You are on page 1of 22

meglepően egyszerű ötlet a jobb alvásért

Minden, amit tudni akart a jobb alvásról, de túl álmos volt ahhoz, hogy megkérdezze

101

Alvás, jókedv, egészség, élet!
Napjaink az ágyban kezdődnek és az ágyban fejeződnek be. Hosszú vagy rövid, dolgos vagy lustálkodós, stresszes vagy nyugodt: jólesik minden este befeküdni az ágyba és mély álomba merülni, majd másnap reggel frissen, kipihenten, jókedvűen ébredni. Vagy mégsem…? Ha igenlően bólogatott, miközben a fenti sorokat olvasta - hiszen a jó alvás természetes dolog az Ön számára -, akkor a magyar nők legalább 40%-a, a magyar férfiaknak pedig mintegy 25%-a irigyli most Önt. Az embereknek ez a másik, boldogtalan fele rövid távú, átmeneti vagy krónikus alváshiányban szenved, ami megkeseríti az életüket. Ha Ön is közéjük tartozik, a megfelelő helyre került. Ez az egyedülálló kézikönyv egy csokor egyszerű, de hatékony ötlettel szolgál, amelyek segíteni fognak abban, hogy végre Ön is frissen ébredhessen reggelente. Tökéletesen indul a napunk, ha egy csésze kávéval és egy croissant-nal kezdjük, miután egész éjjel mélyen aludtunk, nem voltak fájdalmaink, nincsenek fekete karikák a szemünk alatt, nem vagyunk nyűgösek és rosszkedvűek. Jó, ha az ember mosollyal az arcán ébredhet – varázsoljon Ön is mosolyt az arcára!

a nap közepén megfájdul a feje és elálmosodik? Ha igen. Valójában nagyon nehéz meghatározni. amíg valami el nem romlik. mint este lefeküdni az ágyba. • ajzószerek – akár a receptre felírt gyógyszerek formájában is. • feszültség. hogy ingerlékeny. • reggel túlságosan korán ébred… … és megesik. álmodni. kialvatlannak érzi magát.Álmatlanság: a minőségi élet ellensége Megint rosszul aludt? Élete során a legtöbb ember találkozik az alvási rendellenesség egyik vagy másik formájával. egészséggel. repülni a képzelet szárnyán. Bizonyos emberek számára az alvás a legjobb dolog a világon: nincs annál egyszerűbb. • környezetváltozás. • álmatlanság miatti szorongás. • éjszaka minden különösebb ok nélkül felébred. fény)… . Ön is közéjük tartozik? Előfordul. • hosszú távú altatóhasználat. a hatékonyságával. becsukni a szemünket. hogy • este nehezen tud elaludni. Ez valószínűleg így van – egészen addig. • depresszió. majd reggel kinyitni a szemünket. mivel szükségleteink és igényeink eltérőek. Vajon mi rabolja el az álmát? Az alváshiányt különféle élethelyzetek okozhatják: • munkahellyel. • nem megfelelő alvási kellékek. családdal kapcsolatos stressz. akkor Önt is foglyul ejtette a pihentető éjszakák és az egészséges élet titkos ellensége: a rossz alvás. utána nehezen tud újra elaludni. • külső zavaró tényezők (zaj. • ha éjszaka felébred. és még saját magának is útban van? Az álmatlanság rossz hatással van a társasági életére? Gondja van az emlékezetével. milyen is a rossz vagy nem elegendő alvás. iskolával. és belevetni magunkat egy új napba. rosszkedvű. • betegség vagy fájdalom.

mennyi fénynek van kitéve a szervezet lefekvés előtt (pl. csakúgy. 3. hogy hétközben naponta hét és fél órát. Alattomos adósság magas kamattal A szervezetnek szüksége van pihenésre ahhoz. Hogyan? . nem eleget? Vajon mennyi alvás számít elegendőnek? Olvasson tovább! Valójában mennyi alvásra van szükségünk? Nehéz megmondani. örökölt szükséglet. míg hétvégén nyolc és fél órát alszanak. és egész nap tele van energiával. A legegyszerűbb számítási mód a következő: annyi óra alvásra van szüksége. amennyi után reggel kipihenten és éberen kel. az Ön 24 órás alvásritmusa. mivel ez túlságosan is függ az egyéni szükségletektől. A dohányzás. 4. Az Ön egyéni alvásszükséglete a következőktől függ: 1.Az álmatlanságnak csaknem annyi oka van. alvási higiénia (a szokásos napi tevékenységek. és tökéletesen megfelel nekik a napi 5 óra alvás. hogy normálisan tudjon működni – akárcsak a természetben megtalálható élőlények többségének. ha nem alhatnak legalább 9 órát. a legtöbb ember arról számol be. Ön hogyan aludt tegnap éjszaka? Jól. és nem adunk a szervezetnek elegendő időt a regenerálódásra. az alvás minősége. míg mások teljesen kimerültek. de van egy dolog. 2. az ivás és a testmozgás például erősen befolyásolja az alvást. a közérzetre és a kedélyállapotra. ha bekapcsolt monitor előtt ül késő éjszaka). mint az. ami mindenkire érvényes: a rossz alvás káros hatást gyakorol az egészségre. amelyeket Ön irányít. de ez a mennyiség változhat. A szokásos ajánlás napi 8 óra. hogy eleget aludjon. Mindezek befolyásolják. Vannak olyan emberek. a kávéivástól az alkoholon és a dohányzáson át a testmozgásig). Habár számos különböző tényező befolyásolja az alvás mennyiségét. hány óra alvásra van szüksége ahhoz. Ha nem alszunk eleget. napi hány óra alvásra van az embernek szüksége. rosszul. gyorsan kialakulhat az alvási adósság. akiknek kevesebb is elég. ahány ember él a világon.

• szélsőséges ingerlékenység. és győződjön meg róla saját maga. és egész héten két órával kevesebbet alszunk. a koffeinről és a dohányzásról. mint gondolnánk. akkor az alvási tartozása veszélyes kamatot gyűjtött össze. amelyet előbb vagy utóbb egy délutáni szunyókálással be kell hoznunk. akkor egyértelműen alvási tartozása van. akkor jók az alvási szokásai. • • • reggeli fejfájás.Ha eleget alszunk. • a hatékonyság csökkenése. különleges feladatai. mint hétközben. De ha például 2 órával kevesebbet alszunk. De ha ugyanabban az időben ébred fel. • álmossági rohamok. de amikor hétfő reggel ismét fel kell kelni. utazásra menni. fokozottabb hajlamosság a sérülésekre. kétórányi alvási adósságot halmozunk fel. 1. amit minden egyes éjszaka több alvással kell kiegyenlítenie. és valamit behozunk a lemaradásból. .és koncentrálási problémák. Ha a következő tüneteket veszi észre: • memória. Az alvási adósság következményei súlyosabbak. amelyen nem fog semmilyen partira. ügyetlenség. Arra a hétre mondjon le az alkoholról. Önnél is gyűlik a kamat? Próbálja ki a következő tesztet. amennyit a szervezet alvás közben visszanyer. ugyanabban az ördögi körben találjuk magunkat. 2. mekkora az alvási tartozása Ha többet alszik. a szervezetünk egyensúlyban van: annyi energiát használunk el. máris több. és nem lesznek más. kedélyproblémák. Derítse ki. amely hosszú távú hatással lehet az életére. A naptárában jelöljön meg egy szokványos hetet. Ha nem hozzuk be a lemaradást. mint egy teljes éjszakai alvással tartozunk a szervezetünknek! Ezután egy kicsit többet alszunk a hétvégén.

két személy álom szálljon a szemére éjszakánként! számára legalább 140 cm szélesnek kell lennie. Folytassa a tesztet egész héten. Ugyanabban az időben feküdjön le aludni. hogy hamarosan könnyű. Mivel egy fárasztó Kezdje azzal. frissen és kipihenten fog A hálószoba az a hely. Határozzon meg egy órát. Természetes anyagokból. 5. Egy személy számára Kívánjuk. lehetőleg pamutból és lenből készült takarót használjon. és az alternatív gyógyászat 1. mint tízévente. A párnáját háromévente cserélje ki. 3. nem több. minden hang zavarólag hat … Nyilvánvalóan alvászavarban szenved. ameddig csak kedve tartja. Péntek este kapcsolja ki az ébresztőórát. nem tud megnyugodni. nap után itt jut pihenéshez. édes az ágynak legalább 90 cm. mert nem tud aludni. hogy az ágy. Ügyeljen rá. hogy elolvassa. amelyben a kiválasztott héten le fog feküdni aludni. elég nagy legyen. Semmi sem tud zavaróbb lenni annál. A gondolatai vadul száguldoznak. tudását. A régi. többé nem lesz napközben Ez egy nagyon bensőséges álmos. Ha sikerül bepótolnia az alvási tartozását. mert néhány éves napi használat után még a legjobb minőségű anyag is elveszíti előnyös tulajdonságait. hogy a hálószoba jobban aludjon. Rendszeresen cserélje a matracát. amely tükrözi az Ön egyéniségét. és ne dohányozzon. Mit tehet ellene? 101 meglepően egyszerű trükköt ajánlunk. . a különböző szakértők fel. hely. ne igyon alkoholt és koffeint. oázisát Azért próbálja ki. ahol az ébredni reggelente. mint ha egész éjszaka csak forgolódik. 6. amin alszik. és soha otthoni ideje nagy részét tölti. hogy fontos. 4. Különféle olyan kényelmes legyen. népi felfrissülve és megfiatalodva ébredhessen bölcsességeket. A tesztet vasárnap kezdje: feküdjön le a kiválasztott időpontban. használt matrac természetellenes helyzetbe kényszeríti a testet. ismereteit. és aludjon megszakítás nélkül 7-8 órát. mi segíthet abban. Az ébresztőórának mindennap ugyanabban az időpontban kell felébresztenie. 101 ötlet a hosszú alvásért 2. hogy le tudja győzni az éjszaka legrosszabb ellenségét: az álmatlanságot. ez nem egy könnyű teszt. mennyi ideig fogja hagyni a szervezete aludni? Teremtse meg a saját alvó Hát. és szombaton aludjon addig. 4. ötleteket válogattunk össze: hogy reggelente tökéletesen a nagyanyáink tanácsait. ami rossz alváshoz és gerincfájdalomhoz vezet. ideges és fáradt. Kíváncsi rá. mondhatja.3.

rá fog pillantani. 18. ezért maximum 15 wattos villanyégőt használjon. ne ott olvasson. ha pedig melege van. ezért tanácsos hagyományos. Ha fázik. hogy mikor van itt az ideje az alvásnak. 10. hogy a hálószobában sötét legyen. ne nézzen az órára. 13. 6. Reggel tegye éppen az ellenkezőjét: kapcsolja a lámpákat maximális fokozatra. TV. és zavarja az alvásban. tegyen egy rövid sétát. 16. 12. amikor felébred. és növeli az alvás közben érzett elégedettséget. nem ad ki fényt. mert csak ideges lesz tőle. ami nem világít a sötétben. 7. válasszon nyugodt témájú könyvet. amely bekapcsolt állapotban fényt bocsát ki (monitor. és fordítsa másfelé az órát. csakúgy. . Az ágyneműt az évszaknak megfelelően váltogassa. hogy a hálószobában megfelelő legyen a hőmérséklet. ami nem túl hangos. Reggel. paravánnal válassza el az ágytól. 17. hogy a szervezete magába szívhasson egy kis fényt. de próbálja meg. 14.5. mivel javítja az alvás minőségét. 8. ezért tartsa őket minél távolabb a fejétől.). Ügyeljen rá. hosszú ideig nem fog tudni elaludni. megakadályozza. még akkor is. máskülönben valahányszor megmozdul. Egy feszült krimi nem hagyja elaludni. Keressen olyan ébresztőórát. Ha nem egyedül alszik a hálószobában. és nem világít a sötétben. heverésszen vagy számítógépezzen. lassú zene. hanem egy speciális gombbal mutatja az időt. Csak olyan dolgokat tartson a hálószobában. éjszaka az egész szobát bevilágítja. használjanak külön takarót. 15. ha hideg van. Az olyan digitális óra a megfelelő. és mikor a felébredésnek. Kerüljön a szobában minden olyan tárgyat. rádió stb. A fény arról értesíti a szervezetet. Az álmatlanság másik gyógymódja a lágy. mint a meleg. Egyesek szerint a digitális óráknak erős a sugárzása. ha a fény villódzik. Ezt nem könnyű megállni. 11. Ha számítógép van a szobában. Ügyeljen rá. Az egyetlen kivétel a szeretkezés. 9. mint egy karácsonyfát. és tárja őket szélesre. tegye szabaddá az ablakokat. A fényt kibocsátó eszközökhöz hasonlóan a modern kijelzővel rendelkező digitális órák is bocsátanak ki fényt. Ha reggelente nehezen tud koncentrálni. Még ha a fény nappal nem is érzékelhető. Ha mégsem tud lemondani az elalvás előtti olvasásról. Este ne világítsa ki a lakást úgy. amelyek az alváshoz kapcsolódnak. ha a szobában hűvösebb/ melegebb van. mint a fény. Lefekvés előtt jól szellőztesse ki a hálószobát. és a partnere jobban szereti. hogy az éjszaka közepén felébredjen. Ha felébred az éjszaka közepén. ezért este kapcsoljon ki minden elektromos eszközt. A hűvös mindig jobb. Az ágyat csak alvásra használja. hanem tompítsa le a fényeket. Még rosszabb. egészségbarát ébresztőórára kicserélni őket. izzadni fog és állandóan felébred.

szerint csökkentse vagy növelje azt. és szükség nyikorgó lépcsőkkel is. inkább . nedvességtől akar megszabadulni. ha nem tud megpihenni. 23. jó megoldás lehet a párologtatót használ. Mindennap ugyanabban az időpontban feküdjön le és ébredjen fel. 27. hogy odafigyeljen a páratartalomra. 26. hogy a szervezete hamarosan kialakítja a saját ritmusát. sok modern lakásban reluxát használnak. mert ha csak a mennyezetet bámulja. de jelentősen csökkenti a zajt. 25. ezért nagyon fontos. hogy mikor fekszik le. mindennap ugyanakkor fog elálmosodni. 22. és minden reggel frissen fog ébredni. ezért előfordulhat. Manapság sokféle anyagot és formát lehet kapni. amelyek még a legkényesebb ízlést is kielégítik. Akkor feküdjön le. Igen. ha álmos. Ha a hálószobája utcára vagy hangos ha vizes törülközőt tesz a radiátorra. de nem tudja a zaj forrását megszüntetni. egy kissé kényelmetlen. használjon párátlanítót. Valamivel makacsabb probléma. A hallás ugyanis olyan érzékelés. Különösen fontos. ami nem hagyja aludni. hogy mindennap ugyanakkor ébredjen fel. vagy szigetelje le a falakat. ha módja van rá. Még ha nem is szereti a függönyt. Közvetlenül lefekvés előtt ne dolgozzon. vagy szomszédokra néz. Figyeljen a páratartalomra is. hogy megfelelő alvásritmust alakítson ki. Ha este nem álmos. sohasem fog elegendő minőségi alváshoz jutni. amíg el nem álmosodik. Ha lefekvés után félórával még mindig nem j jött álom a szemére. ne kényszerítse magát lefekvésre. Még ha naponta 8 órát alszik is. Észre fogja venni. A túl magas páratartalom viszont előidézheti a mérgező penész megjelenését. legalább sötétítőfüggönyt tegyen fel a hálószobában. Tegye ugyanezt a 24. helyezze a hálószobát a lakás csendesebb részébe. ezért. és csináljon valami unalmasat. Olvassa el a mosógép használati utasítását. menjen át egy másik szobába. A hálószobában lévő parketta nagyon zajos tud lenni. Ne kapcsolja fel a lámpát mert a fény azt jelzi az agynak. de érdemes megpróbálkozni vele: szüntesse meg a hálószobában a zajt. ami sok esetben nem sötétíti el rendesen a szobát. vagy üljön a sötétben. használjon füldugót. kiszárítja a nyálkahártyát. főként hétvégéken. mivel katasztrofális hatással van az alvásra. és mikor ébred fel. de ezt egy szőnyeggel könnyen orvosolni lehet. még messzebb kerül az elalvástól. ha pedig a felesleges hangszigetelés. Feküdjön le korán … vagy legalább rendszeresen Fontos. de a lefekvés időpontja mindennap más. Ha kialakul a saját alvási ritmusa. A régimódi redőny vagy függöny helyett 20. 21. Ha a hálószoba túlságosan száraz (általában télen). hogy ideje felébredni. 28.19. hogy szomjas. hogy arra ébred az éjszaka közepén. Ha zajos környezetben tartózkodik. amit nem lehet kikapcsolni. mert az tökéletes sötétséget biztosít. Vigye magával az utazásaira. A páratartalmat egyszerűen növelheti azzal. még ha nehéznek tűnik is. lámpát. Próbálja meg. mert a jó alvás érdekében fontos.

álmosító hatása van. Triptofánt tartalmaz a tej. 31. mi zavarja az alvást. Ügyeljen az étkezésére is Mindannyian tudjuk. és mi segíti. 32. 30. megszünteti az izomfeszülést. de vannak olyanok is. Legjobb. Lefekvés előtt kerülje a nehéz. Nem tanácsos éhesen lefeküdni. még akkor sem. A kávén kívül számos olyan élelmiszer van. 36. az agyat már 4 óra alvás is jelentős mértékben regenerálni tudja. Igaz. Legalább lefekvés előtt 4 órával kerülje az olyan serkentő italokat és nassolnivalókat. Vigyázzon a rejtett koffeintartalmú ételekkel: a csokoládéval. Lefekvés előtt kerülje az édességet. ami serkentőleg hat. és ez éppen az éjszaka közepén fog alvási problémát okozni. a fekete tea vagy a kóla. . fel fog ébredni az éjszaka közepén. ha első ránézésre úgy tűnik.olvasson el egy fejezetet egy jó könyvből. könnyebbé teszi az elalvást. lefekvés és alvás következik. hogy az alkohol lelassítja az agyi funkciókat. Lefekvés előtt egyen valami könnyűt. Ha nehezen tud elaludni. ami triptofánt tartalmaz. de ez legfeljebb két órával a lefekvés előtt történjen. Ne feledje. mivel ha tele a hólyagja. zsíros ételeket. Lefekvés előtt ne igyon túl sok folyadékot. 35. Próbáljon olyan ételt enni lefekvés előtt. 33. Lefekvés előtt alkoholt inni nem túl jó döntés. Néhány órával az édességfogyasztás után a vércukorszint drasztikusan leesik. Olvassa el. 29. A horkolás és az ürítő hatás (éjszaka ki kell mennie a fürdőszobába) jól ismert mellékhatásai az előző esti alkoholfogyasztásnak. a szervezete emlékezni fog rá. hogy a tea azt jelenti. álljon ellen és keljen fel! Ha ragaszkodik az alvási menetrendjéhez. 34. ezért el fog álmosodni. 37. amelynek következtében könnyebben fog elaludni. 38. a pulykahús és a mogyoróvaj. Egy idő után a szervezete megtanulja. lefekvés előtt minden este igyon meg egy csésze herbateát. Ha álmosan ébred és húzza vissza az ágy. ha iszik egy pohár meleg tejet vagy megeszik egy mogyoróvajas pirítóst. mivel vércukorszint ingadozást idéz elő. mert a koffeintől nehezebben tud elaludni. Egy csésze kamillatea egy-két órával lefekvés előtt megnyugtatja az emésztőrendszert. kellemesen elálmosítanak. és éjszaka is felébred. hogy a kávé zavarja az alvást. amelyek ellenkezőleg. de alvási zavarokat okoz. mint a kávé. a megfázás elleni gyógyszerekkel stb.

hamarosan észre fogja venni. az ágy tele lesz étellel. sonka. és megakadályozza. elő. mivel végtelen számú gyógynövényt kínál nekünk. mert nyomja és szúrja a testét. 43. az alvási problémákhoz. amely serkenti az agyat. a korpában. mivel függőséghez vezet. ingerlékenységhez és nyugtalan láb szindrómához vezet. mivel a tiramin egy olyan anyag felszabadulását segíti elő. padlizsán. 40. hogy már nem tud elaludni nélküle. és a teljes kiőrlésű lisztből készült termékekben. A kamilla enyhíti a dühvel. avokádó. Használhatjuk őket teakészítésre. Az alvással kapcsolatos probléma egyike annak a számos oknak. vagy meg is fulladhat egy falattól. Ha elkezd rendszeresen altatót szedni. amelyek segíthetnek könnyebben 42. sajt. mivel a magnézium természetes nyugtatószer. beletehetjük a fürdővizünkbe. a magvakban. A nikotin serkentő hatást gyakorol a szervezetre. málna. Bármilyen orvosság használata előtt kérjen tanácsot kezelőorvosától vagy gyógyszerészétől. hogy éjszaka felébredjen. 41. a sörélesztőben. amelyeket az anyatermészet kínál számunkra. ezért lefekvés előtt különösen káros a dohányzás. Ne egyen az ágyban. fájdalmas érzést keltve a torokban. szorongáshoz. Elalvást elősegítő virágok A természet igazi szövetségesünk az alvási problémák legyőzését illetően. A valeriána csökkenti a feszültséget és az ingerlékenységet.39. Az ágyban lévő morzsa és egyéb ételmaradék zavarja az alvásban. Fogyasszon magnéziumban gazdag ételeket. készíthetünk belőlük inhaláló főzetet és aromaterápiát. hosszú távon azonban többet árt. mivel jobb REM-fázist idéz elaludni. a melaszban. valamint enyhe altató hatást fejt ki a jól alvókra és az álmatlanságban szenvedőkre egyaránt. ingerlékenységgel. inkább a természet által kínált anyagokhoz nyúljon. a sötétzöld levelű zöldségekben. Lefekvés előtt nem tanácsos túlságosan zsíros és fűszeres ételeket fogyasztani. gyomorégést okoz: a gyomorsav visszajut a nyelőcsőbe. Magnézium található a zöldségekben. mert ha véletlenül elalszik közben. mivel refluxot. 44. és ez alvási gondokat okoz: nehezen tudnak elaludni. 45. A tiramin tartalmú ételek (bacon. Ha a szervezetünkből hiányzik ez a fontos elem. rémálmaik vannak. A nyugtató csak átmeneti alvásproblémákra jelenthet megoldást. a dohányosok érezni kezdik a nikotin hiányát. paprika. székrekedéshez. . belső nyugtalansággal. Az álmatlanság leküzdéséhez olyan gyógymódokat próbáljon ki. A magnéziumon kívül a kalcium és a cink kombinációja szintén segít az elalvásban. diófélék. görcsökhöz. szójaszósz és a vörösbor) megnehezítik az elalvást. Ha álmatlanság gyötri. Mielőtt aludni térnének. fáradtan ébrednek. a mandulában. az acajou-ban. mint amennyit használ. amely miatt érdemes lemondani a dohányzásról.

A komlónak nyugtató és altató hatása van. szenvednek (több műszakban vagy éjszaka dolgozók. és elűzi az álmatlanságot. és enyhe nyugtató hatása van. ne a mellkasába). A melatonin természetes forrásai a gabonapelyhek. Testmozgásra a délelőtt vagy a kora délután a legmegfelelőbb időpont. ügyeljen rá. Az orvosi citromfű enyhe nyugtatóként használatos. A gyógyító golgotavirág gyümölcsnek nyugtató és csillapító hatása van. A melatonin egy olyan hormon. segít az álmatlanság. terhes vagy szoptatós anyáknak nem szabad szedniük. hogy időben vegye be. a szorongás és a nyugtalanság ellen. zenét hallgatnak stb. de depressziós. ahogyan előzőleg. Lassan számoljon visszafelé 100-tól 1-ig. Ha jobban szeretne aludni. megszünteti a fejfájást. és még ennél többről is olvashat a most következő szokatlan ötletek között. amely természetes formában megtalálható a szervezetben. a banán és az árpa. skizofréniás egyéneknek. légiutaskísérők. és az orvos nyugtatót írt fel. a paradicsom. mivel megnyugtat. a rizs. Minden szám kerüljön távolabb az előzőtől. Ha súlyos álmatlanságban szenved. majd ismét lélegezzen be. és lassítja a pulzust. ugyanúgy. emellett ellazítja az izmokat és segít az elalvásban. ezért 46. bárányokat (vagy pénzt) számolnak. hogy könnyebben el tudjanak aludni. 47. amíg elkezd hatni. megakadályozza az allergiák kialakulását. hogy a melatonin nevű orvosság sok embernek segít elaludni. akik alvásritmus zavarban . a kukorica. de az edzést legalább három órával a lefekvési idő előtt fejezze be. segít leküzdeni a hisztériát. a gyömbér. 50. próbáljon ki néhány gyakorlatot. Ezután várjon 3 percet. utazók). hogy a jobb alvás érdekében végezzen rendszeres testmozgást.álmatlansággal és kimerültséggel kapcsolatos gondokat. Azt tanácsoljuk. Csökkenti a feszültséget és az izmok görcsösségét. 3 másodpercen át lélegezzen be az orrán keresztül (a hasába vegye a levegőt. valamint serkenti az emésztést. Néhány érdekes ötlet a világ különböző tájairól Egyesek meditációs technikákat alkalmaznak. A szentjánosfű hatásos a depresszió ellen. A gyakorlatot tízszer ismételje meg. A rooibos tea ásványi anyagokban gazdag. eltart egy ideig. majd 3 másodpercig engedje ki a levegőt. főként azoknak. a búskomorságot. Csökkenti az idegességérzetet. pilóták. eközben képzelje a számokat maga elé. 49. Ha lefekvéskor veszi be. Az egyszerű légző gyakorlatok szintén hozzájárulhatnak a jobb alváshoz. 48. Ismert tény. Mindezekről. ami jótékonyan hat az egészségre..

A gyógyszertől mély alvási ciklusba fog kerülni. próbáljon meg szundítani egyet délután. Összpontosítsa minden figyelmét a következő lépésre. kapcsolja ki a telefont.inkább egy órával lefekvés előtt vegye be a gyógyszert. A délutáni szunyókálásnak számos pozitív hatása van az egészségre és a közérzetre. magának! 56. hogy megakadályozza. hogy a módszer régimódinak és naivnak tűnik. keressen egyet 59. hogy bárányokat számolt. 57. A horgolás. mert kipihent lesz és nyugodt. Ragaszkodjon a birkákhoz. mintha kicserélték volna. este már ne kapcsolja be őket. mégis beválik. hogy könnyebben el tudjon aludni? Mit szólna hozzá most. Azoknak az embereknek. hogy az ágyban egyszerre csak egy dologra fog gondolni. Ha nagyon kimerült és nyugtalan. a munkatársakkal folytatott konfliktusokra stb. hogy végtelen számú lépcsőn halad. ami elveheti az időt a pihenéstől. és arra kényszeríti az embert. alacsonyabb a vérnyomásuk. vegye be a teljes adag nyugtatót. hogy az agy gondolkodjon. . idősebb korában? Lehet. a kötés vagy a rejtvényfejtés pihentető esti tevékenységek. Képzelje azt. amint a birkák kecsesen átugranak egy kerítést. akik legalább egy félórát szunyókálnak délután. használjon füldugót és szemmaszkot. befejezetlen feladatokra. ezért reggel úgy fog ébredni. Ha még nincsen estére való hobbija. A bárányszámolásnak az a lényege. magányos 54. ismétlődő dologra összpontosítson. Képzelje el. és csökken az érrendszeri betegségek kockázata. Este könnyebben el tud majd aludni. Gyerekkorában előfordult. Tehát ha este nem tud elaludni. a következő lépcsőfokra. Ha a hálószobája közelében van a mosógép vagy a mosogatógép. 55. Találjon ki egy olyan szabályt. 53. a hímzés. mindent. gleccsereket látogat Alaszkában. hogy lefekvés előtt tévét nézne. Ahelyett. és sok ideje van az alvásra. Lefekvés előtt ne gondoljon a munkára. 51. 52. vagy a tengerparthoz. pihentető dologgal foglalkozzon. hogy valami unalmas. hogy késő délután egy karibi tengerparton fekszik. a Champs Elysées-n sétál Párizsban egy ragyogó tavaszi napon… 58. vagy hangos és fényes környezetben kénytelen aludni. és ettől feszültnek érzi magát. újra és újra felidézze a nyugtalanító gondolatokat. inkább valami nyugtató. a kapucsengőt. és kevésbé bántja őket a stressz. Ennek következtében ezek az emberek általában produktívabbak. Ha nehezen tudja kikapcsolni a külvilágot. és az egyre távolodó horizontra. Mielőtt elkezdene lefekvéshez készülődni.

Talán ez Önnek is segíteni fog. Azt tanácsoljuk. brekegést. közben képzelje azt. 68. Egyeseket zavar az éjszaka őket körülvevő csend. A relaxáció a kaotikus gondolatok . ellazítja és segít elaludni. a rüsztjét. és a gondolatait a munkanapjával kapcsolatos aggodalmak töltik ki. elűzésének másik módja. Ha nyugtalan. esti séta. 67. Ha mindezek ellenére továbbra is felébred. amíg el nem kezd fázni. Ezután gondoljon a jobb lábán lévő mutató ujjra és lazítsa el és így tovább. Ha hajlamos fázni. 61. Ha hajlamos rá. hogy 100-tól visszafelé egészen egyig számolja a belégzéseket és kilégzéseket. keresse fel orvosát. felmelegíti azt és elálmosítja. ciripelést vagy az őserdő hangjait. hogy számokat ír egy táblára. Érdemes ekkor betakarózni. 63. lefekvés előtt melegítse fel a leghidegebb testrészeit. és leheljen rá. nyugodt. és felkészítenie a szervezetét a pihenésre. hogy bármiféle erőfeszítést tenne. majd letörli azokat. Az alvás előtti lazítás egyik jó módja egy rövid. Még ha nagyon magas is a szoba hőmérséklete. A legtöbb ember még az előtt elalszik. hogy el tudná lazítani a teste alsó felét. és ha nyáron is fázik. Lassan. takarózzon ki. Az ágyban fekve takarja el az orrát a tenyerével. Saját maga is sok gondot megoldhat. Az orrából kiáramló meleg levegő visszajut az orrára. a lábszárát. fokozatosan lazítsa el az egész testét. és hiábaba próbál esténként elaludni. a lábát pedig áztassa meleg vízbe. Érezze és lazítsa el. az alvás első szakaszában fázni kezdünk. azt javasoljuk. Tegyen az ágyba meleg hőtároló palackot. és addig feküdjön úgy. 65. a bokáját. Ha szép az idő. vagy vízzel telt műanyag palackot. Egy órával lefekvés előtt vegyen egy forró fürdőt. hallgassa az óceán zúgását. Ez megnyugtatja. Az alvási problémák leggyakrabban agyi problémákkal függenek össze. ha fontolóra veszi az itt leírt tanácsokat. vegyen egy hosszú. mert a meleg takaró természetes álmot hoz a szemére. amíg el nem jut a fejéhez. lazítsa el mind a tíz lábujját. hogy melege legyen. Gondoljon a jobb lábán lévő nagylábujjára. akkor vegyen zoknit nyáron is. Anélkül. tíz percre menjen ki a friss levegőre. Megpróbálkozhat azzal is. 66. Télen mindig húzzon puha. meleg zoknit. Hogy kiürítse a fejéből a gondolatokat és az aggodalmakat. a madarak csiripelését. mivel az megemeli a testhőmérsékletét. és lehűlés közben kellemesen elálmosodik. mély lélegzetet. A lefekvés előtt vett meleg fürdő segít megszabadulnia az izgalmas gondolatoktól. és folyamatosan engedje ki. próbáljon meg légzéssel enyhíteni a feszültségen.60. ezért bekapcsolva hagyják a rádiót vagy a kedvenc CD-jüket. miközben mélyeket lélegzik. 62. 64. a sarkát. Kezdje a lábujjaknál.

amelynek kellemes mellékhatása van: fogyhat tőle. majd az egészet kezdje elölről. hogy ideje aludni. a másik irányban. majd fokozatosan növekedjenek. 70. ha fejjel észak felé alszik. 72. majd a hüvelykés mutatóujjával gyengéden érintse meg a fülcimpáját. 73. 75. A hasmasszás olyan relaxációs módszer. és ellazítja az izmokat. ezért jobb. mert még a legrugalmasabb derékgumi is zavarja a gyomor vérkeringését. hajlítsa be a térdeit. és könnyen el tud aludni. Ha székrekedéses problémái vannak. de ezúttal a másik kezével. különleges kialakítású párna arra kényszeríti az alvót. Ha nehezen jön álom a szemére. Cserélje le a pizsamáját tiszta pamut ingre. 76. hasmenés estén viszont csak az óramutató járásával ellentétes irányban masszírozza a hasát. dörzsölje össze a tenyerét. Sok ember háton fekve nehezebben lélegzik. fokozatosan csökkentse a méretüket. A Föld mágneses vonalai az Északisark felől a Déli-sark felé haladnak. és ezáltal abbahagyja a horkolást. és nem gyűjt magába sztatikus elektromosságot. Egy gyakori nyári probléma. amin nincsen gomb és cipzár. amikor már majdnem sikerült elaludnia. Feküdjön hanyatt. A szúnyogok támadását szúnyoghálóval és 74. és 15 percre feküdjön bele.Tegyen a vízbe kétmaroknyi tengeri fürdősót. Ettől Ön és a partnere is jobban fog aludni. Próbáljon meg erővel ásítani kétszer-háromszor – ezáltal a szervezete meg fogja érteni. Körkörös mozdulatokkal. mert megtartja a meleget. a körök eleinte legyenek kicsik. és tegye a kezét a köldökére. 69. ami még a legkitartóbbak idegeit is megtépázzák: a szúnyogok. Érdekes módja az álmosság előidézésének az erőszakolt ásítás. az óra járásával megegyező irányban masszírozza a hasát. hogy az . ne változtasson az irányon. Egy horkolás elleni. oldalára forduljon. A pamut hálóruha jobban magába szívja az izzadtságot. mint ha a füle mellett zümmögni kezd egy szúnyog. Ettől ellazul. 71. ezért horkolni kezdenek. Olyat keressen. A hálósapka nagyon hasznos dolog. és tartsa úgy 3-5 percig. Amikor a körök túljutnak a hason. Az idősebbek azért kedvelik. Nincs annál rosszabb.

Állítsa a hangerőt olyan alacsony szintre. 80. ha ő az első gyermek a családban. hogy meglássák az új jövevényt. 85. vagy vezessen naplót. Kapcsolja ki vagy halkítsa le a bébiőrt. arra vonatkozóan próbálunk tanácsot adni. engedje. nyugodtan kérje meg őket. akiknek kevés a vasuk. és ne engedje. 83. puszik… és a valamivel kevésbé kellemes mellékhatás: ébren töltött éjszakák. Pelenkacsere. ne törődjön az edényekkel teli mosogatóval. etetés. mikor aludt el. hogy meglássa. Készítsen alvási naplót. hogyan vészelhetik át a kisbaba legérzékenyebb időszakát elegendő alvással. hogy bemenjenek a pici szobájába. mi történik. írja le gondjait egy noteszbe. Halogassa az elkerülhetetlent – ne ugorjon fel minden egyes sírás miatt. hogy a partnere vigye oda Önhöz a babát és cserélje ki rajta a pelenkát. dugja el a piszkos ruhával teli szennyes kosarat. Ellenőriztesse vére vastartalmát. hogy legyenek csendben. 84. ezért ajánlatos vassal kiegészíteni az étrendjüket. Ha a baba minden rezdülését hallja. Azok a nők. 79. az első mosoly. Mivel a szülőknek a kisbabájuk érdekében mindig kipihentnek és energikusnak kell lenniük. ha a baba alszik. Ez a legegyszerűbb módja az alvási rend fenntartásának. Egy kis időre tegye félre az udvariasságot. különösen késő délután. itassák felváltva. Az éjszakai feladatokon osztozzon meg partnerével. Ha nem tudja abbahagyni az aggódást. hány órát aludt. ha pedig a baba üvegből iszik. 77. mikor feküdt le aludni. Töltsön sok időt a napon. gyakrabban szenvednek álmatlanságban. ringatás. Ez segít beállítani a belső óráját. Kapcsolja ki a telefont. szívjon magába sok fényt. 81. Ha a baba alszik. Jegyezze fel. 82. 78. Ha rokonok vagy barátok jönnek látogatóba. aludjon Ön is. Mindez várhat – az alvás nem. hogy csak a sírást hallja meg. az katasztrofális hatással lehet az Ön alvására. Ha a baba az éjszaka közepén sírni kezd Az ifjú apukák és anyukák nagyon izgatottan várják. amit meghall. Ha szoptat. különösen. Várjon egy pár percet.elektromos szúnyogriasztóval előzheti meg. Ha a baba nem . mit álmodott.

Azt természetesen hangsúlyoznunk kell. Mondjon le az alkoholról és a koffeinről is.”. Ha azzal a gondolattal tart az elutazás előtt egy vad bulit. az időzónák. és mandarinolajok messze a leghatásosabbak. A zajos környezet ellen használjon füldugót. a nagybácsi. bergamot-. lehetséges. Használja ki. néhány nappal az utazás előtt feküdjön le a szokásosnál egy órával hamarabb. Nyugatra utazáskor egy órával később. 89. Már egyórányi alvás is csodákat tehet. Ha van rá ideje. Mielőtt útnak indul. 93. Ha otthon sötét van. hogy „Majd a vonaton/repülőn kialszom magamat. fülhallgatót. Ne szégyelljen segítséget kérni. Utazás közben sokat kell innia. emellett befolyásolja testi és lelki közérzetünket. reggel nem lesz miattuk álmos. és fordítva. Ha Keletre utazik. miközben utazik. és fordítsa ezt az időt saját magára. nem agresszív módon segít Önnek elaludni. Olvasson tovább. hogy megelőzze a repülőgép utasterének száraz levegője következtében fellépő kiszáradást. maga a levendula pedig könnyen . szantálfa-. hátha valamelyik megfelel Önnek. Alternatív gyógyászat az álmatlanság elleni harcban Az alternatív gyógyászat. és egyszerűen csukja be a hálószobaajtót. ha magával viszi a párnáját is. próbáljon meg néhány nappal korábban elutazni. Levendula A levendulaolaj az egyik legismertebb esszenciális olaj. utazzon lassan – a repülőgép helyett válassza a vonatot vagy a hajót. Ha fontos találkozóra vagy hasonlóra utazik. 88. a nagypapa vigyázhat a babára néhány órát. 86. mivel ezek még jobban hozzájárulnak a kiszáradáshoz. Aromaterápia Az aromaterápia az alternatív gyógyászat egyik ága. akár ismert vagy kevésbé ismert. Már néhány nappal korábban kezdjen felkészülni az útra! 87. de a vizsgálatok bebizonyították. aludjon. egészen más módon kezeli a betegségeket. ami azt kívánja. amely esszenciális olajokkal gyógyít.éhes. és függőséget sem alakítanak ki. Ha a kényelmes ágy messze van Utazáskor gyakran előfordul. Hasznos lehet. 91. kamilla-. hogy a levendula-. próbáljon meg ragaszkodni a saját alvási ritmusához. pihenje jól ki magát. hogy magától is megnyugszik. az izgalom miatt nem tud elaludni. Az álmatlanság kezelésére sok különböző olajat használnak. hogy a szervezete alkalmazkodni tudjon a változásokhoz. a szemére tegyen maszkot. még az álmatlanságot is. hogy a környezetváltozás. a nagymama. az ágy. teljesen összetörve fog úticéljához megérkezni. Egy kedves szomszéd. Ha utazás közben elhagyja saját időzónáját. hogy ezek az olajok nem nyugtatók – nem fog tőlük elaludni. Az olaj kellemes illata híd Ön és az alvás között – természetes. hogy a lehető legjobb állapotban legyen. 90. 92.

amely nyugtató és lazító hatású. • 3 csepp levendula olajat. Szantálfa A szantálfának rendkívül kellemes illata van. hogy az édes illat belengje a szobát. A szantálfa nyugtatólag hat az emésztésre. jól alkalmazható depresszióra. ha tesz néhány cseppet a fürdővizébe. A levendula nagyon gyorsan hat. megnyugtatja az idegeket. továbbá segít az elalvásban. Mandarin Ismerünk zöld és vörös mandarinolajat. amely a leghatásosabb esszenciális olajokból áll. és máris kész a lazító hatású. hanem inkább bergamot illata van.termeszthető a kertben. Tegyen néhány csepp olajat a párologtató készülékbe. amely altató hatású. A majoránnának meleg. tanácsos kombinálni őket. és csökkenti a vérnyomást. vagy tegyen az ágyra két csepp levendulaolajjal átitatott zsebkendőt. Jótékony hatást érhet el. Bergamot A bergamot olaj csökkenti a szervezetben felgyűlt stresszt. ellazítja a testet és álmosságot okoz. és lecsillapítja az idegeket. a depressziót. és engedje. a depresszióra és a szorongásra. Használja párologtató készülékben. csökkenti a depressziót és nyugtató hatású. enyhíti a fájdalmat. amely felfrissíti a testet és a lelket. szorongásra és ingerlékenységre. hogy a levendula meghosszabbítja az alvást. mivel nyugtató és álmosító hatása van. Tegyen egy zacskó levendulát a párnája alá. Az ylang ylangnak nyugtató hatása van. • 3 csepp bergamot olajat. A mandarinolajnak különleges álmosító hatása van. A rózsának lazító és nyugtató illata van. csodálatos keverék. Kamilla A kamilla szinte varázsnövény. Enyhe koktél az illatos hálószobához Keverjen össze: • 10 csepp jojoba olajat (alap). . de Ön is összeállíthatja magának a legkellemesebb illatokból álló saját kombinációját. habár egyiknek sem mandarin. A levendulának nyugtató hatása van. Nagyon jótékony hatást fejt ki az emésztésre. próbálja ki a következőket: A jázminnak nyugtató és lazító hatása van. ezért gyerekeknél is használható. • 3 csepp kamilla olajat. és csökkenti a vérnyomást. a hányingert és az idegességet. vagy néhány cseppet tegyen belőle egy vattacsomóra. görcsök és fejfájás kezelésére. Enyhíti a depressziót. A kutatások azt mutatják. Gyakran használják álmatlanság. bensőséges illata van. Ha ezek az illatok nem tetszenek Önnek. ugyanakkor segít az elalvásban. enyhíti a fejfájást. A narancsvirág erősen lazító hatású. és kellemes citromos illatot áraszt. és elősegíti a mélyebb alvást. Mi egy olyan elegyet ajánlunk. és helyezze a párnája alá. Hogy a legjobb hatást érje el ezekkel a csodálatos illatokkal. ugyanakkor nagyon enyhe.

ugyanakkor egyszerű öngyógyítási módszer a betegség bármelyik szakaszában. egyvonalban a kisujjal. Ha álmatlanságban szenved. A feng shui hálószoba célja. mivel a csuklóízület belső részén található. irodákat és más szobákat úgy. Hogyan lehet ezt elérni? 1. Az ajurvéda a fejre és a lábakra tett olajjal kezeli ezt az állapotot. ezért Ön is könnyen elérheti őket: • nyomja meg azt a pontot. vagy alvás közben felébred. ügyeljen rá. jóga. • a vata (levegő) típusnak meleg szezámolaj javasolt. Az akupresszúra azon a hagyományos keleti elgondoláson alapul. természetes gyógymódok alkalmazása). amely hosszú és mély alvást eredményez. és elősegíti a jobb alvást. Feng Shui A feng shui a taoizmus nevű kínai filozófiából ered. és akkor következik be a betegség. A vata szabályozza a légzést és a keringést. meditáció. hogy kényelmes. Megfelelő megvilágítás Különböző erősségű fényeket használjon a hálószobában. Számos olyan módszert fedeztek fel. sem tű. egész pontosan két és fél ujjnyira a csuklóízülettől található. 95. megnyugtatja a szívet. Ez az energia meridiánoknak nevezett csatornákon keresztül áramlik a testben. a másik pont közel van az elsőhöz. és azt tanítja. Akupunktúra Az álmatlanság okainak kutatása.94. 96. • . táplálkozás. amely segít az egyensúly kialakításában. valamint az álmatlanság kezelése régóta foglalkoztatja az akupunktúrával foglalkozó szakembereket. félénkek. Az akupresszúra hasonlít az akupunktúrára. Ha az akupunktúrát kívánja segítségül hívni. • a pita (tűz) típusnak szobahőmérsékletű kókuszolaj javasolt. és a kiegyensúlyozatlan vatával rendelkező emberek ingerlékenyek. szereljen fel olyan kapcsolót. és alvási problémákkal küzdenek. Elegendő nyomást gyakorolni a testnek arra a részére. és legalább öthetente járjon el kezelésre. mivel többek között állítólag a melatonin nevű alváshormon termelését is elősegítik. Ajurvédikus orvoslás Az ajurvéda azt hangsúlyozza. valamint a betegségek megelőzése az életmódból ered (masszázs. hogy a test életenergiát (Csi) tartalmaz. hogyan rendezzük be a lakásokat. ha ez az áramlás rosszul működik. • a kappa (víz) típusnak meleg mustárolaj javasolt. gyengéden nyomja meg az egyik vagy mindkét pontot. Két olyan pont van a kézen. amely az alkar belső részének közepén. amellyel állítani lehet a fényerősséget. hogy az egészség. Akupresszúra Az akupresszúra hatásos. enyhíti a feszültséget. Tökéletes fényt ad a gyertya. Ez a két pont az alkar belső részén található. az akupresszúra gyors segítséget kínál – ráadásul ingyen van. hogy ne legyen tele mérgező anyagokkal. kellemes és energiával teli legyen. amely segít a betegség vagy valamilyen kellemetlen tünet kezelésében. keressen egy jó szakembert. Ha lehetséges. Amikor gyertyát vásárol. de nem kell hozzá szakértő. Ha nehezen tud elaludni. 97. hogy a pozitív energia akadálytalanul áramolhasson bennük. Az ajurvédikus orvoslásban az álmatlanságot a „vata” nevű levegőelem kiegyensúlyozatlanságával hozzák összefüggésbe.

Csökkentse az elektromágneses áramlást A hálószobából távolítsa el a tévét. a számítógépet és a rádiót. hogy azok a képek. mivel az kiszívja Önből az energiát. A hálószobában éjszaka minden ajtó legyen becsukva. lefekvés előtt ezt is takarja le. 4. A víznek nincs helye A vizes tárgyakat tegye más szobákba. Ügyeljen rá. hogy a hálószoba az a környezet. A hálószoba a pihenés helye legyen Nem tanácsos. valamint az összes szekrényajtót. hogy a hálószoba levegője mindig oxigéndús legyen. rossz hatással van a depressziósokra stb. ne legyenek szomorúak vagy negatívak. 9. mivel a friss levegő része a pozitív energiának. Zárja be a hálószoba ajtaját. hanem a bútorokra. ahol pihenünk. Rémálmokat okoz. Segítségképpen használhat ionizáló készüléket is. Ha nem tehet másként. ahol dolgozunk. Ezért a lelke érdekében a képek legyenek pozitívak és nyugtató hatásúak. Ez nemcsak a falakra. A vélekedés szerint a víz rossz hatással van a párkapcsolatra. 7. hogy az a hely. amely visszatükrözi az ágyat és a benne fekvő embert. mert lehűti a tüzet. Néha még egy árammal működő óra is alvási zavarokat idézhet elő. a szőnyegekre és az ágyneműre is érvényes. Ha például akvárium van a hálószobában. 10. Ezért ajánlatos legalább két méterre helyezni az ágytól. 6. 3. szerencsétlenséget hoz. 5. amely nyugodt alvást biztosít. legalább az ágy fejét helyezze távol a saroktól. akárcsak a vizet. mivel az energia megáll a sarokban. Legyen óvatos. Az ágy elhelyezése nagyon fontos • Ne tegye az ágyat a szoba sarkába. 8. Ha nem tudja ezt elkerülni. függönnyel vagy valami hasonlóval válassza el a munkaterületet az ágytól. hagyományos órát. Ezek a képek ugyanis minden éjszaka hatást gyakorolnak Önre. pasztell színeket. • Az ágyat nem szabad ablak alá állítani. . Használjon nyugtató színeket Mivel a feng shuinak az az elve. vagy beszerezni egy közönséges. amikor a hálószobába választ képeket A képeknek erős energiájuk van. egy szobában legyen. ahol gyorsabb az életritmus. és így az életére is. amelyeket a feje fölé akaszt. éjszakára takarja el.2. A hálószobát mindig szellőztesse ki Ügyeljen rá. Vigye ki a tükröket Az a tükör. használjon nyugodt. Ha nem akarja kivinni a tükröt a hálószobából. és az.

amelyet mindenki dícsér. milyen jelentősége van az egyes színeknek az otthonában. ezért erősen szimbolizálja az életet és az életerőt. Színterápia: a színek jelentősége a hálószobában A színterápia az a módszer. az állóképességet és az ételek utáni vágyat. A sötét rózsaszín semlegesíti a zűrzavart és az erőszakot. növeli a kreativitást és a kíváncsiságot. a szorongást és a nyugtalanságot. amely színeket használ a jobb közérzet érdekében. viszont megszünteti az okait: a feszültséget. ezért a túl sok narancssárga miatt hamar a hűtőszekrény előtt találhatja magát éjszaka. habár ingerlékenységre és dühre is sarkall. 99. Ne aludjon lábbal az ajtó felé. A narancssárgától az ember boldog és éhes lesz. és segít a különböző betegségek kezelésében. További információért keressen fel egy homeopatát. amelyben az emberek kreatívak.• • • • • Az ágy mindkét oldalán legyen éjjeliszekrény. A hálószoba színeinek megválasztása komoly hatást gyakorol az alvásra. hogy az ágy három oldala nyitott legyen. és nincsenek alvási problémáik. vagy kreatívak akarnak lenni. Fontos. ezért olyan hálószoba színének javasoljuk. ezért olvassa el. Legkönnyebben a ragyogó napsárgát vesszük észre. nem tanácsos elsődleges színné tenni olyan hálószobában. hogy fekvés közben lássa az ajtót: ily módon azonnal érzékeli az energiaváltozást. Emiatt. növeli a vitalitást. Az ágy legyen kényelmes és kiegyensúlyozott Az ágy legyen elég nagy. amely egyébként betegséget okozna. Narancssárga A narancssárga az örömöt. 98. elsősorban férfiak választják. mindig tiszta és jól átszellőztetett. növeli az energiát. Rózsaszín A rózsaszín a szeretet egyetemleges színe. A vörös a legmelegebb szín. az izgalmat és a szexuális ösztönzést képviseli. Ezt a színt leggyakrabban extrovertált emberek. a befogadóképességet és az ösztönzöttséget. ezért rózsaszín helyen a legtöbb ember egyszerűen képtelen agresszívan reagálni. ha valaki belép a hálószobába. mert stimulálja azt. Nagyon ösztönző hatása van. Fontos. amelyben rossz az emberek keringése. Vörös A vörös a vér színe. a boldogságot és a vidámságot jelképezi. Rendkívül nyugodt és boldog szín. amit még a 11. gondoskodást. Az életre és a fennmaradásra összpontosít. . Sárga A sárga szín a bölcsességet. szeretetet és elfogadást hoz. ugyanakkor a szenvedély és a vágy színe. Agresszív gyerekek és boldogtalan emberek számára különösen ajánlott a rózsaszín hálószoba. és ez az egyetlen szín. A narancssárga erős és dinamikus szín. aki szereti a szépet. Az ágyhoz vezető út legyen mindkét oldalról akadálytalan. A homeopátia a hasonlót a hasonlóval kezeli: egy anyagból vett kis adaggal. gyöngédséget. habár a vörös remekül mutat. Homeopátia A homeopátia nem igazán gyógyítja meg az álmatlanságot.

és különböző hatást gyakorol az emberekre: pozitív. A fehér segít megtisztítani a gondolatokat. a jó értékítélet és a spirituális ébredés színe. Zöld A zöld a színskála közepén helyezkedik el. tökéletes választás a hálószoba. az önbecsülés és a jókedv szimbóluma. és az idegrendszer megnyugtatására. Ha Ön kedveli a sárga színt. Technikailag nézve a fehér nem szín. aktívvá és éberré tesz. A kék szín ezenkívül megelőzi az éjszakai éhségrohamok kialakulását. akik nehezen tudnak megszabadulni a múltbeli és jövőbeli problémákkal kapcsolatos gondolatoktól. A sárga éppen ezért nem alkalmas szín azok számára. Ha Önt lila szín veszi körül. a kedvesség és a hű szeretet színe. a kék és a sárga keveréke. a nyíltszívűség és a spiritualizmus színe is. ingerlékennyé válik. ugyanakkor kihangsúlyozza a feltűnő és hangos szín erejét. egyszersmind az ihlet. ugyanakkor az ösztönzés hiányához vezethet. Egy élénk szín mellett a szürke hideg hatást kelt. Ha nem tudja. A sárga szín tele van kreativitással és intellektuális energiával. növekedés és harmónia. megtisztítja az ember gondolatait. hanem az összes szín keveréke. A szürke igazi semleges szín. és az élet anyagi oldalával áll összefüggésben. A szürke színt választó emberek általában magányos típusúak. ezért a teljességet és a tökéletességet jelképezi. Jelentései tanulás. Mivel a barna a vörös. ugyanakkor . friss érzetet kelt. és szeretnek egyedül lenni. Lila A lila szín a kultúra. mint elsődleges színként. a tenger és az alkony színe. A fehér szín sok otthonban megtalálható. ezért nagyon nyugodt szín. tökéletes energia. nyugodt és kipihent lesz. Az energiája ürességet. mivel hideg. A kék szín elősegíti a kommunikációt és a tudást. válassza a zöldet. ezért különösen alkalmas olyan emberek hálószobájába. Mivel a nap színe. mivel az a legbiztonságosabb szín. Fehér A fehér a tisztaság. akik nem tudnak elaludni. különösen a babaszoba színéül. az izmok ellazítására. Ezt a színt általában konzervatív emberek választják. emellett erős serkentő hatással bír. A zöld a természet. milyen színt válasszon. Ezüsttel kombinálva nagyon aktív és elegáns választás. A fehér szín nagyon jó választás a meleg éghajlaton. Barna A barna a föld színe. a termékenység és az élet színe. Sok kultúrában a fehér a nyíltság és az igazság színe. különböző színárnyalatokkal kombinálható. ami nemkívánatos a hálószobában. A lila szín kifinomultságot és eleganciát kölcsönöz a hálószobának. Szürke A szürke a lelkifurdalás színe. inkább díszítéshez használja. Kék A kék az égbolt. nyugtató hatással lehet az érzelmekre. ezért többnyire az egyensúly és a béke színe.színvakságban szenvedő emberek is képesek érzékelni. Mivel erős nyugtató hatása van. a sárga élénkséget és éberséget biztosít. Aki túl sokáig tartózkodik sárga környezetben. A színterápiában gyakran alkalmazzák a lila színt a belső szervek megnyugtatására. érzelmeket és melegséget mutat.

nem válnak azonnal a hasznára. de nem utolsósorban… Látogasson el a www. 100. És végezetül… 101. amiket szeret. Ha az egyik ötlet nem válik be. kényeztesse magát. Soha ne adja fel! Végül. A vese energiahiányának jelei a hátfájás. habár a nyugati orvoslás nem feltétlenül kapcsolja össze a vese betegségével. eper. de érdemes kipróbálni őket. Ha vegyíti mindezeket a színeket. figyeljen oda az étkezésére. és rémálmokat okozhat. Ha túl sok a fekete egy szobában. hogy az élet gyönyörű! Lehetséges.megszilárdítja más színek kombinációit. szőlő. Az a legfontosabb. végtelen számú különféle hatást gyakorolhat a közérzetére és az alvásra. petrezselyem. vigyen puhaságot és kényelmet az életébe. rendezze át a hálószobáját. és amelyek jó hatással vannak Önre. fojtogató külsőt kölcsönöz. Szánjon magára időt. Hagyományos kínai orvoslás A hagyományos kínai orvoslás szerint az álmatlanság az energiahiány következménye. spárga. amelyekről most olvasott. .dormeo. tojás. tengeri só. Ezeket a tüneteket általában a változó korban lévő nők. A feketére festett hálószoba kisebbnek és korlátozottabbnak látszik. hogy azok az ötletek. és az antiösztrogén tablettát szedők veszik észre magukon. és sötét. dió. és jutalmazza meg magát álmai alvási kellékeivel. az veszélyes lehet. ezért a konvenciókat kedvelő. mivel sötétté teheti az ember személyiségét.hu honlapra. A barna szín a biztonság és stabilitás érzését nyújtja. Fekete A fekete szín sok figyelmet követel. szilva. próbáljon ki egy másikat. lazítson. zeller. Legyen mértéktartó! Ne essen túlzásokba. hanem élvezze az életet. A következő ételek segíthetnek: • • • • • • • • • • fekete szezámmag. hogy olyan színeket válasszon. és ne feledje. Válassza az Önnek tetszőket. rendszerető emberek választják. a fáradtság és a késő esti energiatúltengés.