CHINA – UN GIGANT ECONOMIC AFLAT ÎNTRE TOTALITARISM ȘI GLOBALIZARE

Masterand: Dema Sergiu - Petru

INTRODUCERE Trăim într-o lume care se caracterizează ca fiind pusă sub semnul antitezelor. unde nota 0. numele provenind de la germanul Konjunkturforschungsstelle care însemnă Centru de Cercetare Economică. Dacă până nu demult popoarele se luptau între ele pentru a deține supremația într-un anumit domeniu. firma se ocupă și de o măsurare a gradului de globalizare a țărilor de pe mapamond studiind în detaliu sfera politicului.ethz. Prin urmare. în Elveția. comunități mici. Există diferite organizații care au dezvoltat un sistem de monitorizare a gradului de globalizare. în zilele noastre. KOF Index of Globalization. își are de această dată sediul în Europa. http://globalization. maximul. iar nota 100. a economicului și a socialului. www. tehnologiei și cele aflate în sfera socialului. Astfel. Datele culese de această firmă cuprind 208 țări pe o perioadă de timp dintre anii 1970 și 2008. izolând sau cotropind tot ce găseau în cale. progresul se atinge prin acapararea a unei cât mai mari felii din cercul bunăstării folosindu-te de alții. Lucrul acesta se traduce într-un limbaj folosit în sfera economicului sub numele de globalizare. . Danermarca reușesc să construiască pentru locutorii lor un nivel de trai ridicat. Firma despre care vorbim se numește KOF. În anul 1929. exprimă minimul. sistem ce prevede ca fiecare țară să primească un punctaj cu note de la 0 la 100. Această intercomunicare nu se poate realiza într-un singur domeniu. O altă firmă asemănătoare. Dintre aceste organizații amintim AT Kearney.ch/ .com . Olanda. mai preis la Zurich. Belgia. o firmă de consultață fondată tocmai în 1926. dacă un stat dorește ca populația sa să beneficieze de un nivel de trai superior. Andrew Thomas Kerney întră și el în această firmă conducându-o spre succes și afirmând următorul lucru: „Succesul nostru ca și consultanți va depinde de esențiala corectitudine a sfaturilor pe care le acordăm clienților noștri și de capacitatea de a-i convinge pe cei aflați în autoritate despre faptul că acestea sunt bune”1.kof.atkearney. precum Singapore. Având în vedere acest lucru.2 1 2 Secțiunea History and Values. economicului. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că. este nevoie ca între acel stat și altele să existe o intercomunicare. firește. statele aflate într-o asemenea poziție desfășoară relații pe axe precum cele ale politicului.

China. un scor de 53. datorită regimului politic prin care este condusă China în acest moment. precum Statele Unite ale Americii sau Canada.28 în ceea ce privește sfera socialului.globalizationindex. ocupând locul 89. În sfârșit. social și economic cu celelalte state. Exemplul Chinei nu este tocmai așa. http://www. Subiectivitatea ei rezultă din faptul că anumite țări. Deși cifrele par unele dezamăgitoare pentru cei care afirmă că Republica Populară Chineză este numărul 2 mondial în ceea ce privește economia. China are uneori păreri diferite față de Statele Unite ale Americii și 3 Indicele de globalizare pe anul 2011 stabilit de KOF. deci nu trebuie să apeleze prea mult la relațiile cu ceilalți. care sunt de dimensiuni teritoriale foarte mari. adică locul 73 în anul 2011 conform indexului KOF3. Astfel. locul 103 cu un punctaj de 50. Gradul scăzut al globalizării. S-ar putea spune că acest stat se supune legii care spune că dacă țara este mare.88. EDUCAȚIA ÎN CHINA SUB SEMNUL POLITICULUI Așa cum era de așteptat. avea un punctaj de 86.La o mai atentă observare a indicilor de globalizare stabiliți de cele două firme se poate foarte ușor observa că majoritatea țărilor aflate în fruntea procesului de globalizare sunt de dimensiuni mici. își fac totuși loc cu regularitate între primele țări atinse de fenomenul globalizării.org/static/pdf/rankings_2011b. acestea stabilesc o multitudine de relații cu celelalte state. totuși acest lucru nu înseamnă că din punct de vedere al globalizării lucrurile trebuie să stea la fel. 1. cu populații mici. în anul 2011. Nu același lucru se întâmplă însă și în cazul Chinei.pdf . deși regula aceasta nu este una obiectivă.65 care o situa pe locul 41 în ceea ce privește politicul. Se știe foarte bine că la ora actuală. Aproape că se poate spune că gradul de globalizare este direct proporțional cu dimensiunea statului. în ceea ce privește gradul de globalizare al economiei. se datorează unor scoruri reduse în ceea ce privește relațiile la nivel politic. . se înregistrează mari minusuri în ceea ce privește sfera politicului și a socialului. Fenomenul este explicabil întrucât. are și resurse să se gospodărească singură. neavând resurse proprii care să conducă statul spre o bună dezvoltare.

mai ales la nivelul economiei. care şi astăzi se predă în universităţile noastre”5. chinezii nu au auzit decât de vinul franţuzesc. 4 5 6 Ambasadorul Chinei în România a primit titlul Doctor Honoris Causa. Am cumpărat camioane. Relaţia dintre ţările noastre este una bună. România are potenţial mare. iar acum nu mai avem nevoie să importăm astfel de aparaturi. afirmând că în țara sa există aproximativ 14 000 de studenți care învață limba română: „Experienţa mea în ceea ce priveşte ţara dumneavoastră a început prima dată în vremea în care eram student şi învăţam la facultate limba română. care ne-au ajutat să ne ridicăm. domnul Liv Zengwen. În discursul pe care acesta l-a susținut la același eveniment. La sfârșitul anului 2010. http://ro. ţânând cont de faptul că cea mai mare investiţie a Chinei din Europa de Est este în România”4.timisoaraonline. . la producerea și exportul lor. a avut și o remarcă la adresa educuției. Ce pot eu să vă spun este că noi nu am stat cu mâinile în sân. Însă noi ne-am învăţat lecţia. spre exemplu. cu toate că în mod neoficial regimul de la Beijing încurajează emigrarea6. fapt care a conferit un plus economic: „Prin anii ‘70 eram o ţară săracă. Economia Republicii Populare Chineze.net .față de Statele Europei. aşa cum s-a întâmplat şi în ţara dumneavoastră. Idem. Îmi amintesc că atunci cumpăram mâncare pe cartelă. dar mai trbuie să şi ştie să îşi vândă marfa. mai mult. www. ba.wikipedia. am achiziţionat tot felul de utilaje produse chiar în România. Această înaltă distincție a fost oferită de senatul univerisității ambasadorului Chinei în România. s-au regăsit idei care vorbeau despre partenieratele de odinioară dintre România și China și despre cum cele două țări au pornit oarecum dintr-un punct comun. îngrăşăminte şi multe altele. autoturisme.org/wiki/Economia_Republicii_Populare_Chineze . Vă dau un exemplu: vinul care este produs în România este foarte bun. am avut ocazia să particip la o decernare de titlul Doctor Honoris Causa la Universitatea de Vest din Timișoara. probabil pentru ca cei plecați din țară să se întoarcă la un moment dat aducând capital străin și investiind în propria patrie. noi suntem cei care exportă în alte ţări. Cu toate acestea. Cu toate acestea. iar politica acestui stat influențează extrem de mult ramura socială prin promovarea unui naționalism extrem de accentuat.. cu toate că în ultimii ani China desfășoară o bogată activitate în ceea ce privește relațiile cu alte state. S-a observat însă faptul că Republica Populară Chineză a trecut de la achiziționarea utilajelor agricole. Domnul Liv Zengwen.

Educația aceasta se face chiar în școlile din China.pdf . precum SUA sau Canada printre primele state atinse de globalizare. datele oficiale ale anului 2000 arătau că în această țară 98% dintre copii termină clasele primare. Statul Chinez promovează o educație naționalistă. Există o multitudine de aspecte care justifică poziția destul de scăzută a gigantului asiatic.org/static/pdf/rankings_2011b. adică reușesc să absolve învățământul mediu și doar 23% au participat la cursurile unei instituții de învățământ superior..globalizationindex. Principala cauză a acestui aspect negativ care trage în jos gradul de globalizare al statului este sărăcia. este greu să ai o deschidere cât mai largă a orizonturilor în momentul în care nu te sprijină nimeni să scapi de stereotipia de care am pomenit. www. lipsit și de posibilități financiare să cunoască și alte idei și ideologii.sciencedirect. având în vedere că o mare populație este de proveniență rurală. Unul dintre ele ar fi faptul că acest stat este unul al contrastelor. Datorită faptului că lucrurile stau astfel. Selling Socialism with <<Chinese characteristics>> <<Thought and Politic>>s and the legitimization of China’s develepment strategy.8 Ceea ce tocmai am descris este o cauză care generează un efect. în care oamenilor li se oferă spre însușire o părere deja formată. http://www. În aceste situații. În ultimul timp s-a purces la abandonarea ideologiei marxiste și s-a început promovarea naționalismului aducându-se în prim plan eroi populari și făcându-se chiar din Partidul de Guvernămât un erou care a fost alături de populație cu ocazia diferitelor momente grele. Prea puțini tineri chinezi sunt dispuși să plătească cursurile unei universități. Dealtfel. este greu ca cetățeanul de rând. 88% dintre aceștia reușesc să termine liceul. 9 Idem. instituții care sunt îmbrăcate într-o lumină 7 Indicele de globalizare pe anul 2011 stabilit de KOF. puțini sunt aceia care beneficiază de discuții purtate cu persoane venite din alte părți ale mapamondului și chiar cu cetățeni chinezi plecați peste hotare care pot avea un alt punct de vedere asupra unor lucruri care sunt privite în China cu stereotipie. China se află mult în urma acestora.9 Dealtfel. China nu reușește. Aspectul este ușor sesizabil atunci când realizăm un studiu privind educația în China. deși chiar și SUA a căzut mult față de anul 2007 unde conform ATKearney se afla pe locul 7 pentru ca în 2011 să ajungă până pe locul 27 conform KOF7. mai precis a procentului de absolvire a diferitelor trepte educaționale. 8 Edward Vickers. Astfel.com . precum am arătat să își facă loc. iar dacă nu se pune problema plății studiilor atunci cu siguranță se ridică greutatea întreținerii în unul din marile orașe ale statului asiatic. .Deși o mare putere economică.

Sfera socialului și cea a economicului sunt controlate de politic. . Atunci se estimează că ar fi murit aproximativ 1. De aceasta dată. a oamenilor simpli. datorită intervenției prompte a soldaților. În anul 1998. dar și a oficialităților care au lucrat armonios împreună numărul victimelor s-a ridicat la aproximativ 3000. Potențialul turistic al Republicii Populare China este unul uriaș având în vedere vasta întindere teritorială a statului și istoria bogată pe care o posedă. deci mult mai puțin decât în urmă cu 67 de ani. Termenului cultură i se alocă o definiție foarte largă permițându-se astfel inocularea ideei conform căreia cultura ar însemna o mentalitate care crează o morală pronaționalistă.5 milioane de oameni. China a început să se schimbe o dată cu sfârșitul anilor 1970 când au și început o reformă industrială făcând loc și altor interprinderi. 10 2. iar fiecare cetățean trebuie să muncească pentru acest lurcu după dictonul toți pentru unul și unul pentru toți. În 1931 a existat o mare înundație în China provocată de revărsarea fluviului Yangtze cunoscut și sub numele de Chang Jiang. TURISMUL ÎN CHINA Turismul este considerat o adevărată mină de aur de către anumite țări de pe Glob. Pe măsură ce studiem aspectul socio-politic al Chinei observăm ușor faptul că conceptul de globalizare se îndepărtează din ce în ce mai mult de acest stat.impusă de statul Chinez. China trebuie să devină din ce în ce mai puternică din toate punctele de vedere. Acest lucru este posibil întrucât turismul se află deseori într-o legătură direct proporțională cu economia unui stat. nu doar acelor giganți comuniști conduși de secretari de partid. același fluviu și-a părăsit din nou marginile pentru a inunda terenurile din jurul său. lumină ce are rolul de a fi aproape tot timpul în atenția elevului și de a-i livra acestuia învățăturile partidului. Pentru o mai bună înțelegere a acestui concept am să mă focusez asupra unui exemplu.. Dezvoltarea mai rapidă și mai 10 Idem.

Dacă în 1978 se înregistrau 0. Abby & Wall. O altă pată neagră în această industrie este faptul că personalul managerial al unei locații turistice este adus din alte zone geografice. . datorită regimului totalitar. pentru o continuă dezvoltare a turismului se simte nevoia importului de capital uman. Organizația Mondială a Turismului a declarat China. Această hotărâre a fost primită cu brațele deschise de investitorii străini. în care axis mundis este partidul spre o economie de piață. adevărata valoare a unei astfel de locații rămâne neexploatată la maxim. Human resources development in China. Cu toate acestea. Între 1979 și 1988 aproximativ o treime din investițiile totale făcute de străini în China au fost în industria hotelieră11. alături de Hong Kong și Macao liderii fără rival ai turismului asitic.8 milioane de turiști. O greșeală pe care o fac majoritatea statelor ce se folosesc de această ramură este aceea că atunci când întocmesc planuri de dezvoltare a turismului se axează în principal pe atracțiile geografice. Creșterea înregistrată în acest domeniu a fost una spectaculoasă. Datorită sistemului educațional bazat pe transmiterea ideologiei comuniste și pe o naționalizare generală a populației resursele umane suferă în China. sunt extracomunitari. Având o politică puternic centralizată. Autoritățile chineze au hotărât să investească în dezvoltarea turismului întrucât acesta ar fi putut să ajute economia țării.71 milioane de turiști. iar localnicilor li se oferă posturi mărunte care sunt plătite după aceeași măsură. au existat și nemulțumiri de ambele părți. în 2002 s-a înregistrat o creștere de 52 de ori a acestui număr până la 36. Cifrele susțin acest lucru. posibilitatea de aprovizionare a locațiilor turistice. cererile de pe piață și negljează aspectul resurselor umane. Pentru că și turismul este o industrie și el trebuie dezvoltat. Dar amprenta unui loc nu poate fi transmisă în totalitate de către un 11 Liu. Numărul hotelurilor a crescut de la 137 de unități în 1978 la 8800 de unități în 2002. Geoffrey. dar și în facilitarea accesului în zonele cu potențial turistic.calitativă a acestui domeniu a facilitat Chinei o tranziție mai bine făcută între o economie sovietică. oameni abilitați să dezvolte o astfel de industrie. nu a fost foarte greu pentru acest stat să investească în înmulțirea hotelurilor. Dar veștile bune pentru China nu s-au oprit aici. Localnicilor le este frică să nu-și piardă identitatea locală. în 2003. lucru ce s-a și întâmplat. Prin urmare. dar și implicarea directă a statului în turism. Astfel. Investiția făcută în turism a fost extrem de benefică ajungându-se până acolo încât. iar vizitatorii se arată nemulțumiți de condițiile găsite. neinvestind îndeajuns în pregătirea oamenilor. Investiția în acest domeniu a fost o afacere reușită. Numărul spațiilor de cazare a crescut direct proporțional cu numărul turiștilor.

zonă cu potențial turistic. O altă mare problemă a fost și încă este sărăcia și analfabetismul. datorită neinvestiției în materialul uman. guvernul chinez a hotărât crearea de universități și școli axate pr studiul turismului și a recurs chiar la trimiterea în străinătate a personalului spre a se specializa. La începutul turismului ca industrei în China. S-a investit masiv în spațiile de cazare. mai există și acela că instituțiile consude de stat se înghesuie toate spre a câștiga tot mai mulți turiști. Prin urmare. oferindu-le picanterii generale. De 12 Idem. China a realizat potențial economic uriaș pe care îl poate oferi turismul și a decis liberalizarea treptată a vizitelor externe. dar restul regiunilor. . dezvoltarea sa este inegală. Așadar. s-au creat câteva locuri noi de muncă. Populației care a rămas să viețuiască în această zona rurală. naționalismul profund promovat de partid și îndoctrinarea unei viziuni limitate.străin. care vor afecta populația locală. China este recunoscută ca fiind o țară cu un potențial uriaș în ceea ce privește mâna de lucru. În timp. rămân fără clienți. căci acel sistem centralizat de care vorbeam este în continuare sursă de monopolizare pentru partidul chinez. au fost implicați și localnicii în proiecte turismice. porțile erau închise cu desăvârșire străinilor. care ar putea investii în China. din domeniul discutat aici. acelea care ar putea prezenta un autentic colț al Chinei. Cu toate acestea. fără posibilitatea de a cunoaște prea mult din ceea ce se află dincolo de lumea în care trăiesc a dus la un scurt circuit între cerere și ofertă. iar micile gospodării turistice. Deși a crescut turismul.. în crearea atracțiilor turistice. Astfel că. dar nu s-a investit în personalul uman. cu precădere cele cu specific rural sunt foarte sărace în ceea ce privește locurile de muncă. 12 Din păcate pentru acest stat se simte prea tare mâna politicului și a regimului totalitar care conduce China în acest moment. i-a fost oprit dreptul de a se implica direct în activități turismice. moduri noi de viață. Pe lângă acest aspect negativ. Ba mai mult. serviciile oferite de China au fost criticate de mulți turiști. rolul acesta revenindu-i partidului datorită politicii centralizate pe care o exercită. Așa se explică migrația populației de la sat la oraș. Exista teama că străinii pot aduce cu ei ideolgii noi. totuși. Datorită acestui lucru micii afaceriști din domeniul turismului nu prea pot supraviețui și același lucru se întâmplă și cu firme de renume mondial. Există orașele mari care sunt centre industrial – economice. dezvoltarea acestei industriei a pornit cu stângul. în accesibilitate. dar amprenta lor este limitată.

Desigur. fapt ce presupune și o favorizare a acestor intreprinderi în raport cu celelalte. într-un raport efectuat de KOF pe anul 2011. căci se fac eforturi de către guvern spre a califica persoane abilitate să lucreze în turism. având piețe de desfacere mai ales în Europa de Est și în America de Nord. dar nu în totatlitate. economia Chinei se află. Lucrul este de înțeles dacă ne gândim că una este economia unei țări luată ca ansamblu și altul este gradul de globalizare al acestuia. Deși sistemul chineze de turism este pe o pantă ascendentă. . dar acest lucru presupune doar o singură cale în ceea ce privește raportul dintre țări. deci și la creșterea calitățiilor serviciilor oferite. Motivul ar fi faptul că majoritatea marilor intreprinderi din această țară sunt conduse de persoane care reprezintă partidul de guvernământ.exemplu. dar calitatea lor a fost slabă datorită lipsei de experiențe a dascălilor și datorită lipsei materialului de studiu și a lipsei de informații. Economia țării crește. Creșterea numărului de școli cu profil turismic a dus la creșterea oamenilor abilitați a lucra în turism. Lucrul acesta presupune întâietate intreprinderilor de stat și diminuarea numărului de antrepenori din sfera turismului. dar totodată se află sub puternica mână a partidului. majoritatea cursurilor tursistice au fost organizate în marile centre ale Chinei. adică acela care aduce investitori dinspre celelaltă țări ale lumii spre China este un drum oarecum blocat. lucru ce 3. Celălalt sens. ECONOMIA CHINEI Economia în China este un domeniu extrem de interesant spre a fi studiat. a dus la o distribuire inegală a resurselor umane. Creșterea școlilor de profil a fost un lucru benefic pentru China. s-au trimis bucătari la Hong Kong unde să-și dezvolte abilitățile de a găti. Cu toate acestea. cu acest scop. din punct de vedere al globalizării. China este un mare exportator. Școlile au fost înființate. abia pe locul 103. Se știe faptul că în zilele noastre economia Chinei a devansat-o pe cea a Japoniei și a ajuns să se situeze pe locul 2 la nivel mondial. celelalte fiind din nou neglijate. Ba mai mult. S-a ajuns ca în anul 2001 să existe 1152 de institute cu profil turismic la cursul cărora au fost înscriși aproximativ 340000 de persoane. totuși marea greutate care atârnă și trage în jos turismul din China este regimul politic centralizat.

dar profitul întârzia să apară întrucât secretarii de partid nu erau manageri în adevăratul sens al cuvântului. 13 În urma realizării unui studiu la acest nivel sau putut trage anumite concluzii. Cu toate acestea. Ba mai mult. căci economia acestui stat a început să crească. care s-au mulțumit să se complacă în situația în care se găseau. . după cum mărturisea și domnul Liv Zengwen. Acest lucru însă nu a fost de ajuns. fiind mai felxibile. tot sub aspectul acesta al inovării. pentru a știi pe ce drum să investească pentru a se găsi soluții inovatoare s-a purces la organizarea unui studiu ce a avut loc în 1996. S-a observat faptul că acele firme care se bazează pe o tehnologie de înaltă generație cunoscută și sub numele de high-tech au avut performanțe lăudabile și datorită tehnologiei folosite. așa cum afirmam un pic mai sus. Intreprinderile primeau fonduri de la stta. altele nu. unele dintre ele fiind așteptate să apară. decât firmele mai mari. 13 14 Innovation strategy and performance during economic transition: Evidence in Beijing. dar și pentru că au fost susținute de guvernul chinez. Ce s-a urmărit defapt? China începuse deja să aplice soluții inovatoare la diferite nivele. au existat și concluzii care nu era ușor de bănuit. Cele mai multe intreprinderi ce-și găseau lăcașul pe teritoriul acestui stat erau intreprinderi de stat. China a ales să investească în găsirea a tot felul de soluții din acestea inovatoare. S-a constatat. Într-adevăr ideea de a căuta strategii inovatoare în sistemul tehnologic pentru a crește calitatea produsului și a scade costul de producție.. S-a simțit nevoia de a se găsi soluții inovatoare pentru a produce mai ieftin și mai mult și în același timp să crească și calitatea produsului finit. fie comunale sau orășenești. a fost una străculită. sau mișcat mai bine. fie conduse de grupuri de oameni. erau favorizate de acesta.Economia Chinei era una tipic comunistă și foarte asemănătoare cu cea de la noi. Situația era însă una falimentară. 14 Nu toate investițiile Chinei au fost încununate de succes. Una dintre ele ar fi aceea care arată că firmele mici. Era însă necesar să se știe inovarea cărora dintre aceste nivele ar trebui să se facă pe viitor pentru a crește economia țării. atât din punct de vedere al timpului investit. conduse de către secretari de partid sau alți oameni ai puterii. că firmele mai noi s-au mișcat mai rapid decât cele mai vechi atunci când a venit vorba de activități atinse de inovație. dar și al capitalului. China. Idem. fie private. Prin urmare. muncă lor se limita la pune în aplicare porunca ce se trimitea de către superiorul său pe linie politică. La sfârșitul anilor 1970 China a realizat nisipul mișcător pe care se află și a hotărât să de mână liberă cetățenilor săi spre a dezvolta noi intreprinderi. Ideea nu a întârziat să de roade. de asemenea.

2007. dar și datorită competiției care eistă între diferite provincii ale acestui stat. Pe lângă acest lucru.16 Economia chineză stă sub semnul politicii centralizate promovată de guvern. Idem. Terenul este totodată necultivabil datorită politicii centralizate a guvernului chinez. Pentru a dezvolta o creștere la fel de mare a economiei. priveau cu pesimism acest salt economic datorită regimului totalitar existent în China și datorită sitemului prost de comunicații din țara respectivă. 72. China are nevoie și de resurse pe măsură. Tot la capitolul relații externe merită amintit faptul că datorită creșterii economiei. în unele zone ale Chine au fost 15 16 The Globalization Index. care situa China în anul 2007 pe locul 66 în ceea ce privește gradul de globalizare. Agenția ATKearney. China dispunea de un uriaș capital la acest capitol. dificultatea transferului de tehnologie în China. Nu același lucru se poate spune și despre statele care au organizat Jocurile Olimpice de Vară. fapt ce conferă un mediu disconfortant pentru intreprinderile multinaționale. precum Sudan. Olympic Ambitions. Prin urmare a fost nevoită să recurgă la partenriate cu diferite state care nu sunt văzute prea bine de lumea occidentală. p. dar î n același timp trebuie să aibe atenția sporită ca nu cumva regimul totalitar pe care îl promovează să slăbească. în ceea ce privește forța de muncă. Pe lângă aceste remarci se pot aduce și acelea a inegalității gradului de dezvoltare între zona urmbană și cea rurală la care se adaugă și situația conflictuală cu Taiwanul. dar saltul a avut caracter temporar. Cu toate acestea.. Cu toate acestea. Acest lucru se traduce prin antiteza dintre libertatea informatizării și controlul pus asupra ei. Acestea au înregistrat un salt economic. nesiguranța drepturilor de care dispune o persoană străină și o firmă străină în acest stat. diferențe majore de cultură și mentalitate și existența la un nivel ridicat a corupției. În acest sens putem aminti de Jocurile Olimpice desfășurate la Beijing în anul 2008. prezintă într-un articol15 din 2007 că Republica Populară Chineză nu ar trebui să se aștepte la venituri prea mari cu ocazia organizării olimpiadei. nu toate planurile de dezvoltare ale țării au adus rezultatul scontat. De amintit este și relația pe care o are China cu Coreea de Nord.Cu toate acestea. este nevoită să întrețină relațiile externe pe car le are cu celelalte state. Acest lucru se datorează studiilor care arată că Japonia în 1998 și SUA în 2002. Când vine vorba despre investirea de capital al unei intreprinderi multinaționale în China se ridică multe probleme. La ora actuală China se află oarecum între ciocan și nicovală. așteptările ATKearney. . Unele dintre acestea ar fi dificultatea prin care resursele pot ajunge în China. ca state organizatoare a Jocurilor Olimpice de Iarnă nu au câștigat prea mult.

J. o filială a sa. este nevoie mai întâi ca acea intreprindere să intre pe piața chineză. Pentru ca o companie să funcționeze. Câteva dintre ele ar fi producătorul de automobile Honda. O dată întrate pe piața din China se pune problema resurselor și a modului de circulație a acestora. datorită regimului politic. Sistemul bancar în acest stat este încă unul condus de către puterea polică. Mâna de lucru în acele zone a început să devină din ce în ce mai scumpă datorită costruilor de pregătire a resurselor umane pentru a fi abilitate a munci într-n anumit domeniu.17 Economia Chinei suferă datorită nereformizării sistemului bancar. Datorită lipsei cunoștiințelor de limbi străine și a politicii statului care nu întreține legături prea mari cu Europa și Statele Unite. India. 17 Buckley. în cazul de față.înregistrare scăderi ale eficienței din acest punct de vedere. Reforma nu trebuie să stagneze doar la acest nivel. găsind mai atractivă. Toate acestea sunt aspecte care vorbesc despre o inevitabilă stagnare a economiei Chinei dacă nu se vor lua măsuri. sau omologul său VW. O competivitate exagerată între regiuni presupune un mediu neadegvat pentru a produce. din acest punct de vedere. Din cauza nerefomizării acestuia o mare parte a resurselor umane este blocată în acest sector al economiei. Modul de a realiza acest lucru este din nou o problemă. Deși toate cele menționate mai sus fac parte din realitatea cotidiană. Cu toate acestea. sau. Nici astepctul agriculturii nu este unul cu care regimul de la Beijing se poate lăuda. există semne că multinaționalele japoneze nu mai au încrederea de odinioară în ceea ce privește China și prin urmare ar opta pe viitor pentru o mai mică investiție. . The strategy of multinational enterprises in the light of the rise of China. Peter. Companiile multinaționale trimit semne de îngrijorare în privința competiției care există între regiuni. multe intreprinderi multinaționale ocolesc China. Se pune astfel întrebarea dacă acest lucru ar trebui să se facă prin preluarea conducerii unei comapnii deja existente sau prin colaborare între Statul Chinez și între managerii străini ai multinaționalelor. Lipsa pregătirii omanielor este un mare dezavantaj. totuși China încă este un teren atractiv pentru unele companii multinaționale datorită salariilor mici pe care le încasează chinezul de rând. Calitatea scade de asemenea o dată cu scăderea gradului de sănătate al muncitorilor. Există companii multinaționale care afirmă că invetiția în china este profitabilă. La ora actuală în China se simte nevoie foarte mare un sistem al transporturilor mult mai bine închegat.

Cu toate acesea există indici conform cărora China face eforturi pentru a-și păstra același grad ridicat de dezvoltare a economiei. În China se simte nevoia de o reformă la mai multe nivele. pentru dezvoltarea economiei. lucru pe care guvernul chinez nu prea îl agrează. economia acestu gigant este în periocol să stagneze. 18 Low. Acest lucru nu înseamnă că este și o țară puternic globalizată. să implementeze un program prin care mare parte a populației să învețe limba engleză. Securing and managing an organization’s network legitimacy: The case of China și aspirația la globalizare. 19 . Motorola China. Marele plus al Chinei. aderarea Chinei la Orgamizația Mondială a Comerțului ar putea însemna un mare plus pentru piața chineză și ar putea crește interesul companiilor multinaționale pentru această țară. este forța de muncă foarte ieftină. se promovează un țanionalism exagerat care limitează relațiile dintre poporul chinez și lumea exterioară. Motoral este una din firmele care a îndrăznit și a reușit. Fără aceste reforme. Wesley. În 1993 această companie a creat un centru de dezvoltare a softului.Teama unora de a investi în China nu se găsește la toate multinaționalele. Având un regim comunist. Dar fără o investiție în resursele umane creșterea economică nu poate să mai se prezinte ca și până acum. În primul rând.19 Într-adevăr. dar oare va fi acest lucru realizabil? Global Times afirmă că republica Populară Chineză are ca plan. Mass-media internațională vorbește despre o deschidere și mai mare a Chinei spre lumea occidentală. Johnston. Dar aceste reforme ar atrage după sine și o mai mare deschidere spre occident.. Brian. 18 De asemenea. în ceea ce privește economoia. acest lucru ar însemna o mare creștere în credibilitate a Chinei și ar însemna totodată și un mai mare flux al multinaționalelor care doresc să investească în acesată țară. acest lucru ar putea determina guvernul chinez să accelereze ritmul de implementare a reformelor mai sus menționate. CONCLUZII China este o mare putere economică a lumii. iar la ora actuală deține 3 astfel de centre în China.

http://www. Richard.kof.atkearney.com. Peter. Buckley. http://ro.ch/ .com . Economia Republicii Populare Chineze.sciencedirect.atkearney. Antonio.com . p.sciencedirect.globalizationindex. Secțiunea History and Values. Brian. www. J.wikipedia. http://globalization.com .pdf . www. Indicele de globalizare pe anul 2011 stabilit de KOF. Securing and managing an organization’s network legitimacy: The case of Motorola China.ethz. Selling Socialism with <<Chinese characteristics>> <<Thought and Politic>>s and the legitimization of China’s develepment strategy. Tang.com . Olympic Ambitions. www. Guan. Geoffrey. 72.infochina. Jian Cheng. . KOF Index of Globalization. Edward Vickers. Abby & Wall. Lau. www. www. www. The Globalization Index. Esther.com . Johnston. 2007. www.net. Yam. Ambasadorul Chinei în România a primit titlul Doctor Honoris Causa. Innovation strategy and performance during economic transition: Evidence in Beijing. www.sciencedirect.sciencedirect. Human resources development in China. China și aspirația la globalizare. The strategy of multinational enterprises in the light of the rise of China.org/static/pdf/rankings_2011b.org/wiki/Economia_Republicii_Populare_Chineze . China. Liu.BIBLIOGRAFIE:             Low.ro . Wesley.com . www.timisoaraonline.sciencedirect.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful