Zhan Zhuang- Pole Stance

Zhan Zhuang este prima si cea mai cunoscuta forma de Qigong, spre deosebire de alte forme de Qigong Zhanzhuang sau “exercitiul stalpului”, cum este el tradus. Exista diferite pozitii ale bratelor, picioarelor si trunchiului, dar odata ce este insusita pozitia Zhan Zhuang, natura sa statica va fi adoptata pe viitor.

Figura A In 1991 Maestrul Lam Kam Chuen a publicat o carte foarte buna despre acest subiect, “Calea Energiei”, urmata de o serie de emisiuni TV, cu titlul tradus ca “Stai nemiscat ca un copac”. Acolo se prezinta cinci pozitii de baza ale acestui sistem, iar programul introduce exercitii de incalzire si relaxare. Cu toate acestea, exercitiile din prezentarea lui Lam nu au caracteristici martiale. Lam a fost maestru Taijiquan. Totusi Zhan Zhuang-ul sau implica un corp sanatos si frumos. Predecesorii tehnicilor Daoyin, Quiqong si Yangsheng Gong in toate varietatile lor, prezinta cultivarea unei vieti satoase, echilibrate, in spiritul medicinii traditionale chineze (San Bao). Aceasta reprezinta cele trei forte ale naturii, impletite in fiinta umana: esenta (Jing), respiratia vitala (Qi), spiritul (Shen). Acesti termeni sunt greu de definit, asa cum diferitele traditii chinezesti conchid in diferite concluzii. Exista totusi o legatura intre ele: tehnicile de respiratie, denumite “Tuna”(inspirare si expirare) sau “Xing Qi” (miscarea respiratiei).Un citat din Tao Hongjing releva importanta respiratiei Tuna si Xing Qi: “Daca esti obosit si fara vlaga, practica exercitiile Daoyin si inchide respiratia ca sa opresti boala.” La un moment dat in antrenamentul Qigong devine necesara o abordare practica si pragmatica a tehnicii. Daca intrebi un chinez obisnuit ce este Qi-ul, el sau ea iti va arata cu un gest simplu aerul, spatiul. Aceasta observatie este corecta, dar este doar o mica

Acest lucru ne ajuta sa intelegem viziunea culturii chineze asupra tehnicii pshihofizice avand cele doua presupuneri despre lucrul cu corpul fizic. Gleznele trebuie sa fie direct sub tibie si fibula. In acelasi timp nu uitati conceptul ca in jur nu se intampla absolut nimic. deoarece bratele sunt lasate pe lateral. care trebuie sa suporte genunchiul si femurul. Talpile ar trebui sa fie egal solicitate de la calcai pana in varful degetelor. senzatia ar trebui sa fie ca si cum un balon umplut cu aer ar fi tintuit de frunte. Doctorii chinezi spun ca Qi-ul umanitatii este rezultatul interactiunii dintre Qi-urile cerului si pamantului. trebuie sa ne referim si la cap. Genunchii ar trebui sa fie impinsi cu grija inafara. mental. Pozitia Wuji Membrele inferioare Taiji si Wuji sunt termeni care-si au radacinile in cosmogonia chineza. Trunchiul Trunchiul ar trebuie sa fie drept. ca si cum ar sustine un balon imens fiind in acelasi timp indoiti. cat mai schematic cu putinta. fara nici o idee despre ce urmeaza. pe atat de non-material. o mai buna relaxare si elevarea spiritului. Cel care m-a initiat in Zhan Zhuang este Maestrul Chu King Hung de la International Tai Chi Chuan Association cu multi ani inaintea aparitiei cartii si emisiunii Maestrului Lam. umerii sunt relaxati. Este interesant de observat ca acest lucru indica ca Qi-ul este pe cat de material. In acelasi timp putem sa ne imaginam o greutate care trage incet capul in lungul sirei spinarii. Deci putem vizualiza cu ochii mintii o deschidere a vetrebrelor coloanei. ceea ce este foarte important in eliminarea discomfortului din umeri si si omoplati. pe o parte si pe alta. Cand e vorba de corp.parte din adevar. Taiji este parintele lui Yin si Yang. Baza este data de membrele inferioare. Acest intreg concept este un indiciu pentru postura care trebuie adoptata. remarca o imbunatatire radicala a starii lor generale. Daoyin si Qigong). Capul ar trebui sa fie ridicat. Unicitatea autoeducarii se evidentiaza atunci cand elevii. In acest material voi prezenta unele elemente ale propriului meu antrenament . iar umerii trebuie sa fie proiectia talpilor pe sol. fizic. emotional cu un spirit linistit. picioarele ar trebui sa fie paralele. avand in vedere in acelasi timp Qi-ul si Shen-ul (prin urmare. Probabil ca cea mai buna abordare poate fi gasita in medicina chineza traditionala. . ridicand-o. In postura Wuji. evitand capcanele misticismului. pentru a fi fara forma si a nu simti nici un eveniment. Taiji provine din conceptele taoiste si semnifica originea dualitatii existentei manifestata prin vid (Wuji). Medicina chineza pune in evidenta relatia dintre fiinta umana si mediul sau inconjurator.

Sfaturi generale pentru un exercitiu bine facut Este bine sa nu va fortati. Respiratia Respiratia poate fi efectuata incet pe nas. Du si Ren. ar trebui sa ne imaginam relaxarea organelor. ridica si barbia. ca o procedura simpla. Amintiti-va ca orice control mental asupra respiratiei va afecta in bine capacitatea obtinerii altor relaxari. Ar trebui sa atarne inerte pe langa corp. Amintiti-va ca indemnul de a nu face nimic poate fi aplicat la toate nivelurile fiintei. Tinta ar trebui sa fie relaxarea totala si senzatia de abandon. o minte acaparatoare poate deveni mai flexibila si practicantul se va adapta tehnicii dupa o anumita perioada de timp. Asta va ajuta la inglobarea Qi-ului in Dantian. niciodata fortat. Este o greseala des intalnita la incepatori. incheieturilor inghinale. Membrele superioare Directia bratelor si mainilor in aceasta postura poate fi simpla. Deci scopul este dobandirea puterii si a unei stari de santatate mai buna.Este important sa acordam atentie relaxarii abdomenului. Cand privirea este plecata aveti grija sa mentineti capul ridicat. Orice problema apare ar fi bine sa fie discutata cu un instructor experimentat. nu de pedepsire. Respiratia ar trebui sa fie adanca si lenta. aici este vorba de imbogatirea spiritului. in legatura cu cele doua extrameridiane. Vizual. Cu mai multa practica. din cand in cand ea poate fi indreptata in jos. dar experienta individuala este singura care conteaza. Exercitiile despre care vorbim nu sunt menite artelor martiale. Perseverenta si rabdarea si antrenamentul zilnic isi vor arata in curand roadele. Este necesara si practica o atentie sporita asupra respiratiei. palma este aproximativ intinsa cu degetele indreptate spre sol. Este importanta pastrarea firescului in relatia cu propria fiinta. Capul Pozitia capului este importanta si am comentat deja postura. cand imi oboseau picioarele foloseam o tehnica de scuturare in fata si in spate si dintr-o parte in alta. In timp ce ma antrenam cu maestrul Chu. Aceasta preocupare pentru pozitia trebuie pastrata si atunci cand miscam linia fruntii. A sta nemiscat s-a dovedit a fi benefic intr-o varietate de probleme de sanatate. Ochii trebuie sa ramana relaxati iar privirea sa fie drept inainte . prietenoasa. Ca in toate tehnicile de meditatie practicantii sunt pusi fata in fata cu mintea lor. soldurilor si spatiului sacro illiacal. dar la acest lucru lucru trebuie sa se ajunga treptat. Limba ramane in cerul gurii. care atunci cand li se cere sa indrepte linia fruntii. ba chiar considerarea ei ca parte din meditatie. Mainile si degetele ar trebui sa fie relaxate si moi. Asta avea doua scopuri: primul e .

dar la venirea comunistilor la putere in 1949. El a fost invitat mai apoi sa predea la Institutul Hebei de Medicina Traditionala Chineza. se pare la presiunea autoritatilor. la apropae 20 de ani de la moartea lui Wang. nu am date despre vreun profesor care sa foloseasca postura de nemiscare. ajutatnd la relaxarea picioarelor. Practica ne va ajuta sa gasim o pozitie in care picioarele sa aiba suficienta forta sa ne mentina drepti. influientate in special de antrenamentele Xingyiquan . El a dezvoltat Yiquan din experienta sa in artele martiale. am aflat ca sunt prea putine cunostinte despre inceputurile acestei practici.destul de evident. Figura B . Raspandirea sa in vest a fost lenta pana la deschiderea Chinei spre occident. Se presupune ca ar fi aparut in urma ca 2700 ani. Cea mai mare contributie la actuala popularitate a posturilor stationare o are profesorul maestrului Yu. este gasirea unei pozitii in care picioarele sa fie cat mai putin solicitate. In cultura chineza exista credinta ca localizarea in timp a unei practici i-ar aduce o mai mare credibilitate. pe timpul lui si ca a fost una din cele mai vechi variante de exercitiu oriental. spre deosebire de celelalte arte martiale. in 1972. si-a abanadonat clubul de Yiquan din Beijing. In Yiquan acest lucru inseamna gasirea unei pozitii in care mobilitatea musculaturii sa fie pasiva. Antrenamentul Yiquan de baza se bazeaza pe nemiscare. O astfel de pozitie ajuta si restul corpului sa fie mai relaxat. Maestrul Wang a fost unul dintre cei mai cunoscuti practicanti de arte martiale al secolului XX. Personal. Din discutiile despre Zhan Zhuang cu Profesorul Li. Aceasta insiruire de evenimente explica intr-un fel de ce Zhan Zhuang a castigat in popularitate in a doua jumatate a secolului XX. inanite ca Maestrul Chu King Hung sa aduca aceasta tehnica la Londra. Aceasta prohibitie a continuat intre revolutia culturala si aparitia lui Mao Zedong. in 1976. Wang Xiangzhai (1885-1963). Wang a fost considerat un luptator formidabil si s-a facut o considerabila reputatie. concentrate mai mult asupra formei. al doilea scop. eveniment marcat de vizita presedintelui american Nixon la Beijing. mai putin evident.

cu tendoanele relaxate si ligamentele libere. Cunoasterea starii pe care trebuie sa o dea fiecare postura este foarte importanta. ar trebui sa se faca o incalzire usoara. Toate observatiile generale de la figura A se aplica si figurilor B si C. autocorectare a posturilor. o structura solida permitand plamanilor sa respire iar metabolismului sa functioneze la maxima capacitate. exact ca la constructia unei cladiri. . Coatele trebuie de asemenea sa fie relaxate. de la baza. nesolicitate. Figura C Schimbarea cea mai vizibila se observa la brate. Pozitia mainilor este foarte lejera. Un alt element ce trebuie observat este ca sezutul sa nu iasa in afara. Amintiti-va ca in figura A . care sunt lasate. Cea mai mare grija trebuie avuta astfel incat corpul sa nu fie inclinat in fata sau in spate. permitatnd umerilor sa se relaxeze. Degetele sunt rasfirate ca in fig. palmele sunt orientate spre in sus ca si cum ar sustine abdomenul. Nu este cu siguranta o postura usor de adoptat de un incepator si este nevoie de o supraveghere stricta.Mare parte din observatiile facute la Fig. Senzatia n-ar trebui sa fie de tinere a ceva greu in brate. Procesul continuu de practicare a Zhan Zhuang inseamna autoeducare. intinderi si relaxari. cauzate de poziti incorecte folosite de-a lungul intregii vieti. Inainte de a incepe antrenamentul. aranjarea structurii scheletice. A sunt valabile si pentru figurile B si C. ci ca acestea plutesc sau sunt sustinute de un balon. important fiind ca genunchii sa nu depaseasca linia descrisa de degetele picioarelor. genunchii sunt relaxati dar nu indoiti ca in figura B. care dau tensiuni psihice considerabile. din imagini. Pozitia ar trebui sa fie ca atunci cand se sta pe un scaun de bar. Sunt deasemene recomandate si exercitiile de respiratie. Este evident. nu excesiv. Fiecare dintre noi poate aduce o varietate de probleme cu sine la antrenamente. cu verificari repetate. iar senzatia ar trebui sa fie ca energia ar cobori in Dan Tien. iar palmele sunt departate la o distanta egala cu latimea capului. A. ca genunchii sunt indoiti.

este bine sa fie educata in copilarie. In ultimii ani ni se reamiteste constant necesitatea exercitiilor de tonificare a musculaturii picioarelor si a sheletului. In medicina chineza. Pozitia de nemiscare. toate substantele vitale sunt manifestarile Qi-ului in diferite grade.In vest. In timp ce acest tip de exercitii vor aduce o imbunatatire a batailor inimii. Dupa nastere. iar muschii sunt relaxati. iar singurul efort este acela de mentinere a echilibrului. "Esenta Prenatala" este o combinatie intre energiile sexuale femeiesti si barbatesi si formeaza esenta unui noi fiinte umane. Acest lucru ne va ajuta sa facem exercitiile si la varste din cele mai inaintate. "Esenta Renala". Longfei a colaborat ani la rand cu Societatea de Osteoporoza din Nordul Londrei. face trimitere la implicarea Esentei (Jing). este obligatorie evitarea maririi gradului de dificultate a exercitiilor. cand copilul isi incepe digestia si respiratia. Din moment ce este mostenita de la parinti. folosirea tehnicii Alexander si a sistemului Feldenkrais a adus numeroase imbunatatiri la rezolvarea problemelor provocate de pozitiile zilnice incorecte . cea din urma optiune fiind preferata in medicina chineza traditionala. pana la 15 minute."Esenta Postnatala". cum ar fi lichidele din corp. Este o energie ereditara si determina constitutia unei . stomacul si splina produc Qi din sange. plamanii. " Esenta Prenatala" da unicitatea personalitatii. pentru a evita osteoporoza. privita ca un exercitiu de imbunatatire a sanatatii. " Esenta Prenatala" sustine fetusul pana cand isi incepe activitatea psihica independenta. Respiratiei (Qi) si Spiritului (Shen). circulatia sangelui este nestingherita (deci si a Qi-ului). B si C. A. Taijiquan si Qigong. Exercitiile se pot face in interior. pentru a evita fracturile. De mare ajutor ar fi ca de doua ori pe zi sa adoptati pentru 5 minte pozitia din fig. La originea tuturor este Qi-ul. dar si afara. pana la imaterial. lichide si aer. cel mai vizibil semn al instalarii senilitatii este instabilitatea picioarelor. Termenul Esenta apare in traditia chineza sub trei forme:: "Esenta Prenatala" . In orice caz perseverenta si disciplina trebuie mentinuta. fiecare ar trebui sa-si faca exercitiile in ritmul propriu. "Esenta Postnatala" este definita de aportul de alimente si lichide si se extrage la nivelul splinei si stomacului. apoi puteti experimenta postura din fig. De mare ajutor sunt exercitiile de respiratie. Este de inteles ca bolnavii de osteoporoza trebuie sa fie atenti cu exercitiile. fiind foarte greu de influienta in bine in viata adulta. Cand „carcasa” corpului este corect asezata pe schelet. cu tot ce implica asta. Poate ca un antrenament usor Zhan Zhuang poate fi de mare ajutor. In general. "Esenta Renala" deriva din " Esenta Prenatala" si " Esenta Postnatala" si joaca un rol important in psihologia umana. In medicina chineza posibilitatea de a imbunatati " Esenta Prenatala" este ducerea unei vieti echilibrate. desi este foarte la indemana renuntarea la exercitii. de la materie pura. cum ar fi mintea (Shen). progresiv.

Primul: Shen este legat de complexele facultatii mentale. si mintea cu inima. care se poate combina cu Qi-ul din mancare. Esenta are cicluri de 7-8 ani. dar si datorita pielii. maturizarea sexuala. fericirea. Plamanii extrag Qi pur pentru corp. Din aceasta cauza. creierul organismului. vitalitatea. Medicina chineza sustine ca inima este casa mintii (Shen). din splina. In acest sens Shen . stabilitatea mentala si claritatea depinde de o buna alimentare cu aceste trei elemente. mintea are de suferit. volubilitatea . Shen (mintea. Controleaza circulatia apei in organism. pe perioade lungi. Qi-ul este energia rafinata care hraneste corpul si mintea. Qi-ul se schimba de la un moment la altul. dar in contextul medicinii chineze are doua. Schimbul constant si reinoirea Qi-ului prin plamani asigura o buna functionare a tuturor proceselor fiziologice care se bazeaza pe Qi. Shen poate avea multe intelesuri diferite. mintea va fi sanatoasa. spiritul). Qi-ul poate fi redobandit oricand. Esenta e ca un fluid.Esenta-Qi-Minte se traduc din limba chineza ca “cele trei comori” (San Bao). dezvoltarea. Are legatura cu cresterea. iar starea Qi-ului da indicii despre Qi-ul dobandit. iar daca Esenta si Qi-ul sunt slabe. Starea Esentei da indicii despre Qi-ul ereditar si consitutia mostenita. despre care se spune ca rezida in inima. Functiile plamanilor sunt: Guverneaza Qi-ul si respiratia. Inteligenta organismului este cea mai fizica si materiala parte a sufletului corpului uman. anuale. Daca Esenta si Qi-ul sunt puternice. puterea. alteori chiar mai mici.persoane. conceptia si sarcina. Exista mai multe diferente intre " Esenta Renala" (Esenta) si Qi: • • • • • Esenta se mosteneste de la parinti. cele doua indica starea mintii. Se poate spune ca este reprezentarea somatica a sufletului. Qi-ul este pretutindeni Esenta se redobandeste cu greutate. Impreuna. reproducerea. iar mintea este cea mai rafinata si mai imateriala dintre toate cele trei substante. Qi-ul cu plamanii. Qi se formeaza dupa nastere. Qi urmeaza cicluri mai mici. plamanii sunt oragnele de legatura dintre organism si mediul extern. Controleaza canalele si vasele sangvine. Qi-ul e energie Esenta rezida mai ales in rinichi. Sanatatea. Respiratia (Qi) – Plamanii guverneaza Qi-ul si respiratia si sunt responsabili pentru inhalarea aerului (Qi). Esenta este in relatie cu rinichii. Reprezinta inteligenta trupului. • Esenta se schimba greu. Controleaza pielea si aerul prin intermediul nasului.

mentale si spirituale ale naturii. somnul Daca inima este puternica. memoria • Gandirea. Figura 1. o memorie buna. viata emotionala va fi echilibrata. Medicina chineza specifica cinci afectiuni ale starii mentale. datorate dereglarii activitatii inimii: • Activitatea mentala si starile emotionale • Constiinta. Aceasta este o pozitie foarte des folosita de practicantii Taiji . Din acest punct de vedere. Un al doilea inteles ar fi acela ca Shen face referire la tot ceea ce este emotie. ii corespunde nu doar inima. dar si toate aspectele emotionale. Aceasta scurta introducere in cele „trei comori” ne da un indiciu clar despre intentiile antrenamentului Zhan Zhuang . Aceleasi scopuri le au. In articolul anterior ne-am referit la meditatie si la aspectele tehnicii Zhan Zhuang. desigur si formele derivate Qigong si Taijiquan. Este neaparat necesar sa contam pe ajutorul unui profesor. contiinta curata. In acest articol as vrea sa ne axam pe acumularea de forta si pe exercitiile invatate la ITCCA cu Maestrul Chu King Hung.corespunde mintii si este relationat cu inima. ganduri curate si somn odihnitor. activitatea mentala va fi normala. minte si spirit.

Singura schimbare importanta este ridicarea bratelor. respiratie si indicatiile generale pentru exercitii bine facute. facand bratele sa se apropie si departeze. In figurile 1 si 2 senzatia de expansiune ar trebui sa vina din spatele incheieturii mainii si antebratului. La inceputul antrenamentului bratele se pot misca putin astfel incat expansiunea sa poate fi observata. Imaginati-va ca imbratisati un balon imens.el poate sa va impinga usor bratele din exterior. Respiratia poate fi coordonata cu miscari nevazute. inferioare. dar remarcati ca umerii nu se ridica iar coatele raman coborate. Puteti sa rugati un partener sa va ajute. Figura 2. Mentinerea bratelor deasupra capului pentru o anumita perioada de timp poate deveni un exercitiu de rezistenta. Pentru cei familiarizati cu termenul "Peng". Balonul se va umfla si dezumfla cate putin. Tineti minte instructiunile anterioare despre membrele superioare. dar trebuie sa ramana normala si nefortata. trunchi. in exercitiul „Tragw pasarea de coada” ar trebuie sa fie clara senzatia din "Peng Jin". Aceasta poate fi experimentata prin rasucirea degetului mic in apropierea abdomenului. dar ramanand neobservata. cap. Mai tarziu expansiunea poate fi obtinuta de practicant. . Ridicarea bratele in acest fel implica o mai mare tensiune in umeri. In orice caz. pastrarea relaxarii va ajuta la eliminarea discomfortului. Principala diferenta in arta martiala este senzatia. B si C din primul articol pot fi folosite si aici.Toate intructiunile care se aplica figurilor A.

. coatele nefiind indoite in unghi drept. iar senzatia este ca trupul se inchide si se deschide. . In postura 3. ambele maini sunt ridicate deasupra capului .Expansiunea ar trebui sa se modifice odata cu inhalarea. Mai apoi picioarele isi pot schimba pozitia. mana dreapta in pozitia „Cocorul alb cu aripile intinse” din stilul Taijiquan Yang traditional. de loviturile la cap. Atentia ar trebui sa fie axata pe incheietura mainii si sa se centreze pe deshiderea ei si din nou pe rasucirea antebratelor. Inainte sa ajungeti in aceasta postura. Observati curbura bratelor. Eventual. dar nu cu senzatia de abandon. trebuie sa va simtiti confortabil si multumiti cu cele dinainte. Ramaneti relaxati si detasati. toate principiile anterioare raman valabile si obligatorii. Postura se utilizeaza in protectia capului si a partii superioare a corpului. Toate miscarile vor fi minimale. indreptandu-se usor. Figura 3. In timp ce bratele folosesc cat mai putina energie pentru a sustine ridicarea umerilor. In acest exercitiu degetul mic se indreapta spre in spate. intreg exercitiul ar trebui facut de pe pamant. Aceasta ar trebui sa se coordoneze cu miscarea bratelor si respiratia. coatele si incheieturile ar trebui sa fie deschise si relaxate. cu o usoara deschidere a genunchilor.

ca si cum ar apasa in jos. Din nou. Se aplica toate principiile de baza. in aceasta etapa veti . A patra postura reprezinta repaosul (aspect Yin) din postura 3. In postura 4 accentul se pune pe podurile palmelor. remarcati curbura bratelor. Rasucirea degetelor si incheieturilor pur si simplu dar rasucirea ceruta a bratelor. le aduce pe centru. Daca faceti exercitiile corect. umerii relaxati.Figura 4. dar orice miscare spre stanga sau dreapta a partii superioare a corpului. Este evident din figurile 3 si 4 ca mainile nu sunt pe centru. Dar amintiti-va ca ne referim la o senzatie de forta care se resimte in antrenament.

Daca mana mai joasa ar fi mai sus. Mana ridicata folosita pentru blocaje deasupra capului. va urma o traiectorie curba spre mana cealalta. iar o practica disparata poate aduce o senzatie de discomfort in umeri . Mana dreapta este si ea in pozitia de tranzitie „perie genunchiul”("Brush Knee"). am fi avut pozitia „cocor alb cu aripile intinse”-in oglinda. . curba ar fi o spirala ascendenta si descendenta. In programul antrenamentului imaginea in oglinda ar trebui practicata cu aceeasi profunzime . Postura 5 este combinatia ultimelor doua pozitii. Urmati instructiunile de concentrare asupra incheieturilor ca in postura 3 si 4. Figura 5.vedea niste schimbari. Daca ar fi blocat (aparat) partea laterala a capului. Nu se va intampla fara un anumit consum de energie.

. respiratia. postura finala in fiecare exercitiu ar trebui sa contina vizualizarea Jin-ului. Jin (artele martiale de putere. energia kinetica. Este necesar sa se aplice toata teori pentru fiecare exercitiu. Accentele se schimba spre interiorul incheiturii bratelor. foarte asemanatoare cu „cocor alb cu aripile intinse”. indreptati degetul mic spre corp. Fajin este puterea (forta) implicata in calea energiei Kinetice. curbele deschise. mana de jos urmareste o curba similara cu miscarea din „cocor alb” si se termina in „genunchiul pensula”("Brush Knee"). etc. Cand mainile isi schimba pozitia . in 6 acestea se inverseaza.Figura 6. interiorul palmelor era Yang. Mana superioara poate fi vazuta ca „Peng” (aparare). Spirala bratelor poate fi simtita prin rasucirea spre exterior a degetelor. care nu trebuie confundat cu Fajin. In 5. In formele Taijiquan. Jin Lu este calea energiei Kinetice iar Jin Dian se refera la punctele de concentrare necesare viyualuizarii liniei corpului pe directia energiei kinetice. Practicantul ar trebui sa samana constient si meditativ si sa-si coboare energia in „Dantian”. In urmatorul articol voi finaliza exercitiile cu unul care se concentreaza pe forta picioarelor si echilibru. puterea interioara) in Taijiquan contrasteaza cu forta bruta (Li). iar exteriorul Yin. Postura 6 poate fi vazuta ca o variatie a lui 5. in special in ceea ce priveste relaxarea.

soldurile si incheietura inghinala). Aceasta pozitie a piciorului este identica cu cea din stilul Yang "Play the Lute". Posturile statice ale Zhan Zhuang sunt metote practice de intelegere a Jin. Ambele posturi au fost prezentate anterior. . Diferenta sta in pozitia picioarelor. Ultimele doua posturi se aplica in antrenamenul pentru forta picioarelor si echilibru. mai ales a zonei Kua (baza abdomenului. in articolul 2. schimbati pozitia treptat. Este foarte importanta relaxarea. spinarea ramane dreapta iar umerii trebuie sa evite miscarile inainte/ inapoi. Postura din Figura 7 este o extensie a posturii din figura 1. O metoda eficace pentru practicarea acestui exercitiu. Remarcati ca ambele picioare raman indoite. Este de preferat sa exersati acest exercitiu in mod egal pentru ambele picioare. O alternativa pentru pozitia picioarelor este sa plasati piciorul din fata ca in varianta „cocor alb cu aripile intinse”. Baza coloanei vertebrale ar trebui sa fie pe directia calcaiului. Daca bratele obosesc. puteti varia pozitia lor cu gesturile ilustrate in articolele anterioare. Jin Lu si Jin Dian. Cand oboseste piciorul care mentine greutatea corpului. puteti adopta pozitia "Play the Lute". este sa se inceapta cu spatele lipit de un perete.S-a vorbit despre funtiile Jin-ului in artele martiale. De preferat ar fi ca distributia greutatii sa fie de 90% pe piciorul de baza si 10% pe cel ridicat. Alternativ. pana cand va invatati cu postura. dar cel de baza este mai pronuntat indoit decat cel ridicat. cat de lent va permite rezistenta corpului.

Cititi cu atentie articolele de mai sus. Ca timp de referinta: jumatate de minut pentru fiecare picior. cateva saptamani la rand. din motive evidente. Dupa o luna. Aceasta ar putea fi destul de dificil la schimbarea picioarelor. Piciorul ridicat trebuie coborat treptat. mai ales in ceea ce priveste corectarea relaxarii. La inceput va fi destul de greu pastrarea acestei pozitii pentru timp mai lung. cele trei comori. Amintiti-va ca aceste texte nu inlocuiesc un instructor adevarat. Insusirea acestei posturi va imbunatati cu adevarat balansul. in functie de cat de obosit este. respiratia si toate informatiile relevante pentru progresul antrenamentului vostru. de doua ori pe zi. Ambele picioare vor beneficia de acest exercitiu. Inainte de a trece la aceasta postura trebuie sa va fi obisnuit cu postura din figura 7. pot fi adaugate cateva secunde. Figura 8. . pentru marirea dificultatii exercitiului. iar celalalt stabilitate. Piciorul ridicat va acumula forta pentru lovituri.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful