You are on page 1of 7

-Abuz de Pozitie Dominanta-Preturi discriminatoriiPiata vitaminelor.

Hoffman-La Roche

Abuzul de pozi ie dominanta

O ntreprindere care de ine o cot important dintr-o anumit pia poate ngr di concuren a pe acea pia . O pozi ie dominant este considerat comportament anticoncuren ial atunci cnd ntreprinderea se folose te de pozi ia sa n mod abuziv pentru a elimina concuren a. Aceste practici abuzive pot consta n special n:
 

impunerea unor pre uri nejustificat de mari c tigarea de noi clien i prin practicarea unor pre uri men inute artificial la un nivel sc zut, n dezavantajul firmelor concurente de dimensiuni mai mici mpiedicarea accesului pe pia a firmelor concurente, oblignd consumatorii s cumpere un produs asociat, n mod artificial, cu un alt prods mai popular i mai cerut refuzul de a trata cu anumi i clien i sau practicarea unor reduceri speciale pentru clien ii care au drept furnizor unic sau principal ntreprinderea aflat n pozi ie dominant condi ionarea vnz rii unui anumit produs de vnzarea altuia.

Pre urile discriminatorii Sunt acele preturi al caror nivel nu are leg tur cu costul, cheltuielile de transport, condi iile de comercializare. Exist pre uri: discriminatorii prin care surplusul consumatorului este captat total sau par ial. Folosirea pre urilor discriminatorii este o practic abuziv anticoncuren ial ntruct prin ea se realizeaz segmentarea beneficiarilor, segmentare prin care cel care o promoveaz ob ine pe ansamblu profituri mai mari; n plus, creeaz ntre cump r tori situa ii discriminatorii n sensul c avantajele oferite de vnz tor unor clien i nu sunt accesibile i altora; pre uri discriminatorii reduse practicate fa de anumi i distribuitori sau cu firme din aval cu scopul ca pe pie ele din aval s nu p trund al i concuren i. Aceast practic este viabil dac nu sunt nlocuitori apropia i pentru inputuri;

F.Hoffmann- La Roche, Ltd.

Avand sediul central in Basel, Elvetia, F.Hoffmann- La Roche este lider in domeniul cercetarii medicale, prin cele doua divizii ale sale: divizia de farmaceutice si divizia de diagnostice. F.Hoffmann- La Roche este cea mai mare companie de biotehnologie, la nivel mondial, si produce medicamente diferentiate clinic in domeniul oncologiei, virologiei, bolilor inflamatorii, bolilor metabolice si afectiunilor sistemului nervos central. Roche este de asemenea lider mondial in diagnostice in-vitro, diagnosticarea cancerului si pionier in managementul diabetului. Strategia F.Hoffmann- La Roche cu privire la medicina personalizata isi propune sa ofere medicamente si tehnici de diagnostic care sa aduca imbunatatiri reale ale starii de sanatate si calitatii vietii pacientilor si sa imbunatateasca ratele de supravietuire. In anul 2010, F.HoffmannLa Roche a avut peste 80,000 de angajati in intreaga lume si a investit peste 9 miliarde de franci elvetieni in cercetarea si dezvoltarea de noi produse. Compania Genentech, din Statele Unite, este detinuta in intregime de F.Hoffmann- La Roche. F.Hoffmann- La Roche detine de asemenea pachetul majoritar de actiuni la compania japoneza Chugai Pharmaceutical. Vitaminele produse de Roche: Vitamina A: 47%; Vitamina B 1: 50%; Vitamina B 2: 86%;. Vitamina B6: 95%. Vitamina C: 68%, Vitamina E: 70%; Biotina (H): 95%. Acid pantotenic: 64%. Vitaminele care nu sunt produse de Roche, doar revandute: Vitamina B 12: 13%. Vitamina D: 10%. Vitamina PP: 68%. Acidul folic: 47%. Vitamina K: 10%.

In anul 1976 Hoffmann-La Roche & Company Basel AG (Elve ia) este sonctionata cu o amenda de 300.000 de unitati de cont( 1.089.000 de marci germane) fiind acuzata de abuz de pozitie dominanta pe piata vitaminelor. Aceasta decizie se refer la anumite acorduri ncheiate de c tre Roche cu urm toarele ntreprinderi, care sunt toate angajate n produc iea i vnzarea pe o pia a comun : Afico ,(n numele Grupului Nestl) La Tour de Peilz, Elve ia: American Cyanamid Company, Wayne, New Jersey, Statele Unite ale Americii; Animedica International GmbH, Frankfurt pe Main, Republica Federal Germania; Beecham Group Ltd, Brentford, Marea Britanie; Capsugel SA, (n numele Grupului Parke Davis), Basel, Elve ia; Dawe lui Laboratories, Saint-Nicolas, Belgia; Guyomarc'h, Paris, Fran a; Isaac Spencer & Co, Ltd, Aberdeen, Marea Britanie; Merck, Darmstadt, Republica Federal Germania; Nitrovit Ltd, Dalton, Marea Britanie; Organon NV, Oss, Olanda; Pauls i albii Foods Ltd, Ipswich, Marea Britanie; Protector SA, Anderlecht, Belgia; Provimi (Bonda lui Veevoederfabriek Provimi BV), Rotterdam, rile de Jos; Radar NV, Astene, Belgia, (1) JO nr 13, 21.2.1962, p. 204/62. (2) JO 127, 20.8.1963, p. 2268/63; Ralston Purina Europa, Bruxelles, Belgia; Ramikal Werk, Hamburg, Republica Federal Germania; Sandoz AG, Basel, Elve ia; Trouw & Co International NV, Putten, rile de Jos; Unilever Inkoop Mij NV, Rotterdam, rile de Jos; Upjohn International Inc, Kalamazoo, Michigan, Statele Unite ale Americii; Wyeth International Limited, Philadelphia, Statele Unite ale Americii; Produsele n cauz sunt acele substan e sintetice vrac, care apar in unor grupuri de treisprezece vitamine: A, B1, B2, B6, B12, C, D, E, K, PP, acid pantotenic (B3), biotina (H ) i acid folic (M). Daca luam in considerare si acele vitamine pe care Roche nu le fabrica,doar le revinde, constatam ca acesta este singurul producator care poate oferii o gama completa de vitamine. Roche este cel mai mare producator mondial de vitamine.

Principali cumparatori de vitamine vrac sunt firmele din industria hranei pentru animale, industria farmaceutica si industria alimentara care incorporeaza vitaminele in produsele lor. Principalul domeniu de concurenta implica utilizatorii pe scara larga si grupurile multinationale. Aproape toate intreprinderile care au incheiat acorduri de fidelitate cu Roche sunt clienti foarte importanti, acestia fiind cei mai mari utilizatori de pe piata. Acestia sunt: Farmaceutice: Beecham, Capsugel (Parke-Davis), American Cyanamid Company, Merck, Sandoz, Upjohn, Wyeth. Industria alimentara: Afico (Nestl), Nitrovit (Imperial Food Ltd), Pauls and Whites Foods Ltd, Isaac Spencer, Unilever. Industria hranei pentru animale: Animedica, Dawe's, Guyomarc'h, Organon (Akzo), Protector, Provimi (Central Soya), Radar, Ralston Purina, Ramikal Werk, Trouw. Strategia de vanzare a vitaminelor sintetice vrac din 1964 a companiei Roche a fost aceea de a incheia acorduri de axclusivitate sau preferentiale cu clientii sai. Aceste acorduri,cunoscute sub numele de acorduri de fidelitate, au urmatoarele caracteristici principale: Clientii trebuie sa isi acopere cerintele de vitamina ,in mare parte, cu produsele Roche. Roche ofera clientilor sai cel mai favorabil pret. In fiecare an ,Roche plateste clientilor care si-au acoperit in mare parte totalul necesarului de vitamine de la aceasta,o reducere aplicata achizitiilor totale. Valoarea de rabat difera de la client la client i variaz ntre 1% i 5%, de i exist un client care prime te reduceri de la 12,5% la 20%. In aceste contracte se gasesc si asa numitele clauze English.Aceste clauze fac referinta la obligativitatea clientilor de a informa Roche ca au gasit producatori ce practica preturi mai scazute decat cele practicate de Roche, iar daca aceasta nu este dispusa sa ofere un pret mai mic, clientii sunt liberi sa se aprovizioneze de la alti producatori fara a pierde rabatul de fidelitate privind produsele procurate de la Roche. Roche a dezvoltat un sistem de acorduri directe intre societatea-mama si societati apartinand unui grup multinational care actioneaza in numele sau. Acordurile se aplica filialelor din aceste grupuri,din afacerile cu vitamine in diferite tari. Roche se bucura datorita acestor contracte de libertatea deplina de actiune pe pietele relevante , fapt ce duce la impiedicarea concurentei efective in cadrul pietei comune, aceasta avand o pozitie dominanta pe piete.

Pozitia dominanta rezulta din urmatoarele: Cota de piata detinuta de Roche in cazul vitaminelor in cauza este foarte semnificativa,aceasta variaz de la 95% pentru vitaminele B6 si H la 47% pentru vitamina A. Roche produce o gama mult mai larga de vitamine decat concurentii sai. Cifra sa de afaceri le depaseste considerabil pe cele ale concurentilor sai. Are avantaje tehnologice si comerciale pe care concurentii sai nu le pot poseda. Strategia de vanzare practicata de Roche constitue un proces de abuz de pozitie dominanta deoarece este de natura sa impiedice libertatea de a alege a cumparatorilor si restrange concurenta intre producatorii de vitamina vrac din piata comuna. In plus, este de natura sa afecteze schimburile comerciale dintre statele membre. Caracterul abuziv al acestui comportament reiese din urmatoarele: Clientii sunt constransi sa achizitioneze in mare parte totalitatea necesarului de vitamine de la Roche prin acordurile de fidelitate sau de exclusivitate prin care acestia primesc reduceri daca indeplinesc aceasta cerinta. Contractele contin clauza english care ii obliga pe clienti sa informeze Roche daca pe piata exista producatori care practica preturi mai reduse. Toate acordurile duc la indeplinirea unui singur scop, si anume faptul ca clientul este constrans sa isi limiteze acoperirea necesarul de vitamine,in mare parte sau in totalitate, la produsele Roche . Acest lucru duce la eliminarea libertatii cumparatorilor de a-si alege sursele de aprovizionare. Preturile speciale practicate de Roche ii determina pe cumparatori sa nu mai apeleze si la ceilalti producatori. Clauza english care permite clientilor sa cumpere produse de la alti producatori daca practica preturi mai scazute dar sa fie din acelasi stat cu clientul in cauza , duce la degradarea schimburilor comerciale dintre statele membre ale UE.

Bibliografie

y y

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:31976D0642:EN:HTML Global Price Fixing-John M. Connor,Springer, second edition;