............................................. 2.......... 4........ 9 Emol .............. 4 2....................4............................................................................................................... 8 D dur .............................. 1.....................................2................. 2.......................1........... 2.............. 7 2................. Vrste gitare .............................................................................................................................................. Vrste i dijelovi gitare .............................................. Osnovni akordi.................................................................................................................... 12 .................1................................................................... 11 Kontakti: .............................................................................................................................................................................................................................................................................. 1 Dijelovi gitare.......................... Završne misli prvog summaruma .....SADRŽAJ 1............................2............................................................ G dur ..... 10 3.............................. 7 C dur ................................................................ 1 1..................................3.........................

narodnu i rock glazbu. narodnu i flamenco glazbu. Popularna za blues. dok su tri zadnje od najlona omotanog tankom metalnom žicom (bronca. Prve su tri žice od najlona. Vrste gitare Klasična gitara (6 žica) . Popularna za klasičnu.1. Vrste i dijelovi gitare 1. ali s čeličnim žicama. 1 .slična klasičnoj. Vibriranje žica se pojačava u rezonantnom šupljem tijelu gitare. srebro). Akustična gitara (6 ili 12 žica) .poznata i kao španjolska gitara.1.

Poluakustična gitara (obično 6 žica) . Električna gitara (6. 2 . meki zvuk.hibrid izmedju akustične i električne gitare.Elektroakustična gitara . 7.zvuk se pojačava električnim putem pomoću elektromagneta (pickupa). Proizvodi karakterističan topli. tako da električna gitara za razliku od akustične ima tijelo načinjeno od punog drva. Razvila se u 20. Tijelo je šuplje i posjeduje elektromagnete. stoljeću i popularizirala kroz blues.akustična gitare sa šupljim tijelom i pridodanim piezoelektričnim elementom (češće) ili mikrofonom (rjeđe) koji služi za stvaranje elekričnog signala. Popularna za jazz i rock glazbu. 8 ili 12 žica) . rock i heavy metal glazbu.

6. 3 .Električna bas gitara (4.niži raspon frekvencija od električne gitare. 8 ili vise žica) . u bendu uz bubnjeve stvara ritamsku strukturu glazbe. iako se ponekad koristi kao i solo instrument. 5.

ako niste «profesionalac» kupite ove jeftinije jer vam oni skuplji stvarno nisu potrebni. ali uvijek nađete nekog ko vam to napravi za 10-tak eura. gotovo nemoguće.akusticne. ili «zahrđati».net/znanje/tehnika/dijelovi. Nakon nekog vremena (pogotovo na klasičnoj gitari) vijci znaju ili popustiti.klasicne. Glava Glava je dio koji nema neku funkciju osim one koja je jasno očita a to je držanje vijaka.gitare. No ako vam vijci nisu baš toliko «otišli». 1 Preuzeto u potpunosti s http://2akordi. Zatim slijedi odlazak do majstora koji vam to treba promijeniti. Vijci Vijci (mašinice) služe za zatezanje žica odnosno za naštimavanje gitare.1. Tada je jedino rješenje odlazak u najbližu prodavaonicu muzičke opreme i po mjeri kupiti vijke. S njom se ne može imati nekih velikih problema ni kvarova. Cijene se kreću od 10 pa sve do 40 eura.2. Dijelovi gitare1 1. 2. ne doslovno zahrđati nego ih postane teško vrtjeti. Moje osobno mišljenje je da.html#top 4 . cijene mogu biti ogromne. možete ih jednostavno podmazati s uljem WD-40.

Vrat Vrat je. One su zavezane ili zakačene za njega. 5. Unutar svakog polja nalazi se jedan ton. zvučna kutija može popucati. Tijelo gitare ili zvučna kutija Tijelo gitare ili zvučna kutija je ono bez čega nema zvuka. 6. U vratu klasične gitare nema te šipke jer plastične žice. Ni s ovim jako važnim djelom gitare ne može bit nekih velikih problema ali meni su na mojoj prvoj gitari prodali sedlo s previše plitkim udubinama tako da su mi žice stalno ispadale i šetale vamo-tamo. kakve idu na klasičnu gitaru. Najčešći problem s vratom je spuštanje. 5 . kao što vidite na slici. ne vrše takav pritisak na vrat pa se vrat skoro pa ni ne može iskriviti.3. (sedlo se još naziva i kobila ili kobilica). odnosno usporavanje savijanja (spuštanja) vrata. preporučujem da odete do majstora. možemo reći. 7. 4. To možete i sami napraviti ali ako niste jako vješti i iskusni s time. kroz taj otvor unutar zvučne kutije. jedina nevolja koja vam se može s njima dogoditi je da vam se izližu. 8. nalaze polja i pragovi. E. Ako držite gitaru na toplom mjestu. najvažniji dio gitare. Sedlo Sedlo je dio preko kojeg prelaze žice. neću govoriti čemu služi jer je to samo fizika. Ta šipka služi za sprječavanje. ono ih zapravo drži da se ne bi micale lijevo-desno. Jako je akustična i služi kao «pojačalo» i daje akustiku te uljepšava ton koji žice proizvedu. onda je jedini lijek odlazak kod majstora na promjenu izlizanih pragova. Na njoj se još nalaze: konjić i zvučni otvor. A kad se vrat savije (spusti) onda se to popravi tako da se skinu žice i zategne se ta šipka. To je jako rijedak problem ali valja pripazit. Konjić Konjić je mjesto gdje žice počinju. Pragovi PRAGOVI odjeljuju jedan ton od drugoga. Polja Polja se nalaze na vratu i obilježavaju neki ton. Zvučni otvor Zvučni otvor. 9. Tada se vrat počinje polako spuštati prema dolje tako da se onda više ne mogu čisto odsvirat neki tonovi. zato u akustičnoj gitari postoji šipka koja se proteže duž cijelog vrata a ima i mali otvor na kraju vrata koji se može vidjeti kad se zaviri u zvučnu kutiju. Na njemu se.

6 . a na lijevo su najgornje. Žice Osnovni štim gitare je E štim. Desno su najtanje. odnosno najdonje na gitari.10. žice sviraju gornje tonove. odnosno najdeblje žice. a kad je takav štim.

Adur. G dur su skinuti s 7 .iplaymusic.2. c. d.com/beginner_guitar_chords. Ddur. amol itd. A.html 2. kad netko napiše akord velikim slovom (npr. to znači da je to Gdur. G.1. Osnovni akordi Napomena za ubuduće: ak hoćete gledati akorde po stranicama. F itd). f itd) to znači da je to gmol. Napomena 2: slike i opisi akorada http://www. g. D. Ak piše malim slovima (npr. a. C.

2. C dur 8 .2.

D dur 9 .3.2.

4. Emol To su akordi koje smo učili na prvoj radionici: Gdur.iplaymusic.2. 10 . Ddur i Emol. Za znatiželjne i napredne dobro je otići na http://www. Cdur.com/beginner_guitar_chords.html i s lijeve strane imate sve jednostavne i početničke lagane akorde.

ritam Ritam. Završne misli prvog summaruma Ritam. očito je da je ritam najbitniji za početnika. glazba bude sigurno došla sama po sebi To je to za prvi summarum… ROCK ON!!! 11 . ritam. ritam. lako možemo zapamtiti dijelove gitare. nemojte se bojati i sami istraživati. gledati na youtubeu (možete upisati basic guitar rythm for beginners) i samo vježbajte. Akorde lako možemo zapamtiti. Ako se ne sjećate. ritam. ritam ritam ritam ritam ritam ritam ritam ritam ritam ritam ritam ritam ritam ritam ritam ritam ritam ritam ritam ritam ritam ritam ritam ritam ritam ritam ritam ritam ritam ritam ritam ritam ritam ritam ritam ritam ritam ritam ritam ritam ritam ritam ritam ritam ritam ritam ritam ritam ritam ritam ritam ritam ritam ritam ritam ritam ritam ritam ritam ritam ritam ritam ritam ritam ritam ritam ritam ritam ritam ritam ritam ritam ritam ritam ritam ritam ritam ritam ritam ritam ritam ritam ritam ritam ritam ritam ritam.3. ali najbolje što možete napraviti je da vježbate osnovni ritam koji smo radili na prvoj radionici. ritam Ritam. Dakle.

K. Krapina 12 .facebook.com/groups/krapinskijm?ap=1 Udruga mladih S.A.4. Kontakti: Zoran Čavuzid – 091 737 1775 Luka Frljužec – 098 1975 985 Facebook Stranica Krapinskog Jam Sessiona: http://www.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful