PROIECT DEZVOLTARE DURABILA Studiu de caz: Municipiul Alexandria NOTIUNEA DE DEZVOLTARE DURABILA Istoricul dezvoltarii durabile Conceptul de dezvoltare

inseamna o reevaluare constanta a legaturii dintre om si natura si militeaza pentru solidaritatea intre generatii ca unica solutie viabila pentru dezvoltare. Dezvoltarea locala se va reflecta in economia regionala. Acest lucru presupune din partea factorilor dezvoltarii locale si a factorilor decizionali, manifestarea unei mai mari flexibilitati in intelegerea si adaptarea rapida la schimbarile pietei. Dezvoltarea locala presupune existenta unui parteneriat local si a unei strategii coerente de dezvoltare. Dezvoltarea durabila reprezinta un raspuns la necesitatea rezolvarii problemelor cu care se confrunta comunitatea noastra, printr-o viziune st 353d31d rategica unitara, exprimata in obiective specifice concretizate pe domenii de interes, cu responsabilitati clar definite. Dezvoltarea durabila inseamna capacitatea de a raspunde necesitatilor generatiilor prezente, fara a diminua posibilitatile generatiilor viitoare. Trei principii fundamenteaza conceptul dezvoltarii durabile: principiul solidaritatii intre oameni in timp si spatiu, principiul precautiei si principiul democratiei participative. Conferinta de la Rio Conferinta de la Rio s-a desfasurat in doua etape, la prima etapa participand ministrii mediului, reprezentanti ai altor organisme similare si reprezentanti ai altor institutii, organisme si programe specializate ale ONU, reprezentantii unor organisme interguvernamentale si nonguvernamentale din 181 de state, iar a doua etapa fiind intitulata Earth Summit. In cadrul acestei conferinte au fost, de asemenea, adoptate mai multe documente, Dintre care cel mai imprtant este Declaratia de principii numita si "Carta Pamantului".Aici sunt enuntate

principiile dupa care omenirea trebuie sa se conduca I relatiile interumane, precum si in cele Dintre om si natura.acest document a fost menit sa asigure prelungirea Conferintei de la Stockholm si a avut ca scop pregatirea acordurilor internationale care sa protejeze sistemul mondial al mediului, pein parteneriat mondial cu noi nivele de cooperare in sectoare cheie ale economiei. Declaratia de principii contine drepturile si obligatiile fundamentale ale statelor si cetatenilor in domeniul mediului, enuntate in 27 de principii, fara forta juridica obligatorie. Alte documente importante, adoptate la aceasta conferinta, sunt: . Agenda 21, care reprezinta un program de actiune ce va fi aplicat de guverne, agentii de dezvoltare, organizatii ale Natiunilor Uite si grupuri sectoriale independente, in fiecare sector unde activitatea economica a omului afecteaza mediul; . Conventia privind schimbarile climatice reprezinta un angajament ferm al tarilor semnatare ca pana in anul 2000 sa-si reduca emisiile de CO2 in atmosfera la nivelul anului 1990. Acest angajament a avut si are repercusiuni directe asupra dezvoltarii industriale, a producerii de energie si a traficului rutier; . Conventia privind diversitatea biologica prevede masurile ce trebuie luate pentru protejarea ecosistemelor si a diverselor forme de viata. Statele semnatare s-au angajat sa stabileasca zone protejate, sa integreze problemele biologice in sistemele de dezvoltare pe plan national si sa asigure intregii comunitati umane avantajele ce decurg din utilizarea resurselor genetice, inclusive asigurarea transferului de tehnologii biologice de la tarile dezvoltate spre cele in curs de dezvoltare; . Declaratia de principii privind conservarea si exploatarea padurilor, care se dorea a fi o conventie,dar, datorita imposibilitatii realizarii unui accord, a ramas doar o declaratie de principii.

496 persoane. din total.907 persoane.192 barbati si 10. Populatie Din datele centralizate in anul 2005 rezulta ca populatia Municipiului Alexandria insumeaza 50. persoane casnice si persoane intretinute.397 femei. Structura etnica a populatiei: ponderea mica a altor etnii nu duce in municipiul Alexandria la o diversitate culturala cu potential conflictual.476 persoane populatie ocupata si 3113 persoane populatie neocupata). pensionari. 12.589 persoane (12. fiind formata din elevi. este de 9. studenti. Populatia activa este de 22. conform Planului Urbanistic General intocmit in anul 2003.511 de sex feminin (55. Structura pe nationalitati inregistrata la recensamantul din 2005 : Total locuitori 50. Suprafata administrativa a municipiului Alexandria.42%) si 15. Populatia inactiva insuma 27.496 .396 erau de sex masculin (44. respectiv 19.DIAGNOSTICAREA ZONEI DE STUDIU FACTORI GENERALI Caracterizare fizico-geografica Pozitionare Coordonatele geografice ale municipiului Alexandria sunt: paralela nordica de 43 grade si 38' si meridianul estic de 25 grade si 30'.563 ha.58%).

cantitatea medie anuala de precipitatii fiind de 550-600l/mp. Temperaturi maxime si minime absolute au fost: 42. foarte prielnic culturilor de cereale (grau. in si sfecla de zahar) si legumicultura.278 18 11 Relief : Acest oras este situate din punct de vedere geografic la 47 m deasupra marii. in campia joasa a Burnasului si lunca raului Vedea.8 C (24-25 ianuarie 1942). precum si frecvente perioade de seceta. ce izvoraste din dealurile de la nord de Pitesti si se varsa in Dunare la vest de Turnu Magurele. prin amplitudini mari ale temperaturii aerului. Dezavantajul l-a constituit panza de apa freatica aflata la 1.9 C (5 iulie 1916) si -34. adeseori in regim torential. indeosebi vara.153 2. floarea soarelui. cu sol din cernoziom ciocolatiu. Clima : Clima este temperat continentala si se caracterizeaza printr-un potential caloric ridicat. bumbac. care fac sa se mentina multa vreme imprafosarea atmosferei din oras.Romani Rromi Maghiari Alte nationalitati 48. . soia. precum si lipsa curentilor de aer verticali.5-3 m adancime. prin cantitati reduse de precipitatii. Asezarea acestei localitati intr-o lunca joasa a avut avantajele si dezavantajele ei. ricin. porumb. cu efectele sale: imposibilitatea filtrarii naturale a apei si inundatii periodice in subsolurile caselor. Avantajul l-a constituit terenul manos. canepa.

Actiunea factorilor de mediu asupra sanatatii este foarte diversa. Plosca. Cel mai frecvent insa. Baltaretul. Aerul Dintre factorii de mediu. este foarte uscat. o detine aerul. avand o lungime de 108 km.Vanturile predominante sunt cele de vest si de est. In ceea ce priveste apele subterane din arealul municipiului Alexandria. acestea sunt in totalitate freatice. Atunci cand intensitatea poluarii este mai mare actiunea asupra organismelor este imediata. fierbinte si prevestitor de seceta. Calitatea factorilor de mediu Apa Reteaua hidrografica din zona municipiului Alexandria este alcatuita din cursul raului Vedea. Alimentarea cu apa a municipiului Alexandria se face in exclusivitate din panza freatica. cu o frecventa mai redusa. In schimb. cu o circulatie rapida si se afla sub directa influenta a conditiilor climatice. apa fiind pompata in reteaua de distributie de la urmatoarele fronturi: Laceni. Peretu. acesta avand trei afluenti si anume: paraul Bratcov. Raul Vedea este situat in partea de sud a tarii. strabatand pana la confluenta cu Dunarea judetele Arges si Teleorman. iar Austrul. favorabil dezvoltarii vegetatiei. Orbeasca. ponderea cea mai importanta in relatia dintre starea de confort si sanatate a populatiei pe de o parte si calitatea mediului in zonele locuite pe de alta parte.6 m. se gasesc la o adancime mica 3 . izvoraste din platforma Cotmeana care apartine podisului Getic si se revarsa in ostrovul Gasca in apropiere de localitatea Pietrosani. . este un vant cald si umed. paraul Burdea si paraul Teleorman. dinspre Lunca Dunarii. Crivatul bate din est mai ales in miezul iernii. vantul dinspre sud si sud-est.

mistretul. . Asezarea acestei localitati intr-o lunca joasa a avut avantajele si dezavantajele ei. Printre speciile de pesti care populeaza apele judetului amintim crapul. porumb. popandaii. porumbar. foarte prielnic culturilor de cereale (grau. Dintre reptile sunt prezente: soparle. Dintre pasari amintim: privighetoarea. gusterul si broasca raioasa. CAPITALUL NATURAL: Flora Vegetatia din Alexandria se incadreaza in zona padurilor de stejari. parul si marul paduret. stiuca. harciogii. iar vegetatia ierboasa este reprezentata de cimbrisor. soia. in si sfecla de zahar) si legumicultura. Solul Acest oras este situat din punct de vedere geografic la 47 m deasupra marii. canepa.actiunea factorilor de mediu are intensitate redusa determinand o actiune cronica. mierla. sticletele. cu sol din cernoziom ciocolatiu. gusteri. etc. iar ca batracieni: broasca de padure. corn. firuta. ulmul. carpenul. floarea soarelui. soc. caracuda. cioara. pupaza. vulpile. carasul. linul. specii de paiusiuri. in campia joasa a Burnasului si lunca raului Vedea. ricin. bumbac. de durata. Avantajul l-a constituit terenul manos. frasinul. lemn cainesc. cuantificarea efectului fiind greu de evaluat. fazanul. Fauna Cele mai frecvent intalnite animale sunt: iepurii. ciocanitoarea si altele. pitigoiul. cotofana. stancuta. serpi. somnul si rosioara. cinteza. graurul. laptele cucului. Vegetatia arborescenta este formata din maces. soarecii de camp. mierea ursului margelusa. gherghinari. reprezentata prin cer si garnita la care se adauga si alte foioase ca teiul. viezurii.

toate preparate conform traditiei populare in ajunul Pastelui. Argila reprezinta. Duminica. de trei ori cu Domnul Isus Hristos. facand in asa fel incatsa nu se stinga lumina pana acasa. cu efectele sale: imposibilitatea filtrarii naturale a apei si inundatii periodice in subsolurile caselor Subsolul Cele mai importante sunt zacamintele de petrol si gaze naturale. de asemenea o importanta materie prima pentru fabricarea caramizilor. se ocoleste biserica la ora 12. prajituri. marea majoritate fiind locuinte in proprietate privata.70 ha.800 de locuinte doar aproximativ 1.500 sunt case particulare si au regimuri de inaltime P si P+1. CAPITALUL ANTROPIC Asezari umane Pe teritoriul municipiului Alexandria sunt 18. Traditii si obiceiuri Pastele.939.000 sunt din fondul public. duminica. Traditia populara spune ca de Pasti cei mai mici sa mearga la cei mai maeri.Dezavantajul l-a constituit panza de apa freatica aflata la 1. Din suprafata totala de 9.800 locuinte. . Restul de 3. nisipurile si pietrisurile. cu lucruri noi.300 in blocuri colective (Parter + 4 . si merg la biserica in fiecare zi a saptamanii mari la denii si sfarsesc cu ziua in care se ia Pasti. dintre care 15. Anul trecut au fost inaugurate peste 200 de locuinte pentru tineri finantate din fonduri ANL. colacei. Din totalul de 18. terenul agricol ocupa 7. copii la parinti cu oua rosii. De Pasti copiii sunt imbracati frumos. dupa ce se ia Pasti se ciocnesc oua rosii. adica fini la nasi. Parter + 8 si Parter + 10 etaje).563 ha a teritoriului administrativ al municipiului. O alta resursa o reprezinta materialele de constructii.5-3 m adancime. apoi se ia lumina si se pleaca spre casa. Vineri seara se merge la biserica.

si astfel ele sunt amenintate cu disparitia. taria fierului. frumusetea trandafirului. Judetul Teleorman este foarte bogat in obiceiuri si traditii. vestind astfel nasterea Domnului. Nuntile sunt de asemenea bogate in obiceiuri. tinerii ocupati fiind de problemele cotidiene. prin serbarile pe care le facem. Calusul este o importanta manifestare folclorica.. Domn. In Teleorman. Folcloristii impart obiceiurile dupa anotimpuri. Jocul caprei este insotit de diverse instrumente si de alte personaje travestite care canta. Capra este de asemenea un obicei stravechi. Colindele religioase au ca subiect nasterea. De Anul Nou sunt colinde si urari. sanatate. concentrandu-le in jurul sarbatorilor importante. ritmeaza jocul. joc popular si multa voie buna. Din pacate astazi. Este costumata si jucata de un flacau. sa le reamintim ca au mostenit o traditie si sunt obligati sa o duca mai departe. Florile dalbe. scandeaza numele caprei. sunt legate de sarbatorile Craciunului si ale Anului Nou si au o mare bogatie folclorica. practicate in perioada 24 decembrie-7 ianuarie. Colindele au text si melodie: Steaua. . Noi. copii care merg cu Sorcova poarta in mana o crenguta impodobita cu flori din hartie colorata. cadrele didactice incercam. uita sa se mai bucure de aceste minunate obiceiuri.Domn sa-naltam. manifestata prin cantec. Astazi s-a nascut Hristos. actionand botul de lemn clampanitor. Acesta ascuns sub un cojoc sau un cearsaf. Steaua este de asemenea purtata de un copil. trec pe a rude unde le ureaza fericire. Calusul. botezul si patimile lui Iisus Hristos. in spatele ei fiind o lanterna aprinsa. Judetul nostru este plin de astfel de obiceiuri.Dupa Pasti urmeaza de Rusalii. Calusul romanesc este cunoscut si apreciat si peste hotare ca un joc specific barbatesc. Obiceiurile Anului Nou.

Spitalul 1 Numar de sectii Numar de paturi Numar medici Numar alt personal sanitar Numar personal medico-sanitar Numar personal auxiliar sanitar Numar personal TESA Numar personal muncitori Unitate 1 Farmacii 2 Dispensare 2 Cabinete 35 Cabinete 25 Serviciul 1 Unitate 1 de Primire Urgente Judetean de Ambulanta medicale individuale de stomatologie medicale individuale de familie medicale scolare cu circuit inchis 16 741 81 21 357 164 42 72 ambulatorie Judetean . atat pentru populatia orasului. cat si pentru o buna parte din populatia judetului.Ocrotirea sanatatii populatiei: Institutiile de ocrotire a sanatatii din municipiul Alexandria acopera necesarul de asistenta medicala.

57. . respectiv colectii de arheologie. Dispune de un spatiu de peste 2000 mp. inaugurata la 1 aprilie 1973.764 de piese constituite in 65 de colectii muzeale. arta. La 13 noiembrie 1997 a fost inaugurat noul sediu al Muzeului Judetean Teleorman. situat in strada 1848 nr. Puncte slabe: Venituri mici in domeniul sanitar Venituri limitate ale populatiei. imposibilitatea achizitionarii medicamentelor necesare Insuficienta dotare cu aparatura medicala de inalta performanta a uitatilor sanitare ca urmare a deficitului de fonduri INFRASTRUCTURA: Patrimoniu fizic : In Alexandria exista institutii de cultura care pot oferi populatiei servicii culturale diverse din care se pot enumera: . sali de repetitii pentru diverse .Centru 1 Puncte forte: de Hemodializa Indicatori de eficienta sanitara realizati peste media pe tara. Din anul 1974 functioneaza ca biblioteca judeteana.Biblioteca Judeteana Marin Preda isi are inceputurile in perioada interbelica. etnografie. structurat pe trei nivele. dispune de o sala de spectacole cu 600 de locuri. istorie si memoriale.Casa de Cultura a Sindicatelor Alexandria. numismatica. Din anul 1974 functioneaza cu denumirea de Muzeul Judetean de Istorie Teleorman. schimbata in anul 1998 in Muzeul Judetean Teleorman. 1. inventarul muzeului numarand in 1997 . in anul 1991 primind actuala denumire -Muzeul de Istorie al orasului Alexandria a fost inaugurat la 1 mai 1952. o sala de conferinte cu 120 locuri.

. teatru (actorie.Biserica cu hramul . . cu picture murale interioare realizate in 1898 de Stefan Luchian si Constantin Artachino .Biserica .genuri de arta (teatru. acordeon. Sfintii Imparati Constantin si Elena " construita in 1852 .Centrul Cultural Romano-Francez din Alexandria. sediul sau fiind construit in perioada 1998 . restaurata in 1902-1904. infiintata in anul 1978. teatru de papusi. Adormirea Maicii Domnului " construita in 1858-1860 . Sfantul Nicolae " construita in 1848-1850 -Biserica cu hramul . realizat in 1914 de catre sculptorul I Iordanescu Patrimoniu institutional: .). a fost infiintat de catre Asociatia de Prietenie Romano-Franceza ROMFRA din Alexandria. pian. formeaza si pregateste interpreti de diferite genuri de muzica (vioara.Romaic. balet. arta populara si artizanat etc. spatii pentru activitatea cercurilor culturale si tehnico-aplicative . sali pentru expozitii. Izvorul Tamaduirii " construita in 1859-1861 -monumetul ridicat in memoria taranilor ucisi in timpul Rascoalei din 1907 -monumentul eroilor cazuti pe campul de lupta in timpul primului razboi mondial -busturile lui Alexandru Ghica si Alexandru Ioan Cuza ..). regie artistica etc.Catedrala ortodoxa cu hramul . inaugurarea avand loc in ziua de 14 aprilie 2000. in stil bizantino. muzica etc.2000.. canto etc.Scoala Populara de Arte Teleorman.Sfantul Alexandru" construita intre 1869 si 1898 . .Biserica cu hramul . .Biserica cu hramul ..) precum si pe cei cu inclinatii in diferite arte (pictura si grafica. chitara.Sfintii Aposoli Petru si Pavel " construia in 1842-1846 ... la Alexandria.). instrumente de suflat si percutie.

elevi inscrisi in invatamant postliceal: 516. studenti: 1353. elevi liceu: 5025.896 paturi)9 Ateliere scolare 13 Numarul copiilor si elevilor inscrisi in procesul de invatamant in municipiul Alexandria: copii cuprinsi in gradinite: 1193.Autoritatile administratiei publice locale sunt Consiliul local. Alexandria are un primar. iar atributiunile in rezolvarea problemelor publice din municipiu sunt reglementate de legea 215/ 2001 privind administratia publica locala. Municipiului Alexandria functioneaza urmatoarele unitati de invatamant: Denumire Gradinite Scoli Licee Colegii Scoli Speciale Scoli Profesionale Scoli Postliceale Cluburi Scolare Sportive Sali de clasa Laboratoare Scolare Numar 13 8 5 2 1 1 1 1 358 53 Internate (cu aproximativ 1. ca autoritate executiva. personal didactic invatamnt primar si . elevi clasele I-IV: 2414. 2 viceprimari si 21 de consilieri municipali. Totalul cadrelor didactice existente in Alexandria este de 869 acestea fiind repartizate astfel: personal didactic invatamant prescolar: 93 persoane. elevi scoala profesionala si complementara: 1080. Consiliul local si Primarul functioneaza ca autoritati administrative autonome. elevi clasele V-VIII: 3106. ca autoritate deliberativa si Primarul.

Cai de comunicatie : Respectandu-se riguros planurile urbanistice elaborate de inginerul austriac Otto von Moritz. Timisoara. si multe dintre orasele de provincie sau leaga aceste orase intre ele: D. 601 leaga Alexandria.C. cele modernizate avand o lungime de 60 km.A. D.N.J.1993. Face legatura intre capitala tarii. incepand cu anul universitar 1992 . Calafat etc. D. 6 leaga Bucurestiul. Corabia. Transloc Prest S. D. ca forma superioara de invatamant la distanta. Distantele in km intre Alexandria si principalele orase din zona sunt: Alexandria - . In concluzie se poate spune ca starea tehnica a retelei rutiere a municipiului Alexandria este buna. ca institutie de invatamant superior particular. D.J. . personal didactic invatamant liceal: 354. orasul Alexandria a fost si continua sa fie un nod de cai de comunicatie. 51 leaga Alexandria de Zimnicea.2000 functioneaza Facultatea de Contabilitate si Informatica de Gestiune. Alexandria se prezinta ca o localitate sistematizata cu strazi lungi si drepte. Situatia parcarilor este deficitara.0 Km. incepand cu anul universitar 1999 . de Rosiorii de Vede. personal didactic in invatamant postliceal: 14.J. D. locurile de parcare fiind insuficiente pentru parcul de masini existent.N. Caracal. Reteaua de drumuri a municipiului are o lungime totala de 67.N. Datorita asezarii sale. prin Gaesti. ca forma superioara de invatamant la distanta. ca prelungire a Academiei de Studii Economice din Bucuresti. 506 face legatura intre Alexandria si Giurgiu. paralel cu raul Vedea. personal didactic invatamant universitar: 3. orientate pe axul principal. functioneaza o filiala a Universitatii Spiru Haret din Bucuresti. Transportul in comun in municipiul Alexandria este asigurat de S. In Alexandria au inceput sa fie organizate sau infiintate institutii de invatamant superior in sistemul de stat ori particular.gimnazial: 403. Astfel. Craiova. de Targoviste. Bucuresti. 504 leaga Alexandria de Pitesti si Campulung. subordonata Consiliului Local Alexandria dar mai ales prin intermediul firmelor private de maxitaxi si taxi care opereaza pe raza municipiului Alexandria. prin Alexandria. perfect perpendiculare intre ele. 52 leaga Alexandria de Turnu Magurele. iar restul de 7 km fiind nemodernizate.

Captarea apei potabile se realizeaza prin 133 de puturi de medie adancime (40-60m) cu diferite grade de uzura ( functie de vechimea acestora) unele au peste 40 de ani de functionare.Pitesti. epuarea si descarcarea in curs de suprafata (raul Vedea) a apelor cu o lungime de 70 km. ambele dotate cu statii moderne de clorinare pentru tratarea corespunzatoare a apei. Sistemul de alimentare cu apa potabila al municipiului are o lungime de 174. Rosiorii de Vede. realizand in general aproximativ 350 l/secunda. avand o capacitate de epurare a apelor uzate industriale si menajere de 315 l/s.4 km retea de distributie. la iesirea spre orasul Zimnicea. prin care se poate ajunge la toate magistralele feroviare din tara. 40 km.4 km din care 100 km retele de aductiune si 74. Alexandria Turnu Magurele. trasportul.Zimnicea. 48 km.Zimnicea. cand s-a construit si gara. captarea realizandu-se din doua surse subterane: Laceni de 450l/s si Vedea de 350l/s.000 mc. dispunand de un sistem centralizat de canalizare prin care se realizeaza colectarea.Bucuresti. Retele tehnico-utilitare: Alimentare cu apa potabila Municipiul Alexandria are un sistem de distributie a apei potabile centralizat. Doua gospodarii de inmagazinare asigura o stocare de apa de 30.496 locuitori din municipiul Alexandria beneficiaza de serviciile publice de apa si canalizare: . Statia de epurare a municipiului este amplasata in partea de nord-est a orasului.913 mc. realizata la sfarsitul secolului trecut. Orasul Alexandria se afla pe linia ferata Rosiorii de Vede . Din totalul de 50.475 mc. Volumul apei distribuite catre populatie si agentii economici ai orasului in anul 2004 fost de 6. Alexandria . legandu-l de un important nod de cale ferata. 99 km. Alexandria . 100 km. iar in reteaua de canalizare si statia de epurare s-a preluat cantitatea de 5.

acestea functionand inainte de racordarea orasului la reteaua de gaze. Lucrarile de racordare a conductei. scopul fiind atat cresterea sigurantei in exploatare a gazelor naturale cat si imbunatatirea calitatii serviciilor de distributie a gazelor catre consumatori. Reteaua de termoficare are o lungime de 15 km.apa potabila si canalizare la bloc: 28.apa potabila si canalizare la case: 8. deservind un numar de 11. Pentru contorozirea agentului termic.788 locuitori.. . la magistrala de gaze naturale au fost executate. actualmente procesul de bransare al agentilor economici.427 locuitori. realizandu-se astfel conditiile pentru o dezvoltare economica si sociala corespunzatoare. Aductiunea de gaze: Ministerul Economiei si Comertului a inclus municipiul Alexandria in programul de investitii privind dezvoltarea sistemului de distributie a gazelor naturale. Agentul termic In municipiul Alexandria incalzirea blocurilor de locuit este asigurata de doua CT de Zona si sapte centrale termice de cvartal. In acest an s-a realizat racordarea municipiului Alexandria la reteau nationala de gaze. 39 cladiri social-culturale si 6 institutii de invatamant. institutiilor publice si populatiei fiind in derulare. alte cinci centrale termice de cvartal sunt contorizate la incalzire si la plecarea catre consumatori si 118 contori sunt montati la blocuri si locuinte individuale. intre comuna Segarcea Deal si Alexandria cu o lungime de 45 km.735 apartamente.apa potabila fara bai si canalizare: 2. .117 locuitori. . cele doua centrale de zona sunt contorizate la agent primar. 180 agenti economici.

exista un numar de 12. precum si 130 puncte de transformare. MEDIUL ECONOMIC: Principalele domenii de activitate economica Situatia economica a municipiului Alexandria este strans legata de cea a economiei nationale. Consumul total anual la abonatii casnici este de 24.368 contracte incheiate intre persoane fizice si juridice cu SC Romtelecom SA.436 KWh si consumul mediu anual este de 28. agenti economici.464 persoane juridice au incheiat contracte cu SC Electrica SA. a institutiilor publice si administrative. Un numar de 18. care se afla intr-o perioada de restructurare si de reforme dar este influentata si de . teritoriul municipiului este acoperit de antenele a 4 companii (Conex. Din punctul de vedere al telefoniei mobile. Energie electrica: Alimentarea cu energie electrica a municipiului Alexandria este asigurata din reteaua nationala. Infrastructura de alimentare cu energie electrica pentru Alexandria cuprinde 172 km de linii aeriene(linie aeriana de joasa tensiune 44 km si linie aeriana de medie tensiune 128 km) si 117. Cosmorom.170 KWh in timp ce consumul mediu anual este de 1332.5 km de linii electrice subterane(linie electrica subterana de joasa tensiune 16.7 km si linie electrica subterana de medie tensiune 100.401. iar la agentii economici consumul total anual este de 42. Zapp).8 km). Telecomunicatii: La nivelul minicipiului Alexandria referitor la telefonia fixa. a locuintelor individuale si colective. Orange.4 KWh/an.966 KWh/an.313 persoane fizice si 1.Actualmente este in desfasurare procesul de racordare si adaptare la functionarea pe gaze naturale a punctelor termice si centralelor de cvartal.392.

3520 societati. produce articole de confectii. produse de panificatii. 157 fiind societati pe actiuni si restul de 3111 societati cu raspundere limitata. SC IAICA SA produce accesorii. instalatii si reparatii pentru constructii civile si industriale. paste fainoase.specificul local evolutia activitatii economice si sociale din ultimii ani influentand dinamica infiintarii societatilor comerciale. Federala Agricultorilor Asociati si ANAMOB ? Asociatia Nationala a Morarilor si Brutarilor din Romania). SC GERMINO SA produce biscuiti. echipamente si elemente pentru instalatii de ventilare si climatizare. care reprezinta o buna parte a intreprinzatorilor din oras. mai reprezentative societati ale municipiului sunt: produce rulmenti radiali si radiali axiali . La 31 martie 2005 erau inregistrate la Registrul Comertului un numar de 3807 de societati comerciale. confectii metalice si aparatura electrocasnica. 31 societati cu capital privat strain si autohton si 24 cu capital de stat integral sau mixt. In Alexandria sunt infiintate 2 asociatii patronale si functioneaza 3 filiale ale unor asociatii patronale de nivel national (UGIR 1903. SC ALTEX SA produce fire textile din bbc si tip bb. SC ELECTROTEL SA produce echipamente elctrice de joasa tensiune. SC SAIFCAR SA constructii montaj. pillow bloc-uri pentru benzi SC HIDRO OLT CONSTRUCT ALEXANDRIA constructii montaj. Cele SC KOYO SA transportoare. la care se adauga un numar de 455 de asociatii familiale. 56 societati cu capital privat strain. instalatii si reparatii pentru constructii civile si industriale. . persoane fizice si liber profesionisti Aceste societati comerciale sunt in cea mai mare proportie cu capital privat autohton.

496 persoane. conserve de carne pate de ficat. persoane casnice si persoane intretinute. Populatia inactiva insuma 27. respectiv 19. carne in carcasa. BANCPOST. Mediul de afaceri: Principalii agenti economici sunt Nr.589 persoane (12.192 barbati si 10. poligrafe si reproducerea inregistrarilor 14 pe suporti 6 Industria chimica si a fibrelor sintetice si 20 artificiale 7 8 9 10 Industria sticlei si a articolelor din sticla Industria constructiilor metalice Industria de masini si echiamente Industria de masini si aparate electrice 2 29 8 4 .SC CICALEX SA produce specialitati din carne. fiind formata din elevi. Populatia activa era de 22.397 femei. Crt. Serviciile bancare sunt asigurate de filialele: BANCII COMERCIALE ROMANE. pensionari.907 persoane. BRD GROUP SOCIETE GENERALE. 1 2 3 4 5 Domeniu de activitate Agricultura Industria alimentara a bauturilor Industria textile si a produselor textile Industria de prelucrare a lemnului Numar agenti economici 52 74 41 14 Edituri. CEC Structura ocupationala pe domenii de activitate Din datele centralizate in anul 2002 rezulta ca populatia Municipiului Alexandria insumeaza 50. studenti. RAIFFEISEN BANK.476 persoane populatie ocupata si 3113 persoane populatie neocupata).

P.70 g/mc in punctul de control SE Alexandria. Concentratiile medii anuale s-au situat sub valoarea limita anuala (40 puncte de control. in anul 2004.34 g/mc in punctul de control A. Alexandria si respectiv 51.si un punct de recoltare precipitatii. 5 puncte de control pentru pulberi sedimentabile. in cele doua . In zona Alexandria.fractiunea PM 10 . Reteaua de supraveghere a poluarii la nivelul municipiului Alexandria este alcatuita din: 2 puncte de control pentru poluantii gazosi. care nu au pus in evidenta depasiri ale concentratiei maxime admisibile (CMA) pe 24 ore (100 g/mc). moto: comert 87 cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule 17 18 19 20 Hoteluri si restauranturi Activitati recreative si cultural sportive Sanatate si asistenta sociala Alte activitati 67 54 56 2703 PROTECTIA MEDIULUI: Surse de poluare a aerului: Poluarea atmosferei produce in primul rand afectiuni la nivelul aparatului respirator. intretinere.M. 1 punct pentru determinarea pulberilor in suspensie . reparatii auto. g/mc). s-au efctuat determinari ale concentratiilor medii zilnice ale NO2. Concentratiile maxime la 24 ore pentru NO2 au fost de 54.11 12 13 14 15 Productie de mobilier Transporturi Transporturi terestre si prin conducte Constructii 50 63 8 89 Comert cu exceptia autovehiculelor si a 1239 motocicletelor 16 Vazare.

P.M. . concentratiile medii semestriale au fost de 1. nu au depasit concentratia maxima admisibila (CMA) pe 24 ore. De asemenea. Teleorman. comparativ cu anul 2003. fapt pentru care concentratiile cele mai mari de SO2 s-au inregistrat in lunile de iarna ale anului. inregistrate in anul 2004. concentratia medie anuala pentru anul 2004 s-a redus fata de anul 2003. Principalele surse potentiale de poluare sunt reprezentate de arderea combustibililor si traficul rutier. concentratiile medii anuale.89 g/mc in punctul de supraveghere A. in cursul anului 2004. prin masuratori medii zilnice care nu au pus in evidenta depasiri ale CMA pe 24 ore (250 g/mc). concentratiile medii semestriale au fost de 10. In semestrul I 2005. In semestrul I 2005. Alexandria.P. media anuala a crescut comparativ cu anii anteriori 20002003. respectiv 10.37 g/mc in punctul de supraveghere A. respectiv 20. concentratiile medii semestriale au fost de 9.64 g/mc in punctul SE Alexandria. Teleorman. Concentratiile de dioxid de sulf (SO2) au fost determinate in municipiul Alexandria.Concentratiile medii anuale ale indicatorului NO2 pentru anul 2004 au scazut in cele doua puncte de control.M.48 g/mc in punctul SE Alexandria.P. In punctul de supraveghere A.70 g/mc in punctul SE Alexandria. dar se mentin ridicate fata de anii 2000-2002. concentratiile medii zilnice de amoniac (NH3). de asemenea. respectiv 1.26 g/mc) s-a inregistrat in punctul de control SE Alexandria. In zona Alexandria.M.67 g/mc in punctul de supraveghere A. centralele termice. Teleorman. Concentratia maxima admisa de amoniac (87. In semestrul I 2005.P. s-au situat sub valoarea limita anuala (60 g/mc) si sunt comparabile cu anii anteriori in ambele puncte de control. dar este mai mare decat mediile anuale inregistrate in 2001 si 2002. arderea combustibilior in gospodarii.M. Principalele surse generatoare de emisii de oxizi de azot au fost reprezentate de trasportul rutier. La statia SE Alexandria.

in 2004 s-a inregistrat o depasire a CMA in punctul de supraveghere str. Telorman. dar se constata depasiri ale pragului de alerta conform Ordinului MAPM 756/1997 (70% din CMA) in punctele de supraveghere Meteo si str. prevazuta de Ordinul 592/2002. Sursele de poluare cu pulberi sedimentabile sunt aceleasi ca in cazul pulberilor in suspensie. NH3) se constata o imbunatatire a calitatii aerului prin linia descendenta pe care o urmeaza valorile concentratiilor medii anuale a acestor indicatori in ultima perioada.P.fractiunea PM10 . pulberile in suspensie . Comparativ cu anul 2003. Kogalniceanu. Se constata ca. in 2004 frecventa de depasire a valorii limita zilnice (24 ore) pentru protectia sanatatii umane (50 g/mc). De asemenea. nu s-au redus semnificativ fata de anul anterior. . M.se monitorizeaza in punctul de supraveghere sediul A. privitor la concentratiile medii anuale.M. Numarul de depasiri ale valorii limita zilnice a fost de peste 35 ori atat pe parcursul anului 2003. in municipiul Alexandria s-au efectuat determinari in 16 puncte de control. valorile fiind comparabile in cei doi ani.P. Valorile inregistrate au depasit concentratia maxima admisibila (17 g/mp/luna) conform STAS 12574/87.M. Din analiza datelor furnizate de Agentia de Protectia Mediului Teleorman.In municipiul Alexandria. la cei trei indicatori de calitate ai aerului (NO2. SO2. nivelul de impurificare cu pulberi in suspensie se mentine in Alexandria si in anul 2004. cat si in anul 2004. In ceea ce priveste pulberile sedimentabile. in semestrul I 2005 nu s-au inregistrat depasiri ale CMA. dupa cum urmeaza: in 2003 s-au inregistrat 3 depasiri ale CMA in punctul de supraveghere sediul A. Teleorman din anul 2003. concentratiile medii anuale au depasit valoarea limita anuala pentru protectia sanatatii umane (40 g/mc). Negru Voda din Alexandria.

. . KOYO ROMANIA S.achizitionarea de desprafuitoare uscate pentru masinile de sablat de catre S. .mirosurile si fumul rezultat din aprinderea/autoaprinderea gunoaielor de la ghenele si gropile de gunoi de pe teritoriul municipiului. arderea combustibililor.C. . deseurile menajere si agricultura.nivel de impurificare ridicat cu pulberi in suspensie PM10 rezultat din traficul rutier.impurificare redusa cu amoniac rezultat din epurarea apelor uzate. Prelucrarile statistice ale datelor primare de calitate a aerului inregistrate in municipiul Alexandria au pus in evidenta urmatoarele aspecte: . in special pe arterele de transport in comun si de tranzit Poluarea apei . arderea combustibililor si procese industriale.A. diferite procese industriale si santierele de constructii.Aceasta imbunatatire a calitatii aerului in municipiul Alexandria s-a produs pe fondul modernizarii centralelor termice de la majoritatea agentilor economici si pe baza achizitionarii de echipamente moderne de filtrare: . .impurificare redusa cu oxizi de sulf si oxizi de azot rezultati din traficul rutier. .nivel redus de impurificare cu pulberi sedimentabile in zona Alexandria.modernizarea centralelor termice de la majoritatea agentilor economici si procurarea de combustibil cu continut scazut de sulf.achizitionarea de filtre moderne de catre toti agentii economici din municipiul Alexandria. ..circulatia auto reprezinta o puternica sursa de poluare.

117 locuitori. beneficiaza de servicii publice de apa si canalizare : . fiind deficitara fata de necesitatile populatiei.Laceni.Peretu.Alimentarea cu apa a municipiului Alexandria este asigurata in exclusivitate din panza freatica care este pompata in reteaua de distributie de la urmatoarele fronturi: .247 locuitori. Volumul de apa potabila asigurat populatiei a fost de 3349 mii mc in anul 2004.Plosca. . .496 locuitori din municipiul Alexandria.Orbeasca.0 km.4 km.apa potabila si canalizare la bloc: 28. . in anul 2004 fiind analizate un numar 3432 probe recoltate din zone reprezentative ale orasului Apele de suprafata . Lungimea simpla a retelei de distributie a apei potabile este de 174.apa potabila si canalizare la casa: 8.apa potabila fara bai si canalizare: 2. recensamantul din 2002. Lungimea simpla a retelei de canalizare este de 68. Calitatea apei potabile furnizate pentru nevoile comunitare in municipiul Alexandria se incadreaza in standardele de calitate.788 locuitori. Contorizarea consumatorilor de apa in municipiul Alexandria in anul 2004 inregistra urmatoarele valori: 93% din volumul de apa la agentii economici si 32% din volumul de apa la populatie. . . iar pentru industrie de 3654 mii mc in acelasi an. Din totalul de 50.

Poluarea solului Poluarea solului ca fenomen si proces este foarte veche. strans legata de desfasurarea activitatilor industriale si a practicarii unei agriculturi intensive. la . fiind necesara finalizarea lucrarilor de retehnologizare. .capacitatea statiei de epurare municipala este depasita.aproape 40% din retelele de distributie a apei potabile sunt executate din materiale de constructie a caror utilizare este interzisa. in statii care nu corespund standardelor tehnologice si sunt subdimensionate in raport cu necesitatile actuale. Apele subterane Apele subterane din vecinatatile municipiului Alexandria sunt in totalitate freatice. astfel incat sa existe o echilibrare hidraulica corespunzatoare. produse petroliere si diverse substante chimice ce impiedica mecanismul de autoepurare a apei. insuficient epurate. . se gasesc la adancimi mici de 3-6 m si se afla sub directa influenta a conditiilor climatice. In urma analizei valorilor medii din ultima perioada.Principala cauza a poluarii apelor de suprafata este evacuarea in acestea a apelor uzate. Conform Situatiei Statistice a Terenurilor. Apa din panza freatica este extrasa din puturile aflate in arealul municipiului Alexandria si cu ajutorul pompelor de extragere ajunge in reteaua de distributie. eficienta redusa a statiilor de preepurare la unele unitati economice care evacueaza direct in canalizare apele uzate continand suspensii solide. .reteaua de distributie nu este dimensionata. apa raului Vedea se incadreaza in categoria a III . ai principalilor indicatori fizici ai apei.a de calitate.

Poluarea fonica Situatia poluarii sonore in municipiul Alexandria este diferita de la zona la zona. Unele probleme legate de poluarea fonica au aparut si datorita unitatilor de alimentatie publica dar prin masurile ameliorative intreprinse de municipalitate aceste aspecte au fost inlaturate fie prin reducerea programului de lucru fie prin izolarea fonica a spatiilor aferente. Degradarea terenurilor s-a produs datorita eroziunii prin apa.2006. pe arterele intens circulate. excesului de seceta si aciditatii deseurilor. care reprezinta 30% din totalul deseurilor.939. pentru teritoriul administrativ al municipiuluii Alexandria din totalul de 7. acestea fiind singura categorie colectata selectiv si comercializata atat de unitatile specializate cat si de cele private. marile intersectii de strazi.70 ha cat reprezinta terenul agricol. Platformele de depozitare a deseurilor nu sunt ecologice. Vechea rampa de gunoi din partea de est a orasului a fost dezafectata. Contaminarea cu deseuri solide: Actualmente in municipiul Alexandria exista o singura rampa de depozitare a gunoiului atat menajer cat si industrial. astazi functionand numai rampa de gunoi din SE-ul orasului. ponderea cea mai mare o detin cenusa si zgura. Actualele practici de colectare/transport/depozitare a deseurilor urbane sunt necorespunzatoare generand un impact negativ asupra factorilor de mediu. cele metalice (feroase si neferoase) sunt valorificate in intregime. In urma masuratorilor efctuate in anul 2004 a iesit la iveala faptul ca limita maxima admisa de zgomot. pietele din oras intre anumite intervale orare. este depasita cu valori cuprinse intre 10-15dB in zona industriala a orasului. imprejmuite si nu au canale de drenare. facilitand inmultirea si diseminarea agentilor patogeni si a vectorilor acestora. .12.31. Din deseurile industriale. In ceea ce priveste deseurile industriale. 111.80 ha sunt degradate si neproductive. de 65 dB.

Supravegherea si controlul modului de respectare a autorizatiilor integrate de mediu. cailor ferate. reducerea perioadei de utilizare a depozitului existent si a cantitatilor de deseuri reciclabile. in parcuri sau depozitarea provizorie in gropi. . cat si ridicarea cu intarziere a deseurilor in special in sezonul cald. drumurilor. modificarea fertilitatii solurilor. Depozitarea necontrolata a gunoaielor de-a lungul paraielor. Lipsa precolectarii controlate a deseurilor menajere in saci de plastic sau pubele pe apartamente si gospodarii. Elaborarea calendarului de emitere a autorizatiilor integrate de mediu. Aceste aspecte conduc la cresterea cantitatii de deseuri depozitate. poluarea apelor de suprafata si subterane. depozitul de deseuri reprezinta unul dintre obiectivele recunoscute ca generatoare de impact si de risc pentru mediu si sanatatea publica. Principalele forme de impact si risc determinate de depozitul de deseuri orasenesti si industriale sunt: modificarea peisajului si disconfort vizual. impun amenajarea unui depozit ecologic pentru reziduurile urbane. scoaterea din circuit natural sau economic a unor suprafete de teren. creaza un impact negativ asupra mediului si cadrului zonei de locuit. raurilor. emise instalatiilor mari de ardere. contribuie la generarea efectului de sera si a modificarilor climatice. in vederea reciclarii acestora si a reducerii poluarii mediului PLANUL STRATEGIC DE ACTIUNE IN VEDEREA IMBUNATATIRII SITUATIEI EXISTENTE: Protectia atmosferei: Controlul poluarii industriale si consolidarea capacitatii de implementare a legislatiei in domeniul controlului poluarii industriale. colectarea pe platforme amplasate necorespunzator.Ca urmare a lipsei de amenajari si a expolatarii deficitare. aprinderea acestora de catre cetateni. Supravegherea si controlul modului de respectare a autorizatiilor integrate de mediu. poluarea aerului.

Reducerea poluarii cauzate de traficul auto prin construirea unei sosele de centura care sa redirectioneze traficul greu. cursul raului Vedea). realizandu-se astfel o descongestionare a arterelor centrale. a surselor de ape uzate evacuate direct in apele de suprafata. duminica). Limitarea circulatiei auto pe anumite artere centrale ale municipiului in anumite perioade ale saptamanii (sambata.indicatorul pulberi in suspensie PM 10. a bazei de date si a aplicatiilor necesare pentru instalatiile mari de ardere. Protectia apelor de suprafata si subterane: Stabilirea impactului activitatii umane asupra starii apelor prin efectuarea de analize fizico-chimice. Intarirea capacitatii de implementare a legislatiei in domeniul calitatii aerului. Intretinerea luciurilor de apa de pe teritoriul administrativ al municipiului Alexandria (lacuri de agrement. Cresterea calitatii apei si aplicarea unor masuri stricte de prevenire a poluarii surselor de apa. Protectia apelor impotriva poluarii cauzate de nitratii din surse agricole. Monitorizarea calitatii aerului . Amenajarea bazinelor hidrografice in scopul diminuarii inundatiilor. Initierea unui program de plantari de perdele vegetale naturale de-a lungul arterelor cu un intens trafic auto si / sau in proximitatea ''punctelor fierbinti''.Proiectarea. Identificarea. a sistemului de functionare. achizitionarea si punerea in functiune a retelei IT aferente. biologice si bacteriologice. in vederea eliminarii. .

Efectuarea de studii pedologice. Identificarea agentilor economici valorificatori si reciclatori ai deseurilor de ambalaje. executarea si exploatarea captarilor de ape subterane bazata pe studii si informatii hidrologice corespunzatoare. in conformitate cu "Codul de bune practice agricole". in vederea asigurarii conditiilor favorabile de utilizare a terenurilor. c). Proiectarea.Modernizarea Statiei de epurare a apelor reziduale. Identificarea agentilor economici care colecteaza si trateaza deseuri de echipamente electrice si electronice si infiintarea a cel putin unui punct de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice. agrochimice si de poluare. Protectia solului: Intretinerea si exploatarea statiilor de pompare si a canalelor de desecare pentru prevenirea si inlaturarea excesului de umiditate de la suprafata terenului si din sol. reducerea impactului negative al activitatilor din agricultua asupra mediului inconjurator prin realizarea de instruiri ale producatorilor agricoli. in vederea imbunatatirii calitatii solului. b). in scopul evitarii compromiterii capacitatii acviferelor. . Managementul deseurilor solide: Consolidarea capacitatii de implementare a legislatiei in domeniul gestionarii deseurilor prin: a). Campanii de informare si constientizare a cetatenilor cu privire la introducerea sistemului de colectare selectiva a deseurilor refolosibile in municipiul Alexandria.

Gestionarea deseurilor menajere in municipiul Alexandria. realizarea perdelelor de protectie. conform cu prevederile legislatiei nationale aliniata la normele europene prin: a). Reglementarea. restrictionarea accesului autovehiculelor grele.din punct de vedere al protectiei mediului. b). c). . Promovarea proiectului Sistem Integrat de Management al Deseurilor. Masuri pentru reducerea zgomotului: Diminuarea poluarii fonice in zonele rezidentiale prin realizarea soselelor de centura. a proiectului Sistem Integrat de Management al Deseurilor. Colaborarea cu Agentia de Protectia Mediului in scopul promovarii si mediatizarii acestui proiect.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful