plante medicinale

Plantele medicinale. Recoltare, uscare, conservare.

Forme farmaceutice

a. PLANTELE CONSERVARE

MEDICINALE:

RECOLTARE,

USCARE,

• Alegerea momentului optim de recoltare este condiţionată de etapa de vegetaţie a plantelor (înainte de înflorire, boboc, în timpul înfloririi etc.), cât şi de anotimp, de perioada din zi şi condiţiile meteorologice din timpul recoltării • Plantele medicinale se recoltează pe timp uscat, dimineaţa după rouă sau după-amiază, până la apus. Plantele medicinale ce conţin uleiuri volatile se recoltează în special pe timp noros sau dimineaţă, înainte de răsărit. • Atenţie deosebită se va acorda la calitatea plantelor din care se prepară reţetele. • Recoltarea plantelor medicinale trebuie făcută din zone nepoluate, cât mai îndepărtate de unităţile industriale, de aşezămintele omeneşti şi căi de acces dintre localităţi • Cunoaşterea porţiunii din planta cu conţinutul cel mai ridicat în substanţe active (rădăcini, rizomi, părţi aeriene, scoarţe, frunze, flori, fructe, seminţe), de acest lucru va daţi seama din reţetă • În cazul recoltarii rădăcinilor sau a plantelor întregi se lasă în zona respectivă suficiente plante care să asigure înmulţirea. Dacă se recoltează florile sau părţile florale cu frunze se utilizează foarfece. • Părţile subterane ale plantelor se recoltează primăvara timpuriu, înainte de formarea mugurilor sau lăstarilor vegetativi sau toamna târziu, după vestejirea frunzelor aeriene • Părţile aeriene ale plantei se recoltează, de obicei, cu puţin înainte de înflorirea completă sau în timpul înfloririi • Recoltarea se face manual, cu foarfeca sau cu secera şi nici într-un caz prin smulgere • Mugurii se recoltează primăvara devreme înainte că ei să se desfacă. • Scoarţa sau coaja tulpinilor, ramurilor sau rădăcinilor se valorifică în special primăvara la începutul vegetaţiei, cînd se desprinde mult mai uşor. • Frunzele se recoltează după ce au ajuns la maximă dezvoltare, manual • Recoltarea florilor pentru unele specii se recomandă să se facă în stadiul de boboc, iar pentru altele la începutul înfloririi sau în timpul înfloririi, înainte

• Se păstrează la temperatura camerei. Peste plante se toarnă apa clocotită şi se acoperă vasul. ferite de insecte şi rozătoare. fie când au ajuns la coacere (afinele) • Seminţele se recoltează cu puţin înainte de maturizare. protejate de lumina directă solară. ca de exemplu: nalba mare. rogojini sau prelate curate. Unele din formele farmaceutice cele mai simple sunt pulberile. siropuri. • După uscare. Acest procedeu este indicat pentru speciile de plante care conţin substanţe active care se extrag la rece. până se curăţă de resturile de pământ. dar menţinând la fierbere cu cantitatea de apa prescrisă. inhalant. în locuri curate. părţi aeriene). vâscul etc. plantele vor fi ambalate în pungi de hârtie sau saculeti de pânză sau în cutii de carton. înglobate în miere sau ambalate în casete sau capsule operculate sau sub formă de comprimate. care se stoarce uşor. etc) • Pulberile. care se ţin sub un jet de apa rece. băi fitoterapeutice. Se lasă în repaos 10-15 minute. Materia primă vegetală fragmentată sau întreagă se menţine în contact cu cantitatea de apa potabilă prescrisă un timp de 2-12 ore. macerat. decoct. fără umiditate mare. inul. • Fructele se recoltează când conţin maximum de vitamine. FORME FARMACEUTICE (pulberi. părţile înnegrite sau atacate de insecte. plantele nu vor fi spălate (cu excepţia rădăcinilor. • Maceratul. Se filtrează prin tifon şi se administrează în aceeaşi zi. Prepararea decoctului . După 5 minute se întroduc într-un vas preferabil din porţelan care a fost încălzit în prealabil cu apa clocotită. Infuzia se recomandă de obicei să fie preparată din flori sau din părţile de plantă cu ţesuturi fragile (frunze. Decoctul este tot o soluţie extractivă apoasă obţinută la cald din materia primă vegetală fragmentată. • Înainte de uscare se condiţionează părţile de plantă. umectata la fel ca în cazul infuziei. • Toate materiile prime vegetale se usucă imediat după recoltare. muguri. adică se îndepărtează corpurile străine. Se filtrează prin tifon. plantele se taie în bucăţi mici imediat după recoltare şi se pot usca în poduri bine aerisite. • Pentru utilizarea plantelor în casă. Materia primă fragmentată se umectează cu 3 părţi de apă călduţă. Reprezintă avantajul că nu suferă acţiunea termică şi nici acţiunea unor solvenţi care pot să le schimbe calitatea. tincturi. puse pe coli de hîrtie. • Decoctul. • După recoltare. apoi se despică şi se pot uscă). apoi se întind imediat pentru uscare în straturi subţiri. în nici într-un caz în ambalaje din material plastic. b. uleiuri şi vinuri medicinale.de ofilire. agitând din când în când.

Acest procedeu se întrebuinţează în special în cazul materiilor prime vegetale cu : rădăcini. • Vinul medicinal. în care scop se administrează cu jumătate de oră înainte de masă. Se păstrează în sticle brune. în hepatite. cazuri de diaree nu se îndulcesc deloc dacă se prescrie aceasta . Nu se recomandă celor cu gastrite acide. gravidelor. mamelor care alăptează. decocturi sau sucuri de plante la care se adaugă 64% zahăr pentru a-i asigura o bună consevare în timp. dar macerate în vin de bună calitate. Pentru plantele medicinale cu acţiune blândă se folosesc 20% plante. hipertensivilor. se păstrează la frigider.durează timp de 15-30 minute la foc domol. (coji). • Gargara. apoi peste plantele ca atare sau în amestec se mai aduce o cantitate de apă pentru a completă apa de evaporare. • Uleiurile medicinale. Este destinat uzului intern. • Inhalaţia. unele fructe seminţe. • Tinctura. iar la sfîrşit conţinutul se presează. Macerarea durează 7-8 zile după care se filtrează prin tifon. După aceea se filtrează şi se lasă să se sedimenteze la loc rece. Astfel se prepară uleiul de sunătoare. în arsuri sau în degerături. Timpul de macerare durează 7-10 zile şi se foloseşte alcool 40-70 grade în cazul în care nu se prescrie altă concentraţie. pentru a le mari eficienţa. Tinctura este o soluţie extractiva hidroalcoolica obţinută la temperatură camerei prin percolare (în industrie) sau prin macerare în farmacia casei. ciclamat de sodiu aspartam cazul diabeticilor. Oteturile aromatice se prepară prin macerarea plantelor în oţet de vin. Uleiuri medicinale se obţin prin macerarea plantelor în ulei comestibil. plante marunţite la 1 litru oţet. apoi se aduc la camerei. Se administrează sub formă de picături. Se utilizează sub formă de fricţiuni. copiilor. Se obţine din plante medicinale bogate în uleiuri volatile sau chiar din amestec de uleiuri volatile care se pun în vase smălţuite şi cantitatea de apă clocotită prevăzută. Siropul face parte din categoria soluţiilor extractive apoase şi se obţine din macerate. în special pentru stimularea apetitului. În sirop se pot adăuga tincturi sau alte substanţe medicamentoase. Vinul medicinal este o formă farmaceutică obţinută din materii prime vegetale fragmentate. în cazul în care nu se prescrie alt timp. Toate aceste de soluţii extractive se maximum pentru o zi. în cantitate de 50-100 g. timp de 4-6 săptămâni. museţel sau din alte plante. • Oteturi aromatice. se îndulcesc cu miere. Se prepară sub formă de infuzie sau decoct din plante şi se . Se folosesc pentru îngrijirea unor plăgi greu vindecabile. Vaporii de apă saturaţi în uleiurile volatile acţionează prin inhalare patrunzind în căile respiratorii. Soluţia extractivă apoasă astfel obţinută se filtrează fierbinte. • Siropul. iar pentru cele cu acţiune puternică 10%.

Se la fel băile de plante. amigdalite. plantele fragmentate se într-un săculeţ de tifon dublu. După umectare. plăgi purulente. Pentru a obţine un amestec de plante pentru (Ceaiuri balneologice). afte bucale. 3-5 litri . emolient sau antiinflamator. • Cataplasmele sau prisnitele sau compresele sunt destinate uzului extern şi se obţin din soluţii extractive apoase sau hidroalcoolice cu care se îmbibă o bucată de tifon sau pânză curată şi se aplică direct pe piele pentru a obţine un efect revulsiv.utilizează sub formă de gargară în stomatite. la foc domol. În acelaşi mod se aplică şi unele măşti cosmetice din plante. gingivite. . Totul se toarnă în cada de baie cu apă la o temperatură potrivită. dar care aparţin domeniului industriei farmaceutice. Articol preluat din revista Leacuri şi Terapii. hemoroizi etc. conform indicatiei 10-30 minute. Există numeroase alte forme de prelucrare administrare plantelor. abcese dentare etc. Sunt forme de utilizare a plantelor medicinale şi aromatice destinate uzului extern. • Băile fitoterapeutice. săculeţul cu plante se fierbe. dar cantităţi mici de lichid şi se recomandă în cazul unor traumatisme locale. • Băile locale.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful