Managementul Proiectelor

in conditiile existentei unor constrangeri. Acesta include planificarea. luarea deciziilor si competente de finalizare a proiectului. organizarea si gestionarea (controlul) sarcinilor si resurselor.. . tehnici. principii. referitoare la timp. acestea continuandu-si existenta pentru crearea aceluiasi produs sau serviciu in mod repetat. Timpul. costurile si riscurile in scopul producerii rezultatului dorit. instrumente si tehnici". referitoare la timp. scopuri si cerinte definite. capabilitatilor. ce urmareste atingerea unui anumit obiectiv. Manual de managementul proiectelor se mentioneaza ca "managementul de proiect consta in planificarea. elaborat in anul 1998 de Guvernul RomanieiGuvernul Romaniei. Definitii ale managementului proiectelor Au fost formulate definitii diferite pentru sintagma managementul proiectelor.Managementul proiectelor Managementul proiectelor consta in aplicarea cunostintelor. Departamentul de Integrare Europeana (1998). Aceasta caracteristica de a fi temporar contrasteaza cu procesele sau operatiile de productie care au caracter permanent sau semi-permanent."ProjektmanagementProjektmanagementsysteme" standardizeaza o definitie concisa: "Managementul proiectelor este setul complet de sarcini. costul. controlul. programarea si sustinerea desfasurarii activitatilor cuprinse in proiect". Dictionarul Webster's OnlineWebster's Online Dictionary (2010) ofera urmatoarea definitie: "Managementul proiectelor este ansamblul de activitati referitoare la atingerea cu succes a unui grup de obiective. In "Manualul de management al proiectelor". Normele DIN 69901DIN 69901-5:2009-01. organizarii si managerizarii resurselor pentru a ajunge la finalizarea cu succes a scopurilor si obiectivelor specifice ale proiectului.calitatea si performantele sunt constrangeri pentru proiect. costuri. instrumente aplicate in timpul executiei proiectelor". In dictionarul Project Management Basics Glossary[2] este formulata o ampla definitie care inglobeaza continutul esential al managementului proiectelor: "Procesul de conducere a unui proiect care necesita aplicarea planificarii. comunicarea. activitati considerate ca importante si adecvate pentru finantare.Managementul oricarui proiect include un set de principii. practici si tehnici folosite pentru a conduce echipa de lucru a proiectului si a controla termenele.Managementul de proiect este o disciplina dedicata planificarii. construirea echipei (team-building). care au obiective. resurse si costuri". calitate si parametri de performanta. Un proiect este caracterizat de un efort temporar pentru crearea unui produs sau serviciu cu caracter de unicitate. instrumentelor si tehnicilor specifice pentru activitatile unui proiect.

Managementul de proiect trebuie sa includa o analiza a riscului si o definitie a criteriilor pentru terminarea cu succes a fiecarui rezultat livrabil (deliverable -in l. oameni. resurse alocate si rezultat specific. Fazele managementului proiectelor Descrierea managementului proiectelor este posibila prin analiza ciclului de viata al proiectelor.O definitie concisa a unui proiect ar suna astfel: set conjugat de actiuni cu inceput si final bine determinate. Un exemplu este procesul faze-porti. necesare pentru a realiza scopurile sau obiectivele proiectului. Rezultatul unui proiect este unic. Ciclul de viata al proiectului se divide in faze. consta in optimizarea alocarilor si integrarea intrarilor necesare pentru atingerea tuturor obiectivelor predefinite. risc. produsele/serviciile nu reprezinta o "repetare". comunicatii. un proiect de detaliu sau un prototip functional. energie. Proiectul are un continut clar. cost. care se refera la ansamblul logic de faze ale proiectului.. buget finit. calitate. pe faze. incepind de la conceperea proiectului pana la terminarea acestuia. In abordarea traditionala.Caracterul de unicitate al produsului. calitate).engl. De aceea. aceste faze pot fi suplimentate cu puncte de decizie (decizii continuare/abandonare) in care este dezbatuta si decisa continuarea sau nu a proiectului. . etc. care folosesc resurse (timp. Indiferent de scop sau complexitate. serviciului sau rezultatului implica sa se efectueze ceva unic. In proiecte cu elemente de cercetare-dezvoltare semnificative. mai ambitios. materiale.engl). aprovizionari.) pentru atingerea obiectivelor predefinite. in sensul ca rezultatul final este diferit de alte produse sau servicii din categoria la care apartine. Al doilea scop. succesiunea fazelor de realizare a managementului proiectelor este urmatoarea: -initierea proiectului -planificarea sau dezvoltarea proiectului -executia proiectului sau faza de productie -monitorizarea si controlul -finalizarea (inchiderea) proiectului (completion -in l. bani.tradus si "inchidere"). spatiu. exemple de livrabile pot fi: un studiu de fezabilitate. proiectul consta intr-un set de activitati bine selectate. Scop Primul scop al managementului de proiect consta in asigurarea ca obiectivele proiectului vor fi realizate in cadrul constrangerilor definite (timp. fiecare proiect trece printr-o serie de faze.

deoarece unele proiecte pot fi terminate inainte de a ajunge la "inchidere". In stiinta managementului proiectelor. se angajeaza resursele (materiale si umane) si se creeaza baza de date a proiectului. Definirea scopurilor proiectului se realizeaza prin descrierea continutului lucrarilor (activitatilor) care trebuie efectuate si a produselor sau rezultatelor proiectului cu caracteristici si functiuni specificate. ci constituie procese iterative. atingerea ansamblului de obiective permite executarea completa a proiectului. Unele proiecte nu parcurg faze structurate de planificare si/sau monitorizare. . Criteriile de acceptare a proiectului reprezinta formulari ale modului in care receptionerii proiectului vor cadea de acord cu managerul proiectului ca documentele proiectului. lucrarile sau serviciile livrate sunt complete si acceptabile. Nu toate proiectele trec prin toate fazele. ele definesc rezultatul final dorit al proiectului. Totodata. este numit managerul (sau directorul) de proiect si se nominalizeaza competentele si atributiile lui. de exemplu in Wideman Comparative Glossary of Project Management terms (2002)[3]: 1. 2. aceste scopuri urmaresc sa cuantifice obiectivele proiectului.Definitie. Initierea proiectului. sunt formulate obiectivele si scopurile proiectului. 3. 4. De exemplu. In faza de initiere se autorizeaza proiectul. -criterii de acceptare.Exista si alte denumiri ale fazelor componente. faza de initiere mai este denumita si definirea proiectului.Executie. Denumirile exacte difera pentru diferite industrii si organizatii.Conceptie.Finisare (sau inchidere). problemele sau schimbarile care apar in faza de control pot necesita re-planificarea sau chiar modificari ale obiectivelor si scopurilor stabilite in faza de initiere a proiectului. Este de observat ca fazele nu reprezinta pur si simplu un lant secvential de pasi. -data pentru terminarea proiectului si datele planificate pentru inceputul si sfirsitul fiecarei activitati. Obiectivele proiectului reprezinta starea finala sau finalitatea pe care managementul proiectului urmareste sa o atinga. -costurile proiectului (bugetul). Formularea obiectivelor trebuie sa detalieze urmatoarele informatii: -performantele tehnice ale produsului sau serviciului creat/livrat prin proiect.

Pentru o serie de proiecte. in contextul pregatirii planificarii. care include specificarea performantelor si studiul de fezabilitate. estimarile de timpi si costuri. Planificarea stabileste si sustine definitia si scopurile proiectului. cat si fiecare faza critica pentru realizarea obiectivelor generale. Specificarea performantelor. -stabilirea termenelor previzionale care vor trebui respectate: identificarea dependentelor dintre activitati (a succesiunii lor). studiul de impact. Planificarea proiectului defineste si rafineaza obiectivele de realizare a proiectului (termene. Aceasta specificare acopera atat intregul proiect. estimarea duratelor activitatilor si planificarea calendaristica.Planificarea proiectului. Studiul de fezabilitate pune in evidenta existenta sau absenta solutiilor in studiul asupra oportunitatii derularii unui proiect. planificarea propriu-zisa este precedata de o sub-faza de pregatirea planificarii. respectiv stabilirea responsabilitatilor persoanelor. atat umane. produsul sau procesul care vor fi proiectate. utilizat pentru a ghida atat executia proiectului cat si controlul acestuia. . -descrierea activitatilor generale sau particulare.) si selecteaza cea mai buna dintre alternativele de desfasurare a activitatilor pentru a atinge obiectivele propuse. are un caracter general. modul in care va fi efectuat proiectul (proceduri si sarcini). El se bazeaza pe studiul de piata pentru produsul sau serviciul care ar urma sa fie furnizat si cuprinde studii tehnico-economice succinte ale tehnicilor specifice. Planificarea include: -definirea si descrierea obiectivelor de realizat. necesare pentru a produce diferite rezultate livrabile ale proiectului. Planificarea proiectului dezvolta si sustine planul proiectului. uzina. cat si materiale. -planificarea resurselor necesare. In cadrul analizei fezabilitatii se defineste obiectivul proiectului si sunt previzionate resursele necesare. ca document formal. rolurile si responsabilitatile. studiul de rentabilitate. -compararea mijloacelor disponibile cu mijloacele necesare. costuri etc. Studiul de fezabilitate trebuie sa precizeze in principal: -cat va dura proiectul ? -este realizabil (fezabil) proiectul? -cat va costa proiectul? Pe baza studiului de fezabilitate se ia decizia de a continua sau nu cu fazele urmatoare ale proiectului. precizind ce este de asteptat sa asigure constructia.

cu identificarea riscurilor si a modurilor de management al acestora. Dictionar de managementul proiectelor: roman-englez-francez-spaniol. Asociatia Franceza de Managementul Proiectelor (2001).franceza de Ion Naftanaila. considerata ca al doilea pas al procesului de planificare. Managementul cu succes al proiectului necesita planificarea minutioasa pentru satisfacerea obiectivelor tehnice. programarea si controlul acestora. -estimarea duratelor si resurselor. in multe aplicatii. Editura Tehnica. Resursele se refera la materiale. Planificarea proiectului nu este o stiinta exacta: doua echipe de lucru diferite ar putea genera planuri foarte diferite pentru acelasi proiect. a carui executare poate fi incredintata unei persoane fizice competente (sau unui grup de persoane). . 2001 Totusi. masini.AFITEP. in planificare. Duratele acestora se estimeaza pe baza experientei expertilor sau in functie de cantitatea de resurse ce contribuie la realizarea lucrarilor. din l.stabilirea datei de finalizare a proiectului. calculatoare. Formularea obiectivelor proiectului si a scopurilor dezvoltate pentru a le sprijini sunt utilizate pentru a descrie proiectul ca un grup de activitati sau sarcini. Trad. cu incarcarea lor. identificarea standardelor de calitate impuse. pentru a indeplini activitatile proiectului. Termenul de sarcina este considerat. -identificarea constrangerilor (de resurse. -estimarea costurilor resurselor necesare pe fiecare tip de activitate. ca un ansamblu al tuturor proceselor planificate. -stabilirea programarii. in general.Procesul de planificare a proiectului poate fi parcurs in 5 pasi: -identificarea activitatilor. valorile estimate sunt numai cele mai bune aprecieri. fara a fi predictii perfecte. Bucuresti. ca fiind sinonim cu activitate. persoane etc. Cerintele de resurse identificate sunt apoi comparate cu resursele disponibile. -identificarea relatiilor si dependentelor activitatilor. Planificarea resurselor consta in a determina ce fel de resurse sunt necesare si ce cantitati din fiecare resursa. urmareste sa identifice cerintele de timpi si resurse pentru pachetele de lucrari si pentru activitati. Totusi. activitatile sunt considerate ca fiind subdivizate in sarcini. efectuat in timpul derularii proiectului. O activitate este un element de munca. -stabilirea planului general al proiectului. satisfacerea cerintelor de timp ale proiectului si incadrarea in bugetul proiectului. Estimarea duratelor si a resurselor necesare. de timp) pentru programare.

) permite activitati ne-secventiale. -Inceput-Inceput (Start-to-start):activitatea predecesoare trebuie sa inceapa inainte ca activitatea succesoare sa poata incepe. Aceasta metoda mai este denumita retea cu activitati pe arce (AOA) si este mai rar utilizata astazi decit metoda PDM. insa arcul respectiv nu reprezinta nici o activitate. fie in cazul in care o succesiune specifica este dorita. Metoda ADM utilizeaza numai dependentele Sfarsit-Inceput si poate necesita folosirea activitatilor fictive (dummy activity-l. cum sunt bucle (de exemplu. Exista mai multe metode pentru punerea in evidenta a relatiilor de ordine ale activitatilor: Metoda diagramelor de precedenta sau metoda PDM (Precedence Diagram Method[5] -in l. inerente prin natura lucrarii. Metoda diagramelor cu sageti (Arrow diagramming method. Cea mai folosita este relatia Sfarsit-Inceput. care vor depinde de succesiunea logica a acestor activitati. pentru a prezenta relatiile de dependenta. intr-un proiect de constructie a unei cladiri. Metoda diagramelor conditionate (Conditional Diagramming Method -l. de exemplu. care foloseste dreptunghiuri pentru reprezentarea activitatilor si sageti care unesc activitatile.engl)[6] este o metoda de construire a diagramelor in retea a activitatilor.engl. Relatiile de dependenta sau de precedenta pot fi de 4 tipuri: -Sfarsit-Inceput (Finish-to-start): activitatea succesoare nu poate incepe decit dupa ce se termina activitatea predecesoare.Identificarea relatiilor si dependentelor activitatilor. Mai este denumita "retea cu activitati pe noduri" (AON). Acestea implica deseori limitari fizice.ADM-l. Metoda PDM poate fi aplicata manual sau pe calculator. Aceste dependente "discretionare" sunt definite fie pe baza "celor mai bune practici" dintr-un domeniu de aplicatii particular. Intre toate activitatile necesare pentru derularea proiectului vor exista anumite relatii logice. fiind definite facultativ de echipa de management al proiectului. in care activitatile sunt reprezentate prin sageti (arce) si sunt conectate in noduri. -Sfarsit-Sfarsit (Finish-to-finish): activitatea predecesoare trebuie sa se termine inainte ca activitatea succesoare sa se poata termina. Alte dependente sunt discretionare. Inceput-Sfarsit (Start-to-finish): activitatea predecesoare trebuie sa inceapa inainte ca activitatea succesoare sa se poata termina.engl. Unele dependente (relatii logice) sunt obligatorii. pentru reprezentarea dependentelor.) este o metoda de construire a diagramei in retea a activitatilor. preferata. fundatia trebuie sa fie construita inainte de inaltarea suprastucturii.engl.) pentru a defini corect dependenta dintre activitati. Aceasta se foloseste foarte rar si numai de ingineri profesionisti in programarea proiectelor. un test care trebuie repetat de mai multe .

de clientul proiectului sau de alti factori externi. Constrangerile (restrictiile) in programare sunt factori susceptibili de a conditiona sau de a limita alegerea sau realizarea sarcinilor si activitatilor si pozitia lor in timp. Se pot folosi euristici cum sunt "alocarea resurselor insuficiente in primul rand pentru activitatile critice". Stabilirea programarii proiectului. Identificarea constrangerilor pentru programare. In acest caz. Acestea pot include un proiect intreg sau numai o parte de proiect. a duratelor activitatilor. cand un proiect include cateva caracteristici identice sau aproape identice. Programarea restrictionata de resurse este necesara atunci cind numai resursele disponibile trebuie utilizate. Programarea consta in analiza succesiunii activitatilor. Programarea cu constrangeri de resurse este guvernata de algoritmi de tip euristic. Metodele PDM sau ADM nu admit bucle sau ramuri conditionate. Sabloane de retele (network templates) sunt retele standardizate care pot fi utilizate pentru a urgenta pregatirea diagramelor in retea a activitatilor. de exemplu plansee intre etaje intr-o cladire inalta de birouri. La programarea cu constrangeri de timp prioritatea precumpanitoare este de a termina proiectul la o data specificata. Exista doua optiuni fundamentale in programarea proiectului: -cu constrangeri de resurse. o actualizare a desenului care este necesara numai daca controlul detecteaza erori). Astfel de sub-retele sunt utile. astfel generand mai multe alternative de programare. o data ce au fost programate devin date asteptate. a necesarului de resurse pentru a creea programul de desfasurare a proiectului. in special. ea este suspendata pana cand resursele necesare vor fi disponibile. sau module de program intr-un proiect de software. iar acestea nu pot fi depasite. Astfel de conditionari pot fi cerute de finantatorul proiectului. sau teste clinice intr-un proiect de cercetare farmaceutica. Deciziile de programare conditionate de disponibilitatea limitata a resurselor (referitoare la datele de inceput si de sfarsit) pot fi rezolvate prin nivelarea resurselor. ceea ce conduce deseori la o durata mai mare a proiectului decat cea dorita in programarea preliminara. Partile de retea sunt deseori denumite sub-retele. Atunci cand o activitate nu poate fi realizata la o anumita data din lipsa resurselor. care trebuie sa precizeze datele de inceput si de sfarsit pentru activitatile proiectului si datele planificate pentru jaloane. . datele specificate pentru terminarea unor livrabile. -cu constrangeri de timp. Sunt disponibile software pentru managementul proiectelor care automatizeaza calculele datelor de inceput si sfarsit ale activitatilorsi aplicarea nivelarii resurselor. -Evenimente importante sau jaloane majore.ori) sau ramuri conditionate (de exemplu. Aceasta nivelare consta in reordonarea activitatilor tinand seama de succesiunea logica si de restrictiile de disponibilitate a resurselor. Aici pot aparea doua categorii de constrangeri: -Date impuse pentru terminarea unor livrabile.

Totodata. Aceasta metoda utilizeaza logica retelei de activitati. in proiecte mari cum sunt fabricarea unui avion. Intr-o diagrama-retea a activitatilor proiectului.engl. a fost dezvoltata in decada anilor 1950 de DuPont Corporation. engl.franc. drumul critic este succesiunea de activitati care determina termenul minim de terminare a proiectului. Metoda CPM calculeaza valori deterministe pentru termenul minim de incepere. respectiv Méthode de chemin critique-l. care permit calculul estimatiei duratei totale a proiectului. fara a produce intirzierea datei de terminare a proiectului.engl)[7]. tot in anii 1950. ci valori probabiliste -ca estimatii medii ponderate ale duratelor activitatilor individuale. conceputa de firma Booz. si a fost aplicata initial de Marina USA pentru a conduce programul de realizare a rachetelor balistice POLARIS pentru submarinele POLARIS. se calculeaza rezerva de timp a activitatilor (float-l. in care insa pentru duratele activitatilor nu se prevad valori deterministe (ca in metoda CPM). . -Metoda PERT (Program Evaluation and Review Technique-l. a sistemelor de calculatoare mainframe. ca durata medie. fiind date limitele de resurse si alte constringeri cunoscute. a vehiculelor spatiale. termenul minim de terminare si termenul maxim de terminare pentru fiecare activitate. Allen si Hamilton. care reprezinta timpul cu care se poate intirzia o activitate fata de termenul minim de incepere. tinind seama de logica retelei de activitati. a rachetelor. Metodele CPM sau PERT sunt utilizate in toate tipurile de lucrari de constructii ingineresti sau civile. Cele mai cunoscute metode sunt: -Metoda drumului critic (Critical Path Method (CPM)-l. Exista programe de calculator disponibile pentru a efectua toate calculele necesare in metoda PERT. termenul maxim de incepere.)[8] este o tehnica de evaluare si de analiza a programelor.Programarea setului de activitati ale unui proiect se poate face utilizind mai multe metode care permit sa se determine duratele tuturor activitatilor ce compun proiectul.).

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful