ISL minggu 7 Describe the role of zoos, aquaria, botanical garden, arboreta and seed bank in conservation and

give example for each. Kepentingan pemuliharaan ex-situ: - memelihara sumber germplasma yang semakin terancam, - menyediakan bahan untuk penyelidikan biologi secara berterusan, - simpanan germplasma untuk rujukan dan kegunaan di masa akan datang dan
- pelbagai manfaat dan faedah lagi dalam memastikan sumber biologi sentiasa mencukupi bagi

meneruskan program pemeliharaan dan pemuliharaan ini. organisasi yang menjalankan aktviti pemuliharaan ex situ seperti: o Jabatan Perhilitan dan Hidupan Liar, o Jabatan Pertanian, o FRIM Pemuliharaan ex- Peranan Contoh situ Taman botani Taman botani = tempat di mana pelbagai tumbuhan di tanam Taman Kebun Bunga Pulau Pinang (pemuliharaan flora) dengan tujuan sebagai pusat rujukan pendidikan, penyelidikan, Taman Botani Putrajaya perhiasan serta rekreasi

haiwan mamalia seperti zirafah. Organisasi-organisasi ini akan menyediakan kepakaran dan latihan penjagaan haiwan serta ubatan veterinar kepada pihak zoo manakala pihak zoo akan menguruskan penjagaan haiwan yang dilindungi dalam kurungan. . gajah dan lain-lain kepada pusat Melaka dan Zoo Taiping manakala perlindungan o serangga dan lain-lain kumpulan haiwan.Zoo (Pemuliharaan ex situ hidupan liar fauna) o o melindungi dan memulihara biodiversiti. tempat rekreasi. Matlamat secara memantapkan program pembiakbakaan hidupan liar dan hidupan yang terancam kepupusan o bekerjasama dengan organisasi lain seperti universiti dan organisasi kerajaan seperti Jabatan Perhilitan yang terlibat dengan aktiviti pemuliharaan hidupan liar. Antara zoo yang aktif menjalankan maka peranan zoo telah berubah daripada pusat pameran program pembiakbakaan adalah Zoo dan pemuliharaan zoo kini biodiversiti terancam adalah seperti Zoo Negara dijadikan pusat rekreasi utama dan tempat rujukan serta umumnya untuk penyelidikan oleh para penyelidik. pusat rujukan dan penyelidikan hidupan liar. o telah o menjalankan program pendidikan dan kesedaran kepada mendapat banyak sokongan dan sumbangan daripada masyarakat tentang keperluan aktiviti pemuliharaan hidupan liar dan masyarakat.

nilgai. siamang. enggang. tumbuhan yang diancam kepupusan. kebun buah-buahan dan lain-lain. Taiping . serangga. badak air. singa. . orang utan dan lain lain lagi. Spesies ini akan dibiakbaka kurungan sehingga mencapai saiz populasi yang sesuai sebelum dilepaskan ke habitat semula jadi Zoo Taiping merupakan habitat kepada 1300 ekor binatang yang Taman Mergastua Sultan Idris Shah terdiri daripada 180 spesis.binatang tersebut terdiri daripada harimau. Arboreta = arboretum pula adalah fokus kepada sesuatu jenis tanaman atau Taman botani terbesar di dunia (pemuliharaan flora) famili tumbuhan sahaja seperti taman herba.Selain berfungsi sebagai institut penyelidikan perhutanan. reptilia. zirafah. usaha. yang terancam kepupusan dilindungi di zoo. terletak di Kew.usaha pembiakan hidupan liar ini telah terbukti berjaya. England dikenali taman orkid. o amfibia. taman paku pakis. Antara hidupan liar yang berjaya dibiakan adalah seperti harimau belang.o Terdapat pelbagai spesies fauna seperti mamalia. Tambahan pula. burung. burung kuak dan banyak lagi. gajah. singa. Antara taman botani yang terkenal FRIM juga berfungsi sebagai taman botani sebagai pusat rekreasi dan pusat sebagai Taman Botani DiRaja usaha menanam tumbuhan yang jarang di temui dan tumbuhan mempunyai 25000 spesies tanaman atau lebih dikenali sebagai Zoo Binatang. rusa.

kepakaran. Universiti Malaya Pusat Penyelidikan Botani. Pulau Pinang Taman Botani Kepong Bank benih dibangunkan oleh pihak Penyelidikan Sabah Pertanian. Botani. Semengoh. Melaka Taman Botani. Taman keperluan menyediakan habitat seperti habitat semulajadi Sarawak Taman Pertanian Bukit Seed bank = koleksi pelbagai benih daripada tumbuhan liar mahupun tanaman. tenaga kerja serta setiap spesies yang ditanam. kos pengurusan. Cahaya. Bertam masyarakat setempat.Bank benih memberi tumpuan kepada 100 spesies tanaman MARDI seperti bank benih padi di yang merupakan 90% daripada sumber makanan kepada MARDI. - Namun begitu bank benih juga memainkan peranan untuk mengumpul koleksi benih bagi spesies tumbuhan yang diancam kepupusan atau kehanyutan variasi genetic Benih tumbuhan di simpan dalam keadaan kering atau pada suhu rendah berupaya mengekalkan benih dalam jangka masa yang .Kekangan: memerlukan kawasan yang luas. Putrajaya Taman Botanikal. Shah Alam Pusat Orkid dan Stesyen Tenom. (pemuliharaan flora) . penyelidikan adalah seperti berikut: Taman Botani Rimba Ilmu.

Bank benih dijadikan pusat untuk mendapatkan germplasma untuk tujuan pertanian. lanskap.panjang. dilepaskan semula ke habitat asalnya. membiak spesies yang mempunyai nilai rekreasi. Kemudian benih ini akan dicambahkan untuk menghasilkan populasi baru dan sebahagiannya digunakan untuk menambah koleksi benih di bank benih. Program pembiakbakaan kurungan - supaya impak ke atas hidupan liar di kawasan pemuliharaan Pusat Pembiakan Seladang. - Kekangan: Masalah yang dihadapi oleh bank benih adalah secara beransur-ansur benih yang disimpan akan kehilangan keupayaan untuk bercambah atau mengalami mutasi. keratan tumbuhan dan juga dalam bentuk tisu kultur. membiakkan spesies hidupan liar flora dan fauna yang Pusat Pembiakan Rusa Sambar. Sebahagian germplasma tumbuhan di simpan dalam bentuk biji benih. Pusat Pembiakan Burung Kuang. Pusat Pembiakan Napoh/Pelanduk in-situ dapat dikurangkan. membiakkan spesies hidupan liar flora dan fauna yang dan Pusat Pembiakan di Zoo Melaka . penyelidikan atau taman botani/arboretum. dilindungi dan mempunyai nilai ekonomi di dalam kurungan. dilindungi sepenuhnya ke satu tahap populasi yang sihat sebelum Pusat Pembiakan Tapir.

kepupusan. Penyelidikan tentang teknologi pembiakbakaan spesies marin juga sedang dibangunkan. o peliharaan silang (cross fostering). Kelantan.. Bidara Melaka. - - . Program pembiakbakaan spesies marin dijalankan di pusat penetasan. Segari Perak dan - pendidikan pemuliharaan spesies marin yang terancam Pasir Panjang. ikan lumba-lumba dan lain-lain kepada Pusat penetasan penyu di Tanjung pengunjung aquaria. mempamerkan spesies marin yang menarik dan luar biasa Akuaria KLCC seperti singa laut.boleh dijalankan melalui beberapa kaedah seperti: o permanian beradas (artificial insemination). o pemindahan embrio (embryo transfer) dan Aquaria - o pengeraman buatan (artificial incubation). aquarium serta habitat air buatan.