You are on page 1of 10

Programe de arhivare

Prezentare generala
Arhivatoarele sunt programe care comprima informatia continuta in memoria externa a calculatorului. Pentru a se realiza acest lucru se folosesc algoritmi special dezvoltati in acest scop. De exemplu, daca intr-un fisier apar 50 de caractere A unul dupa altul, ele pot fi inlocuite in arhiva ce va cuprinde acel fisier cu secventa 50A. Bineinteles, algoritmii folositi sunt extrem de complecsi. Fiecare program de arhivare ruleaza de fapt, mai multi algoritmi. O arhiva este un fisier creat cu ajutorul unui program de arhivare. O arhiva poate contine unul sau mai multe fisiere si directoare compresate, pastrand nealterata structura ierarhica a continutului ei.

Principalele avantaje ale folosirii arhivelor sunt:
· Spatiul economisit in urma compresarii datelor utilizate rar (spatiul de stocare al memoriei externe este limitat si in principiu destul de mic); 43975kvu61npi6v · Usureaza transportul datelor pe discheta; · Protejeaza fisierele din arhiva impotriva virusilor (in general virusii nu infecteaza arhive, ci numai fisiere executabile sau document ) ; · Viteza mai mare de copiere in cazul lucrului cu foarte multe fisiere mici; · Posibilitatea realizarii unei copii de rezerva (backup) a datelor folosite foarte des, copie care sa aiba dimensiuni mici. vp975k3461nppi Totusi, au un mare dezavantaj, si anume, fisierele continute nu pot fi folosite in mod direct, ci numai in urma decompresiei lor. Aceasta decompresie dureaza de obicei mult timp si de aceea sunt compresate doar datele folosite foarte rar.

Cele mai des folosite operatii cu arhivatoarele sunt:
· Crearea unei noi arhive care sa cuprinda o anumita structura de directoare;

presie. fara de care sa nu se poata extrage fisiere din ea. acest lucru denuntand intentia acestor aplicatii de a acapara si piata ocupata de formatul amintit.50 WinRAR este un arhivator indragit si foarte raspandit. acesta nu dispune de cele mai bune rate de com presie. deasemenea arhivarea se face foaret greu. Paleta de functii oferite este la fel de ampla ca si in versiunile precedente. pentru arhivele Zip. dar principiile din versiunile anterioare au fost. · Posibilitatea crearii unei arhive din mai multe fisiere. in mare. in momentul de fata fiind depasit de standardele ACE si RAR. · Extragerea unora sau mai multor fisiere din arhiva. Interfata a fost un pic cosmetizata. dezvoltate de Eugene Roshal. intr-un tmipde cateva ori mai mare decat in cazul arhivatoarelor de windows. WinRAR 2. aduce imbunatatiri radicale ratelor de compresie si timpilor de impachetare a datelor. dar acestea sunt mi greu d folosit. Totusi. Noua versiune a acestei aplicatii. pastrate astfel ca utilizatorii obisnuiti ai acestuia nu vor avea nevoie de timp pentru adaptare. Mai exista si arhivatoare la nivel de DOS. a caror dimensiune este precizata (in general. Acestea reflecta categoric asupra pozitiei ocupate in clasament. dar WinRAR inca se prezinta cu timpi efectivi de arhivare/dezarhivare destul de mari. imediat dupa comprimarea lor (acest lucru se foloseste atunci cand spatiul memoriei externe pe care se creaza arhiva nu este suficient pentru a retine si arhiva si fisierele din acesta in forma necomprimata). pozitie chiar superioara WinZIP-ului.· Adaugarea unuia sau mai multor fisiere sau directoare la o arhiva. Standardul cel mai raspandit la ora actuala si de altfel si cel preferat pentru arhivarea programelor disponibile pentru download. ale carui performante nu au dezamagit niciodata. · Stergerea automata a fisierelor ce sunt arhivate. . instructiuniel si setariel se afc la nivel de dos-shell. Ratele de compresie oferite sunt imediat urmatoare acelora ale WinACE-ului. · Posibilitatea de protejare a arhivei cu ajutorul unei parole. dar si rata de compresie este simtitor mai mare. Ca si la WinACE. observam suportul intern. este formatul ZIP. aceasta facilitate se foloseste pentru copierea unui volum foarte mare de date pe dischete). printre elementele noi putand aminti:modulul de integrare cu shell-ul Windows sau meniurile de History si Favorites. in momentul de fata fiind depasit de standardele ACE si RAR.

hard disk). Tehnica este deosebit de eficienta pentru fisiere ce contin texte sau pentru bazele de date.RAR. 22844lpv44lhe2c · Comprimare hard disk. Majoritatatea programelor de comprimare au la baza urmatorul principiu de lucru: · Se cauta secventa care se repeta.inainte de o noua utilizare.in timp ce fisierele executabile nu se pot comprima mai mult de 40%-50%. avand ca utilitar reprezentativ produsul STACKER.Ion Popescu este mai mic.WINRAR.acestea se inlocuiesc cu un simbol(asemenea unei prescurtari). dar si timpul de comprimare este mai mare.la care se poate obtine o reduce a spatiului ocupat de pana la 70%.10 permite si arhivarea pe mai multe dischete.fisierele trebuie dezarhivate cu programe de dezarhivare. #Ion &escu $este 1# 2& 3$ Textul comprimat: Doru #& $ inalt.dintre care cele mai reprezentative sunt: ARJ. ph844l2244lhhe · Dupa parcurgerea fisierului sau intregului hard disk se adauga un index al simbolurilor folosite.WINZIP. # Pop& $ mai mic. informatiile isi pierd semnificatia reala la nivelul procesoarelor din sistem. iar ARJ 2. Din acest motiv.pentru obtinerea informatiilor orginale.30 are rezultate mai bune in cazul fisierelor de text scurte. Programele de arhivare/dezarhivare pot fi clasificate in functie de obiectul supus comprimarii(arhivarii): · Comprimare de fisiere.atunci cand fisierele au o dimensiune mai mare decat spatiul liber ramas pe discheta. pentru a mari capacitatea de memorare a acestuia. Odata comprimate. Programele de arhivare au rolul de a comprima informatiile continute pe un suport de memorie externa(floppy disk . Arhivare si dezarhivare . · La gasirea secventelor.atunci cand acesta devine neincapator sau pe dischete.este folosirea programelor de arhivare. Dintre programele de arhivare/dezarhivare(cu eventulalele recomandari de utilizare in functie de testarile utilizate) se mentioneaza: · ARJ are cea mai buna compresie. Exemplu: Textul real are forma: Doru Ionescu este inalt.O solutie pentru pastrarea informatiei pe hard disc. varianta ARJ 2.

.create in memoria interna(discuri RAM). in realitate acesta este inclus in fisierul executabil si se activeaza odata cu lansarea in executie.30.ceea ce conduce la scaderea gradului de ocupare al memoriei si eliberea acesteia pentru executia unor aplicatii.care ocupa aproximativ 15kb. ARJ MENU).acesta sesizeaza. · Sunt transparente utilizatorului.10 .prezinta urmatoarele particularitati: · Viteza superioara de comprimare. ARHIVARE DE DISCURI Programelor de comprimare a discurilor. cu o viteza de comprimare/decomprimare mai mare decat ARJ 2. Transparenta la nivelul utilizaturului consta in capacitatea componentelor discului de a fi accesate direct. permitand.unele oferind chiar un mediu pentru selectarea optiunilor(ARC + PLUS. care pune la dispozitie un meniu universal pentru majoritatea utilitarelor de compresie. · LHA ofera o compresie mai buna decat PKZIP. Fisierele comprimate(arhivele) pot fi transformate si in programe executabile.fara a fi comandata explicit de catre utilizator. De remarcat ca se poate aplica si discurilor virtuale.fara a specifica in prealabil decomprimarea acestora. spre deosebire de programele de compresie a fisierelor. aceasta operatie este executata automat de catre utilitar.exceptii: utilitarele STACKER si EXPANZ!.exista utilitarul SHEZ. Utilizarea acestor programe nu trebuie cunoscuta in prealabil. ce permit accesul in timp real.din cauza decomprimarii invizibile utilizatorului. · Elimina spatiul neutilizat ca urmare a neocuparii unui numar intreg de unitati de stopare a spatiului pe disc. Aceste utilitare conduc la reproducerea spatului ocupat pe hard disk cu 50%-60%.PKZIP MENU.totusi.simpla specificare a numelui echivaleaza cu punerea la dispozitie a sintaxei fiecarei comenzi si a tuturor optiunilor.situatie in care nu este necesara utilizarea programului de comprimare.01 are rezulate deosebite in cazul documentatiilor mari.ca timpul de accesare a fisierelor este mai mare. In plus.salvarea/restaurarea de arhive extinse pe mai multe dischete.iar varinata 2. · RAR poate despacheta si fisiere comprimate cu ARJ sau PKZIP(cu conditia ca utilitarul sa se gaseasca intr-o cale definita prin PATH).tocmai datorita acestei secvente incluse.in realitate.reducand insa rata de comprimare.· PKZIP/PKUNZIP ofera cel mai scurt timp de comprimare/decomprimare .asemanator ARJ 2.

BIN prezent pe discul fix.Mai mult chiar.in cazul utilizarii comenzii cu precizarea optiunilor. Utilizarea DriveSpace este recomandata in cazul in care spatiul existent pe un disc fix este insuficient el permitand compresia datelor cu o rata de aproximativ 50%(dependenta de tipul si numarul fisierelor existente pe disc). Comanda dvrspace lanseaza in executie programul de compresie a datelor pe suporturi magnetice DriveSpace(numai in versiunea 6.daca discul fix al sistemului are o rata de transfer mediocra.pe langa fisierele sistem copiate prin intermediul comenzii sys sau format/s. Compresia datelor este realizata in primul rand printr-o indexare si o referire globala a datelor din fisierul initial.Datorita multitudinii tipurilor de fisiere si formatelor in care fiecare dintre aceste stocheaza datele.22 a MS-DOS).insa utilizeaza un alt format de compresie a datelor.Prin aceasta metoda.Daca spatiul pe disc este suficient. Se recomanda ca pentru sistemele ce utilizeaza DriveSpace sa se copieze pe o discheta sistem pentru initializarea calculatorului si fisierul DRVSPACE.executarea programului se realizeaza fara deschiderea interfetei. Programul DriveSpace este similar programului DoubleSpace existent in versiunile anterioare ale sistemului de operare.este dotat cu o interfata prietenoasa(meniuri si informatii ajutatoare. Problema incetinirii sistemului de catre programul DriveSpace nu se pune.fisierele de tip bitmap sau text pot fi comprimate cu rate de compresie in general mai mari decat altele.care consta intr-un .daca sistemul are un procesor rapid si suficienta memorie RAM.intrucat sectiunea sa rezidenta ocupa permanent o zona de 33kb memorie RAM.se recomanda evitarea folosirii lui. Programul DriveSpace prezent in versiunea 6.metoda va avea rate de compresie diferite de la fisier la fisier.programul DriveSPace ar putea contribui in sens pozitiv la cresterea performantelor de viteza ale sistemului.22 a sistemului de operare MS-DOS include si o portiune Windows. De exemplu.care le va inlocui in mod fizic la pozitia corespunzatoare in fisierul comprimat.Cea mai simpla linie de comanda pentru lansarea programului DriveSpace este: Prin lansarea comenzii drvspace cu diferite optiuni pot fi realizate aceleasi operatiuni ca si prin intermediul comenzilor din meniul DriveSpace.sectiunile care se repeta ale unui fisier sunt scrise o singura data si numite printr-un indice de indexare.disponibile in cursul executiei).acest lucru putand duce la pierderi de performanta ale sistemului.DriveSpace Acest utilitar este inclus in pachetul MS-DOS.

Zip/UnZip.Cele 4 butoane ale ferestrei de dialog a utilitarului permit obtinerea urmatoarelor informatii: · Spatiul utilizat(space used)-reprezinta spatiul ce ar fi utilizat de datele comprimate in cazul in care ele ar fi decomprimate(dimensiunea reala a fisierelor). cpierea pe dischete este mai rapida. avand un acelasi timp posibilitatea de “refacere”. Arhivarea se poate face pe volume sau sub forma unui fisier arhiva executabil – SFX (in acest caz nu mai este nevoie de dezarhivare.existent pe unitatea de disc comprimat. Avantajele arhivari: micsorarea spatiului ocupat. WinZip.dimensiunea si rata de compresie a fisierelor de pe discul comprimat(Show Details Button). astfel incat sa ocupe un volum mai mic.utilitar ce permite o vizualizare grafica a modului in care programul DriveSpace gestioneaza unitatile de disc comprimat ale sistemului. fisierul fiind executabil). A “arhiva informatia” inseamna acelasi lucru cu “a compresa”. Programe de compactare/decompactare A”compresa informatia” inseamna a utiliza o metoda de a “codifica” informatia. Arhivarea se face doar la cererea utilizatorului. · Spatiul liber(space free)-reprezinta spatiul liber estimat. Ace. Aplicatia RAR . facilitarea transferului informatiei prin intermediul dischetelor.existent pe discul comprimat. WinRar. transmiterea prin Internet dureaza mai putin (deci costuri scazute).datorita dependentei dimensiunii discului comprimat de factorul de comprimare. informatia initiala. · Numele. WinAce. WinArj. TurboZip etc. numai ca arhivarea inseamna implicit si pastrarea ei in aceasta forma.aceasta valoare este estimata. Cele mai utilizate programe de arhivare sunt: Arj. · Spatiul total de pe disc(total space)-reprezinta spatiul total estimat. Rar. la cerere. pe cand compresarea se face automat.

Ca si la WinACE. dar WinRAR inca se prezinta cu timpi efectivi de arhivare/dezarhivare destul de mari. in momentul de fata fiind depasit de standardele ACE si RAR. printre elementele noi putand aminti:modulul de integrare cu shell-ul Windows sau meniurile de History si Favorites. pentru arhivele Zip. dar acestea sunt mi greu d folosit. Noua versiune a acestei aplicatii. dezvoltate de Eugene Roshal. Mai exista si arhivatoare la nivel de DOS. instructiuniel si setariel se afc la nivel de dos-shell. ale carui performante nu au dezamagit niciodata. Rezultatul arhivarii este un fisier cu extensia “rar” si numele specificat de utilizator sau cel implicit. se scrie calea si numele arhivei si se apasa tasta Enter. Interfata a fost un pic cosmetizata. Astfel se imparte fisierul arhiva in 2 sau mai multe fisiere cu extensia “r00”. “r01” etc. dar si rata de compresie este simtitor mai mare. Arhivarea pe volume se face urmand pasi descrisi mai sus dupa care se apasa tasta F5 si se stabileste dimensiunea maxima a fisierului arhivat. deasemenea arhivarea se face foaret greu. tastand direct . WINRAR WinRAR este un arhivator indragit si foarte raspandit. Arhivarea pe volume Se foloseste cand dimensiunea fisierului arhiva depaseste capacitatea de stocare a unei dischekte sau a suportului pe care se stocheaza. Pentru schimbarea unitatii de disc se foloseste combinatia ALT+D si se alege discul cu ajutorul tastelor sageata sus/jos si Enter. se apasa tasta F2 (Add). presie. pastrate astfel ca utilizatorii obisnuiti ai acestuia nu vor avea nevoie de timp pentru adaptare.Arhivarea se lanseaza aplicatia RAR cu dublu clic pe pictograma sa. acest lucru denuntand intentia acestor aplicatii de a acapara si piata ocupata de formatul amintit. Pentru deselectare se foloseste tasta Insert sau *. observam suportul intern. se selecteaza fisierele/folder-ele pentru arhivat cu tasta Insert sau tasta *. intr-un tmipde cateva ori mai mare decat in cazul arhivatoarelor de windows. in mare. se selecteaza folder-ul care contine fisierele/forlder-ele pentru arhivat. Incepe procesul de arhivare. Ratele de compresie oferite sunt imediat urmatoare acelora ale WinACE-ului. pozitie chiar superioara WinZIP-ului. aduce imbunatatiri radicale ratelor de compresie si timpilor de impachetare a datelor. Acestea reflecta categoric asupra pozitiei ocupate in clasament. Paleta de functii oferite este la fel de ampla ca si in versiunile precedente. dar principiile din versiunile anterioare au fost.

se pozitioneaza cursorul pe fisierul arhiva si se apasa tasta Enter.valoarea sau alegand valoarea dorita. Crearea unui fisier arhiva executabil (SFX arhive). Se apasa tasta F4 sau Alt+F4 (daca se doreste schimbarea folder-ului destinatie). se selecteaza fisierele dorite. prin lansare se dezarhiveaza singur. pentru aceasta se folosesc tastele Tab. se selecteaza fisierul-arhiva (cel cu extensia “rar”) cu ajutorul tastelor sageata sus/jos si Enter. Dezarhivarea se face pe folderul curent. sageata sus/jos si Enter. Dezarhivarea: se lanseaza aplicatia RAR. Daca se creaza un fisier executabil nu mai este necesara operatia de dezarhivare. Colegiul de transporturi din Chişinău .

Elaborat de: Arapan Andrei grupa ET 061 Verificat de: Chişinău 2008 Colegiul de transporturi din Chişinău .

Elaborat de: Dodiţa Andrian grupa ET 061 Verificat de: Chişinău 2008 .