You are on page 1of 5

1.

Managementul aprovizionarii si desfacerii: continut si trasaturi: -Managementul aprovizionarii: complex de activitatii ce au rolul de a asigura elemente materiale si tehnice necesare productiei pentru realizarea obiectivelor cu costuri mici. -Managementul desfacerii: complex de activitati menite sa asigure vanzarea productiei, sa stabileasca metodele, tehnicile de asigurare a comenzilor, sa stabileasca pietele de desfacere astfel incat firma sa inregistreze un profit cat mai ridicat. 2.Activitati specifice MA: -identificarea materialelor pe sorto-tipo-timensiuni -determinarea consumului de materiale -elaborarea de bilanturi de materiale si energetice -controlul evolutiei stocurilor -alegerea materialelor -alegerea furnizorilor -testarea fz. Activitati specifice MD: -elaborarea studiilor de mkt -colectarea contractelor si constituirea portofoliului de comenzi -elaborarea planului strategic -organizarea unor retele proprii de service -organizarea livrarilor marfurilor. 3.Rolurile care se atribuie subsistemului manag aprovizionarii: a.Sursa de informare strategica: personalul este in permanenta in legatura cu alte firme, piete de la care ei obtin informatii privind: -cererea, oferta si elvolutia lor. – evolutia concurentei. –evolutia preturilor. –conditii noi de furnizare. b.Rolul de participare activa la fundamentarea strategiei de dezvoltare: mat si energia reprezinta peste 60% din costul produsului, acesta putand fi redus cu 1015% printr.o aprovizionare eficienta. 4.Unitatea spec. in comercializarea materialelor si produselor in sistemul en-gros: Intermediarii sunt: -engrosistii/detailistii. –reprezentante comerciale. –unitati de transport bancare. Categorii de engrosisti: -centre de cumparare -intermediari obisnuiti Centrele de cumparare comercializeaza o gama larga de produse, in timp ce intermediarii obisnuiti de la aceste centre si le vand micilor unitati economice. 5.Indicatorii de apreciere a activitatilor economice a inteprinderii engros: -Cifra de afaceri -Cheltuieli de circulatie -Nivelul veniturilor din activitatea de baza -Profitul -Rata profitului -Nr de personal -Productivitatea muncii -Nivelul stocurilor -Viteza de rotatie -Fondul de cercetare-dezvoltare -Suprafata destinanta activitatii de baza

transport.) 12. evaporari. d. . depozitare.Norme de consum de materiale: a. 11.Pierderi tehnologice: cantitatea maxima de materiale ce nu poate fi recuperata in vederea refolosirii dupa finalizarea produsului. -metode de calcul a coeficientului dinamicii -calcului si baza sortimentului tip -calcului de sarja.: -directe: pe piesa/ pe produs. de aceea este necesar sa se determine efortul minim reflectat in costuri pentru activitatea de stocare. de aprovizionare. pt acesta se utilizeaza: -necesarul propriu-zis -stocul de mat aflat in depozit la sfarsitul perioadei de planificare (Sfp). b.Pierderi netehnologice: cantitatea maxima de materiale ce poate disparea in afara procesului de productie (scurgeri.Tipologia stocurilor: -curente/ -de tranzit/ -de conditionare si pregatire/ -de siguranta/ -de iarna/ -de conjunctura. 7. 10. -metode de calcul a indicelui global de consum la 1 mil productie.Clasificarea normelor de consum: a. La nivelul unitatii economice factorii care intervin influenteaza formarea de stocuri curente.Functiile si natura economica a stocurilor: Functia vitala a stocurilor este armonizarea fluxului de cumparare. Cele mai mari imobilizeaza in stocuri in jur de 25% din capitalul social.Sursele de acoperire: Sursa interna: indicatorii: -stocul de materiale la inceputul perioadei/ -alta sursa folosita in urma recuperarii Sursa de baza: de la fz.6.Necesarul de resurse materiale. vanzare. Efortul se imparte in –directe: Es=Ed+E/ -indirecte: Ed=Cs+Ct+Ca+Cr+Ce+Cma+Cp 8. productie. e.Consumul util/net: cantitatea de mat prevazuta a fi inclusa in unitatea de produs.Norma tehnica de consum(Ntc): cantitatea maxima de materii prime noi si refolosite admisa pentru a fi consumata pt fabricarea unei unitati de produs.Costurile stocarii: Stocarea inseamna. de siguranta si de conjunctura. receptie.Elaborarea planului de aprovizionare –mat directa: a. 9. Norma de consum tehnologic: consumul maxim admis de materii prime si materiale pentru executarea unei unitati de produs in cadrul proceselor tehnologice de prelucrare si transformare. etc. norme de consum auxiliare destinate produselor finite. -consumul zilnic mediu -stocul de pregatire -stocul de siguranta -necesarul total de material b. printre altele. -prin analogie.Consumul specific(Cs): cantitatea medie de resurse materiale efectiv folosite in procesul de productie. nete.Metode de calcul a necesarului de mat.Dupa elementele componente: norme tehnologice. c. imobilizarea unor importante fonduri banesti. b. f.Dupa destinatia de consum: pt materii prime de baza destinate produselor finite.

f.Principii. Elaborarea strategiei in domeniul desfacerii este o activitate complexa pentru care este necesar un volum mare de info ce trebuie actualizate periodic. cesionarea de licente. piese de schimb d. b.un interval de timp.Servicii care intalnesc comercializarea produsului: -leasing.Dupa natura resurselor materiale: pentru lemn.Necesarul intocmirii unui plan strategic de vanzare a prod: Un rol important este detinut de fct comerciala a firmei prin care se elaboreaza studii de mkt in scopul fundamentarii deciziilor tactice si strategice de producere si vanzare a produselor. 14.Dupa orizontul de timp de aplicare: anuale. Servicii de asistenta in domeniul activitatii de desfacere e. Factorii prin care se controleaza indicatorii: -tipulproductiei/ -natura produselor/ -stabilitatea profitabila in fabricatie/ -faza produsului. realizarea si vanzarea produsului: a. Strategii specifice: in domeniul preturilor.Servicii care contribuie la valorificarea prod. asigurari. factoring. 17.Servicii care contribuie la conceperea si fabricarea produsului: -consulting. grupate pe familii de mat. formarea si pregatirea personalului Vanzari complexe: o forma speciala de desfacere compusa dintr. combustibil.Alegerea mat si produselor de aprovizionare: mat care trb aprovizionate sunt cuprinse in planul de aprovizionare care se intocmeste pe baza volumului de productie si al consumurilor specifice de mat. pe surse de fz. de perspectiva. e. 16.Vanzarile de produse industriale: Servicii care contribuie la crearea. Dupa modul de grupare: individuale.Servicii pentru recrutarea. francising.Stocul de prod finite la sfarsitul perioadei de gestiune.Servicii de asistenta in domeniul org si conducerii prod. d. interconditionare si interdependenta. tehnologii know-how. pt obt unor avantaje pe piata. In planul strategic trebuie incluse si actiuni legate de comenzi si asigurari de contracte pentru care se emit oferte si se realizeaza intalniri cu consumatorii. b.un ansamblu de livrari si servicii aferente prod intre care se creaza legaturi de antrenare. engineering.Stocul de prod finite la inceputul perioadei de gestiune c. materiale chimice. Stabilirea tipului de materiale se realiz .c. tipuri de strategii Aspecte ale strategiilor de aprovizionare: -neutralizarea amenintarilor/ exploatarea oportunitatilor/ eliminarea punctelor slabe/ extinderea punctelor forte. 13.Volumul vanzarilor: cantitatea de prod ce poate fi vanduta intr.Indicatorii de evaluare a planului si programelor de desfasurare: a. situatii care influenteaza strategii. c. Functiile serviciilor aferente vanzarilor complexe: -antrenare -sporire a volumului si eficientei produselor -retroinformare -promovare a produselor -stabilizare a produselor si de permanentizare a relatiilor cu clientii 15. grupate pe produse.

-cu acelasi buget se achizitioneaza materiale de calitate superioara care costa mult.Evaluarea si selectia fz: Exista 2 categorii de fz: a. Modalitati de evaluare si selectie ale fz: -acordarea de pct in functie de importanta si gradul de manifestare al criteriului -acordarea de puncte pe grade de imp a criteriilor Criterii de evaluare: -capacitatea tehnica de proiectare -tp de livrare -capacitatea de productie a fz -capacitatea manageriala a fz -potentialul financiar al fz -capacitatea de adaptare. licente -angajarea de personal Pt incheierea unor tranzactii mai deosebite se compun echipe formate din: -directorul de vz/achizitionari -responsabilul de produs -jurist -specialist de prob financiare -sef de productie -proiectant 20. si rezulta volumul mai mare de produse la pret mai mic.Potentiali Criterii de apreciere a fz potentiali: -calitatea.Negocirile in procesul de vanzare-cumparare: Obiectul negocierii poate fi: -vz-cump de mat -exe de lucrari de constructie -vz de brevete.de catre comp de aprovizionare si cele tehnice. 18. Acest lucru duce la existenta a 3 alternative decizionale: -achizitionarea mat la o calitate mai slaba. existenti) Criterii de apreciere a fz reali: -modul de derulare a livrarilor anterioare -modul in care sunt respectate angajamentele fz -fluctuatia preturilor de vanzare.Pregatirea desfasurarii neg presupune: -acceptarea participarii -def si stab obiectivelor negocierii -formarea echipei -stabilirea responsabilului pentru fiecare echipa -stabilirea strategiei si tacticii -organiz protocol -stab progr si perioadei de neg. adaptabilitatea fz. pretul -timpul de satisfacere al comenzilor. potentialul de livrare -flexibilitatea.Actuali(reali. -combinarea celor 2 variante. . 19. b. care costa mai putin. si rezulta o productie mica la pret mare.

21. .Contractul comercial de vz-cump. exprima acordul de vointa. respectarii obligatiilor ambelor parti. Instrument juridic intocmit in vederea asigurarii. caracter oneros. caracter translativ. Trasaturi: act bilateral.