UNIVERSITATEA DIN ORADEA FACULTATEA DE INGINERIE ENERGETICĂ ŞI MANAGEMENT INDUSTRIAL DEPARTAMENTUL DE INGINERIE ŞI MANAGEMENT INDUSTRIAL ÎN TEXTILE ŞI PIELĂRIE

Referat la disciplina Impactul ecologic in industria textila si pielarie

Eticheta ecologica pentru produsele textile

Îndrumător: Sef lucrari dr.ing. Ratiu Mariana

Student: Gale Daniela Master anul I

2012

1

Obligativitatea nu conduce întotdeauna la ţelul dorit. intr-o brosura sau alt document informativ care insoteste produsul si care ofera informatiile necesare cu privire la criteriile ecologice ale produselor oferite pe piata. Etichetarea ecologică nu este obligatorie. ele fiind revizuite regulat pentru a tine cont de progresul tehnic Eticheta ecologica europeana reprezinta un simbol grafic insotit de un scurt text descriptiv aplicat pe produs. de aceea Comisia Europeană a adoptat etichetarea facultativă în încercarea de conştientizare şi combatere a efectelor de producţie asupra mediului de către producători şi o mai bună informare a consumatorilor în legătura cu serviciile şi produsele utilizate. orientată către promovarea unei producții și a unui consum raţional. Uniunea Europeană s-a gândit să dea o mână de ajutor în informarea clienţilor asupra produselor ecologice prin introducerea ecoetichetării. ambalaj. Eco etichetele se bazeaza pe stabilirea ciclului de viata al unui produs. in primul rand pentru ca aceasta intentioneaza sa recompenseze performanta de mediu. odata cu cererea in crestere pentru produse care sa provoace cat mai putin rau mediului. Eticheta ecologica europeana este acordata produselor care sunt in conformitate cu anumite criterii ecologice stabilite la nivel european. Aceste criterii au fost identificate pe baza unor studii stiintifice complete asupra aspectelor legate de intreg ciclul de viata al produselor si sunt valabile 3-5 ani. astfel. Eco etichetarea este fundamental diferita de orice alt fel de certificare. distributie. intr-o brosura sau alt document informativ care insoteste produsul si care ofera informatii despre cel putin unul si cel mult trei tipuri de impact asupra mediului La sfarsitul anilor 80. a devenit un simbol la nivel european pentru produse şi servicii. ajunganduse ca si guvernele si companiile private sa se implice in acest sector. Eticheta ecologică face parte dintr-o strategie mai largă. Definitia etichetei ecologice este aceea de simbol grafic si / sau text descriptiv aplicat pe produs sau ambalaj. Iar pentru ca dezvoltarea produselor prietenoase mediului reprezinta un instrument cheie pentru trecerea catre modele de productie si consum durabile. informand consumatorul despre impactul pe care un produs il are asupra mediului in diferitele sale etape de productie.ETICHETA ECOLOGICA PENTRU PRODUSELE TEXTILE Preocuparea cumpărătorilor pentru achiziţionarea de produse ce nu dăunează mediului sau sănătăţii este în continuă creştere. au aparut eco etichetele. însă deşi deţine acest aspect facultativ. 2 . numarul de eco etichete existente la nivel global a inregistrat o crestere considerabila. utilizare si debarasare. indicand cat de bine se adapteaza un produs mediului.

altele sunt folosite la nivelul unui singur stat.„ (www. Principalul beneficiu al etichetarii ecologice.000 de produse ce fac parte din 80 de categorii au dreptul sa poarte aceasta eticheta in Germania si in alte state.Exista doua tipuri de eco etichetari: cele sponsorizate si cele aparute exclusiv din initiative apartinand intreprinzatorilor privati. „În România. dăunătoare mediului. doi din trei canadieni au incredere in EcoLogo. La nivel european procentul creste.ro) 3 . Eco etichetarea voluntara se imparte la randul sau in eco etichetarea in cadrul careia criteriile sunt impuse de o a treia parte si alta care se bazeaza pe propria declaratie a producatorilor. precum şi aparaturii medicale destinate utilizării în scopuri profesionale. sistemul scandinav de etichetare eco exista din 1989 si este in prezent valabil pentru 44 de categorii de produse si exista 1. Lebada nordica. Raspunsul la intrebarea referitoare la cat de mult conteaza produsele eco etichetate pentru consumatori este dat chiar de un studiu canadian care nu numai ca a relevat faptul ca unul din cinci canadieni cumpara produse etichetate ci potrivit cercetarii. substanţelor toxice.100 de produse astfel etichetate. 4. privit din perspectiva producatorilor este reprezentat de cresterea increderii si fidelitatii consumatorilor. toxice pentru reproducere sau mutagene. pentru implementarea schemei de etichetare ecologică. bunurilor fabricate prin procedee dăunătoare pentru om sau pentru mediu. In Canada. patru din cinci consumatori declarandu-se interesati in a cumpara produse ecologice. Consumatorii sunt din ce in ce mai receptivi la impactul produselor asupra mediului. insa cel mai popular este EcoLogo. initiat in 1978. Excepţii: NU se poate acorda eticheta ecologică europeană. Certificarea verde – Eco eticheta Primul astfel de program a fost Ingerul Albastru al Germaniei. produselor alimentare.750 de produse. băuturilor.mmediu. o serie de eco etichete au fost dezvoltate si sunt utilizate si in prezent. In timp ce unele eco etichete se aplica la nivel regional. cu peste 1. a fost înfiinţată Comisia Naţională pentru Acordarea Etichetei Ecologice. cancerigene. daca acestea sunt certificate in mod corespunzator. In prezent. iar unele sunt mai stricte decat altele. organ consultativ cu rol în luarea deciziilor privind acordarea etichetei ecologice. adica voluntare. produselor farmaceutice. iar eco etichetarea este o modalitate eficienta de a-i sprijini in alegerea produselor compatibile cu obiectivele de mediu.

posete. mai sunt luate în considerare şi cele care îndeplinesc criteriile: bumbacul obținut prin metode de producție ecologice. prevazute pentru textile vizeaza: .gentii pentru cumparaturi . Produse vizate. ci îl folosim doar pe cel european. precum şi orginea fibrelor reciclat Criteriile de acordare a etichetei ecologice europene.Noi nu avem un simbol naţional de utilizare a etichetării. Pentru ultimele criterile menţionate. În afară de produsele vizate mai sus.reducerea poluarii apei asociata procesului de productie si promovarea produselor textile cu impact redus asupra mediului Eticheta ecologica europeana aplicata pe produsele textile va ofera certitudinea ca : 4 . rucsacuri. tesaturi si tricoturi destinate imbracamintei textile si accesoriilor sau produselor textile de interior.esarfe.textile  Imbracaminte si accesorii textie:batiste. fibre reciclate și produse care respectă anumite criterii suplimentare de acordare a etichetei ecologice europene. furnizorul trebuie să prezinte dovada originii fibrelor utilizate şi a caracterului ecologic al producţiei lor.curele care au un continut de fibre textile de cel putin 90% in greutate  Produse textile pentru interior :destinate amenajarii interioare alcaror continut de fibre textile este de cel putin 90% ingreutate cu exceptia acoperitoarelor de pereti si pardoseli  Fibre textile.

Poluarea aerului prin producerea şi prelucrarea hainelor . din cauza rezidurilor nocive prezente în textile CRITERII ECOLOGICE Criterii specifice fibrelor textile Limitarea reziduurilor toxice in fibre Fibre acrilice: Acrilonitril < 1. (ingrasaminte.5 mg /kg de fibra Bumbac: reziduuri de pesticide < 0.Impact asupra sănătății utilizatorilor de produse textile. Substanțele nocive provin din intregul proces de producție și prelucrare a fibrelor și produselor textile finale. prin revărsarea substanţelor toxice de către firmele producătoare de textile (efecte asupra solului și apelor. pesticide. coloranti.compusi sulfurosi < 30 g/kg de fibre produse Poliester: Compusi organici volatili (COV) < 1. uscari fortate si rezista la lumina soarelui fara sa se decoloreze  produsele au durabilitate lunga .compusi sulfurosi < 120 g/kg de filamente produse .2 g/kg Poliamida: 5 . alte chimicale etc).05 ppm (parti/milion) Elastan: nu se utilizeaza compusi organici cu staniu Lana nespalata si alte fibre cheratinizate: limitarea unor pesticide Fibre celulozice artificiale: substante organoclorurate -(AOX) < 250 ppm Poliester: antimoniu < 260 ppm Polipropilena: nu trebuie utilizati pigmenti pe baza de Pb (plumb) Reducerea poluarii aerului Limitarea reziduurilor toxice in fibre Fibre acrilice: Acrilonitril < 1 g /kg de fibra Elastan: diizocianti aromatici < mg/kg de fibra Fibre celulozice artificiale (vascoza): . in timpul fabricarii fibrelor este limitata folosirea substantelor care au efect daunator asupra apei si a aerului  riscul de producere a alergiilor este redus  produsele au culori care rezista spalarii repetate.Bioacumulare chimicalelor in mediu. .Eliminarea în mediu a deşeurile rezultate din procesul de producţie . cât și plantelor și viețuitoarelor).

6 Reducerea poluarii apei in timpul productiei In si alte fibre liberiene: La tratarea apelor reziduale din procesul topire. Cu<250. Sb<250. Cd<50. * Sunt interzise: saruri de metale grele. Sb<50.1 ppm/an Lana si alte fibre cheratinizate: .consum chimic de oxigen COT . Sn<250. Nota: CCO .N2O (oxid de azot) < 10 g/kg pentru poliamida 6 . substante chimice auxiliare. As<50. Hg<25 Pb<100. Ba<100. langa eticheta ecologica. detergentii. Zn<1500 * Concentratiile de impuritati ionice in pigmenti nu trebuie sa depaseasca urmatoarele valori (in ppm): Ba<100.. emolientii si agentii de chelatizare trebuie sa fie suficient de biodegradabili si eliminabili * Continutul in hidrocarburi aromatice policiclice (HAP) in uleiurile minerale < 1 % in greutate (dintr-un produs). CCO/COT trebuie redus cu minim 75% (fibre de canepa). respectiv 95 % (in si alte fibre) Vascoza: Zn (Zinc) < 0.N2O (oxid de azot) < 50 g/kg pentru poliamida 6. 75 % reducere la tratare . pH = 6-9. * Emisiile de compusi organohalogenati care provin din agenti de albire <40 mg clor/kg (100 mg Cl/kg in anumite cazuri). Cd<20. Cr<100. temperatura la deversare < 40 grade.pentru efluentii tratati pe amplasament : CCO < 5g/kg. Co<500. * Concentratiile de impuritati ionice in coloranti nu trebuie sa depaseasca urmatoarele valori (in ppm): Ag<100. Fe<2500.3 g/kg Fibre cupro: Cu (cupru) < 0.pentru efluentii de spalare tratati in afara amplasamentului: CCO <60 g/kg. urmatorul text vizibil: Limitarea utilizarii substantelor chimice utilizate in procesul de fabricatie a produselor textile * 90 % din produsii de cardare si de uleire si 95 % din cei de incleiere. Hg<4 Mn<1000 Ni<200.consum de oxigen total Informarea consumatorilor Pentru informarea consumatorilor se va scrie. Pb<100. Zn<1000 6 . As<50. Se<100. Se<20 Cr<100. compusi de ceriu.

Criterii privind gradul de adecvare la utilizare * modificari dimensionale in timpul spalarii si uscarii * rezistenta vopsirilor la spalare * rezistenta vopsirilor la frecare umeda si uscata * rezistenta vopsirilor la lumina Obiectivele etichetării ecologice: • Achiziționarea de textile cu o cantitate mai mică de reziduri ale unor substanțe dăunătoare sănătății umane • Achiziționarea de textile uzate care pot fi reutilizate sau achiziționarea de textile care conțin fibre reciclate • Achiziționarea de produse textile obținute prin metode de producție ecologice • Achiziționarea de textile fabricate din fibre produse cu o cantitate minimă de pesticide şi a căror producție are un impact scăzut asupra mediului 7 .Cr < 50 mg/kg. care produc prin scindare amine aromatice prevazute in HG 177/2004 .Cu < 75 mg (pentru fibre. mutageni sau toxici pentru reproducere . * Se interzice utilizarea: . * Emisiile in apa de coloranti metal complecsi pe baza dede: cupru.colorantilor potential sensibilizanti daca rezitenta la transpiratie >4 * Pastele de imprimare < 5 % compusi organici volatili * Formaldehida < 30 ppm pentru produsele in contact direct cu pielea si 300 ppm pentru celelalte produse.1 % din greutate: substante cancerigene. mutagene sau toxice. Ni < 75 mg/kg.colorantilor azoici. * Se interzice utilizarea plastifiantilor si solventilor care au proprietati cancerigene.1 % din greutate: substante cancerigene. crom sau nichel : max 20 % in cazul vopsirii fibrelor celulozice si 7 % in cazul altor procese de vopsire. mutagene sau toxice sunt interzise. * Apele reziduale de la tratarea umeda: CCO <25 g/kg/an. mutagene sau toxice sunt interzise. * Substantele pentru ignifugare care contin mai mult de 0. fire sau tesaturi) . * Preparatele pentru apretare care contin mai mult de 0. .* Este interzisa vopsirea prin decapare cu coloranti pe baza de crom.colorantilor cancerigeni.

În România există doar 5 firme autohtone care au reuşit să obţină eticheta ecologică: compania de textile Argeşana Piteşti. Pentru eco-etichetarea unui produs. Organismul care decide acordarea etichetei ecologice este Comisia Nationala pentru Acordarea Etichetei Ecologice din cadrul Ministerului Mediului si Padurilor. Din cadrul Comisiei fac parte reprezentanti ai Ministerului Mediului si 8 . Maguay – companie românească de IT şi hotelul Crowne Plaza din Bucureşti. etichetarea produselor textile a fost adoptată prin următoarele decizii: Decizia nr.2004 Simbolul ecologic aplicat pe produsele textile oferă certitudinea că: • în timpul fabricării fibrelor este limitată folosirea substanţelor care au efect dăunător asupra apei şi a aerului • riscul de producere a alergiilor este redus • produsele au culori care rezistă spălarii repetate.produsul nu conţine substanţe chimice periculoase . metale sau coloranţi. HG nr.produsul produce poluarea redusă a apei . 198/05.produsul îndeplineşte cerinţe specifice referitoare la întregul proces de producţie Ştiaţi că? Patru din cinci consumatori s-au declarat interesaţi să cumpere produse ecologice.publicat în Monitorul Oficial nr. Obtinerea etichetei ecologice nu este obligatorie si orice cerere de acordare a acesteia este supusa platii unui tarif. Eticheta ecologica europeană a fost creată pentru a vă furniza informaţii clare privind compoziţia produsului şi impactul său asupra mediului şi a sănătăţii dumneavoastră. 371/2002/EC referitoare la stabilirea criteriilor de acordare a etichetei ecologice pentru textile. O bună parte din impactul textilelor asupra mediului este cauzat de colorarea şi tratarea fibrelor pentru aspectul final . producătorii de textile trebuie să demonstreze că elimină cantităţi extrem de mici de substanţe periculoase care conţin clor. producătorul de saltele Bioflex din Sibiu. Marea majoritate a produselor de pe piață nu prezintă impactul lor asupra mediului.03. urmand ca ulterior. operatorul economic care a obtinut eticheta ecologica europeana sa plateasca autoritatii competente un tarif anual de utilizare a acesteia.Novotex (firmă de textile din Danemarca) a fost prima companie din industria textilă a lumii care a primit eticheta ecologică. hotelul Saturn din staţiunea Saturn. uscări forţate şi rezistă la lumina soarelui făra să se decoloreze • produsele au durabilitate lungă Simbolul mai este însoţit şi de următoarele specificaţii: . 177/2004 privind stabilirea Criteriilor de acordare a etichetei ecologice pentru grupul de produse textile . conform unui sondaj Eurobarometru.Conform legislaţiei române.

are un caracter dinamic si evolutiv. eticheta ecologica este acordata si pentru doua activitati din domeniul serviciilor si anume serviciilor de cazare turistica si serviciilor de camping Eticheta ecologica europeana:este credibila. fiind bazata pe studii stiintifice. s-au luat în vedere şi alte aspecte ce trebuie studiate până în 2013. Ministerul Economiei. Comertului si Mediului de Afaceri. este fiabila. schema unica de certificare pentru a ajuta consumatorii sa distinga produsele si serviciile verzi. ai patronatelor din domeniile supuse etichetarii si organizatiilor neguvernamentale din domeniul protectiei mediului si protectiei consumatorilo Noutăți privind etichetarea: În luna aprilie 2011. de armonizare la nivel european a simbolurilor utilizate şi de obligativitatea etichetării privind modalităţile de curăţare. cum ar fi: indicarea obligatorie a originii produselor textile. are un caracter voluntar. de etichetare a produselor ecologice şi sociale. pe lângă acordul privind marcarea corespunzătoare a produselor din blană şi piele naturală la nivelul UE.Padurilor. de semnalare a substanţelor alergene şi a celor inflamabile. produse din hartie. Eticheta ecologica europeana este reprezentata de o floare cu petale sub forma de stelute si vizeaza 24 grupe de produse din diferite sectoare de activitate. Cercetarii si Tineretului. are un caracter selectiv. acoperind o gama larga de produse. Pe langa produse de curatare. simboluri comunitare a produselor eco In cadrul strategiei europene ce promoveaza productia si consumul durabil. 9 . in 1992 Comisia Europeana a creat Floarea Europeana. produse pentru casa. electrice si electrocasnice. este vizibila. în Uniunea Europeană. Floarea si frunza. Garzii Nationale de Mediu. Ministerului Educatiei. fiind acordata de autoritati in domeniu. Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor.

10 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful