A.

Fungsi Lukisan Persembahan Definisi: Lukisan yang digunakan oleh arkitek atau pereka untuk menerangkan dan berkomunikasi dengan pelanggan. Kepentingan dan tujuan Lukisan Persembahan - Meletak idea serta ilham di atas kertas. - Membantu arkitek memajukan idea atau menerangkan rekabentuk kepada pelanggan. - Sebagai perantaraan di antara perekabentuk atau arkitek dengan klien untuk menarik perhatian mereka. Kelebihan Lukisan Persembahan berbanding Lukisan Kerja. Lebih mudah dan ringkas. Tidak perlu butiran, jadual tingkap, susunatur perpaipan dsb. Lebih menarik dengan penggunaan pelbagai media warna dan dapat dipersembahankan dalam pelbagai bentuk grafik. Mempunyai lukisan 3 dimensi seperti perseptif dan exonometrik- gambaran bangunan lebih jelas dan mudah difahami Lebih cepat siap.

Satu Set Lukisan Persembahan terdiri daripada Pelan Tapak(site) Pelan lantai(floor) 4 pandangan( kiri, kanan, depan belakang) Keratan Lukisan 3D

Maklumat atau perkara yang mesti ada di dalam Lukisan Persembahan: Tajuk Projek Tajuk Lukisan Skala Nama ruang Dimensi( secara kasar untuk menunjukan kelusan Elemen elemen tambahan seperti: Kekemasan Lantai, Perabot, tumbuhan dan Arca Manusia.

B. Media dan alatan asas untuk melukis. Alatan-alatan untuk melukis dan melakar: - Pensil Pelbagai jenis - Pen- Pelbagai jenis - Arang

Tujuan penghasilan tekstur yang berbeza dalam lukisan atau lakaran adalah untuk Pen Jenis-Jenis Pen serta Ciri dan kegunaannya. Tidak perlu mengenakan tekanan yang berbeza 3.ciri Menghasilkan garisan halus dan pudar Menghasilkan garisan sederhana tebal dan terang. Mata pen yang agak lembut memisahkan antara satah menunjukan objek 3 dimensi menunjukkan perkaitan teduhan dan juga bayang Menerangkan bentuk sesuatu objek. Untuk membuat garisan binaan Untuk membuat garisan objek Untuk membuat garisan profil dan Lorekan. 2B ke atas Lembut Penggunaan gred mata pensil yang berlainan dapat menghasilkan satu strok atau tekstur yang baik jika penggunaan teknik yang betul. Menghasilkan garisan tebal dan sangat hitam Kegunaan.1.2.HB dan B Jenis Mata Pensil Keras Sederhana Ciri. 1. Menggunakan dakwat basah 4. 2. Sesuai digunakan di atas kertas sutih 5. 0.3 dsb) Ciri 1. Penjagaan yang teliti kerana mata pen yang mudah bengkok atau patah. y Lukisan kerja Felt Pen y Lakaran .Pensil - Pensil warna Pembaris Sesiku 3 DSB Pensil kayu(wood encased pencil) Pensil Mekanikal Pensil Cengkaman(Clutch Pencil) Gred-gred Pendil serta cirri dan Kegunaannya: Gred Pensil 2H ke atas H. Jenis Pen Pen Teknikal (0. 0. Berkemampuan dalam menghasilkan ketebalan yang konsisten.

Pelbagai gred ketebalan .Pelbagai gred kelicinan permukaan kertas . ringan dan lutsinar . . licin dan agak bulat y y Lorekan Menulis Kertas Jenis-jenis Kertas serta ciri dan kegunaannya.Lutsinar .(0.Terdapat dalam pelbagai jenis saiz Terdapat permukaan yang licin dan berira.Berwarna putih kekuningan .nipis.Tebal dan keras .6) Pen mata bulat Ink Pen 2.bermutu tinggi dan agak mahal.Sensitif kepada air dan kelembapan. Sesuai digunakan di atas pelbagai jenis kertas Mata pen yang keras. Jenis Kertas Kertas Katrij Ciri. .2. Mudah rosak.Mudah koyak Kegunaan Sebagai kertas persembahan Lakaran Media yang sesuai Pensil Felt Pen Pensil warna Butter paper Lakaran awal/ cadangan Pensil Felt pen Kertas warna .Saiz imperial .4.Permukaan licin dan ada juga yang berira -permukaan berwarna putih.Pelbagai saiz .Pelbagai saiz Persembahan akhir .Permukaan yang licin . 0.pelbagai gred ketebalan . Lukisan kerja Warna air Kertas surih Pen Teknikal Illustration board Persembahan akhir Warna air Pensil warna Marker Air Brush color . Kebiasaanya saiz A0 . .Pelbagai saiz. .berwarna putih dan juga putih kekuningan. 0.ciri .

.C. . Teknik Asas Lukisan Garisan Definisi garisan: Sambungan titik-titik menjadi garisan yang mempunyai panjang yang bersambung dengan lebar yang konsisten.Garisan Bernada(lorekan) Penilaian Kualiti Garisan. Menghasilkan tona garisan yang pelbagai. 2.Garisan Profil . slope atau mendatar menyebabkan bahagian pensil yang menyentuh kertas berbeza dan menyebabkan kualiti garisan berbeza. Jenis-jenis garisan. Posisi Pegangan pensil Posisi pegangan pensil yang berbeza seperti pegangan secara menegak. Kejelasan Ketebalan Ketepatan Kekemasan Kualiti garisan ditentukan oleh: 1.Garisan objek . Menghasilkan strok yang pelbagai.Garisan Binaan . Posisi Pegangan Pensil Tujuan memegang pensil/ pen dengan betul ketika melukis: y y y Menghasilkan garisan yang berkualiti. Tekanan pensil Tekanan pensil yang berbeza pada posisi pegangan yang sama menyebabkan garisan menjadi lebih cerah atau lebih gelap dan menyebabkan kualiti garisan berbeza.

Kualiti sesebuah lakaran dipengaruhi oleh y y y Kebersihan Kualiti garisan Ketepatan Lakaran .Lakaran Definisi Lakaran Penghasilan lukisan yang bersahaja(spontan). ringkas dan cepat. Tujuan lakaran sebelum penghasilan lukisan akhir: y y Untuk meluahkan idea dengan pantas Memberi pemahaman tambahan terhadap idea awal.

Menggunakan paksi melakar dengan merujuk garisan paksi yang dilukis di atas gambar asal atau membayangkan garisan paksi pada bangunan/ pemandangan yang dilihat. Lakaran Bebas melakar secara bebas berdasarkan pemerhatian.menganggar ukuran objek dengan sesuatu secara kasar. .4 kaedah untuk melukis dan melakar y y y y Melalui pengukuran . kemudian memindahkannya di atas kertas lukisan. Menggunakan grid melakar dengan merujuk kepada grid yang di lukis gambar asal dan grid pada kertas lukisan.

.

Lorekan/ Rendering Tujuan Lorekan dalam lakaran y y y y Memisahkan antara satah Menunjukkan objek 3 dimensi Menunjukkan perkaitan teduhan dan juga bayang Menerangkan bentuk sesuatu objek 3 teknik dalam membuat atau menghasilkan lorekan/ rendering: y y y Tujuan Teknik Garisan Teknik titik Kombinasi Teknik Garisan dan titik .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful