelmi EGYIK LEGREGEBBI fuszernovenyiink a gyornber, utak kozeppontjiban talalhato nemetorszagi Niirnamely evszazadokon kereszriil a vilag minden tajan a kereskedelem egyik szereploje volt, ennek koszonberg lett a vilag "mezeskalacs-fovarosa". Itt alakult ki a mezeskalacsformak keszitesenek rmiveszete, kiilonhetoen lenytigozden valtozatos felhasznalasi tenilefele diszes alakzatokat szaggattak ki a tesztabol, peldatei alakultak ki. Ezek koziil a legismertebb az edes kekszek es siiternenyek Izesitese. Gazdagon diszitett ul kiralyok es kiralynok, szelmalmok, levelek, szivek es allatok figurait, A kisiilt es a Iormakbol kiboritott iinnepi hazikok, hiszeres gyumolcskenyerek, teasiisiiternenyeket gyakran diszitettek aranyfestekkel, es temenyek, vaskos aprosutemenyek es kekszek, puarusitottak piacokon, vasarokon, szedlik, kalacsok - egyarant mezeskalacsfelek. Gyornber kaphat6 frissen, A nernet eredeni tiindermese, amelyet edes es sos etelekbe Jancsi es Juliska tortenete felis hasznalunk reszelve (igy a lenditette a mezeskalacsbol rostos reszei nem kerulnek keszftett csodas epitmenyek az etelbe), A gyomberes medivatjat; a tortenet szerint a zeskalacs altalaban szaritott, gyerekek egy csupa mezeskaorolt gyomberrel keszul, lacsbol, edessegekbol es siitemenyekbdl epitett hazra bukam ely kellemes, fuszeres izt ad az elkeszult eteleknek. kannak az erdoben. A poreuSiitemenyekhez, kekszekhez, korral gusztusosan behintett kenyerekhez, toltelekekhez figurak gyakran oltenek meseszeni kiilsdt, es hagyornanyofriss gyornbergyokeret, vagy • Egyszerti [em szaggatoJormdkkal tokeletes gyomberes mezeslealdcssziueket leeszithetiinle san a barati karacsonyi ajandecukrozott, felapritott gyornkozas reszei, bert hasznalhatunk. A konyv a gyomberes mezeskalacs siitesenek Manapsag a legtobb ember a karacsonyhoz koti a dekorativ valtozatat ismerteti. Ez a teehnika az mezeskalacsot, pedig az ev tobbi reszeben is meglephetjuk a csalad minden tagjat az izletes ajandekkal, ut6bbi evszazad soran alakult ki, amikor a gyomberes mezeskalacs egyre nepszenibbe valt szerte val ami otletes figyelmesseggel. Egy iigyesen felepiEuropaban. A kozepkori vasarok kedvelt portekatett var, vonat vagy kunyh6 lenyiigozd sziiletesnapi ja volt a kedves forrnaju, diszitett es hiszerekkel suterneny gyerekek es orokifju felnottek szamara. meguizdelt gyornberes siitemeny. Egyes vasarok Kedves meglepetest szerezhetunk diszes mezeskalacs aprosiitemenyekkel is. Szalvetaba hajtogatva "mezeskalacs-vasar" neven valtak ismertte, es a latogat6k ajandek gyanant legtobbszor mezeskaes masnival atkotott alkalomhoz illd papir- vagy [emdobozba esomagolva szep ajandek. laccsal tertek haza "vasarfiakent".

4

BEVEZETES

HOGY AN DOLGOZZUNK A GYOMBERES MEZESKALAcCSAL

Tabb dologra is erdemes odafigyelni, ha eloszor siit gyamberes mezeskalacsot. Nagymereni mezeskalacs figurakkal talan egyszenibb a tepsiben dolgozni, fgy nem torzul el az alakjuk, amikor felemeli a munkalapr6l. Ha a recept nem frja maskent, egymastol kisse tavolabb helyezze el a tesztakat, hogy legyen helyiik dagadni. A tobbi kekszhez hasonl6an eleinte a mezeskalacs sem ropog6s, amikor frissen kivessziik a siitobol, ezert nem konnyii megmondani, atsult-e, fokent, hogy a siitesi ido siitdtol fiiggoen mas es mas lehet. Altalanossagban azt mondhatjuk, hogy a teszta kicsit felemelkedik es a szeleinel halvanyan meg-

pirul. Nehany percig hagyja a tepsin, amig kezd ropog6sra szaradni. (Ha a mezeskalacs nagyon puhanak ninik, tegye vissza a sutobe meg nehany percre.) Gyakran elofordul, hogy a mezeskalacs alakja sutes kozben kicsit megvaltozik, de amikor megsiil, egyszenien forrnara vaghatja.

A nagyobb, mezeslapokat feltetlenul hagya Ieluilni, es sima Ieliileten tarolja, kiilonben torzul az alakjuk. Jobban jar, ha egy nappal hamarabb megsiiti a tesztat es csak masnap kezdi disziteni. Ebben az esetben varja meg, amfg a suterneny teljesen kihtil, azutan csomagolja zsirpapirba, es fedje le Ioliaval.
., Ezeket a gyomberes mezeslealacsoleat kiilonbozo szaggat6formak segitsegeuel leeszitettiile, es szalagokkal, culeormazcsikokkal diszitettide.

ALAPRECEPTEK

ES - TECHNIKAK

Az aranyszinzi es a csokoledes mezeskelecsteszuit gyakran haszniljuk a konyvben epiiletek es mis formik e1keszitesehez, mert vekonyra kinyujthat6k, es illaguk szilird. A puszedli tesztiija kicsit ligyabb, aprosiitemenyekhez es formira vigott kekszekhez ideilis. Ha az egyik receptben leirt Figurit szeretne e1kesziteni, csomagolja be es hiitse le a teszuit, azutin kovesse a recept el6irisait a Figuramegformilisihoz. Tetsz6legesen akir egyszeni siitemenyckct is keszithet, szaggat6formik segitsegevel vigja ki a mintikat a tesztsbo), es ISO°C-on (gizsiit6ne1 4-es iokozet) siisse 12 percig, amig a szeleinel kezd pirulni.
ARANYSZINU GYOMBERES MEZESKALAcs

17 dkg sima liszt 1 teaslearuilorolt gyomber 1 teaslearud orolt [ahe] 6 dkg vaj, darabakra vagva 10 dkg mez 1 tajassargaja, felverve 1/4 teaskarud szodabikarbona

A lisztet, a szodabikarbonat, a sot es a hiszereker egy taiba szitaljuk, A vajat finomra elmorzsoljuk a lisztes keverekke], vagy robotgeppel is osszedolgozhatjuk.

1

csipetnyi so

Hozzaadjuk a mezet, a tojassargajar, es kezzel vagy geppel addig keverjuk, amig szilard tesztat kapunk. Becsomagoljuk, es 30 percre a luitobe tesszuk, miel6tt forrnazni kezdjuk.

2

CSOKOLAoES

MEZESKALAcs

17 dkg sima liszt 2 teasleana! mezeskalacs

3 dkg kakaopar 7 dkg vaj, darabakra vagva 8 dkg mez
1 toias

a szodabikarbonat es a kakaot egy taiba szitaljuk, A vajat finomra elrnorzsoljuk a lisztes keverekkel, vagy robotgeppel is osszedolgozhatjuk,

1

A lisztet, a sot, a hiszerkevereket,

csipetnyi so fuszerkeverek
1/, tedskandl szodabilearbona

addig keverjuk, amig szilard tesztat kapunk. Kisse osszegyurjuk, Foliaba csomagoljuk, es legalabb 30 percre a luitdbe tesszuk, miel6tt formazni kezdjiik,

2

Hozzaadjuk

a rnezet es a tojast, es

6

ALAPRECEPTEK

ts

-TECHNIKAK

PUSZEDLI 12 dkg puha vaj 20 dkg mez 1 tojds, felverve 40 dkg liszt 1 pupozott tedsleana] sz6dabikarb6na 1 tedskandl oroft gyomber II, tedskandl oroft szegfuszeg 1/, tedskandl csilipor A vajat es a mezet egy taiban vilagosra, habosra kikeverjuk. Beleutjuk a tojast, beleszitaljuk a lisztet, a sz6dabikarbonat, a gyombert, a szegfUszeget es a csiliport. Fakanallal lassan addig kevergetjiik a hozzavalokat, amig kerneny tesztat kapunk. Atrakjuk egy vekonyan belisztezett deszkara, es simara gyiirjuk. Becsomagoljuk, es 30 percre a hiitobe tesszuk.
CUKORMAz

1

Latvanyra olyan, mintha csak porcukorral hintemik volna be a format, de a porcukrot kikeverjiik tojasfeherjevel, fgy a minta megszilardul, es vekony, jellegzetes illatli maz vonja be a suternenyeket. 1 evokandl tojdsfeherje felverve 1 evokandl citromle 7-10 dkg porcukor

¥ Diszito cukormdzzal keszithetjuk

el a gyomberes mezeslealdcsjormale mintdit. A tojasfeherjet kisse felverjiik. Aprankent hozzaadjuk a cukrot, es habverdvel simara, kernenyre kikeverjuk. Atrakjuk egy kisebb taiba, es letakarjuk foliaval, hogy ne borosodjon meg. Hiitoszekrenybcn harem napig tarolhatjuk.

Dtszrro

CUKORMAz

Mezeskalicsok klasszikus diszitoelerne, megszilardul, cs csodasan rnutat. 1 tojdsfeherje 20-24 dkg porcukor

A rojasfeherjet es a citromlevet egy osszekeverjuk. Aprankent hozzaadjuk a porcukrot, es habver6vel simara, hig, krernes allagura keverjuk, amig a rnaz vekonyan a kanal hatuljara tapad.

1. talban

7

ALAPRECEPTEK

ES

-TECHN1KAK

A

MARCIPAN

SZINEZESE

SABLONOK

ALKALMAZAsA

solja es egy vastagabb papirbol vagja ki a sablont.)

Szupermarketekben es kaphato szinezett marcipan, de magunk is egyszenien elkeszitherjuk. Vasaroljunk egy csomag Feher marcipant, es szinezziik a kfvant arnyalatra. A paszta-allagu etelfestekek elenk arnyalatokat adnak, es hasznalaruk is konnyebb, A folyekony szfnezekekkel pasztellarnyalatokat erhetunk el, deel6fordulhat, hogy [elpuhftjak a masszat.

A figurak egy reszehez szukseg lesz a konyv vegen talalhato sablonokra vagy a leirasban megadott utasitasok szerint kivagott papirsablonokra. A sablont z.sfrpapirra masolja at, es vagja ki. (TaIan egyszenibb, ha azutan ismet atma-

A mezeskalacs-tesztat kinyujrjuk, es rafektetjuk a sablont. 6vatosan korbevagjuk a papirt, es a tesztat siitolapra fektetjuk.

1

A
A masszat porcukorral vekonyan beszort deszkan puhara gyurjuk. Egy fogpiszkalot a szfnezo-pasztaba martunk, es megszukaljuk vele a marcipant. A festeket alaposan belegyurjuk, addig adagoljuk hozza a szinezeket, amig elerjiik a megfelel6 arnyalatot,

KISDLT

TESZTA LEVAGASA

SZELEINEK

1

Ha a mezeskalacstesztabol kunyhot, varat vagy mas epuletet allft ossze, akkor egyenes elekre van szukseg. Sutes utan azonnal vagja egyenesre a siitemerry szeleit, hogy a lapok pontosan illeszkedjenek majd egyrnashoz. Erre azert van szukseg, mert siites kozben a teszta szetterul es alakja kisse torzul.

r~.:;:.''".

~

• A SZAKACS TIPPJE • Ha nem basznalja Jel rogton a marcip dnt, csomagolja [oluib« es szdraz, huvas helyen tdrolja. Ne tegye hut6be, mert hidegen nebez vele dolgozni.

Amikor a mezeskalacs kihiilt, konnyen kezelhet6, fektesse lapos feliiletre vagy deszkara. Fiireszfogu kessel, a kest ovatosan mozgatva vagja

1

a tesztat, Szabad kezevel kozben tartsa lenyomva a siitemenyt, hogy ne mozduljon el. Ha az eredeti mezeskalacsformat sablon segitsegevel kell kivagni,
fektesse a papirt a tesztara, es ovatosan

vagja korbe.

8

C

ALAPRECEPTEK

ts

-TECHNIKAK

PAPfR NYOM6ZSAK

KESzfTESE

CSOKOLADE

OLVASZTAsA

Zsirpapfrb61 kivagunk egy 20 cm-es negyzetet, es atlosan felbevagjuk, fgy ket harornszoget kapunk. Az egyik harornszog hosszabb old ala legyen tavolabb tolunk. A bal old ali sarkot a hozzank legkozelebbi sarokra hajtjuk, hogy tolcser alakot kapjunk. A jobb kezunkben levo sarkot a tolcserre hajtjuk.

1

) A sarkokat pontosan "'_ illesztjuk es tobbszor hogy rogzusuk a zsakot,

egyrnasra behajtjuk, A csokoladet darabokra torjuk, es egy kisrnereni, hoa1l6 talba sz6rjuk. Egy kis labosban vizet forralunk. A talar a labos fole helyezzuk, es megvarjuk amig a csokolade megolvad. A tal alja ne erjen bele a vizbe, kiiIonben a csokolade rulmelegedik. 6vatosan kevergetjiik, es vegul ellendrizzuk nem maradtak-e benne csom6k .

2

• A SZAKAcs

TIPPIE •

A mezeslealacs-siaemenyele diszitesenek legegyszeriibb m6dja a diszito cukormdz haszndlata. A diszit6 cukormdzat papir nyom6zsdkba toltjiil«, a zsdk csucsleet levdgjuk, es bdrmilyen rnintdt rajzolhatunk a sutemenyekre .

• Siitemenyek

diszitese [eher diszit6 cukormdzzal

9

MEZEsKALAes

CSOKOLADES PUSZEDLIK MAGV AKKAL ES GYUMOLCSOKKEL
Inycsiklsndo meglepetes a vaskos mezesksldcs puszedJi, amelynek elkeszitese nagyon cgyszerii. A dio, manduia es cseresznye finom kombindcio, de haszniihat mis cukrozott gyiimolcsoket is.
KB. 20 DARAB LESZ BELOLE

1 adag puszedlileeoere]e
22 dkg etcsokolade 5 dkg kristdlycukor

0,7 ml viz 10 dkg cukorzott cseresznye 5 dkg [elbeudgott diobel 10 dkg blansirozott egesz mandula

A sutdt 180 °C-ra elomelegitjuk (gazsutoncl 4-es fokozat), Ket sutdlapot kivajazunk. A tesztabol 20 em hosszu gurigat gylirunk, es fel orara a lnitdbe tesszuk. Hiisz szeletre vagjuk, majd egyrnastol ujjnyi tavolsagra elhelyezzuk a szeleteket a sutrilapon, Tiz percig sutjiik. A lapon hagyjuk 5 percig, azutan atrakjuk egy racsra, amig teljesen kihiil,

1

A csokoladet kis darabokra tordeljuk. A cukrot es a vizet egy vas tag alju kismereni labosba tesszuk, es ovatosan addig melegitjiik, amig a cukor felolvad. Egy percig forraljuk, kisse sziruposra bestiritjuk. Harorn percig allni hagyjuk, rnegvarjuk amig kicsit lehiil, azutan hozzaadjuk a csokoladet, es addig keverjuk, amig a csokolade felolvad es sima krernet kapunk.

2

• 6vatosa;t pakolja a siitemenyeket egy szaluetdual belelt csinos [em- vagy papirdobozba, vagy kosse celofdncsomagba.

• A SZAKACS TIPPJE ., Ha meg nem erkezett el az ideje, hogy elJogyassza, legmeniesen zdrhat6 [emedenyben tdrolja
a siaemenyeket.

A puszedlikkel megrakott racsot egy nagy ralcara vagy deszkara tesszuk. Keves csokoladeszoszt kanalazunk a szeletekre, es a kanal hatuljaval egyenletesen eloszlatjuk a szelekig,

3

A cukrozott cseresznyeket kis cikkekre vagjuk. Minden sutemeny kozepebe 6vatosan egy fel di6belet nyomunk. A cseresznye- es manduladarabokat felvalrva a di6 kore rendezzuk, Hiivos helyre tesszuk, amig a csokolade megszilardul.

4

MfzESKALAcs

MEZESKALAcs DOBOZOK
a mezeskslics

Csokolide, edessegek vagy ajindek siitemenyek sziitnsr« negyszeni taro16edenyek ezek dobozok, riadisul alkalmunk nyilik, hogy kiilonbozci diszit6technikikkal, peldeu] kivagasokkal es Iestessel kiserlctezeiink.
1 KISEBB DOBOZ

1 NAGY

ts

LESZ BEL6LE

2 adag csokolddes
mezeskalacs teszta 12 dkg etcsokoldde

aranypor nouenyolaj • A SZAKACS TIPPJE • Amikor osszeallitotta mindleet dobozt, hagyja megszildrdulni, azutan belelje ki szaloetaual, es toltse meg csokoladeual, edessegeleleel vagy keksszel. Illessze belyere a lddik6 tetejet, es lazan kosse at szalaggal. Mielott bdrki felfalna a dobozt, szedje le az aranydiszeket, mert az aranypor nem ebeto.
A siitdt 180 °C-ra elomelegftjuk (gizsutdnel 4-es fokozat), A teszta ketharrnadat kinyujtjuk, es kivajazott sutolapra Iektetjiik. A doboz aljanak es tetejenek kivigunk ket 18x9 cm-es teglalapor. Ket 18x5,5 cm-es teglalap lesz a doboz hosszu, ket 9x5,5 cm-es lap pedig a rovid oldala.

1

Mintalyukasztoval mindegyik 01dalelembol sormintat vagunk ki. A maradek tesztat kinyujtjuk a kisebb dobozhoz. Az aljihoz es tetejehez kivagunk ket 13x7,5 cm-es, a hosszabb 01dalakhoz kct 13x5,5 cm-es, a rovidekhez ket 7,5x5,5 cm-es teglalapor, Diszitjiik az oldalakat. A tesztat 15 percig siitjiik. Felretesszuk MIni, azutan egyenesre vigjuk a lapok eleit,

2

Az aranyporhoz nehany csepp olajat keveriink, hogy a fesreshez megfelelo illag6 legyen. A levigott szelek rnenten sorrnintat festiink. A csokoladet megolvasztjuk, Keves csokoladet toltunk egy papir nyom6zsakba, es lecsipjuk a zsak csucsket.

3

A nagyobb lid a osszeallitasahoz a doboz oldalanak bel so szelere csokoladecsikor nyomunk, es az alaphoz illesztjuk. Helyere rogzitjuk a tobbi oldalt is, a sarkokhoz valamivel tobb csokoladet tesziink. A kisebb dobozt ugyanigy allitjuk ossze .

4

12 C

MEZESKALAcs

A FAVAGO KUNYHOJA
A tobbi "epiilette1" ellentetben ez a kalyiba mezeskaJics "iarankakboi" ill ossze, etto] nyeri rusztikus kiillemet. A hangulat kedveert gyiiitson mecsest a kunyh6 belsejeben, de ne hagyja nil sokiig egni, mert a mezeskslscs elszenesedik:
2 adag csoleolddes mezeskalacsteszta 1 adag puszedlueszta
1 adag diszito culeorrnaz

25 cm-es negyszogletes
2 csokoledcpebely ned porcukor, a sz6rdshoz

tortalap

A tetosablont a kisult rnczeskalacs ronkokre fektetjuk, es korbevagjuk. Korbevagjuk az oldalakat, azutan

a haziko elejet es hatuljat es kiemeljuk a tepsib61. A haz elejebdl kivagjuk az
ajtot es az ablakot.

A fenyofa egyik oldalara cukormazbol csikot nyomunk, egy masik fenyodarab egyenes oldalahoz rogzrtjuk, es a cukros alapra allitjuk. A masik harorn reszlet hozzaadasaval elkeszirjiik az egyik fat. Ugyanigy osszeallitjuk a masik fenyofat, es elhelyezziik a lapon.

Egy papir nyornozsakba
korrnazat csiicsket, toltunk, Fernspatulaval

diszitd eua zsak

es levagjuk

a sutoformaba

A sutdt 180 DC-ra elomelegftjuk (gazsutdnel 4-es Iokozat). A tortaformat kibeleljuk. Papirbol kivagunk egy 17xl0 cm-es teglalapot a tctohoz, ket 15xS em-es lapot a hazik6 elejenek es hatuljanak es ket 8x7 em-es negyszoget az oldalfalaknak. A csokolades tesztat 14 darabra osztjuk. Az egyik darabot tenyereink kozt 34 em hosszu zsinorra sodorjuk, es a tepsi kozepere fektetjuk, Ugyanigy osszesodorjuk a tobbi teszrat is, es egyrnastol 3 mm tavolsagra a siitotorrnaba helyezzuk. Tizenot pereig siitjuk, azutan hagyjuk kihtilni.

simitjuk a maradek mazat. Az elulsd fal szelere keyes mazat nyomunk, az egyik oldalfalhoz rogzitjiik, es a cukorrnaz alapra allitjuk. U gyanigy osszeillesztjiik a masik oldalfalat es a haz hatuljat, Csokoladepehelybdl levagunk nehany hosszu "ronkiit", es felreressziik a disziteshez, A maradekot a kunyh6ba morzsoljuk. A tetdt a hazikora fektetjiik. Elkeszitjuk a sablonokat a ket fahoz (lasd a konyv vegen), Kinyujtjuk a puszedlitesztat, es kivagunk bclolc 10 nagyobb es 15 kisebb fat. Kivajazott sutolapon 10 percig siitjuk. A tepsiben hagyjuk 3 percig luilni, azutan atrakjuk egy racsra,

A csokoladerudakat mint "faronkokct " a kunyh6 melle halmozzuk. A tetoreszt a hazra igazitjuk. Vegiil porcukrot sz6runk a kunyh6ra.

"

A SZAKAcs TIPPJE "

Mielott kivdgja a reszeket, mindegyik sablont helyezze el a mezeskalacs csikokon, hogy

a lebeto leggazdasdgosabb medon
hasznalja [el a tesrtat.

Mf:ZESKALAcs

ARANYOZOTT GYOMBERES MEZESKALAcs KORONA
A korona elkeszitese igenye! nemi "timogatist" es tiirelmet, amfg a ragasztis megsziiirdui, de a vegeredmeny ienyugozo iesz. A koroiuit kekszckkcl es csokolddevsl toltheti meg, de nem tomje ki nagyon, mert konnyen szetesik.
1 adag csokolddes mezeskalacsteszta 1 adag aranyszinti gyomberes
mezeskaldcsteszta 2 db iires, kimosott 400 g-os

konzervdoboz 12 dkg etcsokoldde 1 db iires, kimosott 800 g-os konzervdoboz 5 dkg marcipdn aranypor nouenyi olaj vagy tiszta alkohol

A sutot 180 °C-ra eldrnelegitjuk (gazsutonel 4-es fokozat). A csokolades teszta ketharmadar kinyiijtjuk, nyolc 12x4,5 cm-es teglalapra vagjuk, es kivajazott siitdlapra Iektetjuk. Kinyiijtunk egy kis darab aranyszimi tesztat is, es nyolc 4,5x2,5 cm-es teglalapra vagjuk, azutan mindegyikbol kivagunk egy sziv alakot. A teglalapokat a csokolades lapokra helyezzuk. A csokolades mezeskalacsteszrabol levagunk ket csikot.

1

A esfkokb6l kivagunk nyolc harornszoget: a rovidebb el4 em hosszu, es a rovid el kozcpenek tavolsaga a szemben levo csucstol 5 em. A kisebb konzervdobozokat alufoliaba burkoljuk, es a tepsin megtamasztjuk. Mindegyik dobozra harorn harornszoget Iektetunk, hogy ivelten siiljenek, Megsiitjiik a mezeskalacsot, a kisebb darabokat 5 pereig hagyjuk a siitoben, a nagyobbak 15 pere alatt keszulnek el. Racson kilnitjuk.

2

(balra) A csokoladet megolvasztjuk, hagyjuk kiesit htilni, majd papir nyomozsakba toltjuk, es a zsak csucsket lecsfpjiik. A nagy konzervdobozt zsirpapfrba csomagoljuk, es egy tekeres ragaszt6szalagra vagy masik dobozra allitjuk, ez kb. 5 emrei megemeli. Csokoladecsikot nyomunk az egyik nagyobb teglalapra es egy pottyot a zsirpapirra a dobozon. A teglalapot a dobozon leva csokoladepottyre tarnasztjuk. Csokoladet nyomunk egy masik teglalap szelere, es az elsohoz rogzitjuk. Ezt addig isrneteljiik, amig a lapok talalkoznakrrlIa nern iileszkednek pontosan, egyenesre kell vagni az egyik lap oldalat.) Htivos helyen hagyjuk megszilardulni. Kivessziik a konzervdobozt, eltavolnjuk a zsirpapirt is, es a koronat atrakjuk egy tanyerra vagy talcara. Csokoladeval kis pottyoket vagy fodrokat rajzolunk az oldalak talalkozasahoz.

3

16 C

ARANYOZOTT

GYOMBERES

MEZESKALAcs

KORONA

4
e

Az egyik teglalap decsikot luizunk,

tetejere

csokolaegy megmegvagy a

es r iallftunk

harornszoget. szarad, tamasztjuk kartondarabbal. tobbi A resznel re csak keveset gyurunk, egyikbe. teszunk tosan Az vagy

Amig a csokolade
egy

a ket mezcskalacsdarabot

befouesuveggel
Ezt mcgisrnetcljuk

is; ha lchetscgcs, illesszunk kis

egyszcrgoly6kat mindcsucsara es ovaolajjal

a helyere. Iurunk

cukorrnasszabol es nivcl lyukat Minden egy potty rahelyezzuk aranyport alkohollal

harornszog csokoladet, csepp

a cukorgoly6kat. nehany kikeverjuk Vekony a testeshez ecset segita goA koelhel yevagy mezcska-

megfelel6 segevel ly6cskakra Lies talcan

allagura.

aran yfestekct

kenunk

es a szivek pererncre. gyomberes nehanyat korul helyen taroljuk.

roruit megtolriuk sutemennyel, is. Hiivos zi.ink a koronn

a tanyeron

• A SZAKAcs TIPPIE • Az aranyfestek nem ebeto.

17

MEZESKALAcs

DISZES CSOKOLADES
Ks. 40 DARAS LESZ SELOLE 1 adag puszedlileeoerele 12 dkg etcsokoldde 12 dkg tejcsoleoldd« 12 dkg [eber csokolade csokidara kakaopor vagy porcukor a szordsboz

PUSZEDLI

Pepirbe vagy celofinba hajtogatva es gyonyoru dobozb« csomagolva kedves ajindek leliet ez a diszes eprosiitemeny, Ne keszitse el sokkal hamarabb, mert a csokolede fokozatosan elszinez6dik.

¥ A SZAKACS TIPPJE ¥
Ha a csokoldde tu] hamar kezd megszilardulni a tdlban, egy-leet percre tegye vissza [orro viz fate. Ha a nyomozsaleban kezd megkemenyedni, rooid id6re rakja milerobulldmu siaobe vagy egy tiszta tdlban dllitsa [orro viz fate.

Kivajazunk ket sutolapor. A puszedlikeverek felet 8 mm vastagra nyujtjuk. Sziveket vagunk ki belole egy 4,5 crn-es szaggatoforrnaval, es atrakjuk a sutolapokra. A leeso tesztaszelekct osszegyiijtjuk es 20 darabra vagjuk. Golyokar gyurunk beloluk, es a sutolapra helyezziik, azutan mindegyiket lelapitjuk kicsit. Fel orara mindket siitolapot a hutobe tessziik. A siitdt 180 'C-ra elomelegftjuk (gazsiitone! 4-es fokozat). A puszedliket 8-10 percig sutjuk, azutan atrakjuk egy racsra es hagyjuk kihiilni.

1

Az etcsokoladet darabokra torjuk, es egy hoallo taiban ferro viz folott megolvasztjuk. Kulon talakban a tejes a feher csokoladet is megolvasztjuk. Keves csokoladet kanalazunk harorn papir nyomozsakba, es felretesszuk. A suterncnyck harrnadara kanallal etcsokoladet csorgatunk es egyenletesen elsimitjuk, hogy mindenhova jusson. (A racsot ovatosan megkocogtatva segithetiink, hogy a csokolade oldalt lefolyjon.)

2

A [eher csokolades zsak legveget lecsippentjuk, es a bevont sutik egy reszere minrat rajzolunk.

3

A disztelen, etcsokoladeval bevont suternenyeket rnegszorjuk csokidaraval. A tobbi suternenyt bevonjuk et- es Feher csokoladeval, nehanyat eliitd szinekkel, a nyomozsakok tartalrnaval diszitunk. A tobbi sima csokis puszedlire csokidarat szorunk. A siitemenyeket felretesszuk amig a bevonat megszilardul,

4

A disz nelkul mar.adt mezeskalamegszorjuk kakaoporrsl vagy porcukorral.

S csokat

18

MfzESKALAcs

KOZEPKORILOVAGvAR
Minden kisfili szimira izgalmas sziiletesnepi torta ez a litvinyos vir. Tetszes szerint kiegeszitheti nehiny csokolidekatonival vagy kisebb, nem ehet6 diszekkel. Ha ke1l, derabonkent siisse ki a teszuit, es iigye1jen ri, hogy sima Ieliileten mindegyik lap teljesen kihuljon.
1 adag puszedliteszta 2 adag aranyszinu gyomberes mezeskaldcsteszta 20 dkg etcsokoldde 12 dkg tejcsokoldde 35 on-es negyszolgetes tepsi

A sutdt 180 °C-ra elomelegitjiik (gazsutonel 4-es fokozat). Ket tepsit ki-

vajazunk. Keszitunk egy sablont (lasd
a konyv vegen) a var hatso falarol,

egyet a bal oldali falr61, harrnat a homlokzatr61, kettot a vartoronyrol, kettot az eliilsri falakr6l es egyet a bejaratrol, Papirbol kiva gunk ket 14x12 cm-es teglalapot a vartorony oldalahoz, ket 13x6 cm-es teglalapot a torony tetejehez es egy l1x5 cm-es teglalapot a felvonhat6 hidhoz, A puszedlikevereket 26 cm-es negyzet forrnara kinviijtjuk, es atrakjuk egy tepsibe. Husz percig sutjiik, azutan felretessziik hiilni. Az aranyszinu gyomberes mezeskalacsteszta felet kinyujtjuk. Nehany sablont a t~sztara fektetiink, es korbevagjuk. A kivagott lapokat atrakjuk egy tepsire. Kmyujtjuk a maradek tesztat es korbevagjuk a tobbi sablont is. '

2

A tesztat kb. 15 percig siitjiik, amig a szelei aranybarnara pirulnak. Harem percig a tepsin hagyjuk hiilni, azutan atrakjuk egy racsra, A kapuracshoz ket 5 cm-es negyzetet rajzolunk zsirpapirra. Az et- es a tejcsokoladet h6a1l6 talakban kulonkulon felolvasztjuk, papir nyornozsakokba tolrjuk, es lecsipjiik a zsakok sarkat. Egyrnastol 3 mm tavolsagra etcsokoladecsikokat huzunk a negyzetekbe. Keresztbe is becslkozzuk a negyszoget. Rajzolunk negy 9 em hosszti, vas tag csikot, ezek lesznek a felvon6hld "lancai". Hiivos helyen hagyjuk a csokoladet megszilardulni, (Az egyik racs es ket csokoladecsik "tartalek" arra az esetre, ha a rnasik eltorikf )

Etcsokoladeval

keretezziik

a kapu

ivet. Kb. 1 cm-re a torony loresei-

tol huzunk egy masik vonalat etcsokoladeval. Olvasztott tejcsokoladeval diszes rnintat rajzolunk a kapu ive kore, Megrajzoljuk a rnezeskalacs felso szelcnek korvonalat,

• A SZAKACS TIPPJE ¥
A csokoladet hagyja kicsit hulni, miel6tt a vdr reszeit ragasztja, kiilonben nem tapadnak eIegge ossze a lapok. A leapurostely rogzitesenel biztos kezekkel, meglehet6sen gyorsan kell dolgozni. A [eluonohid csoleolddeldnca helyett hossztc, ueleony, mentolos csoleoladcricdat is haszruilhat. ..

"" 21

K.OzEPKORl

LOVAGvAR

Az et- es tejcsokoladeval a tobbi ... falreszlet diszeit is ugyanigy megrajzoljuk, az etcsokoladecsikok egy vonalban legyenek. Mindegyik darabot hagyjuk megszaradni,

5

A puszedlialapot lassan, ovatosan egy sutolapra vagy talcara csusztatjuk. A kapureszlet aljara etcsokoladecsikot nyomunk, es a mezeskalacsalapra allitjuk, kb. 5 crn-re az alap eliilso elerdl. A suternenydarabot egy konzervdobozzal megtarnasztjuk.

A kapuresz egyik oldalara etcsoko . Lidet nyornunk a zsakbol, es ovato , san a hclvere illesztjuk, ugyanugy megtamasztjuk, mint az el6z6 lepesnel. Hasonl6an a kapu masik oldalat es a homlokzat reszeit is a helyiikre ragasztjuk. Az illesztesckhez es az alap belsd reszere nyomunk meg egy kis csokoladet, hogy erosebben tartson. A csokoladet hagyjuk megszilardulni.
l'

A csokoladenegyzetrol

ovatosan

lefejtjuk a zsirpapirt. A lehetd legkisebb feluletcn fogjuk meg, a sarkaira nyomunk egy kis csokoladet, es hatulrol a kapu ivehez rogzitjuk, hogy kapuracsnak ninjon. A var jobb oldalahoz rogzitjiik megtelelo szogben a homlokzat tobbi reszet. A lathato elekhez csokolad er nyomunk, az utan ovatosan nekitarnasz tjuk a vart o ro ny egyik elemet.

A vartorony falainak rovidebb 01dalara csokoladet k enunk, es a helyukre ragasztjuk. A tobbi falat is elheIyezziik, es amig a csckolade szarad, ahol kell, megtarnasztjuk. Varunk, amig a csokolade megkernenyedik. A [elvonohidat csokoladeval a helyere rogzitjiik. A homlokzat falatol a hidig, akar egy "lancot", beillesztjiik a csokoladerudakat, es egy potty csokoladeval rogzitjuk.

var torony tetejcnek elcire csokoladet nyomunk a zsakbol, es a helyukre illesztjuk a tet6 elemeit. Vegul csokoladeval kis kereszt forrnaju ablakokat rajzolunk a varfalra es a vartoronyra, Hiivos helyre tessziik, amig megszilardul,

22

MEZESKALAcs

G6ZMOZDONY
Ha biiszkeIkedni szeretne ezzel a negyszetii mozdonnyal, illftsa egy sziirke vagy fekete marcipinnal vekonyan bevont 33 cm-es negy zet alaku tortalapra. A mezeskalicsb611evigott szelekb61 egyszerii sineket is keszithet.
3 adag csokolades mezeslealdcsteszta 2 db ures, kimosott 400 g-os konzervdoboz 17 dkg etcsokolade 15 cm-es negyzetalaku pisk6talap 12 dkg zold marcipan 12 dkg fekete marcipan porcukor a szorasho»

A surer 180 °C-ra el6melegitjiik (gazsutoncl 4-es fokozat). Harorn nagy sutdlapot kivajazunk. Papirbol kivagunk egy 30x13 cm-es t(~glalapot a vonat aljanak, egy 13x1 cm-es teglalapot az utkozonck, ket 20x5 cm-es teglalapot a hosszabb oldalaknak es egy 13x7 cm-cs teglalapor a masiniszta fulkejenek tetejehez, A mezeskalacsteszta Ielet kinyujtjuk, es korbcvagjuk a sablonokat. A teglalapokat atrakjuk egy tepsire. A konzervdobozokat alufoliaba csomagoljuk es a rnasik tepsin megtamaszrjuk, eg_y csipetnyi tesztaval ekelhetjuk ki. KlTIyujtunk egy ujabb adag tesztat, es klVagunk bel61e ket 10 cm-es oldalu negyzetet. A negyzeteker a konzervdobozokra simitjuk. A konyv vegen talilhat6 rajzok scgirsegevel sablonokat kesz't" k " b.. " , I un a masinisztalulke elejehez es ~Idalaihoz. A sablonokat korbevagjuk, es a teS7t" atra ki k a mast'k tepsire. . . - at JU

'I'iz em magas szaggatoforrnaval kivagunk egy mez.eskalacs-emberket, es a harmadik tepsire fektetjiik. Fclbevagunk egy fogpiszkal6t, es zaszlokent kis mezeskalacs teglalapot erosftunk az egyik vegehez. A rnezcskalacs-rnasiniszta egyik kezet felemeljiik, es belenyomjuk a fogpiszkal6t. A kar vegen egy mezeskalacs-golyocskaval 6vatosan rnegerosftjuk a zaszlot.

• A SZAKACS TIPPIE •
Ha marad a mczeskalacs tesztnbol, nyujtsa ki, es leeszitsen egy masik: mezeskalacs figurat, is lesz az dllomdsjiino]: vagy a kalauz. Egy ujabb adag tesztdbo] mezeslealdcs- "utasok" is szulethetnele. Ezzel akar a csaldd apraja: is lefoglalhatja, amig a nehezebben leioiiclezheto reszelekel iigykodik.

Pogacsaszaggat6val kivagunk nyolc 4 crn-es kort a kerekekhez, es atrakjuk a harmadik siit6lapra. A kerekek belsejet egy kisebb atmerojf szaggat6val kiemeljiik. Kivagunk ket 3 ernes kereket, es eltavolirjuk a belsejuket. A levagou maradekokat hosszu, vekony csikka sodorjuk, ezekb61 vagjuk Ie a megfelel6 hosszusagii kii1l6ket. Az osszes rnezcskalacsot megsiitjiik, esetleg tobb adagban. A kerekek kb. 8-10 perc alatt siilnek meg, a nagyobb lapoknak 15 perc kell. A tepsiben hagyjuk 3 percig, azutan atrakjuk egy racsra htilni. (A giirbe reszeket oldalukra forditva hritsuk, igy nem tornek szet.) Ha kell, az eleket ut61ag egyenesre vagjuk.

..

23

G6ZMOZDONY

t:;

A csokolade felet megolvaszrjuk,

es

J hagyjuk kicsit Mini. Egy reszet papir nyomozsakba toltjiik, a zsak csiicsket lecsipjuk, Az egyik oldalelem hoszszabb elere csokoladet keniink, es a vonat alapjara helyezziik, kb. 2 crn-r e a mozdony elejetdl es oldalatol, Amig a csokolade megkemenyedik, egy iiveggel megtamasztjuk a falar. A rnasik 01dalr ugyanigy a helyere illesztjuk.

A vonat elejenek eleit is megkenjuk cs a helycre ragasztjuk. 10 pereig hagyjuk szaradni. Az egyik ivelt reszlet eleit bekenjuk csokoladeval, es ovatosan az oldalakra heIyezziik. A masodik ives darabot is a helyere tessziik. Csokoladet hasznalunk a masinisztafiilke rogzftesehez is, el6sziir az elejer allitjuk fel, azutan az oldalak kiivetkeznek, vegiil a tet6 keriil a helyere. Tiz-tizenot percig hagyjuk pihenni.

o csokoladeval,

r:

A piskotalapot felbevagjuk, es a feleket egymas melle csusztatva egy deszkara vagy talcara fektetjuk, hogy megemelje a mozdonyt. A piskor., egyik veget levagjuk, kb. 25 em hosszu legyen. Halkessel vagy femspatulaval ovatosan felemeljiik a mozdonyt, es a piskotara helyezzuk. Csokolade segitsegevel ragzitjiik az utkozdt a mozdony elejehez, amfg a csokolade megsz.irad, alatarnasztjuk egy dobozzal vagy osszegytirt alufoliaval.
;

-

Keves zold marcipant megszorunk porcukorral, es hosszu, vekony csikokat sodrunk bel6le. Rovid darabokra vagjuk, ezekkel diszitjuk a kerekek kulloit, egy csepp csokoladeval ragasztjuk a mezeskalacshoz, Mindegyik kerek kozepere nyomunk egy Fekete marcipanbo] gyurt golyocskat. Egy kis olvasztott csokoladeval a piskota szelehez erdsitjiik a kerekeket.

8

Megolvasztjuk a maradek csokoladet, es papir nyornozsakba toltjuk, a zsak csucsket lecsipjuk. A csokoladeval kis pottyoket vagy fodrokat rajzolunk a mezeskalacslapok talalkozasahoz. Az ivelt reszek kozepere is huzunk egy-egy csokoladevonalat.

9

zold marcipant kinyuj4 cm-es hosszusagu csikokat vagunk Ie bel6le, es a vonat oldaLira ragasztjuk. A rnaradek zald es Fekete marcipanbol elkeszitjuk a robbi diszt, es olvasztott csokoladeval rogzitjuk, A mezeskalacs-masinisztat marcipannal dekoraljuk, es a fiilkehez erositjuk. Szaraz, hiivos helyen hagyjuk a csokoladet megsziIardulni.

1 n Keves
V tunk,

24

MfzESKALAcs

GYOMBERES MEZESKALAcSMACK6K
Id6sebb es fiatalabb baritok szimira egyarint tokeletes ajindek nehiny csikos pizsamiba oltoztetet: aranyos mack6. Ha nines megfelel6 meretii kivig6formija, keszithet kisebb mack6kat is, vagy hasznilhat hagyominyos ember alaku formit, csupin tesztafelkoroket kell a iiilek helyere ragasztani, es a Iigurik: azonnal msckokiilso: oltenek.
6 DARAB LESZ BELOLE 1 adag aranyszinti gyomberes

mezeskalacsteszta 7 dkg [ebercsokolede 17 dkg [eher marcipdn J dkg et- vagy teicsokoldde porcukor a szordshoz

kik eteljeste]:
A sutot 180 °C-ra elornelegitjuk (gazsutonel +-es fokozat). Ket nagy sutdlapot kivajazunk. A mezeskalacstesztat Iisztes deszkan kinyiijtjuk, es egy 13 cm-es [orrnaval kivagjuk a mackokat, A figurakat atrakjuk a surdlapokra es 10-15 percig sutjuk, amfg a szeleknel kezd pirulni a teszta. Harorn percig a tepsin hagyjuk, azutan atrakjuk egy racsra hiilni.

1

A feher csokolade felet megolvasztjuk, es egy papfr nyornozsakba roltjuk, A zsak csucsket lecsipjuk, Rajzolunk egy csinos sablont a macik ruhainak: a kivagoforrnat egy papirlapra tesszuk, es korberajzoljuk a nyakatol a kezek es labak feleig, A rnarcipant porcukorral behintett deszkan veko nyra kinyujtjuk. A sablonok segltsegevel kivagjuk a ruhacskakat, es csokoladeval a kekszekhez ragasztjuk. A marcipanbol levagon darabokat hasznaljuk a hilekhez, szemekhez es pofakhoz. (balra) Forr6 viz folott kulon talakban megolvasztjuk a rnaradek Feher csokoladet, illetve az et- vagy tejesokoladet, Kulon papir nyomozsakokba toltjiik az olvasztott csokoladet, es lecsipjiik a zsakok csucsker. Feher csokoladeval szcgelyt huzunk a pizsamanak, es az et- vagy tejcsokoladeval megrajzoljuk a macik arcat,

4

A kek etelfesteket egy keyes vizben feloldjuk es becsikozzuk a pizsamat. A galien [eheren hagyjuk es megrajzoljuk a ruha derekat,

3

26

MtZESKALAcs

EKSZERREL DfszfTETT ELEFANTOK
A potnpes diszbe oltoztetctt eleisnt kedves ajindek allatbaritoknak, vagy ebet6 disz kiilonleges alkalmakkor. Ha siues el6tt lyukat fur bele, a karicsonyfira is «ksszthet]« a kiprizatosan eredeti diszeket.
KB. 10 DARAB LESZ BEL OLE

1 adag puszedliteszta 1 adag diszit6 cukormdz 22 dkg [eber marcipdn culeorbeoonattc apro csokoladevagy ragogumigolyok aranyszinti culeorgolyole piros eteljeste]:

A siitot 180 °C-ra ekimelegitjuk (gizsiitdnel 4-es fokozat). Ket nagy siitolapot kivajazunk. Papirb6l sablont keszitiink az elefantokhoz, a konyv vegen talalhato abrat 25%-kal felnagyitjuk. A puszedlitesztat kinyiijtjuk. A sablonok es eles kes segitsegevel kivagjuk az figurikat. Egyrnastol kiesit tavolabb elhelyezziik az elefantokat a tepsin. A levagott tesztat osszegyurjuk, es meg tobb elefantot keszitiink belole. Tizenket percig siitjuk, amfg kezdenek kicsit pirulni. Harem percig a tepsin.hagyjuk, azutan atrakjuk egy racsra hiilni.

1

Keves dfszit6 cukorrnazat toltiink egy papir nyomozsakba, es lecsipjuk a zsak csiicsket. A marcipan felehez piros eteliesteket gytirunk. Vekony csikor sodrunk a piros marcipan egy reszebdl, es a libak kore, valamint az orrnany vegehez illesztjuk, a zsakbol kinyornott maz segftsegevel rogzitjiik. Kb. 2 em hosszii lapos, ovalis formikat keszitiink a piros marcipanbol, es cukorrnazzal az elefantok fejehez ragasztjuk. Kisebb ovalisokat keszitunk, es azokat ugyanfgy az ormany tetejehez ragasztjuk. (balra) A rnarcipantakaro szelere kb. 1 em hosszu rojtokat rajzolunk a nyomozsakkal. Az orrnany tetejehez, a nyak kore es a farok vegehez cukorpottyoket nyomunk a zsakbol, es rnegrajzoljuk az apro szemeket. A kis edessegeket felbevagjuk, es belenyomjuk a cukorrnasszaba, a rojtok fole. A fejdiszt edessegekkel, [eher cukormazzal es aranygolyokkal diszitjuk, eukormazzal rogzftjuk. A sutemenyeket nehany orara felretessziik, hogy a dfsz megkemenycdjcn .

2

4

Kinyujtjuk a Feher marcipant. Hat em-es pogacsaszaggat6val koroket vagunk ki bel6le, es diszft6 cukorrnazzal az elefantok hatara erdsitjuk, ugy, hogy a takar6 a labak tetejetdl kb. 2,5 em-re kezdodjon. A marcipan lel6g6 reszet levagjuk.

3

..

28

c

MEZESKALAcs

DUPLA GYOMBERES MEZESKALAcSTALLEROK
Szerezzen meglepetest zacsk6kba vagyajandekdobozba csomagolt fnycsikland6 mezeskalacstallerokkal! Konnyen elkeszitheto, es mindenki amulni fog, hogyan csinslt«!
KB. 25 DB LESZ BELGLE

J adag csokolades mezeskalacsteszta J adag aranyszinti gyomberes mezeskaldcsteszta

A csokolades teszta felet lisztes deszkan 28x4 em-es, 1 em vastag teglalapra nyiijtjuk. Ezr megismeteljuk az aranyszfrni teszta egyik felevel is. Kessel hosszaban levagunk mindket teglalapbol het hosszu, keskeny csikot, A kulonbozo sz imi csikokat telvaltva egyrnas melle fektetjiik.

Ujjainkkal 2 em vastag, a keskeny csikokkal megegyezo hosszusagu rudat gyurunk a rnaradek aranysz.imi gyamberes mezeskalacstesztabol, Ezutan a rudat a csikos tesztara fektetjuk, a csikokat ovatosan a rud kore hajtjuk, es finoman lenyomkodjuk, hogy teljesen befedje a rudat. A maradek csokolades tesztat 28x13 cm-es teglalapra nyujtjuk,

A csikos rudat a csokolades tesztara fektetjiik, es beletekerjuk. A esokolades tesztat 6vatosan lenyomkodjuk, teljesen betakarjuk vele a rudat, es 30 perere a hiitdszckrcnybc tesszuk.

3

sutot 180 DC-ra eldmelegitjuk (gaz4-es fokozat). Egy nagy siitolapot kivajazunk. A gyomberes mezeskalaestekereset vekony szeletekrc vagjuk es a szeleteket egyrnastol kiesit tavolabb, a kivajazott tepsire fektetjuk, 12-15 percig sutjuk, amig kezdenek pirulni. 3 percig a tepsin hagyjuk, azutin atrakjuk egy racsra es megvarjuk amig teljesen kihiil.

4sutonel

& A

., A SZAKACS TIPPJE • Amikor sutes elott [elszeleteli a tesztat, olyan leest hasznaljon, ami sirnan keresztuluagja: a JureszJogu konyhakes alta laban megjelelo. A megjormdzott tesztdt akar egy betig is tarolhatja huti5ben vagy akar leJagyasztva. Ha adagonleent siai meg, mindig Jriss siaemeny lesz ottbon.

30 ~

MJ':ZESKALAcs

GYUMOLCSOKKEL MEGRAKOTT GYOMBERES MEZESKALAcs
Ebben a receptben sok mazsolit, gyomberkockikat es narancsot haszniltunk, kandfrozott gyiimolcsokke) dfszftettiik a siitemenyt, amely tokeletes kfseroje egy friss, eros kivenak.
16 ADAG LESZ BEL6LE 45 dkg sima liszt 1 teaskanal siaiipor 1 ev6kanal 6rolt gyornber 1 tedsleana] 6rolt fabej 22 dkg mazsola 7 dkg blansirozott mandula, durudra vagva 5 dkg cukrozott cseresznye, felbevagva 1 narancs finomra reszelt heja 10 dkg apr6ra vagott cukrozott gyomber 22 dkg vaj 22 dkg mez 15 dkg cukor 4 tojds, felverve 1 adag diszit6 cukormaz 45 dkg vegyes kandirozott gyiimolcs

A sutdt 180 °C-ra eldmelegitjuk (gazsiironel 4-es fokozat). Egy 20 cm-es szoglctes tortaformat kivajazunk, es kibeleljiik sutopapirral. A lisztet, a siitdport, az oroit gyombert es a fahejat egy taiba szitaljuk, Hozzakeverjiik a rnazsolat, a mandulat, a cseresznyet, a narancshejat es a cukrozott gyomber felet, A vajat, a mezet es a cukrot addig melegitjiik egy labosban, amig a vaj felolvad. Beleontjiik a taiba, hozzaadjuk a tojasokat, es fakanallal simara keverjiik.

1

A gyornberes mezeskalacstesztat atontjiik a tortaforrnaba es 15 percig sutjuk, Az closures utan a siito homersekletet 160 °C-ra visszaallitjuk (gazsutonel 3-as fokozat), es meg egy oraig sutjuk a tesztat, amig a mezeskalacs megszilardul es a kozepebe szurt husni tiszta marad. Hagyjuk a sutdlormaban teljesen kihiilni.

2

., A SZAKAcs TIPPJE ., Ez a sutemeny sokdig elsll.
Legmentesen lezarhat6 dobozban taroljul«, a maz at es a gyionolcsoket csak egy nappal tdlalds el6tt tegyiil: a mezeskalacsra. A siiternenyt kiboritjuk a formab61. A cukormaz feler a gyomberes mezeskalacsra kenjiik, a maz tetejen elrendezziik a kandirozott gyiimolcsoket es a rnaradek kristalyos gyombert.

3

'4

A gyiimolcsoket meglocsoljuk a rnaradek cukorrnazzal, es nehany orara felretessziik, hogy a maz megszilarduljon. Szalagot is kothenink a suterneny kore, kockara vagva kinaljuk.

". 32 C

MtZESKALAcs

NOE BARKAJA
A lenyugoz6 mii elkeszitese j6 szorekozss, es minden bizonnyal nagy oromet szerez egy kisgyerek sziiletestupi iuuiepsegen. Sokiele illatfigura seblonjit megtaWja a konyv vegen, de hasznilhat illat formiju siitemenyszeggatot is. Ha nines, konyhai szakiizletekben es ajindekboltokban beszerezheti.
3 adag aranyszinu gyomberes mezeskaldcsteszta 20 dkg [ehercsokolade 22 dkg lee]: rnarcipdn 10 dkg zold cukormassza 33 cm-es kerek tortaforma porcukor a szordsboz

A siit6t 180 °C-ra elornelegirjuk (gizsutonel 4-es fokozat). Ket nagyrnereni sutolapot kibelclunk zsirpapirral. Sablont keszitunk a birka oldalarol, a fiilke vegeirol es ha szukseges, az allatokr61 (lasd a konyv vegen). Papirb61 kivagunk egy 27x8 em-es teglalapot a Iedelzethez, egy 21x4 em-es teglalapot a rampanak, ket 14x8 cm-es teglalapot a barka vegeinek, ket 10x4 crn-es teglalapot a fiilke oldalainak es ket 12x6 em-es teglalapor a tet6nek. A barka 01dalainak sablonjat a zsfrpapir ala fektetjuk az egyik siit6lapon.

1

A gyornberes mezeskalacsteszta Felet lisztes deszkan kinyujtjuk es 2 em szeles, hosszu csikokra vagjuk. Egy csikot a sablon fels6 reszcrc fektetiink, hogy a teszta ele egy vonalban legyen a sablon elevel. A kovetkczd esikot is a sutolapra fektetjuk ugy, hogy kisse atfedje az el6bbi esikot. Ezt addig isrneteljiik, amig a sablont teljesen lefedjiik. Azutan a sablonr61 lel6g6 szeleket levigjuk. A sablont kihuzzuk a zsirpapir a161, es hasonl6an elkeszitjiik a birka masik oldalat is. Az egyik oldalfal fels6 reszebdl kivagunk egy 5 crn-es szakaszt, ahova majd a ramp at tamasztjuk. A tet6 sablonjat is a zsirpapir ala cstisztatjuk, es hasonl6an osszeallitjuk a csikokat, Kinyiijtjuk a rnaradek tesztat, es korbevagjuk a tobbi sablont is. A figurakat atrakjuk a siit6lapra, es kisutjuk. A kisebb figurikat kb. 10 pereig, a birka elerneit 20-25 pereig hagyjuk a sutdben. Harorn pereig pihentctjuk a siit6lapon azutan atrakjuk egy racsra luilni.

Egy labosban vrzet forralunk, es folotte a g6zben egy taiban megolvasztjuk a csokolade felet, azutan hagyjuk kicsit hiilni. A csokoladet papir nyornozsakba roltjuk, es lecsipjiik a zsak csucsker. A csokoladebol csikot nyomunk a barka vegenek hosszii oldalara, es a barka oldalinak egyik ferde elehcz illesztjuk. Egy doboznak vagy befottesuvegnek dontjiik, hogy a lapok derekszogben tamaszkodjanak. Hagyjuk rnegszilardulni. ~

" A SZAKACS TIPPIE "
Az allatfigurak akkor lesznek szepe]e, ha a megfelel6 oldalukra fektetve siai ki, ugy, ahogy majd a barka mellett elhelyezi (az also [elide nem lesz olyan sima es mutates}. Meg siaes el6tt forgassa egy oldalra a figurakat, ha parosan szeretne egy irdnyba dllitani.

35

NOlO

BARKAJA

A barka masik veget is a helyere rogzitjuk, es ugyamigy megtamasztjuk, mint az ekibb, A barka masik oldalat ovatosan a vegekre helyezzuk. Amikor felallnjuk, a barkanak Ielterlenul egyenesen kell allnia, ezert egy lapos talcat tamasztunk az aljahoz: igy minden eleme egy vonalban lesz. Hiivos helyre tesszuk amig a csokolade megszilardul.

4

Ovatosan megforditjuk a haj6t. A barka belsejebe, az osszeillesztesekhez meg tobb csokoladet nyomunk, hogy erosebben tanson. Hiivos helyre tesszuk szaradni. A darabok szelere csokoladet kenunk, es osszeallitjuk a fulket, egymashoz ragasztjuk az oldalakat, es hagyjuk megsz iradni.

5

A tetot tarto elek szeleire csokoladet nyomunk, azutan ovatosan elhelyezzuk a tetot. Keves csokolader nyomunk a fedelzet lapjanak szelere, es a helyere fektetji.ik. Rahelyczzuk a Iulket, es hiivos he!yre tesszuk szaradni.

A kek marcipant poreukorral behintett deszkan vekonyra kinyujtjuk. A tortaforrnat kiesit bevizezzuk, es rafektetjuk a eukorlapot, nagyjabol a forma ketharmadat fedje be. A zold marcipant kinyiijtjuk, es a sutolap iires harmadara simftjuk, kb. 4 em-rei fedje at a keket. Kessel hullamos vonalat huzunk az atledesnel a cukorrnaz vastag reszebe, A fe!esleges kek es zold marcipant kiszedjuk, a masszat simara lenyomkodjuk, hogy egyenletes, hullamos vonalat alkosson a ket szin
talalkozasa.

A barkat 6vatosan raerneljuk a kek "vizre", a tortalap szelehez kozel helyezziik e!, hogy a nekitamasztott ramp.it elerje a zold "panot". A maradek Feher csokoladet forr6 viz folott megolvasztjuk egy taiban. Az olvasztott csokoladet papir nyornozsakba toltjuk, es a zsak veget levagjuk. A csokoladeval mutates pottyoket es Iodrokat rajzolunk a barka elemeinek talalkozasahoz. Ezze! egyszerre diszftjuk a sarkokat es erosirjiik meg a ragasztast,

A tobbi csokoladeval megrajzoljuk az allatk.ik vonasait, vagyis a szemeket, szajakat, Iarkincakat stb. A testuk mas reszeit is kiemelhetjiik, hogy jobban felismerhetove tegyiik a figurakat. A rnaradek cukorrnazzal szendvicshez hasonl6an, egyrnastol 2 em tavolsagra parosan osszeragasztjuk az

allatokat. A figurakat tetszes szerint elhelyezzuk a bark an es a "szarazfoldon". A szabadon allo allatparok elanye, hogy nyugodtan helyezgethetjiik egeszen addig, amig tokeletesen elegedettek leszunk az eredrnennyel.

36

MtZESKALAcs

JAN'CSI ES JULISKA HAzIKOJA
Vidim idotoltes a szines edessegekke1 pazarul fe1diszitett mezeskalics-hizik6 osszeillitis«, Ha sziiletesnepi tortinak kesziti, meggyozodhet r61a,mennyive1 nagyobb mulatsig lecsipkedni a kiilonfele edessegeket, mint elfogyasztani egy hagyominyos iinnepi pisk6tatortit.
2 adag aranyszintc gyomberes

mezeskalacsteszta
1 adag disziui culeormaz

fehercsokolade-pasztillak szines leemenycukork.de sokfele szines cukorka es zsele

A siitdt 180 "Cvra eldmelegitjuk (gazsutonel 4-es fokozat). Ket nagy siitolapot vekonyan kivajazunk. Papirbol kivagunk ket 16x7 cm-es teglalapot a tetonek es ket 15x14 cm-es teglalapot a haziko elejenek es hatuljanak, Az 01dalat ket 14x7,5 cm-es teglalap adja, amelynek rovidebb oldalahoz csucsos tetoreszt illesztunk, ennek magassaga 2,5 em a harornszog csucsatol a tcglalap e1eig.

1

• A SZAKACS TIPPJE • Az egesz csaldd oromet lelheti a sutemeny disziteseben, hiszen most szabad a vasar! A hazat leardcsonykor ujra hasznosithatja sok-sok cukorkadisszel es porcukorral meghintve.

A kivagott mezeskalacselerneket kisiitjuk, a kisebb darabokat 5, a nagyobbakat kb. 15 pereig hagyjuk a sutoben, amig a szeluk kezd megpirulni. Or-tiz pereig a sutdlapon pihentetjiik azutan atrakjuk egy racsra hiilni. Ha kell, a sutemenyek szelet egyenesre levaghatjuk,

3

A gyomberes mezeskalacsteszta [eler kinyiijtjuk. Kivagunk tizenket 5x2,5 crn-es teglalapot es a hosszabbik oldalukba rovatkakat vagunk, ezek lesznek a fiiggonyok. A sablonok segitsegevel kivagjuk a haz reszeit, A haz elejebol es oldalabol kivagjuk az ablakokat, es egy kessel bevagdossuk a kis ajtot: fiiggolegesen bevonalkazzuk, es kivagunk belole egy kis sziv alakii ablakot. A levagott mezeskalacstesztadarabokat osszegyiirjuk es ismet kinyujtjuk, azutan kivagunk beldle egy 23 em atmerdjii kort.

2

37

JANeS!

IS

JUL!SKA

HAZIK6JA

Diszito cukorrnazat toltunk egy papir nyornozsakba, majd lecsipjuk a zsak veget, A fuggonyok hosszabb oldalara cukorrnazat kenunk, es az ablakok belsejehez ragasztjuk a suternenyeket ugy, hogy kfvulrol is jol latszodjanak.

4

t" A haz hornlokzatanak rovidebb 01_) dalara mazat nyomunk, es derekszogben osszeragasztjuk egy oldalelemmel a mezeskalacs alapon. Az aljahoz meg egy adag mazat nyomunk, hogy szorosan tartsa. Konzervdobozzal vagy befottesuveggel megtamasztjuk a lapokat, amfg a maz megszarad.

a rnasik oldalt a resszel, es felallitjuk a hazar, A [elsd elekre mazat nyomunk, es a helyere illesztjuk a tetdt. Hiivos heIyen hagyjuk megszaradni,

J hatso

I' 6sszeragasztjuk

A tetd also szelere hullamos cukormazvonalat rajzolunk a nyornozsakkal es beleragasztunk egy sor csokoladet, ezek fole ujabb hull amos vonalat rajzolunk, es kernenycukorkakat teszunk ra. Egyrnast valtogatva felragasztjuk az edessegsorokar, amfg teljesen befedjuk a tetot.

7

A tete gerincere csikot rajzolunk a rnazzal, es egy sor felbevagott csokolade pasztillat allitunk bele. A fuggonyok belso szelet cukorpottyokkel csipkezzuk,

8

Sokfele cukorkaval diszitjuk a hazikot, ezeket boseges adag cukormazzal rogzitjuk. A jardahoz eltordelt csokoladt ragasztunk az alapra. A falakra es a kertbe egyszeni viragforrnakat rajzolunk, es apro cukorkakat teszunk a kozepebe,

9

>-

38

MtZESKALAcs

EDES NYAKLANCOK
A gyomberes mczcskelicsbol keszitet: bijos apr6 gyongyszemeket {eldiszitettiik es szalagra fuztiik. Csinos, szslvetsve] belelt pspir- vagy femdobozban j61 mutatnak.
12 NYAKLANC LESZ BEL6LE 1 adag puszedliteszta 1 adag diszito culeormaz 6 m uekony rozsaszin, kek vagy [eher szalag tobbjele apro cukorka rozsaszin etelfestele • A SZAKACS TIPPJE • Ha teljesen ebeto nyaleldncot szeretne, bosszu szalag helyett medvecukorra Juzze Jel a sutemenyeleet, 5 ez tokeletes buliajandek lesz.

A siit6t 180 "Cvra eldmelegitjuk (gizsiit6neI4-es fokozat). Ker nagy sutdlapot kivajazunk. A teszta tobb mint felet lisztezett deszkan 5 mm vekonyra kinyujtjuk. Ket es fcl cm-es forma segitsegevel esillagokat vagunk ki belole. A esillagokat egyenletesen elosztva atrakjuk a sutolapra. 6vatosan fogjuk meg, hogy a Iormajuk ne torzuljon ell Fa- vagy Iemnlve! rnindegyik kozepebe Iyukat Iurunk.

1

A levagott tesztadarabokat oszegyujtjiik, es a maradek tesztaval egyiitt 2,5 em atmerojf rudat sodrunk belole a tenyeriinkkel. A rudat 1 em vastag szeletekre vagjuk. Tfivel rnindegyik karika kozepebe Iyukat turunk. A szeleteket rnasik siitolapra fektetjiik. A gyomberes mezeskalacsot 8 pereig sutjiik, amfg kisse megemelkedik es kezd pirulni. Kivesszuk a sutobd], es meg melegen isrnet atszurjuk a Iyukakat, mivel sutes kozben a teszta kisse szetterul, Atrakjuk egy racsra Mini. (balra) A szalagb61 50 em-es darabokat va gunk le, es felfuzziik a gyomberes rnezeskalacs sutemenyeket.

A cukorrnaz fclet papir nyom6zsakba toltjiik, es lecsfpjiik a zsak veget. A esillag alakii siiternenyek korvonalara cukorrnazcsfkot rajzolunk. A rnaradek cukorrnazat rozsaszinre festjiik, es esillag vegu nyornozsakba toltjuk, A kerek siitcmcnyckre esillagokat nyomunk. A cukorkakat kisebb darabokra vagjuk, es Ieldfszujuk vele siitemenyeket, Felretesszuk, amfg a maz megkernenyedik.

3

,.

40 C

MtZESKALAcs

SZfVECSKES MOZAIK
A fab6i keszitett mozaikos intarzia rendkiviil litvanyos. Mezeskelecsbol Iormezve nagyon egyszeni elkesziteni; es az egymasba illesztett viiagos es sotet gyomberes mezeskeliicsiormek altai aikotott mintsk: vag-y keoek igen mutat6sak. Az otletet sajat tervezesii mozsikminuiktioz is hasznaihatja.
1 adag csoleolddes mezeslealdcsteszta 1 adag aranyszinti gyomberes mezeslealdcsteszta

1

A siitdt 180 °C-ra eldmelegitjuk sutonel 4-es fokozat). kinyujtjuk. vagunk mezeskalacstesztat Tizcnket

(gaz5 4,5

A 4 cm-es szaggatoforrnaval egyik aranyszfrni sen kivagunk negyzetbol egy szivet.

mindiigye-

A csokolades

es az aranyszimi mm vekonyra cm-es negyzetet tesztabol zetet Egy

ki a csokolades 4,5 cm-es negyrnezcskalacsbol. mozaiktormaa sarkokban legyenek.

es tizenharorn siitolapon

az aranyszfmi kibelclt

ban elhelyezzuk aranyszinii

a tesztat,

negyzetek

Ugyanezzel

a forrnaval

kivagunk
me-

(balra) gyikbol vekony oldalat csikkal vagjuk,

A levagotr levagunk csikot.

rnezcskalacsdara

13 szivet a maradek

csokolades

ujra kinyujtjuk,
negy osszeero Kessel vastagsagu a kil6g6 melle A mozaik

es mindehosszu, mindegyik csokolades kiigazitjuk reszr atvegeket. a es Kb.

zeskalacstesztabol es az ar anyszimi szivek helyere illesztjuk, Masfel cm-es
szivalaku vagunk tides sziveket kivagoformaval ki a kepcn lathato es a helyiikre kis sziveket negy csokoaranyszirui

egyrnassal keretezzuk. a dupla es levagjuk keret sutjiik.

szfvbdl,

a sarkokat,

illesztunk,

Az aranyszimi csokolades 15 percig mint az eldbb,

rnezcskalacscsikokat Iektetjuk, a sarkokat. levagjuk

A sutdlapon

hagyjuk

kihulni,

42

MtZESKALAcs

HINT ALO SUTEMENY
A vidim kek es piros marcipinnal diszitett hititslovsk keszitese igazi elmciiy, Csinos, szalvetival belelt dobozban ajindekba is adhajuk.
6-8 DARAS LESZ SEL6LE 1 adag puszedliteszia 1 adag diszit6 culeormaz 5 dkg piros rnarcipan 5 dkg kek marcipdn 5 dkg Jekete marcipdn porcukor a szordsboz

., A SZAKAcs

TIPPIE ,.

A hintal6 alapjdt a leuagott tesztdbol keszithetjiik. Kinytqtju]«, egyenes csikokra vdgjuk, es a siit67apon 6vatosan meghajlitjuk az ivet. Ogyeljen ra, hogy biztosan a 16 ldb.iboz tapadjon!

sutonel 4-es fokozat). Ket nagy sutolapot kivajazunk. Elkeszitjuk a hintal6sablont (lasd a kiinyv vegen). Lisztezett deszkan kinyujtjuk a tesztat, es kivagjuk a figurakat. Egymast61 megfelelo ravolsagra a sutolapra fektetjiik a hintalovakat. Kivagunk egy 15 em hosszu, 1 em szeles esikot, amelybol a hintar keszitjiik. A tesztat kb. 10 pereig sutjuk, amig kisse megemelkedik es kezd pirulni, A tepsin hagyjuk 3 pereig, azutan atrakjuk egy racsra hillni,

'1 A sutot 180 °C-ra eldmelegitjuk (gaz-

Egy nyornozsakba cukorrnazat toltunk, es keskeny veget illesztiink ra, amellyel irni lehet. A piros mareipant poreukorral besz6rt desz.kan kinyujtjuk. Kivagjuk a nyergeket, a sablont hasznalharjuk segitsegkent, es a cukorrnazzal mindegyik 16 hatara ragasztunk egyet. Vekonyra kinyujtjuk a kek marcipant, es hosszu esikokat vagunk ki belole. Ezeket cukorrnazzal kantarkent es zablakcnt a lovakhoz tapasztjuk.

Kinyujtjuk a Fekete rnarcipant, a sablonok segitsegevel kivagjuk a sorenyeket es farkokat, es az elobbiekhez hasonl6an a suternenyhez ragasztjuk.

T eszunk meg egy kis mazat a nyomozsakba, es megrajzoljuk a szemeket, feldiszitjiik a nyergeket es a hintakat. A figurakat nehany orara htiviis helyre tesszuk szaradni .

..

44 C

MtZESKALAcs

GYOMBERES MEZESKALAcs UTCA
Kenyeztesse krestivitssit ezekke1 a gyonyoru, olvasztott csokoledcvsl disziteu, cukorkaablakzi gyomberes mezcskelics hizakkal. Misolja le ezt a mintit, vagy tervezze meg sajit utcijinak hangulatit, es igazitsa tetszes szerinti tneretre.
6-8 DARAB LESZ BELGLE 1 adag aranyszinu gyomberes mezeskalacsteszta 10 dkg leemenyculeorka 5 dkg et- vagy tejcsoleoldde uekony csokoladerudale

., A SZAKACS TIPPJE .,
Az ajt6k kivdgdsakor alul hagyjon egy veleony mezeslealacsleeretet, hogy a cukor ne Jolyjon le, es a hdzsor alja ne legyen egyenetlen.

A siitot ISO °C-ra elornelegftjuk (gazsutonel t-es fokozat). Ket sutolapot kibelelunk surdpapirral. Egy papirlapra rajzolunk egy 17xS cm-es teglalapot. Az egyik oldalara haztetoket rajzolunk, es a teglalapot megtohjuk kulonWe ablakokkal. Kivagjuk a sablont.

1

A rnezcskalacstesztat lisztes deszkan kinyujrjuk, rafektetjuk a sablont es korbevagjuk. A kivagott tesztat atrakjuk a siitdlapra, azutan kivagjuk az ablakokat. o, percig sutjuk.

A kemenycukorkakat kisse osszetorjuk: becsomagolva megutogetjiik egy nyujtofaval. A cukorkakat az ablakokba szorjuk, es ujabb 5 percre visszatesszuk a resztat a sutobe, amig az olvadt cukorka kitolti az ablakokat. A sutdlapon hagyjuk kihUlni.

A csokoladet megolvasztjuk, es hagyjuk kicsit hiilni. Papir nyom6zsakba toltjuk, es lecsfpjiik a zsak veget. Csokoladeval megrajzoljuk a teto, az ablakok es ajt6k korvonalat a siitemenyen.

4

Olvasztott csokoladeval csikokat rajzolunk az ablakok ala, es beleragasztjuk a megfelelo rnereuire lcvagott csokoladerudakat. Hiivos helyre teszszuk, amig a csokolade megszarad.

"

46 C

MEZESKALAcs

SZURETI Dfsz
Mutetos gyiimolcsok es virigok dfszftik a nagy mezeskalicskepet, amely fzletes oszi ajindekotlet. Lazin burkoljuk szelvetebe, es csomagoljuk lapos papfr- vagy iemdobozbs.
2 adag aranyszinu gyomberes
mezeslealdcsteszta 5 dkg [eber marcipdn

egesz szegfuszegek, szar nelleiil jel adag diszito cukormaz narancssdrga, zold es sarga
eteljeste]:

A siit6t 180 "Cvra elomelegfrjuk (gazsiitdnel 4-es fokozat), Egy siit6lapot kivajazunk. A gyomberes mezeskalacsteszta ketharmadat kinyujtjuk es kivagunk bel6le egy 22x18 em-es teglalapot. Attessziik az elokeszitetr siit6lapra. Egy vekony eeset nyelevel finoman kicsipkezziik a teszta szelet. Kes hegyevel keretet rajzolunk 1,5 em-re a teszta szeletdl. Egy muffinformat vekonyan kivajazunk. A maradek tesztat vekonyra kinyiijtjuk, es formak segftsegevel egyszeni virago kat vagunk ki bel6le.

1

A viragforrnakat a siit6forma szelehez tamasztjuk, hogy kehely formajura siiljenek, A levagott resztabol apr6 goly6kat gyurunk, es a viragok kozepebe ragasztjuk. A levagott tesztat ujbol kinyujtjuk, es egyszerfi, kb. 5 em hosszu es 2,5 em szeles leveleket vagunk ki bel6le. A leveleket is elrendezziik a siit6forma hajlataiban, majd fvelten kisiitjiik, A mezeskalacsalapot kb. 20 pereig siitjiik, a viragokat es a leveleket kb. 7 pereig. A formaban hagyjuk kihfilni.

2

A marcipant kiesit gyiirjuk, azutan ketteosztjuk. Mindket Wb6l goly6t gyurunk, es atgorgetjuk egy finom reszel6n, hogy a feliiletiik mintas legyen. Megforrnaljuk a gyiimolcsoket, felbevagjuk a goly6kat, es mindegyik [elbe nyomunk egy szegffiszeget.

3

(bslrs) Egy keyes cukormazat papir nyornozsakba toltunk, es Iecsipjuk a zsak csucsket, A rnezeskalacslapra felragasztjuk a virago kat es a leveleket. (Erdernes kiprobalni tobbfele elrendezest, miel6tt a diszeket a helyiikre rogzftjiik.) A narancssarga etelfesteket felhigftjuk egy kis vizzel, es vekony eesettel befestjiik a mandulamasszabol kesziilt gyiimolcsoket.

4

A maradek cukorrnaz [elet zoldre szinezzuk. Ha sziikseges, [elhigitjuk egy kis vizzel, hogy allaga megfelel6legyen a festeshez, es csikokat rajzolunk a levelekre. A tobbi mazat sargara [estjuk, es beszinezziik vele a viragok kozepet, azutan dfszft6esfkot huzunk a kep szelere, Ejszakara hiivos helyre tesszuk szaradni .

5

48 C

.,
MEZESKALAcs

ADVENTI KOSZORU
Advent idejen sszteldiszkeni hasznilhatjuk ezt a miigonddal kidolgozott koszonit, a gyomberes mezeskeldcs es a fiiszerek melenget6 illata lassan betolti a szobdt. A leveleket ivelten siisse ki, gyiijtson ossze ket-hiram iolie- vagy csomago16papfr-gurigit, es vonja be aluf61iival, miel6tt risimftja a mezeskeiics leveleket.
2 adag csokolddes mezeskaldcsteszta 1 adag aranyszirui gyomberes mezeslealacsteszta 8 fahejrud 2 m szalag, kb. 1 em szeles 8-10 kumquat 5 dkg piros rnarcipdn 1 adag diszit6 cukormaz 35 cm-es kerek siit6lap citromle szegjiiszeg

• A SZAMeS

TIPPJE .,

A levelek megjormdlasaboz akar derelyeudgot is basznalhat, bar a szerszam ele gyakran lekerekitett, es ez nem kiJejezetten hateleony.

1

A sutdt 180 °C-ra eldmelegitjuk 4-es fokozat). kivajazunk. A csokolades ketharmadat

(gazmelisztes

Egyiitt

isrnet kinyujtjuk ov.ilis Iormakat kerek

a lcvagott vagunk

sutonel

Ket nagy su-

tesztadarabokat. es 5 em szeles ki. Kismereni kicsipkezzuk szelet, Eles velek erezetet.

Kb. 8 em hosszu szaggatoforrnaval szeles vegzodcsevel magyallevelek a lemegrajzoljuk

tolapot

zeskal icsteszta

deszkan kinyujtjuk,
Egy nagy korbe balyos kor

amig az atmeroje egy sutolapra. segitsegevel szaboriezt is tanyer

vagy a nyornozsak kessel

kb. 30 em lesz. Atrakjuk

a nagy

uil

vagy

vagjuk,

kb. 28 em atmerdjii A kozepere tanyert,

legyen.

tunk egy 18 em atmerdjii korbevagjuk talapot., alapot esak hagyjuk es kiemeljiik a tepsin.

a belso tesz-

a mezeskalacskoszoru-

51

ADVENTI

KOSZORU

(balra) Az alufoliaba csavart gurigakat az egyik siit61apra helyezzuk, es egy kis tesztaval rnegtamasztjuk. Nehany levelet a gurigakra fektetiink. Az aranvszimi gyomberes mezeskalacstesztabol is leveleket keszftunk, es parat a gurigakra helyeziink, a
tobbit siman a siitolapra 40 levelre lesz sziikseg, Iektetjuk. Kb.

A mezeskalacsot kb. 8-10 percig sutjuk, amig az aranysz.irni teszta kezd pirulni a szelenel, Harorn percig a siit61apon hagyjuk, azutan atrakjuk egy racsra Mini.

A [ahejrudakat parosaval osszekotjiik egy rovid szalaggal. A kumquatokat megtiizdeljiik szegfiiszeggel. A piros marcipanbol apr6 magyalbogy6kat gyurunk.

Egy papir nyornozsakba
korrnazat toltunk

keyes cu-

es a zsak veget le-

csipjuk, hogy vekony csikot tudjunk rajzolni vele. Egy level korvonalat megrajzoljuk a mazzal. Tarkabb lesz a levelek sokasaga, ha citromlebe rnartott ecsettel a vonal kozepetol indulva elkenjuk a rnazat a level kozepe fele. Ezt a levelek kb. egyharmadanal megismeteljuk.

A rnezeskalacs karikat ovatosan arra a tortalapra csusztatjuk, amelyen majd a koszoru allni fog. Egy level egyik vegere egy potty cukorrnazat nyomunk, es a koszoruhoz rogzitjiik. Ujabb leveleket ragasztunk a koszorura, es a kulonbozo iranyban elrendezett levelekb611assan kialakul a koszoru mintaja .

Ha keszcn vagyunk a levelekkel, elhelyezziik a kumquatokat es a fahejkotegeket, mindegyiket egy kis cukormazzal ragasztjuk Ie. A piros golyocskakbol furtoket allitunk ossze, es a levelek koze ragasztjuk. 'I'etszes szerint rnintas szalagokkal is diszfthetjuk a koszorut,

52 C

MEZESKALAcs

ARANYOZOTT KARACSONYF A
Bdrmilyen edesseggel, csokolddevsl es mezcskalics figurival diszithetiiik. ezt a pompiis ksricsonyist; [elteve, hogy a diszek nem tul nehezek. Arannyal vagy viligosebb arnyalatu mintekksl ekftve igazen lenyiigozd eszteldisz.
3 adag aranyszintl gyomberes mezeskaldcsteszta 1 adag diszito culeormdz aranyszinii drazsek 28 crn-es kerek siiuilap 1 db ures, kimosott 400 g-os konzervdoboz tobbjele aranyszirui papirba csomagolt csokoldde vagy mas edesseg 1,5 m aranyszinti apr6 szemti gyongy[iczer 1,5 m aranyszinti uekony szalag A siitot 180 °C-ra elomelegftjuk (gazsiitdnel-t-es fokozat). Ket nagy sutolapot kivajazunk. A teszta harmadat lisztezett deszkan vekonyra kinyujtjuk, es atrakjuk az egyik siitdlapra, A siitolapon kivagunk a tesztabol egy 33x23 cm-es teglalapot es kiszedjiik a levagott tesztaszeleket, A teglalapot hosszaban pontosan felbevagjuk, Hosszu vonalz6 vagy egyrnast atfed6 ket papirlap egyenes szele menten atlosan kettevagjuk a teglalapot, egyik sarkatol a masikig. Ugyanigy a masik teglalapot is felbevagjuk.

1

A rnaradek teszta felet kinyujtjuk, a rnasik siitdlapra fektetjuk, es az els6 lepeshez hasonl6an negy harornszogre osztjuk. A Ievagott szeleket ismet kinyujtjuk, cs kiilonfele mereui csilIagokat, csizrnakat es mas, alkalomhoz i1I6 forrnakat vagunk ki bel6le. (Keszitsen nehany nagyobb csillagot is, ezekbdl egyet a fa tetejehez ragaszthat.) Kessel kivagjuk cukorkabotok forrnajat. A figurakat a sutolapra fektetjuk es kisutjuk, a kisebb darabok kb. 8 perc alatt, a harornszogek 15-20 perc alatt keszulnek el. Amint kivesszuk a tepsit a sutobdl, az atlokat iijbo] atvagjuk, mert a teszta kisse megdagadt. Or percig a sut6lapon hagyjuk azutan a sutemenyt atrakjuk, egy racsra hiilni.

2

A harornszogek egyenes oldalat rureszfogii kessel levagjuk. A cukorrnaz harmadat nyomozsakba toltjuk, es a nyomozsakra apr6 nyilasii vegzodest er6siti.ink. Az egyik haromszog korvonalara potryoket teszunk, es a potyryokbe aranydrazsekat nyomunk. Megisrneteljuk a tobbi harornszognel is.

3

" A SZAMeS

TIPPIE"

A rnegsutott tesztalapoleat sima [elideten btase, mert ahhoz, hogy a Jat pontosan osszeallitbassa, a reszelenek egyenesnek

leell lenniiik.

r: A rnaradek cukorrnaz felet nyom6zsakba toltjuk es csillag alakii vegzodest illesztunk a zsakra, Az egyik harornszog egyenes oldalara es alapjara csikot hiizunk. A tobbi haromszognel is megismeteljiik.

j

..

53

ARANYOZOTT

KARACSONYFA

A haromszogek egyenes oldalait osszeillesztjuk a tortalapon, hogy a megfelelo sziigben taIaIkozzanak a tortalap kozepcn. Az iires konzervdobozt ovatosan a harornszogek terejere huzzuk, hogy osszetartsa a lapokat.

iEgyenkent a tobbi haromszoget is a / fahoz ragasztjuk: amikor ujabb kettot allitunk fel, ez negy egyenlo reszre osztja az alapot. A lapok elhelyezesekor a konzervdobozt ovatosan felemeljiik. Ugyanigy e1helyezziik a tobbi haremszoget, :;1-3 orara felreresszuk szaradni. A konzervdobozt vegul levessziik.

A csiIIag Iormaju
cukorrnazat toltiink,

nyornozsakba
es a fa reszei-

nek talalkozasahoz nyomunk egy csikot. A mezeskalacs lapok fonak oldalara, ahol meg nincsenek diszek, cukorrnazzal rogzuunk. tovabbi aranydrazsekat elerjuk

Csipesszel konnyen a legbelso reszeket is.

Vekony csoni nyornozsakkal feldiszftjuk a kis siitemenyeket, vekony korvonalakat rajzolunk, vagy ujabb mintakat festiink a Iormakra. Hagyjuk
megszaradni.

A sutcmcnyekct a fahoz ragasztjuk, keyes mazat keniink a rnezcskalacs haromszog elere, es a siitemenyeket ovatosan belenyomjuk a cukorba. Egy nagy csiIIagot ragasztunk a fa tetejere. A sutemenyck kozc aranyszfrui papirba csomagolt edessegeket erositiink.

A csiIIag mage, a fa tetejere egy cukormaz pottyot nyomunk, ehhez riigzitjiik az arany gyangyfi.izer veget. Lazan a fa kore tekerjuk a gyangysort, es helyenkent rncgcrositjuk cukorrnazzal, A szalagot ugyanlgy riigzltjiik. Hagyjuk megszaradni .

..

54 C

MEZESKALAcs

FESTETT DVEGABLAKOK
Nagyon konnyli elkeszfteni, megis fantasztikusan mutat az ablak mellett vagya karicsonyfin, sho! a karicsonyi fenyek visszatiikrozodnek r6la.
KB. 10 DARAB LESZ EELGLE

1 adag csoleolddes vagy aranyszinii

gY0'mberes mezeskaldcsteszta kb. 20 darab leemenycukorka uekony szalag vagy zsin6r • A SZAKACS TIPPJE • Ket-burom nappal hamarabb elleeszitbetjul: es oeleony J6lidba csomagolva eltebetjide ezt a sutemenyt. Nebany napra Jelakaszthatjuk, de azutdn a cukorka kezd rnegoluadni.

....i!

A siit6t 180 °C-ra el6melegitjiik (gazsutonel 4-es fokozat). Egy nagy tepsit kibelelunk siit6papirral. Elkeszitjuk a sablont az ablakokhoz (lasd a konyv vegen), A mezeskalacsteszta egyik felet lisztezett deszkan vekonyra kinyiijtjuk. A sablon segftsegevel kivagjuk az ablakokat, es atrakjuk a tepsire. A levagott reszeket ujbol kinyujtjuk, es meg tobb ablakot keszfrunk bel6le. Fernnivel mindegyik suterneny tetejebe furunk egy lyukat. Az ablakokat 5 percig siitjiik.

1

kicsit osszetorjuk a kemenycukorkakat. Becsomagoltan hatarozottan megutogetjuk egy nyiijtofa vegevel,

2

Ekozben

A felig megsiilt sutemenyeket kivesszuk a sutobol, es mindegyik ablakkeretbe szorunk nehany darab osszetort cukorkat. (Ablakonkent kb. ket cukorkara lesz szukscge.) A siiternenyeket visszatesszuk a siit6be, es meg 5 percig sutjuk, amig a megolvadt cukorka kitolti az ablakokat. A lyukakat iijbol atfurjuk a tfivel, mert stites kozben a teszta kisse szetterult. Az ablakokat a tepsin hagyjuk kilnilni.

3

Vekony szalagot vagy zsinort fuzunk at mindegyik ablakon, amivel felakas ztha tjuk.

4

..

56 C

MEZESKALAcs

MAzAS GYOMBERES MEZESKALAcSSUTEMENYEK
A kivag6forma meretetol fiigg, hany darabot keszithet ebbol a siitemenybol. Fera akasztva vagy szalagra Iiizve diszkent hasznalhatja. Tiivel furjon lyukat a teszcib«, es iiizzon at rajta egy vekony szalagot. Husz
DARAB LESZ BEL6LE

1 adag aranyszinii gyomberes
rnezeslealacsteszta 2 adag cukormaz 18 dkg [eher marcipdn piros es zold eteljestek:

A siitot 180 °C-ra el6melegitjiik (gazsutonel 4-es fokozat). Egy nagy sut6lapot kivajazunk. A mezeskalacsteszrat lisztezett deszkan kinyiijtjuk, es kulonbozo tesztaszaggatokkal formakat vagunk ki bel6le: Iakat, csillagokat, holdsarlokat es harangokat. A sutemenyeket atrakjuk egy siit6lapra, es 8-10 percig sutjiik, amig a szeluk kezd pirulni.

1

a tepsiben pihentetjuk 2 majd a sutemenyt atrakjuk egy racsra, es hagyjuk kihUlni. A racsot egy nagy talcara vagy tepsire allitjuk. Kiskanallal cukorrnazat locsolunk a suternenyekre, es teljesen betakarjuk vele. Htivos helyen hagyjuk nehany ora hosszat luilni.

2 percig,

Ezutan

A marcipan egyik felehez piros, a masikhoz zold etelfesteket gyurunk. Mindket masszat hosszura nyujtjuk, es zsinort sodrunk beloluk. A zsinort egy suterneny kore ragasztjuk, ha kell, kis vizzel benedvesitjuk, hogy a helyen maradjon. Igy dekoraljuk a siitemenyek egyik felet.

Keves etelfesteket felhigitunk vizecsettel iinnepi mintakat festunk a sima siiternenyekre. Megvarjuk amig megszaradnak, azutan szalvetaba csomagoljuk.

4 zel. Vekony

MEZESKALAcs

KARACSONYF ADISZEK
Ha az ideo valami uj karicsonyfadfszre vigyik, keszitsen sok-sok ilyen kedves figurit, es foglalja iinnepi hengulstu keretbe.
12 DARAB LESZ BEL6LE 1 adag aranyszinic gyomberes mezeskaldcsteszta 1 adag diszit6 cukormdz zold es kek etelfestek: citromle eziistszinti drazse uekony szalag

" A SZAKACS TIPPIE "
A siaemenye]e felfuzesehez ueleony szalagra vagy zsinorra lesz szukseg. A gyomberes mezeskaldcs-figurdk [ejenel vastagabb szalagot is dthurkolhatunk

A siitot 180 °C-ra eldmelegitjiik (gazsutonel 4-es Iokozat). Ket nagy sutolapot kivajazunk. A mezeskalacsresztat lisztezett deszkan kinyUjtjuk es 8 cm-es Iormakkal kivagjuk a mezeskalacs-crnberkeket. Jol eIosztva egy sutolapra [ektetjuk a figurakat.

1

A levagott reszeket kinyujtjuk, es 1 em szeles, 28 em hosszu csikokra vagjuk. Keretet hajlitunk mindegyik figura kore, a keret ker vege a fej folott taIalkozzon, az ivelt resz pedig erintse a labakat.

2

A keretek felso reszebe nivel lyukat furunk az akasztonak, A sutemenyeket 12-15 pereig sutjuk, A surdJapan hagyjuk 3 pereig, azutan atrakjuk egy racsra lnilni.

3

Keves cukorrnazat toltunk egy vekony csdni nyornozsakba, A maradek rnazat elosztjuk ket taiban. Az egyiket kekre, a masikat zoldre Iestjuk. Keves citrornlevel mindkettot fellazitjuk, hogy a kanal hatuljara ragadjon. A papirzsakbol Feher mazat nyomunk korbe a kezekre, a labakra es a figurak nyakara. Az areot is megrajzoljuk.

4

A figurak testere egy keyes cukorrnazat kanalazunk, es Iogpiszkaloval egyenletesen eloszlatjuk a suterneny szeleig. A mazzal bekenjuk a tobbi figurat is, es egy sor drazsegombot ragasztunk rajuk, majd nivel sorban belenyomjuk a mazba, 2 ora hosszat hagyjuk szaradni. A sutemenyek szelet cukorrnazcsfkkal diszitjuk, es pottyozve drazsediszeket ragasztunk a kerethez. A siiternenyekbe szalagot fUziink, es felakasztjuk.

5

58

~

MEZESKALAcs

KARACSONYI HAzIKO
A hizik6t egyszeni minta alapjin epitettiik, de a behavazott tenS dlomszep karicsonyi hangulatot kolcsonoz neki. A ricsos ablakokat es ajt6kat egy-ket napig hagyni kell sziradni,
ezert erdetnes ezeket elkeszitenl eloszor.
2 adag aranyszinti gyomberes mezeskaldcsteszta 1 adag diszit6 cukorm.iz 28 cm-es kerek tortalap 64 dkg [eher rnarcipdn porcukor a szordshoz 2 dkg fekete marcip in 2 dkg piros marcip an 2 dkg zold rnarcipan

J
Egy nagy iv sutopapirra het 4x3 em-es teglalapot rajzolunk. Kijeloliink egy 6x5 em-es teglalapot. Keves cukormazat tolnink egy szeles nyilasu papir nyornozsakba, A jelolesek menten cukorrnazvonalakat rajzolunk. Az ablakokhoz atlos vonalakat huzunk a kisebb teglalapokba, azutan ellenkezo iranyban, keresztbe is bevonalkazzuk, (Egy ablakot tartaleknak keszitunk, men a racsok nagyon konnyen tornekl) A nagyobb teglalapb61lesz az ajt6, ezt cukorrnazcsfkokkal roltjiik ki. 24-48 orara lnivos helyre tesszuk, hogy a maz
rncgkemenycdjcn.

A siit6t 180 °C-ra el6melegitjiik (gazsutdnel 4-es fokozat). Ket tepsit kivajazunk. Papirbol kivagunk ket 20xll cm-es teglalapot a haziko tetejenek. Ket 19x9 cm-es teglalap lesz a haz eleje es hatulja. Az elejebol kivagunk ket 3x2 em-es ablakot es egy kis ajt6t. A haziko hatuljabol is kivagunk ket ablakot. A haz oldalanak rajzolunk egy 9 em-es negyzetet, es az egyik veget megtoldjuk egy csucsos oromzattal, amelynek csiicsa 7,5 em tavolsagra van a tet6 alapjatol. Kivagjuk a ket oldalt, es mindegyikbe ablakot vagunk.
A mezeskalacstesztat kinyiijtjuk, es kivagjuk az osszes sablont. A mezeskalacsforrnakat atrakjuk a siit6lapokra, es 15 pereig siitjiik, amig a szeliik pirulni kezd. Harem pereig a siitolapon pihentetjuk, azutan atrakjuk egy racsra luilni a suternenyeket.

Bclulrol cukorrnazat nyomunk a haz alapjaihoz. Ugyanigy rogzitjuk a hatso falat es a rnasik old alt. Az ablakokr61lefejtjiik a papirt, Kevcs eukorrnazat keniink az ablakok szeleire, es a nyilashoz ragasztjuk. Hasonl6an elhelyezziik az ajtot is. Egy-ket orara szaraz, luivos helyre tessziik, hogy megkemenyedjen.

A tortatorrnat kiesit bevizezziik. 22 dkg feher rnarcipant kinyiijtunk egy eukorral behintett deszkan, ezzel fedjiik be a format, a korben lel6g6 felesleget levagjuk. Toltunk meg egy kis
cukorrnazat a nyornozsakba. A

teg-

lalap rovidebb oldalara vegig mazat nyomunk, majd a megfelelo szogben az oldalfalhoz ragasztjuk a rnazzal fedett tortalapon.

A haz felso eleire cukorrnazat kemink, es rafektetjiik a tcto lapjait. 35 dkg Ieher marcipant kinyujtunk, 20 em oldahi negyzetet kesznunk belole es a tetore Iektetjuk, hogy teljesen befedje a rnezeskalacsot, majd a szeleit kiigazitjuk.

• 60

c

KARACSONYI

HAzIK6

Vekony csorii nyornozsakkal jegcsaphoz hasonl6 apr6 rnazcsikokat rogzitunk a tetore. Fekete marcipan felebol elkeszftjuk az apr6 ablakparkanyokat es az ajt6kilincset, keyes cukorrnazzal rogzitjiik. A tobbi Fekete marcipant kisse marvanyosra gyurjuk keyes Feher cukormazzal, Kis darabokra torjuk, es "kikovezziik" vele az ajt6 eldni jardat, A maradek Feher cukorrnasszabol kis kupokat [ormazunk, es benedvesitett ecsettel az alaphoz rogzftjiik a fakat. Egy keyes piros es zold marcipant olyan vekonyra nyujtunk, amennyire csak lehet. Zsin6rt sodrunk beloluk, es feldiszitiink vele nehany fat es a haziko ajtajat, Az egeszet megsz6rjuk porcukorral.

7

'" A SZAKACS TIPPIE '" Amikor a "h6takar6" a hdzik6 tetejere keridt, leonnyeb]: oll6val levdgni a szelet, mint kessel. A rnezeskalacs szelenel vastag boreteghez hasonl6an megvastagithatjuk a marcipdnt.

61 •

SABLONOK

V AR

L6RESEKKEL

(VARTORONY) (BEJARAT) EKSZERREL DfsZITETT ELEFANTOK

DD
V AR
L6RESEKKEL (HATS6 FAt)

A

FAVAG6 KUNYB6JA

62

SAllLONOK

r---

~

HINTAL6

SUTEMENY

...

'---

G6ZMOZDONY (A FOLKE ..... OLDALAI) G6ZMC ~DONY ~ ELEJE)

~

(AroCK

J

G6ZMOZDONY (ELEJE)

NOE BARKAJA (OLDALAK)

NOE BARKAJA (ALLATOK)

63

¥ TARGYMUTATO
gyomberes gyomberes mezeskalacs siitese, 6 mezeskalacs utea, 46-47 gyumolcsokkel megrakott gyomberes rnezeskalacs, 32-33 nyornozsak, papfr, 9 diszek: karacsonyfadiszek, 58-59 sziireti disz, 48-49 olvasztasa, csokolade, 9

hazikok: karacsonyi haziko, 60-61 Janesi es Juliska hazikoja, 37-39
Adventi koszoni, SO-52 a favago kunyh6ja, 14-15 aranyszimi gyomberes mezeskalacs, 6 aranyozott gyornberes mezekalacskorona, 16-17 aranyozott karacsonyfa, 53-55 csokolade.. csokoladernazas puszedli csokolades gyornberes di6val, a favago kunyh6ja, 14-15 hintal6 suterneny, 44-45 Janesi es Juliska hazikoja, 37-39

puszedli, 18-19 puszedli,7 diszes csokolades puszedli, csokolademazas, var loresekkel, 20-22 reeeptek, sablonok, 6-7 8, 62-63

karacsonyi haziko, 60-61 karacsonyfa, aranyozott, 53-55 karacsonyfadiszek, 58-59 koszoni, adventi, SO-52
marcipan szinezese, 8 maz: cukormazc Z diszfto cukorrnaz, 7 mazas gyomberes mezeskalacs siitemenyck, 57 rnezeskalacs, 6 diszes csokolades mezeskalacs dobozok, 12-13 mezeskalacsrnackok, 26-27 olvasztasa, 9 mezeskalacsrnackok, gyomberes, 26-27 mezekalacskorona, aranyozott gyornberes, 16-17 mezeskalacs szeleinek levagasa, 8 Noe barkaja, 34-36 nyaklancok, edes, 40-41

szureti disz, 48-49 szivecskes mozaik, 42-43

mandulaval
es gyiimolcsokkel, 10 diszes csokolades mezeskalacs, 18-19 diszito cukorrnaz, 7 dobozok, gyomberes mezeskalacs, 12-13 dupla gyornberes rnezeskalacssiitemeny,30-31 elefantok, ekszcrrel diszitett, 28-29

technikak, 8-9
iivegablakok, festett, 56

edes nyaklancok, 40-41 ekszerrel diszitett elefantok, festett iivegablakok, gozmozdony,23-24 56

28-29

,.

64 C

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful