CAPITOLUL I PREZENTAREA SOCIETATII COMERCIALE CERBUL CARPATIN IMPEX SRL ZALAU

1.1 PEZENTAREA GENERALA A SOCIETATII COMERCIALE
Societatea Comerciala CERBUL CARPATIN IMPEX SRL cu sediul in Municipiul ZALAU, str. Unirii nr.15, judetul Salaj; telefon 0260/615720, fax 0260/617718;este persoana juridica romana , avand forma juridica de societate cu raspundere limitata. In toate actele, facturile, amanand de la societate denumirea societatii este urmata de inscrisul Societate cu raspundere limitata sau de initialele S.R.L. S.C. CERBUL CARPATIN IMPEX SRL Zalau a fost inregistrata in Registrul Comertului al Judetului Salaj sub nr. J 31/18/28.02.1994 si are codul fiscal R 7662552, avand un capital social de 3.000 lei. Emblema societatii s-a depus la Camera de Comert si Industrie Salaj. Societatea este condusa de Adunarea Generala a Actionarilor. Activitatea salariatilor se desfasoara in baza contractului colectiv de munca, care se incheie anual, intre conducerea societatii si reprezentantii salariatilor societatii. Salariatii au incheiate contracte de munca individuale, salariile sunt platite la zi iar contributia la fondul de pensii, de asigurari sociale si de somaj sunt virate la termen. Obiectul principal de activitate este aprovizionarea si desfacerea cu amanuntul a marfurilor alimentare si nealimentare, produselor complementare. Obiectul de activitate al societatii (conform codificarii CAEN) este urmatorul : H 5211 - Comert cu amanuntul in magazine nespecializate de produse alimentare, bauturi, tutun; H 5212 - Alte tipuri de comert cu amanuntul in magazine nespecializate; H 5221 - Comert cu amanuntul cu legume si fructe;
1

H 5222 - Comert cu amanuntul cu produse lactate, oua; H 5223 - Comert cu amanuntul cu carne si produse din carne; H 5224 - Comert cu amanuntul cu peste, crustacee si moluste; H 5225 - Comert cu amanuntul cu paine, produse de patiserie si zaharoase; H 5226 - Comertul cu amanuntul cu bauturi; H 5227 - Comertul cu amanuntul cu tutun; H 5228 - Alte tipuri de comert cu amanuntul al produselor ; alimentare, bauturilor si tutun; H 5233 - Comert cu amanuntul cu produse cosmetice si de toaleta; H 5241 - Comert cu amanuntul de textile; H 5242 - Comert cu amanuntul cu imbracaminte; H 5243 - Comert cu amanuntul cu incaltaminte si articole din piele; H 5244 - Comert cu amanuntul cu mobila, articole de iluminat si alte articole de uz casnic; H 5245 - Comert cu amanuntul cu articole de uz casnic; H 5246 - Comert cu amanuntul cu articole de fierarie, vopsitorie, sticla si articole din sticla; H 5247 - Comert cu amanuntul cu carti, jurnale si papetarie; H 5262 - Comert cu amanuntul prin standuri in piete; I 5530 - Restaurante I 5541 - Cafenele si baruri fara spectacole; I 5542 - Cafenele si baruri cu spactacole;

1.2 STRUCTURA ORGANIZATORICA
Organigrama de structura a societatii este redata mai jos. In aceasta organigrama este cuprins intregul personal al societatii . In concordanta cu organigrama s-a emis ROF, precum si atributiunile de serviciu pe posturi. Conducerea societatii este realizata de catre administratorul societatii. Numarul de salariati existenti la 30.06.2007 a fost 21, pe diverse calificari, in functie de natura locului de munca. Din cifra totala , 3 reprezinta personal de administratie si 18 personal operativ. Intreaga activitate se desfasoara cu personal angajat prin contract individual de munca incheiat pe o perioada nedeterminata .
2

Ordinea si disciplina la locul de munca sunt stabilite prin Regulamentul de organizare interioara si Fisa postului. Suprafata comerciala totala a spatiilor este de 489 mp. Activitatea de comert cu amanuntul cu produse alimentare si nealimentare se desfasoara prin intermediul celor 5 magazine alimentare specializate. Cifra de afaceri obtinuta din activitatea de comert la data de 31.12.2007 este de 4.570 lei .

1.3 ORGANIZAREA CONTABILITATII LA SC CERBUL CARPATIN IMPEX SRL ZALAU
Activitatea contabila in unitatea S.C. CERBUL CARPATIN IMPEX SRL este organizata in cadrul compartimentului financiarcontabilitate care este impartit pe sectoare astfel: Biroul financiar-contabilitate , prelucrarea automata a datelor; Biroul financiar-contabil are in componenta 4 persoane, din care 1 persoana se ocupa cu contabilitatea marfurilor, ele facând si confruntarea lunara cu Registrul de gestiune tinut de fiecare gestionar, o persoana se ocupa cu activitatea de productie (receptie materie prima, consum materie prima, obtinute produs finit, vanzare produs finit, facturare si confruntarea lunara cu gestionarii), o alta persoana se ocupa cu contabilitatea imobilizarilor corporale si necorporale si contabilitatea cheltuielilor si veniturilor. Un contabil tine contabilitatea trezoreriei-casă, bancă, credite, avansuri de trezorerie, un altul contabilitatea tertilor-datoriile si creantele unitatii in relaţiile cu furnizorii, clienţii, bugetul statului, iar altul se ocupa cu calculul salariilor, contabilitatea datoriilor si creanţelor unitaţii in relaţiile cu personalul, asigurarile sociale, bugetul statului(impozite preluate de la personal), diverşi creditori (retineri rate, garanţii, etc.). Directorul economic efectueaza inchiderea lunara a conturilor de venituri si cheltuieli , stabilirea profitului impozabil si analiza economico-financiara a rezultatelor obtinute de societate. Inventarierea marfurilor, ambalajelor din fiecare gestiunese face de catre o comisie de inventariere numita prin decizie de cel putin 2 ori pe an si inventarierea anuala a celorlalte elemente ale patrimoniului societatii.

3

S. 4 pentru marfuri si ambalaje -Registrul jurnal nr. 7 pentru cheltuieli cu materiale -Registrul jurnal nr. 23 din Legea contabilitatii nr.intrarea in unitate a materiilor prime. operatiile patrimoniale.L. Organizarea sistemului de prelucrare automata a datelor asigura toate informatiile necesare unui eventual control. Un sistem informational contabil integrat. unitatea S. prin respectarea succesiunii documentelor dupa data de intocmire sau intrare in unitate. Principalele registre jurnal auxiliare sunt: -Registrul jurnal nr. 1 pentru operatiile de casa -Registrul jurnal nr.NIR. foloseste forma de inregistrare “ pe jurnale”. Registrul jurnal este un document contabil obligatoriu in care se inregistreaza prin articole contabile. totalurile jurnalelor auxiliare se centralizeaza in registrul jurnal general. proceduri automate de gestionare a colectiilor de date. bazat pe prelucrarea automata a datelor.C. Potrivit art. materialelor consumabile 4 . proceduri automate si de interfata privind dialogul utilizatori-colectii.C. CERBUL CARPATIN IMPEX SRL utilizeaza sistemul de prelucrare automata a informatiilor contabile. La sfarsitul fiecarei luni se fac pentru fiecare program salvari pe discheta. 8 pentru productie -Registrul jurnal nr. stocarea. 9 pentru diverse Lunar. Registrul jurnal poate fi prezentat sub forma unui registru jurnal general sau sub forma unor registre jurnal auxiliare pentru operatii patrimoniale de aceeasi natura. CERBUL CARPATIN IMPEX S. in mod cronologic. privind acelasi loc de activitate. pastrarea sub forma suportilor tehnici si controlul datelor inregistrate in contabilitate. Dupa ce toate datele sunt corecte se listeaza si se pastreaza in bibliorafturi.Pentru inregistrarea operatiilor patrimoniale in contabilitate. 82/1991 unitatea are obligatia sa asigure respectarea normelor contabile.R. include in structura sa: colectii de date (baze si fisiere de date). pot fi recapitulate intr-un document centralizator care sta la baza inregistrarii in registrul jurnal. La sfarsitul lunii se face inchiderea conturilor de cheltuieli si se face balanta sintetica. Programele informatice utilizate pentru prelucrarea informatiilor contabile sunt: 1. 3 pentru operatiile prin banca -Registrul jurnal nr. produse-program de solutionare a problemelor manageriale si de marketing. Operatiile de aceeasi natura.

5 .evidenta salariilor 10 .CASA 12 .CARTO.C.NIR CARNE 15 .evidenta cheltuielilor 11 .CONTAB.NIR 14 .MONETARE S.FACT.MIFIX.FURNIZORI. 2 .COSTURI.emiterea facturilor catre clienti pentru marfa livrata 6 .evidenta platilor efectuate catre furnizori 7 . CERBUL CARPATIN IMPEX SRL ZALAU prelucrarea informatiilor contabile automat in proportie de 95% si manual in proportie de 5%.evidenta productiei (stoc materii prime si stoc produse finite) 5 .evidenta mijloacelor fixe 9 .BANCA 13 .si a marfurilor.evidenta facturilor primite de la furnizori 3 .CLIENTI.pentru evidenta jurnalelor.SALAR.evidenta livrarii marfurilor 4 . balantei de verificare si a contului de profit si pierderi 8 .MICRO.

in care se inscriu datele valorice preluate din conturi. NOTIUNEA. Metoda contabilitatii impune ca periodic si in mod obligatoriu cu ocazia elaborarii bilantului. control si analiza a activitatii unitatilor patrimoniale impugn generalizarea si prezentarea intr-un tablou de ansamblu a intregii activitati desfasurate. In orice moment al activitatii economice. fiecare cont fiind inscris cu soldul initial. de unde provine si denumirea de “balanta”. Balanta de verificare se prezinta sub forma unei situatii tabelare. CERBUL CARPATIN IMPEX SRL ZALAU 2. cresterile.1. rulajele perioadei curente. sumelor totale si soldurilor conturilor. Aceste egalitati exprima un echilibru permanent intre aceste date. Balanta de verificare sau balanta cunturilor este un procedeu specific al metodei contabilitatii care asigura verificarea exactitatii inregistrarii operatiilor economice in conturi sintetice si conturi analitice.C. precum si centralizarea datelor contabilitatii curente. fiecare cont in parte pune in evidenta situatia elementelor patrimoniale: existemtele la inceputul perioadei. sa se faca verificarea exactitatii inregistrarilor facute in contabilitate. Balanta de verificare contine toate conturile folosite de o unitate patrimoniala. CONTINUTUL SI FUNCTIILE BALANTEI DE VERIFICARE Operatiile economice ce se realizeaza zi de zi intr-o unitate patrimoniala se inregistreza in conturi. totalul micsorarilor cumulate de la inceputul anului. cat si a calculelor efectuata cu acazia determinarii rulajelor. Verificarea se refera ata la respectarea principiului dublei inregistrari a operatiilor economice in contabilitate. 6 . totalul sumelor si soldul final de la sfarsitul lunii pentru care se incheie balanta respective. Necesitatile de conducere. micsorarile.CAPITOLUL 2 BALANTA DE VERIFICARE A CONTURILOR LA S. existentele finale. In cadrul balantei de verificare se obtin anumite egalitati structurale si globale proprii dublei inregistrari si corespondentei conturilor.

trecerea eronata a sumelor din Registrul Jurnal in Registrul Cartea Mare si de aici in balanta. Soldurile initiale ale conturilor la inceputul anului sunt preluate din bilantul annual.Legea contabilitatii nr. de control. Aceasta legatura se concretizeaza in faptul ca datele din bilantul annual reprezinta soldurile finale ale conturilor. Cu ajutorul acestor balante se controleaza concordanta care trebuie sa existe intre datele inregistrate in contul sintetic si conturile sale analitice. fapt ce ii confera caracterul unui instrument de verificare. b)Functia de legatura dintre conturile sintetice si bilant Balanta de verificare concentreaza informatiile din toate conturile folosite in contabilitatea curenta a unitatii. preluate din balanta de verificare prelucrate si grupate conform necesitatilor de intocmire a bilantului. Functiile balantei de verificare rezulta din definitia prezentata mai sus si anume: a) Functia de verificare a exactitatii inregistrarii operatiilor economice in conturi Aceasta functie consta in controlul si identificarea erorilor de inregistrare in conturi. care se semnalizeaza cu ajutorul ei. stabilirea eronata a rulajelor si a soldurilor conturilor determina inegalitati intre totalurile balantei. care trebuie sa fie identificate si corectate. servesc la prevederea unor chei de control in programele de lucru ale echipamentelor moderne de prelucrare automata a datelor. c)Functia de legatura dintre conturile sintetice si cele analitice Aceasta functie consta in intocmirea unor balante de verificare ale conturilor analitice pentru fiecare cont sintetic care se desfasoara pe conturi analitice. iar corelatiile pe care se bazeaza. prin intermediul diferitelor egalitati valorice care trebuie sa existe in cadrul balantei de verificare. Inregistrarea gresita a unor operatii econopmice ca urmare a nerespectatrii principiului dublei inregistrari. efectuatea unor calcule gresite in formulele contabile complexe. Lipsa unei egalitati valorice sau a unor corelatii constituie dovada existentei unor erori. Desi in conditiile utilizarii calculatoarelor electronice in munca de contabilitate creste exactitatea calculelor.82/1991 prevede la articolul 22 ca “pentru verificarea inregistrarii corecte in contabilitate a operatiunilor se intocmeste lunar balanta de verificare”. potrivit principiului intangibilitatii bilantului de deschidere a unui exercitiu care trebuie sa corespunda cu bilantul de inchidere a exercitiului precedent. 7 . precum si prin intermediul unor corelatii valorice stabilite cu ajutorul ei. functia de control a balantei de verificare se mentine.

intr-o anumita perioada de gestiune.d)Functia de centralizare a existentelor. rezultatele financiare obtinute in urma activitatilor desfasurate etc. Spre 8 . Balantele de verificare ale conturilor analitice se intocmesc inaintea elaborarii balantei conturilor sintetice.2. Aceasta analiza are anumite limite comparative cu analiza care se poate realize pe baza bilantului contabil. si in intervalul dintre doua bilanturi. centralizate. Astfel se pot stabili schimbarile produse in marimea si structura patrimoniului economic. 2. Aceste balante se mai numesc si balante de verificare auxiliare sau ssecundare. toate datele privitoare la existentele si miscarile elementelor patrimoniale inregistrate in conturi sintetice si analitice. eficienta plasarii resurselor. singurul instrument care furnizeaza informatiile necesare conducerii operative a unitatilor patrimoniale. Balantele de verificare ale conturilor sintetice se intocmesc pe baza datelor preluare din conturile sintetice si cuprind toate conturile sintetice folosite in contabilitatea curenta a unei unitati patrimoniale. fiind astfel. pe o anumita perioada de timp. pe baza datelor preluate din conturile analitice. balanta de verificare asigura compararea datelor de la inceputul unei perioade de gestiune cu cele de la sfarsitul ei si cu alte perioade expirate. miscarilor si transformarilor elementelor patrimoniale Gruparea si centralizarea datelor inregistrate in conturi cu ajutorul balantei de verificare ofera conducerii unitatilor posibilitatea de a cunoaste totalul modificarilor intervenite in volumul si structura patrimoniului economic.CLASIFICAREA BALANTELOR DE VERIFICARE Balantele de verificare se clasifica dupa mai multe criterii. cu ajutorul balantelor de verificare se obtine un grad mai redus de sintetizare a datelor contabile. Cuprinzand. a) Dupa natura conturilor pe care le contin pot fi balante de verificare ale conturilor sintetice (generale) si balante de verificare ale conturilor analitice. e)Functia de analiza a activitatii economice Balanta de verificare are un rol deosebit de important in analiza situatiei economico-financiare pe perioade scurte de timp. Balantele de verificare analitice se intocmesc pentru fiecare cont sintetic care a fost desfasurat pe conturi analitice.

deosebire de balanta de verificare a conturilor sintetice care este una singura pe intreprindere numarul balantelor de verificare ale conturilor analitice depinde de numarul conturilor care au fost desfasurate pe conturi analitice. Ele pot fi intocmite intr-o singura varianta sau in doua variante. b)Dupa numarul de egalitati pe care le cuprind . pentru solduri finale. care se prezinta din punct de vedere al continutului intr-o singura varianta. rezultand din combinarea balantei de sume cu balanta de solduri. are forma unei table de sah. care contine aceleasi egalitati. cuprinzand doua coloane de sume debitoare si creditoare. Balanta de verificare cu trei serii de egalitati. al caror total trebuie sa fie egal. in: balante de verificare analitice pentru 9 . debitoare si creditore. intr-o singura varianta sub forma unui table cu opt coloane. care. de asemenea trebuie sa fie egale intre ele. astfel: Balanta de verificare cu o serie de egalitati se intocmeste grafic sub forma tabelara. debitoare si creditoare si doua de solduri finale. doua pentru rulajele lunii curente. doua pentru sumele totale. cuprinzand doua coloane de solduri. Balanta de verificare cu doua serii de egalitati. se intocmeste grafic sub forma tabelara si se prezinta din punct de vedere al continutului intr-o singura varianta. debitoare si creditoare. debitoare si creditoare. doua de sume. ceea ce permite stabilirea a trei serii de egalitati intre totalul coloanelor perechi. si doua de solduri. ca balanta de rulaje si solduri initiale si finale. ceea ce permite stabilirea a doua serii de egalitati intre totalul coloanelor perechi. ea se prezinta in doua variante. debitore si creditoare. debitoare si creditoare. balante de verificare cu doua egalitati. Balanta de verificare cu patru serii de egalitati se prezinta sub aspectul continutului si a formei grafice de intocmire. dar la intretaierea randurilor cu coloanele si in care rulajele din perioada curenta sunt redate prin formule contabile (corespondente de conturi). debitoare si creditoare. si anume: fie sub forma tabelara cu sase coloane. din punct de vedere graphic. debitoare si creditoare. din care doua pentru sumele din lunile precedente debitoare si creditoare. balante de verificare cu trei egalitati si balnte de verificare cu patru egalitati. Aceasta poarta denumirea de balantasah. Ea cuprinde patru coloane. si se prezinta din punct de vedere al continutului in doua variante si anume: fie ca balanta de sume. deoarece. fie ca balanta de solduri. din care doua pentru solduri initiale. acestea se clasifica dupa felul soldului pe care il prezinta conturile pentru care se intocmesc la sfarsitul perioadei. ceea ce permite stabilirea a patru serii de egalitati intre totalurile coloanelor perechi. In ceea ce priveste balantele de verificare analitice. balantele de verificare ale conturilor sintetice pot fi: balante de verificare cu o egalitate. doua pentru rulaje. debitoare si creditoare. fie sub forma unui tablou intocmit dupa principiul matriceal. si doua.

C. totalul sumelor debitore (T. In continuare. cuprinde doua coloane perechi de solduri.) si alta pentru soldurile finale creditoare (S. balantele de verificare analitice pentru conturile nonfunctionale se clasifica dupa numarul etaloanelor de evidenta utilizate in: balante de verificare analitice pentru conturi cu un singur etalon de evidenta (banesc) si balante de verificare analitice pentru conturi cu doua etaloane de evidenta (natural si banesc). cu deosebirea ca in locul celor doua coloane perechi de sume.F.C.C. b)Balanta de verificare a soldurilor este asemanatoare cu balanta de verificare a sumelor.1. permitand prin aceaste conducerii intreprinderii sa cunoasca inteaga situatie economico-financiara la data respective. balanta sumelor indeplineste si functia de grupare si centralizare a datelor contabilitatii curente.). 2.1.D.2. una pentru soldurile finale debitoare (S. N * Denumiea conturilor Total sume Debitoare Creditoare TOTAL T.S. Deci. Totodata. BALANTA DE VERIFICARE A SUMELOR Simbolul conturilor 1 2 .2. T.) ale conturilor din cartea-mare.) si totalul sumelor creditoare (T.1.D.F. intre care prin totalizare trebuie sa rezulte egalitatea: 10 .S. .S. Balantele de verificare cu o serie de egalitati a)Balanta de verificare a sumelor cuprinde pe cele doua coloane-pereche.conturi nonfunctionale si balante de verificare pentru conturi bifunctionale. Balantele de verificare ale conturilor sintetice 2.D. . aceasta balanta indeplineste functia de control al exactitatii inregistrarilor effectuate. intre care trebuie sa existe egalitatea: Totalul sumelor debitoare = Totalul sumelor creditoare ( ∑Tsd ) ( ∑Tsc) Daca nu rezulta aceasta corelare inseamna ca exista o eroare de inregistrare a operatiilor economice.S.

Egalitatile ei sunt: 1) Totalul sumelor debitoare = Totalul sumelor creditoare (∑Tsd) (∑Tsc) 2) Totalul sumelor finale = Totalul sumelor finale debitoare (∑Sfd) creditoare (∑Sfc) 11 .2. . respective. doua pentru totalul sumelor debitoare si creditoare si doua coloane pentru soldurile finale. aceasta balanta sta la baza intocmirii bilantului si permite cunoasterea rezultatelor activitatii la scurte perioade de timp. BALANTA DE VERIFICARE A SOLDURILOR Simbolul conturilor 1 2 . debitoare si creditoare.2. Balanta de verificare cu doua serii de egalitati Denumita si balanta sumelor si a soldurilor rezulta din combinarea balantelor sumelor cu balanta soldurilor.S. Denumirea conturilor Solduri finale Debitoare Creditoare 2.Totalul sumelor finale debitoare (∑Sfd) = Totalul sumelor finale creditoare (∑Sfc) Prin egalitatea respective. Totodata. T. Ea cuprinde patru coloane.C.D. .S. prezentand situatia economico-financiara a intrprinderii la un moment dat prin soldurile finale debitoare si creditoare ale conturilor.1. la intervalul dintre doua bilanturi. aceasta balanta satisface cerintei functiei de control al exactitatii datelor inregistrate in conturi. N * TOTAL T.

. ea prezinta si urmatorul neajuns: desi reda volumul valoric al activitatii desfasurate intr-o perioada de gestiune. BALANTA DE VERIFICARE CU TREI SERII DE EGALITATI Simbolul conturilor Denumirea conturilor Solduri initiale Debitoare 1 2 3 .2. Pe baza ei se pot stabili urmatoarele egalitati: 1) Totalul soldurilor initiale = Totalul soldurilor initiale debitoare (∑Sid) creditoare (∑Sic) 2) Totalul rulajelor debitoare = Totalul rulajelor creditoare (∑Rd) (∑Rc) 3) Totalul soldurilor finale = Totalul soldurilor finale debitoare (∑Sfd) creditoare (∑Sfc) In plus. Balanta de verificare cu trei serii de egalitati Se caracterize aza prin separarea soldurilor initiale de rulajele lunii curente. nu reflecta natura operatiilor efectuate. fata de balanta cu doua serii de egalitati.2. Ea se intocmeste in doua variante:  balanta tabelara  balanta de verificare sah Balanta de verificare cu trei serii de egalitati a fost conceputa pentru sporirea proprietatilor informative ale balantelor de verificare cu una si cu doua serii de egalitati. cu ajutorul acestei balante de verificcare se poate stabili si urmatoarea corelatie: totalul rulajelor din balanta de verificare trebuie sa fie egal cu totalul rulajelor din evidenta cronologica (din Registrul Jurnal). Cu toate avantajele pe care le ofera balanta de verificare cu trei serii de egalitati in forma tabelara.3.1. n * TOTAL Sid Sic 12 Rd Rc Sfd Sfc CrediToare Rulaje DebiToare CrediToare Solduri finale DebiToare Creditoare . .

2.) SOLD FINAL CREDITOR Sd. C3 * * Sd.Sd.2 Sd.R.D.f C.R.n TOTAL SOLDURI FINALE 2.Cu ajutorul ei se obtin aceleasi trei serii de egalitati. Balanta de verificare sah se prezinta sub forma unei table de sah.Sd. C.f C.R. C2 Sd. Cn T. Acesta permite si redarea corespondentei conturilor in care s-au inregistrat operatiunile economice in functie de continutul lor economic.n TOTAL RULAJ DEBITOR (T. BALANTA DE VERIFICARE – SAH (MODEL) Conturi debitoare Conturi creditoare Sold initial creditor (Sd.C.3 TSd.) * SOLD FINAL DEBITOR (Sd.D) * T. C.f C.C. intocmita dupa principiul matricial.R.f C.f C.2 T.f C.2 TSd.C. C. ci la intretaierea randurilor cu coloanele. C1 T. * T. C.D. C1 Sd.1.C. in care rulajele din perioada curenta se inscriu pe conturi corespondente.1 T.f C.Pentru inlaturarea acestui neajuns se foloseste balanta de verificare cu trei serii de egalitati in forma sah.Sd.R.3 TOTAL RULAJ * CREDITOR(T.R.1 SOLDURI INITIALE Sd.F.n TSd.R.D) TOTAL Sd.D. C.1 TSd.C) Contul 1 Contul 2 Contul 3 * * Contul n SOLD Contul1 Contul2 Contul3 * * Contul INITIAL n DEBITOR (Sdi.F.D.f C.D.C.3 Sd. C3 T. TOTAL Cn RULAJE FINALE T. C.3 Sd. Balanta de verificare cu patru serii de egalitati 13 .4. cu deosebirea ca aceste egalitati nu se mai obtin intre totalurile coloanelor perechi. C.i.2 T. C.Sd.R.n T.C.1 T.R.R. C2 T.

Inlaturarea acestui neajuns s-ar putea realize prin intocmirea unei balante de verificare cu cinci serii de egalitati. Acestea sunt cumulate cu soldurile lor initiale de la inceputul anului. De aceea ea mai poarta denumirea de balanta de rulaje lunare cu sume precedente. primele doua coloane contin date privind totalul sumelor precedente debitoare si creditoare. nu reflecta rulajele conturilor din lunile precedente. b) La sfarsitul celorlalte luni ale anului. Cu ajutorul ei se obtin urmatoarele egalitati: 1) Totalul sumelor debitoare = Totalul sumelor creditoare din balanta (perioada) din balanta (perioada) precedenta (∑Tsdp) precedenta(∑Tscp) 2) Totalul rulajelor debitoare = Totalul rulajelor creditoare ale lunii curente (∑Rd) ale lunii curente(∑Rc) 3) Totalul sumelor debitoare la data = Totalul sumelor creditoare la intocmirii balantei(∑Tsdf) data intocmirii balantei(∑Tscf) 4) Totalul soldurilor finale debitoare = Totalul soldurilor finale (∑Sfd) creditoare(∑Sfc) Balanta de verificare cu patru serii de egalitati se intocmeste in doua variante. Cu toate avantajele pe care le prezinta fata de celelalte balante de verificare. balanta de verificare cu patru serii de egalitati cuprinde soldurile initiale debitoare si creditoare iar egalitatea se stabileste intre aceste totaluri ale soldurilor initiale debitoare si creditoare. astfel: a) in cazul lunii ianuarie. BALANTA DE VERIFICARE CU PATRU SERII DE EGALITATI 14 .Aceasta balanta reprezinta o combinatie a balantei de sume si solduri cu balanta de rulaje lunare cu solduri initiale. balanta conturilor cu patru serii de egalitati are urmatorul neajuns si anume. care iau nastere din continutul diferit al primelor coloane.

D.Sp. T. T.1.2. Tehnica de intocmire a acestora consta in preluarea din registrul cartea-mare dezvoltatoare a sumelor totale si a soldurilor tuturor conturilor analitice. cu ajutorul lor se stabilesc apoi o serie de corelatii si indicatori care difera de modul de functionare a conturilor si de numarul de etaloane de evidenta utilizate in cadrul conturilor analitice. de acelasi fel cu soldul contului sintetic. desfasurat pe analitice. Balanta de verificare analitica pentru conturile nonfuctionale cu un singur etalon de evidenta 15 .C. este necesar sa se intocmeasca si balante de verificare analitice. vor avea un singur fel de sold. T.D.C. deschise pentru un cont sintetic. fie numai creditor. motiv pentru care mai poarta denumirea de balante auxiliare sau secundare. T. 2.S.Simbolul Denumirea Sume precedente conturilor conturilor DebiCrediToare Toare 1 2 3 . Balantele de verificare analitice sunt un mijloc efficient pentru stabilirea legaturii dintre evidenta analitica si evidenta sintetica.2.Rc. . balantele de verificare analitice sunt necesare cunoasterii detailate in legatura cu existenta si miscarea elementelor patrimoniale ale intreprinderii.2.Sp.Rc.C. n * TOTAL T.DebiCrediToare Toare Toare toare T.Sd. Egalitati: I Rulaje DebiToare CrediToare Total sume Solduri finale Debi.D. 2.1.D.1. T.Credi.Sd.2. Balanta de verificare analitica pentru conturi nonfunctionale Conturile nonfunctionale sunt acelea care la sfarsitul perioadelor dr activitate au un singur fel de sold: fie numai debitor.2. Totodata. Balante de verificare ale conturilor analitice In situatia in care conturile sintetice se desfasoara pe analitice. Prin urmare si conturile analitice deschise in cadrul lor. . Se intocmeste cate o balanta analitica pentru fiecare cont sintetic.C. T.S. II III IV 2.2.

cantitati iesite si stoc. BALANTA DE VERIFICARE ANALITICA A CONTULUI “CREDITORI” Conturile analitice 1 2 . Spre deosebire de balanta de verificare sintetica. 16 . Balanta de verificare a conturilor nonfunctionale cu doua etaloane de evidenta Acest tip de balanta se prezinta sub forma tabelara si contine in plus fata de cea precedenta. totalul sumelor creditoare ale tuturor analiticelor din balanta trebuie sa fie egal cu totalul sumelor creditoare ale contului sintetic. totalul soldurilor tuturor conturilor analitice din balanta. . coloane pentru cantitati intrate.2. se verifica prin corelatiile intre datele acestei balante si cel din contul sintetic. care dupa functia contabila sunt intotdeauna de active si au numai sold debitor.Acestea se prezinta sub forma unui table cu o singura pereche de coloane pentru sume (debitoare si creditoare) si o singura coloana pentru sold. Exactitatea inregistrarilor facute in conturile analitice si cel sintetic de care apartin. Controlul se efectueaza prin intermediul corelatiilor care trebuie sa existe intre datele din balanta si cele din contul sintetic respective. corelatii care se stabilesc ca si la balnta precedenta. .2. trebuie sa fie egal cu totalul sumelor debitoare ale contului sintetic.1. Ele sunt utilizate numai in verificarea conturilor de mijloace economice cu continut material. trebuie sa fie egal si de acelasi sens cu soldul contului sintetic. n * * Denumirea analitice conturilor TOTAL SUME Debitoare Creditoare SOLD TOTAL Contul sintetic creditori 2. aceasta balanta analitica nu are egalitati in cadrul sau.2. astfel: totalul sumelor debitoare al tuturor analiticelor din balanta. decat atunci cand conturile analitice sunt soldate. adica atunci cand totalul coloanei sold este zero.

Balanta de verificare analitica pentru conturile bifunctionale Ca mod de prezentare. balanta de verificare analitica a conturilor bifunctionale cuprinde doua perechi de coloane: una pentru sume debitoare si creditoare si alta pentru solduri debitoare si creditoare. 17 . Deci.BALANTA DE VERIFICARE ANALITICA A CONTULUI “MATERII PRIME” Conturile analitice 1 2 .2. acesta prezinta particularitatea ca in timp ce contul sintetic are in orice moment un singur fel de sold. iar altele sold creditor. unele sold debitor. conturile analitice pot avea. ea se aseamana cu balanta de sume si solduri. numai prin insumarea lor algebrica. In ceea ce priveste corelatia dintre soldul contului sintetic si soldurile analiticelor sale. . .2. cu singura deosebire ca intre totalul coloanelor perechi nu exista egalitati. n * * Denumirea conturilor analitice Felul etalonului natural CANTITATI Intrari Iesiri Stoc TOTAL SUME Debitoare Creditoare SOLDURI * Contul sintetic “Materii prime” TOTAL 2. Ca urmare a acestui fapt totalul soldurilor debitoare sau creditoare ale conturilor analitice pot fi egal si de acelasi sens cu soldul contului sintetic respective.2.

BALANTA DE VERIFICARE ANALITICA A CONTULUI SINTETIC “DECONTARI INTRE UNITATE SI SUBUNITATI” Simbolul conturilor Denumirea analitice conturilor analitice 1 2 .INTOCMIREA BALANTEI DE VERIFICARE Balantele de verificare se intocmesc lunar si ori de cate ori este necesar. n * * TOTAL SUME DebiCreditoare toare SOLDURI DebiCreditoare toare TOTAL Contul sintet: “Decontari intre unitate si subunitati” 2. Pentru intelegerea modului de intocmire a balantei de verificare a conturilor sintetice.  se aduna coloanele balantei conturilor si se verifica egalitatile dintre coloanele perechi. 18 . pana la data cand urmeaza a se intocmi balanta de verificare.3. numai dupa aceea se va realize balanta conturilor. in scopul verificarii exactitatii inregistrarii operatiilor economice in conturi si pentru intocmirea bilantului contabil. In vederea intocmirii balantei de verificare se efectueaza urmatoarele lucrari:  se trec toate operatiile din evidenta cronologica (Registrul Jurnal) in evidenta sistematica (Registrul Cartea Mare). se porneste de la deschiderea conturilor pe baza bilantului initial.  se totalizeaza sumele din debitul si creditul conturilor deschise si se determina soldul lor. se continua inregistrarea operatiilor economice effectuate intr-o luna in evidenta cronologica si evidenta sistematica si. .  se transpun datele din conturi in formularul de balanta de verificare.

5121 ct.se inregistreaza amortizarea cladirii de 200lei: 6811=2812 200 200 .se inregistreaza plata prin caserie a unei datorii fata de furnizori de 200lei 401 = 5311 200 200 .04 urmatoarele sume precedente ( cumulate pe patru luni): Simbol cont ct.se inregistreaza incasarea de la clienti a creantei in suma de 300lei. 1012 ct. prin cont: 5121 = 4111 300 300 .se inchid conturile de cheltuieli prin contul 121: 121 = % 300 6812 200 601 100  Se preiau sumele din Registrul Jurnal in Cartea Mare ( se inregistreaza sistematic): 19 . 6811 ct. 5311 ct. 2812 ct.200 800 1.500 100 1. 301 ct. 701 SpD 700 2000 300 800 1.300  In timpul lunii se inregistreaza cronologic urmatoarele operatiuni ( in Registrul Jurnal): .300 SpC 1. 4111 ct.500 400 200 100 200 500 800 TSpC = 7. 601 ct. 401 ct.se inregistreza consum de materii prime de 100lei 601 = 301 100 100 . 121 ct.Trebuie sa avem corelatia: TOTAL RULAJE din balanta de verificare = TOTAL RULAJE din Registrul Jurnal Exemplu: O societate comerciala are la 01.000 600 400 200 500 800 TSD = 7. 212 ct.

∑ Sfd = ∑ Sfc Se preiau in balanta. ∑ Rd = ∑ Rc 3. ∑ Sid = ∑ Sic 2. 20 . total sume precedente si rulaj luna.D 200 RD=200 D 300 RD=300 D 200 RD=200 D 100 RD=100 6811 200 RC=200 5121 C D 2812 200 RC=200 C C D 411 300 RC=300 C 401 C D 5311 200 RC=200 301 100 RC=100 C 601 100 RC=100 C D C D 300 RD=300 121 C Pornind de la aceste date se intocmeste balanta de verificare cu patru serii de egalitati: 1. ∑ Tsd = ∑ Tsc 4. se calculeaza total sume si solduri finale.

 totalul rulajelor creditoare ale conturilor analitice trebuie sa fie egal cu rulajul creditor al contului sintetic.100 TSD = TSC = 8.300 TRD = TRC = 1. finite TOTAL Sume precedente D C 700 2000 300 800 1000 600 400 200 500 800 TSpD= 7300 100 800 1500 100 1500 400 200 100 200 500 800 TSpC= 7300 Rulaj luna D 300 200 300 100 200 TRD= 1100 C 200 100 300 200 100 200 TRC= 1100 Total sume D 1000 2000 300 1000 1000 900 400 300 700 800 TSD= 8400 C 1200 800 1700 200 1500 700 200 300 300 700 800 TSC= 8400 Sold final D 200 2000 100 300 700 100 TSfD= 3400 C 1200 1700 500 TSfC= 3400 Se observa respectarea egalitatilor: TSpD = TSpC = 7. Spre deosebire de balantele de verificare a conturilor sintetice care se bazeaza pe egalitati valorice intre totalurile coloanelor perechi.  totalul rulajelor debitoare ale conturilor analitice trebuie sa fie egal cu rulajul debitor al contului sintetic.Simbol cont 1012 121 212 2812 301 401 4111 5121 5311 601 6811 701 Denumire cont Capital social Profit-pierdere Cladiri Amortizare cladiri Materii prime Furnizori Clienti Banca Casa Cheltuieli materii prime Cheltuieli cu amortizarea Venituri vanzari prod. In cazul conturilor sintetice bifunctionale pot exista situatii in care conturile analitice desfasurate au unele solduri debitoare iar altele 21 . balantele de verificare a conturilor analitice asigura controlul exactitatii inregistrarilor prin urmatoarele corelatii valorice:  totalul soldurilor initiale ( debitoare sau creditoare.  totalul soldurilor finale ( debitare sau creditoare ) ale conturilor analitice trebuie sa fie egal cu soldul final ( debitor sau creditor ) al contului sintetic respective.300+1. Aceste balante indeplinesc functia de verificare a exactitatii inregistrarii operatiilor economice in conturile analitice precum si de legatura intre conturile sintetice si conturile analitice.400 Pentru confruntarea periodica a miscarii si soldului pentru fiecare cont sintetic cu inregistrarile din toate conturile sale analitice se folosesc balante de verificare ale conturilor analitice.100) TSfD = TSfC = 3. dupa caz ) ale conturilor analitice trebuie sa fie egal cu soldul initial ( debitor sau creditor ) al contului sintetic respective.400( 7.

ERORI DE INREGISTRARE. Ca urmare a acestei situatii. respective.  erori de stabilire a sumelor in formulele contabile din evidenta cronologica.solduri creditoare. Folosirea calculatoarelor electronice in munca de contabilitate elimina erorile de inregistrare contabila ce pot fi identificate cu ajutorul balantelor de verificare. totalul soldurilor debitoare si creditoare ale conturilor analitice pot fie gal si de acelasi semn cu soldul contului sintetic. dupa posibilitatile de identificare. Erorile de intocmire a balantei de verificare se grupeaza astfel:  erori care se produc cu acozia adunarii coloanelor balantei de verificare si care se identifica prin repetarea calculelor. Erorile de inregistrare contabila.  erori de inregistrare in evidenta sistematica. INDENTIFICABILE CU AJUTORUL BALANTEI DE VERIFICARE Balantele de verificare servesc si la identificarea erorilor de inregistrare contabila care afecteaza egalitatile ce trebuie sa existe intre coloanele perechi si corelatiile dintre ele. De remarcat faptul ca toate aceste erori pot sa apara in conditiile inregistrarii manuale a operatiilor economice.4. se impart in doua categorii: a) erori de inregistrare contabila care pot fi identificate prin lipsa unor egalitati valorice din cadrul balantelor de verificare tabelare ale conturilor sintetice. numai prin insumarea lor algebrica. 22 .  erori de stabilire a elementelor valorice ale conturilor. 2. Identificare si inlaturarea acestir erori de inregistrare contabila se realizeaza in ordinea inverse celei in care s-au desfasurat lucrarile de intocmire a balantei de verificare. 2. b) erori de inregistrare contabila care pot fi identificate prin lipsa unor corelatii valorice din cadrul balantei de verificare sah a conturilor sintetice si a balantelor de verificare ale conturilor analitice.4. Erorile de inregistrare contabila care se pot identifica prin lipsa unor egalitati valorice din cadrul balantelor de verificare tabelare ale conturilor sintetice Din aceasta grupa de erori fac parte:  erori de intocmire a balantelor de verificare.1.

 erori de inregistrare in evidenta cronologica. adica prin confruntarea tuturor elementelor valorice transcrise in balanta de verificare cu cele din evidenta sistematica. Aceste erori se identifica prin puncture. apar anumite anomalii in conturi. Erori de stabilire a sumelor din formulele contabile se datoreaza adunarii gresite a sumelor in cadrul formulelor contabile complexe in evidenta cronologica.  drepturi de creanta neincasate sau datorii banesti neachitate in termenele stabilite. Erorile de inregistrare contabila care se pot identifica prin lipsa unor corelatii valorice din cadrul balantei de verificare sah a conturilor sintetice si a balntelor de verificare a conturilor analitice Principalele categorii de erori sunt:  omisiunile de inregistrare contabila. Identificarea lor se realizeaza prin punctarea intre cele doua register. Erori de stabilire a elementelor valorice ale conturilor se datoreza unor calcule gresite. cum ar fi:  solduri debitoare la conturi de pasiv sau solduri creditoare la conturi de active. Erori de inregistrare in evidenta sistematica se datoreaza transcrierii gresite a unor sume din Registrul Jurnal in Registrul Cartea Mare. Identificarea si corectarea acestor erori se face prin repetarea calculelor din cadrul fiecarui cont in parte. rulajelor si soldurilor conturilor din Registrul Cartea Mare in formularul de balanta de verificare. Aceste erori se identifica prin refacerea calculelor formulelor contabile complexe si prin punctarea acestor inregistrari cu documente care au stat la baza lor.2. Datorita acestor erori. totalul sumelor si soldurilor conturilor. Astfel de erori se identifica prin: punctarea documentelor care au stat la baza inregistrarilor. Aceste erori pot fi descoperite si prin analiza logica a corelatiilor valorice ce trebuie sa existe in cadrul balantelor de verificare ale conturilor analitice.4. Erori de compensatie se datoreaza transcrierii gresite a unor sume din documente in Registrul Jurnal sau din acesta in Registrul Cartea 23 . 2. efectuate cu ocazia stabilirii rulajelor. Omisiunile de inregistrare contabila constau in faptul ca anumite operatii economice au ramas neinregistrate in contabilitatea curenta.  erorile de imputatie.  erorile de compensatie. erori ce apar cu ocazia transcrierii sumelor. fie ca urmare a reclamatiilor primite de la corespondentii unitatii in legatura cu operatiile economice respective.

Mare.  inregistrarea unei operatii economice de doua ori. precum si in urma reclamatiilor primite de la terti. atat in debit cat si in credit. Erorile de imputatie se datoreaza transcrierii unor sume exacte ca marime.  intocmirea corecta a formulei contabile dar cu alta suma. Erorile de inregistrare in evidenta cronologica se produc datorita urmatoarelor cauze:  stabilirea gresita a unor conturi corespondente. cele doua categorii de erori se compenseaza reciproc. Aceste erori se identifica ca in cazul precedent. in sensul ca s-a trecut o suma in plus intr-o parte a unui cont sau a mai multor conturi si o alta suma in minus. Pe total. erorile de compensatie si erorile de imputatie. care pe langa unele egalitati valorice. reda si corespondenta conturilor. egala cu aceea trecuta in plus. Aceste erori pot fi indentificate cu ajutorul balantei de verificare sah. insa nu in conturile la care trebuiau sa fie trecute. 24 . Identificarea acestor erori este posibila datorita soldurilor nefiresti ce apar la unele conturi analitice. din evidenta cronologica in evidenta sistematica. ci in alte conturi care nu corespund continutului economic al operatiei respective. in aceeasi parte a altui cont sau a altor conturi.  inversarea formulei contabile. Se pot identifica astfel corespondentele eronate intre anumite conturi.

CERBUL CARPATIN IMPEX SRL PREZINTA LA 1 Martie 2007 urmatoarea situatie economico-financiara: ACTIV Denumirea posturilor Cheltuieli de constituire Alte imobilizari necorporale Utilaje Mijloace de transport Titluri de participare Materii prime Piese de schimb Marfuri Clienti Conturi la banci Casa in lei TOTAL ACTIV PASIV Denumirea posturilor Sume Capital social subscris 350. Aportul este adus astfel: .L. Cheltuielile ocazionate de aceasta operatie au fost de 800lei.CAPITOLUL 3 MONOGRAFIA CONTABILA LA S. S.un echipament tehnologic 6000lei .C. acestea au fost achitate ulterior prin banca. 25 .numerar in caserie 1000lei 2. cu suma de 14000lei. TVA 19%.R.C.00 varsat Rezerve legale 2200 Rezultatul reportat Credite bancare Diferente de pret marfuri Furnizori TVA de plata TVA neexigibil 4500 16000 la 12000 22000 12800 5700 Sume 1200 3000 15000 14000 2800 8000 4500 35700 8200 16000 1800 110200 TOTAL PASIV 110200 In cursul lunii Martie s-au efectuat urmatoarele operatii economico-financiare: 1.CERBUL CARPATIN IMPEX S. Cerbul Carpatin Impex SRL hotaraste majorarea capitalului social prin cooptarea de noi asociati. S.C.disponibil in cont 7000 lei .

Regularizarea TVA-ului. valoare la pret de achizitie 4500lei.ec. SUME Explicatii CORESPONDENTE CONTURILE Debitoare Creditoare 1 1 2 01. REGISTRUL JURNAL Data inregistrarii Documentul Nr. inregistrati fondul de salarii. Se inchid conturile de venituri si cheltuieli. S-au dat in consum materii prime in valoare de 2500lei pe baza bonului de consum. Se retrage un asociat care detine un capital in valoare de 2000lei. incaseaza de la clientul respective prin banca suma de 15000lei. cu factura fiscala. 10. Se achita prin banca 3000lei. TVA 19% iar adaosul commercial de 60%. Se achizitioneaza materii prime de la furnizori. 9. Se depune numerar din caserie in contul de la banca. 4.03 3 Hot. S-a descarcat gestiunea marfurilor vandute. Aga. 11. in valoare de 11500lei.3. iar pentru diferenta se emite o fila C.1 Hot. 5. inchiderea contului 691. Vanzarile de marfuri in luna martie prin magazine au fost de 11900 lei inclusive TVA. soc. 26 . Transformare cap.C.2 4 Subscriere cap. S-a executat o lucrare catre un client in valoare de 25000lei. Pe baza listei de avans chenzinal s-au acordat avansuri chenzinare salariatilor in suma de 1200lei.03 02.03 Hot. De asemenea se achita prin banca furnizorilor cu numerar suma de 500lei. Se achita prin banca furnizorilor suma de 5000lei. 7. TVA 19%.op. achitat prin banca. TVA 19%. Aga. Varsarea aporturilor 5 456”Decontari cu asociatii/ actionarii” = 1011”Capital social subscris nevarsat” 6 14000 7 14000 14000 % = 456”Decontarii cu 2131”Echipamente tehnologice asociatii/actionarii” 5121”Conturi la banci in lei” 5311”Casa in lei” 1011”Capital social = 1012”Capital social 6000 7000 1000 14000 14000 02. 6. Calculul si inregistrarea impozitului pe profit. 8.E. S-au achizitionat marfuri pentru comertul cu amanuntul in valoare de 9000lei. Fondul total de salarii a fost de 3000lei. retinerile legale (I/s=180) Si celelalte contributii ale firmei la asigurari si protectia sociala. Se achita suma de 1500lei prin banca reprezentand TVA de plata datorat.

03 11.P.H. 19788 Achizitionare de materii prime Plata facturii 5355 4500 855 4500 3000 1500 2500 2500 10710 9000 1710 8136 5400 2736 11900 10000 1900 11900 3918 1900 6081 29750 25000 4750 1500 11500 11500 5000 500 1200 1500 11500 11500 5000 500 1200 06.2 B.03 Executarea lucrari unei % = 371”Marfuri” 378”Diferente de pret la marfuri” 4428”TVA neexigibila” 607”Cheltuieli cu marfurile” 4111”Clienti” = % 704”Venituri din lucrari exec.R.03 08.P.03 3 03.03 07. prin cas Acordarea avansului 27 .03 O.122 Scoaterea gestiune din 6 09.4512 Ch.1 Ch.F.03 C. si servicii prestate” 4427”TVA colectata” 5121”Conturi la banci in = 4111”Clienti” lei” 581”Viramente interne” = 5311”Casa in lei” 5121”Conturi la banci = 581”Viramente interne” in lei” 401”Furnizori” = 5121”Conturi la banci in lei” 401Furnizori” = 5311”Casa in lei” 425”Avansuri acordate = 5311”Casa in lei” personalului” 10.03 Bon con.03 M. avans Plata furnizorului Achit. com. si TVA neexigibila 07.03 M.H.121 Vanzarea materiilor prime 09.2 03.03 C.03 5 06.O. 44 F.F.03 10.03 F.567 Incasarea creantei Depunerea 11.03 04.568 List. 133 Darea in consum a materiilor prime Achizitionare marfuri Ad. de constituire 03.H.O.03 7 12. 2311 Achitarea facturii Retragerea actionarului Achitarea actionarului subscris nevarsat” subscris varsat” % = 404”Furnizori de 201”Cheltuieli de imobilizari” constituire” 4426”TVA deductibila” 404”Furnizori de = 5121”Conturi la imobilizari” banci in lei” 1012”Capital social subscris = 456”Decontari cu varsat asociatii/actionarii” 456”Decontari cu asociatii/ = 5121”Conturi actionarii” curente la banci in lei” % = 401”Furnizori” 301”Materii prime” 4426”TVA deductibila” 401”Furnizori” = % 5121”Conturi curente la banci in lei” 403”Efecte de platit” 601”Cheltuieli cu materiile = 301”Materii prime” prime” % = 401”Furnizori” 371”Marfuri” 4426”TVA deductibila” 371”Marfuri” = % 378”Diferente de pret la marfuri” 4428”TVA neexigibila” 5311”Casa in lei” = % 707”Venituri din vanzarea marfurilor” 4427”TVA colectata” 952 800 152 952 2000 2000 952 2000 2000 4 04.03 Aga. 33512 N.O.566 C. furn. Aga. 45327 O. 5432 Hot.

03 18.03 20.03 16. Boli profesionale 660 210 90 15 22 660 210 90 15 22 635”Cheltuieli cu alte = 446”Alte impozite. Inregistrarea fondului de salarii Inregistrarea retinerilor 641”Cheltuieli cu salariile = 421”Personal-salarii personalului” datorate” 421”Personal-salarii = % datorate” 4312”Contributia personalului la asigurarile sociale” 4372”Contributia personalului la fondul de somaj” 4314”Contributia angajatilor pentru asigurarile sociale de sanatate” 444”Impozitul pe venituri de natura salariilor” 425”Avansuri acordate personalului” 6451”Contributia unitatii la asigurarile sociale” 6453”Contributia angajapentru asigurarile sociale de sanatate “ 6452”Contributia unitatii pentru ajutorul de somaj” 6451”Contributia unitatii la asigurarile sociale” = 4311”Contributia unitatii la asigurarile sociale” = 4313”Contributia angajatorului pentru asigurarile sociale de sanatate” = 4371”Contributia unitatii la fondul de somaj” = 4311”Contributia unitatii la asigurarile sociale” 3000 1890 3000 285 30 195 180 1200 15.03 List.03 15. Stat sal.M. Stat sal.03 Inchiderea conturilor cheltuieli de 28 . si servicii prestate” 707”Venituri din vanzarea marfurilor” 121”Profit si pierdere” = % 601”Cheltuieli cu materiile prime” 607”Cheltuieli privind marfurile” 641”Cheltuieli cu salariile personalului” 6453”Contributia angajatorului pentru asigurarile sociale de sanatate” 6452”Contributia unitatii pentru ajutorul de somaj” 635”Cheltuieli cu alte impozite. Stat sal.13. Inregistrarea CAS angajator Inregistrarea CASS angajator Inregistrarea somaj angajator C.03 Stat sal.taxe si varsaminte si varsaminte asimilate asimilate” 8 9 10 22.taxe si varsaminte asimilate” 6451”Contributia unitatii la asigurarile sociale” = 6650 1500 25000 10000 12578 2500 6081 3000 210 90 22 675 2717 3933 1500 35000 26.03 Stat sal. TVA Regularizare TVA Plata TVA Inchiderea conturilor venituri 4427”TVA colectata” de % 4426”TVA deductibila” 4423”TVA de plata” 4423”TVA de plata” = 5121”Conturi la banci in lei” % = 121”Profit si pierdere” 704”Venituri din lucrari exec.03 24. Stat sal. taxe impozite.03 21.03 23. Stat sal.

03 27. I/P Inregistrarea I/P Inchiderea contului 691 691”Cheltuieli cu impozitul = 441”Impozitul pe profit/ pe profit” venit” 121”Profit si pierdere” = 691”Cheltuieli cu impozitul pe profit” 5605 5605 5605 5605 REGISTRU CARTEA MARE D 201”Cheltuieli de constituire” C SID=120 800 RD=800 RC=0 TSD=2000 TSC=0 SFD=2000 D 2131”Utilaje” C SID=15000 6000 RD=6000 RC=0 TSD=21000 TSC=0 SFD=21000 D 301”Materii prime “ SID=8000 4500 2500 RD=4500 RC= 2500 TSD=12500 TSC=2500 SFD=10000 D D 208 “ Alte imob.11 27. necorp.03 Decl.” C SID=3000 RD=0 TSD=3000 RC=0 TSC=0 SFD=3000 2133”Mijloace de transport” C SID=14000 RD=0 TSD=14000 RC=0 TSC=0 SFD=14000 C C D 261”Titluri de participare” SID=2800 RD=0 RC=0 TSD=2800 TSC=0 SFD=2800 D 4111”Clienti “ SID=8200 29750 15000 RD=29750 RC=15000 TSD=37950 TSC=15000 SFD=22950 C D 5121”Conturi la banci … “ C SID=16000 952 7000 10000 26500 RD=33500 RC=12452 TSD=49500 TSC=12452 SFD=37048 29 .

D 1012”Capital subscris varsat” C SIC=35000 2000 14000 RD=2000 RC=14000 TSD=2000 TSC=49000 SFC=47000 D 1061”Rezerva legala” SIC=2200 RC=0 TSC=2200 C RD=0 TSD=0 SFC=2200 D 3024”Piese de schimb” SID=4500 RD=0 RC=0 TSD=4500 TSC=0 SFC=4500 C D 1621”Credite bancare…” C SIC=16000 RD=0 RC=0 TSD=0 TSC=16000 SFC=16000 D 401”Furnizori” C SIC=22000 4500 5355 5000 10710 500 RD=10000 RC=16065 TSD=10000 TSC=38065 SFC=28065 D 421”Personal-salarii…” 1890 RD=1890 TSD=1890 SFC=1110 C D D SID=35700 9000 8136 RD=17136 TSD=52836 371”Marfuri 11900 RC=11900 TSC=11900 SFD=40936 C 1011”Capital subscris…” C 14000 RD=14000 TSD=14000 = 14000 RC=14000 TSC=14000 3000 RC=3000 TSC=3000 D 456”Decontari cu act…” C 14000 14000 2000 2000 RD=16000 RC=16000 TSD=16000 TSC=16000 = 30 D 117”Rezultatul reportat” C SIC=4500 RC=0 TSC=4500 RD=0 TSD=0 SFC=4500 .

D 5311”Casa in lei” C SID=1800 1000 11500 11900 500 1200 RD=12900 RC=13200 TSD=14700 TSC=13200 SFD=1500 D 1500 4423”TVA de plata ” SIC=12800 3933 RC=3933 TSC=16733 C RD=1500 TSD=1500 SFC=15233 D 6081 607” Ch cu marfurile” 6081 RC=6081 TSC=6081 = C D 404”Furnizori de imobilizari” RC=952 TSC=952 = C RD=6081 TSD=6081 RD=952 TSD=952 D 4426”TVA deductibila” C 1710 152 2717 855 RD=2717 RC=2717 TSD=2717 TSC=2717 = D RD=0 TSD=0 403”Efecte de platit” 1500 RC=1500 TSC=1500 SFC=1500 C D D 2500 601”Ch cu materiile prime” 2500 RC=2500 TSC=2500 = C C RD=2500 TSD=2500 4428”TVA neexigibila” SIC=5700 1900 2736 RD=1900 RC=1053 TSD=1900 TSC=8436 SFC=6536 D 707”Venituri din vanz…” C 10000 RD=10000 TSD=10000 10000 RC=10000 TSC=10000 D 4427”TVA colectata” C SIC=0 6650 1900 4750 RD=6650 RC=6650 TSD=6650 TSC=6650 31 .

din lucrari exe.= D 704”V.” SIC=0 30 RC=30 TSC=30 C D 444”Impozitul pe salarii” SIC=0 180 RD=0 RC=180 TSD=0 TSC=180 C 32 .” SID=0 675 675 RD=675 RC=675 TSD=675 TSC=675 = C D RD=0 TSD=0 SFC=30 4372”Contributia….” 15 660 RC=675 TSC=675 C D 6451”Contributia….” 210 RC=210 TSC=210 C D 6022”Cheltuieli cu combust…”C 210 RD=210 TSD=210 210 RC=210 TSC=210 D RD=0 TSD=0 4311”Contributia….” 90 RC=90 TSC=90 D 542”Avansuri de trezorerie” C SID=0 800 800 RD=800 RC=800 TSD=800 TSC=800 D RD=0 TSD=0 4313”Contributia….” SID=0 25000 25000 RD=25000 TSD=25000 RC=25000 TSC=25000 = C C D 11500 RD=11500 TSD=11500 = 581”Viramente interne” 11500 RC=11500 TSC=11500 = C D RD=0 TSD=0 4371”Contributia….

D SID=0 RD=0 TSD=0 SFC=285 4312”Contrib…. 285 RC=285 TSC=285 C D 4314”Contributia……” SIC=0 195 RC=195 TSC=195 C RD=0 TSD=0 SFC=195 D 641”Ch cu salariile” 3000 RC=3000 TSC=3000 = C 3000 RD=3000 TSD=3000 D 425”Avansuri acordate…” SID=0 1200 1200 RD=1200 RC=1200 TSD=1200 TSC=1200 = C D 641”Cheltuieli cu salariile…” C SID=0 6000 6000 RD=6000 RC=6000 TSD=6000 TSC=6000 = D 4312”Contributia…” C SIC=0 570 RD=0 RC=570 TSD=0 TSC=570 SFC=570 D 4314”Contributia…” C SIC=0 390 RD=0 RC=390 TSD=0 TSC=390 SFC=390 4372”Contributia…” C SIC=0 60 RD=0 RC=60 TSD=0 TSC=60 SFC=60 D D 444”Impozitul pe venituri…” C SIC=0 1350 1320 RC=1350 D 6451”Contributia…” C 960 30 RD=1350 RD=0 33 RC=960 .

TSD=1350 TSC=1350 = D TSD=0 SFC=960 TSC=960 D 4311”Contributia…” C SIC=0 652 1320 30 RD=652 RC=1350 TSD=652 TSC=1350 SFC=697 D 4313”Contributia…” C SIC=0 420 RD=0 RC=420 TSD=0 TSC=420 SFC=420 D 4371”Contributia…” C SIC=0 180 RD=0 RC=180 TSD=0 TSC=180 SFC=180 D 446”Alte impozite.taxe…” C SIC=0 45 RD=0 RC=45 TSD=0 TSC=45 SFC=450000 6453”Contributia…” C SID=0 420 420 RD=420 TSD=420 RC=420 TSC=420 = D 6452”Contributia…” C SID=0 180 180 RD=180 RC=180 TSD=180 TSC=180 = D 635”Cheltuieli cu alte…” C SID=0 45 45 RD=45 RC=45 TSD=45 TSC=45 = D 423”Personal-ajutoare…” C SIC=0 652 652 RD=652 RC=652 TSD=652 TSC=652 = D 704”Venituri din lucr…” C SIC=0 12000 12000 RD=12000 RC=12000 TSD=12000 TSC=12000 D 667”Cheltuieli privind…” C SID=0 126 126 RD=126 RC=126 TSD=126 TSC=126 34 .

” 22 RD=0 RC=22 TSD=0 TSC=22 SFC=22 C D 635”Cheltuieli…….” 22 22 RD=22 RC=22 TSD=22 TSC=22 C = BALANTA DE VERIFICARE LA 31 MARTIE 2008 Simb.” 90 RC=90 TSC=90 C D 121”Profit si pierdere” C 5605 RD=5605 TSD=5605 RC=0 TSC=0 SFD=5605 D 691”Cheltuieli cu imp…” C SID=0 5605 5605 RD=5605 RC=5605 TSD=5605 TSC=5605 = D 441”Impozitul pe profit…” C SIC=0 5605 RD=0 RC=5605 TSD=0 TSC=5605 SFC=5605 D 446”Alte imp…. conturiDenumirea conturilor Solduri initiale Debitoare Creditoare Rulaje luna curenta Debitoare Creditoare Total sume Debitoare Creditoare Solduri finale Debitoare Creditoare 35 .D 90 RD=90 TSD=90 6452”Contributia …..

nevarsat Capital sub. Contrib. la fondul… Impozitul pe profit/venit TVA de plata TVA deductibila TVA colectata TVA neexigibila Imp.. Contrib. pe venit de nat. angaj.S. Contrib. unit. angaj. Echipamente tehnologice Mijloace de transport Titluri de participare …. taxe si varsam… Decont. soc. asig…. pe profit V. taxe… Ch.. pers. din lucrari executate… V. Alte imob.S. soc. necorp. cu materiile prime Ch. varsat Rezerve legale Rezultatul reportat Profit si pierdere Credite bancare pe termen. Contrib. cu sal. privind C. pt. Ch.lor 1011 1012 1061 117 121 1621 201 208 2131 2133 261 301 3024 371 378 401 403 404 4111 421 425 4311 4312 4313 4314 4371 4372 441 4423 4426 4427 4428 444 446 456 5121 5311 581 601 607 635 641 6451 6452 6453 691 704 707 Capital sub. de pret la marfuri Furnizori Efecte de platit Furnizori de imobilizari Clienti Personal-salarii datorate Avansuri acordate person. privind somajul Ch. personalului Ch.A. Materii prime Piese de schimb Marfuri Dif.A. Alte imp. asig…. Ch. cu imp. Contrib./actionari Conturi la banci in lei Casa in lei Viramente interne Ch. unit. cu alte imp. la fondul… Contrib. Cheltuieli de cons.. privind marfurile Ch. pt. din vanzarea marfurilor Total 1200 3000 15000 14000 2800 8000 4500 35700 8200 16000 1800 110200 35000 2200 4500 16000 12000 22000 12800 5700 110200 14000 2000 5605 800 6000 4500 4500 17136 10000 952 29750 1890 1200 15000 2717 6650 1900 16000 33500 12900 11500 2500 6081 22 3000 675 90 210 5605 25000 10000 251037 14000 140000 2200 4500 16000 2500 11900 5400 16065 1500 952 15000 3000 1200 675 285 210 195 90 30 5605 3933 2717 6650 2736 180 22 16000 12452 13200 11500 2500 6081 22 3000 675 90 210 5605 25000 10000 251037 14000 2000 5605 2000 3000 21000 14000 2800 12500 4500 52836 10000 952 37950 1890 1200 1500 2717 6650 1900 16000 49500 14700 11500 2500 6081 22 3000 675 90 210 5605 25000 10000 351237 14000 49000 2200 4500 16000 2500 11900 17400 38065 1500 952 15000 3000 1200 675 285 210 195 90 30 5605 16773 2717 6650 8436 180 22 16000 12452 13200 11500 2500 6081 22 3000 675 90 210 5605 25000 10000 351237 5605 2000 3000 21000 14000 2800 10000 4500 40936 22950 37048 1500 149738 47000 2200 4500 16000 17400 28065 1500 1110 675 285 210 195 90 30 5605 15233 6536 180 22 149738 CAPITOLUL 4 36 . pers. la asig. la asig. cu asoc. sal.S. privind C.

Ea indeplineste functia de control a corectitudinii dublei inregistrari. foloseste o serie de documente de evidenta.). Bon consum. Factura fiscala. ele consemnand pentru prima data fenomenul la data si la locul de producere. balanta de verificare asigura legatura dintre cont si bilant. care sa permita intocmirea situatiilor centralizate privind situatia patrimoniului. Acestea sunt documente justificative ( Nota de receptie. Deci. documentele primare sunt insuficiente. 37 .Concluzii si propuneri In lucrarea de fata am prezentat Balanta de verificare ca procedeu al metodei contabilitatii. contabilitatea inregistreaza cronologic si sistematic operatiunile economice care afecteaza patrimoniul societatii comerciale.R. Acest instrument este Balanta de verificare. Dupa inregistrarea operatiunilor in conturi. Acestea se intocmesc lunar. Dar. mijloacelor si procedeelor economice inregistrate in conturi.L. pentru a sintetiza informatiile pana la raportarea lor in documente de sinteza (in bilantul contabil). oferind informatii centralizate asupra surselor. apare necesitatea unui instrument care sa asigure preluarea rapida si centralizata a informatiilor. Balanta de verificare este procedeul contabil ce asigura preluarea sumelor din conturi in bilantul contabil. In capitolul 1 am prezentat societatea comerciala Cerbul Carpatin Impex S. Sunt necesare documente cu caracter complex. Totusi. necesitand verificari suplimentare. Obiectul de activitate principal al acestei firme este aprovizionarea si desfacerea cu amanuntul a marfurilor alimentare si nealimentare a produselor complementare. In capitolul 2 am prezentat Balanta de verificare ca metoda a contabilitatii din punct de vedere teoretic. Dupa cum stim. Unele documente au caracter primar. Stat de salarii etc. Balantele de verificare se pot clasifica dupa natura conturilor si dupa numarul de egalitati pe care le contin. pentru a le transpune in bilantul contabil. Acestea sunt registrele contabile. exista si tipuri de erori ce nu se pot identifica cu ajutorul balantei. Pentru acestea.

dar cum eu sunt doar o eleva nu prea am ce comenta in aceasta privinta.L. din foarte multe puncte de vedere. cu toate ca unii experti contabili mi-ar da dreptate.R. Din punctul meu de vedere ii lipsesc aspecte foarte importante aferente planului de conturi sau a inregistrarii unor operatiuni. BIBLIOGRAFIE 38 .C. In concluzie si mai ales in opinia mea contabilitatea zilelor noastre are multe erori.Cerbul Carpatin Impex S.In capitolul 3 am incercat sa prezint pe scurt esentialele operatiuni care au avut loc in cursul unei luni la S. are multe lucruri care ii lipsesc.

2000 Contabilitatea intreprinderii. Mihai Ristea 10. Editura Margaritar. 2000 Contabilitate – manual pentru clasa a X-a. *** 2. Mihai Epuran. 1994 Bazele contabilitatii. 1997 Contabilitatea in comertul exterior. Valeria Babaita 6.I. Editura Economica. Bucuresti. Bucuresti. Bucuresti. Octavian Bojian 4. Dumitru Visan Legea contabilitatii. Editura All Educational. Editura de Vest. Bucuresti. Octavian Bojian 5. Editura Didactica si Pedagogica. Bucuresti. nr. Ministerul Finantelor 3. 82/1991 Sistemul contabil al agentilor economici. Violeta Isai 8. vol. 1999 39 . Editura Economica. 1994 Contabilitatea financiara. Bucuresti.1. Bucuresti. Gheorghe Negoescu 9. Editura Economica. 1999 Bazele contabilitatii. Bucuresti. Violeta Isai. Violeta Isai 7. Timisoara. Editura Didactica si Pedagogica. 2000 Aplicatii de contabilitate financiara. 1997 Contabilitatea intreprinderilor. Editura Eficient.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful