Aktiviti Pratulisan

AKTIVITI PRATULISAN Peringkat pramenulis ialah tempoh masa murid-murid disediakan dengan aktivitiaktiviti menulis sebelum mereka dapat menulis huruf-huruf dengan kemas dan betul. Dalam tempoh masa ini latihan otot-otot, tangan dan jari serta kordinasi tangan dan mata diberikan kepada murid-murid dari awal-awal lagi. Bagi membolehkan mereka menguasai kemahiran membentuk lambang-lambang yang kemas dan jelas, pelajaran tulisan yang dirancangkan haruslah sistematik, bertitik-tolak daripada aktiviti-aktiviti pramenulis ynag berbentuk bebas. Latihan-latihan pramenulis menitikberatkan perkaraperkara berikut: Melakukan latihan-latihan pergerakan tangan Menguasai gerak tangan yang bebas supaya boleh menulis dengan selesa dan sempurna. Melakukan latihan-latihan pergerakan mata. Melakukan latihan-latihan kordinasi tangan dan mata. Strategi pengajaran pratulisan Kebanyakan murid yang memasuki sekolah rendah telah pun menerima pendidikan prasekolah di rumah, TASKI atau TADIKA. Mereka telah pun didedahkan kepada asas-asas kemahiran menulis dan membaca. Namun begitu, bagi peringkat permulaan di sekolah rendah, guru patut memberikan kemahiran pratulisan kepada murid. Latihan pergerakan tangan dan mata, memilih dan memadan objek mengikut bentuk, ukuran dan warna, melukis serta mewarna patut dilakukan. Latihan seumpama ini dapat membantu murid menguasai kordinasi antara tangan dan mata, dan seterusnya akan menyediakan seseorang murid itu untuk menulis. a. Latihan bagi tangan Murid dikehendaki: i. Menggenggam dan membuka tangan. Hendaklah dilakukan beberapa kali. ii. Menggenggam dan menghancurkan atau meronyokkan sehelai daun atau kertas. iii. Menggenggam dan merasa beg yang berisi kekacang. iv. Menggenggam dan merasa bola. v. Memegang benda-benda seperti pensel atau pembaris. Guru menunjukkan cara memegang yang betul. vi. Melukis bentuk-bentuk bebas menggunakan jari di udara. vii. Melukis bentuk-bentuk di dalam bekas yang mengandungi pasir atau tanah. viii. Memasang butang baju, menanggalkan dan memasang semula. ix. Membuka tali kasut dan mengikat semula. b. Latihan bagi mata Murid dikehendaki: i. Menutup kedua-dua mata dengan tangan, membuka mata, melihat dan menyebut benda yang ditunjuk atau dipegang oleh guru. ii. Menutup sebelah mata, melihat dan menyebut benda yang ditunjuk atau dipegang oleh guru. Lakukan latihan yang sama pada mata yang sebelah lagi.

a) b) c) d)

iii. Latihan bagi kordinasi mata dan tangan: Murid dikehendaki: i. Melihat sesuatu benda yang dipegang oleh guru dan dibawa dari kiri ke kanan dan dari kanan ke kiri. vii. Menyebut bentuk blok-blok geometri yang diperbuat daripada kadbod atau plastik sama ada segi empat. Memilih gambar yang berlainan dalam satu set. Mencari lima benda yang tersembunyi dalam sebuah lukisan. misalnyajigsaw puzzle. Mencantum titik atau sempang untuk membentuk huruf atau gambar. Mewarnakan gambar yang diberikan oleh guru. Menyebutkan nama benda-benda kecil yang dipegang oleh guru seperti getah pemadam. x. iv. iv. Mencantum arah jalan atau aliran sungai. Memadankan gambar bagi benda-benda yang serupa. Menyusun gambar-gambar yang diselaraskan mengikut urutan. warna atau ukuran. viii. Mencari lima perbezaan pada sekeping gambar yang seakan-akan sama dengan gambar asal.iii. dan seterusnya benda-benda sederhana besar dan benda-benda yang besar. v. mancis. xii. Menyebutkan warna benda atau alat yang ditunjukkan oleh guru. vi. ii. bulat. Mencantum bahagian-bahagian gambar yang terpotong. separuh bulat. Membuat garisan lurus dari atas ke bawah atau sebaliknya . segi tiga. vi. v. Menyusun benda mengikut golongan bagi benda yang sama bentuk. bujur dan sebagaimya. Melambung dan menangkap bola sama ada di tempat berdiri secara individu atau dengan bergerak di padang bersama pasangan. xi. ix. c. pengasah pensel.

.

2. 2. Murid diberikan satu huruf oleh guru. Murid yang lemah dalam penglihatan sukar untuk melakukan aktiviti ini. Selepas itu. 3. murid akan mengenal pasti nama setiap benda di dalam gambar tersebut. Susunan bahan(gambar) yang menarik. 3. Selepas berjaya mencari padanan huruf. Bahan hendaklah diperbuat daripada bahan yang lebih kukuh. 2. 2. 4. murid dikehendaki melekatkan huruf tersebut di atas papan huruf. Bahan Bantu Mengajar (BBM) yang disediakan mudah untuk dialihkan. KEKUATAN: 1. Set gambar yang mudah untuk dipelajari (alat-alat tulis). TAJUK TUGASAN: Melaksanakan aktiviti pengamatan penglihatan NAMA BAHAN: Dimanakah Saya? PENGGUNAAN BAHAN: 1. Beberapa murid akan diminta berbaris di hadapan kelas. Aktiviti ini memerlukan murid-murid mencari huruf yang terdapat di dalam bahan bantu mengajar yang telah disediakan. Murid akan diarahkan untuk menyatakan dan menandakan perbezaaan yang terdapat di dalam kedua-dua set gambar yang telah disediakan. Seterusnya murid akan mencari padanan huruf yang dipegang dengan huruf yang terdapat di dalam papan huruf yang telah disediakan. Warna perlulah menarik minat murid-murid untuk belajar. . 3.PEMBENTANGAN PERTAMA: Melaksanakan Aktiviti Prabacaan TAJUK TUGASAN : Melaksanakan aktiviti pengamatan penglihatan NAMA BAHAN: ´Sama Tapi Tak Serupaµ PENGGUNAAN BAHAN: 1. Murid akan melihat dua set gambar yang hampir sama dan memikirkan perbezaannya. KOMEN/PENDAPAT: 1. 3.

Persembahan Powerpoint yang disediakan haruslah menarik. Bunyi yang digunakan amat mudah untuk didengari. Pada awal pembelajaran. nama dan gambar benda tersebut akan dipamerkan bagi memastikan jawapan yang diberikan betul atau sebaliknya. Bahan Bantu Mengajar (BBM) perlu lebih menarik. Murid yang lemah dalam pendengaran sukar untuk melakukan aktiviti ini. 3. Murid-murid akan bersungguh-sungguh untuk melakukan aktiviti ini kerana aktiviti ini memerlukan murid-murid untuk berfikir. 2. 4. 3. 2. 3. KEKUATAN: 1. 2. TAJUK TUGASAN: Melaksanakan aktiviti pengamatan pendengaran NAMA BAHAN: ´Dengar sayaµ PENGGUNAAN BAHAN: 1. 3. Bahan disediakan dalam bentuk persembahan Powerpoint. 3.KEKUATAN: 1. Bahan yang digunakan adalah kukuh kerana mengunakan bahan yang keras dan tahan lama. Bahan elektronik menarik minat murid-murid. Bunyi-bunyi yang digunakan haruslah yang pernah didengari oleh murid-murid. Aktiviti ini menggunakan bahan elektronik kerana memerlukan bunyi-bunyi yang akan di dengari oleh murid-murid. Menggunakan huruf Besar sahaja bagi mengelakkan kekeliruan dengan huruf kecil. KOMEN/PENDAPAT: 1. Huruf haruslah besar bagi memudahkan murid-murid melihat. 2. 2. Warna huruf yang digunakan terang dan dapat menarik perhatian murid-murid. TAJUK TUGASAN: Melaksanakan aktiviti pergerakan tangan dan mata NAMA BAHAN: ´Cari jalan keluarµ . KOMEN/PENDAPAT: 1. Lakaran huruf haruslah sama dengan format huruf yang standard. guru akan menyoal murid-murid tentang bunyi-bunyi yang pernah mereka dengar serta menamakan bunyi tersebut. Sekiranya murid sudah menyatakan apakah bunyi yang mereka dengar.

Kedua. Bahan yang dibuat haruslah besar dan menarik. 3. Pertama sekali. NAMA BAHAN: ´Jendela Ilmuµ PENGGUNAAN BAHAN: 1. murid dikehendaki mencari padanan gambar yang dilihat di kotak gambar utama dengan gambar yang terdapat di dalam kotak lain. KEKUATAN: 1. Gambar huruf disediakan dalam bahan ini agar menepati tujuan tugasan iaitu untuk aktiviti Pratulisan. Menggalakkan persaingan sihat di kalangan murid. PEMBENTANGAN KEDUA: Bengkel Aktiviti Pratulisan TAJUK TUGASAN : Melaksanakan aktiviti membuat corak. Hanya satu gambar yang diperlihatkan kepada murid. memadankan bentuk dan lain-lain. KOMEN/PENDAPAT: 1. Aktiviti ini adalah aktiviti permainan mencari jalan keluar bagi soalan yang diberi. Murid akan diberikan satu had masa untuk melakukan aktiviti tersebut. 3. Susunan bahan yang menarik . Tahap kesukaran untuk aktiviti ini selaras dengan tahap kemampuan murid. satu kotak gambar utama akan dibuka. 4.PENGGUNAAN BAHAN: 1. 3. 2. KEKUATAN: 1. Setiap murid mendapat soalan yang sama dan bersama-sama melakukannya. Semua murid boleh melakukan aktiviti ini bersama-sama. 2. 2. 2. Gambar yang digunakan boleh dipelbagaikan. Bahan yang digunakan tidak tahan lama dan mudah rosak. Bahan ini mudah untuk dialihkan. menyambung titik. Aktiviti yang dilakukan ini menarik minat murid-murid. Terdapat pelbagai gambar yang terdapat di dalam kotak tersebut. 2.

Tapak bahan harus lebih kukuh. Saiz kotak yang lebih kecil supaya mudah untuk diputarkan. Gambar yang disediakan haruslah dikaitkan dengan huruf. Menggunakan bahan yang selamat untuk digunakan. 2. 2. 5. KEKUATAN: 1. Arahan penggunaan bahan bantu mengajar yang mudah dan jelas untuk difahami oleh murid. Dapat menarik minat murid-murid untuk melakukan aktiviti ini. .3. 4. 2. KOMEN/PENDAPAT: 1. Gambar bawah digantikan dengan huruf. Murid dibimbing oleh guru untuk membentuk huruf yang menarik mengikut kreativiti murid itu sendiri. NAMA BAHAN: ´Huruf Hiasanµ PENGGUNAAN BAHAN: 1. Murid akan diberikan bahan (kertas pelbagai warna) yang telah digunting oleh guru. Kombinasi warna bahan yang lebih menarik. Murid yang lemah dalam penglihatan mengalami kesukaran dalam melakukan aktiviti ini. Set gambar yang mudah untuk dipelajari (alat-alat tulis) KOMEN/PENDAPAT: 1. 3. 4. 1. Menggunakan bahan yang menarik dan tahan lama. Aktiviti ini menggunakan teknik kolaj. Menggunakan gam cecair untuk melekatkan kertas di atas huruf yang telah dilakar oleh guru. 3. 3. 2. Murid-murid dapat mengenal bentuk huruf sebelum belajar menulis. Pendedahan awal kepada murid-murid tentang huruf-huruf sebelum mereka belajar menulis. TAJUK TUGASAN : Melaksanakan aktiviti membentuk huruf.

Pada peringkat permulaan kanak-kanak boleh diperkenal dengan memadan bentuk. pergerakan mata & tangan. Bukan itu sahaja. Semasa bertutur dengan mereka. Pada masa yang sama elakkan mengunakkan huruf besar kerana ini dapat menimbulkan kekeliruan kepada pelajar. diikuti corak. b untuk bola. pendengaran juga biasa digunakan terutama bersama pengamatan penglihatan. huruf dan akhirnya perkataan. Cara yang boleh digunakan oleh guru ialah memperkenalkan sebahagian perkataan yang penting kepada pelajar seperti huruf dalam nama pelajar. pengamatan penglihatan 2. Manakala aktiviti arah ini lebih merujuk kepada menyesuaikan kanak-kanak dengan membaca arah ayat dimulakan iaitu dari kiri ke kanan unutk tulisan rumi. Oleh itu semasa ibu bapa atau guru membacakan cerita atau ayat. Apabila dibaca terbalik ayat yang dibaca akan menjadi tidak bermakna. kemahiran ini adalah penting dalam perkembangaan kemahiran membaca kanak-kanak. kanak-kanak sedang mendengar dan mendapat pengalaman dalam berbahasa. KEMAHIRAN PENGAMATAN PENGLIHATAN Kemahiran pengamatan penglihatan dapat dipupuk dalam pelbagai jenis aktiviti seperti aktiviti memadan dan juga arah. Contoh ialah a untuk ayam. KEMAHIRAN PENDENGARAN Selain itu. . Dalam situasi sebenar kanak-kanak sememangnya tidak tahu arah ayat dimulakan. Ini membolehkan kanak-kanak mengenal pasti huruf sebelum berkembang untuk membaca perkataan dan ayat. cara yang paling langsung untuk kanak-kanak mahir dalam pendengaran adalah bertutur dengan kanak ±kanak atau membaca kepada kanakkanak. pendengaran 3. Walaupun kemahiran-kemahiran pra bacaan dapat dipelajari secara semulajadi di rumah atau di prasekolah. guru harus mendemonstrasi dengan membaca secara terbalik. Demi menunjukkan kepentingan membaca dari arah yang betul. Kemudian guru harus menyoal kanak-kanak dari mana ayat mula dibacakan. guru harus mengajar huruf bersama-sama dengan ayat. Pengalaman inilah penting dalam perkembangan membaca. Aplikasi permainan memadan ialah jigsaw puzzle. mereka harus menunjuk kepada huruf yang dibaca. Selain itu. Secara ringkasnya kemahiran-kemahiran ini dapat dibahagikan kepada tiga jenis iaitu 1. Contoh aktiviti yang boleh dilakukan adalah memperkenalkan huruf-huruf dengan bunyinya. Aktiviti memadan adalah sebahagian daripada membaca kerana semasa kita membaca kita sebenarnya sedang memadan huruf atau perkataan dengan bunyi yang sesuai.AKTIVITI PRA BACAAN Aktiviti pra bacaan merujuk kepada aktiviti yang dijalankan untuk tujuan memberikan asas kepada kanak sebelum mereka boleh membaca.

Kelemahan Bacaan murid-murid tidak licin. 3. satu lepas satu. 1. Contohnya: ba + pa = bapa Membunyikan huruf-huruf dahulu. Kaedah ini membolehkan kanakkanak membaca perkataanperkataan baharu walaupun perkataan-perkataan itu diluar perbendaharaan kata mereka. . a (ah) = pa ba + pa = bapa Kekuatan Sesuai denagn susuk bahasa Melayu adalah terdiri daripada suku-suku kata yang hampir tetap bunyinya. KAEDAH MENGAJAR BACAAN Kaedah mengajar bacaan merupakan sebagian lanjutan daripada aktiviti prabacaan tetapi ini lebih berfokus kepada cara memperkenalkan hurf. lepas itu menjadikannya suku kata dan akhirnya perkataan. a (ah) = ba p(peh). Kaedah ini secara kasar dapat dibahagikan kepada tiga: Kaedah bunyi/ fonetik Kaedah huruf Kaedah pandang dan sebut KAEDAH BUNYI / FONETIK Kaedah ini lebih mengutamakan bunyi. Selain itu guru juga boleh memberi permainan yang mengunakkan objek kecil seperti set bongkah yang dapat membantu dalam perkembangan motor. Terdapat dua cara mengunaan iaitu: Membunyikan suku kata dan menyambungkan dengan suku kata yang lain. motor halus kanak-kanak belum matang lagi. Tidak menarik hati kerana sukusuku kata yang diajar itu tidak mempunyaai makna yang nyata pada mereka. Kemahiran ini dapat dipupuk melalui aktiviti motor tangan seperti mewarna. Contoh: b (beh). Ini disebabkan perhatian murid-murid itu tertumpu kepada suku-suku kata. 2. 2. Guru harus mengalakkan kanak-kanak untuk menggunakan kreativiti untuk melukis dan mewarna mengunakan peralatan yang berbeza. guru juga dapat member aktiviti seperti mengunting tetapi harus diingatkan untuk berhati-hati semasa mengunakkannya. perkataan dan ayat serta bunyi kepada kanak-kanak. Kalau tidak terdapat set bongkah. Perkembangan motor tangan adalah amat penting kerana pada peringkat awal.KEMAHIRAN PERGERAKAN MATA DAN TANGAN Kemahiran yang terakhir ialah kemahiran pergerakan mata dan tangan. 1. Ini bertujuan unutk melatih kanak-kanak memegang pensel atau objek yang seumpama seperti crayon atau pensel warna dengan cara yang betul dan pada masa yang sama melatih motor halus.

3. murid kerana pengajaran tidak secara Kaedah ini memberi asas dan binaan yang keseluruhan yang bermakna. kepada murid-murid 1 2 3 4 KAEDAH PANDANG DAN SEBUT Kaedah ini juga dikenali dengan nama kaedah perkataan. Peringkat 1.KAEDAH HURUF Kaedah yang tertua ini mementingkan mengenal nama-nama buruf dan bunyi-bunyi huruf. Setelah dicam. dan tidak juga dieja. Pada peringkat permulaan. tidak dibunyikan. walaupun membaca sambil mengeja menyebabkan belum mempelajarinya kerana mereka mereka membaca merangkak-rangkak. Kaedah ini tidak mengunakan kaedah emgeja atau membunyi tetapi mengecam dan membaca. Kemudian kanak-kanak akan mengenali huruf mana yang dikategri sebagai vokal dan konsonan. suku-suku kata yang hampir tetap Mereka hanya mementingkan sebutan dan bunyinya kelancaran membaca. . perkataan-perkataan yang disampaikan mengikuti kaedah ini disertakan dengan gambar. Bunyi-bunyi akan disambung menjadi suku kata seperti su + ka = suka. Seterusnya mereka akan mengenal rangkai kata. tetapi terus disebut perkataan itu. Kanak ±kanak diminta untuk mengecam dan mengenal perkataan dengan memandang keseluruhannya. ayat dan seterusnya diajar membaca. kanak-kanak diminta tidak mengeja satu-satu perkataan yang terkandung di dalamnya tetapi mengecam terus ayat-ayat yang pendek dan mudah dengan. Pada tahap seterusnya kanak ±kanak diajar dengan gabungan vokal dan konsonan serta diftong. Pengulangan serta latih tubi perlu diperbanyakkan. Murid-murid membaca dengan lancar kerana bahasa Malaysia terdiri daripada tanpa memahami apa yang dibacanya.c d sehingga z kepada kanak-kanak. Membolehkan kanak-kanak membaca 2. Vokal a a i Konsonan s y l r Gabungan sa ya la ri Vokal dan Konsonan Perkataan saya lari Kekuatan Kelemahan Sesuai dengan susuk bahasa Malaysia 1. Biasanya kaedah ini dimulakan dengan memperkenalkan huruf-huruf dari a. 2. kaedah rangkai kata dan kaedah ayat yang mementingkan dua perkara iaitu membunyikan perkataan atau rangkai kata berdasarkan pengalaman melalui gambar dan membunyikan ayat melalui gambar yang ada cerita. dapat mengenal huruf-huruf dan Kaedah ini dikatakan tidak sesuai dengan membunyikan vokal dan konsonan kehendak pendidikan dan psikologi muriddengan baik. Boleh membosankan murid-murid Tercapai kecekapan dan kemahiran terutama apabila mereka diberi latih tubi membaca serta member keyakinan yang berlebihan. kukuh dalam membaca. Mempelajari ayat pula. Murid-murid terbawa-bawa tabiat perkataan-perkataan baharu.b.

Lambat mengenal bunyi dan suku kata. 2 2 Bersesuaian dengan resmi semula jadi kanak-kanak mempelajari sesuatu iaitu daripada keseluruhan kepada bahagian-bahagiannya 3 3 Kaedah ini dari awal mementingkan makna. Murid-murid tidak mempunyai asas yang kukuh yang membolehkan mereka membaca sendiri. rangkai kata dan ayat-ayat yang telah diajar sahaja Kaaedah ini tidak membolehkan kanak-kanak mengenal hurufhuruf secara formal. Lambat tercapai kemahiran dan kecekapan membaca. menarik minat muridmurid.Kekuatan 1 Sesuai dengan kehendak ilmu jiwa 1 kanak-kanak kerana mereka mempelajari sesuatu cara keseluruhan. 4 Guru dapat melatih kanak-kanak membaca dengan sebutan dan 4 rentak irama ataupun alunan suara yang betul dari mula. . Kelemahan Bacaan kanak-kanak mungkin terhad kepada perkataan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful