Orhideele sunt flori deosebite, nu numai datorita modului de viata ci si datorita ceea ce inspira oamenilor.

Dintotdeauna ele simbolizau calitati si erau chiar sacralizate. Astazi ele inveselesc zeci de mii de locuinte si reprezinta o pasiune pentru zeci de mii de oameni. Daca la inceput erau aproape imposibil de reprodus in afara habitatului padurii tropicale (motiv pentru care se vindeau extrem de scump, fiind accesibile numai persoanelor foarte bogate), astazi sunt practicate culturi de orhidee la nivel industrial ca urmare a inmultirii artificiale. In cresterea lor trebuie sa se tina cont de anumite lucruri pentru a beneficia de toata frumusetea lor. Astfel, pe parcursul perioadei de vegetatie activa, orhideele trebuie fertilizate de doua ori pe luna pentru a le asigura o crestere optima.

Transplantarea nu trebuie aplicata niciodata.Ingrasamintele se aplica la orhidee numai daca este asigurata lumina corespunzatoare. La inflorire orhidea trebuie sa dispuna de cantitati mai mari de potasiu. vasul nu trebuie sa fie prea mare. umiditatea remanenta care se creaza antreneaza moartea radacinilor prin putrezire si asfixiere. apa este asigurata prin flolosirea unui substrat umezit in prealabil si totodata printr-o umiditate atmosferica ridicata (se realizeaza prin pulverizarea plantei si a substratului de pamant de la suprafata in fiecare dimineata). cu exceptia cazurilor de urgenta. Scoaterea plantei din vas in vederea transplantarii trebuie sa fie cat mai putin dureroasa pentru planta. in aceasta situatie radacinile nu au aer si nu pot respira. deoarece va compromite serios viitorul plantei. eventual de partile bolnave. Daca nici drenajul nu mai functioneaza. in timpul cresterii vegetative si a infloririi. Planta se curata de radacinile moarte. Din momentul initierii florilor pentru orhidee este bine sa se scada cantitatea de azot in raport cu fosforul si potasiul. pentru fiecare specie exista un moment optim care poate fi toamna sau primavara. fertilizarea se intrerupe total la speciile de orhidee care sunt in repaus sau se rareste (o data pe luna) in concordanta cu diminuarea proceselor de crestere si evident a udarilor. Pentru transplantare vor fi alese ghivece obisnuite din lut sau din plastic . caldura si apa la nivelul solicitat de specie. nu se uda . . este determinata de degradarea substratului ca urmare a udarilor la care este supus ce antreneaza tasarea lui. Cu cat ghiveciul ete prea mare cu atat perioada de explorare si implicit de crestere a radacinilor este mai mare in detrimentul partilor aeriene. deoarece in exces inhiba procesul de formare a florilor. la majoritatea din ele. dupa care toate taieturile facute se flambeaza sau se pudreaza cu carbune vegetal. Dupa transplantare. in decurs de 2-3 saptamani. Transplantarea. In timpul sezonului rece. care se face la interval de 2-4 ani. daca radacinile au aderat de peretii vasului se prefera spargerea lui pentru a se evita ruperea sau ranirea lor. de frunze si tulpini uscate .

Putregaiurile bacteriene se manifesta prin aparitia de pustule mari pe frunze. necrozarea si caderea butonilor florali pot fi consecinta unui exces de caldura sau a intoxicatiei cu etilena emanata de florile fanate din preajma(care si-au pierdut prospetimea. Aparitia pe frunze de pete galbene adancite care apoi devin negre este posibila iarna ca urmare a noptilor prea reci sau a apei reci folosita la udare. iar pe taieturi se aplica o pudra de hidroxid de cupru. urmate de un putregai moale pe toata suprafata lor. cu o solutie naturala de fosfat trisodic sau apa de var cu un pH foarte ridicat. partile atacate innegrindu-se. Inrosirea frunzelor este efectul unei iluminari excesive sau fertilizari insuficiente cu azot. pentru prevenirea virozelor se recomanda distrugerea insectelor care sunt vectorii bolii si sterilizarea uneltelor cu care se lucreaza. . Boli si daunatori Virozele se manifesta pe frunze sub forma de pete neregulate sau dungi. simptomele apara la baza plantei si pe radacini. in cazuri grave catre pseudobulbii tineri. la inceput galbene.Ridarea pseudobulbilor se poate datora insuficientei apei sau a necrozelor pe radacini. taierea partilor atacate si tratarea cu fungicide sunt absolut necesare. Ingalbenirea. acest lucru se poate remedia prin aplicarea de calciu. in acest caz este vorba de o carenta in calciu care se manifesta in special in perioada calduroasa cand planta creste. care s-au ofilit). care apoi evolueaza spre necrozare.La o serie de orhidee poate sa apara fenomenul de innegrire a varfurilor de crestere si a frunzelor tinere care avanseaza catre tulpina si . prezentand adesea o margine galbena. Putregaiurile negre sunt larg raspandite. trebuie taiate imediat partile atinse de boala pentru a se evita contaminarea plantelor vecine. Se scade usor temperatura si umiditatea relativa pentru a se diminua extinderea bolii.

In funcţie de tipul de orhidee. In mod normal. Tipurile de orhidee care trebuiesc pastrate intr-un mediu constant umed: Paphiopedilum. chiar sub cel mai de jos boboc. adăparea mai frecventa este necesară decât In zilele mai scurte si racoroase de iarnă. In timpul lunilor calde de vară când zilele sunt lungi. Daca planta dumneavoastra este slabita. Cu atentie udati si fertilizati planta pana cand isi revine si va inflori din nou. Dendrobium. . are frunzele verzi si tari. sau planta este relativ mica. este recomandata utilizarea ingrasamantului o data pe luna. Ascocenda. de temperatura mediului ambiant.I: Cat de des ar trebui sa ud orhideea? R: Multe persoane fac greseala de a presupune că. cele care ar trebui să fie lăsate să se usuce aproape de tot In perioada dintre udari. Tipurile de orhidee care trebuiesc lasate aproape sa se usuce intre udari: Phalaenopsis. I: Cat de des trebuiesc fertilizate orhideele? R: Este necesar sa folositi hrana special creata pentru orhidee sis a urmati instructiuni de pe ambalaj. excepţii de la aceste reguli. Utilizarea mai rara inhiba cresterea si inflorirea plantei. de vreme ce orhideele sunt plante specifice pădurilor tropicale. I: Ce trebuie facut cand orhideea phalaenopsis nu mai infloreste? R: Daca planta dumneavoastra este sanatoasa. Exact in acel loc va aparea o noua tija florala. Oncidium. fertilizarea in exces poate duce la arderea radacinilor si a frunzelor si inhibarea infloririi. Din păcate. evitand astfel slabirea suplimentara a plantei prin inflorirea acesteia. Miltonia. cel mai bun lucru de facut este sa taiati tija de la baza.12 zile. Cymbidium. Intotdeauna asiguraţi-vă că solicitati instructiunile de udare atunci când achiziţionaţi un nou tip de orhidee cu care nu sunteti familiarizat. precum şi de perioada din an. Odontoglossum Tipurile de orhidee care trebuiesc pastrate intr-un mediu constant umed in perioada de crestere. cu frunzele ofilite. Există trei tipuri de de orhidee: cele care ar trebui să fie păstrate Intr-un mediu constant umed. taiati vechea tija deasupra unui nod. Brassia. acestea trebuie să fie udate de mai multe ori pe săptămână. respective lasate sa se usuce in rest: Cattleya. şi cele care trebuie să fie Intotdeauna lasate sa se usuce putin Intre udari. există. desigur. Vanda. cu excepţia cazurilor de creştere activă. Intr-o familie de plante la fel de mare ca cea a Orhideelor. udarea in exces va ucide rădăcinile oricarui tip orhidee in scurt timp. Regula generală pentru orhideele cultivate in casa este sa fie udate la fiecare 5 .

Verificati frecvent frunzele pentru a putea observa orice pata de culoare. Mutati orhideea langa o fereastra. Ati putea. este o planta cu un ritm lent de crestere. Orhideea va inflori in conditiile in care temperatura scade pe o perioada de pana la 4 saptamani. Asteptati o saptamana pana reluati udarea si fertilizarea. Miltonias. I: Tin orhideea phalaenopsis in casa. PHALAENOPSIS. In general vorbind. Va trebui sa mutati planta de la soare sau sa trageti draperiile pentru a o proteja de lumina directa a soarelui. insa asigurati-va ca protejati frunzele de caldura puternica a soarelui in zilele fierbinti de vara. deoarece orhideea Phalaenopsis. Atentie sa nu o expuneti la lumina puternica a soarelui (ideal ar fi sa o plasati la un geam orientat spre sud). Daca planta dumneavoastra nu este inflorita. ar trebui plasate spre sud sau vest. Pe parcurs ce intensitatea luminii scade. dar niciodata nu a inflorit . elegantă şi durabilă . decat un verde inchis. Culoarea inchisa a frunzelor indica lipsa luminii. I: Cum stiu ca planta trebuie replantata? R: O orhidee phalaenopsis ar trebui sa reziste in suportul initial pentru aproximativ 2 ani. Sunt necesare aproximativ 12 ore de lumina suplimentara pe zi. Ce pot face? R: Cel mai frecvent motiv pentru care orhideea dumneavoastra nu infloreste este lumina insuficienta. Este boala? R: Se pare ca planta dumneavoastra sufera de arsura solara! In zilele lungi si luminoase cantitatea de lumina este prea mare si astfel frunzele se incing si se ard. Asigurati-va ca ati taiat toate radacinile moarte (le recunoasteti dupa culoarea inchisa si dupa faptul ca sunt foarte moi). Daca optati pentru racirea temperaturii pe timpul noptii. I: Pe frunzele orhideei au aparut pete negre. dupa aceasta perioada de 4 saptamani. ca majoritatea orhideelor. incerca cu o lumina fluorescenta plasata la aproximativ 1-2 metri deasupra frunzelor. Acest aspect este un indicator ca au fost prea mult expuse la soare. de unde sa primeasca lumina. Atunci cand exista prea multe radacini crescute mult in afara vasului. Pozitionati planta cu radacinile in vas si adaugati scoarta pana la nivelul primului nivel de Frunze. phalaenopsis şi paphiopedilums prefer putina lumina si de preferat ar trebui expuse cat mai departe de fereastra sau plasate spre est sau nord. culoarea frunzelor trebuie sa fie un verde deschis. odata cu lasarea serii.o planta unică. cum ar fi cattleyas. de asemenea. puteti muta planta din nou la lumina. este necesara cresterea temperaturii la normal.Acest lucru poate dura pana la un an. dendrobiums şi oncidiums. Acele tipuri de orhidee care necesita mai multa lumina. I: Cum stiu daca orhideea mea primeste suficienta lumina? R: Un indicator bun este culoarea frunzelor. acum este momentul sa o replantati. Urmariti daca aceasta variatie de temperatura a stimulat inflorirea plantei dumneavoastra. Ocazional pot fi foarte uscate cu un fir trecand prin mijlocul radacinii. poate si mai mult. cel mai probabil planta nu a mai fost transplantata de mai multi ani. in timp ce culoarea verde spre rosu indica prea multa lumina.

planta o sa se dezvolte in conditii normale. Asadar. Phalaenopsis equestris. . vom vorbi despre o planta ale carei flori sunt similare cu fluturii aflati in zbor.Termenul de « phalaenopsis » provine din punct de vedere etimologic. Phalaenopsis aphrodite. din grecescul “phalaina” care se traduce prin “fluture sau molie” si din grecescul « opsis » care semnfica « asemanator ». Phalaenopsis schilleriana. Phalaenopsis sanderiana. Genul cuprinde numeroase specii dintre care au fost catalogati si multi hibrizi. etc. Phalaenopsis stuartiana. Phalaenopsis este orhideea care poate fi cultivata usor in camera. Cateva specii. temperatura si umiditate sunt respectate. Atat timp cat conditiile de lumina. demn de a fi mentionate sunt : Phalaenopsis amabilis (este specia cea mai cultivata). Phalaenopsis violacea.

in functie de specie. deoarece unicitatea florilor sale. dintre cele mai distinse. In acest scop. Temperatura ideala pentru Phalaenopsis este 15-16 grade C noaptea si 20-26 grade C in timpul zilei. Nu intamplator. apa se toarna la radacina. roz. galben. este bine sa evitati frunzele iar dupa udare surplusul de apa adunat in tavita ghiveciului trebuie inlaturat. unde sa aiba suficienta lumina. la udat. Ca si conditii de lumina. . dar in acelasi timp sa fie protejata de razele directe ale soarelui. Administrarea de ingrasamant. verde si diverse combinatii. care va fi diluata in prealabil cu apa. ca planta ornamentala de interior. deoarece radacinile au nevoie de lumina pentru realizarea fotosintezei. va recomandam sa udati planta abundent inainte de a aplica substanta fertilizatoare. decorate cu accesorii florale. si nu turnata direct pe planta. Cantitatea de ingrasamant recomandata depinde de specie. Phalaenopsis este o orhidee cu crestere monopoidala. Am mentionat la inceput faptul ca Phalaenopsis este o planta eleganta. Florile de Phalaenopsis sunt fragile si sunt asezate in inflorescente lungi drepte si arcuite. Intotdeauna. In general. iar daca sunt galben-verzui inseamna ca primeste prea multa si in acest caz e recomandat sa opriti udarea pentru cateva saptamani. Florile pot avea culorile alb. motiv pentru planta nu se muta prea des din loc daca si-a gasit un microclimat favorabil. insa foarte multe specii au capacitatea de a inflori tot anul. planta se uda o data pe saptamana in timpul iernii si de doua ori cand vremea se incalzeste si aerul devine mai uscat. Radacinile sale sunt fragile si adera de peretii vasului si de plantele vecine. Daca sunt inchise la culoare. i-a indemnat pe floristii nostri sa realizeze buchete cu orhidee. locul ideal unde puteti amplasa planta e la o fereastra cu perdea.mov. Inflorirea are loc in sezoane diferite.Phalaenopsis are frunzele carnoase si destul de lungi. sunt suficiente cateva saptamani in care temperatura diurna sa fie de 16 grade C si cea nocturna de 13 grade C. din plastic. asa cum o puteti admira in aranjamente naturale. Dorim sa va prezentam mai multe poze cu Phalenopsis. E important sa cititi inainte de administrarea ingrasamantului lichid. Alt aspect important de retinut e faptul ca radacinile care ies din ghiveci nu trebuie taiate. ca si substanta fertilizatoare va avea efecte benefice asupra cresterii si infloririi plantei. limita sub care are loc brunificarea si caderea butonilor florali. de perioada din an precum si de starea generala a plantei. E de preferinta sa stea intr-un ghiveci transparent. Este important sa se retina ca temperatura limita inferioara pentru mentinerea florilor odataformate este de 15 grade C. Culoarea lor indica cantitatea de apa pe care o primeste planta. Inductia florala este favorizata de variatiile mai mari de temperatura intre zi si noapte. Cand udati orhideele. instructiunile de folosire. O orhidee sanatoasa are frunzele de culoarea verde deschis. inseamna ca planta nu primeste destula apa. De asemenea.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful