„Lie to me”

“Un singur gest face cât 1000 de cuvinte…” Comunicarea nonverbală este o componentă esențială în viața de zi cu zi. Fie că ne ducem la un interviu, că ținem un discurs, că avem o discuție sau suntem într-o situație care solicită mult autocontrol, comunicarea nonverbală este factorul de care depinde uneori întregul nostru succes. Axioma limbajului nonverbal spune că atunci când ceea ce spui nu este în concordanță cu ceea ce faci, interlocutorul va crede ceea ce vede, adică semnalele nonverbale ale corpului. Aflând pe la cursuri, prin ziare, apoi din propria experiență cât este de important să îți controlezi corpul și totodată cât de multe poți să descoperi dacă reușești să-l “citești”, am pornit în cautarea de filmulețe documentare cu această tematică. Sărind de pe un site pe altul, mai degrabă a plictiseală decât cu entuziasm, minunatul internet a afișat în fața ochilor mei un titlu care mi-a atras imediat atenția, un titlu sugestiv, interesant, care pur și simplu, mă obliga sa îl accesez – “Lie to me” (în traducere directă – “Minte-mă”). Am dat de un trailer și un poster al unui serial american, care mai târziu devenise cauza insomniilor mele, deoarece nu mă puteam opri din privit. “Lie to me” nu este încă un serial polițist în care detectivii ies mereu victorioși, de data aceasta premisa este alta: psihologia microexpresiilor feței umane și a limbajului trupului. Dacă vi s-ar arăta 10 imagini cu oameni ale căror fețe exprimă diverse sentimente sau reacții ale unor procese mentale (frică, dezamăgire, ură, mirare, bucurie, dispreț, ș.a.m.d.), ați putea să le numiți pe fiecare în parte, dar probabil nu ați putea spune de ce. Și aici intră în joc un domn psiholog numit Paul Ekman (personaj real) și proiectul său ”Wizards Project”, prin care a testat abilitatea naturală a subiecților de a depista sentimentele mai sus menționate în schimbările minuscule produse în fizionomia feței: dilatarea pupilelor, mișcările buzelor, încordările involuntare ale unor grupe musculare, tot ceea ce face o față de om expresivă.

Un scenariu îndrăznet. devenind astfel un "detector uman de minciuni". Un alt motiv pentru care “Lie to me” acupă un loc de frunte în topul personal al filmelor favorite este că fiecare serie are o istorie diferită. Am apreciat faptul că a reușit să păstreze aceeași actori de fiecare dată. pune pe ecran 3 sezoane. House”.Pe baza studiilor lui Ekman s-a făcut scenariul serialului “Lie to Me”. Dr. în care personajul principal. sintagmă popularizată de proiectul lui Ekman. o parte din public renunță să mai urmărească serialul atunci când unul din actori (mai ales în rol principal) este înlocuit cu altul. minciuna și adevărul. savantul temperamental cu un trecut aventuros. Serialul. cât și un bărbat adorat de femei și un tată iubit de fiica sa adolescentă. Schimbul actorilor de la un sezon la altul este de multe ori dramatic pentru producțiile cinematografice. să-i spunem. House” este cu mult mai popular. pe când cea dea doua producție are doar 3 sezoane. “Dr. actori ce conturează persoanaje credibile ce separă cele doua fațete ale adevărului. Cal Lightman. Cal Lightman. În doi ani. caractere și chipuri. laitmotivul fiind doctorul . nu vor mai continua. Personajele secundare sunt de asemenea foarte interesante și de multe ori joacă roluri decisive în activitatea Lightman Group. Este greu să nu observi că “Lie to me” are același tipar ca “Dr. Oricum. având experiența celor 8 sezoane deja difuzate. într-un mod științific și dau o fluiditate vizionării. El și echipa sa de "truth wizards". cu accent britanic și cu idiosincraziile sale. reușind să rezolve cele mai grele cazuri într-un mod original. un caz diferit. Fiind obișnuit cu anumite persoane. De prea puține ori ești nevoit să revezi seria anterioară pentru ca să întelegi ce urmeză. cu prima sa apariție pe 21 ianuarie 2009. filmul . a devenit popular foarte rapid. este specialist în microexpresii.Samuel Baum. Nu mi-aș putea imagina “Lie to me” fără Tim Roth care devine punctul forte al serialului. Intră foarte bine în pielea personajului Dr. ceva mai special (ca să nu zic ciudat). creatorul filmului. care îl fac atât un șef autoritar pentru echipa de "detectivi". jucat de un Tim Roth flegmatic și șarmant. și.“Ryan Star Brand new day”. ajuns să fie urmărit de peste 11 milioane de oameni și difuzat în aproape 60 de țări ale lumii (dar nu și în România). spre marea mea dezamăgire. sunt angajați să studieze (ca niște detectivi) diverse cazuri ale poliției. dar care are o viziune excepțională asupra lucrurilor. iar tema muzicală a serialului este pur și simplu genială.

urmate de explicații interesante ale lui Lightman dupa care. Lightman și Dr. Pe lângă prinderea vinovaților. în mare parte aduse de flegmaticul Dr. Astfel. Filmul mai cuprinde replici și situații comice. momente hazlii ale lui Tim Roth. astfel creându-se impresiă că “și ei sunt oameni și au probleme cotidiene”. atracția vizibilă dintre cele două personaje centrale: Dr. Foster. care a rămas la el după divorțul cu mama acesteia. Slăbiciunea lui o reprezintă fiica sa de 16 ani. Este de menționat și modul în care se derulează imaginile pe ecran atunci când vine vorba de investigații. și anume. Ultimul episod nu pare a fi mai special decât celelalte. care nu îți permite să pierzi nici un minut. nu doar o succesiune de cazuri penale. dezvăluiri captivante și metode originale de a găsi vinovatul. finalul fiecărui episod este mereu unul surpinzător. “Lie to me” nu este încă un serial TV. să înveți anumite trucuri ale filmului. . profesionalismul personajelor este uneori completat și cu aspecte ale vieții personale. plin de minciună și adevăr. Chiar dacă pe parcurs începi să îți dai seama cine minte și cine nu. aproape că devii și tu un expert în limbajul corpului. îmi doresc încă un sezon de aventuri. Lightman și de multe ori prezentate în finalul episodului. Lightman este în rolul unui tată ceva mai ciudat însă care găsește metode interesante de a da lecții pentru copilul său. că își iubește partenera de lucru și totodată cea mai buna prietenă. se dau drept exemplu poze cu personalități celebre care mințeau la momentul respectiv. de parcă ar vrea să îți relaxeze mintea după un caz stresant. Protector peste măsura. acele microexpresii care dau de gol inculpații. sa îi urmăresc pe cei doi cum încearcă să își croiască o relație. o dorință care nu este niciodată consumată.are aceeași notă de suspans de fiecare dată. as zice aproape neîndemânatic când vine vorba de probleme adolescentine. Emily. pe Dr. dar care pune publicul pe jar. acestea fiind și firele care dau o continuitate filmului. Se aduc în prim plan cele mai mici detalii ale corpului. Foster (pishiatrul interpretat de frumoasa Kelli Williams). Aș urmări cu drag încă un sezon al acestui film. foarte rapid. ceea ce te determină să privești până la capăt acțiunea. dar spre final avem confesiunea mult asteptată a Doctorului Lightman. este o provocare.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful