Programe de arhivare

Prezentare generala
Arhivatoarele sunt programe care comprima informatia continuta in memoria externa a calculatorului. Pentru a se realiza acest lucru se folosesc algoritmi special dezvoltati in acest scop. De exemplu, daca intr-un fisier apar 50 de caractere A unul dupa altul, ele pot fi inlocuite in arhiva ce va cuprinde acel fisier cu secventa 50A. Bineinteles, algoritmii folositi sunt extrem de complecsi. Fiecare program de arhivare ruleaza de fapt, mai multi algoritmi. O arhiva este un fisier creat cu ajutorul unui program de arhivare. O arhiva poate contine unul sau mai multe fisiere si directoare compresate, pastrand nealterata structura ierarhica a continutului ei.

Principalele avantaje ale folosirii arhivelor sunt:
· Spatiul economisit in urma compresarii datelor utilizate rar (spatiul de stocare al memoriei externe este limitat si in principiu destul de mic); 43975kvu61npi6v · Usureaza transportul datelor pe discheta; · Protejeaza fisierele din arhiva impotriva virusilor (in general virusii nu infecteaza arhive, ci numai fisiere executabile sau document ) ; · Viteza mai mare de copiere in cazul lucrului cu foarte multe fisiere mici; · Posibilitatea realizarii unei copii de rezerva (backup) a datelor folosite foarte des, copie care sa aiba dimensiuni mici. vp975k3461nppi Totusi, au un mare dezavantaj, si anume, fisierele continute nu pot fi folosite in mod direct, ci numai in urma decompresiei lor. Aceasta decompresie dureaza de obicei mult timp si de aceea sunt compresate doar datele folosite foarte rar.

Cele mai des folosite operatii cu arhivatoarele sunt:
· Crearea unei noi arhive care sa cuprinda o anumita structura de directoare;

· Extragerea unora sau mai multor fisiere din arhiva. dar principiile din versiunile anterioare au fost. fara de care sa nu se poata extrage fisiere din ea. . Standardul cel mai raspandit la ora actuala si de altfel si cel preferat pentru arhivarea programelor disponibile pentru download. in mare. Noua versiune a acestei aplicatii. intr-un tmipde cateva ori mai mare decat in cazul arhivatoarelor de windows. deasemenea arhivarea se face foaret greu. Mai exista si arhivatoare la nivel de DOS. acesta nu dispune de cele mai bune rate de com presie. · Posibilitatea de protejare a arhivei cu ajutorul unei parole. observam suportul intern. pentru arhivele Zip. pozitie chiar superioara WinZIP-ului. este formatul ZIP. printre elementele noi putand aminti:modulul de integrare cu shell-ul Windows sau meniurile de History si Favorites. dar si rata de compresie este simtitor mai mare. presie. imediat dupa comprimarea lor (acest lucru se foloseste atunci cand spatiul memoriei externe pe care se creaza arhiva nu este suficient pentru a retine si arhiva si fisierele din acesta in forma necomprimata). pastrate astfel ca utilizatorii obisnuiti ai acestuia nu vor avea nevoie de timp pentru adaptare. Ca si la WinACE. aceasta facilitate se foloseste pentru copierea unui volum foarte mare de date pe dischete). · Stergerea automata a fisierelor ce sunt arhivate.50 WinRAR este un arhivator indragit si foarte raspandit. aduce imbunatatiri radicale ratelor de compresie si timpilor de impachetare a datelor. WinRAR 2. Paleta de functii oferite este la fel de ampla ca si in versiunile precedente. ale carui performante nu au dezamagit niciodata. dar acestea sunt mi greu d folosit. a caror dimensiune este precizata (in general. dezvoltate de Eugene Roshal.· Adaugarea unuia sau mai multor fisiere sau directoare la o arhiva. Interfata a fost un pic cosmetizata. instructiuniel si setariel se afc la nivel de dos-shell. acest lucru denuntand intentia acestor aplicatii de a acapara si piata ocupata de formatul amintit. Acestea reflecta categoric asupra pozitiei ocupate in clasament. in momentul de fata fiind depasit de standardele ACE si RAR. · Posibilitatea crearii unei arhive din mai multe fisiere. Ratele de compresie oferite sunt imediat urmatoare acelora ale WinACE-ului. in momentul de fata fiind depasit de standardele ACE si RAR. dar WinRAR inca se prezinta cu timpi efectivi de arhivare/dezarhivare destul de mari. Totusi.

avand ca utilitar reprezentativ produsul STACKER. Odata comprimate.WINRAR.in timp ce fisierele executabile nu se pot comprima mai mult de 40%-50%. Din acest motiv.la care se poate obtine o reduce a spatiului ocupat de pana la 70%.inainte de o noua utilizare.WINZIP. informatiile isi pierd semnificatia reala la nivelul procesoarelor din sistem. Arhivare si dezarhivare .30 are rezultate mai bune in cazul fisierelor de text scurte.10 permite si arhivarea pe mai multe dischete. Programele de arhivare au rolul de a comprima informatiile continute pe un suport de memorie externa(floppy disk . dar si timpul de comprimare este mai mare.O solutie pentru pastrarea informatiei pe hard disc.hard disk). pentru a mari capacitatea de memorare a acestuia. varianta ARJ 2. Programele de arhivare/dezarhivare pot fi clasificate in functie de obiectul supus comprimarii(arhivarii): · Comprimare de fisiere. · La gasirea secventelor.atunci cand acesta devine neincapator sau pe dischete.fisierele trebuie dezarhivate cu programe de dezarhivare.atunci cand fisierele au o dimensiune mai mare decat spatiul liber ramas pe discheta.Ion Popescu este mai mic. Exemplu: Textul real are forma: Doru Ionescu este inalt.RAR.dintre care cele mai reprezentative sunt: ARJ. #Ion &escu $este 1# 2& 3$ Textul comprimat: Doru #& $ inalt.acestea se inlocuiesc cu un simbol(asemenea unei prescurtari). Tehnica este deosebit de eficienta pentru fisiere ce contin texte sau pentru bazele de date.este folosirea programelor de arhivare. iar ARJ 2. 22844lpv44lhe2c · Comprimare hard disk.pentru obtinerea informatiilor orginale. Majoritatatea programelor de comprimare au la baza urmatorul principiu de lucru: · Se cauta secventa care se repeta. Dintre programele de arhivare/dezarhivare(cu eventulalele recomandari de utilizare in functie de testarile utilizate) se mentioneaza: · ARJ are cea mai buna compresie. # Pop& $ mai mic. ph844l2244lhhe · Dupa parcurgerea fisierului sau intregului hard disk se adauga un index al simbolurilor folosite.

exceptii: utilitarele STACKER si EXPANZ!.PKZIP MENU. In plus. · Sunt transparente utilizatorului.iar varinata 2.din cauza decomprimarii invizibile utilizatorului. ce permit accesul in timp real. spre deosebire de programele de compresie a fisierelor.fara a specifica in prealabil decomprimarea acestora.30.reducand insa rata de comprimare.acesta sesizeaza.tocmai datorita acestei secvente incluse.in realitate.fara a fi comandata explicit de catre utilizator.ceea ce conduce la scaderea gradului de ocupare al memoriei si eliberea acesteia pentru executia unor aplicatii. · RAR poate despacheta si fisiere comprimate cu ARJ sau PKZIP(cu conditia ca utilitarul sa se gaseasca intr-o cale definita prin PATH).care ocupa aproximativ 15kb. De remarcat ca se poate aplica si discurilor virtuale.· PKZIP/PKUNZIP ofera cel mai scurt timp de comprimare/decomprimare . ARJ MENU). · Elimina spatiul neutilizat ca urmare a neocuparii unui numar intreg de unitati de stopare a spatiului pe disc. Fisierele comprimate(arhivele) pot fi transformate si in programe executabile.create in memoria interna(discuri RAM). Aceste utilitare conduc la reproducerea spatului ocupat pe hard disk cu 50%-60%.01 are rezulate deosebite in cazul documentatiilor mari. cu o viteza de comprimare/decomprimare mai mare decat ARJ 2. .10 .ca timpul de accesare a fisierelor este mai mare. permitand.situatie in care nu este necesara utilizarea programului de comprimare. ARHIVARE DE DISCURI Programelor de comprimare a discurilor.simpla specificare a numelui echivaleaza cu punerea la dispozitie a sintaxei fiecarei comenzi si a tuturor optiunilor.unele oferind chiar un mediu pentru selectarea optiunilor(ARC + PLUS. Utilizarea acestor programe nu trebuie cunoscuta in prealabil.asemanator ARJ 2.prezinta urmatoarele particularitati: · Viteza superioara de comprimare. in realitate acesta este inclus in fisierul executabil si se activeaza odata cu lansarea in executie. Transparenta la nivelul utilizaturului consta in capacitatea componentelor discului de a fi accesate direct. care pune la dispozitie un meniu universal pentru majoritatea utilitarelor de compresie.totusi. aceasta operatie este executata automat de catre utilitar. · LHA ofera o compresie mai buna decat PKZIP.salvarea/restaurarea de arhive extinse pe mai multe dischete.exista utilitarul SHEZ.

daca sistemul are un procesor rapid si suficienta memorie RAM.care le va inlocui in mod fizic la pozitia corespunzatoare in fisierul comprimat.este dotat cu o interfata prietenoasa(meniuri si informatii ajutatoare.22 a MS-DOS).sectiunile care se repeta ale unui fisier sunt scrise o singura data si numite printr-un indice de indexare.disponibile in cursul executiei).metoda va avea rate de compresie diferite de la fisier la fisier. Programul DriveSpace prezent in versiunea 6. Comanda dvrspace lanseaza in executie programul de compresie a datelor pe suporturi magnetice DriveSpace(numai in versiunea 6.executarea programului se realizeaza fara deschiderea interfetei. Problema incetinirii sistemului de catre programul DriveSpace nu se pune.daca discul fix al sistemului are o rata de transfer mediocra.Datorita multitudinii tipurilor de fisiere si formatelor in care fiecare dintre aceste stocheaza datele.insa utilizeaza un alt format de compresie a datelor. Utilizarea DriveSpace este recomandata in cazul in care spatiul existent pe un disc fix este insuficient el permitand compresia datelor cu o rata de aproximativ 50%(dependenta de tipul si numarul fisierelor existente pe disc).se recomanda evitarea folosirii lui.care consta intr-un .programul DriveSPace ar putea contribui in sens pozitiv la cresterea performantelor de viteza ale sistemului. De exemplu.Mai mult chiar. Programul DriveSpace este similar programului DoubleSpace existent in versiunile anterioare ale sistemului de operare.BIN prezent pe discul fix.intrucat sectiunea sa rezidenta ocupa permanent o zona de 33kb memorie RAM.DriveSpace Acest utilitar este inclus in pachetul MS-DOS.fisierele de tip bitmap sau text pot fi comprimate cu rate de compresie in general mai mari decat altele.Prin aceasta metoda.Cea mai simpla linie de comanda pentru lansarea programului DriveSpace este: Prin lansarea comenzii drvspace cu diferite optiuni pot fi realizate aceleasi operatiuni ca si prin intermediul comenzilor din meniul DriveSpace.22 a sistemului de operare MS-DOS include si o portiune Windows.acest lucru putand duce la pierderi de performanta ale sistemului. Se recomanda ca pentru sistemele ce utilizeaza DriveSpace sa se copieze pe o discheta sistem pentru initializarea calculatorului si fisierul DRVSPACE.Daca spatiul pe disc este suficient.in cazul utilizarii comenzii cu precizarea optiunilor.pe langa fisierele sistem copiate prin intermediul comenzii sys sau format/s. Compresia datelor este realizata in primul rand printr-o indexare si o referire globala a datelor din fisierul initial.

WinArj.utilitar ce permite o vizualizare grafica a modului in care programul DriveSpace gestioneaza unitatile de disc comprimat ale sistemului. Programe de compactare/decompactare A”compresa informatia” inseamna a utiliza o metoda de a “codifica” informatia. · Spatiul total de pe disc(total space)-reprezinta spatiul total estimat. astfel incat sa ocupe un volum mai mic. WinAce. · Spatiul liber(space free)-reprezinta spatiul liber estimat. avand un acelasi timp posibilitatea de “refacere”. Arhivarea se face doar la cererea utilizatorului. la cerere. WinRar. Aplicatia RAR .datorita dependentei dimensiunii discului comprimat de factorul de comprimare. pe cand compresarea se face automat. Zip/UnZip. WinZip. TurboZip etc. cpierea pe dischete este mai rapida. A “arhiva informatia” inseamna acelasi lucru cu “a compresa”. facilitarea transferului informatiei prin intermediul dischetelor.existent pe unitatea de disc comprimat. · Numele. Avantajele arhivari: micsorarea spatiului ocupat. Arhivarea se poate face pe volume sau sub forma unui fisier arhiva executabil – SFX (in acest caz nu mai este nevoie de dezarhivare. Cele mai utilizate programe de arhivare sunt: Arj. Ace. fisierul fiind executabil).existent pe discul comprimat. Rar. transmiterea prin Internet dureaza mai putin (deci costuri scazute).dimensiunea si rata de compresie a fisierelor de pe discul comprimat(Show Details Button).Cele 4 butoane ale ferestrei de dialog a utilitarului permit obtinerea urmatoarelor informatii: · Spatiul utilizat(space used)-reprezinta spatiul ce ar fi utilizat de datele comprimate in cazul in care ele ar fi decomprimate(dimensiunea reala a fisierelor).aceasta valoare este estimata. numai ca arhivarea inseamna implicit si pastrarea ei in aceasta forma. informatia initiala.

dar WinRAR inca se prezinta cu timpi efectivi de arhivare/dezarhivare destul de mari. se selecteaza folder-ul care contine fisierele/forlder-ele pentru arhivat. Arhivarea pe volume se face urmand pasi descrisi mai sus dupa care se apasa tasta F5 si se stabileste dimensiunea maxima a fisierului arhivat. Paleta de functii oferite este la fel de ampla ca si in versiunile precedente. presie. se scrie calea si numele arhivei si se apasa tasta Enter. deasemenea arhivarea se face foaret greu. Arhivarea pe volume Se foloseste cand dimensiunea fisierului arhiva depaseste capacitatea de stocare a unei dischekte sau a suportului pe care se stocheaza. pastrate astfel ca utilizatorii obisnuiti ai acestuia nu vor avea nevoie de timp pentru adaptare. dar si rata de compresie este simtitor mai mare. dar acestea sunt mi greu d folosit. Astfel se imparte fisierul arhiva in 2 sau mai multe fisiere cu extensia “r00”. printre elementele noi putand aminti:modulul de integrare cu shell-ul Windows sau meniurile de History si Favorites. Noua versiune a acestei aplicatii. se selecteaza fisierele/folder-ele pentru arhivat cu tasta Insert sau tasta *. Pentru deselectare se foloseste tasta Insert sau *. Interfata a fost un pic cosmetizata. pozitie chiar superioara WinZIP-ului. dezvoltate de Eugene Roshal. Incepe procesul de arhivare. observam suportul intern. instructiuniel si setariel se afc la nivel de dos-shell. in mare. se apasa tasta F2 (Add). Pentru schimbarea unitatii de disc se foloseste combinatia ALT+D si se alege discul cu ajutorul tastelor sageata sus/jos si Enter. Ratele de compresie oferite sunt imediat urmatoare acelora ale WinACE-ului. intr-un tmipde cateva ori mai mare decat in cazul arhivatoarelor de windows. in momentul de fata fiind depasit de standardele ACE si RAR. ale carui performante nu au dezamagit niciodata. acest lucru denuntand intentia acestor aplicatii de a acapara si piata ocupata de formatul amintit. tastand direct . “r01” etc.Arhivarea se lanseaza aplicatia RAR cu dublu clic pe pictograma sa. Mai exista si arhivatoare la nivel de DOS. dar principiile din versiunile anterioare au fost. aduce imbunatatiri radicale ratelor de compresie si timpilor de impachetare a datelor. Rezultatul arhivarii este un fisier cu extensia “rar” si numele specificat de utilizator sau cel implicit. Ca si la WinACE. Acestea reflecta categoric asupra pozitiei ocupate in clasament. WINRAR WinRAR este un arhivator indragit si foarte raspandit. pentru arhivele Zip.

se pozitioneaza cursorul pe fisierul arhiva si se apasa tasta Enter. sageata sus/jos si Enter. Daca se creaza un fisier executabil nu mai este necesara operatia de dezarhivare. Dezarhivarea se face pe folderul curent. prin lansare se dezarhiveaza singur. se selecteaza fisierul-arhiva (cel cu extensia “rar”) cu ajutorul tastelor sageata sus/jos si Enter. Dezarhivarea: se lanseaza aplicatia RAR. Crearea unui fisier arhiva executabil (SFX arhive). Se apasa tasta F4 sau Alt+F4 (daca se doreste schimbarea folder-ului destinatie).valoarea sau alegand valoarea dorita. se selecteaza fisierele dorite. Colegiul de transporturi din Chişinău . pentru aceasta se folosesc tastele Tab.

Elaborat de: Arapan Andrei grupa ET 061 Verificat de: Chişinău 2008 Colegiul de transporturi din Chişinău .

Elaborat de: Dodiţa Andrian grupa ET 061 Verificat de: Chişinău 2008 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful