Terapi Seni Definisi Menurut 'Apakah Terapi Seni?

' risalah dari laman web (Baat),

"Terapi Seni adalah satu bentuk psikoterapi yang menggunakan media seni sebagai mod komunikasi utamanya. Ia diamalkan oleh Jurupulih, Seni yang layak berdaftar yang bekerja dengan kanak-kanak, orang muda, dewasa dan warga tua. Klien yang boleh menggunakan terapi seni boleh mempunyai pelbagai kesukaran, kurang upaya atau diagnosis. Ini termasuk, sebagai contoh, masalah kesihatan emosi, tingkah laku atau mental, pembelajaran atau kurang upaya fizikal, hidup menghadkan syarat, otak-kecederaan atau keadaan neurologi dan penyakit fizikal. Terapi seni boleh disediakan untuk kumpulan, atau individu, bergantung kepada keperluan pelanggan. Ianya bukan satu aktiviti rekreasi atau pengajaran seni, walaupun sesi-sesi boleh menyeronokkan. Pelanggan tidak perlu mempunyai apa-apa pengalaman atau kepakaran dalam seni yang sebelumnya. " American Art Therapy Persatuan menghuraikan cara ini:

"A rt terapi penggunaan terapeutik membuat seni, dalam hubungan profesional, oleh orang-orang yang mengalami penyakit, trauma atau cabaran dalam hidup, dan oleh orang-orang yang mencari perkembangan peribadi. Melalui mewujudkan seni dan mencerminkan mengenai produk-produk seni dan proses , orang ramai dapat meningkatkan kesedaran tentang diri dan orang lain menghadapi gejala-gejala, tekanan dan pengalaman traumatik; keseronokan meningkatkan kebolehan kognitif; dan menikmati hidup membuat seni"

mengesahkan

"Terapi Seni adalah satu profesion kesihatan mental yang menggunakan proses kreatif seni membuat untuk memperbaiki dan meningkatkan fizikal, mental dan emosi individu semua peringkat umur. Ia adalah berdasarkan kepercayaan bahawa proses kreatif yang terlibat dalam seni diri ungkapan membantu orang ramai untuk menyelesaikan konflik dan masalah, membangunkan kemahiran interpersonal,

yang timbul secara bebas di kawasan-kawasan berbahasa Inggeris dan Eropah. mulamula muncul pada akhir tahun 1940-an (Waller dan Gilroy. 1978). baru-baru ini didemobilisasikan selepas Perang Dunia 2. "di UK. dan berterusan sehingga persaraan beliau pada tahun 1981. ukiran. yang dikumpul kira-kira 100. [di] membebaskan tenaga kreatif yang sering menghalang pesakit '(Hill.mengurus tingkah laku. terapi Seni mengintegrasikan bidang pembangunan manusia. akar terapi seni terletak terutamanya dalam pendidikan seni. meningkatkan keyakinan diri dan kesedaran diri. lukisan. semasa beliau dirawat di sanatorium batuk kering (TB). kelahiran terapi seni kembali kepada pelukis. ahli terapi seni di Britain. Adamson. dengan memastikan semua kerja-kerja yang dilakukan dalam harian. "Jadi. 1948: 103). yang mencadangkan karya seni untuk beliau inpatients rakan-rakan.000 kerja-kerja yang 6000 . Adamson bermula di Netherne Hospital di Surrey pada tahun 1946. 1948: 101-102). dan bentuk seni yang lain). mencadangkan Hill. artis Adrian Hill umumnya diakui telah orang pertama yang menggunakan istilah 'terapi seni' untuk menggambarkan permohonan terapeutik membuat imej. dan proses kreatif dengan model kaunseling dan psikoterapi. Bagi Hill. nilai terapi seni terletak dalam 'sepenuhnya yg mengasyikkan minda (serta jari) . Menurut David Edwards.. Yang bermula karya seni dengan pesakit. menyertai Adrian Hill untuk melanjutkan kerja Hill untuk penginapan British rumah pesakit mental yang panjang. Di England. di Amerika Syarikat. membolehkan pesakit untuk 'membina pertahanan yang kukuh terhadap kemalangan itu' (Hill. studio seni progresif lebih 35 tahun. Seni Versus Penyakit. amalan seni. seni visual (lukisan. " Sejarah Terapi seni adalah disiplin terapeutik yang masih muda.. dan mencapai wawasan. Ini. dan kemudian profesion. yang telah menjumpai manfaat terapeutik melukis dan lukisan manakala pulih dari batuk kering. mengurangkan tekanan. yang telah didokumenkan pada tahun 1945 dalam bukunya. Ia mula di sekitar pertengahan kurun ke-20. Adamson artis Edward (1911-1996). dan psikologi pembangunan. "(n) umerous dan sering bercanggah takrif terapi seni telah maju sejak istilah." [1] Edwards negeri. Adrian Hill.

Tindakan mewujudkan apa yang penting . dan dirinya seorang artis. dari segi itu. sejak 1996). Kepentingan beliau dalam sejarah kompleks Terapi Seni British [6] adalah diterima secara meluas. 'Campur tangan' bukan gaya kerja ini telah disebut oleh Hogan [6]. diterbitkan 'Seni sebagai Healing'. buku kerja dan Koleksi Adamson. Beliau mempamerkan kerja merupakan koleksi dari 1947 pada. "suatu tempat di antara" kakitangan klinikal dan pesakit. sebagai peribadi kepadanya. melalui akta yang menyatakan diri mereka melalui seni.sebagai satu cara untuk mengubah pendapat umum "[8] Terdapat perdebatan mengenai sama ada kerja yang perlu ditunjukkan. yang dia menolak sebagai 'unjuran sendiri ahli terapi' ke kerja. Beliau menggalakkan 'kebebasan bersuara' dengan membiarkan orang hanya datang untuk melukis atau mengukir tanpa komen atau penghakiman olehnya. yang melihat itu campur tangan sosio-budaya yang menunjukkan kerja-kerja ini orang-orang yang kepada orang ramai yang yang telah dikecualikan mereka . Beliau membenci tafsiran psikologi. 1984 "[5]. kebimbangan artis atau ahli terapi utama. Pandangan-pandangan seperti tidak menimbulkan perasaan cinta dia kepada profesion Terapi Seni baru. Adamson percaya yang mempamerkan Koleksi yang berpendidikan orang ramai tentang kreativiti itu dan kemanusiaan mereka yang mempunyai penyakit mental: "Adamson adalah 1 pendidik.dan menunjukkan ia sebagai sumbangan penting kepada budaya mereka . dan tidak merupakan satu amalan yang mungkin akan diiktiraf sebagaiTerapi Seni kontemporari. John Timlin (b 1930). Adamson percaya orang 'sembuh'. [7].oleh lebih seratus orang hidup sebagai Koleksi Adamson (di Lambeth Hospital di South London. dan di peringkat antarabangsa sehingga kematiannya pada tahun 1996.bagaimana cara untuk tidak mempengaruhi. walaupun oleh akhir kerjayanya pandangan beliau dilihat sebagai bertentangan dengan era berkembang psiko-dinamik dalam Terapi Seni dan amalan. Beliau melihat ruang di mana dia bekerja sebagai studio seni. memutarbelitkan atau meninggalkan kesan pada ungkapan sendiri. Dia dan rakan kongsi dan kolaborator hidupnya. soalan-soalan seperti Sejauh .

memulakan terapi seni mereka di sekitar masa yang sama sebagai Hill. manakala Edith Kramer diperolehi terapi seni amalan seni. [11] Menurut laman web Universiti New York. Margaret Naumburg dan Dr Edith Kramer... dan ini kerja-kerja rekod klinikal atau seni luar .atau kedua-duanya? Kira-kira masa yang sama sebagai Hill. Margaret Naumburg mencipta "terapi seni psychodynamic. mereka merupakan ucapan simbolik "[9] Perintis Amerika Syarikat. perintis yang terkenal dalam bidang. Dalam tahun 1976. dan pada tahun 1979. juga mula menggunakan istilah "seni terapi" untuk menggambarkan kerjanya. dilahirkan di Vienna.. Rawatan bergantung pada pembangunan berhubung pemindahan itu dan pada usaha satu yang berterusan untuk mendapatkan tafsiran sendiri pesakit reka bentuk simbolik itu . The imej yang dihasilkan adalah satu bentuk komunikasi antara pesakit dan ahli terapi. hlm. Ia adalah rapat bersekutu kepada teori psychoanalytic .. ia mempunyai akar berhubung pemindahan di antara pesakit dan ahli terapi dan galakan persatuan bebas. menawarkan kursus-kursus dan seminar latihan di peringkat siswazah di Jabatan Universiti New York Profesion Seni dan Seni. Edith Kramer. Master yang Sastera dalam program Terapi Seni telah diperolehi kelulusan daripada yang New York State Education Department. "Margaret Naumburg. seorang ahli psikologi di Amerika Syarikat. Tradisi ini diteruskan apabila Edith Kramer datang ke Universiti pada tahun 1973 untuk membangunkan program sarjana dalam Terapi Seni. di mana dia belajar seni. kapasiti dan isu-isu niat. Model Naumberg terapi seni berasaskan kaedah pada: "Melepaskan tidak sedarkan diri melalui ungkapan seni spontan.manakah kebenaran.. Seni Siswazah New York University. Margaret Naumberg. . ATR-BC. Austria." [10]. Pada tahun 1940-an. Terapi program adalah salah satu daripada yang pertama lima program untuk menerima kelulusan dari itu Seni Amerika Terapi Persatuan "[12] Dr.

Judith Aron Rubin. VT.lukisan. dari 1972 . [16] Dalam sejarah yang lebih terkini. Ph. Titik Edith Kramer bermula kerja terapi seni dengan kanak-kanak. semasa pergerakan Bauhaus. yang didokumenkan di kalangan kesusasteraan pecah tanah yang lain. Dr.2000 [13] Edith Kramer menerima Ijazah Kehormat Kedoktoran pada tahun 1996 dari Norwich University di Northfield.D dalam Psikologi Kaunseling dari University of Pittsburgh. etches. Dr Rubin menonjol melalui kerja-kerja. Beliau mengekalkan studio di mana dia cat. patung dan lukisan. dan sculpts dan pakar dalam terapi seni dengan kanak-kanak dan remaja. Beliau merupakan seorang ahli psikologi klinikal berlesen.Ed. Kramer anugerah "Life Ahli Kehormat. [17] kerja Dr . Rubin menerima B. dan Ph." [15] Beliau juga menulis Terapi Seni dalam Masyarakat Kanak-kanak. dan juga terkenal sebagai realis sosial pelukis. Kramer adalah Adjung Profesor Madya di Universiti George Washington di mana beliau telah mengajar kursus Proses Psychodynamic. Pada masa ini. lembaga yang disahkan Seni Jurupulih. Kramer adalah pengasas program siswazah di Universiti New York dan Profesor Adjung Terapi Seni di Program Terapi Seni Siswazah dari 1973-2005.A. Dr. Persatuan Terapi Seni Amerika memberi Dr. ATR-BC. pengukir. Dr.D. telah pengarang pecah tanah dan pembuat filem dalam bidang terapi seni sejak berdekad-dekad lamanya. Pada masa itu. "Seni sebagai Terapi dengan Kanak-kanak. yang juga dikemukakan konsep terapi seni klinikal. dari Harvard. M. [14] Dr Edith Kramer telah mengarang kertas dan buku-buku mani. cetak pembuat dan mosaicist. Setelah tiba di Amerika Syarikat pada tahun 1938 sebagai pelarian. Universiti Pittsburgh. dan ahli fakulti Pittsburgh Psychoanalytic Institut. Penolong Profesor di Jabatan Psikiatri." tanda penghargaan tertinggi. dalam seni dari Wellesley. dalam buku. DC. dia menjadi seorang warganegara Amerika Syarikat pada tahun 1944 dan terus meneruskan amalan seni. yang dalam tradisi Helen Landgarten. beliau juga Penolong Profesor Program Terapi Seni Siswazah di Universiti George Washington di Washington..

Prof McNiff menerima ijazah kedoktoran dari Institut Union dan menubuhkan satu program di Pengajian Siswazah Lanjutan dalam Kreativiti. "Hospital Negeri gila di Danvers"). Massachusetts. dia dikenali sebagai perintis dalam terapi tarian dan untuk kerja-kerja dengan kanak-kanak dan remaja kurang upaya. McNiff juga merekrut pemuzik Paolo Knill dari Switzerland. Dia meninggalkan sekolah undang-undang pada tahun 1969 untuk meneruskan lukisan dan patung." menurut laman web Universiti. Hc. Profesion antarabangsa Seni Terapi ekspresif meningkat daripada kerjakerja itu. Shaun McNiff adalah seorang penulis dan profesor di Lesley University di Cambridge. Di Lesley University di Cambridge. rawatan kediaman dan kemudahan penjagaan untuk pesakit mental. McNiff merekrut Norma pabrik pengalengan untuk bekerja dengan dia. dan Kepimpinan di Lesley. Norma pabrik pengalengan dan Paolo J. Massachusetts .. yang telah dilatih dalam bidang fizik dan kejuruteraan. yang "(e) xpressive Program Terapi yang telah ditubuhkan lebih daripada 30 tahun yang lalu sebagai salah satu di sekolahsekolah pertama siswazah di Amerika Syarikat untuk melatih profesional dalam bidang ini baru muncul. Dr. Beliau adalah bekas presiden dan Ahli Life Kehormat Persatuan Terapi Seni Amerika dan juga di fakulti Sekolah Pengajian Siswazah Seni. [19] Paolo J. MA.D. Pabrik pengalengan meninggalkan Universiti Tufts untuk bekerja dengan McNiff di Lesley. Kesihatan dan Bahagian Society. filem dan artikel jurnal mengenai terapi seni. di . tahun 1932. imagination. [18] Dr. Shaun McNiff. Prof.Rubin termasuk buku-buku. beliau telah menubuhkan program graduan pertama di sana (kemudian Lesley College) untuk mengintegrasikan semua seni di kedua-dua terapi dan pendidikan. kemudian bekerja sebagai ahli terapi seni di Hospital Danvers Negeri (aka. di Danvers. Knill. Knill terlibat dalam penciptaan program ini. Eropah. Ph. Dr Knill dilahirkan pada 11 Julai. Massachusetts. bab-bab buku. Provost Graduate School Eropah dan Emeritus Profesor di Lesley University di Cambridge. Pada tahun 1973-1974.

Brut Seni jangka pertama kali diperkenalkan oleh artis Perancis Jean Dubuffet untuk menggambarkan seni yang dicipta di luar sempadan budaya rasmi. yang program ijazah lanjutan menggabungkan lebih daripada ijazah penyelidikan satu tradisi dan pertama seumpamanya di Amerika Syarikat yang Ia adalah juga Mount program doktor falsafah pertama Mary. pendidik dan pemuzik. 2011. Seni luar Terjemahan Bahasa Inggeris telah mula digunakan oleh pengkritik seni Roger Cardinal pada tahun 1972 [23] [24]. Beliau belajar Consulting Organisasi dan Pengurusan Consulting di Massachusetts Institute of Technology (MIT).D. ahli terapi. "Mount Mary College telah memperluaskan program terapi seni termasuk ijazah doktor falsafah profesional. terutamanya dalam hal permohonan praktikal kedua-dua profesion. artis. semasa. Wisconsin. Kelulusan untuk doktor falsafah dalam terapi seni telah diterima April 25.D. dari Suruhanjaya Pembelajaran rantau North Central Tinggi (HLC). Dengan penekanan pada kecekapan profesional. mengumumkan Presiden Eileen Schwalbach. Ph. Beliau menyelesaikan perakuan Belia dan Kaunseling Keluarga pada tahun 1970. [21] Menurut laman web Mount Mary College di Milwaukee. . Terapi Seni dan luar Seni Hubungan antara Terapi Seni terma-terma dan Seni luar telah dibahaskan dalam perbincangan akademik. beliau juga merupakan Felo Penyelidik di Makmal Aeroangkasa dan Fakulti Muzik Adjung bagi. Psikologi di Sekolah Pengajian Siswazah Kesatuan di Ohio pada tahun 1976. "[22] The Kedoktoran Terapi Seni adalah pengamal-satu berorientasikan ijazah lanjutan yang menyediakan pakar terapi seni yang sudah credentialed dengan kecekapan ke atas dan ke atas orang-orang profesional peringkat sarjana. Knill memegang Sarjana Sains dalam Aerodinamik dan Mekanik Struktur dengan kanak-kanak dan Kemanusiaan Psikologi Gunaan Institut Teknologi ETH Zurich Switzerland. Dubuffet menggunakan istilah brut Seni untuk memberi tumpuan kepada amalan seni oleh pesakit gila-suaka. kemudian menyempurnakan Ph.Switzerland dan merupakan seorang saintis. [20] dari Dr.

iaitu artis persamaan = genius = tidak siuman. kaunselor pelbagai jenis. ahli terapi pekerjaan. serta dalam seni studio dan bengkel pembangunan kreativiti. Aplikasi Sebagai profesion kesihatan mental. Lembaga Bukti kelayakan Terapi Seni (ATCB). pengamal jururawat. pekerja sosial. semasa menangani isu-isu terapeutical dalam bidang perbincangan aesthetical. yang boleh menambah nilai yang positif kepada kedua-dua kerja serta pembangunan peribadi artis. isu-isu yang berkaitan dengan perniagaan pada seni luar istilah membawa beberapa salah faham [25] [26]. Seni orang luar. Ahli terapi seni boleh memegang lesen sebagai ahli terapi seni. Sementara Artist luar adalah sebahagian daripada Sistem Seni tertentu. Ahli terapi seni boleh menerima ijazah lanjutan dalam terapi seni atau dalam bidang yang berkaitan. kreatif seni ahli terapi. Ahli terapi seni yang memenuhi credentialing syarat-syarat yang ditetapkan oleh badan credentialing kebangsaan. Terapi seni boleh didapati dalam persekitaran bukan klinikal. yang pada mulanya menjadi Berdaftar (ATR).Kedua-dua istilah telah dikritik kerana kesan sosial dan peribadi mereka di kedua-dua pesakit dan artis-artis. terapi seni yang bekerja dalam persekitaran klinikal dan lain-lain yang mempunyai penduduk yang pelbagai. ahli terapi pemulihan atau lain-lain. Art Therapy Certified Penyelia (ATCS). sebaliknya. dan selepas itu mereka boleh pergi untuk mendapatkan tauliah penyeliaan . Selain itu. ahli terapi AS seni yang dilesenkan di bawah tajuk pelbagai. telah negatif dihakimi kerana pelabelan kerja artis. bergantung kepada kelayakan masing-masing dan jenis lesen yang terdapat di negeri tertentu. Terapi seni telah dituduh tidak meletakkan penekanan yang cukup pada nilai seni dan makna produksi seni artis. Ahli terapi seni bekerja dengan penduduk semua peringkat umur dan dengan . maka Lembaga disahkan (ATR-BC). ahli terapi perkahwinan dan keluarga. Berkait rapat dengan amalan kepada ahli terapi perkahwinan dan keluarga dan kaunselor kesihatan mental. ahli psikologi. Ini membawa kepada salah faham amalan seni luar seluruh. ia juga boleh memenjarakan Yusuf dalam sempadan sistem itu sendiri [27] [28]. di mana mereka kemudiannya mendapatkan post-tuan atau pensijilan pasca-kedoktoran sebagai ahli terapi seni. memandangkan mereka hanya dari perspektif perubatan. seperti psikologi.

[29 Tujuan Terapi Seni Tujuan terapi seni pada dasarnya adalah salah satu penyembuhan. pekerja sosial. ahli terapi seni memilih bahan-bahan dan campur tangan yang sesuai kepada keperluan pelanggan mereka dan sesi reka bentuk untuk mencapai matlamat dan objektif yang terapeutik. Apa-apa jenis medium seni visual dan seni boleh digunakan dalam proses terapeutik.pelbagai jenis gangguan dan penyakit.Kajian telah menunjukkan yang keberkesanan . termasuk lukisan. istilah "ahli terapi seni" boleh dikhaskan untuk orang-orang yang profesional yang terlatih dalam kedua-dua seni dan terapi dan tahan sarjana atau ijazah kedoktoran dalam terapi seni atau pensijilan dalam terapi seni. atau kumpulan. lukisan. memperbaiki hubungan interpersonal dan mencapai lebih besar diri-memenuhi. Terapi seni boleh berjaya digunakan kepada pelanggan dengan masalah fizikal. sculpting.Assessing dalam karya seni boleh membantu ahli terapi memahami bagaimana klien dalam mengambil maklumat. Bergantung kepada negeri. wilayah. penyakit dan gangguan. pakar psikologi. sama ada sebagai individu. pasangan. Menggunakan kemahiran menilai mereka dan psikoterapi. keluarga. remaja dan orang dewasa. yang diperolehi selepas graduan Ijazah Sarjana Muda dalam bidang yang berkaitan. seperti kaunselor kesihatan mental. mental atau emosi. Banyak ahli terapi seni menggunakan imej-imej dari sumber-sumber seperti Aras (Archive Penyelidikan Simbolisme Archetypal) untuk menggabungkan seni sejarah dan simbol-simbol ke dalam kerja mereka dengan pesakit. dan fotografi. dan pakar terapi permainan menggabungkan kaedah terapi seni dengan kaedah psikoterapi asas dalam unsur-unsur mereka treatment. atau negara. Mereka menggunakan proses kreatif untuk membantu wawasan peningkatan pelanggan mereka. muzik atau drama. Ahli terapi seni menyediakan perkhidmatan untuk kanak-kanak. dengan kerja melalui pengalaman traumatik. Terapi seni bermaksud berbeza dengan lain-lain jenis terapi seni kreatif atau ekspresif yang menggunakan tarian. meningkatkan kognitif. menghadapi tekanan. Profesional lain. ingatan dan kebolehan neurosensory.

pemikiran. dalam terapi seni. dunia dalaman anda imej. [31] otak kecederaan traumatik. [30] kognitif berfungsi. tumpuan diberikan kepada anda dalam pengalaman-perasaan. atau bermaksud untuk seni. persepsi. ahli terapi seni memudahkan eksplorasi orang kedua-dua bahan dan kisah-kisah mengenai produk seni yang dicipta semasa sesi.terapi seni. penerangan. dan imaginasi. Dan manakala beberapa kelas seni tradisional mungkin akan meminta anda untuk mengecat atau melukis dari imaginasi anda. . seperti yang digunakan kepada pelanggan dengan kehilangan ingatan yang disebabkan Alzheimer. Adakah Sesi Terapi Seni tipikal Lihatlah Seperti? Malchiodi (2006) memberikan contoh apa yang sesi terapi seni melibatkan dan bagaimana ia berbeza dari kelas seni. dan lain-lain penyakit. profesional mahir menghadiri kepada individu yang membuat seni. Walaupun terapi seni boleh melibatkan pembelajaran kemahiran atau teknik-teknik seni. perasaan. [33] [34] [35] [36] dan penuaan. "Dalam kebanyakan sesi terapi seni. Panduan ini orang itu adalah kunci kepada proses terapeutik.It membantu individu amanah diri mereka lebih banyak. bukannya orang-orang dia melihat di dunia luar. Maksud ini menunjukkan betapa proses terapi seni dalam dua cara. Terapi sangat sedikit bergantung pada penyertaan aktif individu (ms 24). Terapi datang dari therapeia perkataan Yunani yang bermaksud 'yang akan memberi perhatian untuk. dan idea-idea sentiasa sekolah rendah penting pengalaman. [32] kemurungan. Dalam kebanyakan kes. sisa strok. post-traumatic tekanan gangguan (PTSD). penekanan pertama kepada pembangunan dan menyatakan imej yang datang dari dalam orang yang anda . Aspek lain yang penting adalah kehadiran individu untuk proses beliau sendiri membuat seni dan memberi makna produk seni peribadi-iaitu. "Dalam terapi seni. mencari cerita. berurusan dengan penyakit kronik. Hubungan yang menyokong adalah perlu untuk memberi petunjuk kepada pengalaman membuat seni dan untuk membantu individu temui makna yang melaluinya sepanjang way.

Penilaian lukisan pertama untuk tujuan psikologi telah diwujudkan pada tahun 1906 oleh pakar psikiatri Fritz Mohr Jerman (Malchiodi 1998). penyelidik Florence Goodenough mencipta satu ujian yang menarik untuk mengukur kecerdasan di kalangan kanak-kanak yang dikenali sebagai Ujian Draw-A-Man (Malchiodi 1998). Kunci untuk menterjemahkan Ujian Draw-A-Man adalah bahawa butir-butir kanak-kanak yang dimasukkan ke dalam lukisan. kognitif. Terdapat juga banyak penilaian psikologi yang menggunakan artmaking untuk menganalisis pelbagai fungsi mental (Betts. dan telah digunakan sejak (Malchiodi 1998). dan pembangunan. Beberapa seni penilaian psikiatri yang lain telah diwujudkan dalam tahun 1940an. 2003. Pada tahun 1926.Penilaian Seni Berasaskan Ahli terapi seni dan profesional lain menggunakan penilaian berasaskan seni untuk menilai syarat emosi. Berikut adalah beberapa contoh penilaian terapi seni: . 2005). Walau apa pun. 2005). yang kebanyakannya bergantung kepada arahan mudah dan pelbagai standard bahan-bahan seni (Malchiodi tahun 1998. LEBIH bijak mereka (Malchiodi 1998). banyak ahli terapi seni menjauhkan diri ujian diagnostik dan sesungguhnya beberapa penulis (Hogan 1997) mempersoalkan kesahihan ahli terapi yang membuat andaian bersifat penterjemahan. Penyelidik Goodenough dan lain-lain menyedari ujian telah banyak yang perlu dilakukan dengan personaliti kerana ia tidak perisikan (Malchiodi 1998). Ahli terapi seni dan ahli profesional yang lain dididik untuk mentadbir dan mentafsir penilaian ini. Betts.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful