Aparate electrocasnice

A. Aparate pentru incalzirea incaperilor: Incalzirea electrica este in principiu cea mai comoda forma de incalzire a incaperilor de locuit, a birourilor etc,asigurand conditii excelente de munca si odihna. Ea prezinta,fata de alte forme de incalzire,avantaje incontestabile: inlaturarea oricarei posibilitati de murdarire a incaperilor si de impurificare a atmosferei; inlaturarea accidentelor intalnite frecvent in cazul incalzirii cu combustibili solizi,lichizi,gazosi; asigurarea unei incalziri uniforme,cu posibilitati de reglare a temperaturii dupa dorinta posibilitatea utilizarii energiei electrice in timpul orelor de noapte,cand pot fi aplicate taxe reduse In present se folosesc mai multe sisteme de incalzire electrica a incaperilor,cum ar fi: incalzire pardorseli incalzire tavan incalzire pereti folosirea aparatelor mobile In tara noastr,incalzirea electrica a locuintelor se realizeaza pana in present numai cu ajutorul diferitelor tipuri de radiatoare. Din punct de vedere functional,radiatoarele electrice destinate incalzirii incaperilor de locuit si de birouri pot fi: cu radiatie directa(cedeaza caldura produsa de elementul incalzitor direct mediului ambiant prin radiatie si convectie libera) cu ventilatie cu acumulare Radiatoare cu radiatie directa: radiator parabolic,radiator dreptunghiular,radiator alungit,radiator hiperbolic. Radiatoare cu ventilatie: folosite pe scara tot mai larga radiatoare electrice cu circulatie fortata a aerului. Fata de radiatoarele obisnuite,acestea sunt prevazute cu un ventilator sau cu doua ventilatoare. Radiatoare cu acumulare: se deosebesc de radiatoarele cu actiune directa prin faptul ca elemental incalzitor se gaseste in interiorul unui corp acumulator de caldura. Principalul avantaj al acestor aparate consta in faptul ca permit mentinerea constanta a temperaturii,cu un consum redus de energie electrica. Radiatorul electric cu ulei FAVORIT este format din: carcasa,executata din elemente de table asemanatoare cu radiatoarele pentru incalzirea central

cu un buton de manevrare cordonul.precum si cu respectarea stricta a regulilor mentionate mai inainte.Aparatul nu incalzeste CAUZE: intreruperea tensiunii in reteaua de alimentare arderea sigurantei de la tabloul de distributie defectarea prizei in care este introdusa fisa cordonului.etc.elementul incalzitor. O serie de defecte ce pot area la radiatorele electrice sunt: 1.utilizarea lor corecta . 2.cu trei conductoare si fisa prevazuta cu contact de protective Radiatorul electric cu ulei tip MODERN este format din: corpul.din elemente de tabla rezistenta electrica de incalzire lampa de semnalizare termostatul regulator de temperatura cordonul de alimentare Soba cu incalzire electrica FEREL este formata din: suportul metalic carcasa ceramic elemental incalzitor cordonul de alimentare Radiatoarele electrice nu necesita masuri special de intretinere.este suficienta pentru a le asigura o functionare indelungata.Incalzirea aparatului ese sub cea normala CAUZE: scaderea tensiunii retelei echiparea aparatului cu o rezistenta pentru tensiune mai mare decat cea a retelei 3.realizat dintr-o rezistenta in tub metallic termoregulatorul.Aparatul se incalzeste peste temperatura normala CAUZE: radiatorul este alimentat la o tensiune mai mare decat pentru care a fost construit rezistenta este scurtcircuitata pe anumite portiuni in calea fluxului termic s-au interpus diferite obiecte rau conducatoare de caldura motorul este blocat .

in jurul elementului incalzitor se gasesc straturi de apa mai putin incazite.cafetiere si termoplonjoare aparatele sunt formate din recipientul in care se introduce lichidul sau alimental de preparat si de un thermostat vasele sunt executate in general din aluminiu sau alama nichelata. Aparate fierbatoare: Tipuri constructive aceasta categorie cuprinde oale si ceainice electrice.cu rezistenta in tub metalic .4.care au coefficient mare de trasmistere a caldurii amplasarea elementului incalzitor in interiorul vasului face ca pierderile de energie sa fie mici.acestea se deplaseaza.pana cand temperatura apei din intregul incalzitor se uniformizeaza Principalele tipuri de incalzitoare electrice a apei: incalzitoarele electrice cu acumulare incalzitoarele electrice fara acumulare incalzitoarele fara presiune C.cratite. Aparate pentru gatit: Tipuri constructive pilele si masinile de gatit electrice cuprind ca element comun discul incalzitor.iar caldura sa se transmita mai bine decat la vasele asezate pe o plita D. datorita diferentei de temperature ce apare intre straturile de apa.apa calda ajungandin partea superioara a incalzitorului in felul acesta.cu rezistenta de incalzire acoperita .Defecte mecanice lovituri si socuri uzarea pieselor in miscare B. Principiul de baza a aparatelor de incalzire a apaei(boilerele) este simplu: cantitatea de apa produsa de o rezistenta electrica imersata este preluata de apa din imediata vecinatate a acesteia.constituind principal sursa de apa calda in constructiile care nu sunt racordate la retelele de termoficare sau gaze sau nu dispun de incalzirea central. Aparate pentru incalzirea apei: Tipuri constructive Incalzirea electrica a apaei necesare uzului casnic cunoaste o aplicare larga in tarile industrializate.care poate fi realizat in mai multe variante: .

sunt folosite pentru a amesteca aluat Mixerul este prevazut cu un recipient in care pot fi amestecate in special bauturi si cu un dispozitiv de cutie.in interiorul vasului este plasa o sita.reglabila in trepte in functie de operatia efectuata.in care se gasesc motorul de actionare.mixere.storcatoare.tocatoare.pentru maruntirea unor legume.aparatele au in general viteza mare. Aparatul de ras sau de taiat legume si fructe tari are ca accesoriu principal un set de site cu gauri de diferite marimi sau cu fante pentru taiat legume. E.sunca etc«. Masinile de gatit sunt alcatuite in general dintr-o carcasa pe care sutn montate plita si cuptorul . cu un capac asigurat contra desfacerii accidentale.acesta la randul lui poate contine un gratar si/sau o frigare. Rasnita consta dintr-un recipient din material izolant sau sticla incasabila.destinat efectuarii mai multor categorii de operatii. . Constructiv. Prajitorul de paine este un aparat electrocaloric care castiga din ce in ce mai multa importanta.rasnite.aparatele de bucatarie constau dintr-o carcasa metalica sau dintr-un material izolant.roboti de bucatarie etc. Presa de fructe se aseamana contructiv cu masinile de tocat care cu deosebire ca in loc de cutit are niste site in care sunt presate fructele sau legumele.Pilele electrice sunt constituite din discuri incalzitoare montate pe un sasiu metallic si sunt prevazute cu un intreruptor sau comutator.in care se aseaza alimentele pentru gatit.acest recipient este incalzit cu ajutorul unor rezistente electrice introduce in tub.aparate de taiat paine.pentru reglarea puterii si cu o fisa de aparat prin care se realizeaza racordarea aparatului la reteaua electrica. Batatorul este unul dintre cele mai raspandite aparate pentru prepararea alimentelor. Aparate pentru prepararea alimentelor: Tipuri constructive in mod obisnuit sunt cuprinse in aceasta categorie aparate cu motor utilizate pentru diferite operatii de preparare a alimentaelor:batatoare. Robotul de bucatarie este aparatul cel mai complex.reductorul de viteza si sistemele de prindere a dispozitivelor care executa diferitele operatii.fiind constituit dintr-o placa cu rezistente de incalzire montata vertical pe un suport Vasul pentru incalzire in ulei consta dintr-un recipient de aluminiu sau otel cromat.

dulapurile pentru uscat rufe.activarii circulatiei acestuia in camerele de locuit umplerearezervorului cu apa se face prin semipalnia de la spatele aparatului.in scopul eliminarii aerului viciat si al inlocuirii lui cu altul proaspat Din punct de vedere functional pot fi: hote cu evacuare in exterior hote cu recirculatie Umidificatoare de camera: destinate utilizarii conditionarii aerului.aparatele pentru uscat si ondulat parul.avandu-se grija ca nivelul apei sa nu depaseasca orificiul de umplere Uscatorul de par: serveste pentru uscarea parului cu aer cald.care este un motor asincron cu rotorul in scurtcircuit.se contruieste in forme foarte variate schema electrica a uscatorului de par este astfel realizata incat sa fie impiedicata functionare rezistentei de incalzire. Aparate pentru curatenie si confort: Tipuri constructive dintre aparatele electrocasnice destinate curateniei si confortului casnic sunt:ventilatoarele.cu poli ecranati suportul.umidificatoarele si aparatele de ras.care serveste pentru conectarea si deconectara motorului electric Ventilatoarele electrice pot fi de mai multe tipuri: ventilatoare de masa ventilatoare de plafon ventilatoare de perete ventilatoare de geam Hote: sunt aparate destinate a functiona in bucatarie.care are rolul de a proteja si de a sustine motorul electric butucul cu palete motorul electric. Ventilatoare.fara functionarea sistemului de ventilatie Masina electrica de ras se compune din: carcasa .care are rolul de a sustine intregul ansamblu si de a asigura posibilitatea dirijarii curentului de aer in directia dorita intreruptorul.formate din: carcasa.hotele pentru bucatarie.F.

± frigider cu congelator.cordonul de alimentare.lampa de semnalizare. cordon de alimentare trifilar.dup regimul termic al regiunii în care se folosesc. Dintre caracteristicile tehnico-func ionale ale frigiderelor se men ioneaz : ± tipul constructiv: cu compresor sau cu absorb ie . 2. circuit de absorb ie i de schimb de c ldur . P r ile componente i principiul de func ionare Dulpaul frigorific este alc tuit din: ± dulapul propriu-zis ± cuva ±u a ± izola ia dintre pere ii interiori i exteriori ± anexele Agregatul frigorific este aparatul care genereaz temperaturile sc zute prin vaporizarea într-o instala ie închis a unui agent frigorigen. 3.elementul incalzitor.Editura Tehnica Bucuresti. frigiderele se realizeaz în urm toarele clase: ± clasa temperat extins subnormal pentru temperaturi de 10-32°C.fisa de aparat. lamp pentru iluminat interior i întrerupator de u . ± clasa tropical (18-43°C).placa de presare.Olga Papagheorghe-Aparate electrocasnice.limitatorul sau regulatorul de temperature.carcasa. Instala ia energetic este compus astfel: ± la frigiderul cu compresor: din motor electric i compresor.dup temperatura realizat : ± r citoare electrice realizând un regim de temperatur în compartimentele de p strare a alimentelor de la 0 la 10°C.rezervorul de apa Bibliografie: Ing.Ing. ± congelator. Aparatul frigorific care func ioneaz pe principiul vaporiz rii are ca subansamblu principalu: vaporizatorul. ± clasa subtropical (18-38°C).manerul.dispozitiv pentru taiat motor electric G. întrerup tor termo-static.1973 APARATELE FRIGORIFICE DE UZ CASNIC 1. . ± clasa temperat normal pentru temperaturi 16-32°C. ± la frigiderul cu absorbtie: din elementul înc lzitor. Clasificarea aparatelor frigorifice de uz casnic R citoarele i congelatoarele electrice se pot clasifica astfel: . fierbator.Dumitru Miron. ± frigider electric = aparat de r cire tip dulap. Fiare de calcat: Tipuri constructive elemente constructive ale unui fier de calcat:talpa.

fiind cu atât mai mic cu cât puterea frigorific a frgiderului este mai mare decât pierderile frigorifice consumul maxim de energie electric în 24 de ore kWh pentru frigiderele cu compresor cu capacitate de 120 l durata de conectare a compresorului la re ea este de maxim 75% din timp. In dulapul frigorific se creaz compartimente de joas temperatur care se garanteaz prin marcarea cu stelu e de z pad . o stelu * pentru fiecare -6°C i o stea mare pentru congelare puterea frigorific (c ldura evacuat din cuv în timp de 1 or . i de 5°C la cele cu absorb ie.                 . neetan rii etc. deschiderea u ilor.300 Kcal/or înc rcarea maxim în alimente exprimat în kilograme 3 .± capacitatea cuvei de 100-250 l dar se comercializeaz i frigidere cu capacit i mici 20-40 l ± temperatura de r cire minim în zona vaporizatorului este cuprins între -18°C. coeficientul de utilizare a frigiderului dat de raportul dintre durata de lucru i durata total de func ionare.50 kg puterea absorbit de la re ea necesar ob inerii puterii nominale a motorului electric sau c ldurii pierderile frigorifice determinate de conductibilitatea termic a pere ilor. exprimat în Kcal/or sau J) este cuprins între 50 . la cele cu compresor.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful