de specializare prelucrare grafică

Domşa Ovidiu, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia

CURS de specializare prelucrare grafică

Pachetul COREL DRAW Structura şi obiective
Modulul 1 1 oră teorie – 2 ore practică Obiective Cunoaşterea şi utilizarea corectă a elementelor de bază ale platformei CorelDraw, CorelPhotoPaint: • folder, • fişier, • pagină de lucru, • salvarea, • tipărirea, • copierea, • obiecte pe pagina de lucru, • meniuri, • bare şi instrumente de lucru. Utilizarea corectă a proprietăţilor acestora. Modulul 2 1 oră teorie – 2 ore practică Obiective Cunoşterea şi utilizarea facilităţilor de desenare folosind Corel Draw • Prelucrarea imaginilor. • Crearea propriilor forme. • Inserarea obiectelor. • Scanarea imaginilor. • Prelucrarea imaginilor foto. • Exportul şi importul de imagini. Utilizarea corectă a platformei şi exemplificarea prin aplicaţii practice concrete. Modulul 3 1 oră teorie – 2 ore practică Obiective Cunoaşterea facilităţilor oferite de Corel Draw în ceea ce priveşte prelucrarea textelor: • Folosirea fonturilor, • Rearanjarea şi redimensionarea caracterelor • Obţinerea de efecte asupra textului. • Import si export de texte în diverse formate, Utilizarea corectă a platformei şi exemplificarea prin aplicaţii practice concrete. Modulul 4 1 oră teorie – 2 ore practică Obiective Cunoaşterea facilităţilor privind prelucrarea avansată a imaginilor, CorelPhotoPaint: 2

o o o o o

obţinerea de efecte, prelucrarea culorilor, separarea culorilor, proprietăţi ale imaginilor, tipărirea în vederea prelucrării prin selecţii de culori :

Aplicaţii practice 8 ore practică Obiective Crearea de aplicaţii proprii necesare în procesul economic. Realizarea de teme practice individuale. Formarea deprinderilor de auto învăţare folosind platforme de design grafic.

Evaluare, analiza, asigurare feed-back 1 oră evaluare– 1 oră analiză Obiective Evaluarea individuală a cursanţilor, stabilirea procentului de însuşire individuală a cunoştinţelor, corectarea şi analiza deficienţelor în pregătire.

3

Exista doua moduri grafice: bitmap si vectorial. Ocupa multa memorie externa si incarcarea lui necesita mult timp.). In loc de a considera o imagine ca fiind un ansamblu de puncte. Imaginile bitmap sunt stocate punct cu punct. artistii amatori pot sa creeze imagini cu aspect profesional. grosime etc. Ecranul Corel Draw! contine: − Componente stabile • • • • • − Bara de titlu Bara de meniuri Barele de defilare Fereastra de editare Pagina de lucru Componente optionale (care pot fi personalizate) • • • • Paleta de culori Riglele Linia de stare – care ofera informatii despre un obiect selectat sau despre o actiune ce are loc Caseta de instrumente 4 . Insa au si dezavantaje: imaginile bitmap se conserva de la creare la imprimare. In modul vectorial. fara sa aiba prea multe cunostinte artistice. Imaginile sunt stocate in fisiere putin voluminoase si se manevreaza mult mai usor. Astfel. spatiul de memorie ocupat de imaginile bitmap este foarte mare. astfel ca imaginea finala nu poate fi optimizata. Aplicatiile de tip bitmap construiesc o imagine prin umplerea acesteia cu puncte. Fiecare obiect grafic este creat pornind de la o definire a formelor ce il compun si carora le sunt asociate atribute (culoare.Generalitati COREL DRAW! Caseta de instrumente Corel Draw este un program de grafica extrem de puternic care. cu fiecare noua versiune. Ruleaza sub mediul Windows si foloseste lucrul cu mouse-ul in aproape toate operatiile. devine mai performant. Cu ajutorul sau se pot realiza si prelucra fisiere grafice ce pot fi folosite si de alte aplicatii. Modul vectorial se adapteaza rezolutiei imprimantei. Au avantajul unei adaptari foarte bune pentru descrerea imaginilor complexe. aplicatiile vectoriale creeaza obiecte sau forme definite prin formule matematice. netinând seama de rezolutia imprimantei. ca un mozaic. imaginile sunt stocate sub forma de primitive grafice (curbe Bézier). se foloseste un vector. oferind posibilitatea optimizarii imaginii finale.

Caseta de instrumente 1. Daca se vrea desenarea dinspre interior spre exterior. Aceste noduri sunt interconectate. roti si inclina obiectele Shape (forma) – contine mai multe instrumente: Shape – functia acestui instrument depinde de tipul obiectului selectat − − − − − − − − 3. − Pick (selectie) – selecteaza obiecte sau grupuri de obiecte. Artistic Media – traseaza o curba artistica Dimension Tool – deseneaza linii de cotare verticale. Are 4 moduri de utilizare: − Freehand (desen liber). se da dublu click pe nodurile intermediare. curba poate fi remodelata. Ellipse (elipsa) . Daca se vrea desenarea dinspre interior spre exterior. se tine apasata tasta SHIFT. se tine apasata tasta CTRL. Prin deplasarea punctelor de control corespunzatoare nodurilor. Poate fi folosit si pentru a muta. curbe si linii de cote. Pentru desenarea unei linii drepte. Linie / curba – modifica forma prin deplasarea nodurilor sau a punctelor de control Text – modifica atributele de caracter si spatierea selectiva a caracterelor Imagine bitmap – decupari partiale Dreptunghi – rotunjeste colturile Elipsa – creeaza arce sau sectiuni de elipsa Knife (cutit) – permite taierea unui obiect Eraser (radiera) – permite stergerea portiunilor unui obiect Free Transform (transformari libere) – permite rotirea obiectului selectat Zoom (scalare) – pentru reprezentarea desenului pe ecran la o scara cât mai convenabila de lucru Pen (creion) – permite desenarea de linii. scala. 5 . 2. se tine apasata tasta SHIFT. se deplaseaza mouse-ul si se executa un click de final. orizontale si oblice Connector Line – conecteaza doua obiecte printr-o curba Interactive Connector – traseaza linii intre obiecte Rectangle (dreptunghi) – deseneaza un dreptunghi. 4. Pentru desenarea unui patrat. intinde. 6. − − − − 5. − Bézier Tool (desenare in modul Bézier) – este un mod de desenare bazat pe definirea unor puncte de inceput si de sfârsit ale unor segmente de curba. Pentru desenarea unui poligon.deseneaza o elipsa. Pentru desenarea unui cerc. se executa un click de inceput. se tine apasata tasta CTRL.

pentru diferite efecte de umplere. Realizati un banner pentru o pagina de garda a site-ului dvs. 8. Polygon (poligon) – permite desenarea unui poligon (cu mai multe vârfuri. 9.7. intermediind progresiv formele si culorile lor − Interactive Contour – creeaza o serie de forme concentrice ce radiaza in launtrul sau in afara obiectului selectat − − − − 12. culoare. umbriti obiectele etc. 14. none (fara linie de contur) Fill – pentru umplerea unui obiect. Folositi efecte de umplere diverse. 6 . 2. Contine mai multe butoane. 11. Aplicatii: 1. 3. – Interactive Distortion – distorsioneaza un obiect in mod regulat Interactive Envelope – distorsioneaza un obiect in mod neregulat Interactive Extrude – da aparenta de 3D unui obiect Interactive Drop Shadow – umbreste un obiect selectat Eyedropper – imprumuta culoarea zonei pe care se da click Paintbucket – umple conturul inchis pe care se da click cu culoarea curenta Outline – pentru liniile de contur: marime. 10. model. Realizati un desen care sa va reprezinte. a unei spirale (simetrice sau logaritmice) sau a unui cadru liniat. Interactive Fill – pentru efecte de umplere personalizate Interactive Transparency – pentru transparenta umplerii – Interactive Blend – amesteca doua obiecte. modificati contururile. − 13. Text – permite editarea unui text de tip artistic (care permite modelarea ulterioara a acestuia) sau paragraf (pentru aplicatii care contin mult text). Testati efectele actionarii fiecarui buton din caseta cu instrumente. stelat).

fiecare suprafata dintre cele doua cercuri fiind umpluta cu alta culoare sau nuanta. tiparire. Fisierele CorelDraw! au extensia . Ex: Meniul FILE Meniul File contine in principal comenzi referitoare la lucrul cu fisiere si documente: deschiderea unui desen nou sau a unuia existent. Comenzile SAVE si SAVE AS… Salveaza un desen nou sau o versiune noua a unui document existent.gif. in care veti alege fisierul ce contine sablonul dorit Comanda OPEN Deschide un desen sau un sablon. importul sau exportul imaginilor create in alte aplicatii.Folosirea casetei de instrumente 1. 7 . Construiti o tinta formata din 10 cercuri concentrice. 3. Sa se creeze un model bitmap propriu si apoi sa se umple cu el un cerc. pentru alegerea tipului de fisier. Comanda ACQUIRE IMAGE Se foloseste daca se doreste scanarea unei imagini (trebuie sa aveti un scanner instalat) Comanda DIGITAL CAMERA Este folosita pentru prelucrarea imaginilor filmate. Comanda NEW Sterge spatiul de lucrul si incepe un nou desen Comanda NEW FROM TEMPLATE Permite crearea unui document nou pornind de la un sablon predefinit Va aparea o caseta de dialog. Incadrati tinta intr-un patrat sau dreptunghi. salvarea unui desen. ofera o previzualizare a fisierului selectat (daca este validat comutatorul Preview) si pune la dispozitie optiuni privind gasirea si gestionarea fisierelor . 2. Exportati-l ca fisier . Desenati un personaj de desene animate.jpg sau . Ofera optiuni pentru introducerea numelui fisierului (se pot folosi caracterele * si ?). Comanda IMPORT Permite inserarea unor imagini realizate cu ajutorul altor programe de grafica.cdr. etc.

dimensiunea si scara sub care se face exportul. alegeti formatul dorit si apoi apasati pe OK. Comanda SEND Salveaza desenele si le trimite catre alti utilizatori (daca sunteti conectati la Internet) Comenzile PRINT. PRINT SETUP Deschid o caseta de dialog pentru tiparirea publicatiei curente. Comanda PRINT PREVIEW permite setarea paginii care urmeaza a fi tiparita. va fi exportata numai pagina curenta. Alegeti apoi numarul de culori in care va fi exportata imaginea. Introduceti numele fisierului. Se poate exporta numai un desen selectat. PRINT PREVIEW. Cu cat veti folosi mai multe culori. cu atat mai mare va fi dimensiunea fisierului exportat. Aplicatii: 1. Ex: 8 . Exportati desenul si inserati-l ca background intr-un document sau intr-o pagina web.Comanda EXPORT Salveaza desenul curent intr-un format ce poate fi inteles de catre alte programe. Daca documentul ce urmeaza a fi exportat are mai multe pagini. Realizati un background prin suprapunerea mai multor obiecte colorate cu aceeasi culoare (eventual nuante apropiate) si asupra carora ati aplicat efectul Transparency. conform optiunilor specificate. rezolutia imaginii.

Comanda PASTE SPECIAL Insereaza in pagina de lucru informatiile din zona clipboard. Comanda SELECT ALL Selecteaza toate obiectele din publicatia curenta. inserarii sau stergerii obiectelor. precum si alte comenzi ajutatoare. Comanda DUPLICATE 9 . Comanda CUT Inlatura obiectul selectat din publicatia curenta si il plaseaza in clipboard. mutarii. folositoare in cazul copierii. daca este posibil. Comanda UNDO Anuleaza actiunile anterioare. (De exemplu. ultima comanda sau actiune executata asupra obiectului curent. Comanda PASTE Plaseaza in pagina curenta o copie a eleemntelor aflate in clipboard. Comanda COPY Plaseaza o copie a obiectului selectat in clipboard. daca doriti sa rotiti mai multe obiecte sub acelasi unghi). optional. Comanda REPEAT Aplica. lipirii. De acolo. Comanda DELETE Sterge obiectele selectate. el poate fi lipit intrun alt fisier Corel Draw sau in alta aplicatie Windows. puteti crea o legatura cu fisierul sursa. Comanda REDO Reface modificarile aduse de comanda UNDO. Puteti specifica formatul in care informatie va fi lipita si. Comanda FIIND and REPLACE Cauta un obiect in pagina de lucru si eventual il inlocuieste cu altul.Meniul EDIT Meniul Edit contine instrumente de editare. Comanda devine disponibila imediat dupa selectarea comenzii UNDO.

COPY PROPERTIES FROM…. altfel se pierde legatura dintre ele. Copia va fi plasata peste obiectul original. DUPLICATE. Aplicatii: Testati efectul comenzilor FIIND and REPLACE. Comanda INSERT INTERNET OBJECT Insereaza un obiect de pe Internet. Comanda INSERT NEW OBJECT Insereaza un obiect legat sau incorporat.Adauga in pagina curenta o copie a obiectului selectat. Diferenta fata de DUPLICATE este ca majoritatea modificarilor aplicate obiectului selectat sunt aplicate automat si clonei (de ex. CLONE. culoarea de umplere). aceasta nu se va mai modifica la o modificare ulterioara a masterului. Comanda LINKS Afiseaza toate legaturile continute in publicatia curenta. Pentru a-si pastra proprietatile de master/clona. Comanda CLONE Copiaza obiectul selectat. Daca insa se modifica atributele clonei. INSERT NEW OBJECT 10 . Comanda COPY PROPERTIES FROM… Transfera obiectului selectat atributele unui alt obiect. obiectele trebuie copiate si lipite impreuna. Apare o caseta de dialog din care puteti alege atributele pe care vreti sa le copiati.

Comenzile SNAP TO GRID. Comanda RENAME PAGE Stabileste un nume de pagina sau redenumeste o pagina care are deja un nume.Meniul VIEW Meniul View contine comenzi referitoare la modul de vizualizare a elementelor de pe ecran: rigle. 11 . Comanda RULERS Activeaza sau dezactiveaza riglele gradate de pe marginile zonei de lucru. Comanda DELETE PAGE Sterge o pagina creata. Riglele sunt folositoare pentru determinarea dimensiunii si pozitiei obiectelor. Comanda INSERT PAGE Adauga una sau mai multe pagini noi. casete cu instrumente. Meniul LAYOUT Contine comenzi raspunzatoare de setarea. liniile de ghidare sau obiecte. Comanda GRID Adauga linii verticale si orizontale (caroiaj) care impart suprafata de lucru. SNAP TO GUIDELINES si SNAP TO OBJECTS Activeaza / dezactiveaza optiunea de aliniere automata a obiectelor la caroiaj. Comanda GUIDELINES Se stabilesc linii de ghidare folositoare la alinierea obiectelor. casete roll-up si altele. Se folosesc pentru o mai mare precizie a desenelor. ale liniilor de grid si de ghidare. inserarea si stergerea paginilor. palete de culori. Comenzile GRID and RULES SETUP si GUIDELINES SETUP Seteaza atributele riglelor. Comanda GO TO PAGE Afiseaza pagina cu numarul specificat de utilizator.

Alinierea se poate face la caroiaj. la centrul paginii. 12 . Comanda ORDER Schimba ordinea obiectelor dispuse unele peste altele. le inclina. IN FRONT OFF (in fata unui anumit obiect). Comanda ALIGN and DISTRIBUTE Comanda ALIGN foloseste la alinierea obiectelor selectate in prealabil. EXTRUDE. Comanda DISTRIBUTE distribuie obiectele selectate pe pagina sau pe zona selectata. TO BACK (in spate). CONTOUR. le oglindeste vertical / orizontal. Optiunile sunt: TO FRONT (in fata). individual. Cu anumite exceptii (COMBINE. EDIT TEXT. REVERSE ORDER (in ordine inversa). cat si comenzi de definire a unor obiecte noi care rezulta din gruparea. pe orizontala.Comanda SWITCH PAGE ORIENTATION Schimba orientarea paginii. curbe. combinarea. le roteste sub un unghi dat. orice comanda aplicata grupului va afecta obiectele din grup. FORWARD ONE (in fata cu o pozitie). Meniul ARRANGE Contine comenzi pentru alinierea si ordonarea obiectelor selectate. Comanda COMBINE Combina segmentele de linii. poliedre. BLEND. texte intr-un singur obiect curbiliniu. BREAK APART. BEHIND (in spatele unui anumit obiect). BACK ONE (in spate cu o pozitie). Comanda PAGE SETUP Ajuta la configurarea paginii. pe verticala. Comanda BREAK APART Converteste un obiect combinat in obiecte curbilinii individuale. Comenzile TRANSFORMATION si CLEAR TRANSFORMATION Transforma obiectele selectate: le schimba pozitia relativ la pagina. POWER LINES. Comanda RESIZE PAGE Redimensioneaza o pagina. elipse. SHAPE). Comanda UNGROUP sparge grupul selectat in obiectele care il compun. Comenzile GROUP / UNGROUP Grupeaza obiectele selectate astfel incat acestea pot fi selectate si manipulate ca un singur obiect. sectionarea sau intersectia obiectelor sudate. Se foloseste atunci cand vreti sa creati gauri de decupare sau sa uniti nodurile de pe doua obiecte curbilinii diferite. Se foloseste atunci cand vreti sa modificati un obiect combinat cu altele sau sa modificati caracterele dintr-un text.

Comanda INTERSECT (intersectie) – realizeaza un nou obiect format din intersectia mai multor obiecte suprapuse. CONTOUR. Ex: Meniul EFFECTS Meniul Effects contine comenzi pentru adaugarea unor efecte speciale.Comanda SHAPING Comanda WELD (sudare) – uneste obiectele suprapuse in locul unde se intersecteaza caile acestora. Ex: 4. Aplicati comanda TRANSFORMATION asupra unui grup de obiecte. pot crea imagini de o plasticitate deosebita. Aplicatii: 1. 3. acesta nu mai poate fi adus la starea originala (decat daca folositi in timp util comanda UNDO). Aplicati comenzile WELD. 5. TRIM si INTERSECT asupra unor obiecte. Obiectul rezultat va prelua atributele de umplere si de contur de la obiectul pe care il referiti ulterior. Schimbati apoi ordinea obiectelor pe straturi. folosite cu masura. 2. Desenati 4 obiecte suprapuse si umpleti fiecare obiect cu o culoare sau efect de umplere. - Comanda SEPARATE Separa obiectele originale de formele intermediare create prin actiunea comenzilor BLEND. EXTRUDE. separa textul de curba pe care a fost mulat prin comanda FIT TEXT TO PATH. Scrieti un text si apoi modificati individual fiecare caracter din text. Aceste efecte. Comanda TRIM (sectionare) – sectioneaza doua sau mai multe obiecte suprapuse in locul unde acestea se suprapun. 13 . Comanda CONVERT TO CURVES Realizeaza conversia unui dreptunghi. Inserati inca doua pagini si denumiti-le. a unei elipse sau a unui obiect text intr-o serie de curbe pe care le puteti modifica cu ajutorul instrumentului SHAPE. O data ce ati convertit un obiect in curbe.

luminozitatii. Edit contents – permite accesarea nivelelor inferioare ale unui container ce contine alt container (pot exista maxim 5 niveluri de imbricare) - 14 . Comanda TRANSFORM Deinterlace – sterge liniile orizontale din imaginile scanate Invert – converteste culorile in negativul lor Posterize – converteste un domeniu de culori intr-o imagine formata din culori solide. Comanda ARTISTIC MEDIA Aplica efecte speciale (artistice) curbelor si contururilor. Tragand de aceste puncte. Comanda LENS Transforma obiectul selectat intr-o lentila. Sunt 11 tipuri de lentile in versiunea Corel 9. Comanda POWER CLIP Place inside container – permite plasarea unuia sau mai multor obiecte (numite continut) in interiorul unui alt obiect (numit container). formand impreuna un PowerClip. puteti obtine o perspectiva a obiectului din unul sau doua puncte.Comanda COLOR ADJUSTMENT Permite ajustarea intensitatii culorii. Comanda ADD PERSPECTIVE Adauga in jurul obiectului selectat o caseta de delimitare cu puncte de manuire in colturi. permite transformarea in alb-negru. Renunta la gradualitatea tonalitatilor. Un obiect PowerClip poate fi folosit drept continut si plasat in interiorul altui container. Containerul se comporta ca o fereastra: obiectele continute in container sunt vizibile doar intre marginile acestuia. Aplicarea unei lentile pe un obiect face ca obiectul respectiv sa fie vazut prin intermediul lentilei. Extract contents –extrage continutul unui obiect din container. contrastului. simplificand imaginea.

Lens. Demonstrati efectul comenzilor Artistic Media. Drop Shadow. realizand pentru fecare cate un desen.Comanda CLEAR EFFECT Inlatura ultimul efect aplicat obiectului respectiv Comanda COPY EFFECT Copiaza efectul aplicat unui obiect pentru un alt obiect. Amintiti-va urmatoarele efecte : – Interactive Blend – amesteca doua obiecte. Extrude. Interactive Distortion. Realizati un desen de forma: Meniul BITMAPS 15 . Add Perspective. Power Clip si Copy Effect. Aplicati efectele Blend. 3. intermediind progresiv formele si culorile lor − Interactive Contour – creeaza o serie de forme concentrice ce radiaza in launtrul sau in afara obiectului selectat − − − − Interactive Distortion – distorsioneaza un obiect in mod regulat Interactive Envelope – distorsioneaza un obiect in mod neregulat Interactive Extrude – da aparenta de 3D unui obiect Interactive Drop Shadow – umbreste un obiect selectat Aplicatii: 1. 2. Envelope.

Meniul Bitmaps contine comenzi referitoare la prelucrarea imaginilor. Efectele bitmap sunt aceleasi accesorii pentru efecte speciale pe care le puteti intalni si in PhotoPaint. 16 . Se pot transforma imaginile in alb-negru. Se pot aplica diverse efecte imaginilor (ATENTIE: acestea trebuie importate ca fisiere grafice). in grayscale sau in palete cu mai putine culori Se pot edita imagini prin deschiderea programului PhotoPaint in cadrul aplicatiei CorelDraw! Ex: Aplicatii: 1. Importati fisiere gif sau jpg in Corel si aplicati o parte din efectele puse la dispozitie de meniul Bitmaps.

comenzi pentru verificarea ortografiei si pentru gasirea si inlocuirea sirurilor de caractere (Writting Tools) Transformarea caracterelor din majuscule in minuscule si invers (Change Case) Comanda Fit Text To Path permite mularea unui text pe o curba (in interiorul sau exteriorul ei). Atunci cand documentul contine mai multe pagini. Il prezentati clientului.Meniul TEXT Meniul Text contine comenzi pentru lucrul in mod text. Daca aveti un stil definit. modele de culoare. Se pot selecta fonturi si atributele acestora (submeniul Format Text) Se pot modifica atributele si continutul unui text deja scris (submeniul Edit Text) Gasiti comenzi referitoare la lucrul cu paragrafe. va trebui sa luati paragraf cu paragraf si sa schimbati caracteristicile textului. veti modifica doar denumirea acestuia si Corel va face restul. Ce inseamna asta? Imaginati-va ca aveti un document de 50 de pagini de text in Corel Draw. este de dorit sa folositi stiluri de text. in loc de 12. Sunt doua feluri de texte: artistice (care pot fi prelucrate in diverse feluri: culori uniforme. iar acesta va dori sa folositi Times New Roman in loc de Arial si marimea caracterelor sa fie de 14 puncte. Ex: Obs. Etape pentru definirea unui stil: Creati textul pe baza caruia veti crea stilul Formatati textul asa cum doriti Executati click dreapta in textul pe baza caruia creati noul stil si alegeti submeniul Styles → Save Style Properties Dati numele noului stil → OK 17 . iar Straighten Text permite „desprinderea” textului de curba pe care a fost mulat cu Fit Text To Path. deformari etc. textul artistic este decorativ si realizat in mod ingenios) si de tip paragraf (care contin blocuri de text mai mari). Daca nu.

Sau. din paleta Styles care va aparea in dreapta ferestrei. alegeti Styles → Apply din meniul aparut in urma executarii click dreapta pe textul al carui stil vreti sa-l schimbati. Formatati textul dupa dorinta (este recomandata alinierea stanga-dreapta. pur si simplu dati dublu click pe numele stilului nou ales. Etapele modelarii unui text pe o infasuratoare: Scrieti sau importati textul pe care vreti sa-l remodelati. pentru ca textul sa umple forma in totalitate) Remodelati caseta din jurul textului astfel incat sa o aduceti la dimensiunea acestuia - Alegeti butonul Interactive Envelope Tool Selectati din meniul asociat butonului tipul de infasuratoare dorit executand click pe unul din butoane sau folositi optiunea Add Preset pentru un model de infasuratoare predefinita - Infasuratoarea aleasa poate fi inca modelata folosind nodurile de editare de pe contur 18 .Pentru a schimba un stil cu altul. Alte efecte pentru text Modelarea textului pe o infasuratoare O facilitate a programului Corel Draw este posibilitatea de a plasa un text de tip paragraf intr-un container si a remodela containerul.

de exemplu). Ex: 19 . Creati litera si infrumusetati-o in Corel Draw. folosind masti.recapitulare - 1. Letrine Letrinele reprezinta caracterele marite de la inceputul unui paragraf si au scopul de a indica inceputul unui nou articol sau inceputul unei sectiuni noi sau importante din cadrul unui articol. Ex: ealizarea unei imagini grafice si folosirea ei drept letrina este o alta tehnica.Marcaje de lista Puteti alege diferite marcaje de lista folosind submeniul Effects din Format Text. Puteti folosi aceasta imagine si in cadrul unui alt editor de texte (Microsoft Word. Efecte artistice . alegeti Power Clip si dati apoi click pe obiectul pe care vreti sa-l folositi drept container. Nu puteti folosi drept container un obiect importat sau un obiect caruia i s-au aplicat alte efecte. extrudari etc) Observatie: Containerul trebuie sa fie o forma creata de dvs. Aceasta se va realiza in PhotoPaint. Selectati obiectul pe care vreti sa-l decupati. Puteti aplica apoi si alte efecte obiectului obtinut (umbre. Decupaje speciale Caracteristica Power Clip permite crearea de efecte speciale remarcabile.

Tranzitii gradate Cea mai uzuala aplicatie a tehnicii tranzitiei gradate este crearea umbrelor si a luminilor. Creati tranzitia gradata. inainte  dupa Puteti crea tranzitie gradata pe o cale.Nu este necesar ca cele doua obiecte sa aiba aceeasi forma. creati curba care o doriti sa fie cale si alegeti din submeniul atasat instrumentului Interactive Blend butonul Path Properties. Selectati prima forma cu Interactive Blend si trageti cu mouse-ul pana la cealalta forma. Desenati forma interioara si cea exterioara si atribuiti-i fiecareia cate o culoare. indicand 20 . Puteti controla simularea sursei de lumina prin plasarea formei interioare (de culoare mai deschisa) in locul in care vreti sa apara lumina reflectata de sursa imaginara. Eliminati apoi contururile.2. Aceasta se realizeaza cu ajutorul instrumentului Interactive Blend. Aceasta permite controlarea sursei de lumina. Puteti modifica numarul de trepte si spatiul dintre acestea.

Actionati instrumentul Interactive Transparency. realizati un duplicat al sau (Duplicate). 4. tragand pe suprafata obiectului selectat.calea dorita. 3. Puteti roti sau inclina o copie a unui obiect. puteti deforma folosind o valoare nenula pentru unghi (pozitiva sau negativa) etc. Selectati obiectul caruia vreti sa-i aplicati efectul de transparenta. 5. Sau. pana obtineti numarul de copii dorit. Creati obiectul initial. puteti distanta caracterele din forma initiala sau cea finala. alegeti unghiul de rotire pentru duplicat si executati click in mod repetat pe Duplicate. Scalare si oglindire 21 . Rotirea si inclinarea obiectelor Puteti roti un obiect dand de doua ori click pe el sau alegand din meniul Transform unghiul dorit. Instrumentul Interactive Transparency Permite aplicarea diferitelor tipuri de transparenta obiectelor.

Puteti obtine un efect de umbra ca in exemplul alaturat astfel: creati obiectul. 22 . realizati un duplicat al sau. Conteaza aranjarea in pagina si grafica revistei. creati o pagina de revista. oglinditi-l pe verticala si prelucrati-i forma si culoarea dupa dorinta. Aplicatie: Cu ceea ce aveti la dispozitie pe hard.

modalitatea de pictare. dar in urma ei ramane culoarea obiectului din spate. inlocuieste numai culoarea curenta cu culoarea hartiei. este folosit pentru a anula ultima actiune efectuata intr-o anumita zona cu unul dintre instrumentele de pictura. Puteti selecta culorile apropiate dintr-o zona cu bagheta magica (Magic Wand) sau sa creati o masca neregulata cu ajutorul foarfecii. Procedeul se numeste mascare si permite folosirea intregii game de instrumente Photo-Paint pentru a deschide zone de mici dimensiuni ale unei imagini. 23 - - - - - . Crop – permite decuparea unei zone selectate. Local Undo. a accentua sau a reduce claritatea imaginilor. a formei acesteia. si anume: Paint – permite alegerea unei pensule. Unele instrumente sunt cunoscute din programul Corel Draw! (Object Picker – selectorul. forma si dimensiunea varfului. Eraser – contine 3 instrumente: primul. Effect – folosit pentru a pata. Instrumentul Mask Brush (pensula de marcare) creeaza o masca din tuse de pensula. Instrumentele Mask – permit modificarea numai a unei parti dintr-o imagine. iar pentru fiecare instrument selectat se activeaza bara care contine proprietatile instrumentului respectiv. al doilea. Pentru a „imprumuta” acea culoare. Cu ajutorul sau se pot efectua operatii ca: lucrul cu ilustratii artistice. Fill. se comporta ca o guma obisnuita. Image Sprayer Tool – si veti picta cu imagini. a texturii vopselei aplicate. in vederea modificarii. Instrumentele de desen – pentru desenarea de dreptunghiuri. Zoom. Color Replacer. a schimba nuanta. Actionati butonul Open de pe bara de proprietati asociata lui Image Sprayer si incarcati imaginea dorita. dorim sa incarcam pensula cu o anumita culoare care apare intr-o imagine. imbunatatirea imaginilor si fotografiilor. ati ajustat dimensiunea casetei prin tragerea marcajelor de dimensionare) Eyedropper (pipeta) – uneori. plasam cursorul pe culoarea dorita si executam click cu butonul stanga pentru culoarea pensulei si cu dreapta pentru culoarea de umplere. dar nu stim numele acelei culori.Corel Photo-Paint Corel Photo-Paint este un instrument de editare a imaginilor. Node – pentru editarea nodurilor de pe o cale. In bara de proprietati puteti selecta tipul pensulei. eventual. Circle (masca circulara). a modifica luminozitatea si contrastul. utilizarea unor accesorii pentru aplicarea de efecte asupra imaginilor etc. Text. poligoane sau alte forme. Tipurile de masti sunt: Rectangular (masca dreptunghiulara). Clone – copiaza elemente dintr-o zona a imaginii in alta. selectam instrumentul Eyedropper. a manji. Trasati o caseta de marcare a zonei pe care doriti sa o pastrati si executati dublu click in zona imaginii. avand 2 cursoare: unul pentru a indica originea si unul pentru a localiza zona in care vor fi plasate informatiile clonate. al treilea. elipse. Ecranul Corel photo-Paint este asemanator ca structura ecranului Corel Draw: are o caseta de instrumente. Freehand (masca trasata cu mana libera). pentru a finaliza decuparea (dupa ce. transparenta etc. Eraser (radiera). Alte instrumente sunt specifice programului Photo-Paint.

o sigla si o mascota care sa fie reprezentative pentru liceul la care invatati. eventual aplicand diverse efecte asupra lor. Ex: 24 . Pentru spectaculozitate. Folositi imaginile pe care le aveti la dispozitie.Aplicatii: Creati un poster. puteti prelucra imaginile alese in PhotoPaint.

25 .

jpg. Ex: 3. Reproduceti urmatoarele desene: 26 . taiati obiectul in doua. deformati jumatate din obiect. Eliminati contururile si apoi grupati cele doua obiecte. Realizati o sigla pentru un club de arta fotografica de forma: 2. Realizati o sigla astfel: desenati un dreptunghi sau o elipsa.APLICATII 1. faceti o dublura a jumatatii deformate. Scrieti un text in obiect. Exportati in format . rotiti-o vertical si apoi lipiti-o de jumatatea ei simetrica.

27 .

Sau... Pentru a salva imaginile. apoi alegeti un nume si o locatie pentru fisierul imagine care se formeaza.. procedati astfel: dati click dreapta pe imaginea dorita si alegeti Save picture as. Realizati urmatoarele imagii: 5. Realizati o felicitare de Craciun 6. SPECIAL pentru laboratorul de FINAL: Realizati o felicitare de Valentine's day. Puteti folosi imagini din colectia alaturata.4. va puteti crea singuri imaginile in Corel Draw! 28 .

CUPRINS 29 .

...........................................................................................................................................................................................................2 Generalitati COREL DRAW! ...........................................................23 APLICATII.......................................................................2 Structura şi obiective .......................................................7 Meniul FILE.................................................................................19 Corel Photo-Paint...........................................................................................................17 Alte efecte pentru text.........................................................................................................................................13 Meniul BITMAPS.15 Meniul TEXT.......................................11 Meniul LAYOUT.................................................................................18 Efecte artistice.......................................................................................................................................................................................................................7 Meniul EDIT....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................11 Meniul ARRANGE......................................................Pachetul COREL DRAW............................4 Folosirea casetei de instrumente...................................................26 30 ...........................9 Meniul VIEW.......................................................................................4 Caseta de instrumente............................................................................................................................................................................................................................................................12 Meniul EFFECTS.................................................................................................................

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful