CRESTEREA CHINCHILLEI PENTRU BLANA

CHINCHILA. PREZENTARE GENERALA Chinchila face parte din familia rozatoarelor. Ea este originara din tari cum ar fi Argentina, Bolivia, Chile.

Este un animal acoperit cu blana traind libera pe vârfurile muntilor pâna la înaltimii de aproape de 3000 m. Chinchila s-a adaptat bine la diferente mari de temperatura, zi - noapte, umiditate mica, ceea ce face ca ea sa reziste o mare perioada de timp fara apa. Fiind rozatoare ea se hraneste cu ierburi, seminte, radacini, tulpini, frunze ale unor arbusti. Chinchila poate fi confundata cu veverita, deoarece are coada lunga, membrele din fata scurte prevazute cu 5 degete, iar cele din spate lungi prevazute cu 4 degete. Membrele sunt folosite atât pentru deplasare cât si pentru apucarea hranei. Chinchilele au greutati variabile în functie de vârsta si de sex. Astfel masculii sunt mai usori decât femelele ei având greutati între 250 - 500 grame. De asemenea atât temperatura corpului cât si activitatea cardiaca si respiratorie depind de vârsta animalului. Chinchila este valoroasa prin blana ei dar si prin carne. Astfel cine se hotaraste sa creasca chinchile, pe lânga blana, va avea un profit ce nu este de neglijat prin vânzarea carnii cu care se hranesc alte animale cu blana cu o importanta deosebita la rândul lor. Chinchila este un animal nocturn care se hraneste numai cu nutreturi. Ea se adapteaza foarte usor cresterii în captivitatenefiind deloc pretentioasa. Ea este blânda si cu ea se poate lucra foarte bine. Daca este prinsa ea nu musca, nu zgârie, nu se zbate. Îi place sa fie mângâiata, tinuta în brate.
IMPORTANT! În cazul în care este speriata, chinchila sufera un fenomen ciudat. Rezultatul acestei actiuni îl constituie caderea parului si împrastie un miros puternic de migdale. De asemenea elimina un puternic miros de urina.

Din punct de vedere economic, acest lucru este negativ, deoarece blana se reface foarte greu (dupa câteva luni) si poate sa nu mai ajunga la calitatea dorita. De aceea trebuie sa lucram prudent si cu blândete cu ele. Chinchila se hraneste numai noaptea. Numele îi parvine de la indienii "chincha" pe care spaniolii i-au gasit în America de Sud, atunci când au ocupat-o în secolul al VI-lea.

Firul de chinchila este foarte subtire, de aproximativ de 200 ori mai subtire decât la om. El fiind foarte subtire si foarte des blana nu face "carari" atunci când trecem cu mâna prin ea.

SPECII DE CHINCHILA
Exista trei specii de chinchila:

chinchila laniger

chinchila brevicaudata

chinchila rex

Prima dintre ele ( chinchila laniger ) este cea mai des folosita în crescatorii. Seamana cu veverita, are o greutate medie de 400 g si o lungime a corpului de 28 30 cm. Urechile sunt lungi, acoperite de par, are botul ascutit si capul mic. Lungimea parului este de 2,5 cm. Coada este lunga si are par mai gros si mai lung. Culoarea este gri-deschis si alb-murdar pe abdomen. Culoarea gri este data de alternanta culorilor pe traiectul firelor de par. Chinchila brevicaudata este mai mare decât chinchila laniger lungimea fiind de 32 cm sau putin mai mare. Are coada si urechile mai mici. Blana este alb-galbuie pe abdomen si gri-albastrui pe spate, rezultând din îmbinarea mai multor zone de culoare ce se gasesc în lungul firelor de par gri-albastrui la baza gri-galbui la mijloc albastrui închis la vârf

Chinchila rex este cea mai mare având lungimea corpului de 38 cm si se aseamana cu chinchila brevicaudata. BLANA
Blana animalului este una valoroasa, costul ei putând ajunge pâna la 10000 euro. 1 cm2 de blana este foarte valoros. Blana poate atinge maturitatea la 8 - 9 luni. De regula blana de chinchila atinge trei stadii: blana de pui care este rara iar firele cresc; blana tânara care apare dupa 5 luni de la nastere când lungimea firelor de par este ajunsa la maturitate; blana matura în care firele au lungimea uniforma iar pielea animalului devine alba;

Dupa aceasta prima perioada de maturitate firele pot cadea, iar pielea îsi schimba culoarea de la alba spre albastru deschis. În aceasta situatie blana a ajuns la supra - maturitate, dupa care începe un nou ciclu ce dureaza 4 luni. Blana la animal apare din perioada intrauterina, astfel ca la nastere puiul are blana. Blana este formata din puf si parul de directie. De regula puful este în trei culori având de la vârf spre radacina urmatoarele nuante: albastra sau chiar neagra;

4.închisa. banda. În general pot fi 5 nuante: închisa. iar animalele ce le poseda nu se tin pentru reproducere. medie. Îi vom enumera mai jos pe cei mai importanti si implicatiile lor asupra calitatii blanii de chinchila. Astfel cele trei zone ale pufului pot avea culorile: subculoarea este de albastru închis. Textura blanii de chinchila este data de starea firelor de par. Culoarea este un criteriu deosebit de important în stabilirea valorii comerciale a blanii de chinchila. scaderea temperaturii având un efect benefic. Acestea pot avea un aspect de blana fina. subculoarea. Blana de chinchila este cu atât mai valoroasa cu cât sunt îndepliniti anumiti indici de calitate. Dimensiunea blanii are importanta asupra calitatii pentru valorificare. deasa. Puful care se gaseste pe abdomen este în doua culori si anume la radacina albastru închis iar la vârf alba. clara. - . Luciul blanii este dat de structura stratului solzos de secretia glandelor sebacee. albastra. Puful chinchilei se dezvolta pe partile laterale ale corpului si pe spate. ci se sacrifica. 2. Exemplarul trebuie scos din comunitate si sacrificat iar deficientele ce au dus la acest incident trebuie înlaturate.- alba sau albastru pal. Chinchilele standard pot avea culoarea da la o tenta pala pâna la aproape neagra. Aparitia altor culori la blana. Se accepta pentru comercializare si subculoarea albastru deschis.clara. Dimensiunea optima se atinge la maturitatea animalului. 3. mediu . în locul celor enuntate arata defecte ale blanii. Sunt preferate pentru o blana de calitate acele exemplare ce au trunchiul cilindric si nu fusiform cu umerii largi si gâtul scurt si gros. De regula blana are un luciu mai pronuntat în perioada anotimpului rece. mediu . avem de-a face cu o blana defecta iar aparitia unui astfel de exemplar în comunitatea de chinchile reprezinta un real pericol pentru comunitatea respectiva. IMPORTANT! Daca la trecerea mâinii prin blana observam un par aspru uscat care nu poseda elasticitate si are aspect de cânepa. elastica. aparitia culorii gri este considerata un defect iar animalul este supus sacrificarii. Parul de directie este mai lung si mai gros decât puful. Corespunzator celor trei zone de culoare ale pufului avem trei zone de producere a lui: voalul. 1.

Densitatea blanii nu se masoara ci se determina la pipait sau se apreciaza din ochi. Voalul trebuie sa ocupe tot corpul cu exceptia abdomenului. deoarece blana puietului sau a tineretului juvenil este de calitate inferioara. parul blanii de chinchila poate fi usor aspru. par lipit datorita murdaririi de secretii. Ea apare datorita unei îngrijiri si alimentari necorespunzatoare. avem o blana cu densitate mare. Firul de blana elastic revine imediat la forma initiala.6 microni. Se poate trage concluzia urmatoare: calitatea unei blani este cu atât mai buna cu cât animalul creste. cuie. foarte fin si extrafin. Calitatea difera de la exemplar la exemplar. - Daca accidental voalul prezinta nuante roscate acesta este considerat un defect iar exemplarul se sacrifica. Finetea reprezinta rezistenta pe care o opune parul atunci când se trece cu mâna prin el în sens contrar de la vârf spre radacina. perioada iernii fiind propice pentru obtinerea blanurilor de calitate iar primavara se obtine o blana cu potential mic de valorificare. Aceasta marime se masoara în microni. 5. Daca se executa "suflarea" deasupra blanii si cantitatea de piele vizibila este mica.16 microni pentru parul de directie. caderea parului datorita folosirii hranei cu carente alimentare sau sacrificarea si depozitarea necorespunzatoare a blanii. Din cauza ca caracteristicile unui animal se transmit genetic sunt acceptate pentru înmultire acele exemplare ce corespund scopului urmarit. Blana de chinchila poate contine si defecte. pentru puf si de 10 . Daca densitatea este mai mica blana este mai deschisa la culoare. voalul este considerat perfect când poseda culoarea albastra sau negru lucios. fecale sau urina.- banda trebuie sa posede culoarea alba sau albastru . Elasticitatea blanii este data de revenirea perilor la forma initiala atunci când se trece cu mâna prin el. a agatarii blanii în bucati de sârma.slab. Acestea se pot evidentia astfel: blana ciupita datorita custilor deteriorate. decolorarea blanii datorita expunerii la soare a chinchilei în cusca. Aparitia unei culori a blanii de galben sau maro este considerata un defect. Aceste exemplare nu sunt folosite pentru reproducere. 7. 6. împâslirea parului caracterizata prin încurcarea firelor si scaderea rezistentei parului sau micsorarea pufului. muscaturi pe blanita datorate încaierarilor cu ocazia montei. - - SCHIMBARILE ( MUTATILE ) DE CULOARE ALE BLANII CHINCHILEI . În functie de aceasta. Finetea firului este cuprinsa între 2 . Acesta apare datorita îngrijirii necorespunzatoare sau a conditiilor necorespunzatoare de igienizare a custii. De asemenea calitatea blanii difera de anotimp.

iar preturile lor sunt de-a dreptul exorbitante. o zona intermediara de culoare deschisa si o zona inferioara întunecata. Blana acestei specii este alba iar . Mutatiile sunt foarte rare. În literatura de specialitate se spune ca o mutatie apare la un milion de nasteri.Piata blanurilor este într-o continua transformare. Datorita acestor cauze numarul animalelor cu mutatii de culoare este foarte restrâns. Culoarea grieste data de trei zone colorate diferit un vârf întunecat. Mutatia reprezinta o transformare brusca în ereditatea unui animal dintr-o anumita specie. în Anzii Cordilieri în America de Sud. Ea este gri-albastrui pe spate si alba pe abdomen. Se cauta si se cer blanuri cu o coloristica cât mai variata. Pe lânga mutatiile accidentale oamenii de stiinta au încercat genetic crearea unor astfel de animale. aflat în libertate. de o calitate foarte buna si calduroase. De exemplu albul dominant ( Wilson White ) a aparut în anul 1950 într-o crescatorie din California. Mergând în întâmpinarea pietii crescatorii de chinchila au obtinut prin încrucisari mutatii de culoare din care cele mai importante sunt culoarea alba culoarea neagra culoarea bej culoarea safir culoarea pastel culoarea voalat Culoarea standard a chinchilei este aceea a animalului salbatic. Ele pot aparea atât prin modificarea în sens pozitiv a microclimatului dar si prin accidente sau fenomene negative ( radiatiile ).

În mod normal în adaposturile de chinchila trebuie sa fie o temperatura cuprinsa între 13-18 grade C. Chinchilele au fost crescute în voliere acoperite cu plasa de sârma. Este o blana foarte cautata fiind o blana mutanta. Spre deosebire de alte mutatii accidentale ea a fost în parte creata. safir sau voalat. volierelor se reduce mult investitia initiala. În ultimul timp s-a observat ca chinchilele prefera mai bine frigul decât caldura.U. La temperaturi mai mari de 25 grade C au probleme cu respiratia. care este un animal foarte putin pretentios.A. Sunt mutatii recente aparute tot S. Animalele din aceasta mutatie au culoarea pornind de la un negru intens pâna la un maro deschis sau gri. o densitate mare si luciu deosebit. magaziilor. conditia care se impune este ca adapostul sa fie curat.U. iar peste 30 grade C pot chiar muri. O alta mutatie o reprezinta culoarea negru care a aparut în crescatoria lui Robert Gunning. Chinchilele erau în custi plasate direct pe sol. ADAPOSTURILE CHINCHILEI Adapostul pentru chinchile este modest la fel ca si chinchila. Umiditatea relativa este în jur de 70%. Practic se poate folosi ce aveti la îndemâna deoarece chinchilele pot sa traiasca la temperaturi de la -20 grade C la +25 grade C. O alta mutatie o reprezinta negru de carbune care a aparut în S. în functie de temperatura mediului înconjurator. În cazul sacrificarii chinchilele se tin la temperaturi mai scazute 3-8 grade C. Acoperisul acestora poate fi facut din placi ondulate de tabla. uscat si închis ( lipsit de curenti puternici ). Dominantele bej.urechile sunt gri. iar masculilor le scade virilitatea. Dezavantajul acestei mutatii îl reprezinta agresivitatea mai mare a chinchilei negre si prolificitatea scazuta. si apoi s-a raspândit în întreaga Europa.A. La temperaturi de sub 12 grade C puii sunt pusi în pericol. Ceea ce este foarte important din punct de vedere la cresterea chinchilei este ca cresterea nu trebuie facuta într-o cladire noua special amenajata decât daca nu avem absolut nimic la îndemâna. Femelele nasc un pui cel mult doi. beton subtire sau chiar din scândura. Ea prezinta dezavantajul ca datorita culorii albe poate fi usor confundata cu alte blanuri ceea ce deranjeaza în special cumparatorul. Daca temperatura este ridicata putem folosi cu succes sopronul.. ea poarta numele de Gunning Black. care nu s-au raspândit foarte mult în Europa si desi foarte valoroase prezinta o mai mica importanta în lucrarea noastra. Blana are culoare neagra. azbociment sau hârtie gudronata. Prin folosirea soproanelor. O temperatura mai ridicata trebuie mentinuta ( aproape de 18 grade C ) la fatare si în primele saptamâni dupa aceasta deoarece puii sunt mai sensibili. Pentru mentinerea unei temperaturi ideale este necesar introducerea unei încalziri centrale în adapostul de chinchile dar care . În zonele cu temperatura mai scazuta adaposturile de chinchile sunt construite din caramida.

pentru tineret si animale destinate sacrificarii. Un alt factor important în cresterea chinchilei este. Pe interior adaposturile se finiseaza în scopul mentinerii curateniei. Pentru a preveni îmbolnavirea luati masuri în acest sens. Principala regula de microclimat care trebuie respectata este lipsa curentilor de aer. Peretii.Baia de nisip. Adaposturile pentru chinchile nu trebuie sa fie mari deoarece chinchilele traiesc în custi de dimensiuni mici pe care foarte usor le putem supraetaja cu ajutorul unor stelaje sau rafturi. un mic jgheab pentru administrarea furajelor concentrate. Pe peretele sin fata a fiecarei custi exista o usa. Dezavantajul acestui mod de crestere îl constituie manopera în plus la curatarea custilor. Adapostul va trebui construit într-un loc izolat. fara crapaturi astfel încât sa nu intre praful. Desi chinchilele pot trai în adaposturi diferite. acest lucru nu este numai o placere dar si o necesitate pentru ca blana acestora sa ramâna curata si cu un aspect frumos. pentru pereti 19x19 mm. De asemenea nutreturile mucegaiesc si exista pericolul aparitiei ciupercilor. a murdariilor însa chinchila sta mai putin confortabil si îi este mai frig.. prevazuta cu suzeta pentru adapare. se face într-o ladita mobila fixata pe perete care se afla în interiorul custii mari. Nu putem spune care este numarul optim de animale crescute pe mpdeoarece conditiile difera mult de la un tip de adapost la altul. . În primul caz se pune talas care tine cald chinchilei si care absoarbe urina.. linistit si retras. De asemenea presupune o aerisire . Datorita acestei placeri în crescatoriile mari se ridica praf iar acest lucru impune curatirea lui cu un aspirator silentios.1. Oscilatiile bruste de temperatura fac rau animalului. ori sub aceasta. lipsa zgomotului. Important este sa mentinem conditiile minime de microclimat scrise mai sus. de aceea cresterea sau scaderea temperaturii trebuie facuta lent. Sertarul pus sub plasa de sârma permite o mai buna îndepartare a dejectiilor. mizeria si curentii de aer. totusi un adapost iluminat natural este de preferat. În cazul în care umiditatea este mai mare se observa scaderea apetitului animalelor.va fi folosita doar pentru corectarea temperaturii. Pe o pardoseala din beton va trebui sa punem un linoleum pentru a atenua zgomotul pasilor. Chinchilelor le place foarte mult sa se tavaleasca în nisip. Important. pe cât posibil. În plus în momentul în care tragem sertarul producem zgomot lucru care deranjeaza chinchila. sa existe alei de circulatie ( spatii ) între custi astfel încât îngrijitorul sa poate observa animalele. În crescatorii se folosesc doua tipuri de custi pentru tineret si animale destinate sacrificarii pentru reproducatori Custile au câte un sertar de zinc care poate fi situat ori în cusca.5 mm. Chiar daca iesim pentru putin de timp din domeniul temperaturilor ideale. pardoseala trebuie sa fie netede fara gauri. precum si aparitia primelor boli. Se recomanda ca plasa pardoselii sa aiba ochiurile 13x25 mm. plafonul. Custile Sunt confectionate din plasa de sârma cu diametrul între 1 . pentru reproducatori 25x25 mm. un jgheab pentru administrarea furajelor fibroase si o sticla pusa cu gura în jos. Chinchila este foarte sensibila la cel mai mic curent de aer. Din când în când ea se scoate si se înlocuieste nisipul.

Într-o camera obisnuita de bloc 12 . cea mai importanta fiind fixarea pe gâtul femelei a unui obiect ( colier ) care sa fie mai mare decât gaura de iesire. de faptul ca avem nevoie de 1-2 îngrijitori. Nu trebuie sa uitati însa si de greutatile acestei afaceri. Exista multe cazuri în tara de persoane care au închiriat ( cumparat ) apartamente cu 4 camere si au facut în ele o crescatorii uriasa de chinchile. Bineînteles ca aceste dimensiuni nu sunt absolut obligatorii. Refuzul de a face baie în nisip este foarte grav deoarece înseamna ca chinchilele sunt bolnave. Custile pentru tineret si animalele pentru sacrificare au dimensiuni standardizate de 40x40x40 cm. Chinchila fiind singurul animal crescut pentru blana care nu degaja. totusi suprapunerea pe 4-5 nivele ajungându-se astfel sa se creasca un numar mare de chinchile ( aproximativ 80 . Femelele în mod normal nu-si pot parasi locul.140 x80x40. în functie de calitatea blanii. iar în cazul suprapunerii pentru acest lucru trebuie folosite scari.100 de euro. hrana dupa cum se va vedea este formata din fân si nutreturi. de faptul ca numai exemplarele cu o bonitate mare se pot vinde la un pret bun si de boli ale chinchilelor etc. de atentia sporita pe care trebuie sa o acordam în momentul cumpararii animalelor ( exemplarele trebuie sa fie cât mai valoroase ). Custile pentru reproducatori sunt construite din mai multe compartimente care se intersecteaza într-un culoar asezat în mijlocul custii. Culoarele de circulatie . Va putem recomanda urmatoarele dimensiuni 80 . de pretul acestora. Pretul unui exemplar este între 30 . Dimensiunile acestora variaza în functie de numarul de compartimente. amenajata optim se pot creste aproximativ 100 de exemplare de chinchila. Noi va recomandam. totusi insistam în respectarea lor. iar numarul chinchilelor crescute într-o camera aproximativ 100.corecta. care complica munca îngrijitorilor. Dupa împerechere compartimentul femelelor se izoleaza. va lasam pe dumneavoastra sa faceti un mic calcul despre profitul câstigat de pe urma acestei afaceri. Acest lucru se realizeaza prin mai multe metode. aducând ca argument faptul ca animalele trebuie mereu observate atent. ceea ce ar putea aduce un profit substantial tinând cont ca investitiile sunt foarte mici ( o cusca poate costa în jur de 8 dolari.15 mp. Va reamintim faptul ca cresterea chinchilei poate fi o afacere de apartament. Culoarul comunica cu compartimentele în care sunt femelele prin orificii astfel încât masculul sa poata trece de la una la alta. iar camera de apartament constituie climatul perfect pentru cresterea chinchilei. Desi unii specialisti sunt împotriva suprapunerii custilor.90 ) pe o suprafata de aproximativ 10 mp. Nisipul nu trebuie sa contina cuart care are o granulatie mare si care zgârie blana chinchilelor. deci foarte ieftina.

În cazul în care veti crea o crescatorie de amploare va recomandam sa pastrati dimensiunea de 1. pentru a nu prinde miros sau a mucegai. sa fie întors din când în când cu furca. ceea ce va afecta hranirea acestora si va avea o influenta directa asupra cresterii. În conditii normale de sanatate cresterea si uzura dintilor este aproape egala.3 . curatenie. Fânul serveste ca o completare a ratiei de mâncare si are rol de umplutura. Hrana principala a chinchilelor este formata din fân si concentrate. Se foloseste fânul de lucerna sau trifoi. Ea are douazeci de dinti care cresc tot timpul vietii. Fânul asigura celuloza si mentine echilibrul intestinal.5 pentru culoarul de acces deoarece exista numeroase operatii pe care trebuie sa le faca îngrijitorul legate de cresterea si hrana animalelor. care necesita spatiu. În alimentatie trebuie sa tinem seama ca chinchilele manânca cu placere vreji de fasole sau de mazare.1. De aici rezultând ideea ca dinti ramân de aceeasi marime. Chinchila are obiceiul de a risipi fânul. de a-l da pe jos si astfel . El este rontait de animal cu pauze fiind la discretie. Un fân aparte îl constituie fânul de graminee care îsi pastreaza mai mult timp calitatile pozitive si care fermenteaza sau mucegaieste foarte greu. În ideea tocirii incisivilor chinchilelor li se administreaza lemn de diferite esente cel mai bun fiind lemnul de salcâm cu coaja. iar altii îl considera absolut necesar iar latimea acestuia este mai mare de 1. supraveghere etc. El nu trebuie sa aiba o culoare negricioasa deoarece înseamna un început de fermentare care poate produce boli digestive la chinchile. În legatura cu acesta exista o dilema deoarece unii crescatori îl considera spatiul pierdut si fac acest culoar cât mai mic.5 m. Terenurile de pe care se recolteaza trebuie sa fie îngrasate numai natural fara insecticide sau îngrasaminte chimice. În fiecare dimineata îngrijitorul trebuie sa introduca în jgheabul de pe peretele din fata a custii o mâna de fân. El trebuie sa aiba anumite proprietati sa fie recoltat în zile fara precipitatii uscat la umbra pentru a-si pastra culoarea verde miros placut fara plante toxice Foarte important este ca fânul sa fie tinut în locuri special amenajate acoperite cu o aerisire buna. În cazul în care nu au materiale de ros dintii chinchilelor capata modificari si se rup. HR NIREA CHINCHILEI Chinchila este un animal erbivor care are un aparat digestiv mare. De asemenea locul în care se pastreaza trebuie sa fie ferit de praf.Culoarul reprezinta spatiul dintre doua rânduri de custi. Incisivii de culoare galbuie trebuie deosebiti de cei de culoare alba care au o lipsa mare de calciu si pot fi întâlniti la femele în perioada lactatiei sau în cazul unei hraniri gresite. dezvoltarii si calitatii blanii.

bogata în principii nutritive. porumbul. Fânul cazut pe jos se matura si se arunca. La diametre mici exista o risipa foarte mare deoarece este chinchila este jucausa. orzul. De dorit este ca perioada în care granulele sunt depozitate în saci sa fie cât mai scurta. Daca nu dorim sa facem acest lucru zilnic atunci putem pune cantitati mai mari pentru aproximativ 10 zile situatie în care controlul si supravegherea animalului este diminuata. Cantitatea de concentrat variaza de la 15 grame la 30 de grame în functie de stadiul în care se afla.foarte mult din fân se pierde. acesta având efect benefic atât asupra sistemului digestiv cât si asupra cantitatii de energie pe care o dezvolta. însa este clar ca lipsa proteinelor are acelasi efect ca la toate animalele crescute pentru blana.3%. Proteinele au rol de echilibrare energetica atât la oameni cât si la animale. Literatura de specialitate nu prezinta date specifice chinchilelor. Acestea sunt ovazul. trebuie sa aiba în . Ele trebuie sa fie prezente în ratiile de mâncare în proportie de 15 . La diametru mare se poate produce fenomenul de fermentare deoarece la mijloc ele pot fi umede si riscam sa producem boli digestie chinchilelor. Concentratele sunt consumate de chinchila sub forma de boabe. VITAMINE sI MINERALE NECESARE CREsTERII CHINCHILELOR Pentru cresterea si dezvoltarea animalului este necesara o alimentatie completa. Astfel existenta grasimilor în hrana trebuie sa fie de 2 . Lipsa lipidelor duce la aparitia unor pete galbene pe corp. Datorita conditiilor de crestere în captivitate si folosirii aceluiasi tip de mâncare. deoarece folosirea lor în hrana are o influenta benefica asupra blanii. chinchilele din ferme spre deosebire de cele din habitat natural.16% pentru adulti si în cantitate mai mare pentru pui si femele ce alapteaza. Ca si în cazul celorlalte ( fân si concentrate ) cel mai mult manânca femelele în perioada de alaptare cât si puii în perioada de crestere. În ultimul timp în locul furajelor brute se folosesc granule.3 mm. Diametrul granulelor poate fi de 2 . Diametrele granulelor sunt diferite deoarece exista avantaje si dezavantaje. 5 . Daca puii au nevoie de o cantitate de pâna la 5% din hrana.6 mm sau chiar de 12 mm. pentru exemplarele adulte. se misca mult si multe dintre ele ajung pe jos. Trebuie sa luam masuri precise si corecte în mentinerea sacilor de granule în conditii de aerisire. Din alimentatia chinchilelor nu trebuie sa lipseasca hrana bogata în continut celulozic. astfel femela gestanta si puii manânca mai mult. aceasta cantitate creste de 4 ori. precum si în vitamine si substante minerale. Nutreturile granulate se prepara dupa anumite retete. De aceea este foarte important ca în hrana chinchilelor sa se gaseasca un aport proteic important. grâul. Dezechilibrul proteic poate avea consecinte negative asupra metabolismului putând da nastere la diverse boli. S-a constatat ca cantitatea de celuloza necesara difera în functie de starea de maturitate a animalului. Foarte importanta este distributia zilnica a acestei cantitati pentru fiecare chinchila. umiditate scazuta pentru a evita mucegairea. chiar daca necesita un volum mai mare de munca prin administrarea zilnica se poate urmari si supraveghea starea de sanatate a animalului. A doua zi daca mai gasim fân în jgheab nu-l vom înlocui îl vom lasa tot pe cel vechi încercând sa facem economie. Acestea se distribuie chinchilelor la discretie astfel încât ele sa manânce cât au nevoie. El nu va mai fi folosit la hrana animalelor.

Lipsa ei duce boli deosebit de grave cum ar fi paralizia. Carenta de calciu poate fi pusa pe seama unei alimentatii gresite. laptele. precum si în valoarea blanurilor comercializate. pierderea echilibrului.alimentatie un aport mai mare de vitamine ce au rol hotarâtor în dezvoltarea ulterioara. . îndeosebi dintii care sunt absolut necesari rozatoarelor pentru masticarea hranei. În anumite cazuri se simte necesitatea suplimentarii lor mai ales pentru calciu si fosfor. Astfel aceasta trebuie sa fie fara culoare. Necesarul de apa pentru un exemplar este de 80 ml pe zi. În mod obisnuit organismul animal îsi asigura mineralele din hrana si apa în conditiile în care aceasta este echilibrata si contine toate elementele necesare. Un consum mai mare de calciu are loc la femelele aflate în perioada de lactatie. Complexul de vitamine B. Sursele de calciu sunt: - frunzele. lipsita de microorganisme sau germeni patogeni si sa aiba temperatura de 15o C. fara gust. AD PAREA Alaturi de o alimentatie corecta si bogata indivizii trebuie sa consume apa. miros. are efecte deosebite asupra sistemului nervos si pentru reglarea metabolismului. sarace si a lipsei vitaminei D. Calciul dezvolta oasele. Lipsa acesteia sau un consum insuficient face ca animalul sa se deshidrateze si sa moara. fânuri de leguminoase. acesta datorânduse faptului ca chinchila consuma hrana uscata sau nutreturi concentrate. Pentru adaparea chinchilei se foloseste apa care îndeplineste conditiile apei potabile. Va prezentam mai jos vitaminele esentiale din hrana animalului si influenta lor asupra valorificarii. Vitamina B1 poate fi luata pe cale naturala din boabele de cereale. Vitamina A are un rol deosebit în cresterea oaselor si mentine imunitatea corpului având un rol direct în profilaxia diferitelor boli. legumele. format în special din vitamina B1 si hipovitamina B2.

IMPORTANT! Se stie ca la o scadere a continutului de apa din organism sub 20%. organ copulator. ba chiar sa noteze corect în fisa animalului când s-a adapat acesta. Acest sistem implica animalul în deschiderea unei supape pentru alimentarea cu apa.Se poate folosi pentru adapat apa de robinet lipsita de clor sau saruri de fier. Aceasta se adapa prin folosirea sticlelor tip biberon corect spalate si dezinfectate asezate cu gâtul în jos în cusca si ancorate de peretii custii sau prin folosirea de jgheaburi de adapare asemanatoare celor pentru hrana. Chinchila femela poseda un aparat de reproductie. Un sistem modern de adapare al chinchilelor consta în folosirea unui rezervor legat la o sursa de alimentare. Chinchila mascul are aparatul de reproductie. cai genitale. el trebuie supravegheat atent de îngrijitor pentru ca el sa învete sa se adape singur. format din: organele esentiale. deoarece accidental aceasta apa se poate infecta. ÎNMUL IREA CHINCHILELOR Înmultirea chinchilelor este un factor deosebit de important pentru obtinerea de exemplare viguroase cu blana de o înalta calitate. caile genitale. animalul moare. . Se limiteaza implicarea efectiva a îngrijitorului în proces dar rolul lui de supraveghere creste foarte mult. IMPORTANT! Nu recomandam cel de-al doilea mod de adapare. Îngrijitorul trebuie sa dea dovada de interes si constiinciozitate. plasate în zona abdominala si pectorala. Aceasta din urma trebuie analizata din timp în timp pentru ca nu cumva în ea sa patrunda corpuri straine sau eventual germeni patogeni care ar putea pune în pericol sanatatea si viata chinchilei. sau apa din puturi sau fântâni. vulva. Chinchila poseda trei perechi de mamele. Daca el refuza sa deschida sistemul de alimentare se trece pe sistemul clasic înainte ca firul de par sa se usuce si sa capete un aspect nedorit. format din: - testicule.

când ajung la 7 . vaginul chinchilei ramâne închis.9 luni. în care masculul se agita. pentru a se obisnui si a convietui împreuna.masculi.- glande anexe. monta prin rotatie. ATEN IE! Nu se împerecheaza femele sub vârsta de 8 luni. Pentru femele prima monta are loc la 10 luni. Daca dupa perioada de o luna. Chinchilele sunt gata de reproducere. Femela în calduri sta în pozitie de împerechere. ele manifestând calduri tot timpul anului. cu masculi prea tineri. Dupa aceasta femela se culca dar nu înainte de a-si face toaleta. fugareste femela si o hartuieste. La sfârsitul actului sexual se formeaza dopul de monta. . expulzeaza un dop de secretii care în contact cu aerul se întareste. Chinchilele în general au un ciclu sexual de 27 . iar pentru masculi la 12 luni.28 de zile. În primul caz. dar cea mai propice perioada este între lunile decembrie si februarie. La aceasta metoda trebuie sa folosim un numar egal de exemplare femela . monta consecutiv depistarii caldurilor. ea poate da nastere puilor pâna la vârsta de 15 ani. deoarece dau nastere puilor cu putine sanse de supravietuire. În cazuri foarte rare chinchila se poate împerechea si ziua. dar specialistii au constatat ca sunt si exemplare care au ciclul sexual neregulat. Actul sexual în sine dureaza pâna la un minut iar acesta se poate repeta în timpul noptii. Chinchila este un animal nocturn si de aceea ea se împerecheaza seara sau noaptea. Deoarece chinchila este un animal cu durata de viata mare. monta în colonie. se poate spune ca aceasta este gestanta. partenerii pentru monta se introduc într-o cusca. Monta chinchilelor se poate realiza în mai multe feluri si anume: monta în perechi. devine agitata. Împerecherea este urmata de un preludiu.

deoarece daca animalele pentru monta nu sunt valoroase. nu ar fi benefica pentru crescatorul de chinchile. dar femele nu trebuie sa fie mai mari de 7 . Literatura de specialitate semnaleaza cazuri în care masculii tineri pot omorî femelele daca acestea se opun dorintei lor de a le monta. De asemenea. Ei sunt imediat sacrificati. acestea pot deveni agresive si pot sari la bataie. Acesta sta câteva zile în cusca femelei în calduri. Explicatia acestui fapt rezulta din faptul ca monta consta în repartizarea unui mascul unui numar de cinci femele aflate în aceeasi cusca. este o metoda superioara. ce ar afecta calitatea blanii. nu are efecte pozitive din punct de vedere economic. Pe lânga faptul ca acestea se pot lua la bataie. crescatorul trebuie sa posede un numar mare de masculi. nu se obtin pui cu rezultate bune. care creste fecunditatea. adica mai batrâne cu masculi tineri. Monta în rotatie este o monta cu rezultate slabe la care s-a renuntat si care nu prezinta importanta din punct de vedere economic. dupa care este scos si introdus în cusca altei femele. dar tinerea unui astfel de exemplar pâna la o asemenea vârsta. deoarece transmiterea genetica a caracteristicilor lui. Când observa aceasta el introduce masculul în cusca femelei pentru monta. cu toate ca acesti masculi au foarte bine dezvoltate instinctele paterne si manifesta si o grija speciala pentru paterna. Masculul este plasat într-un culoar dispus în fata custilor femelelor. Pentru a preveni aceste incidente. se amplaseaza în cusca o ladita mai mica de refugiu în care femelele se pot linisti si chiar adormi iar monta se poate realiza în liniste. nu toate femelele intra în calduri în acelasi timp.De regula se folosesc pentru aceasta femele linistite. Masculii se pot folosi pentru reproductie pâna la vârsta de 20 de ani. lucru ce are implicatii negative asupra blanii. În cazul perechilor formate din masculi mai în vârsta si femele tinere. ceea ce face ca metoda sa fie ineficienta si scumpa. . Metoda de monta în perechi este la ora actuala depasita. deoarece peste aceasta vârsta fecunditatea scade. Metoda de monta în perechi foloseste un numar mare de masculi si nu întotdeauna se aleg cei mai buni. Se poate întâmpla ca îngrijitorul sa nu observe o femela în calduri si sa se rateze o monta.8 ani. Metoda de monta consecutiva depistarii caldurilor. În realizarea acesteia intervine crescatorul care trebuie sa urmareasca de câte ori femela este în calduri.

iar în anus li se introduce un stimul sub forma unui electrod legat la un curent de intensitate redusa. ce se poate face manual sau electric. În cazul montei în colonie. crescatorul o înlocuieste cu alta femela. dar trebuie sa posede calitati net superioare acesteia. Metoda are o eficienta foarte ridicata. este înlaturata deoarece masculul alege din cele 10 femele pe cea care trebuie montata. pentru ca puii ce se nasc sa posede caracteristici bune. Dupa ce femela a ramas gestanta. gata de monta. În fiecare compartiment se plaseaza câte o femela. Femelelor li se produc calduri artificial dar nu este obligatoriu dupa însamântare sa ramâna gestante. Metoda are destule dezavantaje. se dilueaza si se introduce în frigider pentru conservare pâna la 12 zile. cu caracteristici bine puse în evidenta. deoarece se foloseste un singur mascul la un numar mare de femele. Masculii folositi sunt mai întâi testati prin metodele clasice pentru a fi siguri ca ei sunt buni de monta si nu sterili. însamântarea. trebuie folosita o cusca cu pâna la 10 compartimente unite între ele printr-un culoar. iar interventia omului în selectionarea femelelor în calduri. De asemenea se foloseste un mascul bine selectionat. iar masculul le poate monta pe rând odata cu intrarea acestora în calduri. Masculul este introdus în cusca cu câteva zile înaintea femelelor. care elimina impurificarea spermei cu urina. dar sa nu fie înrudita cu aceasta. iar exemplarele atât femele cât si masculi pot avea tulburari de comportament. Masculul trebuie sa fie de aceeasi vârsta cu femela. Rezultatul operatiei. Când femela este gata de însamântare sperma este adusa la .Deci se poate trage concluzia ca de fapt masculul monteaza o singura femela din cele cinci. Masculii carora li se recolteaza sperma prin procedeul electric. din punct de vedere economic. iar blana lor sa fie valoroasa. deoarece sperma recoltata poate fi impurificata cu urina. Aceasta consta în: recoltarea spermei de la masculi. pentru a se obisnui cu mediul. În cele mai multe crescatorii de chinchile aceasta metoda este folosita deoarece implica spatiu mic. În literatura de specialitate este prezentata însamântarea artificiala ca metoda de reproducere a chinchilelor. sunt asezati cu penisul într-un dispozitiv. costuri putine putându-se obtine exemplare de o înalta calitate.

pe lânga cresterea în greutate si de operatia de palpare a abdomenului. Dupa monta. În momentul fatarii. Blana chinchilelor obtinute prin aceasta metoda este superioara din punct de vedere valoric. Femela de chinchila este însamântata a doua zi dupa fatare.temperatura corpului mamiferului. Daca nu au fost supuse la batai. La femelele gestante mamelele secreta lapte slab. dupa care femela poate da nastere pâna la 4 pui. chinchilele pot pierde puii. ia în greutate cu câte 50 grame în fiecare luna. Fatarea are loc de regula dimineata iar perioada de fatare poate dura câteva ore în cazul în care femela naste mai mult de un pui. Femela bine hranita si îngrijita. Spre sfârsitul perioadei de gestatie nu se mai cântareste chinchila nici nu se mai palpeaza. când femela a ramas gestanta si formarea embrionului trec 4 zile. ele devin linistite si se odihnesc foarte mult. la doua luni dupa fecundare. Existenta puilor poate fi pusa în evidenta. modificarea abdomenului si a glandelor mamare. Se stie ca chinchila poseda trei perechi de glande. GESTA IA sI F TAREA Chinchilele gestante se pun în evidenta prin cresterea în greutate în timp. Ea se alimenteaza cu deosebire seara. aplicata animalului. iar blana reproducatorilor nu este afectata. Starea de gestatie se manifesta si dupa marimea si forma glandelor mamare. Femelele gestante de chinchila consuma cantitati mari de hrana si de apa. de aceea masuratorile de greutate aplicate chinchilelor pentru a vedea cât au crescut în perioada de gestatie se aplica înainte de a li se da de mâncare. puii sunt . timp în care femela se odihneste. dar pe cele amplasate în zona membrelor posterioare puii nu le folosesc. Daca din contra au avut parte de rele tratamente din partea masculului în timpul montei. deoarece numai exista încaierari ca în timpul montei clasice. Gestatia dureaza aproximativ 111 zile. sau muscaturi din partea masculului în timpul montei.

la fel cum procedeaza si cu cordonul ombilical. prin asezarea femelei în pozitia sezând. Se intervine prin repozitionarea puiului. odata cu placenta. i se ia un pui care este trecut unei mama . si anume: femela îsi manânca puii. nelasându-i prea mult timp singuri. puii nu sunt asezati corect în corpul mamei. Daca acest lucru se repeta la mai multe generatii de pui. pentru reluarea contractiilor. Pe podea i se administreaza suc de legume sau alta hrana lichida.doica. Se intervine asupra acestora prin spalare cu ceai de musetel si eventual se poate folosi si alifie oftalmica. li se stabilesc cauzele mortii. . Femela de chinchila îngrijeste puii. dar ei sunt sacrificati. deoarece femela se deshidrateaza în timpul fatarii. i se numara puii si li se verifica starea de sanatate. puii sunt morti. caz în care femela este injectata cu oxitocina. ceea ce duce si la decesul mamei. Daca femela are mai multi pui si nu-i poate îngriji singura. - Dupa fatare femelei i se înlocuieste asternutul. femela se sacrifica. puii sunt neanimati. puii sunt trecuti la o mama-doica.acoperiti cu niste învelitori pe care femela le rupe cu dintii. În momentul fatarii pot aparea si situatii limita. dupa ce a fost scos din cusca. IMPORTANT! În cazul nasterii puilor morti. puii sunt prea mari. Se extrag din corpul mamei dupa aparitia capului. Apoi i se aduce femelei baia de nisip ce este lasata timp de jumatate de ora în cusca. ce poate fi sub forma nutret verde sau fân. Aceasta se realizeaza prin masarea toracelui puiului. Dupa o perioada de 4 ore de la fatare. deoarece se salveaza numai mama. pâna când bataile inimii si respiratia revin la normal. femelei i se administreaza hrana. femela este prea obosita. puii nu deschid ochii din cauza ca au pleoapele lipite. ce sunt trecute în registrul de observatii pentru a fi evitate pe viitor dupa care sunt îndepartati. Daca mama moare la nastere. pentru ca aceasta sa se usuce. caz în care trebuie animati si nu declarati morti.

Aici el este învelit pâna la gât într-un bandaj de pânza lat de 4 . Acestea se ung cu unguent cu penicilina. HR NIREA sI CREsTEREA PUILOR Puii de chinchila sunt hraniti de catre mama cu lapte pâna la vârsta de o luna. iar mama-doica sa nu-i respinga.doica cât si puilor cu apa de colonie. Daca acesta este mai experimentat el are grija de toti. La început acestia sug laptele de la mama. iar exemplarul se sacrifica. plâng. ocroteste puii. Daca puii nu sunt hraniti corespunzator acestia sunt agitati. femela are sfârcurile inflamate. Aceasta consta în hranirea puilor cu pipeta din tei în trei ore.5 cm si lung de 10 15 cm. IMPORTANT! Se poate preîntâmpina fenomenul de respingere prin stropirea atât a femelei . din cauza relelor tratamente la care a fost supusa în timpul montei. - Masculul poate fi introdus în cusca la o zi dupa fatare si sta împreuna cu femela si puii. cu membrele anterioare strânse în pozitie ghemuita. pentru ca acestia sa se obisnuiasca cu noua locuinta. Daca acest lucru nu se întâmpla se cauta cauzele. El este hranit cu pipeta . femela este agresiva si îsi respinge puii.doici. pentru hranirea puilor se foloseste metoda de hranire artificiala. astfel încât toti au acelasi miros. Dupa procesul de alaptare puii se odihnesc împreuna cu mama lor. Puiul de chinchila este scos din cusca si pus într-o cutie de dimensiuni mici. cauta hrana sau chiar mor. Se ia un pui si se duce la o alta femela pentru alaptare. Se ung sfârcurile cu o unsoare sau chiar cu untura. pe lânga folosirea femelelor . din cauza dintilor puilor.ce în prealabil a fost scoasa din cusca. Se observa femela daca-si hraneste puii. Acestea pot fi: femela are sfârcurile înfundate. femela are prea multi pui si nu-i poate hrani pe toti. Pentru reducerea la minim a acestui lucru. ce în prealabil este captusita cu molton.doica. De regula se aleg femele ce au fatat cu o saptamâna în urma. I se iau puii ce sunt dusi la o femela . El o lasa pe femela prima sa consume hrana sau apa.

câte una pentru fiecare pui. i se administreaza vitamine sau se consulta cu atentie se nu posede vreo boala. IMPORTANT! Daca un pui nu ia în greutate. Dupa ce puiul s-a obisnuit cu modul de alimentare si sta linistit sau chiar asteapta cu placere momentul hranirii. iar amestecul de lapte . introducerea acesteia în gura puiului se face din partea laterala a gurii si nu direct. sunt lipsiti de curenti iar asternutul se schimba zilnic. iar sa bea apa proaspata. dupa ce în prealabil a fost fixat cu gura în jos de peretele custii. ci sunt depusi în cutii separate. prin administrarea puiului un amestec de lapte slab amestecat cu fulgi de cereale. La câteva zile i se diversifica hranirea. cu picatura. Dupa aproximativ doua saptamâni de la nastere si mai ales daca puiul este viguros.ceai sa ajunga în fosele nazale si sa-i provoace actul reflex de stranut. Laptele se îndoieste cu ceai de musetel în proportie de 1 : 1. În cazul folosirii pipetelor confectionate din sticla. iar dupa o saptamâna i se da sa manânce fân. observându-se pozitia capului ce trebuie sa nu se încline.doica. IMPORTANT! Este de preferat ca pipeta cu care se face hranirea sa fie confectionata din material plastic pentru ca puiul sa nu o poata rupe cu dintii.cu un amestec de lapte si ceai aflat la temperatura corpului chinchilei. asigurându-li-se o temperatura optima de 250C. iar puiul îsi alege felul de mâncare dorit. Hranirea puiului se face picatura. Puii de chinchila ce sunt hraniti în mod artificial nu se întorc în custile în care au fost fatati. hranirea are loc din 3 în 3 ore de dimineata pâna seara.mama sau femela . Dupa ce acestea au fost îndepartate cu grija si în totalitate se dezinfecteaza gura animalului cu ceai de musetel. el este dus într-o cusca proprie unde hranirea si-o va face singur prin sistemul biberon. numai este obligatorie imobilizarea lui. Lor li se asigura conditii microclimatice bune. În cazul . concentrate si fân. Biberonul va fi pus alaturi de apa. el trebuie hranit suplimentar. pentru ca dintii puiului ce sunt destul de puternici de la nastere sa nu o rupa. Pentru a vedea dezvoltarea armonioasa a puilor ca si bebelusii acestia se cântaresc iar rezultatele observarii se trec în registrul de observatii. hranirea efectuându-se cu puiul lasat liber. Aceasta operatie se efectueaza atât pentru puii hraniti artificial cât si pentru puii hraniti natural de femela . Daca accidental acest lucru s-a produs se scoate cu grija restul de pipeta din gura puiului si cu grija sa nu-l speriem se cauta urmele de cioburi folosindu-ne de o penseta si o lumina puternica. iar puiul sa nu se raneasca. în pozitie verticala cu capul în sus pentru a nu se îneca.

Se introduce chinchila într-un spatiu închis care se închide ermetic si care are dimensiuni mai mare decât aceasta. în care în mod normal fiecare exemplar trebuie sa poseda o fisa.mama sau cea doica. puilor li se asigura o temperatura constanta ce nu trebuie sa depaseasca 18 oC. o luna jumatate când puii sunt întarcati. Custile folosite pentru puii în crestere trebuie sa fie curate. sa fie calde si sa nu fie asezate între usa si fereastra pentru ca puii sa nu fie afectati de curenti de aer. sa posedeasternuturi noi. ea trebuind sa fie de calitate. dupa care ei sunt trecuti unii în cusca de masculi iar ceilalti în cusca de femele. Înainte de a fi separati puii. Toata perioada de la o saptamâna pâna la o luna. fiecare având acelasi miros. Recipientul cel mai des utilizat este un borcan cu capac. dezinfectate. puturi sau izvoare.puilor hraniti natural care nu iau în greutate. acestia sunt stropiti cu apa de colonie pentru a se accepta mai usor între ei. apar boli sau decese atât în rândul puilor de chinchila cât si al adultilor. Miscarea se realizeaza brusc în sus sau în lateral stânga sau dreapta. sa nu fie stricata sau mucegaita. Exista mai multe metode de omorâre a chinchilelor dintre care amintim cloroformizarea. Pe cât posibil în cazul folosirii apei de la robinet aceasta nu trebuie sa contina o cantitate mare de clor sau saruri de fier depuse din cauza folosirii unor instalatii sanitare defecte sau ruginite. Sacrificarea chinchilelor În momentul atingerii vârstei de maturare chinchila se sacrifica. acestia sunt scosi din cusca si sunt imediat trecuti la hranire artificiala. daca individul nu corespunde cerintelor. În urma rasucirii se rupe maduva spinarii. Pe podeaua recipientului se introduce o tavita cu cloroform se etanseaza si în câteva minute chinchila moare. Puii stau în cusca în care au fost fatati pâna la vârsta de 3 . IMPORTANT! Acest registru trebuie completat de personal cu multa constiinciozitate si corectitudine. Dupa întarcarea puilor acestia sunt hraniti în continuare cu acea hrana cu care au fost obisnuiti. care se foloseste cel mai des în crescatorii. . Dupa trecerea puilor diferiti pe sexe în custi pentru a nu aparea încaierari ce ar duce la deteriorarea blanii. proaspata de la robinet. masuratorile fiind trecute în registrul de observatii. pentru ca el ne poate ajuta imediat în cazul în care din diferite motive. Dezavantajul acestei metode este ca la finalizarea ei carnea nu mai poate fi consumata. Hrana li se asigura din abundenta. Înainte de a fi întarcati puii sunt separati de femela . acestia se individualizeaza si se cântaresc. De asemenea pentru baut apa folosita trebuie sa fie potabila. sa posede vitamine.4 luni. ce este scoasa din cusca. apar exemplare necalitative pentru valorificare. în care sunt trecute toate observatiile si toate masuratorile exemplarului de la nastere pâna la valorificare sau sacrificare. Rasucirea capului este o a doua metoda de sacrificare a chinchilei.

Metoda prin injectare. ASPECTUL EXTERIOR AL CHINCHILEI Chinchila se analizeaza dupa împlinirea vârstei de 7 . Se practica incizii în jurul cozii anusului si longitudinal la membrele posterioare se apuca marginile pielii cu mâna si se trage pielea de pe trunchi si cap. de pe partile laterale ale corpului si apoi de pe spate. metoda masurarii corporale. În cazul în care încercam sa apreciem mai devreme calitatile chinchilei. Corpul chinchilei cuprinde: cap gât . Astfel din acest punct de vedere.8 luni. evaluarea acestora se face prin mai multe metode dintre care mentionam: metoda libera. dimensiunea blanii si clasa de calitate în care se încadreaza. Pentru ca aprecierea animalelor sa fie corecta. Aceasta se realizeaza în camere speciale dotate corespunzator. Exista doua metode de jupuire a chinchilei jupuirea prin despicare ( deschidere ) metoda în burduf Jupuirea prin despicare ( deschidere ) se face prin sectionarea ( taierea ) blanitei pe partea ventrala începând de la coada pâna la bot. Prin îndepartarea brusca a mâinilor se realizeaza sectionarea maduvei în lungul coloanei vertebrale. Prin aceasta metoda animalul este prins si de cap si de coada. Se îndeparteaza blana de pe abdomen. Se taie cu un corp ascutit membrele anterioare de la nivelul genunchiului iar cele posterioare de la nivelul jaretului. Prinderea se realizeaza cu ajutorul unor cârlige de membrele posterioare. Dupa ce blana se îndeparteaza de pe animal. Blana pusa la uscare pe un suport de lemn de aproximativ 40 de cm se bate în cuie la nivelul mustatilor. Jupuirea se realizeaza în camera destinata special pentru aceasta operatie pe o masa cu faianta foarte curata si având la dispozitie în tot timpul acestui proces apa curenta. Blanurile sunt întinse pe suporturi din lemn la o temperatura în jur de 21 grade C si o umezeala relativa sub 60 %. de aceea imediat dupa sacrificare se trece la jupuire. În acest caz foarte importanta este observarea chinchilei. Exista anumite caractere de exterior care ne furnizeaza informatii în privinta chinchilei. Dupa jupuirea si curatarea blanii are loc operatiunea de spalare. Dupa uscare blana se curata din nou si i se ataseaza o fisa în care se specifica numarul matricol al animalului. ne putem însela pentru ca la o vârsta mai mica însusirile acesteia nu se pot pune în evidenta. dar mai ales a aspectului exterior al acesteia. Urmatoarea operatie o reprezinta tragerea blanii peste cap. Mentinerea se realizeaza câteva zile pâna când blana se usuca.Metoda tensionarii. se îndeparteaza resturile de carne si grasimi si apoi se întinde pentru uscare. Se injecteaza un cm cub de nembutal direct în inima JUPUIREA CHINCHILEI Se stie ca jupuirea se face mult mai usor când animalul este cald. Blana difera ca aspect pe diferitele regiuni ale corpului. Jupuirea în burduf se realizeaza prin agatarea animalului omorât cu capul în jos. Se îndeparteaza coada. blana chinchilei se apreciaza atât din punct de vedere estetic cât si economic.

blana chinchilei (calitatea parului. lung si cât mai adânc. de hranire. ele având doar rol anatomic de deplasare. Astfel dupa cap. cât mai largi. iar trecerea de la cap la corp se face treptat. el având forma trapezoidala. Pentru a nu avea pagube. prin cresterea de animale de valoare mica. starea de sanatate. ce pot fi anterioare si posterioare coada. Pentru a îmbunatati însusirile chinchilelor. acoperita cu par mai lung si nu are nici-un fel de importanta din punct de vedere al aspectului blanii. Trunchiul chinchilei are forma cilindrica având doua caracteristici foarte importante: spinarea salele La animalele de elita spinarea si salele trebuie sa fie lungi. Marimea lui cât si forma ne da anumite informatii privind diferentierea sexuala. La chinchile acest lucru are o importanta si mai mare. Fiecare animal se deosebeste de altul prin potentialul biologic. Coada este lunga. Membrele anterioare si posterioare nu au nici ele o importanta deosebita în evidentierea chinchilelor. Nu toti suntem la fel. densitate). reproductia pentru femele este important numarul de pui iar pentru masculi virilitatea. Nu toti avem aceeasi valoare.- trunchi membre. Gâtul este foarte scurt (unii specialisti nici nu-l pun în evidenta). catarare. fiecare crescator trebuie sa faca o selectie. un cunoscator poate spune care exemplar este femela si care este mascul. Capul chinchilei nu prezinta importanta din punct de vedere al evaluarii exterioare. Sunt mai multe criterii de selectionare a chinchilelor. . Astfel de criterii se pot face de fiecare crescator în functie de specia de chinchila crescuta si de culoarea blanitei. culoare. la selectie trebuie sa avem informatii privind cresterea si reproductia acestora. SELEC IA CHINCHILELOR Ca si la oameni si în cazul animalelor este valabil un principiu. Abdomenul de obicei acoperit cu o blana alba trebuie sa fie cât mai îngust. O alta zona foarte importanta pentru blana este toracele ce trebuie sa fie larg.cresterea în ansamblu a chinchilei. însa principalele criterii sunt: . deoarece este o zona importanta pentru blana.

cel putin teoretic. . Astfel. acestuia i se atribuie puncte. pe baza unui punctaj acordat descendentilor. În functie de numarul puilor nascuti în ultimii 3 ani. fenotipul (bonitatea). Încadrarea în nucleul de elita se face dupa aceeasi perioada ca si încadrarea în clase de productie (de obicei 3 ani). Pentru a face un clasament al însusirilor unui exemplar. femelele se împart în: 8 pui = acceptabil. trebuie sa avem în vedere în primul rând valoarea blanii si coloritul acesteia. Se vede foarte clar ca împartirea pe clase se face în functie de rezultatele obtinute de-a lungul mai multor ani iar calitatea si frumusetea blanii (acest lucru ne intereseaza în primul rând) se obtine din producatori de clasa înalta (cu punctajul cât mai mare). potrivirea poate sa fie: potrivire personala (individuala). A) Dupa mai multi ani de reproductie se face încadrarea chinchilelor în clase de productie si nucleul de elita. pentru fiecare pui nascut în ultimii trei ani. femela primeste 10 puncte. Selectionarea chinchilelor se face si dupa însusirile si caracteristicile parintilor.IMPORTANT! Desi dimensiunile chinchilei reprezinta un criteriu important. potrivire de grup. Astfel se renunta la animalele bolnave. C) selectia tineretului. 150 dupa alti cercetatori). B) În functie de sistemul de reproductie. De obicei masculii se împerecheaza cu 4 femele si primeste 10 puncte pentru fiecare pui nascut.11 pui = excelent. Aceasta împartire se bazeaza pe anumite criterii: ascendenti (parintii). În clasa superioara de productie se vor introduce exemplarele ce au clasa de productie cea mai mare (120. D ) bonitatea. 9 . Selectia chinchilelor se face în cursul a patru etape: A ) alegerea reproducatorilor. sau cu defecte ale blanii. B) potrivirea perechilor. un pui nascut din parinti cu ascendenta ridicata trebuie sa fie un exemplar cel putin la fel de valoros ca si parintii. nedezvoltate conform vârstei. descendenti. peste 10 . Prima conditiei pe care trebuie sa o îndeplineasca animalele este sanatatea.11 pui = bine. De exemplu. Pentru masculi criteriul cel mai important este virilitatea. dupa unii.

Lumina trebuie sa cada uniform pe suprafata blanii.mama sau doica si trecuti în custi speciale pentru tineret de reproductie. chinchilele se clasifica astfel: clasa superioara (elita). Dupa perioada de întarcare puii vor fi masurati si cântariti. fara ca razele soarelui sa cada direct pe animal. indivizi cu au abateri de culoare. 90 . tinând cont de aceleasi criterii scrise mai sus. Potrivirea personala consta în alegerea nominala a fiecarei femele sau a fiecarui mascul. folosind iluminare cu becuri de neon.5 femele.95 puncte. pentru a obtine chinchile de calitate. Pe baza punctelor obtinute. fenotipul. Vor fi de asemenea eliminate acele exemplare ce prezinta blana rupta din cauza luptelor.100 puncte.89 puncte. între femele si masculi nu trebuie sa existe grad de rudenie. Într-o zi mohorâta culoarea blanii poate sa fie alta. la potrivire masculul repartizat pentru un grup de femele. trebuie sa fie superior acestora. C) Selectia tineretului . Scopul principal al cresterii chinchilei îi reprezinta productia de blana Prin bonitate se întelege atribuirea de puncte chinchilei în urma unei examinari generale ce se realizeaza în conditii bine stabilite. reproducerea consta în repartizarea unui mascul unui numar de 4 .La potrivire trebuie respectate anumite principii si anume: cunoasterea ascendentilor chinchilei. Se vor elimina de la reproductie acei pui care prezinta urmatoarele caracteristici: ascendenta necunoscuta. de culoare naturala. În ambele cazuri. bonitatea se efectueaza numai în zilele însorite.50 zile puii sunt întarcati si sunt separati de femela . În primul caz. Animalul se aseaza pe o masa de culoare alb mat sau de culoare albastru deschis. La aceasta vârsta se va mai face o înca selectie. D) Bonitatea se realizeaza o singura data în momentul atingerii vârstei ideale (7 . . 96 .La vârsta de 45 . Astfel se ia în considerare si se puncteaza fiecare caracter al chinchilei în parte. Aceasta se face numai pentru un timp relativ scurt. trebuie tinut cont de principiile enumerate mai sus. indivizi cu semne de îmbolnavire.8 ani). De obicei se trec câte doua exemplare într-o cusca si numai în conditii exceptionale date de lipsa spatiului câte trei. indivizi cu malformatii congenitale. Bonitatea se executa în doua metode: la lumina zilei. 85 . Examinarea se face dimineata dupa ora 9. La potrivirea de grup. clasa întâi. muscaturilor sau a altor agresiuni fizice sau accidente. clasa a doua. indivizi insuficient dezvoltati. Dupa vârsta de 4 luni chinchilele sunt crescute în custi individuale dupa ce au fost tatuate conform NCBA.

de aceea trebuie sa cunoastem bolile ce pot aparea si masurile ce trebuiesc luate pentru preîntâmpinarea lor. Spatiul în care se realizeaza bonitatea trebuie sa fie echipat cu apa curenta si cântar. În cazul în care bonitatea se realizeaza la lumina artificiala regulile sunt aceleasi. Criteriile principale pentru care se acorda puncte sunt: dezvoltare corporala. lungimea voalului. aspectul voalului. Îmbolnavirea sau aparitia decesului în colonia de chinchile este un fenomen nedorit. Se puncteaza mai bine chinchilele de dimensiuni mari care au blana cât mai închisa cu par des. armonie de ansamblu. culoarea firului de par. lungimea si uniformitatea benzii. În cazul în care exista dubii privind acordarea punctajului. . lumina neonului trebuie sa cada perpendicular pe blana (fara umbre). Astfel pot aparea afectiuni ale: pielii si parului. procedeul se poate repeta 2 . culoarea mesei este albastru deschis. Masculii cu o greutate mare si cu blana deosebita vor fi opriti pentru împerechere.Bonitatea se efectueaza de catre oameni cu experienta ce pot aprecia cu ochiul liber aspectul chinchilelor.3 zile la rând. culoare. structura blanii BOLILE CHINCHILEI Desi chinchila este un animal ce s-a adaptat bine la cresterea în captivitate sunt situatii în care aceasta se îmbolnaveste. uniformitatea culorii. lucios si reflexe puternice. elastic. În acest caz chinchilele se cântaresc. Aceste neajunsuri por aparea atât la exteriorul exemplarul cât si în interiorul lui.

sau daca conditiile de microclimat nu sunt îndeplinite (umiditate relativa mai mica de 60% si temperaturi mai mari de 18 oC. Daca nu sunt hranite corespunzator. ele având aceleasi efecte nedorite ca si celelalte boli ce ataca blana animalului. lipsa luminii). Pentru ameliorarea acestui fapt animalul este alimentat cu seminte de cânepa sau in bogate în uleiuri minerale iar blana i se maseaza usor. fiind interzisa folosirea lor pentru a da nastere la pui. Boala poate aparea datorita hranirii necorespunzatoare a animalului prin folosirea unui singur tip de hrana fara vitamine. dar li se poate administra si vitamine de sinteza cum ar fi cele din complexul B. sarind la bataie sau chiar smulgându-si blana. Caderea parului se poate manifesta pe anumite portiuni ale pielii. Ele sunt hranite cu alimente suculente si bogate în vitamine cum ar fi fructe si morcov. ulceratii. Dezvoltarea ciupercilor are drept cauze principale tot . acid pantotenic. De aceea o blana afectata de alopecie nu poate fi considerata o blana valoroasa. Pielea animalului bolnav este îngrijita prin folosirea de solutii dezinfectante. animalul fiind deosebit de agitat si având miscari imprevizibile. iar unghiile animalului por crapa. Dar blana chinchilei poate fi atacata si de ciuperci ce cresc atât pe suprafata pielii cât si pe firul de par. chinchilele încep sa manânce parul propriu sau al colegilor de cusca. Blana animalului de chinchila este cel mai important lucru pentru care se cresc exemplarele.- tractului gastrointestinal. Sunt situatii când pe lânga caderea parului pe pielea animalului pot aparea eczeme. Acest fenomen poate fi cauzat si de starea de stres a animalului ca urmare a zgomotelor. Blana animalului arata ca si cum ar fi o "iarba pascuta". vitamina A. Animalul este extrem de agitat lovindu-se de peretii custii. urmata de unguente. dar în stadii avansate ea se poate manifesta pe zone întinse ce pot acoperi tot corpul. aparatului respirator aparatului reproducator. daca apar deficiente de administrare a complexului de vitamine B. iar pe piele apar eczeme sau edeme. În cazul ulceratiilor sau al eczemelor pielea se unge cu un stat subtire de unguente bogate în uleiuri minerale. Pentru înlaturarea acestui fenomen nedorit si deosebit de grav animalele bolnave sunt îndepartate din cusca fiind tinute la lumina soarelui la o temperatura de 18 oC. IMPORTANT! Exemplarele dupa ce sunt salvate sunt sacrificate.

mucozitati sau care a fost în contact cu alte animale bolnave face transmisibila boala atât de la asternut la animalul sanatos cât si de la animalul bolnav la alt animal sanatos. Primele pete apar pe organele genitale. curate.defectele de alimentare a animalului împreuna cu conditiile neigenice în care acesta este tinut. În cazul aparitiei acest fenomen extrem de grav ce ar duce la o adevarata epidemie în crescatoria de chinchile se iau de urgenta masuri. Administrarea hranei . Aceasta se manifesta timp luna de la infestare. nici pentru reproductie. dupa ce înainte a fost curatat de firele de par afectate sau de crustele aparute pe piele. Acestea constau în: - izolarea animalului bolnav într-o cusca ce are temperatura de 20 grade C. În acest caz aspectul blanii este unul caracteristic de "zburlit". placenta. la intervale de o saptamâna. dupa care este dezinfectat si i se aplica unguent. folosirea de asternuturi neinfectate. urina. Administrarea de hrana necorespunzatoare nu are efect numai asupra blanii animalului ci si înrautateste starea de sanatate interna a chinchilei prin afectarea intestinului subtire si a colonului.trei dezinfectari. sa se ghemuiasca. Tratamentul se face de mai multe ori pe zi. uscate. Administrarea de fân sau nutreturi mucegaite. fara urme de rozatoare sau alte deficiente. cu semne de descompunere fac ca animalele sa slabeasca. Un asternut murdar de excremente. folosirea de îngrijitori ce lucreaza în conditii sterile. - Exemplarul de chinchila contaminat este supus unui examen clinic. Daca aspectul exterior al chinchilei este deosebit de important pentru crescatori. alterate. de pe care firele de par se rup. IMPORTANT! Blana capata aspectul unei blani mâncate de molii ceea ce face ca boala sa se poata observa din timp. nu trebuie neglijate nici organele interne ce pot fi afectate de diferite boli si care fac ca animalul sa nu mai fie unul valoros nici pentru blana. dupa care se mai fac doua . dar apoi se extind putând deveni purulente. prin aparitia unor pe corp a unor pete mici. dezinfectarea custii ce a adapostit animalul bolnav prin spalare cu solutie dezinfectanta sau prin folosirea lampii de benzina. bot. labe. cu halate si care nu au fost contaminati. pâna când pielea îsi revine la normal si îi creste parul.

. putându-se observa si o crestere a batailor inimii si a pulsului.necorespunzatoare la nivelul intestinului subtire duce la aparitia unor scaune moi si dese însotite de degajari de gaze. pentru ca animalul sa nu ramâna cu traume psihice. ce-i pot afecta dezvoltarea ulterioara. orez prajit sau morcovi fierti. Acestia pot avea drept efect cresterea exagerata a temperaturii corpului chinchilei. În cazul în care datorita alimentarii defectuoase. Prevenirea bolilor respiratorii cauzate de virusi se face prin mentinerea constanta o temperaturii în custi de 180C si ferirea animalelor de curenti puternici de aer. Operatia se efectueaza cu o deosebita grija si cu blândete. lipsei de miscare sau chiar a unor anormalitati anatomofiziologice. IMPORTANT! O temperatura de sub 350C este la fel de periculoasa pentru viata animalului ca si una de 400 C. De regula animalul se izoleaza pentru a nu afecta si alte animale si i se administreaza zeama de orez fiert în loc de apa. animalul s-a constipat. Aceste degajari de gaze pot nelinisti chinchilele ce pot ave o respiratie accelerata. Aceasta este definitiva iar femela care ajunge la starea de maturitate este sacrificata deoarece nu poate îndeplini functia de reproducere. IMPORTANT! Daca acest tratament nu are efectul dorit i se poate face o clisma animalului cu o solutie de apa si sapun. În cazul masculului daca apar fenomene de infertilitate acestora li se administreaza vitamine si hormoni iar daca aceasta problema nu se rezolva au aceeasi soarta ca si femelele sterile. Animalului i se administreaza antibiotice deoarece acesta poate deceda în timp scurt daca nu se iau masuri de tratament. Temperatura extrem de scazuta duce în 90 % din cazuri la decesul animalului. De asemenea pot aparea semne de boala sub forma de tuse sau stranut daca animalele sunt trecute brusc de la cald la rece. acestuia nu i se mai da hrana solida iar în plus i se da câtiva mililitri de ulei de parafina pentru golirea tractului intestinal. Chinchila poate fi afectata si de virusi sau de microbi. În cazul aparatului de reproducere poate aparea sterilitatea femelei ca urmarea alimentatiei defectuoase. În cazul cresterii temperaturii corpului chinchila nu mai manânca. cum ar fi eliminarea alimentelor bogate în celuloza. este posaca si sta culcata într-un colt al custii.

De exemplu blana obtinuta vara este mult mai putin deasa decât blana obtinuta în cursul iernii. Exista cazuri când din diverse motive suntem obligati sa sacrificam animalele în momente neprielnice datorita unor boli. înmultirii peste masura iar în acest caz calitatea blanii este mult diminuata. Un rol important în calitatea blanurilor îl reprezinta vârsta animalului de la care a provenit. agatate în niste cârlige de nas. Acestea pot fi diferite si cauze multiple.000 de fire pe cmpatrat. Diferentele dintre aceste categorii de traduc prin preturi diferite. Depozitarea se realizeaza în camere special amenajate. conservate sau lipsita de vitamine si minerale face ca atât fatul cât si mama sanu se dezvolte normal. Dintre acestea amintim defecte datorate ereditatii. Între categoria I si categoria II exista o mare diferenta de valoare comerciala. defecte datorate jupuirii necorespunzatoare. . care au fost prezentate în documentatie. lipsa unei hrane igienic prezentate. defecte datorate cresterii defectuoase. Un rol important la sortarea blanurilor de chinchila îl au defectele. În cele mai multe cazuri femela avorteaza dar pot exista si situatii în caresa fie pusa în pericol viata ambilor indivizi. Ca si în cazul tuturor bolilor si infectiilor descrise anterior. din cauza lovirilor sau zgârieturilor contribuie la expulzarea fatului de catre femela. Principalele criterii sunt culoarea densitatea dimensiunea defecte Densitatea este apreciata dupa numarul de fire de par pe cm patrat de piele. ALEGEREA ( SORTAREA ) BL NURILOR DE CHINCHILA Dupa operatia de prelucrare a blanilor acestea se sorteaza dupa mai multe criterii în functie de valoarea comerciala a fiecareia din ele. atunci ele trebuie tinute într-o camera frigorifica la -15 grade C. Dupa sortare blanurile se depoziteaza. Cauzele ce apar din punct de vedere organic se datoreaza anomaliilor anatomice sau endocrine ce apar la femela sau la fat sau starilor de infectie ale organismului celor doi indivizi. Daca dorim sa o depozitam pe o perioada mai lunga de vreme. De asemenea calitatea blanurilor este influentata de anotimpul în care a fost sacrificat animalul. Pentru o densitate buna trebuie ca numarul acestora sa fie peste 20. De asemenea starile stresante la care a fost pus animalul la monta. În tarile dezvoltate din punct de vedere al cresterii chinchilelor exista anumite standarde care în functie de numarul de defecte si de tipul acestuia împarte blanurile în mai multe categorii. Depozitarea se poate face pe o perioada scurta ( pâna în doua luni ) într-un spatiu racoros. De obicei blanurile provenite de la pui sunt inferioare blanurilor animalelor mature. Aceasta se datoreaza fie cauzelor de natura organica sau datorita unor cauze externe.În procesul de reproducere a chinchilelor poate aparea un moment total nedorit si anume expulzarea fatului mort de catre mama. Totusi vom comercializa aceste blanuri la o grupa de calitate inferioara si la un pret mai mic. datorita aparitiei fenomenul de avortare. Asa cum am aratat pâna acum în documentatie exista momente optime în care animalul este sacrificat iar blana comercializata.

bineînteles cu profituri mult mai mici. În perioada de crestere în ferme trebuie sa fim atenti la doua probleme: selectia corecta a reproducatorilor. IMPORTAN A ECONOMICA A CHINCHILEI Chinchila este crescuta pentru valoarea deosebita a blanii. Foarte important în acest sens este determinarea precisa a momentului în care blana poate fi comercializata. Datorita blanii crescatorii de chinchila realizeaza profituri foarte mari. Încercam sa obtinem blanuri cât mai valoroase la un pret de cost cât mai scazut pentru a mari profitul. INFLUENTA LUMINII SI A ALTOR FACTORI DE MICROCLIMAT ÎN RIDICAREA PRODUCTIEI DE CHINCHILE Dilema oricarui crescator de chinchile este legata în principal de urmatoarele doua aspecte: folosirea intensiva a spatiului ce-l are la dispozitie pentru cresterea chinchilelor în sensul obtinerii unui numar cât mai mare de exemplare si a obtinerii unui profit pe masura. astfel încât si celelalte radacini (aproximativ 33 %) care nu produsesera par pâna în acest moment îl cresc datorita frigului. cel mult doua). desi se stie clar ca chinchila este un animal foarte blând si iubitor.FACTORII CARE INFLUENTEAZA CALITATEA BLANURILOR În cresterea chinchilelor se urmareste în primul rând valorificarea blanii. de aer dar mai ales de lumina influenteaza în mod negativ modul de viata al chinchilei. densa si cu un luciu foarte frumos. Pentru puii nascuti primavara. Se stie ca puii de chinchila preiau de la parinti calitatea si frumusetea blanii. Atunci când pornim la drum pentru înfiintarea unei crescatorii de chinchila cel mai important pas îl reprezinta alegerea acestora. În acest moment blana pare deasa deoarece parul este scurt dar mai sunt cel putin o treime din foliculi care nu au crescut par. Astfel se ajunge la o situatie propice numit primul moment de maturare a blanii care dureaza foarte putin (o saptamâna. Aceasta acoperire se realizeaza datorita doar unei parti (o treime din foliculi pilosi ai animalului ). Mai putini cunosc ca si carnea chinchilei se poate valorifica. Carnea de chinchila este comestibila. Se stie de la reproducere ca un mascul corect selectionat monteaza un numar de patru sau mai multe chinchile. Culoarele de circulatie au fost reduse la minimum posibil în scopul maririi suprafetei destinate custilor de chinchila. toamna târziu si iarna. nervoase si uneori chiar agresive. Raportul minim între sexe atunci când cumparam chinchilele trebuie sa fie unu la cinci ( exemplu un mascul la cinci femele ). Daca animalul nu este sacrificat în aceasta perioada parul nu cade (deoarece este frig) însa blana .65 % dintre radacini produc peri. pentru ca sa încapa cât mai multe în adapost. deoarece puiul trebuie sa suporte caldura. mai mult printr-o atenta selectionare puiul trebuie în mod normal sa fie superior parintilor. Aparitia unei densitati prea mari de chinchile pe mp duce la stresarea animalelor. în custi de dimensiuni din ce în ce mai mici. mai ales în perioada de maturare este o blana compromisa deoarece ea se reface mai târziu decât perioada optima pentru sacrificare. elastica. În urma cresterii stresului chinchilele se musca una pe alta ceea ce influenteaza în mod direct calitatea blanii. Maturizarea se realizeaza în jurul vârstei de 8-9 luni. - În legatura cu primul aspect omul a crescut chinchilele în captivitate. Pigmentii din piele trec în blana realizând un colorit frumos variat în functie de morfologia animalului. dar se vor dezvolta o alta treime din radacinile de par (foliculi ). aproximativ 60 . dar nu este obligatoriu ca aceasta sa fie perioada de sacrificare. Daca dorim sa sacrificam animalul acesta este momentul potrivit deoarece blana este pe deplin dezvoltata si poate fi valorificata la maxim. asigurarea de conditii cât mai bune pentru cresterea chinchilelor. Norocul a surâs crescatorilor deoarece chinchila este un animal nepretentios si care se adapteaza rapid unor conditii din ce în mai vitrege. blana se îngroasa. Se stie ca chinchilele au registre de evidenta în care se trec toate informatiile de care avem nevoie. totusi lipsa de miscare si de spatiu. Numarul femelelor trebuie sa fie mai mare decât numarul masculilor. Numai o parte dintre radacini sunt dezvoltate în aceasta perioada. Sa nu cumparati niciodata chinchile care nu sunt însotite de actele doveditoare sau la care banuiti ca acestea nu sunt corecte. În dezvoltarea ei chinchila prezinta din punctul de vedere al blanii mai multe etape. În privinta conditiilor de crestere ele au fost descrise pe larg în documentatie si daca respectam un numar minim de cerinte cresterea chinchilelor nu trebuie sa ne puna probleme. iar acestea se rasfrâng în mod direct asupra calitatii si frumusetii blani de chinchila. Ele devin agitate. Toate aceste masuri au fost luate fara o baza stiintifica si de cele mai multe ori în detrimentul animalului crescut. Astfel la nastere corpul puiului este complet acoperit de par. Supraetajarea se face pe cât mai multe nivele tot în scopul maririi numarului de exemplare. La vârsta de cinci luni. O blana muscata. Maturizarea blanii are loc atunci când parul si-a terminat cresterea. Blana devine moale. Dupa întarcat blana este rara. Primul aspect de care trebuie sa tinem seama este ereditatea. potrivirea perechilor. Pe masura ce înainteaza în vârsta mai ales în timpul calduros distanta dintre foliculi devine mai mare. De aceea trebuie sa facem un compromis între dorinta de a creste cât mai multe exemplare si asigurarea unor conditii mai bune cresterii animalelor.

în momentul în care temperatura scade pentru a rezista frigului blana de chinchila se îndeseste obligând radacinile de par care pâna în acel moment erau inactive sa produca. creste mult costurile ( prin folosirea aparaturii frigorifice ) iar afacerea devine nerentabila. Succesul afacerii dumneavoastra depinde de aplicarea corecta în practica a acestor informatii. Totusi daca doriti sa faceti acest lucru trebuie ca în ferma de chinchile sa aveti mai mult încaperi între care exista diferente de temperatura. ceea ce îi scade din valoarea comerciala. dar si de o preocupare continua pentru tot ce este nou din punct de vedere al informatiei în acest domeniu. În continuare cu cât înaintam spre primavara o mare parte din firele de par ale chinchilelor cad parul îsi pierde luciul si vârful lui se îndoaie (animalul se pregateste de anotimpul calduros). Se observa ca folosirea acestor metode complica mult crescatoria de chinchila. inând cont de toate acestea anumiti crescatori de chinchile au început sa-si aleaga ei momentul de maturare a blanii fortând chinchilele prin variatia de temperatura. de talentul dumneavoastra managerial. a unor comenzi foarte urgente. Ea nu reprezinta o reteta a succesului garantat.îsi pierde din calitati. S-a constatat pe baza de experimente stiintifice ca exista o legatura puternica între temperatura si fenomenul de maturare a blanii. Relatia este simpla. Rezultatele ulterioare depind numai de dvs. La cresterea temperaturii pentru a o suporta mai bine chinchilele sunt obligate sa-si lase parul sa cada. Acesta este iarasi un moment optim pentru valorificarea blanii însa de aceasta data blana este formata atât din par vechi. V DORIM SUCCES ÎN AFACEREA DUMNEAVOASTR !!! . apoi vor fi trecute în a doua încapere cu temperatura de 0 grade C si vor ramâne aici un anumit timp si apoi vor fi introduse în ultima încapere cu temperaturi cuprinse între -10 pâna la -15 grade C unde datorita frigului blana de chinchila se îndeseste rapid si apare momentul optim pentru valorificare. Documentatia prezenta constituie un ghid corect realizat.6 grade C si se lasa un anumit timp pentru a se obisnui cu aceasta temperatura. Aplicarea acestei metode se face doar în cazul respectarii unor conditii contractuale. cât si din par proaspat crescut. În concluzie în momentul în care veti avea propria dumneavoastra crescatorie va sfatuim ca animalele pe care doriti sa le sacrificati în scopul vânzarii blanii sa se faca iarna în momentul primei maturari a blanii. Ciclul descris mai sus se repeta astfel încât în timpul iernii blana ajunge din nou la maturare si animalul poate fi sacrificat. Documentatia are doar un caracter informativ si nu poate fi folosita ca o tehnologie de crestere a chinchilelor. Alegerea artificiala de catre crescator a perioadei de maturare nu este de toti acceptata deoarece pot induce anumite boli chinchilelor. Toamna când temperatura este racoroasa dar nu atât de scazuta încât sa produca maturarea chinchilelor acestea se introduc pe rând în trei încaperi. dar are numai un caracter informativ. în prima încapere temperatura este cuprinsa între 2 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful