RAWATAN AWAL RICE : REST ± Atlet yang cedera harus direhatkan.

sebarang pergerakan ditempat yang cedera akan mengakibatkan peredaran darah meningkat dan ini akan memburukan keadaan kecederaan atlet. ICE ± Ais didemah ke atas tempat yang cedera. COMPRESSION ± Bahagian yang cedera harus dibalut untuk mengelakkan bengkak yang keterlaluan. ELEVATION ± Meninggikan bhgn yg cedra bg tujuan memudahkan & mempercepatkan pengmbalian darah masuk ke jantung. Ini dpt m¶gurangkan pendarahan t¶hdp tmpt yg cedera. Bhgn yg luka harus lbh tinggi dpd paras jantung Kaedah Bantu Mula RICE Adalah Bertujuan : -Mencegah tisu-tisu lembut lain daripada mengalami kecederaan. - Mengurangkan kesakitan yang dialami. - Mengurangkan bengkak.

[b]- Mengekalkan kecergasan sementara merawat bahagian yang cedera. - Mengembalikan keyakinan mangsa terhadap bahagian yang cedera. - Mencegah berlaku semula kecederaan yg sama.

[/b] [b]RESUSITASI KARDIO PULMONARI ( CPR ) Definisi : Kombinasi teknik pernafasan bantuan dan tekanan dada ( Pemulihan pernafasan peparu jantung ) Tujuan : Memastikan jantung dan paru-paru dapat berfungsi semula untuk mengepam darah disamping membekalkan oksigen ke seluruh tubuh.

PERNAFASAN MULUT KE MULUT 1-Dgn keadaan mangsa baring melentang anda hendaklah terlebih dahulu membuang bendasing dalam mulut. 5. 5-Alihkan bibir anda dan biarkan dada mangsa turun perlahan-lahan. Kemudian lepaskan tekanan tanpa mengangkat tangan anda.Tindihkan tapak tangan anda dan selang-selikan jari-jari anda.Secara berbongkok dan dengan keadaan lengan yang lurus tekan secara tegak keatas dada mangsa.Tarik nafas sepenuhnya dan letakkan bibir anda di sekeliling mulut mangsa. 3-Tutup lubang hidung mangsa dgn memicitnya menggunakan ibu jari dari jari telunjuk anda.Letakkan bahagian belakang tapak tangan keatas tulang dada. TEKANAN DADA 1-Keadaan mangsa baring terlentang di permukaan rata. Sorotkan jari anda ke atas sehingga kepada titik tengah pertemuan sempadan tulang selangka dan tulang dada. 3. 2-Buka saluran udara dgn mencondongkan kepala ke belakang dan dagu diangkat ke atas. 4. Tekan lebih kurang 4-5 cm.Ulangi tekanan sehingga 80 tekanan/minit tercapai . 2. Berikan pernafasan berturut-turut. Lakukan tekanan pada titik ini.Berlutut di sisinya dan cari tulang selangka terakhir dgn menggunakan jari telunjuk dan jari tengah anda. sorot kebawah sehingga ia sampai ke jari telunjuk anda. 4-Tiup ke dalam mulut mangsa sehingga anda melihat dada mangsa bergerak.

Tulang tertonjol keluar .Pendarahan dlm kulit. Terkehel ± Keadaan tulang yang berada dalam posisi yang tidak normal atau ia berpunca daripada pengecutan otot-otot yang terlalu kasar. .[/b][b] PATAH Patah ±Pecahan atau rekahan pada suatu tulang. .Darah banyak mengalir keluar. . lebam & panas Patah Terbuka .Patah keseluruhan tulang dan kulit /otot terkoyak / tendon terputus. . .Bengkak.Luka wujud di bahagian tulang patah. Terbahagi kepada 5 jenis : Keretakan ringan Retak seribu Keretakan Greenstick Keretakan terbuka Keretakan tertutup [/b] [b] Patah Tertutup -Patah keseluruhan tulang tetapi kulit tidak tercedera.

± Tulang mengalami pukulan hentakan yg tidak tepat / tidak terus (hentakan sipi) ± Sebahagian tulang retak kerana ulangan.Paru-paru rosak kerana patah tulang rusuk.Kerosakan otak kerana tengkorak pecah.Mengakibatkan organ sekeliling rosak.Darah tidak mengalir keluar. ± Pukulan / hentakan yg kerap ± Kesakitan / kurang selesa pada tulang. .Sebahagian tulang patah. . .berbahaya/ kritikal.[/b] [b] Patah Ranting.Amat merbahaya / kritikal /renjatan. cth : patah tulang selangka / patah tulang clavikel Patah Melarat. . [/b] Tulang Retak. . .Bengkak. .Pendarahan dalaman. . .

jangan pindahkan mangsa . .jangan gerakkan kecuali tidak selamat. .Badan lemah / tidak bermaya.Pendarahan berlaku. Rawatan Awal Patah Dan Retak Pastikan mangsa selamat . . .Muka pucat .Loya / muntah .Mengawal kedudukan patah. Simptom Patah dan Retak Kehausan .Bengkak & lebam.Kebas / ngilu.Bahagian cedera berubah bentuk ± bengkak. .Tanda-Tanda Patah dan retak Pergerakan tidak normal / terhad. .

Tambahkan kain pelapik di sekeliling utk menghalang kecederaan bertambah teruk. KECEDERAAN SENDI -terseliuh -terkehel -berubah kedudukan sendi lutut Gejala Dan Tanda Kesukaran untuk menggerakan anggota dengan normal atau tidak boleh bergerak langsung.Balutkan di atas / di bawah patah tetapi bukan di bahagian cedera.. rawat luka terbuka dahulu.Sentiasa memeriksa pengaliran darah. . .Balutkan / sokonglah tulang patah dengan kayu ± kurangkan pergerakan.Dapatkan bantuan perubatan segera.Jika patah terbuka. . . .Sokong bahagian cedera supaya tiada pergerakan tinggikan bahagian yg cedera Rehatkan bahagian yg cedera .Gunakan anggota tidak cedera sbg sokongan .Ikat pembalut dgn kuat tetapi tidak menjejaskan pengaliran darah. . .

Herut. Dail 994 untuk dapatkan perkhidmatan ambulan. Periksa peredaran darah pada tangan atau kaki setiap 10 minit. kawal pendarahan.Sakit pada tempat kecederaan. Bagi kaki yang patah. Jika terdapat luka. balut pada bahagian lutut dan buku lali. Bagi lengan. bengkak dan lebam Rawatan Awal Beritahu mangsa supaya jangan bergerak. gunakan sling. Tekan luka dengan pembebat yang bersih. . Berasa lembik pada atas tulang.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful