You are on page 1of 6

Academia de Studii economice Facultatea de economie

PROCESUL DECIZIONAL DE CUMPARARE

2007

Cautarea de informatii si identificarea alternativelor Tinand cont ca produsul dorit – telefonul mobil are o valoare relativ mare si o frecventa nu foarte redusa de cumparare. Studiind comportamentul consumatorului din punct de vedere teoretic acesta este initiat de: CAPITOLUL I: 1. alte produse ale acestora. rezolutia camerei. fiind vorba de o nevoie de prestigiu. cu alte cuvine. informatiile achizitionate privitoare la noile produse in ceea ce priveste piata telefoanelor mobile au creat nemultumiri fata de produsul cu aceeasi destinatie detinut la momentul respectiv. garantia. Aceste informatii stocate in mod activ sunt rezultatul deciziilor de cumparare anterioare. In acelasi timp aparitia nevoii se incadreaza in nevoile generate de progresele de natura tehnologica. nu am renuntat sa adun informatii despre alte marci de telefoane mobile. camera cu rezolutie mica). bun de folosinta indelungata. achizitionat in luna septembrie 2006. memorie mica. Este de inteles ca aceasta decizie va atrage dupa sine modificari in sensul 2 . dar si sociala. in pas cu noua tehnologie si atragator. informatia cautata a trebuit sa aiba un volum mare. fara card de memorie. melodiile telefonului de format mp3. Desi aveam semnale pozitive din mai multe surse despre marca Nokia. tipul si durata bateriei au fost principalele elemente tehnologice urmarite in decursul procesului decizional de cumparare. aici fiind cazul dorintei de a achizitiona ceva mult mai performant. CAUTAREA INTERNA : Are la baza procesul mental de regasire in memorie a informatiilor stocate in trecut si care acum vor servi deciziei de cumparare. dar si usurinta manevrarii telefonului Nokia. in speta achizitionarea vechiului telefon mobil Nokia 6111 si a neajunsurilor legate de unele aspecte ale acestuia (slide. iar sursele de informare sa fie variate. Bluetooth si cablu USB.PROCESUL DECIZIONAL DE CUMPARARE AL UNUI TELEFON MOBIL In lucrarea de fata am propus modelul practic . Sub acelasi aspect. Si de aceasta data m-am hotarat sa ma indrept spre aceeasi marca de renume pe piata telefoanelor mobile. Aparitia nevoii nesatisfacute Situatia care a dus la aparitia deciziei de cumparare a unui telefon mobil a fost in acest caz o nevoie nesatisfacuta din punct de vedere a dorintei de a avea un telefon mobil performat. aparand nevoia pentru un nou telefon mobil mai performant. 2.constituit din analiza procesului de cumparare al unui telefon mobil. designul modern. din dorinta de a beneficia de ceea ce este nou Nevoia aparuta poate fi clasata ca nevoie nesatisfacuta generata de apariţia unor noi tehnologii pentru realizarea de produse şi prestarea de servicii. posibilitatile de setare pentru captarea unei imagini. Memoria mult mai mare si existenta unui card slot.

reusind astfel sa fac o comparatie intre caracteristicile de baza ale telefoanelor in general. Informatiile stocate in mod pasiv. internetul. fara sa existe un proces de cautare activa in care sa fi fost angajata. satisfacuta. neavand suficient timp de a analiza in detaliu toate aspectele tehnice decat din cateva surse utilizate: site-ul Nokia.cresterii bugetului alocat achizitiei. dar este aceasta este decizia adoptata de la inceputul demersului de achizitionare. Costul luarii unei decizii gresite nu este unul ridicat. in cadrul diferitelor centre care vand produse electrice si electronice. telefoanele mobile putand fi usor de inlocuit in cazul in care produsul nu ar fi conform asteptarilor. Factorii care influenteaza amploarea procesului de evaluare sunt experienta proprie. conduita profesionala a personalului din magazinele distribuitoare. Evaluarea mentala a alternativelor Filtrarea informatiilor achizitionate prin prisma structurii de valori si convingeri constitue urmatoarea faza a procesului decizional. experienta care a fost acumulata in procesul altor decizii de cumparare pentru celelalte telefoane mobile detinute pana in prezent. de care a fost foarte multumita. o reprezinta contactele cu mass – media. publicitatea online au furnizat detalii tehnice care au stat la baza procesului de achizitionare. Identificarea criteriilor utilizate pentru evaluare si compararea lor Caracteristicile pe care le-am luat in considerere. Foarte utile s-au dovedit a fi sursele personale – o buna prietena a achizitionat nu cu foarte mult timp in urma un telefon din gama din care doresc si eu sa-mi achizitionez telefonul (Nokia). dat fiind ca decizia a fost luata in timp scurt. Sursele de marketing de tipul publicitatea TV prin spoturi convingatoare. Un rol importanta a avut si experienta personala dobandita prin utilizarea vechiului telefon Nokia (cu slide). examinarea altor tipuri de telefoane Nokia fara slide. 3. Amploarea evaluarii nu a beneficiat de dimensiuni considerabile. sau la reprezentantele speciale ale unei marci. CAUTAREA EXTERNA: Cautarea externa definitiveaza cautarea interna in masura in care aceasta din urma nu a fost elocventa si nu a cuprins toate aspectele relevante pentru produsul care face subiectul unei decizii de cumparare. Aceasta consta in obtinerea de informatii din diferite surse. site-urile specializate. ajungand sa iau cunostinta de anumite informatii fara sa fi urmarit acest obiectiv in mod deosebit. atributele fiind numeroase. informatiile primite de un reprezentant Vodafone cu privire la ultimele aparitii. Setul alternativelor evocate reprezinta rezultatul cercetarilor produselor similare timp de cel putin 2 saptamani. interactiunile cu alte persoane. cele retinute pur si simplu in timp din mediul ambiant. cu clapeta sau simple.: 3 . Alte surse au fost magazinele vituale. evaluarea avand la baza mai multe variante.

panoramic. Samsung. din pacate. portret. sport. Aceste aspectele tehnice au fost identificate la telefoanele mobile ce apartin urmatoarelor marci: Nokia. sa fie cu clapa. nocturn si sport imagini Bluetooth si cablu USB Forme exterior Design modern Culoare Argintie Garantie Minim 1 an Baterie Li-Ion.negru ).3 MP ). noile modele de telefoan. posibilitati de setare a camerei: portret. adaptor pentru sloturi pentru cartela MMC de dimensiuni normale. acest model a fost singurul care mi-a satisfacut mofturile si nu am cerut a fi schimbat la jumatate de an dupa cumparare asa cum se intampla cu celelalte mobile achizitionate pana in prezent (schimbate fie din cauza noilor aparitii. 5. sa aiba conectivitate prin Bluetooth si cablu USB. Sony-Ericsson. care mai de care mai performante aparand ca painea calda.3 MP Memoria Min 30 MB Posibilitati de setare pentru captarea unei Panoramic. minim 3ore durata de convorbire Buget maxim disponibil 1500RON 4. tipul de ringtones ( MP3).. nocturn. garantie 1 an. Spre deosebire de alte telefoane. cu cumparare pe loc. rezolutia camerei fiind de 2 MP. set cu casti stereo HS-3. memoria ( minim 30 MB). Daca la celalalt de vina de distrugerea lui am fost partial eu 4 . design acceptabil. Rezultanta evaluarii a reprezentat-o decizia de cumparare a acestui produs reprezentanta Vodafone de pe Str Vasile Milea.rezolutia camerei (minim 1. cablu de conectare (USB). acumulator Li-Ion minim 3. Acesta presupune ca modelul de telefon mobil ce va fi ales sa aiba fara echivoc urmatoarele caracteristici: Caracteristici urmarite Valori acceptate Rezolutia camerei Min 1. Evaluarea post – cumparare Am fost foarte multumita de alegerea facuta deoarece performantele produsului s-au ridicat la asteptarile mele. In decurs de 12luni de utilizare am fost foarte incantata de produs. decizia luata a adus satisfactie in ceea ce priveste utilizarea telefonului Nokia N70 astfel incat disonanta cognitiva nu a aparut timp de 12luni. garantie (1 an). Modelul liniar de tip necompensator care utilizeaza reguli disjunctive a stat la baza regulilor de decizie aplicate in acest caz particular analizat. incarcator portabil Nokia AC-4. bateria sa fie de Li dar si studierea pretului. Rezultanta evaluarii Ilustrarea cea mai buna a caracteristicilor urmarite si-a gasit proiectia intr-un telefon mobil argintiu marca Nokia N70 avand un pret de aproximativ 1200 RON + puncte. aspectul exterior (forme moderne. culoarea dorita . memoria de 30 MB + card de 64MB. fie din cauza defectiunii). cu declansator. insa. Bluetooth. ca si la telefonul anterior au aparut problemele.5 ore.

acum.prin manevrarea necorespunzatoare a slide-ului si partial cei de la service care i-au grabit procesul de distrugere (l-au stricat definitiv in loc sa-l repare). cu un stil de viata activ. al utilizarii camerei. Variabilele psihologice personalitatea determina stilul de consumator iar eu sunt o persoana dinamica. . Consider ca decizia luata a fost oarecum potrivita. chiar si pe cele mai dificil de realizat din punct de vedere financiar. 5 . desi.doc. Insa dupa ce am mai scos bani din buzunar pentru repararea lui. Bucuresti Factorii economici au avut o reflectare covarsitoare asupra deciziei de cumparare.ppt) si al muzicii.detin urmatoarele caracteristici: Variabile demografice sex varsta venit stare civila nivelul de instruire ocupatia stil de viata frecventa cumpararii unui telefon mobil locurile cumpararii unui telefon mobil mediul de domiciliu marimea localitatii de domiciliu Caracteristici feminin 19 ani mediu necasatorita liceu studenta activ inainte era o data la 6luni reprezentanta Vodafone urban Aprox 3 mil. deoarece telefonul ales este un obiect de lux si nu aproape oricine il poate achizitiona. insa daca nu se intampla evenimentul cu soft-ul as fi putut sustine ca e clar printre cele mai reusite produse aparute la timpul lor si un produs care a fost poate peste asteptarile mele. ce isi bazeaza hotararile pe studiul tuturor ofertelor de care dispune. telefonul merge ca nou si ma declar multumita de el. fiind rezistent chiar si la cazaturi. parca nu-l mai vad atat de “tare si rezistent” si sunt intr-o oarecare masura dezamagita de Nokia. de aceasta data. la nivel individual . Pun accent pe calitate inaintea pretului si pe serviciile oferite de catre cei la dispozitia consumatorului. Dintre modelele detinute pot spune ca mi-a placut cel mai mult. satisfacandu-mi nevoile din punct de vedere al functiei de telefon. al modului de stocare a datelor (tip . optand pentru satisfacerea tuturor nevoilor aparute. locuitori. CAPITOLUL II : Profilul consumatorului In functie de variabilele demografice. nemaiputand sa-l deschid. la 1 an si 2 zile problemele au aparut din cauza soft-ului: telefonul s-a inchis.

Recomandari asupra celor 4 componente ale mixului de marketing Produs: Nokia si-a constituit deja un nume si nu inceteaza sa dezminta. Pana in momentul acesta calitatea telefonului achizitionat a meritat investitia. produsele Nokia reusind sa se impuna pe piata romaneasca. Promovarea produselor se realizeaza prin diferite modalitati : spoturi TV. am beneficiat si de o reducere datorita punctelor loialitate. 6 . magazine virtuale. Mixul de marketing prin componetele sale este de altfel destul de eficient. fiecare hotarand prin politicile sale modalitati proprii de distributie. Pret: nu a fost dintre cele de “top”. reprezentante. Distributia este realizata in mod eficient. chiar si reparatia. panouri stradale – deosebit de reusite. cataloage. produse de acelasi tip putand fi gasite in multe centre comerciale in Bucuresti.