AGENT CURATENIE In cadrul S.C. CERAMICA S.A. , Sectia CERAMICA 3 isi desfasoara activitatea 1 lucratori pe loc de munca AGENT CURATENIE.

Procesul de munca Activitatea consta in efectuarea curateniei, aspirarii prafului pe teritoriul sectiei, in vestiare precum si birouri, spalari geamuri. Programul de lucru este organizat intr-un schimb, interval orar 06:00 ÷ 14:00; respectiv timpul de lucru este de 8 ore/zi, pauza de masa 00:30 ore. Descrierea componentelor sistemului de munca a. Mijloace de productie 1

laborator. Cai de circulatie si acces : drumuri de circulatie uzinale neamenjate.• • • • • • Aspirator industrial. 2 . Zgomot : generat de functionarea utilajelor. • Aduce materialele de la magazie necesare curateniei. pe stalpi din beton. neamenajate. clor praf. aerosoli toxici sau caustici: in situatii accidentale gaz metan . saci menajeri. constructii ( descriere succinta tehnica): constructie industriala. la interior cai de circulatie inguste. • Asigura curatenia zilnica in birourile sectiei. I. • Efectueaza sarcini de munca din dispozitia. Gaze. detratrant. Iluminat: iluminat mixt (lampi cu becuri neon si lampi fluorescente). acoperis sendwici pe grinzi din beton. • Duce gunoaiele colectate si deseurile la containere special amenajate. Sarcina de munca • Sosirea la locul de munca pe traseul si durata normala de deplasare. • galeata. Vibratii : nu este cazul . • Imbracarea E. • Plecarea de la locul de munca pe traseul si durata normala de deplasare. faras. scari si platforme de lucru executate din confectii metalice profil cornier si tabla striata pentru trecere peste echipamente. Cladiri. camere de comanda si vestiar exterior in sectorul vanzari. hartie igienica) prelungitoare electrice. transportori cu cablu. nemarcate. impun trecerea lucratorilor pe sub elemente in miscare (linie vagoneti. Au la dispozitie dozatoare cu apa. Alte zone ale constructiei : pardoseala din beton si pereti din caramida. Curenti de aer : la deschiderea usilor. b. • Asigura curatenia in sectia de productie in zonele in care nu intra in sarcina muncitorului ce deserveste utilajul. sapun lichid. robot manipulare). • Respecta regulile de securitate si sanatate in munca si cerintele cu privire la prevenirea situatiilor de urgenta de la locul sau de munca respectiv de pe teritoriul societatii. ajax. usi comunicare direct cu exteriorul. respectiv sub coordonarea conducatorului locului de munca. Lucratorul are amenajat spatiu pentru vestiar. Calamitati naturale : cutremur. Mediul de munca Lucratorul isi desfasoara activitatea in sectie si vestiar. vapori. Ventilare (Denumire/ Producator/Capacitate): naturala (nu exista ventilatie fortata). P. detergenti (domestos. Platforma de lucru este confectie metalica din profile si tabla striata pentru acces in punctele operationale ale echipamentelor din dotare. panouri tip sendwici. matura. fundatie si pardoseala din beton. Pulberi : praf. • Nu are responsabilitati in domeniul situatiilor de urgenta. mop. Umiditatea: scazuta. c. Temperatura mediului de lucru: foarte ridicata generata de procesele din sectie.

AZBEST) : d. Noxe (buletine analiza. tematici. MUTAGENI. baie cu dusuri. fise individuale de instructaj): 2 ore/luna. vestiare. .) sau logistice. Factori de risc biologic : nu este cazul. subcontractorii. muncitori temporari etc. Factori de risc identificati Factorii de risc identificati si cuantificati pe componentele sistemului de munca de la locul de munca operator presa sunt: ➢ Factori de risc specifici mijloacelor de munca: ○ Factori de risc mecanic 2 . etc. cercetare. Lucratorul este instruit din punct de vedere al securitatii si sanatatii in munca de catre sef formatie C3 (lucratorul este in subordinea sefului de sectie). barbati = 0 lucratori. Pregatirea pentru situatii de urgenta. grafice instruire. vanzari. d. gaze sau vapori inflamabili sau explozivi: in situatii accidentale gaze de ardere. Lehuze sau femei care alapteaza. halat. . Control medical la angajare/periodic ( apt/inapt/apt conditionat): apt medical. stagiarii. Materiale igienico-sanitare: sapun lichid. fise tehnice de securitate ) Agenti CHIMICI. apa rece. Persoane cu dizabilitati: nu sunt. exista bibliografie. seful de schimb. CANCERIGENI. exista bibliografie. Instruirea in domeniul situatilor de urgenta ( frecventa.vizitatorii . cutremure): nu este cazul. Instructiuni proprii in domeniul situatiilor de urgenta. haina vatuita. .clientii. sunt verificate de seful ierarhic. sunt inregistrate instruirile in fisele individuale. Coordonare: Nu are in subordine lucratori. sunt inregistrate instruirile in fisele individuale . dupa un plan/grafic de instruiri aprobat. incindente : nu s-au inregistrat. serviciile de urgenta. grafice instruire. BIOLOGICI. sunt verificate de seful ierarhic. Lucratorul au asigurate apa carbogazoasa( perioade caniculare ). astfel : . epidemii. Categorii lucratori: femei = 1 lucratori. chiuvete apa calda. Grupuri sensibile la risc (Femei gravide. fise individuale de instructaj): 2 ore/luna. tematica este actualizata. Instruirea in domeniul securitatii si sanatatii in munca ( frecventa. Tineri (cu varsta sub 18 ani). explozii. conform tematicii .1 Alte categorii Pentru acest loc de munca se identifica si alte categorii de persoane ce interactioneaza in mod direct sau indirect cu pericolele.studentii. manusi menajere.personal de distributie. elevii si ucenicii.personalul din serviciile auxiliare (intretinere. planuri de interventie / evacuare: exista Evenimente rezultate in urma Situatiilor de urgenta ( istoric: avarii.. curatenie. incendii. Accidente .. Executantul Lucratorul este calificat in meseria de mecanic. . Subordonare : Sef sectie. Control medical periodic anual. Lucratorul sunt instruiti din punct de vedere al situatiilor de urgenta de catre sef SECTIE C3. tematici. Colaborare : operatorii din sectie. .Pulberi in suspensie in aer. nu a fost testata capacitatea de raspuns in situatii de urgenta.liber profesionistii. Dotare echipament individual de protectie: ghete cu bombeu metalic.furnizori de bunuri si servicii.

Deplasari sub efectul gravitatiei: alunecare. Suprafete sau contururi periculoase: intepatoare. Deplasari ale mijloacelor de transport – incident rutier atat la deplasarea de la serviciu acasa si invers. 1 . ○ Pulberi. ○ Stationari in zone periculoase. alunecoase. taioase.1. 3. Autodeclansari sau autoblocari contraindicate ale echipamentelor tehnice. 2. ➢ Factori de risc specifici executantului: ○ Actiuni gresite. actionari. Cadere libera de scule. 6. cadere libera. rulare pe roti. antrenare de catre transmisii. ➢ Factori de risc specifici sarcinii de munca: ○ Nerespectarea instructiunilor privind securitatea si sanatatea in munca. ○ Zgomot. cuplaje. piese. Proiectare corpuri sau particole. ○ Omisiuni. ○ Factori de risc electric ○ Factori de risc chimic ➢ Factori de risc specifici mediului de munca: ○ Temperatura aerului. 4. materiale. 7. eruptie. cat si la deplasarea pe teritoriul fabricii. 5. Organe de masini in miscare – prindere.

respectiv la deplasare de la servici acasa. la efectuarea interventiilor pe platforma de depozitare a sectiei. 1 Loc de munca: AGENT CURATENIE NUMAR PERSOANE EXPUSE: 1 DURATA EXPUNERII( ore) : 8 ECHIPA DE EVALUARE: Evaluator ing. respectiv pe cai de circulatie exterioare. F2. CERAMICA S.A.Evaluarea locului de munca UNITATEA: S. 6 DECES 7 1 3 MIJLOACE DE PRODUCTIE DECES 7 1 3 5 . Ri 0 MIJLOACE DE PRODUCTIE 1 FACTORI DE RISC MECANIC Miscari periculoase. MMM dr Hritcu Mariana.Cadere libera: materiale de la cote superioare la efectuare curatenie. 2 F1.C. Miscari functionale ale echipamentelor tehnice deplasari ale mijloacelor de transport FACTORI DE RISC MECANIC Deplasari sub efectul gravitatiei: cadere libera. ing Elena Saramet. si pe teritoriul fabricii. C LA CONSECI SA NTA DE MAXIMA GR PREVIZIBIL AVI A TA TE 3 4 CL ASA DE PROB ABILI TATE 5 COMPONENTA SISTEMULUI DE MUNCA FACTORI DE RISC IDENTIFICATI FORMA CONCRETA DE MANIFESTARE A FACTORILOR DE RISC (descriere. NIVEL DE RISC . la deplasarea intre punctele de interes ale activitatii sale prin zonele de productie.Accident rutier la deplasare de acasa la servici. Creanga Neculai. sef sectie Ursu Razvan. SECTIA: CERAMICA 3 FISA DE EVALUARE NR. parametrii).

etc SARCINA SUB/SUPRADIMENSIO NATA IN RAPORT CU CAPACITATEA EXECUTANTULUI Solicitare fizica:. gheata.Electrocutare ca urmare a atingerii directe a componentelor din instalatia electrica/electronica sub tensiune. virusuri. ape uzate. mobilier. urme de produse petroliere): scari de acces.a. ciuperci. F4. spirochete.) .Solicitare la efort static a corpului lucratorului atunci cand efectueaza activitati de stergere. 2 3 2 2 5 3 MIJLOACE DE PRODUCTIE FACTORI DE RISC ELECTRIC Curentul electric: atingere directa FACTORI DE RISC BIOLOGIC Microorganisme in suspensie in aer: bacterii. noroi. s. curatare ITM 3-45zile la : geamuri .a. protozoare. ITM 3-45zile 2 3 2 SARCINA DE PRODUCTIE F7. 5 2 2 2 . apa. cabina comanda. richetii. improvizatii ( inclusiv utilizare fierbatoare cafea. dotari baie. praf. Utilizare de echipamente pentru efectuarea curateniei alimentate cu curent electric cu izolatia defecta. pereti in special suprafete aflate in plan vertical . dezambalare. raschete) cu aceste caracterisitici pentru curatarea sau taierea materialelor.efort static DECES 7 1 3 MEDIUL DE MUNCA F6. pardoseli placate cu gresie umede/proaspat spalate.MIJLOACE DE PRODUCTIE FACTORI DE RISC MECANIC Suprafete sau contururi periculoase intepatoare FACTORI DE RISC MECANIC Suprafete sau contururi periculoase alunecoase MIJLOACE DE PRODUCTIE F3. F5. s. oglinzi. ITM 3-45zile scari/traverse/podete/estacada pentru circulatie uzinala/tehnologica.Suprafetele alunecoase (agenti de curatare . Caini in amplasamentul fabricii.Suprafetele de curatat pot fi intepatoare sau taioase (geam/oglinda care se pot sparge in timpul efectuarii activitatii). de asemenea poate utiliza scule ITM 3-45zile ( cutite. din incinta birourilor si din incinta spatiilor de productie la efectuarea activitatilor de curatenie.

F10.la efectuarea activitatilor de curatare a dulapurilor .Deplasarea. wc-uri. stationari in zone periculoase ACTIUNI GRESITE Efectuare de operatii neprevazute prin sarcina de munca: deplasari cu pericol de cadere de la acelasi nivel prin dezechilibrare ACTIUNI GRESITE Efectuare de operatii neprevazute prin sarcina de munca: deplasari cu pericol de cadere de la inaltime OMISIUNI Neutilizarea mijloacelor de protectie individuale. scaune) pentru a efectua aceste activitati. cenusa / noroi/ mazga /zapada /gheata/polei. salopeta) si a mijloacelor de protectie din dotarea: echipamentelor tehnice pe care le utilizeaza 5 2 1 1 EXECUTANT Efectuare de operatii neprevazute prin sarcina de munca: deplasari. 7 1 3 EXECUTANT 2 3 2 EXECUTANT 7 1 3 EXECUTANT 2 1 1 .la utilizarea de improvizatii( mese. stationarea in raza de actiune/miscare a echipamentelor tehnice din dotarea sectiei(benzi transportoare. cric.EXECUTANT ACTIUNI GRESITE Executare defectuoasa de operatii pozitionari F8.Caderi de la acelas nivel prin dezechilibrare /alunecare/ impiedicare: la deplasarea ( pedestra) pe suprafete umede inghetate. carucioare ardere. F11.Neutilizarea echipamentelor de protectie ITM 3-45 zile ( rezitente la chimicale la utilizarea chimicalelor pentru dezinfectare si igienizarea facilitatilor (chiuvete.Pozitionarea necorespunzatoare a scarilor. prin dezechilibrare.a. lant transportor. . cai de circulatie acoperite cu apa/ praf/argila. a DECES pervazelor.). caile de circulatie ale fabricii( cale ferata. santiere ). spalata necorespunzator (urme de detergent) sau cand sunt temperaturi scazute(< 0°) pelicula de apa ingheata acestea favorizeaza alunecarea. manipulator.Caderea de la inaltime prin pasire in gol. s. ochelari protectie. a peretilor. DECES manipulatori). F12. sifoane. bocanci cu bombeu. ITM 3-45zile Deplasare pe pardoseala proaspat spalata. prin alunecare: . carucioare uscare. sub sarcini(macara pivotanta. impingator. F9. pardoseli) casca. a scaunelor/meselor utilizate pentru a se urca sa stearga ITM 3-45 zile sau sa curete diverse suprafete la inaltime.

pentru efectuare curatenie . 6 . respectiv cu cele din zona in care efectueaza curatenia.

Nivelul de risc global al locului de munca este: N rg = ∑r ⋅ R i =1 i 38 i ∑r i =1 38 = 6 ⋅ (3 × 3) + 4 ⋅ (2 × 2) + 2 ⋅ (1 × 1) 72 = = 2.6 6 × 3 + 4 × 2 + 2 ×1 28 i Reprezentarea grafica a nivelurilor partiale ale factorilor de risc Locul de munca: AGENT CURATENIE Nivel global de risc: 2.6 7 .

Organizatorice: Instruirea lucratorilor pentru circulatia pe caile de acces marcate si sigure. praf. pardoseli placate cu gresie umede/proaspat spalate. Se interzice interventia in instalatiile alectrice a persoanelor necalificate. noroi. 5. F1.Electrocutare ca urmare a atingerii directe a componentelor din instalatia electrica/electronica sub tensiune.Fisa de masuri propuse NR.: Trasarea pentru lucratori a cailor de circulatie exterioare sectiei. lant transportor. cabina comanda. etc 9 . O. CRT. urme de produse petroliere): scari de acces. s. fierbatoare.Cadere libera: materiale de la cote superioare la efectuare curatenie. manipulatori). gheata. neinstruite sau neautorizate si neechipate cu echipamentul de protectie electroizolant verificat PRAM. 4 Utilizare de echipamente pentru efectuarea curateniei alimentate cu curent electric cu izolatia defecta. ape uzate. gheata. fara vizibilitate.) .a. utilizarea unor aparate improvizate conectate la instalatiile electrice (resouri pentru incalzit mancarea. fara denivelari. zapada. Periodic se vor face verificarea impamantarilor. 0 NIVEL DE RISC 2 3 FACTORI DE RISC 1 NOMINALIZAREA MASURII 3 Organizatorice: Instruirea lucratorilor pentru respectarea HG 195/2002. pastrarea acestora intr-o stare de curatenie corespunzatoare. caile de circulatie ale fabricii( 3 3 3 3 O.Accident rutier la deplasare de acasa la servici. la efectuarea interventiilor pe platforma de depozitare a sectiei. respectiv la deplasare de la servici 1. stationarea in raza de actiune/miscare a echipamentelor tehnice din dotarea sectiei(benzi transportoare. improvizatii ( inclusiv utilizare fierbatoare cafea. F9. carucioare uscare. carucioare ardere. F4.). noroi. etc. acasa. apa.). scari/traverse/podete/estacada pentru circulatie uzinala/tehnologica.: Separarea traseelor pietonale de cele ale autovehicolelor.Deplasarea. Tehnice: Impunerea vitezei maxime de deplasare in curtea fabricii. T. 3. s. din incinta birourilor si din incinta spatiilor de productie la efectuarea activitatilor de curatenie. Instruirea angajatilor cu zonele periculoase. respectiv pe cai de circulatie exterioare F2. impingator. si regulilor din IPSSM-ul privind deplasarea la si de la serviciu. sub sarcini(macara pivotanta. si pe teritoriul fabricii. deplasarea intre punctele de interes ale activitatii sale prin zonele de productie.Suprafetele alunecoase (agenti de curatare . cric. la 2. cabluri fara stechere etc.a. manipulator. F5.:Se interzice utilizarea oricaror improvizatii in instalatiile electrice.

apt lucru la inaltime ( dupa caz). prin alunecare: .S. 9 .Caderea de la inaltime prin pasire in gol. a peretilor. . Instruirea si testarea lucratorilor conform cerintelor legale in domeniu.cale ferata. scari/nacele certificate adecvate locului in care se efectueaza curatenia. F11. T: Asigurare . a pervazelor. I. pentru a efectua aceste activitati.la efectuarea activitatilor de curatare a dulapurilor . Asigurare servicii specializate pentru lucrari la inaltime ( alpinism utilitar). implementare instructiuni proprii pentru activitati de curatene si igienzare. apt psihic. prin dezechilibrare. Utilizare personal apt fizic.la utilizarea de improvizatii( mese. Control medical la angajare. utilizare. santiere ). scaune) 6.: Chemarea serviciului de ecarisaj de oricate ori este nevoie pentru indepartarea cainilor vagabonzi.Control medical periodic O. F6.Caini in amplasamentul fabricii. 3 7. 2 O: Elaborare .

6 sub limita maxima admisa in Romania de 3.8 % factori de risc proprii sarcinii de munca. Din „ Fisa de evaluare rezulta ca sau identificat si evaluat 12 factori de risc din care : 6 factori de risc sunt de nivel 3.8 % factori de risc proprii mediului de munca. tinerii sub control a factorilor de risc . – – – In ceea ce priveste repartitia factorilor de risc identificati si evaluati pe componentele sistemului de munca. situatia se prezinta astfel: . Acest loc de munca se incadreaza in categoria locurilor de munca cu nivel de risc mic. se impune realizarea masurilor din Fisa de masuri propuse. In scopul.6 11 . eliminarii. reducerii. . .42 % factori de risc proprii mijloacelor de productie. NIVEL GLOBAL DE RISC: 2.42 % factori de risc proprii executantul. respectiv mentinera in domeniul acceptabil. .5 .Interpretarea rezultatelor Nivelul de risc global calculat pentru locul de munca agent curatenie este egal cu 2. 2 factori de nivel 1. 4 factori de nivel 2. PONDEREA FACTORILOR DE RISC IDENTIFICATI DUPA ELEMENTELE SISTEMULUI DE MUNCA LOCUL DE MUNCA: agent curatenie.

ing.Echipa de evaluare: ECHIPA DE EVALUARE Responsabil ssm ing. Razvan Ursu Medic MM Hritcu Mariana DATA Iunie 2010 Iunie 2010 Iunie 2010 Iunie 2010 SEMNATURA 12 . Saramet Elena Sef Sectie.Creanga Neculai Manager QEHS. ing.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful