Cap I Introducere

Telefonia mobilă a revoluţionat modul în care comunicăm şi este acum nelipsită din viaţa de zi cu zi. Este cunoscut faptul ca firmele de prestigiu din acest domeniu din Romania, respectiv Orange si Vodafone, au aparut pe piata romaneasca de mult timp, insa sub identitati diferite. Potrivit unui studiu la mijlocul anului 2009, 3,8 milioane de clienti beneficiau de unul sau mai multe abonamente la serviciile de telefonie mobila, in calitate de titulari de contract, utilizand 6,54 milioane de SIM-uri (33,5% din numarul total de cartele SIM active), ceea ce indica o medie de 1,7 abonamente de client. Astfel, se poate aprecia ca majoritatea abonatilor au cate doua abonamente, fie la acelasi operator, fie in retele diferite.

1.1 Istoricul companiilor in lume

Orange este brandul sub care France Telecom furnizeazã servicii de comunicatii mobile, internet si televiziune. Grupul France Telecom este unul dintre liderii mondiali în servicii de

1

telecomunicatii, cu peste 163 de milioane de clienti pe cinci continente. În lume sunt peste 108 milioane de oameni pe care îi despart distante, care vorbesc limbi diferite si au moduri de viatã diferite. Dar toti au ales acelasi lucru: sã comunice asa cum simt, sã priveascã cu deschidere si optimism spre viitor. Pe toti îi apropie Orange, indiferent dacã trãiesc în Franta, Polonia, Spania, Marea Britanie, Belgia, Moldova, Olanda, România , Slovacia, Elvetia, Botswana, Camerun, Republica Dominicana, Egipt, Guineea Ecuatoriala, Coasta de Fildes, Iordania, Madagascar, Mali, Insulele Mauritius, Senegal, Vanuatu, Vietnam. Pe cealalta parte compania Vodafone a fost infiintata in anul 1984 ca o divizie a Racal Electronics Plc., cunoscuta atunci drept Racal Telecomms Limited. In septembrie 1991 a devenit o companie independenta, schimbandu-si numele în Vodafone Group Plc. Numele retelei a fost ales sa fie "Vodafone", pentru a reflecta furnizarea de servicii de voce si date cu ajutorul telefoniei mobile. Reteaua analoaga Vodafone a fost lansata la data de 1 ianuarie 1985, prima convorbire fiind realizata de la St Katherine's Dock din Londra catre Newbury. Este prima retea de telefonie mobila care sa lansat în Marea Britanie. Dupa lansare, reteaua s-a dezvoltat rapid, indeplinind cerinta de acoperire a populatiei in timpul stabilit prin licenta.
2

Pana in aprilie 2002.. Orange a operat sub brand-ul Dialog. Romania a devenit parte a celei mai mari comunitati mobile din lume. Orange Romania ofera fiecarei persoane din Romania posibilitatea de a alege intre planuri de abonamente flexibile. ceea ce ii conferea o cota de piata de 56. si cartele PrePay. brandul unic Vodafone a fost lansat in Romania prin campania "Traieste fiecare clipa".000. Succesul Orange in Romania se datoreaza nu doar atractivitatii pe care o reprezinta telefonul mobil. a serviciilor oferite si brandului. ci si calitatii retelei.1. dupa achizitionarea Connex de catre Vodafone Group Plc. La 1 iunie 2005.6%. In februarie 2008. Incepand cu 27 aprilie 2006. In 28 octombrie 2005. prin campania co-brand "Impreuna". ce pot fi personalizate.000 de clienţi. brand-ul Vodafone a fost introdus pentru prima data pe piata romaneasca. din ultimii 15 ani.2 Istoricul companiilor in Romania Orange Romania este cel mai mare operator GSM din Romania. 3 .95%. Avand o acoperire a populatiei de 96. prin ceea ce a fost apreciata la acea data ca fiind cea mai mare tranzactie din Romania. Orange Romania avea peste 7.

4 .2001. Primul operator care a lansat comercial in Romania tehnologia GPRS (General Packet Radio Service)-2001. • Primul operator din Romania care a instalat echipament GSM pe Platforma Continentala a Marii Negre (1998). Vodafone Romania a realizat o serie de premiere care au avut o influenta decisiva asupra dezvoltarii pietei comunicatiilor mobile in Romania: • Primul operator care a lansat serviciile de telefonie mobila in Romania (GSM si 3G). prin Xnet (1999). in aprilie 2005. la 15 aprilie 1997. • • Primul portal mobil din Romania .myX . • Primul operator GSM din Romania care a oferit servicii de date si fax (1998). • Primul operator GSM din Romania care a lansat tehnologia WAP (Wireless Application Protocol).Vodafone Romania este compania care a lansat prima retea GSM din Romania. • Primul operator GSM din Romania care a oferit servicii complete de Internet. Compania este de asemenea primul operator care a lansat serviciile 3G in Romania. • Primul operator GSM din Romania care a lansat serviciul de mesaje scurte (SMS) (1998).

intrucat exista multiple servicii aditionale atat pentru cartela cat si pentru abonament. si anume: • • servicii pe baza de abonament servicii pe baza de cartela In ambele cazuri discutam despre o gama variata de servicii. indiferent daca sunt persoane fizice sau juridice.2 Clientii Orange si Vodafone ofera atat calitate.1 Servicii Produsele firmelor Orange si Vodafone se impart in doua categorii. Serviciile pe baza de abonament pot fi impartite in doua categorii: • • pentru persoane fizice pentru persoane juridice 2. avand la dispozitie numeroase oferte care ii avantajeaza.Cap II Piata firmei 2. asiguranduli-se confidentialitatea informatiilor 5 . valoare. Clientii sunt pe primul loc in cadrul ambelor brand-uri. cat si servicii excelente pentru toti clientii lui.

3 Concurenta In cazul Vodafone principalul concurent este Orange. cel dintai fiind in prezent cel mai mare operator roman dupa numarul de clienti. inclusiv informatia legatã de modul în care produsele noastre influenteazã sãnãtatea. Cluj-Napoca. Orange se afla in competitie directa cu Vodafone pentru cei 13. iar in cazul Orange concurentul este Vodafone. Cosmote. Orange este in competitie directa cu Vodafone. având la dispozitie toatã informatia de care au nevoie. Connex-Vodafone avea 6 milioane de clienti fata de 6.legate de acestia.3 milioane de clienti ai Orange Romania. Au posibilitatea sã aleagã dintr-o gama diversificata de produse si servicii. Timisoara si Brasov). La sfarsitul anului 2008. Orange a depasit Vodafone (pe atunci Connex) in privinta numarului de clienti in septembrie 2004. o tehnologie de 6 . De asemenea concurentii ambelor societati mai sunt considerati si Zapp. siguranta si mediul. Romtelecom si RDS. Tot ceea ce reprezinta telefonie si transfer de date este considerat un competitor al firmelor. desi Vodafone (Connex pe atunci) a detinut acest titlu pana in septembrie 2004.7 milioane de utilizatori de telefonie mobilă din Romania. Orange a introdus la inceputul lui 2005 tehnologia EDGE in patru orase romanesti (Bucuresti. 2.

000 de clientii. compania a inceput sa fie monitorizata. care face parte din grupul OTE. S-au desfasurat negocieri pentru inchiderea sa. o divizie a operatorului de telefonie fixa nationala Romtelecom. actionarul majoritar al 7 . Cosmote este al treilea operator de pe piata de telefonie mobila din Romania. In perioada aprilie . dar decizia a fost amanata in repetate randuri. astfel incat viitorul operatorului a fost mult timp nesigur. si o cota de piata de 4%. sub numele de Cosmorom. Cel mai nou si cel mai mic operator de telefonie din tara. putand sa intre in faliment oricand.iunie Vodafone a atras 350.098 fata de primul trimestru). cu mai putin de 100 de clienti noi de la inceputul anului. Operatorul a primit a treia licenta GSM de la guvernul roman in decembrie 1998 si s-a lansat comercial in martie anul urmator. Dar lupta continua. dintre care 86% utilizatori de cartela.619 de clienti la sfarsitul trimestrului 2 al anului 2007 (in crestere cu 256. Cosmorom nu inregistrase pana atunci profituri nete si se estimeaza ca investitia initiala si pierderile acoperite de Romtelecom depasesc un miliard de dolari.000 de clientii noi. La sfarsitul verii 2005 a fost preluat de operatorul mobil grec Cosmote. si cu peste 80% din baza de clienti compusa din angajati si parteneri Romtelecom (care nu platesc).tranzitie spre 3G. in timp ce Orange 100. nu a rezistat concurentei iar in anul 2005. COSMOTE avea 531.

A. lansat la inceputul lunii decembrie 2005. 8 . Pe 6 decembrie 2005. Zapp este un operator de telefonie mobilă CDMA detinut de Telemobil S. Incepand cu anul 2000. Romania. s-a relansat comercial printr-o campanie agresiva din punctul de vedere al preturilor. Zapp a introdus in premiera mondiala o retea CDMA2000 in banda de 450 MHz. atat clientilor utilizatori de cartele Cosmote cat si abonatilor. Compania a fost infiintata in 1993 sub numele Telefonica Romania si timp de patru ani a fost singurul furnizor de telefonie mobila de pe piata romaneasca. situata la 66%. Romtelecom a pastrat 30% din actiunile operatorului. a inclus o noua politica si o noua strategie: compania ofera. Procesul de rebranding.Romtelecom. cu mai putin de 20 000 de clienti si o cota de piata mai mica de 1%. avand in vedere rata actuala redusa de penetrare a telefoniei mobile in Romania. Reteaua NMT 450 a fost modernizata incepand cu 1998 pentru a face trecerea la tehnologia digitala. Compania mizeaza pe atragerea clientilor potentiali. odata cu preluarea companiei de catre grupul Inquam. tarife unice in orice retea si mai scazute decat ale principalilor competitori.

De asemenea serviciul Vodafone Mobile Banking permite plata facturilor direct de pe mobil numai daca 9 . cat si cele juridice. Banca Carpatica sau Bancpost.4 Relatia cu bancile Bancile au un rol foarte important in cadrul Orange si Vodafone deoarece faciliteaza plata facturilor prin numeroase metode. Trezorerie. UniCredit. De asemenea serviciul Mobile Banking permite plata facturilor direct de pe mobil prin serviciul Mobilis oferit de BRD si prin serviciul My Banking oferit de Reiffeisen Bank. BCR. Plata se poate face prin virament in conturile bancilor AMR AMRO Bank. CEC. O factura Vodafone se poate plati la bancomaturi unde singura conditie este ca persoana care face tranzactia sa fie posesoare a unui card BRD. Se mai poate achita o factura si numerar la sucursalele celor mai importante banci din tara. BRD.orange. Romesterra. ING Bank. O factura Orange se poate plati si online.2. Banca Transilvania. ING Bank. avantajand atat persoanele fizice. Reiffeisen Bank. Banc Post.ro/webcare cu orice card Visa sau Master Card care este acceptat de pe Internet de banca emitenta. dar si la casieriile Orange din toate judetele tarii. Citibank. Banca Transilvania. accesand site-ul www. Tiriac Bank.

10 . UniCredit Tiriac. ofera in prezent servicii catre 160 de milioane de clienti din intreaga lume.5 Actionarii Orange Romania este detinută 100% de catre France Telecom. Vodafone Group Plc este cea mai mare comunitate mobila din lume. (la data de 31 martie 2008). Este una din cele mai mari comunitati mobile din lume. cu divizii in 27 de tari si Retele Partenere in alte 38 de tari. O alta modalitate de plata prin intermediul bancii este si prin transfer bancar cu ordin de plata la urmatoarele banci: BCR. Avand o gama completa de servicii de telecomunicatii mobile de voce si de date.4 de milioane de clienti din intreaga lume.persoana care doreste sa plateasca detine un card Reiffeisen Bank sau BRD. Vodafone Romania este detinută 100% de catre Vodafone Group Plc. 2. . Are o gama completa de servicii de telecomunicatii mobile de voce si de date. cu divizii in 23 de tari si Retele Partenere in alte 20 de tari. BRD. oferind in prezent servicii catre 206.

Astfel. pentru a-i loializa. pe administrarea si îmbunătăţirea serviciilor curente şi pe anticiparea schimbărilor de pe piaţă. strategia de marketing joacă un rol important în plasarea companiilor deasupra concurenţilor lor. în scopul dezvoltării unor servicii noi şi avantajoase.6 Mass-media În scopul obţinerii unui avantaj competitiv pe piaţă. În acest domeniu. se concentrează pe crearea unei oferte tarifare ajustate nevoilor clienţilor. Pentru a recompensa încrederea pe care clienţii o investesc în aceste firme.cat si Vodafone. eforturile de marketing nu au fost limitate doar la vânzarea de 11 . companiile oferă o serie de facilităţi cum ar fi: importante reduceri pentru achiziţionarea unor telefoane pe baza de puncte de fidelitate sau pe baza de abonament pe o perioada de mai multi ani sau acordarea unor cadouri la fiecare abonament incheiat. Orange si Vodafone beneficiază din plin de întregul potenţial al echipei manageriale şi al tuturor angajaţilor lor. motiv pentru care cele mai noi tehnici pentru o asemenea distribuţie au fost identificate. atat Orange. Orange si Vodafone au ales acele canale de distribuţie care permit o mai bună distribuţie a produselor si serviciilor lor.2. În sistemul relaţiilor companiei cu mediul economico-social. În circumstanţele unei permanente creşteri a concurenţei de pe piaţă.

toate opiniile conteazã. Sunt ascultate puncte de vedere din interiorul companiei sau din afarã . despre produsele si serviciile oferite de Orange si de Vodafone. campanii de relaţii cu publicul. organizarea de evenimente.oricât de diferite ar fi . Astfel de eforturi implică o permanentă şi complexă comunicare cu mediul extern. Produsele comercializate de Orange pot fi recunoscute ca apartinand acesteia dupa marca firmei. etice si de protectie a 12 .si se ofera rãspunsuri în fiecare problemã. respectând confidentialitatea comercialã si personalã a informatiilor. ascultãm si pãstrãm echilibrul” La Orange. campanii de imagine.produse si incheierea de contracte. Principiile firmei Orange: comunicare “În tot ce facem. Aceasta particularitate se intalneste si in cadrul Vodafone. Aceste activităţi au fost substanţializate în mijlocul de promoţie extrem de variata – campanii promoţionale cu premii atractive. ”Comunicãm deschis” Angajatii Orange sunt credinciosi principiilor lor sociale. reclame televizate etc. prin mass-media. imprimată pe fiecare produs în parte. adică o permanentă informare a clienţilor.

Creazã un mediu în care fiecare toate partile pot beneficia de consiliere în probleme etice sau în situatii conflictuale. integritate “Suntem corecti si onesti în tot ce facem” Orange construieste relatii de afaceri bazate pe încredere. corectitudine si deschidere – relatii în care toate pãrtile au de câ stigat. Incurajeazã aplicarea principiilor sale în toate relatiile de afaceri pe care le stabilesc. Nu se implica in politicã si nu sustin financiar nici un partid politic.mediului. Verificã întotdeauna dacã au reusit sã le respecte. recurgând la analize independente. 13 . Isi prezinta punctul de vedere în fata autoritãtilor statului si sustin sustinem pozitia în toate aspectele care influenteazã activitatea lor sau a celor cu care colaboreazã. “Nu acceptãm coruptia”. Ia toate mãsurile pentru a elimina conflictele de interese si practicile frauduloase. auditate.

Sprijina programele care folosesc tehnologia. Este la curent cu ultimele descoperiri stiintifice legate de influenta telefoniei mobile asupra sãnãtãtii si investigheaza în permanentã în cercetare. Sãnãtatea si protectia mediului înconjurãtor fac parte din preocupãrile Orange cele mai importante. mediul înconjurator “Controlãm impactul activitãtii noastre asupra mediului” Ei cred în viitor si înteleg cã viziunea Orange poate prinde viatã numai 14 . resursele si capabilitãtile lor si ajutã astfel oamenii sã ia parte la viata societãtii. care se adapteazã la specificul local al fiecãrei comunitãti în parte. Se straduiesc ca echipamentele lor tehnice sã îndeplineascã si chiar sã depãseascã acolo unde este posibil . Prin tot ceea ce fac încearcã sã contribie la bunãstarea comunitãtii.standardele de sigurantã nationale sau internationale.comunitatea “Sprijinim comunitatea si comunicãm în permanentã cu ea” Orange este o marcã globalã. Serviciile sale sunt tot atâtea rãspunsuri la nevoile comunitãtii. Oamenii lor fac parte din comunitate.

Lucreazã cu parteneri locali sau internationali care le permit sã ofere permanent clientilor lor servicii de calitate la preturi competitive. sã controleze si sã reduca la minim impactul pe care activitatea lor l-ar putea avea asupra mediului . furnizorii “Relatiile cu furnizorii nostri se bazeazã pe onestitate si transparentã” Orange aleg furnizori care împãrtãsesc principiile lor si construim cu ei o relatie deschisã si onestã.la nivel global.dacã au grijã de mediul înconjurãtor. Sunt clari în contractele cu furnizorii si respectã termenele de platã convenite. rezultate “Ne atingem obiectivele financiare si planificãm în mod responsabil succesul nostru pe termen lung” Existenta companiei depinde de capacitatea lor de a-si atinge obiectivele 15 . respectând legislatia în vigoare.national sau local. Încearcã mereu sã înteleaga. Pãstreazã confidentialitatea informatiilor oferite de furnizorii lor. Pentru fiecare proiect explicã cu claritate care sunt asteptãrile lor.

Fac din compania Orange o investitie atractiva prin rezultate si perspectivele pe care le ofera. Se straduiesc sã depãseasca standardele impuse de statutul roman si de reglementãri si sa atinga performante în activitatea desfasurata de acestia.Responsabilitatea . prin spirit de responsabilitate si deschidere fata de investitori.Etica .financiare si de a construi succesul pe termen lung.Integritatea .Profesionalismul .Motivarea angajaţilor . Valorile firmei Vodafone: .Îşi ţine promisiunile făcute faţă de clienţi .Dedicaţia VIZIUNEA VODAFONE ==> să se reorganizeze ca o companie care: .Încurajează idei inovative şi performante 16 . Creeaza o companie durabilã.Satisfacţia clienţilor şi dezvoltarea unor relaţii cu aceştia pe termen lung . care sã ofere profit actionarilor si beneficii angajatilor si tãrilor în care au operatiuni.

de încredere. au fost realizate spoturi publicitare 17 . cu o bază financiară stabilă.Excelează în aducerea pe piaţă de produse si servicii cu calitate garantată .6. reuşind astfel să atragă atenţia mai multor potenţiali clienţi. 2. media şi concurenţi ca fiind unele dintre cele mai dinamice. luând drept criterii acomodarea rapidă la schimbările mediului de operare şi capacitatea de a oferi produse si servicii corelate nevoilor exprimate de diferitele segmente de populaţie.. De asemenea.Pune pe primul loc interesele şi nevoile clienţilor Orange si Vodafone sunt văzute de către public. de aceea exista o concurenta stransa intre cele 2 firme. De la primele apariţii pe piaţă. flexibile şi inovative companii de telefonie mobila de pe piaţă.A cărei succes este un rezultat al cunoştinţei . Au fost amplasate afişe mari în diferite puncte strategice ale oraşului astfel încât să acapareze cât mai multe priviri curioase.Nu face niciodată compromisuri când vine vorba de principiile sale etice .1 Politica de promovare Cele doua firme şi-au propus o politică de promovare prin alegerea mai multor tipuri de media. Vodafone si Orange au câştigat imaginea de firmă solidă.

răspunzându-i la întrebări ţi lămurindu-l în anumite aspecte. respectarea principiilor Orange. In cadrul Vodadone in toate spoturile publicitare a fost folosit sloganul firmei: “Traieste fiecare clipa!” Pe lângă aceste tipuri de media. întrucât produsul prezentat poate fi şi văzut de potenţialii consumatori.care au fost repetate în mod frecvent pe posturile locale de radio şi la televizor. Realizarea acestor obiective a dus la câştigarea unei imagini de firmă dinamică. televiziunea are o acoperire mai mare. realizarea viziunii Vodafone şi satisfacerea necesităţilor clienţilor. care presupune o comunicare directă cu clienţii. firmele au acordat reduceri de preţuri si bonusuri in perioada sarbatorilor si a diverselor ocazii. chiar şi a celor mai exigenţi dintre aceştia. Prin folosirea acestor tipuri de media s-a urmărit respectarea valorilor Vodafone. consumatorii pot găsi mai uşor ceea ce doresc să achiziţioneze. s-au mai folosit reclamele în cadrul revistelor şi presei cotidiane/specializate. la cumpărarea anumitor produse. acest lucru realizându-se într-un timp relativ scurt. Pentru a acapara atenţia consumatorilor. referindu-se la vânzarea produselor. astfel încât să poată acorda o atenţie deosebită fiecărui cumpărător în parte. 18 . ele mai acordă din când în când. Prin utilizarea personalului de vânzare. Personalul de vânzare este selectat cu o mare precauţie şi instruit în comunicarea cu clienţii firmei in cadrul ambelor firme. diverse cadouri. flexibilă şi inovativă. Pe lângă aceste reduceri. Dar spre deosebire de radio. astfel reuşindu-se atragerea atenţiei chiar şi a celor mai înfocaţi cititori de publicaţii.

folosindu-se un ton amabil în comunicarea cu aceştia. Este un proiect pe termen lung care îsi propune sã sprijine aceste comunitãti sã comunice mai bine si sã se integreze armonios în societate.2 Implicatii majore ale firmei Orange în sustinerea persoanelor cu deficiente în comunicare Începand cu anul 2004 s-au implicat alãturi de asociatia Light into Europe într-un proiect dedicat copiilor cu deficiente de vedere si auz.Consumatorilor le vor fi prezentate avantajele pe care le posedă bunurile comercializate din fiecare firma in parte. precum si serviciile oferite.6. iar pãrintii copiilor cu deficiente de vedere au la dispozitie prima revistã dedicatã lor. cumpărătorii vor putea achiziţiona produsele dorite. sã încurajeze deciziile responsabile si sã ofere sanse mai mari de integrare în societate a acestora. Prin acest proiect scolile au beneficiat pânã în prezent de diverse materiale educationale si echipamente pentru copii. fiind îndrumaţi de personalul de vânzare. 19 . 2. Astfel. Proiectul urmãreste sã reducã riscul de izolare socialã a acestor tineri. au fost înfiintate cluburi de activitãti extrascolare dedicate imbunãtãtirii diverselor abilitãti ale copiilor.

Studenţii care au obţinut rezultate scolare foarte bune şi minimum media 8 pe parcursul primilor ani de studiu se vor putea înscrie pentru a obţine o bursă de 200 de euro/lună pentru întregul an universitar. Sunt siguri cã au un rol important în îndrumarea si formarea profesionalã a tinerilor si de aceea au dezvoltat de-a lungul timpului o serie de programe pentru studenti: Scoala de Vânzãri. Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei vor putea beneficia de burse din partea Orange. Cei mai merituoşi vor fi selectaţi în urma CV-ului şi a unui interviu cu profesorii din cadrul facultăţilor şi specialiştii din echipa Orange. Prin iniţiativa Orange Education Program se continuă parteneriatul de tradiţie cu Universitatea Politehnica Bucureşti. în valoare totală de 60. programe de stagii de practicã în Orange precum si seminarii pe diverse teme de orientare în carierã. 20 . 30 de studenţi de la Facultatea de Electronică.000 de euro. Scoala de Comunicare. School of Customer Experience. Scoala de Marketing. întrucat în viziunea lor doar aceastã abordare le poate asigura o dezvoltare pe termen lung. În anul universitar 2007/2008.în educatie Pentru Orange investitia cea mai importanta este în oameni.

000 hectare din zona satelor sãsesti. utilizarea intensivã de pesticide si îngrasãminte artificiale care 21 . Proiectul se adreseazã unei suprafete de 100. sud-estul Transilvaniei. Cu toate acestea. Astfel în cursul anului 2004. managementul irational al pãdurilor. 47 de persoane au obtinut un loc de muncã. care se aflã într-o situatie de crizã la nivel personal.abandonul pajistilor. cu multe specii amenintate de disparitie la nivel international. lipsa informatiilor. caracterizatã printr-o mare diversitate a florei si faunei. 192 de persoane au obtinut carte de identitate iar 8 persoane au obtinut locuintã. o arie importantã din punct de vedere ecologic si cultural. psihic. destinat persoanelor fãrã locuintã din Bucuresti. în conservarea mediului Orange a încheiat un parteneriat cu fundatia ADEPT Transilvania pentru sprijinirea unui proiect inovativ dedicat conservãrii biodiversitãtii peisajului si dezvoltãrii comunitãtilor rurale. Orange a oferit suport pentru echipele mobile de ajutor si functionarea unui cabinet medico-psiho-social.în domeniul social S-au implicat în proiectul Samusocial. existã o serie de factori care influenteaza negativ biodiversitatea acestei zone . Proiectul are ca obiectiv asigurarea serviciilor de urgentã pentru aceste persoane. 6300 de persoane fãrã adapost au beneficiat de consultatii medicale. social.

ornamente de brad. întrucât este important sã contribuie nu doar cu resurse financiare. ci si cu timpul si experienta lor. O altã initiativã a programului de voluntariat "tu pentru comunitate" a fost campania de picturã a scolilor pentru copiii cu deficiente de vedere si auz din Bucuresti. De aceea au dezvoltat programul de voluntariat “tu pentru comunitate”. Obiectivul acestei campanii a fost sã coloreze si sã înveseasca putin universul acestor 22 . covorase împletite si multe alte obiecte. În fiecare an în luna decembrie organizeazã în fiecare sediu din Bucuresti un Bazar de Crãciun unde copiii cu deficiente de vedere sau auz expun lucrãri fãcute de ei cu multã dãruire si pasiune: felicitãri de sãrbãtori. icoane pictate pe sticlã. prin voluntariat În toate proiectele în care se implicã doresc sã ofere angajatilor sai cât mai multe oportunitãti de voluntariat. oferind în acelasi timp beneficii directe comunitãtii locale. Cu ajutorul donatiilor angajatilor Orange umple sacul lui Mos Crãciun cu daruri pentru acesti copii.distrug usor si definitiv flora si fauna bogatã si polueazã apele curgãtoare. Proiectul are ca obiectiv conservarea biodiversitãtii zonei si promovarea unei dezvoltãri durabile. desene.

839 RON cãtre Crucea Rosie 23 . În octombrie 2005 au lansat un nou proiect prin care urmãresc sã îmbunateasca comunicarea cu persoanele cu deficiente de auz si integrarea acestora în societate. În acest sens angajatii Orange au participat pe bazã de voluntariat la un curs de limbaj mimicogestual urmând ca în urmãtoarea perioadã sã dezvolte diverse activitãti cu copiii cu deficiente de auz si familiile lor.copii. Angajatii Orange s-au implicat si în ajutorarea sinistratilor afectati de inundatiile din toatã tara din 2005 si au donat 40. multumirea echipei Orange fiind zâmbetele de pe chipurile copiilor.

Aceasta trecere este tratata ca o consecinta fireasca a faptului ca majoritatea platilor effectuate catre furnizori sunt exprimate in euro. iar perceptia este un element important in publicitate. Aceasta trecere a fost un process complex. Noile tarife de roaming Vodafone si Orange pentru Uniunea Europeana se încadrează în limita reglementată de Uniunea Europeană: 0. ci si schimbarea monedei de referinta pentru tarife din dolari in euro. intrucat ofertele exprimate in euro si rotunjite in jos. 24 . in avantajul clientului. Oficialii Orange au insistat asupra faptului ca aceasta trecere la moneda Euro nu va dezavantaja in nici un fel clientii. acestea fiind reduse in functie de zone. De asemenea Vodafone si Orange au respectat limita impusa de Uniunea Eupeana pentru tarifele de roaming. care a durat peste 6 luni in cadrul fiecarei firme si a presupus modificari importante in sistemele informatice si in schemele de tarifare. vor parea mai atractive decat ceva in dolari.Cap III Aderarea la Uniunea Europeana Anul 2007 nu a insemnat pentru Orange si Vodafone doar intrarea in Uniunea Europeana. Din punct de vedere al marketingului era de asteptat ca aceasta masura de schimbare a monedei de referinta sa fie urmata si de compania Vodafone. intrucat tarifele vor fi transformate din dolari in euro la cursurile de schimb oficiale anuntate de BNR.49 Euro / minut pentru apelurile efectuate (fara TVA) şi 0.24 Euro / minut pentru apelurile primite (fara TVA).

. Catoiu I.ro www..cosmote.orange.ro www.Bibliografie 1) Marketing – Florescu C.. – Editura Marketer.ro www..org www.unibuc. Balaure V.vodafone.wall-street.ro www. Bucuresti. 1992 www.zapp. Olteanu V. Boboc St. Pop Al.wikipedia.ro www.managusamv.ro 2) 3) 4) 5) 6) 7) 8) 9) 25 .ro www..

26 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful