PROIECT

STIINTA SI INGINERIA MATERIALELOR
Prof.Gabriela Plaiasu

Tema proiect:MATERIALELE PLASTICE-ELABORARE,PROPRIETATI

Studenti:Ungureanu Lucian Ologu Iulia

Faculatatea de stiinte:Ingineria Mediului,anul II,Gr2,Sgr 4-5

O galeat . o planè de windsurfing sunt toate fabricate din diferite tipuri de plastic. care se pot prelucra u or în diferite forme.de obicei identice(monomerul):in cazul asezarii ordonate a acestora in lantul macromolecular.lung ce contine un numar foarte mare de atomi legati chimic intre ei.Asa dar o molecula polimera este caracterizata de o masa molecular ridicata.La formarea unei macro molecule participa un numar mare de molecule mici. Primul material sintetic ap rut (1908) a fost r èina fenolformaldehidic numita bachelit . În anul 1859 au ap rut fibrele vulcanizate. o casc de motociclist. .sunt alcatuiti din macro molecule.str moleculii polimere este caracterizata de prezenta unor grupe de atomi ce se repeta de-a lungul catenei Care este istoria materialelor plastice? Primele materiale plastice au fost produse din transformarea materialelor naturale. Exista numeroase procedee de fabricare a materialelor plastice. trebuie ales materialul plastic care are calit ìile cele mai potrivite: supleìe. Polimerii.MATERIALE PLASTICE :elaborare si proprietati Ce sunt materialele plastice? Masele plastice (plasticul.000-1 milion. în 1869 a aparut celuloidul èi în 1897 galitul. la cald sau la rece.ordinal de marime fiind cuprins intre 10. Pentru fiecare obiect. o sticl . plural plasticele) sunt produse sintetice de natur organic .o macro molecula consta dintr-un lant(catena). cu sau f r presiune.sunt compusii macro molecular. anorganic sau mixt .

în care se injecteaz apoi aer. Aceast performanì de p trundere în mai toate sectoarele de activitate se datoreaz propriet ìilor lor de neegalat vis-a-vis de celelalte materiale: sunt anticorosive. În industrie se utilizeaz dou procedee de tragere în form a obiectelor din plastic. se pot prelucra atât pe cale mecanic tradiìional cât èi prin procedee specifice cum ar fi injecìia lor. barele de protecìie etc. electroizolante. Masele plastice sunt folosite.rigidate. Materia plastic intr sub forma de granule într-o maèin de injectare. elasticitate. Prin înc lzire. Astfel. Aèa se fabric ambarcaìiunile. periuìele de dinìi.Una din cauzele care a determinat patrunderea polimerilor . aspect exterior pl cut. cum ar fi micèorarea rezistenìei mecanice cu creèterea temperaturii. flacoanele. coeficientul de transmiterea c ldurii mic. ele sunt mulate la rece pe formele dorite apoi sunt înc lzite pentru a se înt ri. sticlele. Metoda cea mai utilizat este îns injectarea. etc. Materia plastic înc lzit coboar în form . au propriet ìi mecanice bune. Suflarea este folosit pentru fabricarea obiectelor care au interiorul gol.practice. popicele. coeficientul de dilatare mare. care este apoi injectata în form èi racit printr-un circuit de apa. O molecul de baz pentru fabricarea tuturor tipurilor de plastic În schimb cele termorigide se înt resc la c ldur . rezistenì la èoc. se pot acoperi cu vopsea sau prin galvaniz ri. au greut ìi specifice mici. transparenì . piesele de caroserie. în toate domeniile de activitate. ustensilele de buc t rie. cu mici excepìii. cost sc zut. Sau pot fi l sate s se înt reasc dup ce li se adaug un produs special.in toate domeniile de activitate economica si . permiìând în felul acesta s capete aspectul dorit de c tre proiectant. Exist îns èi unele propriet ìi care fac dezavantajoas utilizarea maselor plastice. greutate mic . cum sunt mingile. In ultimii 60 de ani industria polimerilor s-a dezvoltat in mod specataculor. Plasticele termorigide se folosesc la fabricarea obiectelor prelucrate manual sau a celor care necesit o fabricaìie îngrijit .atat sub raport cantitativ cat si sortimental. Aceasta are ca efect întinderea materialului cald pe pereìii interiori ai formei. ea este transformat într-o past mai mult sau mai putin groas . Este folosit mai ales pentru fabricarea obiectelor cum sunt pieptenii.

dispersii de rasini plastifiate in lichide care nu dizolva rasina. I.mecanice. semifabricate:obiecte si piese obtinute direct prin procedee de formare si folosite fara o alta operatiune sau ca urmare a unor operatiuni de fasonare.profile diverse. POLIMERI TERMOPLASTICI: .sociala consta in nevoia de inlocuire a unor material clasice(metale.spume.chimice.sunt alcatutiti din macromolecule cu grad de polimerizare foarte apropiate.paste:plastisoli din disperii de rasini in plastifianti/organoscoli. C. B.folii.Aceasta caracteristica poarta denumirea de POLIDISPERSITATE DE MASA MOLECULARA si impune calcularea unor mase moleculare medii.tevi.articole celulare.finisare.astfel incat din inlocuitori polimerii au devenit material de neinlocuit.materiale pentru formare: prafuri sau pulberi.tuburi.fire.polimerii sintetici sunt amestecuri de macromolecule cu grad de polimerizare diferit.distributia diferitelor fractiuni avand un character probabilistic.Spre deosebire de aceasta situatie.perle cu ingredient.fibre.fire si fibre natural).Pe de alta parte polimerii sintetici au demonstrate insusiri(termice.etc.granule.panglici.semifabricate:placi. FORME DE PREZENTARE COMERCIALA A MATERIALELOR PLASTICE Materialele plastice sunt livrate comercial sub urmatoarele forme: A.filme.piele.foi.blocuri.asa dar.lemn.dielectrice)superioare altor material.premixuri.ceramica.uzinare. Multi polimeri naturali ex:celuloza.dispersii/emulsii cu aspect laptos.sinteza polimerilor se realizeaza prin metode care au prin excelenta un caracter static.

ABS-acrilonitril-butadien-stiren: a) materiale pentru formare:granule pentru injectii. 2.tuburi pt evacuari de ape fierbinti etc. *semifabricate(bare.POLIMERI ACRILICI: a)polimetacrilat de metil: *materiale pentru formare(granule pentru injectii.filme) b)copolimer: *material pentru formare(granule pt.extrudere.injectii.placi etirate) b)Copolimer metacrilat de meti-alilic:semifabricate(placi). abs-pvc-poliester.filme) 3.extrudere.extrudere.foi si filme.suflare. b)semifabricate:placi.ABS-PVC.extrudere-suflare). c)complexe diverse:ABS decorative.extrudere.POLIACETILI: a)homopolieri: *materiale pentru formare(granule pt injectii. c)Polimetacrilat de metil-stiren: *materiale pt formare(granule pentru injectii.1.placi.tuburi.blocuri.extrudere suflate.inele tuburi. .tuburi. *semifabricate(bare.perle).ABS celular.placi. *semifabricate(placi.extrudere-suflare).

placi.extrudere. c)propinat de celuloza: *materiale pentru formare(granule pentru injective.fire.extrudere. 5.filme metalizate.pulbere pentru formare prin rotatie).pulberi pt acoperisuri).d)Polimetacrilat de metil-stiren-butadiena: *materiale pentru formare(granule pentru ingectie.filme metalizate.benzi extruse.placi.inele sidefate. *semifabricate(foi si placi extruse) e)Polimetacrilat de metil-PVC semifabricate(placi) 4. *semifabricate(filme foi.injectii.POLIMERI FENOXI: Material prin formare(granule pt injective.MATERIALE PLASTICE CELULOZICE: a)acetat de celuloza: *material pentru formare(granule pt.extrudere.foi.fibre). *semifabricate(filme.suflare) .extrudere-injectie).suflare).fire si fibre) b)acetobutirat de celuloza: *materiale pentru formare(granule pentru injective.inele sidefate.

c)polifluorura de vinil: *materiale pentru formare(granule pentru injectie.grafit si bisulfura de molibden) *semifabricate(film transparent\colorat) .inele.etc) 6.cu pulbere de sticla pentru imbunatatirea rezistentei la compresie). b)politrifluoreloretilena: *materiale pentru formare(pulberi pentru compresie. *semifabricate(fibre filme placi bare tuburi tesaturi de sticla impregnate.corpuri goale pentru conditionari produse cosmetic.extrudere.POLIMERI CU FLUOR: a)politetrafluoretilena: *matriale pt formare(pulberi fine sau granulare.aliaj politetrafluoretilena-ceramica).filme) *tipuri sarjate(cu bisulfura de molibden sau grafit pentru ameliorarea coef.Semifabricate(filme pentru ambalaje extruse/cusate.injective.alimantare. *tipuri plastifiate(cu ceruri pentru cresterea supletii.mantale de cabluri.dispersii apoase sau continut de cca60%PTFE).drogherie.neramforsate/ramforsateEX:bronz sticla grafit.cu florura de viniliden pentru marirea termoplasticitatii si elasticitatii.suflare si pulberi pentru acoperisuri care cuprind si tipuri sarjate cu fibre de sticla.diminuarea abtitudinii de cristalizare si imbunatatirea rezistentei la radiatii). *semiproduse(filme.suflare.de frecare.extrudere.profile).tuburi.

POLIESTERI(termoplastici): a)politereftalat de butilena: *materiale pentru formare(granule pentru injective) b)politereftalat de etilen-glicol: *materiale pentru formare(granule pentru injective.placi subtiri.benzi adezive) 8.POLIETER CLORURAT: .monofilamente.foi.extrudere) *semifabricate(bare.POLIAMIDE: *materiale pentru formare (granule pentru injective.extrudere-suflare si pulberi pentru acoperiri care cuprind si tipuri sarjate cu fibre de sticla.fibre.fire.7.bare) 9.grafit si bisulfura de molibden) *semifabricate(placi.filme trasparente metalizate.profile din poliamide armate sau nu.extrudere.extrudere) 10.extrudere.complexe diverse.POLICARBONATI: *materiale pentru formare(granule pentru injective.fibre) c)politetrametilen tereftalat : *materiale pentru formare(granule injectii.sarjate sau nu.bare.extrudere-suflare) *semifabricate(tuburi.fire.filme.

extrudere) *semifabricate(placi blocuri.profile) *complexe diverse(hartie polietilena.*materiale pentru formare(pulbere.acoperiri) *semifabricate(placi asamblate cu iuta) c)polietilena clorurata: *materiale pentru formare(granul.granule cristaline) 11.extrudere.pulberi pentru injectie.extrudare) d)copolimeri.regenerate.polietilena) b)polietilena densitate mare: *materiale pentru formare(granule.celuloza.POLIETILENE SI COPOLIMERI: a)polietilena densitate mica: *materiale pentru formare(granule pentru injective.filme autoadezive.casare.cablaj rotatie.etilena-acetat de vinil: *materiale pentru formare(granule pentru injective.pulberi pt injectii.suflare) *semifabricate(filme pt ambalaje) e)copolimeri de etilena-amestecuri cu bitum special: .

lianti.extruderecusaj.cupru pe una sau 2 fete pentru circuite imprimate electrice) 14.mantale.tipuri nesarjate.filme impregnate cu polifluorura de etilena.extrudere) *semifabricate(filme ambalaje.lacuri) *semifabricate(filme.*materiale pt formare(granule pentru injective.mantale.coextruse) g)polietilena-acrilat de etilena: *materiale pentru formare(granule pentru injectie.POLIFENILENOXID: *materiale pentru formare(granule albe.POLIIMIDE: *materiale pentru formare(pulberi.cabluri) *semifabricate(tevi.propilena pe una sau ambele parti complexe poliimide.colorate pentru injectie si extrudere.sarjate su fibre de sticla) *semifabricate(bare cilindrice.filme subtiri pentru izolatie electrica.profile.impregnate.foto) 13.filme) 12.POLIMETIL-PENTENA: .foi termoformare.extrudere) f)ionomeri de etilena: *materiale pentru formare(granule pentru injective.

placi cu tesatura de iuta sau de sticla. *materiale pentru formare(granule.blocuri.perle pentru formare prin vapori sau extrudere) *semifabricate(blocuri.extrudere suflare filare) *semifabricate(filme.POLIPARAXILEN: *materiale(pulberi pentru pulverizari si acoperiri) 16.fire fibre filament) b)copolimeri propilena-etilena: *materiale pentru formare(granule pentru injectie) *semifabricate(filme pentru ambalaje) 17.POLIPROPILENA si COPOLIMERI: a)polipropilena si copolimeri etilena-propilena: *materiale pentru formare(granule pentru injective.super soc.soc.extrudere.filme.foi) .la caldura.*materiale pentru formare(granule pentru injectie.pulberi pt injectii) *semifabricate(placi.rez.profile) b)polistiren expandabil: *materiale pentru formare(granule.placi.POLISTIREN si COPOLIMERI: a)polistiren:tipuri cristal.placi.bare.extrudere si extrudere-suflare) 15.

filme) 20.POLIURETANI TERMOPLASTICI: *materiale pentru formare(granule pentru injectie si extrudere) *semifabricate(folii.foi PVC rigid) b)PVC-POLIETILENA CLORURATA: .plastisoli) *semifabricate(placi.cablaj) *semifabricate(tub.POLIMERI SI COPOLIMERI VINILICI: a)PVC: *materiale pentru formare(pulberi si granule pentru calandrareinjectie.cablerie.POLISULFONA: *materiale pentru formare(granule pentru injectie.c)polistiren microcelular: *materiale pentru formare(granule pentru injectii) *semifabricate(tuburi.inele) 19.inele) d)copolimerstiren-acrilonitril SAN: *materiale pentru formare(granule pentru injectie) e)copolimer stiren-acrilonitril-ester acrylic: *materiale pentru formare(granule pentru injectie) 18.

injectie.profile) e)policlorura de viniliden: *materiale pentru formare(pulberi.lacuri) II.rotatie) *semifabricate(foi.*materiale pentru formare(pulbere si granule pt calandare-injectii si extrudere) *semifabricate(foi.emulsii apoase) *semifabricate(filme de celuloza regenerate caserate cu policrorura de viniliden) f)polivinil-carbazol: *materiale pentru formare(granule pt injectie. POLIMERI TERMORIGIZI: .placi) c)PVC/ABS: *materiale pentru formare(calandrare si extrudere) *semifabricate(placi si foi) d)copolimeri clorura de vinil-acetat vinil: *materiale pentru formare(casare.

impregnare si formare de stratificate.POLIMERI FENOLICI: a)prafuri de presare: *materiale pentru formare(pulberi sarjate pt compresie.transfer de injectie.cu see) b)rasini fenolice speciale: *materiale pentru formare(rasini termostabile fara solvent) *semifabricate(rasini sarjate) c)stratificate fenolice: .compresie) *semifabricate(placi armate.pulberi pentru acoperiri.compounduri pentru formare) *semifabricate(stratificate.1.POLIMERI ALCHIDICI: *materiale pentru formare (compounduri sub forma de pulberi sau granule) 2.POLIMERI ALILICI: *materiale pentru formare(compounduri sub forma de pulberi sau granule pentru injectie.RASINI EPOXI: *materiale pentru formare(compusi lichizi pentru turnare.sticla-expozide) 4.extrudere.laminate decorative) 3.

piese) 5.minerale) *semifabricate(stratificate.proiectare cu pistol) .transfer) 7.POLIMERI MELAMINICI: a)Melamino-formaldehide: *materiale pentru formare(pulberi pentru compresii.tesaturi de sticla impregnate) b)melamine-fenolice: *materiale pentru formare(pulberi pentru compresie.tuburi.celuloza.*materiale pentru formare(hartine impregnate.POLIMERI FUNARICI: *compounduri pentru formare(pulberi). *lichide(rasini pentru turnare) *semifabricate(stratificate in foi de la 3mm-20mm grosime) 6.elemente.POLIESTERI NESATURATI: a)poliesteri: *materiale pentru formare(lichide pentru turnare.decorative.tesatura impregnate.batoane.fibre textile.foi de décor impregnate.stratificate su sticla) d)spume fenolice: *materiale pentru formare(panouri de fatada.stratificate industrial.transferi si injectii-umplutura faina de lemn.

semirigide.*semifabricate(placi.POLIURETANI(celulari): *materiale pentru formare(compozitii lichide-polioli si izocianati pentru spume poliuretanice) *semifabricate(spume rigide.UREE-FORMALDEHIDE: *materiale pentru formare(pulberi pentru compresie-cu umpluturi faina de lemn.transfer) c)ramforsate preimpregnate cu poliesteri 8.extrudere.flexibile) 9.celuloza) *semifabricate(spume) .inele) b)compounduri de poliesteri: *materiale pentru formare(compounduri sarjate de poliesteri pentru formare prin compresie.stratificate) 10.agenti de demulare) *rasini siliconice(pentru impregnari.compresie) *fluide pentru utilizari diverse(lubrifianti.SILICONI: *materiale pentru formare(pulberi sau granule cu umplutura minerala sau fibre pentru injectie.prfile.

Dintre aceste dezavantaje amintim: y stabilitate termica scazuta (unele pot fi utilizate pâna la 70oC . Dezavantaje Materialele plastice au si dezavantaje care limiteaza folosirea lor. aeronautica. Proprietati Principalele proprietati ale materialelor plastice sintetice sunt urmatoarele: a) densitatea este mult mai mica decât a metalelor ( sunt folosite în industria navala. greutatea specifica între 0. fie în opacitate. P. d) rezistenta mecanica variaza în limite largi cum ar fi de la rigide. etc). c) proprietati dielectrice ( materialele plastice sunt în general buni dielecrtici si datorita acestui fapt prezinta o importanta deosebita pentru industria electrotehnica). .2 gf/cm3. f) proprietati optice care se concretizeaza fie in transparenta (sticlele organice). e) proprietati de antifrictiune ( diferite materiale plastice sunt caracterizate printrun coeficient mic de frecare si printr-o uzura redusa (se folosesc la construirea lagarelor. etc ). pâna la flexibile si extensibile (asemanatoare cu pielea si cauciucul. IV. polietena.V.altele pâna la 200oC si numai câteva pot fi folosite la temperaturi mai înalte).automobile si în transportul feroviar ). a lemnului).9 si 2.C. ele lasa sa treaca si razele ultraviolete. la elasticitatea redusa (asemanatoare cu a materialelor ceramice. b) stabilitatea chimica este foarte mare comparativ cu metalele (masele plastice se folosesc ca materiale anticorozive la fabricarea de aparate chimice ). y duritate mica în comparatie cu sticla obisnuita sau cu metalele. spre deosebire de sticlele obisnuite.III. a rolelor. a rotilor dintate.

de absortie a umiditatii. 7. tuburi si forme profilate). . injectare (se obtin jucarii. apar tensiuni interne care pot produce fisuri). y "îmbatrânirea" ( care se manifesta prin procese lente de oxidare. de reducere a duritatii. etc ).etc). popicele. capace pt sticle.baloanele.y conductibilitatea termica redusa. y coeficient mare de dilatatie termica (daca în timpul folosirii lor sunt expuse la variatii bruste de temperatura. nasturi. de închidere a culorii. Procedee de prelucrare    extrudere ( se obtin sine. flacoane . suflare ( se obtin mingi.etc).

ing. Simion Horun EDITURA:Editura tehnica. ing. D.S Vasilan. Constantinescu. N. Ciocea EDITURA: Editura didactica si pedagogica. dr. D.BIBLIOGRAFIE TITLUL CARTII: STIINTA MATERIALELOR AUTORI:Conf. dr.Bucuresti 1980 Pg:21-32 .Bucuresti 1996 Pg:109-112 TITLUL CARTII:APLICATIILE MATERIALELOR PLASTICE AUTORII:ing.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful