Bahagian A 1.

Peranan abacus d dlm bd sempoa membantu murid untuk memahami gagasan menempatkan nilai, dan penambahan dan pengurangan algoritma. 2. Definisi bahagi (a) mengedar suatu kuantiti sama ke dalam sejumlah kelompok, dan (b) mengurangkan jumlah tertentu berulang-ulang. 3. Maksud ‘pecahan dr satu unit keseluruhan’. i. Saiz dan bentuk keseluruhan unit mungkin tidak sama. ii. Kandungan Unit dibahagikan menjadi bahagian-bahagian dengan saiz yang sama. iii. Bilangan daripada semua bahagian yang sama ialah keseluruhan unit. iv. Pecahan merujuk pada jumlah bahagian dalam pertimbangan. 4. Maksud wang. Wang sebenarnya adalah konsep abstrak. Wang kertas dan wang logam yang kita gunakan mempunyai nilai mereka berbanding dengan jumlah emas yang tertentu. Jadi, daripada membawa emas, orang hanya membawa wang, yang lebih selesa. Undian hal orang yang memiliki dan menggunakan diukur dalam jangka daripada nilai kewangan. Itu Kerajaan suatu negara mentakrifkan unit wang asas dan isu syiling dan mata wang yang sesuai. 5. 4 unit bukan piawai (non-standard) dlm mengukur interval masa. (a) Air titisan menetes dari keran; (b) irama tepukan tangan; (c) berirama ketukan kaki; dan (d) berirama menghitung. 6. 4 langkah dalam kaedah polya. a) Lihat Memahami masalah; (b) Rancangan Rencana rancangan untuk menyelesaikan itu; (c) Adakah Melaksanakan rencana anda, dan (d) Semak Lihat Kembali. 7. Definisi ‘mass’

Apakah unit bukan piawai (non-standard unit) utk mengukur cecair?beri contoh. 2.Massa adalah ukuran dari jumlah materi dalam suatu benda.ketika data ditafsirkan dalam rangka untuk membuat jangkakan kami menggunakan statistik inferensial. Statistik inferential . Statistic diskriptif dan statistic inferential (internal). Anda boleh mengajar lingkaran.a) jelaskan segitiga Rathmell b) I. puluhan dan ratusan. (ii) Mereka tahu bagaimana pusingan ke nilai anggaran yang didasarkan pada nilai tempat. Perbezaan ant. Kau bicara tentang persegi sebagai sebuah persegi panjang dengan sisi yang sama. jadual atau ukuran kuantitatif kita menggunakan statistik deskriptif. Inferensi statistik berkaitan dengan menarik kesimpulan dan membuat ramalan yang didasarkan pada kedua data dan prinsip kesempatan.Anggaran: (i) Perkiraan untuk membuat keputusan yang bijaksana dan (ii) Count mental. 8. 10. Salah satu masalah dengan bentuk pemahaman adalah bahasa yang digunakan. Bahagian B 1. persegi panjang dan segitiga kepada mereka mereka dapat memahami kata-kata dan mampu membayangkan bentuk. sebuah kerusi adalah kerusi mengapa bimbang tentang butiran kecil.Ketika data digambarkan dengan menggunakan graf.approximation: (i) Mereka memahami konsep nilai tempat orang. Anda pergi satu langkah lebih tinggi dan anda akan masuk kemasalah. tidak masuk akal. Bagaimana visualisasi ruang dpt m’bntu pljar mmahami dunia 3 dimensi. Bagi pelajar. Contoh: . C)terangkan odometer Odometer adalah nama yang diberikan dengan prinsip yang menjelaskan sifat dari semua tempat-nilai kedudukan untuk seperti yang mengira kedudukan. (i) Berbagai wadah kecil daripada pelbagai saiz (ii) Sebuah kendi air besar 9. Statistic deskriptif . manakala berat adalah gaya gravitasi yang bekerja pada massa. Baginya.

b) 1 akt. (iv) Pemain melakukan perhitungan di papan dan turun kelas ahli menyemak pengiraan. Pada titik ini mungkin akan dianjurkan untuk menggunakan wang mainan. Yg blh djlnkn d dlm klas d mna hsil pmbljrn ialah mnylsaikn mslh harian mgnakan wang. Ada pengilang yang menghasilkan wang mainan yang tidak sebenarnya sangat mirip dengan kepala dan ekor sebenarnya anda syiling. Namun sebelum mereka mula menggunakan ÂmoneyÊ. Namun.Anda telah belajar nombor baris di modul sebelumnya. . Bila anda melaksanakan kegiatan belajar. (a) Prosedur: (i) Bagilah kelas menjadi dua kumpulan untuk kompetisi. Katakan kepada mereka nombor sebelum dot ringgit dan selepas sen. (v) Jika jawapannya benar. hal ini mungkin tidak akan menjadi bijaksana amalan semua masa terutama ketika ia melibatkan wang dalam jumlah besar. anda perlu memilih bermain wang yang menyerupai wang logam anda yang sebenarnya dan nota. Ini boleh sangat membingungkan bagi murid-murid anda. Anda boleh membuat sendiri bermain wang dengan fotokopi syiling-syiling dan nota daripada workbook dan laminasi mereka untuk kelas anda. itu adalah amalan yang baik untuk membolehkan murid-murid anda untuk sebenarnya memanipulasikan syiling dan nota. Nombor lagi baris boleh digunakan untuk menunjukkan kedudukan empat digit nombor. pasukan kehilangan 1 mata. pasukan skor 3 mata. Ketika anda membeli bermain wang untuk murid-murid anda. Nota yang datang bersama dengan permainan Monopoli tidak menyerupai nota semasa kita. (iii) Seorang pemain daripada Pasukan A menarik soalan dari peti dan membaca Soalan keras. murid-murid harus mampu menulis dan mengucapkan kata-kata. 2. (ii) Guru menyediakan senarai soalan dan hentikan itu dan menempatkannya dalam sebuah peti. (vi) Jika jawapannya tidak benar. Ini adalah representasi lebih baik syiling aktual dan nota. a) apakah ‘play money’ Pengajaran wang jauh lebih berkesan jika syiling nyata dan nota yang digunakan. (vii) Play berputar sampai semua soalan dalam peti dijawab atau yang diberikan waktu telah berlalu.

00. lebih pendek. dl. Guru juga meminta murid untuk memutuskan tentang beberapa kombinasi item yang mereka boleh membeli dengan RM 100.(viii) Pemenangnya adalah pasukan yang mempunyai nilai tertinggi pada akhir kompetisi. Contoh Soalan (a) Ahmad membeli sebuah bola sepak dan sebuah Buggy. mendalam. panjang. ketinggian. 3. Berapa banyak yang dia belanjakan? (b) Devi telah RM80. Jika A lebih panjang dari B dan C . lebih tinggi. Bolehkah dia membeli Doll. lebar.00.00. Comparison principle Ini berurusan dengan membandingkan dan menempah benda oleh atribut tertentu. (d) Berapa banyak lagi wang yang akan dia perlu membeli semua 4 boneka? Aktiviti 2: Membuat Play Store Beberapa murid dapat menikmati bermain menubuhkan kedai. lebar. a. Guru boleh membantu murid-murid ditetapkan ke kedai di salah satu sudut kelas. Kegiatan 3: Working on Advertisement Dapatkan belanja iklan daripada sebuah akhbar tempatan. lebih dalam. Para pelajar boleh memuat giliran bermain peranan pemilik kedai dan pelanggan. terangkan setiap prinsip dan beri 1 contoh bagaimana mngajar prinsip tsebut. Ini melibatkan penggunaan kosa kata yang berpadanan untuk menggambarkan dan membandingkan panjang seperti pendek. Para pelanggan juga akan mendapatkan pengalaman dalam manipulasi koin dan nota. lebih luas.g. sebuah Buggy dan sebuah kubus Kartun? (c) Bu Lia telah RM 50. Dia ingin membeli 4 boneka untuk anak saudaranya. panjang. tinggi. kedalaman. lebih tinggi. Para pemilik kedai akan bisa berlatih dalam membuat perubahan dan menambah harga yang lebih daripada dua item. b. tinggi. Adakah murid-murid bekerja dalam kumpulan dengan iklan untuk menentukan harga total dua atau lebih item yang ditunjukkan pada iklan. Transitivity principle Ini melibatkan membandingkan dan menempah daripada tiga atau lebih objek dengan menggunakan bahasa yang sesuai e.

(v) Setiap kumpulan akan menghabiskan 10 minit di setiap stesen. 5.a) 6 turutan yg disarankan dlm pengajaran jisim (mass) kepada pelajar. (iv) guru menyuruh murid untuk menyelesaikan soalan-soalan di Lembar di setiap stesen. guru mengumpul lembar kerja. (vi) Pada akhir 10 minit. (iii) Mengkonsolidasi konsep unit pengukuran melalui penggunaan alat pengukur. (iv) Mengembangkan hubungan antara unit standard pengukuran. jumlah sentimeter yang boleh dipasang bersama itu akan dihitung.a) jelaskan ‘data handling cycle’ dan lakarkan gambarajah kitaran tersebut.math mengenai jisim kpd pelajar anda. (v) Melakukan operasi aritmatika yang melibatkan unit piawai untuk massa. menentukan masalah dan merancang . (vii) Pada akhir 40 minit. d. Measuring principle Hal ini merujuk pada fakta bahawa pengukuran melibatkan menyatakan berapa banyak unit yang diberikan sesuai dengan atribut (contohnya panjang) dari suatu objek. (ii) Membangun konsep pengukuran unit melalui penggunaan unit non-standard diikuti oleh unit standard secara langsung. (iii) Guru menubuhkan tiga stesen di dalam kelas. Conservation principle Ini menyatakan bahawa panjang sebuah objek tidak perubahan bahkan ketika kedudukan atau orientasi objek berubah. Prosedur: (i) Guru membagi kelas menjadi 4 kelompok dan memberikan Lembar Kerja untuk masing-masing murid. (ii) Setiap murid menulis namanya di Lembar Kerja yang disediakan. (i) Memahami dan mengenalpasti atribut massa melalui perbandingan langsung dan tidak langsung. ketika mengukur panjang batang. Sebagai contoh. maka C harus lebih panjang dari B. (viii) Murid dengan semua jawapan yang benar adalah dihargai. 4.adalah lebih lama daripada A. (vi) Memecahkan masalah sehari-hari yang melibatkan unit piawai untuk massa. (ix) Guru menyimpulkan pelajaran tentang bagaimana menulis massa benda ke kilogram berdekatan atau gram. b) jelaskan secara terperinci bagaimana anda mengajar 1 kem. kumpulan akan berpindah ke stesen berikutnya di kedudukan arah jam. dll c.

kumpulan harus pindah ke selepasnya stesen dalam kedudukan arah jam. Stesen B dengan 12 alat pengangkutan. (ii) Guru menubuhkan empat stesen di dalam kelas. guru mengumpulkan lembar jawaban. (iv) Setiap kumpulan akan menghabiskan 10 minit di setiap stesen. (vi) Pada akhir 40 minit. dan (iii) Classify data. a. mengumpul. (a) Kumpulkan data (i) Memahami data. menggambarkan dan mewakili data untuk kemudahan tafsiran dan komunikasi. . Stesen C dengan 12 jenis pekerjaan dan Station D dengan 12 jenis makanan. Setiap stesen ditempatkan dengan sebuah poster. (ii) Urutkan data. Kumpulkan data Prosedur: (i) Guru membahagikan kelas menjadi 4 kelompok. meringkaskan. dan (iii) Susun data dalam jadual. (v) Pada akhir 10 minit. empat aspek daripada kitaran pasti akan hadir. (ii) Penggunaan pengiraan dalam mengatur data.mentafsirkan dan membincangkan data mengumpul data daripada pelbagai sumber muat dan merepresentasikan data Pengendalian Data Kitar adalah ikhtisar dari apa yang boleh menjadi sederhana ataupun yang kompleks muat bergantung pada sifat daripada penyiasatan. mencatat. (ii) Mengumpulkan data daripada maklumat bercetak dan (iii) Pelaksanaan survei sederhana untuk mengumpul data. menyusun. Setiap kumpulan diberikan yang berbeza pensil warna. b) jelaskan 2 asas kemahiran menggunakan data. namun dalam setiap kes. (iii) Guru mengarahkan murid untuk mengkelaskan data yang diberikan dalam poster ke dua kumpulan. (vii) kumpulan dengan skor tertinggi adalah pemenangnya. Stesen A dengan 12 nama. c) terangkan bagaimana anda mengajar kemahiran2 yg di nyatakan d atas. (b) Susun dan mengkelaskan data (i) Menganalisis data. Pengendalian data berkaitan dengan terlibat dalam proses seleksi. (c) Susun data dalam jadual (i) Memahami fungsi jadual.

com (Irnanis@mama) HBMT 2203. (ii) ada set daripada lima kad gambar rawak dan meletakkan wajah di sebuah tumpukan pada pusat. Gunakan 3x8 utk menunjukkan penerangan anda. 12 February.SEPT 09 BAHAGIAN A 1. (iv) Guru menyimpulkan pelajaran tentang cara untuk menetapkan data menggunakan perhitungan.(viii) Guru menyimpulkan pelajaran tentang bagaimana mengumpul dan mengkelaskan data yang diberikan dalam kumpulan-kumpulan. HBMT2203 (Sept 09) Saturday. Setiap kumpulan diberi pensil warna yang berbeza dan kertas tulis yang bersih. (iii) Kelompok yang selesai awal dengan semua jawapan yang benar adalah pemenangnya. 21:02:51 | irnanis75@gmail. Satu Latihan Sheet adalah pada bentuk dan yang lain adalah pada buah-buahan. b. murid akan mula memecahkan soalan-soalan dalam kad gambar pertama dilakarkan. Susun dan mengkelaskan data Prosedur: (i) Bagilah kelas menjadi empat kumpulan murid. (iii) Apabila isyarat guru. (vii) Guru menyimpulkan pelajaran tentang bagaimana menyusun dan mengatur data yang diberikan. . Setiap kumpulan diberikan pensil warna yang berbeza. mereka boleh meneruskan dengan klik berikutnya kad gambar diambil. (v) Pada akhir 20 minit. Terangkan perbezaan antara model garisan nombor untuk operasi pendaraban dan model susunan teratur. 2011. Prosedur: (i) Guru membahagikan kelas menjadi kumpulan-kumpulan daripada empat murid. (ii) Setiap kumpulan juga diberikan dua Lembar Latihan. kumpulan akan berhenti dan tangan mereka Jawapan Lembar ke guru. (iv) Setelah mereka dilakukan dengan kad pertama. c) susun data dalam jadual. (vi) kumpulan dengan skor tertinggi adalah pemenangnya.

BAHAGIAN B. 3. massa benda mungkin tidak setanding dengan ukurannya. Statistik inferensi berkaitan dengan menarik kesimpulan dan membuat ramalan berdasarkan data dan prinsip kebetulan. Statistic deskriptif. mana p dan q adalah seluruh nombor. Sepotong besar kapas mungkin lebih ringan dari sepotong kecil dari logam. ÂLengthÊ adalah jarak antara dua titik (atau lokasi) diukur sepanjang garis lurus. Dengan kata lain. Statistic inferential. Selain itu. Bahkan. mengukur panjang adalah panjang yang sebenarnya membandingkan dengan alat-alat ukur seperti pembaris atau skala. Panjang juga boleh berbanding secara tidak langsung dengan membandingkan panjang masing-masing dengan panjang ketiga. dan sebaliknya.2. 4/ 5=4-5 Dan 7/ 8=7-8. 1. adalah penting bagi kita untuk membina dalam fikiran murid muda kita bahawa "benda berukuran lebih kecil mungkin tidak lebih ringan daripada ‰ objek bersaiz lebih besar. Perbezaan antara statistic deskriptif dan statistic inferens. Terangkan beserta dgn cth kenyataan ‘jisim sesuatu objek mungkin tidak berkadaran dgn saiznya’ Telah dijumpai bahawa konsep massa cukup sukar bagi anak-anak untuk memahami untuk massa tidak dapat dilihat tetapi harus diadakan dan dirasakan.ketika data ditafsirkan agar ramalan kita menggunakan statistik inferensial. massa dari dua objek tidak dapat dibandingkan dengan hanya melihat mereka bersama-sama. .Ketika data digambarkan menggunakan grafik. Cadang bagaimana membantu pelajar anda mengukur panjang dengan betul dalam unit piawai menggunakan pembaris. Anda harus mengajari murid anda untuk mengukur dan membandingkan panjang benda menggunakan unit standard sebagai berikut: 4. Dengan kata lain. dengan salah satu ujung masing-masing panjang selaras. jadual atau ukuran kuantitatif kita gunakan statistik deskriptif. 5. Nombor p disebut pembilang dan q disebut penyebut. Sebagai contoh. Dua panjang boleh dibandingkan secara terus dengan meletakkan mereka berdampingan. Bincangkan beserta contoh nombor pecahan sebagai pembahagian nombor bulat raksi A boleh dinyatakan sebagai pembahagian bilangan bulat dalam bentuk q/p. Oleh kerana itu.a) bincangkan kemahiran utama yg perlu dikuasai dalam p&p konsep nombor 4 digit utk pelajar thn 3.

(A) menyebut dan menggunakan nama-nama nombor tersebut dalam familiar konteks. bawah ke atas atau di setiap sudut. Soalan: Tambah dua nombor empat digit. Jawapan: 4215 . Bagi cth2 yg sesuai.652 = 3560 (Vi) Siswa didorong untuk menggunakan sempoa. Round off anda nombor ke ratusan yang terdekat. Prosedur: (I) Bagilah kelas menjadi empat kumpulan. (D) Memahami dan menggunakan kosa kata membandingkan dan mengatur nombor-nombor atau kuantiti untuk 10 000. (Ii) Berikan masing-masing kumpulan 16 buah dadu. 4253 pusingan ke 4300. Setiap langkah hendaklah diterangkan secara terperinci. . Jawapan: 4626 pusingan ke 4600. (V) Setiap murid menulis beberapa kalimat penambahan atau pengurangan. b) sbgai guru math thn 3. Soalan: Identifikasi nombor empat digit dengan nombor (6) sebagai nombor nilai tempat puluh. anda perlu menerangkan ttg konsep tambah dan tolak bagi nombor dlm lingkungan 10000. (E) Memahami dan menggunakan kosa kata estimation dan aproximation. Angka-angka dapat dibentuk dengan membaca nombor pada dadu dari kiri ke kanan. (B) Membaca dan menulis nombor ke 10 000 (C) Tahu apa yang masing-masing digit di nomor mewakili. (Iv) Setiap murid mengenalpasti nombor empat digit dan membulatkan ke beratus-ratus yang terdekat. 5612 pusingan ke 5600. kanan ke kiri. pusingan ke 4200. Jawapan: 5612 + 2624 = 8240 Soalan: Kurangkan nombor tiga-nombor dari empat digit nombor. (Iii) Setiap ahli kumpulan memuat empat kubus dan dimasukkan ke dalam lubang 16 dulang. Round off jawapan anda ke puluhan terdekat. dan beberapa lembar kerja. Round off jawapan anda ke puluhan terdekat. atas ke bawah. Bincangkan langkah2 bagaimana utk menerangkan konsep tersebut di dalam kelas.

a) terangkan kepada pelajar bagaimana mengenali pecahan setara. (Iii) Guru memerintahkan pelajar untuk menyelesaikan soalan-soalan di Lembar Tugas di setiap stesen. (B) Untuk membandingkan pelbagai pengukuran panjang langsung. (V) Berikut ini adalah contoh dari Lembar Latihan: b) rancangkan akt. (Viii) Guru meringkaskan pelajaran tentang bagaimana menulis satu kesatuan. (Viii) Ulangi langkah (3) hingga (7). guru mengumpul kertas jawapan. (E) Untuk melakukan operasi aritmetik (penambahan. perkalian dan divisi) melibatkan unit panjang. (Vii) Kumpulan dengan nilai tertinggi adalah pemenangnya. satu seperempat dan tiga suku. Senaraikan langkah2 secara terperinci. (D) Untuk menukar antara unit standard pengukuran. kumpulan akan harus pindah ke seterusnya stesen dalam arah mengikut arah jam. (Iv) Setiap kumpulan akan menghabiskan 10 minit di setiap stesen. (A) Untuk mengukur dan pengukuran nota panjang dalam unit standard. dan (F) Untuk mengatasi masalah melibatkan panjang dalam situasi kehidupan nyata. Sebuah Lembar Tugas ditempatkan dalam setiap stesen.p&p yg membolehkan pelajar2 menulis ¼. (Ii) Guru mendirikan lima stesen di dalam kelas. Terang dgn terperinci beserta cth yg sesuai. satu setengah. (I) Bagilah kelas menjadi kelompok empat hingga enam pelajar. (Ii) Setiap kumpulan diberi Lembar Latihan dengan lima soalan. Setiap kumpulan diberi warna yang berbeza pensil dan kertas menulis bersih. (Iii) kumpulan yang berakhir awal dengan semua jawapan yang benar adalah pemenangnya. pengurangan. (Iv) Guru meringkaskan pelajaran tentang bagaimana mengenali fraksi setara. (C) Untuk memahami dan menggunakan hubungan antara unit panjang.a) terangkan kemahiran math utama yg diperlukan oleh pelajar2 thn 3 utk mmpelajari topic panjang.dan ¾ terangkan dgn terperinci besert cth yg sesuai. Prosedur: (I) Bagilah kelas menjadi dua kumpulan pelajar. Sertakan contoh2 yg sesuai. .3. (V) Pada akhir 10 minit. 2. Contoh. ½. Setiap kumpulan diberi pensil warna yang berbeza. (Vi) Pada akhir 50 minit.(Vii) cek murid A perhitungan peer-nya.

Mintalah murid untuk merakam mereka jawapan menggunakan format di bawah ini. papan tulis. panjang dan lebar lantai. b) jelaskan 1 akt utk pelajar mmbnding n mngukur pnjg objek yg konkrit. Membimbing soalan meliputi: Yang lebih panjang? Mana yang terpanjang? Mana yang lebih pendek? Mana yang terpendek? Yang lebih tinggi? Mana yang tertinggi? Mana yang lebih luas? Mana yang luas? Mencari dua benda yang hampir sama panjangnya.Anda mesti memilih masalah sesuai dengan kemampuan pupilsÊ dan kemampuan dalam bahasa. Pnjelasan anda hndaklah mengandungi topic. lantai. memberikan kesempatan bagi mereka untuk menimbulkan permasalahan yang berkaitan dengan empat operasi melibatkan panjang. Objek Anggaran Realisasi Perbezaan Quality pintu Lebar jadual Panjang tingkat Kedudukan peti Quality murid (Iii) Panduan pelajar untuk menganalisis estimasi seberapa dekat mereka dan menekankan tentang pentingnya menggunakan unit berpadanan untuk menganggarkan. . meja teacherÊs. bhn bntu mengajar dan prosedur. (Ii) Panduan pelajar untuk menganggarkan panjang objek dalam meter sebelum pemeriksaan dengan ukuran yang sebenarnya. gambar dan aktiviti pada pelajaran anda. peti. papan tulis. dll (Ii) Peraturan Meter (C) Prosedur: (I) Panduan pelajar untuk membandingkan panjang linier dari objek di dalam kelas tersebut sebagai pintu. hasil pengajaran. Gunakan berpadanan manipulatif. teacherÊs meja. Di atas segalanya. Kegiatan 1: Membandingkan dan Mengukur Panjang Objek konkrit (A) PupilÊs learning outcomes: (I) Untuk membandingkan panjang linier benda konkrit visual (Ii) Untuk mengestimasi dan mengukur panjang benda dalam meter (B) Bahan bantu mengajar: (I) Objek di dalam kelas seperti pintu. dll visual.

(Iii) Ketika isyarat guru. . (Iv) Setelah mereka dilakukan dengan Kad pertama. mililiter (m ℓ) dan liter (ℓ) dalam sistem metrik (C) Mengukur dan merekodkan kelantangan cecair menggunakan unit standard. pelajar akan mula memecahkan pertanyaan dalam Kad perbandingan pertama ditarik. Kegiatan 2: Bandingkan Dua Objek Mass (A)learning outcomes: Untuk membandingkan massa dari dua objek yang diberikan (B)Bahan bantu mengajar: (I)Perbandingan kad (Ii)Lembar Jawapan (C)Prosedur: (I) Bagilah kelas menjadi empat kumpulan murid. (Ii) Satu set dari 12 Perbandingan Kad dikacau dan menutup wajah di sebuah tumpukan di pusat. (V) Pada akhir 30 minit. Penerangan anda hndklah mengandungi topic . mereka dapat meneruskan dengan Kad perbandingan seterusnya ditarik. Massa dari pakej gula _____________ Massa dari pakej garam adalah _____________ Paket gula ____________ daripada sebungkus garam. hasil pemb. kumpulan stopand akan menyerahkan mereka Lembar Jawapan untuk guru. Setiap kumpulan diberi pensil warna yang berbeza dan kertas menulis bersih. 2. Contoh worksheets. Bbm dan prosedur.4.a) bincangkan langkah2 pembangunan konsep yg sistematik bg mngajar tjuk isipadu cecair kpd pljr thn 3. Nama Kumpulan :_____________ Jawapan: 1. Massa dari karung tepung ___________ Massa dari pakej beras ___________ Karung tepung adalah ______________ daripada pakej beras. (Vii) Guru meringkaskan pelajaran tentang cara untuk membandingkan massa dua benda. (A) Membaca skala ke bahagian yang terdekat (B) Memperkenalkan unit kelantangan cecair.b) rancang bagaimana anda mengendalikan aktiviti utk pelajar anda dlm mmbuat prbandingan jisim 2 objek. 5. (Vi) Kumpulan dengan nilai tertinggi adalah pemenangnya.

mililiter (m ℓ) dan liter(ℓ) (D) Membandingkan dua kelantangan cecair menggunakan unit standard (E) Anggaran kelantangan cecair dalam mililiter (m ℓ) dan liter (ℓ) (F) Gunakan hubungan antara liter dan mililiter (G) Menambah dan mengurangkan unit kelantangan cecair (H) Mendarab dan membahagikan unit kelantangan cecair (I) Menyelesaikan masalah yang melibatkan kelantangan cecair dalam situasi kehidupan nyata. Bagaimana air lebih banyak yang boleh bekas terus B dari kontena A? 3 ℓ ℓ 125 juta x 6 = Kapasiti kontena adalah 9 ℓ ℓ 850M. mahasiswa terus kad kedua. (Vi) Jika kad menunjukkan masalah pencocokan kata dan perhitungan.6). Pemenangnya adalah anak dengan kad lagi (lihat Jadual 8. (Iv) Menggaul kad dan menyebar mereka melihat wajah di atas meja. dan pelajar boleh memberikan jawapan yang benar. 5. kad diganti dalam kedudukan awal mereka di atas meja. air.6: Keterangan Board Game Kapasiti bekas A ℓ ℓ 350 m 2 dan kapasiti kontena B adalah 5 m ℓ ℓ 550. (Iii) Berikan setiap kumpulan satu set kad. (B) Bahan bantu mengajar: Set kad (C) Prosedur: (I) Pelajar membentuk kumpulan dari tiga.b) tunjukkan akt p&p utk menyelesaikan mslh harian utk topic isipadu cecair. (Ii) Membuat salinan dari Kad Game dan memotong kad. Ini mengandungi 6 ℓ ℓ 25m. (Vii) Ketika semua kad telah terpilih. Bagaimana air lebih banyak yang diperlukan untuk mengisi bekas? . para pelajar menghitung berapa banyak kad yang mereka miliki. Jadual 8. (A) Learning outcomes: Untuk mengatasi masalah sehari-hari yang melibatkan kelantangan cair. Jelaskan dgn cth2 yg bersesuaian. Jika kad tidak menunjukkan masalah pencocokan kata dan perhitungan atau pelajar menawarkan jawapan yang salah. (V) Mahasiswa memuat gilirannya untuk memilih dua kad dan membukanya di atas meja.

Stesen A dengan 12 nama. (Iii) Guru memerintahkan pelajar untuk mengklasifikasikan data yang diberikan dalam poster ke dua kumpulan. (Ii) Guru mendirikan empat stesen di dalam kelas. (C) Prosedur: (I) Guru membahagikan kelas menjadi 4 kelompok. Setiap stesen ditempatkan dengan poster. Stesen C dengan 12 jenis pekerjaan dan Station D dengan 12 jenis makanan. Rancang 2 akt p&p pengurusan data dr memungut data hingga mentafsir data. (Iii) Sebuah poster dengan 12 jenis pekerjaan. Stesen B dengan 12 perkakas pengangkutan. Setiap kumpulan diberikan berbeza pensil warna. (Viii) Guru meringkaskan pelajaran tentang cara untuk mengumpul dan mengklasifikasikan data yang diberikan dalam kumpulan-kumpulan. (Vi) Pada akhir 40 minit.1 ℓ ℓ 75M x 6 = BAHAGIAN C 1. . kumpulan akan harus pindah ke seterusnya stesen dalam arah mengikut arah jam. (B) Bahan bantu mengajar: (I) Poster dengan 12 nama. -memungut data(A)learning outcomes: Untuk mengumpul dan mengelompokkan data ke dalam kumpulan. (Iv) Setiap kumpulan akan menghabiskan 10 minit di setiap stesen. (V) Pada akhir 10 minit. Penerangan anda hendaklah mengandungi topic. (Ii) Sebuah poster dengan 12 sarana pengangkutan. (V) 4 set Lembar Jawapan.Interpreting data(A)learning outcomes: Untuk mentafsirkankan data dari jadual (B) Bahan bantu mengajar: . (Vii) Kumpulan dengan nilai tertinggi adalah pemenangnya. bbm dan prosedur. guru mengumpul lembar jawaban. (Iv) Sebuah poster dengan 12 jenis makanan. Dlm perancangan anda cadangkan bagaimana anda membezakan akt utk pelajar pandai dan lemah.

Huraikan dgn terperinci akt yg dirancang. Perancangan anda mesti mengandungi akt kump dgn mngambil kira kebolehan murid yg brbeza. (C)Prosedur: (I)Bagilah kelas menjadi kelompok empat pelajar dan meminta mereka bekerja dalam kumpulan koperasi mereka. Satu kumpulan sekarang mendapat Lembar Kerja B dan kumpulan dua mendapat A. (B)Bahan bantu mengajar: (I)Square prisma. (Iii)Menunjuk salah satu murid dalam kumpulan yang akan perakam. Kegiatan 1 (A)learning outcomes: Untuk mengenalpasti dan nama prisma kecil oleh sentuhan. Ada dua bentuk asas yang sama. (Ii)Berikan setiap kumpulan poket Opak dengan tiga prisma yang berbeza di dalamnya. Example worksheets. 2. (Vi)Saya mempunyai enam bentuk wajah.(I) Lembar Kerja Lembar Kerja A dan B (Ii) pensil warna (Iii) kertas putih (C) Prosedur: (I) Guru membahagikan kelas menjadi 2 kumpulan. (Vii)Dia meneruskan dengan keterangan sehingga semua kekaburan tentang bentuk telah dihapuskan. (Iv) Setiap pasangan dikehendaki untuk menghabiskan 10 minit di worksheet. Semua wajah lain persegi. (Iii) Guru memerintahkan pelajar untuk menyelesaikan semua pertanyaan dalam lembar kerja diberikan. (Iv)Seorang anggota kumpulan meletakkan tangannya ke dalam beg dan merasa bentuk prisma salah satu misteri. Ia mempunyai lapan Vertex dan dua belas tepi. lembar kerja kumpulan pertukaran. prisma persegi panjang dan prisma segitiga. Satu kumpulan mendapat Lembar A dan kumpulan dua mendapat B. (V) Pada akhir 10 minit. guru mengumpul pekerjaan mereka. Lembar Kerja (Vi) Pasangan sekarang menghabiskan 10 minit pada worksheet. (Ii)Poket buram. (Vii) Pada akhir 20 minit. Lembar Kerja (Ii) Pelajar diminta untuk bekerja di pasang. (Ix) Guru meringkaskan pelajaran tentang cara menafsirkan data dari jadual. (Viii) Dua pasang dipilih untuk mempresentasikan jawaban mereka di depan kelas. Cadangkan 1 akt utk mmbantu pelajar thn 3 mmahami konsep bntk dan ruang. Perakam akan menuliskan nota descriptiontake tentang deskripsinya. (V)Dia akan menjelaskan kepada kumpulan bentuk prisma. .

(Viii)Sisa dari anggota kumpulan harus mengenalpasti prisma dari keterangan nya. (Xi)Ulangi langkah (iv) melalui (ix). Akt. Pengayaan. pemulihan . Akt. (X)Biarkan ahli kumpulan untuk membincangkan ketepatan keterangan dan bicara tentang alternatif lain. (Ix)Dia mengangkat prisma dan menunjukkan kepada semua ahli kumpulan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful