Examen Kunst en Cultuur: Kerst

Open vraag
Definitie van communicatie: Informatie in beweging tussen zender en ontvanger over een medium (bv. Taal, TV,telefoon) Begin en eind moet altijd een mens zijn.

Pre rafaelieten
y y y y Eerste reactie op Romantiek Kunst keert terug naar de middeleeuwen Accenten: christelijke moraal, streven authenticiteit in totaalkunst. Uitgangspunt: Pre Rafaël Rafaël was een ondergewaardeerde kunstenaar, verfoeien de School van Athene 1509. Ze wilden terug naar de tijd voor Rafael. Integrale kunstbeweging of Totaalkunst Arts & Crafts movement: revalorisatie van de middeleeuwse kennis, streven naar fair trade , niet machinaal gemaakte producten, handenarbeid. Fotografie en montage willen erkend worden als kunst, maar slagen daar niet helemaal in. Uitgangspunt: fundamentalisme, pre rafaël, arts and crafs movements Kunst en dagdagelijks leven in een warm romantische vorm.

y

y y

Beeldvraag met uitleg
Romantiek.

y Théodore Géricault (1791-1824)
o 1820 Vlot van de Méduse.

Exponentiële groei naar de voorkant van het vlot. Er zit hoop in de middelste groep ze willen naar boven toe kruipen. Er is een schip in de verte, de redding is in zicht. Het schilderij incarneert maatschappelijke aanklacht.

Meerkeuzevragen
4 basispijlers van Romantiek De kunstenaar verwerpt dit, hij vergeet de stad en zoekt de ideale wereld op in kunst. De kunstenaar vlucht als het ware in. o Superlatieven, accent op gemoed. = het godsdienstige, passie, mystiek, sublieme, overweldigende, goddelijke, niet koel observerend. o Non-conformisme = fascinatie voor het extreme, voor de abnorm, het macabere. o Oriënt. o Natuur. o Nationalisme. o Historicisme/historisme. (genrestuk/genretafereel): staat heeft een verleden nodig. Historische elementen invoegen in architectuur en verleden. Genretafereel bv: iemand die werkt aan een speldenkussen nostalgie naar dicht verleden. Centraal station Antwerpen Architecten: Delacenserie: Hoofdgebouw Bogaert: ijzeren overkoepeling sporen

Chevreul
Kleurendynamiek: bij sterk uiteenlopende /contrasterende naast elkaar geplaatste kleuren vloeit een harmonie voort.

Brusselse zweepslag: Victor Horta Modernisme y Expressie y Abstractie y Droom y Realiteit Grondlegger fotografie: Alfred Stieglitz

Josef Hoffman Stocletpaleis Art nouveau

Beeldvraag
y 1785: Pantheon. klassieke tempel.

Binnenkant is rationeel, koel, doorzichtig, ordelijk, rechtlijnig, niet te veel tierlantijntjes.

Neoclassicisme (einde 18de en begin 19de eeuw). y Jacques-Louis David. (1748-1825). o Dood van Marat. 1790.

Marat was leider van de opstand en tevens ook minister. Hij stierf met de pen in de hand. Werd vermoord door Charlotte Corday. Marat heeft de brief van Charlotte Corday nog steeds in de hand. Marat zat veel in bad wegens een ernstige huidziekte. Het moordwapen, het mes, ligt nog bij het tafereel.

Romantiek. y Francisco Goya (1746 1828) (Francisco Jose de Goya y Lucientes) o 1810 De familie van Carlos IV

Formeel schilderij. Kritiek op het hof. Koningin is lelijk afgebeeld. Verval van het koninkrijk: borstelt koningshuis ongenuanceerd. Tezelfdertijd hommage aan Velasquez 1656 Las Meninas.Las Meninas: wat wordt afgebeeld? Decadent.

Pre Rafaelieten y William Holman Hunt (1827 1910) o 1850 The Awakening

Totaalkunst geheel is typisch element van Pre-Rafaelieten. Moralistisch de man is de minnaar van de vrouw en is bij haar thuis, hoge hoed en stok op tafel. Vrouw is in onderkleding, zij is thuis. Man wil vrouw op zijn schoot trekken, maar de vrouw ziet het licht, licht da we in de spiegel zien, en stapt uit de relatie. Poes zit onder tafel met een muis te spelen staat symbool voor de relatie.

Impressionisme. y Gustave Caillebotte (1848-1894) o 1870 Dans un Café.

y y

ar Vriendenportret, non chalante jongeman. Toch ietwat elegant. Absint, echter geen centraal thema

Pointillisme Divisionisme y Georges Seurat (1859-1891)  Waarneming kleur zo echt mogelijk!  Werkt wel bij bv landschap (voorbeeld Brug te Courbevoie 1886) o 1886 Een zondagnamiddag op het eiland van Grande Jatte

y y y

Samengesteld uit puntjes, pixel niveau. Werkt met contrasterende kleuren, zo realistisch mogelijk in kleur. Het is bijna statisch weergegeven, er zit bijna geen leven in t.o.v. schilderij van de vrouw van Monet, die wel levendig is en realistisch van kleur.

Neorealisme Hyperrealisme 1968

y Lucian Freud 1922 - 2011  Kleinzoon van Sigmunt Freud  Bekend door zijn brutale onflatterende portretten o Benefits Supervisor Sleeping 1990

Pop Art y David Hockney 1937  Scenes uit het begoede middenklasse.  Fotomontages verwijzen naar de kunst van bv Picasso 1910. o Mother 1, Yorkshire Moors 1970

Banale, alledaagse met elegante als ondertoon.

y Kubisme y Pablo Picasso (1881 - 1973)  Assimileert in korte tijd alle tendensen evolutie.  3 grote periodes: 1) geometrische periode, 2) analytische periode, 3)
synthetische periode. 

Andere periodes: blauwe periode, roze periode, kubistische periode, klassieke periode, surrealistische periode, abstracte periode, later periode.

o

Demoiselles d Avignon 1907

Verwijzing naar Mbangu masker uit Congo. Probeert vrouw af te beelden die leidt aan syfilis. Straat in Barcelona. Geometrisch kubisme.

DROOM Surrealisme y Salvador Dalí (1904-1989) o Zachte constructie met gekookte bonen 1930

Typisch Dali: totaal droomlandschap met dreiging die je niet echt kan toewijzen.

Realisme Nieuwe Zakelijkheid 1919 1933 y Tamara de Lempicka (1898 - ) o Dr Boucard 1930

Vergelijk met Dix.

Symbolisme y Edvard Munch (1863-1944) o De dood van Marat 1900 (i of ii)

Terug projectie van zijn relatieproblemen. Munch projecteert zichzelf in Marat en zijn ex in Charlotte.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful