Bahagian A 1.

Peranan abacus d dlm bd sempoa membantu murid untuk memahami gagasan menempatkan nilai, dan penambahan dan pengurangan algoritma. 2. Definisi bahagi (a) mengedar suatu kuantiti sama ke dalam sejumlah kelompok, dan (b) mengurangkan jumlah tertentu berulang-ulang. 3. Maksud ‘pecahan dr satu unit keseluruhan’. i. Saiz dan bentuk keseluruhan unit mungkin tidak sama. ii. Kandungan Unit dibahagikan menjadi bahagian-bahagian dengan saiz yang sama. iii. Bilangan daripada semua bahagian yang sama ialah keseluruhan unit. iv. Pecahan merujuk pada jumlah bahagian dalam pertimbangan. 4. Maksud wang. Wang sebenarnya adalah konsep abstrak. Wang kertas dan wang logam yang kita gunakan mempunyai nilai mereka berbanding dengan jumlah emas yang tertentu. Jadi, daripada membawa emas, orang hanya membawa wang, yang lebih selesa. Undian hal orang yang memiliki dan menggunakan diukur dalam jangka daripada nilai kewangan. Itu Kerajaan suatu negara mentakrifkan unit wang asas dan isu syiling dan mata wang yang sesuai. 5. 4 unit bukan piawai (non-standard) dlm mengukur interval masa. (a) Air titisan menetes dari keran; (b) irama tepukan tangan; (c) berirama ketukan kaki; dan (d) berirama menghitung. 6. 4 langkah dalam kaedah polya. a) Lihat Memahami masalah; (b) Rancangan Rencana rancangan untuk menyelesaikan itu; (c) Adakah Melaksanakan rencana anda, dan (d) Semak Lihat Kembali. 7. Definisi ‘mass’

Contoh: . persegi panjang dan segitiga kepada mereka mereka dapat memahami kata-kata dan mampu membayangkan bentuk. Bagaimana visualisasi ruang dpt m’bntu pljar mmahami dunia 3 dimensi. 2.approximation: (i) Mereka memahami konsep nilai tempat orang. sebuah kerusi adalah kerusi mengapa bimbang tentang butiran kecil.Anggaran: (i) Perkiraan untuk membuat keputusan yang bijaksana dan (ii) Count mental. Anda pergi satu langkah lebih tinggi dan anda akan masuk kemasalah. Apakah unit bukan piawai (non-standard unit) utk mengukur cecair?beri contoh. (i) Berbagai wadah kecil daripada pelbagai saiz (ii) Sebuah kendi air besar 9. Bagi pelajar. C)terangkan odometer Odometer adalah nama yang diberikan dengan prinsip yang menjelaskan sifat dari semua tempat-nilai kedudukan untuk seperti yang mengira kedudukan. Baginya. (ii) Mereka tahu bagaimana pusingan ke nilai anggaran yang didasarkan pada nilai tempat.a) jelaskan segitiga Rathmell b) I.ketika data ditafsirkan dalam rangka untuk membuat jangkakan kami menggunakan statistik inferensial. tidak masuk akal. Salah satu masalah dengan bentuk pemahaman adalah bahasa yang digunakan. 8. puluhan dan ratusan. Perbezaan ant. 10. Anda boleh mengajar lingkaran.Ketika data digambarkan dengan menggunakan graf. Statistic deskriptif . Kau bicara tentang persegi sebagai sebuah persegi panjang dengan sisi yang sama. Inferensi statistik berkaitan dengan menarik kesimpulan dan membuat ramalan yang didasarkan pada kedua data dan prinsip kesempatan.Massa adalah ukuran dari jumlah materi dalam suatu benda. Statistik inferential . manakala berat adalah gaya gravitasi yang bekerja pada massa. Statistic diskriptif dan statistic inferential (internal). Bahagian B 1. jadual atau ukuran kuantitatif kita menggunakan statistik deskriptif.

(iii) Seorang pemain daripada Pasukan A menarik soalan dari peti dan membaca Soalan keras. Anda boleh membuat sendiri bermain wang dengan fotokopi syiling-syiling dan nota daripada workbook dan laminasi mereka untuk kelas anda. Pada titik ini mungkin akan dianjurkan untuk menggunakan wang mainan. anda perlu memilih bermain wang yang menyerupai wang logam anda yang sebenarnya dan nota. (a) Prosedur: (i) Bagilah kelas menjadi dua kumpulan untuk kompetisi. b) 1 akt. Ketika anda membeli bermain wang untuk murid-murid anda. Katakan kepada mereka nombor sebelum dot ringgit dan selepas sen. pasukan skor 3 mata. itu adalah amalan yang baik untuk membolehkan murid-murid anda untuk sebenarnya memanipulasikan syiling dan nota. Namun. Namun sebelum mereka mula menggunakan ÂmoneyÊ.Anda telah belajar nombor baris di modul sebelumnya. hal ini mungkin tidak akan menjadi bijaksana amalan semua masa terutama ketika ia melibatkan wang dalam jumlah besar. Nombor lagi baris boleh digunakan untuk menunjukkan kedudukan empat digit nombor. a) apakah ‘play money’ Pengajaran wang jauh lebih berkesan jika syiling nyata dan nota yang digunakan. Bila anda melaksanakan kegiatan belajar. Yg blh djlnkn d dlm klas d mna hsil pmbljrn ialah mnylsaikn mslh harian mgnakan wang. (vi) Jika jawapannya tidak benar. (v) Jika jawapannya benar. (ii) Guru menyediakan senarai soalan dan hentikan itu dan menempatkannya dalam sebuah peti. Ada pengilang yang menghasilkan wang mainan yang tidak sebenarnya sangat mirip dengan kepala dan ekor sebenarnya anda syiling. 2. murid-murid harus mampu menulis dan mengucapkan kata-kata. (iv) Pemain melakukan perhitungan di papan dan turun kelas ahli menyemak pengiraan. Nota yang datang bersama dengan permainan Monopoli tidak menyerupai nota semasa kita. (vii) Play berputar sampai semua soalan dalam peti dijawab atau yang diberikan waktu telah berlalu. . pasukan kehilangan 1 mata. Ini boleh sangat membingungkan bagi murid-murid anda. Ini adalah representasi lebih baik syiling aktual dan nota.

Guru juga meminta murid untuk memutuskan tentang beberapa kombinasi item yang mereka boleh membeli dengan RM 100.g.00. Contoh Soalan (a) Ahmad membeli sebuah bola sepak dan sebuah Buggy. lebih tinggi. Ini melibatkan penggunaan kosa kata yang berpadanan untuk menggambarkan dan membandingkan panjang seperti pendek. dl. mendalam.00. (d) Berapa banyak lagi wang yang akan dia perlu membeli semua 4 boneka? Aktiviti 2: Membuat Play Store Beberapa murid dapat menikmati bermain menubuhkan kedai.00. Berapa banyak yang dia belanjakan? (b) Devi telah RM80. Para pelanggan juga akan mendapatkan pengalaman dalam manipulasi koin dan nota. Bolehkah dia membeli Doll. lebih tinggi. lebar. tinggi. tinggi. Dia ingin membeli 4 boneka untuk anak saudaranya. 3. b. sebuah Buggy dan sebuah kubus Kartun? (c) Bu Lia telah RM 50. Para pelajar boleh memuat giliran bermain peranan pemilik kedai dan pelanggan. kedalaman. panjang. Transitivity principle Ini melibatkan membandingkan dan menempah daripada tiga atau lebih objek dengan menggunakan bahasa yang sesuai e. Comparison principle Ini berurusan dengan membandingkan dan menempah benda oleh atribut tertentu. Jika A lebih panjang dari B dan C . Guru boleh membantu murid-murid ditetapkan ke kedai di salah satu sudut kelas. Para pemilik kedai akan bisa berlatih dalam membuat perubahan dan menambah harga yang lebih daripada dua item. lebar. panjang. lebih dalam. lebih luas. ketinggian.(viii) Pemenangnya adalah pasukan yang mempunyai nilai tertinggi pada akhir kompetisi. lebih pendek. a. terangkan setiap prinsip dan beri 1 contoh bagaimana mngajar prinsip tsebut. Kegiatan 3: Working on Advertisement Dapatkan belanja iklan daripada sebuah akhbar tempatan. Adakah murid-murid bekerja dalam kumpulan dengan iklan untuk menentukan harga total dua atau lebih item yang ditunjukkan pada iklan.

a) 6 turutan yg disarankan dlm pengajaran jisim (mass) kepada pelajar. 5. (ii) Membangun konsep pengukuran unit melalui penggunaan unit non-standard diikuti oleh unit standard secara langsung. (i) Memahami dan mengenalpasti atribut massa melalui perbandingan langsung dan tidak langsung. (vii) Pada akhir 40 minit. guru mengumpul lembar kerja. (iv) guru menyuruh murid untuk menyelesaikan soalan-soalan di Lembar di setiap stesen. b) jelaskan secara terperinci bagaimana anda mengajar 1 kem. Conservation principle Ini menyatakan bahawa panjang sebuah objek tidak perubahan bahkan ketika kedudukan atau orientasi objek berubah. (vi) Memecahkan masalah sehari-hari yang melibatkan unit piawai untuk massa. menentukan masalah dan merancang . (ix) Guru menyimpulkan pelajaran tentang bagaimana menulis massa benda ke kilogram berdekatan atau gram. (v) Melakukan operasi aritmatika yang melibatkan unit piawai untuk massa. (vi) Pada akhir 10 minit. jumlah sentimeter yang boleh dipasang bersama itu akan dihitung. 4.a) jelaskan ‘data handling cycle’ dan lakarkan gambarajah kitaran tersebut. (iii) Mengkonsolidasi konsep unit pengukuran melalui penggunaan alat pengukur. (viii) Murid dengan semua jawapan yang benar adalah dihargai. (iv) Mengembangkan hubungan antara unit standard pengukuran. (v) Setiap kumpulan akan menghabiskan 10 minit di setiap stesen.adalah lebih lama daripada A. (ii) Setiap murid menulis namanya di Lembar Kerja yang disediakan. ketika mengukur panjang batang. Measuring principle Hal ini merujuk pada fakta bahawa pengukuran melibatkan menyatakan berapa banyak unit yang diberikan sesuai dengan atribut (contohnya panjang) dari suatu objek. maka C harus lebih panjang dari B. kumpulan akan berpindah ke stesen berikutnya di kedudukan arah jam.math mengenai jisim kpd pelajar anda. dll c. (iii) Guru menubuhkan tiga stesen di dalam kelas. d. Sebagai contoh. Prosedur: (i) Guru membagi kelas menjadi 4 kelompok dan memberikan Lembar Kerja untuk masing-masing murid.

kumpulan harus pindah ke selepasnya stesen dalam kedudukan arah jam. (v) Pada akhir 10 minit. (ii) Urutkan data. menyusun. guru mengumpulkan lembar jawaban. (iii) Guru mengarahkan murid untuk mengkelaskan data yang diberikan dalam poster ke dua kumpulan. dan (iii) Susun data dalam jadual. Pengendalian data berkaitan dengan terlibat dalam proses seleksi. (ii) Mengumpulkan data daripada maklumat bercetak dan (iii) Pelaksanaan survei sederhana untuk mengumpul data. c) terangkan bagaimana anda mengajar kemahiran2 yg di nyatakan d atas. (a) Kumpulkan data (i) Memahami data. a. mengumpul. Setiap stesen ditempatkan dengan sebuah poster. (ii) Penggunaan pengiraan dalam mengatur data. Stesen B dengan 12 alat pengangkutan. empat aspek daripada kitaran pasti akan hadir. . Kumpulkan data Prosedur: (i) Guru membahagikan kelas menjadi 4 kelompok. (ii) Guru menubuhkan empat stesen di dalam kelas. mencatat. Stesen C dengan 12 jenis pekerjaan dan Station D dengan 12 jenis makanan. dan (iii) Classify data. Setiap kumpulan diberikan yang berbeza pensil warna. (iv) Setiap kumpulan akan menghabiskan 10 minit di setiap stesen. (b) Susun dan mengkelaskan data (i) Menganalisis data. b) jelaskan 2 asas kemahiran menggunakan data. (vi) Pada akhir 40 minit.mentafsirkan dan membincangkan data mengumpul data daripada pelbagai sumber muat dan merepresentasikan data Pengendalian Data Kitar adalah ikhtisar dari apa yang boleh menjadi sederhana ataupun yang kompleks muat bergantung pada sifat daripada penyiasatan. Stesen A dengan 12 nama. menggambarkan dan mewakili data untuk kemudahan tafsiran dan komunikasi. namun dalam setiap kes. (c) Susun data dalam jadual (i) Memahami fungsi jadual. (vii) kumpulan dengan skor tertinggi adalah pemenangnya. meringkaskan.

com (Irnanis@mama) HBMT 2203. Terangkan perbezaan antara model garisan nombor untuk operasi pendaraban dan model susunan teratur. Satu Latihan Sheet adalah pada bentuk dan yang lain adalah pada buah-buahan.(viii) Guru menyimpulkan pelajaran tentang bagaimana mengumpul dan mengkelaskan data yang diberikan dalam kumpulan-kumpulan. 2011. (iv) Setelah mereka dilakukan dengan kad pertama. (vi) kumpulan dengan skor tertinggi adalah pemenangnya. mereka boleh meneruskan dengan klik berikutnya kad gambar diambil. . Susun dan mengkelaskan data Prosedur: (i) Bagilah kelas menjadi empat kumpulan murid. (ii) ada set daripada lima kad gambar rawak dan meletakkan wajah di sebuah tumpukan pada pusat. (iii) Apabila isyarat guru. 21:02:51 | irnanis75@gmail. kumpulan akan berhenti dan tangan mereka Jawapan Lembar ke guru. (iii) Kelompok yang selesai awal dengan semua jawapan yang benar adalah pemenangnya. (ii) Setiap kumpulan juga diberikan dua Lembar Latihan. Gunakan 3x8 utk menunjukkan penerangan anda. murid akan mula memecahkan soalan-soalan dalam kad gambar pertama dilakarkan. (iv) Guru menyimpulkan pelajaran tentang cara untuk menetapkan data menggunakan perhitungan. Setiap kumpulan diberikan pensil warna yang berbeza. Setiap kumpulan diberi pensil warna yang berbeza dan kertas tulis yang bersih. HBMT2203 (Sept 09) Saturday. 12 February. b. (vii) Guru menyimpulkan pelajaran tentang bagaimana menyusun dan mengatur data yang diberikan. Prosedur: (i) Guru membahagikan kelas menjadi kumpulan-kumpulan daripada empat murid. (v) Pada akhir 20 minit. c) susun data dalam jadual.SEPT 09 BAHAGIAN A 1.

Terangkan beserta dgn cth kenyataan ‘jisim sesuatu objek mungkin tidak berkadaran dgn saiznya’ Telah dijumpai bahawa konsep massa cukup sukar bagi anak-anak untuk memahami untuk massa tidak dapat dilihat tetapi harus diadakan dan dirasakan. Dengan kata lain. 5. massa dari dua objek tidak dapat dibandingkan dengan hanya melihat mereka bersama-sama. dan sebaliknya. 3. Anda harus mengajari murid anda untuk mengukur dan membandingkan panjang benda menggunakan unit standard sebagai berikut: 4. Nombor p disebut pembilang dan q disebut penyebut. 4/ 5=4-5 Dan 7/ 8=7-8. mana p dan q adalah seluruh nombor. ÂLengthÊ adalah jarak antara dua titik (atau lokasi) diukur sepanjang garis lurus. adalah penting bagi kita untuk membina dalam fikiran murid muda kita bahawa "benda berukuran lebih kecil mungkin tidak lebih ringan daripada ‰ objek bersaiz lebih besar. Sebagai contoh. Statistic deskriptif. Cadang bagaimana membantu pelajar anda mengukur panjang dengan betul dalam unit piawai menggunakan pembaris.a) bincangkan kemahiran utama yg perlu dikuasai dalam p&p konsep nombor 4 digit utk pelajar thn 3. Panjang juga boleh berbanding secara tidak langsung dengan membandingkan panjang masing-masing dengan panjang ketiga.2. Dua panjang boleh dibandingkan secara terus dengan meletakkan mereka berdampingan.Ketika data digambarkan menggunakan grafik. Selain itu. mengukur panjang adalah panjang yang sebenarnya membandingkan dengan alat-alat ukur seperti pembaris atau skala. Perbezaan antara statistic deskriptif dan statistic inferens.ketika data ditafsirkan agar ramalan kita menggunakan statistik inferensial. . massa benda mungkin tidak setanding dengan ukurannya. jadual atau ukuran kuantitatif kita gunakan statistik deskriptif. Statistik inferensi berkaitan dengan menarik kesimpulan dan membuat ramalan berdasarkan data dan prinsip kebetulan. Oleh kerana itu. dengan salah satu ujung masing-masing panjang selaras. Dengan kata lain. Sepotong besar kapas mungkin lebih ringan dari sepotong kecil dari logam. BAHAGIAN B. Bincangkan beserta contoh nombor pecahan sebagai pembahagian nombor bulat raksi A boleh dinyatakan sebagai pembahagian bilangan bulat dalam bentuk q/p. Bahkan. 1. Statistic inferential.

Round off jawapan anda ke puluhan terdekat. 4253 pusingan ke 4300. (E) Memahami dan menggunakan kosa kata estimation dan aproximation. (Iv) Setiap murid mengenalpasti nombor empat digit dan membulatkan ke beratus-ratus yang terdekat. (Iii) Setiap ahli kumpulan memuat empat kubus dan dimasukkan ke dalam lubang 16 dulang. Bagi cth2 yg sesuai. Jawapan: 4626 pusingan ke 4600. (V) Setiap murid menulis beberapa kalimat penambahan atau pengurangan. dan beberapa lembar kerja. (B) Membaca dan menulis nombor ke 10 000 (C) Tahu apa yang masing-masing digit di nomor mewakili. Jawapan: 4215 . Setiap langkah hendaklah diterangkan secara terperinci. bawah ke atas atau di setiap sudut. Bincangkan langkah2 bagaimana utk menerangkan konsep tersebut di dalam kelas. Soalan: Tambah dua nombor empat digit. Round off anda nombor ke ratusan yang terdekat. Soalan: Identifikasi nombor empat digit dengan nombor (6) sebagai nombor nilai tempat puluh. Round off jawapan anda ke puluhan terdekat. (D) Memahami dan menggunakan kosa kata membandingkan dan mengatur nombor-nombor atau kuantiti untuk 10 000. kanan ke kiri. . 5612 pusingan ke 5600. Prosedur: (I) Bagilah kelas menjadi empat kumpulan. atas ke bawah.652 = 3560 (Vi) Siswa didorong untuk menggunakan sempoa. b) sbgai guru math thn 3. anda perlu menerangkan ttg konsep tambah dan tolak bagi nombor dlm lingkungan 10000. Jawapan: 5612 + 2624 = 8240 Soalan: Kurangkan nombor tiga-nombor dari empat digit nombor.(A) menyebut dan menggunakan nama-nama nombor tersebut dalam familiar konteks. pusingan ke 4200. Angka-angka dapat dibentuk dengan membaca nombor pada dadu dari kiri ke kanan. (Ii) Berikan masing-masing kumpulan 16 buah dadu.

kumpulan akan harus pindah ke seterusnya stesen dalam arah mengikut arah jam.dan ¾ terangkan dgn terperinci besert cth yg sesuai. (Iv) Setiap kumpulan akan menghabiskan 10 minit di setiap stesen. (D) Untuk menukar antara unit standard pengukuran. (E) Untuk melakukan operasi aritmetik (penambahan. ½. satu seperempat dan tiga suku. (Vi) Pada akhir 50 minit. pengurangan. Sertakan contoh2 yg sesuai. Prosedur: (I) Bagilah kelas menjadi dua kumpulan pelajar. (Viii) Guru meringkaskan pelajaran tentang bagaimana menulis satu kesatuan. (Iv) Guru meringkaskan pelajaran tentang bagaimana mengenali fraksi setara. (Ii) Setiap kumpulan diberi Lembar Latihan dengan lima soalan.(Vii) cek murid A perhitungan peer-nya. Setiap kumpulan diberi warna yang berbeza pensil dan kertas menulis bersih. Contoh. dan (F) Untuk mengatasi masalah melibatkan panjang dalam situasi kehidupan nyata.3. . Sebuah Lembar Tugas ditempatkan dalam setiap stesen. (Ii) Guru mendirikan lima stesen di dalam kelas. Senaraikan langkah2 secara terperinci. (Iii) Guru memerintahkan pelajar untuk menyelesaikan soalan-soalan di Lembar Tugas di setiap stesen. (Vii) Kumpulan dengan nilai tertinggi adalah pemenangnya. 2. (V) Pada akhir 10 minit. (B) Untuk membandingkan pelbagai pengukuran panjang langsung. (Viii) Ulangi langkah (3) hingga (7). Terang dgn terperinci beserta cth yg sesuai. (A) Untuk mengukur dan pengukuran nota panjang dalam unit standard.a) terangkan kemahiran math utama yg diperlukan oleh pelajar2 thn 3 utk mmpelajari topic panjang. guru mengumpul kertas jawapan. perkalian dan divisi) melibatkan unit panjang.p&p yg membolehkan pelajar2 menulis ¼.a) terangkan kepada pelajar bagaimana mengenali pecahan setara. (I) Bagilah kelas menjadi kelompok empat hingga enam pelajar. (V) Berikut ini adalah contoh dari Lembar Latihan: b) rancangkan akt. (C) Untuk memahami dan menggunakan hubungan antara unit panjang. Setiap kumpulan diberi pensil warna yang berbeza. (Iii) kumpulan yang berakhir awal dengan semua jawapan yang benar adalah pemenangnya. satu setengah.

b) jelaskan 1 akt utk pelajar mmbnding n mngukur pnjg objek yg konkrit. hasil pengajaran. bhn bntu mengajar dan prosedur. (Ii) Panduan pelajar untuk menganggarkan panjang objek dalam meter sebelum pemeriksaan dengan ukuran yang sebenarnya. teacherÊs meja. Pnjelasan anda hndaklah mengandungi topic. panjang dan lebar lantai. Membimbing soalan meliputi: Yang lebih panjang? Mana yang terpanjang? Mana yang lebih pendek? Mana yang terpendek? Yang lebih tinggi? Mana yang tertinggi? Mana yang lebih luas? Mana yang luas? Mencari dua benda yang hampir sama panjangnya. papan tulis. memberikan kesempatan bagi mereka untuk menimbulkan permasalahan yang berkaitan dengan empat operasi melibatkan panjang. Mintalah murid untuk merakam mereka jawapan menggunakan format di bawah ini.Anda mesti memilih masalah sesuai dengan kemampuan pupilsÊ dan kemampuan dalam bahasa. Objek Anggaran Realisasi Perbezaan Quality pintu Lebar jadual Panjang tingkat Kedudukan peti Quality murid (Iii) Panduan pelajar untuk menganalisis estimasi seberapa dekat mereka dan menekankan tentang pentingnya menggunakan unit berpadanan untuk menganggarkan. Di atas segalanya. lantai. Kegiatan 1: Membandingkan dan Mengukur Panjang Objek konkrit (A) PupilÊs learning outcomes: (I) Untuk membandingkan panjang linier benda konkrit visual (Ii) Untuk mengestimasi dan mengukur panjang benda dalam meter (B) Bahan bantu mengajar: (I) Objek di dalam kelas seperti pintu. Gunakan berpadanan manipulatif. meja teacherÊs. . dll (Ii) Peraturan Meter (C) Prosedur: (I) Panduan pelajar untuk membandingkan panjang linier dari objek di dalam kelas tersebut sebagai pintu. gambar dan aktiviti pada pelajaran anda. dll visual. papan tulis. peti.

a) bincangkan langkah2 pembangunan konsep yg sistematik bg mngajar tjuk isipadu cecair kpd pljr thn 3.4.b) rancang bagaimana anda mengendalikan aktiviti utk pelajar anda dlm mmbuat prbandingan jisim 2 objek. (Iv) Setelah mereka dilakukan dengan Kad pertama. hasil pemb. Penerangan anda hndklah mengandungi topic . (Ii) Satu set dari 12 Perbandingan Kad dikacau dan menutup wajah di sebuah tumpukan di pusat. pelajar akan mula memecahkan pertanyaan dalam Kad perbandingan pertama ditarik. Bbm dan prosedur. Nama Kumpulan :_____________ Jawapan: 1. Massa dari pakej gula _____________ Massa dari pakej garam adalah _____________ Paket gula ____________ daripada sebungkus garam. Massa dari karung tepung ___________ Massa dari pakej beras ___________ Karung tepung adalah ______________ daripada pakej beras. Kegiatan 2: Bandingkan Dua Objek Mass (A)learning outcomes: Untuk membandingkan massa dari dua objek yang diberikan (B)Bahan bantu mengajar: (I)Perbandingan kad (Ii)Lembar Jawapan (C)Prosedur: (I) Bagilah kelas menjadi empat kumpulan murid. Contoh worksheets. (A) Membaca skala ke bahagian yang terdekat (B) Memperkenalkan unit kelantangan cecair. Setiap kumpulan diberi pensil warna yang berbeza dan kertas menulis bersih. (Iii) Ketika isyarat guru. 5. 2. mereka dapat meneruskan dengan Kad perbandingan seterusnya ditarik. (Vi) Kumpulan dengan nilai tertinggi adalah pemenangnya. . (V) Pada akhir 30 minit. kumpulan stopand akan menyerahkan mereka Lembar Jawapan untuk guru. (Vii) Guru meringkaskan pelajaran tentang cara untuk membandingkan massa dua benda. mililiter (m ℓ) dan liter (ℓ) dalam sistem metrik (C) Mengukur dan merekodkan kelantangan cecair menggunakan unit standard.

Ini mengandungi 6 ℓ ℓ 25m.6). (Iii) Berikan setiap kumpulan satu set kad. (A) Learning outcomes: Untuk mengatasi masalah sehari-hari yang melibatkan kelantangan cair. Bagaimana air lebih banyak yang boleh bekas terus B dari kontena A? 3 ℓ ℓ 125 juta x 6 = Kapasiti kontena adalah 9 ℓ ℓ 850M. (V) Mahasiswa memuat gilirannya untuk memilih dua kad dan membukanya di atas meja. 5. dan pelajar boleh memberikan jawapan yang benar. kad diganti dalam kedudukan awal mereka di atas meja. (Ii) Membuat salinan dari Kad Game dan memotong kad. Jelaskan dgn cth2 yg bersesuaian. (Iv) Menggaul kad dan menyebar mereka melihat wajah di atas meja. Jika kad tidak menunjukkan masalah pencocokan kata dan perhitungan atau pelajar menawarkan jawapan yang salah. mahasiswa terus kad kedua.b) tunjukkan akt p&p utk menyelesaikan mslh harian utk topic isipadu cecair. Jadual 8.mililiter (m ℓ) dan liter(ℓ) (D) Membandingkan dua kelantangan cecair menggunakan unit standard (E) Anggaran kelantangan cecair dalam mililiter (m ℓ) dan liter (ℓ) (F) Gunakan hubungan antara liter dan mililiter (G) Menambah dan mengurangkan unit kelantangan cecair (H) Mendarab dan membahagikan unit kelantangan cecair (I) Menyelesaikan masalah yang melibatkan kelantangan cecair dalam situasi kehidupan nyata. (Vi) Jika kad menunjukkan masalah pencocokan kata dan perhitungan. para pelajar menghitung berapa banyak kad yang mereka miliki. Bagaimana air lebih banyak yang diperlukan untuk mengisi bekas? . (Vii) Ketika semua kad telah terpilih.6: Keterangan Board Game Kapasiti bekas A ℓ ℓ 350 m 2 dan kapasiti kontena B adalah 5 m ℓ ℓ 550. (B) Bahan bantu mengajar: Set kad (C) Prosedur: (I) Pelajar membentuk kumpulan dari tiga. air. Pemenangnya adalah anak dengan kad lagi (lihat Jadual 8.

. Stesen C dengan 12 jenis pekerjaan dan Station D dengan 12 jenis makanan. Setiap stesen ditempatkan dengan poster. (V) 4 set Lembar Jawapan. Dlm perancangan anda cadangkan bagaimana anda membezakan akt utk pelajar pandai dan lemah. Stesen B dengan 12 perkakas pengangkutan. (B) Bahan bantu mengajar: (I) Poster dengan 12 nama. guru mengumpul lembar jawaban. Penerangan anda hendaklah mengandungi topic. kumpulan akan harus pindah ke seterusnya stesen dalam arah mengikut arah jam. (Iv) Setiap kumpulan akan menghabiskan 10 minit di setiap stesen. Rancang 2 akt p&p pengurusan data dr memungut data hingga mentafsir data. -memungut data(A)learning outcomes: Untuk mengumpul dan mengelompokkan data ke dalam kumpulan. (Iii) Guru memerintahkan pelajar untuk mengklasifikasikan data yang diberikan dalam poster ke dua kumpulan. (Vii) Kumpulan dengan nilai tertinggi adalah pemenangnya. (Vi) Pada akhir 40 minit. (Viii) Guru meringkaskan pelajaran tentang cara untuk mengumpul dan mengklasifikasikan data yang diberikan dalam kumpulan-kumpulan. (Ii) Sebuah poster dengan 12 sarana pengangkutan. (Iv) Sebuah poster dengan 12 jenis makanan. (V) Pada akhir 10 minit. Setiap kumpulan diberikan berbeza pensil warna. (Iii) Sebuah poster dengan 12 jenis pekerjaan.1 ℓ ℓ 75M x 6 = BAHAGIAN C 1. Stesen A dengan 12 nama. bbm dan prosedur. (Ii) Guru mendirikan empat stesen di dalam kelas.Interpreting data(A)learning outcomes: Untuk mentafsirkankan data dari jadual (B) Bahan bantu mengajar: . (C) Prosedur: (I) Guru membahagikan kelas menjadi 4 kelompok.

(Iii)Menunjuk salah satu murid dalam kumpulan yang akan perakam. Lembar Kerja (Ii) Pelajar diminta untuk bekerja di pasang. (Ix) Guru meringkaskan pelajaran tentang cara menafsirkan data dari jadual. Lembar Kerja (Vi) Pasangan sekarang menghabiskan 10 minit pada worksheet. Satu kumpulan mendapat Lembar A dan kumpulan dua mendapat B. (V) Pada akhir 10 minit.(I) Lembar Kerja Lembar Kerja A dan B (Ii) pensil warna (Iii) kertas putih (C) Prosedur: (I) Guru membahagikan kelas menjadi 2 kumpulan. . Huraikan dgn terperinci akt yg dirancang. Cadangkan 1 akt utk mmbantu pelajar thn 3 mmahami konsep bntk dan ruang. 2. Semua wajah lain persegi. (Viii) Dua pasang dipilih untuk mempresentasikan jawaban mereka di depan kelas. (Vii) Pada akhir 20 minit. Perancangan anda mesti mengandungi akt kump dgn mngambil kira kebolehan murid yg brbeza. (Vii)Dia meneruskan dengan keterangan sehingga semua kekaburan tentang bentuk telah dihapuskan. Ia mempunyai lapan Vertex dan dua belas tepi. Example worksheets. Perakam akan menuliskan nota descriptiontake tentang deskripsinya. prisma persegi panjang dan prisma segitiga. Kegiatan 1 (A)learning outcomes: Untuk mengenalpasti dan nama prisma kecil oleh sentuhan. (Ii)Berikan setiap kumpulan poket Opak dengan tiga prisma yang berbeza di dalamnya. (C)Prosedur: (I)Bagilah kelas menjadi kelompok empat pelajar dan meminta mereka bekerja dalam kumpulan koperasi mereka. (B)Bahan bantu mengajar: (I)Square prisma. Satu kumpulan sekarang mendapat Lembar Kerja B dan kumpulan dua mendapat A. guru mengumpul pekerjaan mereka. lembar kerja kumpulan pertukaran. (V)Dia akan menjelaskan kepada kumpulan bentuk prisma. Ada dua bentuk asas yang sama. (Iv)Seorang anggota kumpulan meletakkan tangannya ke dalam beg dan merasa bentuk prisma salah satu misteri. (Vi)Saya mempunyai enam bentuk wajah. (Iv) Setiap pasangan dikehendaki untuk menghabiskan 10 minit di worksheet. (Ii)Poket buram. (Iii) Guru memerintahkan pelajar untuk menyelesaikan semua pertanyaan dalam lembar kerja diberikan.

Akt. pemulihan . (Xi)Ulangi langkah (iv) melalui (ix). (X)Biarkan ahli kumpulan untuk membincangkan ketepatan keterangan dan bicara tentang alternatif lain. Akt. Pengayaan.(Viii)Sisa dari anggota kumpulan harus mengenalpasti prisma dari keterangan nya. (Ix)Dia mengangkat prisma dan menunjukkan kepada semua ahli kumpulan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful