You are on page 1of 4

Ce trebuie să știi despre masaj și gimnastică la copii Avantajele masajului și gimnasticii la copii: - se extind şi cresc numărul de capilare funcționare

, care crește fluxul de sînge în toate părțile corpului, ceea ce duce la reducerea de stagnare. - facilitează promovarea de sînge prin artere şi accelerează fluxul venos. - influențează pozitiv asupra sistemului nervos îmbunătățește circulația sîngelui în vasele din creier -îmbunătățește starea funcțională a sistemului neuro-muscular. - Îmbunătățirea circulației sîngelui la nivelul articulațiilor şi țesuturilor, promovează resorbția edem (umflăturilor), întărește articulațiile şi ligamentele. îmbunătățește funcția pulmonară. - îmbunătățește aprovizionarea cu oxigen şi facilitează eliminarea produselor metabolice, crește rata de oxidare a acidului lactic, reduce conținutul de uree din sînge.

- are un efect analgezic marcat - îmbunătățește funcția glandelor sudoripare și sebacee - flexibilitate sporită, elasticitatea pielii - îmbunătățește funcționarea receptorii de durere din piele - îmbunătățește de sănătate şi starea de spirit ș.a. Masa unde se va efectua masajul sau exercițiile Locul de desfășurare a masajului poate fi orice suprafață tare. Cel mai bine se potrivește masa de înfășat. Acoperiți masa cu pelincă curată, sub care se pune o peliculă și o păturică. Amplasarea mesei trebuie să permită accesul la copil din toate părțile.

Încăperea unde se va efectua masajului sau exercițiile Masajul se efectuează într-o încăpere aerisită cu temperatura aerului nu mai mică de 20°С, pentru sugari – nu mai mică de 22°С. După efectuarea ma sajului copii de vîrstă mică se îmbracă cald și se lasă să se odihnească. Locul efectuării masajului trebuie să fie luminos, departe de radiator și curent

după alimentarea copilului. Masajul nu se efectuează înainte de culcare Pregătirea mămicii.Timpul de efectuare a masajului și exercițiilor Masaj și exercițiile fizice trebuie să fie efectuate cu 0. Dacă pielea este uscată atunci masajistul își unge mîinele cu glicerină. Masajul combinat cu exercițiile nu trebuie să dureze mai mult de 30 min. Hainele purtate de mămică trebuie să fie comode și ușoare. Durata masajului și exercițiilor Durata procedurilor pentru sugari și copii mici durează de la 5-8 min pînă la 30 min în dependență de vîrstă.5-1 oră pînă sau 4045 min. ulei vegetal (sterilizat pentru sugari). Specific ul efectuării masajului pentru copii Specificul efectuării masajului pentru copiii este combinarea obligatorie a acestuia (la orice procedură) cu gimnastică. Apoi se efectuează o pauză nu mai mică de 10-15 zile. Unguente și creme În timpul efectuării masajului nu se recomanda de a utiliza unguente și creme. Ceasul. Se recomandă 10-15 proceduri zilnice sau (deseori) peste o zi. Masajul nu trebuie să provoace durere sau neplăcere. cu unghii tăiate scurt. Numărul procedurilor masajului și exercițiilor fizice trebuie să crează treptat. . uscate. Masajul este eficient dacă mușchii copilului sînt maximal relaxați. Tehnica de efectuare a masajului Masajul pentru copii este efectuat la fel ca și pentru mături. crema pentru copii sau pudrează pielea copilului cu talc. dar fiind mai legeră. Mîinele trebuie să fie ideal curate. moi și calde. inele și restul bijuteriilor se exclud pentru a nu provoca neplăcere copilului. deoarece pielea copilului este fină și sînt ușor iritabili. Dacă pielea este grasă atunci se poate de a pudra cu talc. deschise pînă la coate.

Contraindicații pentru masaj şi gimnastică Masajul și gimnastica este contraindicată în toate bolile acutefebrile. şi artrită purulente şi alte acute.cap – spre spate pe burtică – mișcările se efectuează în direcția acelor ceasornice în jurul buricului şi mai departe lărgindu-se spre suprafață laterală a corpului. şi defectele congenitale cardiace care apar cu cianoză severe şi compensare tulburare . cu hernii ombilicale mari. ganglionilor limfatici. pemfigus. abdomenului. purulente şi alte leziuni inflamatorii acute ale pielii. cu rahitism la vârf şi la un curs acute de boli cu simptome de hiperestezie. şi aşa mai departe etc) în boli care implică fragilitate osoasă şi sensibilitate. Nu se efectuează masajul la: subțioară. La sugari nu se masează în regiunea ficatului și încheieturilor.Masajul pieptului. țesutului subcutanat. impetigo. tuberculoză activă. copilului . mameloane. hepatită. cu diferite forme de diateză hemoragică. în special în hemofilie. tuberculoza oaselor şi articulațiilor. pentru a îmbunătăți circulația sîngelui şi limfei: la mînuțe – acțiunile de îndreaptă de la degete spre umăr la picioarușe – de la degete spre abdomen la piept – de la centru pieptului spre subțiori la spate (parte de sus și mijloc) – de la coloana vertebrală spre subțiori la spate (parte de jos) – în direcția fundulețului pe gît. osoase (eczeme. Vîrsta Masajul se poate de efectuat la orice vîrstă. parte inferioară a coapselor în vederea excluderii excitării. femurale. buric. nefrită acută. celulită. musculare. organele genitale. inghinale și scrotal cu prolaps semnificative din cavitatea abdominală. limfadenita. osteomielita. spatelui și membrelor se efectuează de-a lungul vaselor limfatice și sanguine în direcția fluxului de sînge și limfei.

După 6 luni se poate de efectuat exerciții orientate pe anumite grupuri de mușchi (de ex. a spatelui). întoarce-te etc.. . care trebuie să fie mereu aceleași și să corespundă mișcării efectuate. Toate exercițiile trebuie să fie sonoritate prin instrucțiuni de tipul: stai. Sarcina de bază a gimnasticii în vîrsta de 9-12 luni este diversitatea maximă de mișcări orientate spre dezvoltarea independenței copilului. în acest caz masajul este orientat spre întărirea mușchilor picioarelor și abdomenului.În prima jumătate a primului an de viață masajul trebuie să fie foarte lejer. În vîrsta de 9 luni copilul poate sta pe așezate și sta cu sprijin în picioare.