JUS 101/T1 TERAS KEUSAHAWANAN 1.

Latar Belakang

Dalam era globalisasi ini ramai antara golongan graduan memilih untuk membuka perniagaan sendiri, begitu jugalah dengan Puan Azizah Binti Majonet. Pendidikan awal beliau adalah di sekolah rendah Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan, Johor Bharu. Seterusnya beliau bersekolah di Sekolah Menengah Ulu Tiram, Johor Bharu dari

tingkatan 1 sehingga 3. Kemudian beliau menyambung pelajaran di Sekolah Menengah Convent Bukit Nanas semasa tingkatan 4 sehingga 5. Kemudian beliau meneruskan pengajian di matrikulasi sekolah seri puteri Kuala Lumpur, dengan berkat dan dorongan dari ibu bapa beliau meneruskan pengajian di Universiti Kebangsaaan Malaysia, Bangi dalam bidang sains hayat. Bagi meneruskan dalam bidang pengkhususan yang beliau gemari, beliau meneruskan pengajian optometry di Universiti Kebangsaan Malaysia, Jalan Raja Laut Kuala Lumpur. Pengajian beliau diteruskan sehingga beliau berjaya menggengam segulung ijazah sarjana muda di bidang optometry.

Medan Kelebang Restu 31200 Ipoh. No. Telefon : +605-2922436. Maklumat perniagaan. 13. Laluan Kelebang Restu 2. Perak.JUS 101/T1 TERAS KEUSAHAWANAN 2. Nama perniagaan : AZIZAH OPTOMETRI (Perunding Optik dan Kanta Sentuh) Tarikh ditubuhkan : Ogos 2005 Alamat : No. +6016-558 6749 .

ilmu pengetahuan yang mendalam dan perlu sentiasa mengambil tahu perkembangan terkini bidang optomestrist. Perkhidmatan yang bagus. Tetapi jika setinggi mana teknologi yang kita ada jika tanpa perkhidmatan yang bagus dan cekap tiada gunanya juga. Sejarah dan latar belakang perniagaan Pada Ogos 2005. Ini juga salah satu langkah untuk . Perniagaan ini dijanakan dengan modal berkongsi. mempunyai kelulusan dalam bidang ini yang menguatkan lagi untuk berjaya dalam bidang ini. ini kerana berliau ingin membina kerjaya sebagai usahawan dalam bidang ini. 4.JUS 101/T1 TERAS KEUSAHAWANAN 3. cepat dan cekap memainkan peranan yang penting. Sejak dari tamat pengajian pada tahun 1994 sehingga kini sudah 17 tahun berada dalam bidang optomestrist ini. Faktor-faktor yang membantu dalam perniagaan ini adalah hubungan dengan orang ramai yang erat dan mempunyai ramai kenalan yang mengalami masalah penglihatan sama ada rabun jauh atau dekat. berhampiran dengan kawasan perumahan dan kawasan perindstrian. Tempat perniagaan yang strategik. ini kerana perkembangan teknologi yang pesat dan dunia tanpa sempadan membolehkan semua perkara berada cuma di hujung jari sahaja. maka penguasaan teknologi itu amatlah penting bagi kita bersaing dalam dunia masa kini dan supaya kita tidak tertinggal di belakang. antaranya adalah modal yang kukuh. Dalam bidang perniagaan ini banyak faktor-faktor yang perlu diambil kira sebelum hendak menceburi bidang ini. dan ini adalah sebagai permulaan sebelum mengorak langkah dalam memajukan lagi perniagaan. Pn Azizah bertekad untuk mengambil risiko untuk mula berniaga dalam bidang optometry ini. Oleh kerana beliau mempunyai 11 tahun pengalaman bekerja dalam bidang ini di Kinta Optometrist Centre Ipoh Perak. Faktor-faktor yang membantu kemajuan perniagaan.

Persaingan dimana kedai yang memberi barangan dan perkhidmatan yang sama dengan kedai beliau dimana pelangan semestinya akan memililah kedai mana yang mempunyai perkhidmatan yang bagus dan berkualiti. Persaingan yang sihat membolehkan kemajuan dapat dikecapi dan seterusnya dapat menjana pendapatan secara amnya. Semua perniagaan mesti ada persaingan. Ini secara tidak langsung akan menarik lebih ramai pelanggan. tetapi dalam bidang ini kita haruslah berusaha untuk menambah baik barangan dan mutu perkhimatan yang sedia ada.JUS 101/T1 TERAS KEUSAHAWANAN mempromosikan kedai kita. . pelanggan juga mahukan cermin mata mereka siap dalam masa yang singkat disamping harga yang dikenakan juga berpatutan. Cabaran dalam dunia perniagaan Setiap perniagaan ada pasang surutnya. 5. modal ini terbentuk dari wang hasil pinjaman dari bank dan juga berkat menabung dari usia yang kecil tidak lupa juga daripada rakan kongsi niaga yang lain. maka tidak ramai yang sedar wujudnya kedai cermin mata di kawasan itu. Selain dari cabaran terdapat juga masalah semasa mula-mula hendak memilih kawasan perniagaan dimana pada permulan kawasan tersebut agak sunyi dan lengang kerana pada masa itu tiada lagi kawasan perindustrian dan kawasan perumahan. bukan sahaja barangan yang berkualiti tetapi perkhidmatanya juga bagus dan mesra pelanggan. Bagi permulaan perniagaan ini modal adalah lebih kurang 50 ribu bagi membeli peralatan sewa kedai.

retinoscopi merupakan cara manual yang paling efektif untuk melihat kerosakan pada kanta/anak mata manusia. pada masa inilah dikatakan bahawa penguasaan ilmu asas itu penting. Ilmu di dada dikatakan sudah mencukupi untuk kita bertambah mahir dan maju kehadapan. Jika berlaku kerosakan pada sistem komputer maka kaedah manual perlu dilakukan. Sebagai contoh. . kita perlulah betul-betul mahir dalam setiap perkara dan perkara tersebut sudah ada dalam genggaman. Namun jika kita terus lahir menggunakan teknologi maka dan tidak tahu kewujudan perkara asas seperti dalam caracara memotong cermin mata yang manual maka kita telah mengabaikan satu langkah yang amat penting. maka pemeriksaan mata secara retinoskopi atau manual ini dilupakan kerana kaedah pengesanan menggunakan komputer mudah dan cepat. perkara yang paling perlu kita titik beratkan adalah perkara asas. Namun dengan adanya komputer untuk memeriksa mata. maka setiap tindakan yang kita lakukan kita sudah tahu apakah kesannya pada masa akan datang dan inilah yang dikatakan kekuatan pada tapak asas kemahiran. Seterusnya jika ada teknologi yang boleh memudahkan sesuatu kerja itu perlulah dipelajari tanpa kita lupa pada perkara asas ini. Sehubungan itu. Nasihat dan dorongan Setiap perkara yang kita pelajari dalam kehidupan ini haruslah bermula dari bawah.JUS 101/T1 TERAS KEUSAHAWANAN 6.

ikhlas dan perlu sentiasa berdoa pada ALLAH s. namun setiap apa yang kita curahkan anggaplah ia sebagai kepuasan dalam diri dalam meniti kehidupan sebagai seorang insan yang hidup dimuka bumi ini. .JUS 101/T1 TERAS KEUSAHAWANAN 7. Tanpa mengambil kira berapa modal yang telah kita laburkan kita seharusnya tidak memikirkan aspek keuntungan semata-mata. dalam semua jenis perniagaan terdapat banyak risiko yang perlu diambil kira untuk kita menjadi lebih matang dan seterusnya mempunyai kerjaya. Ketekunan jujur.w. dan pelbagaikanlah daya kretiviti untuk memajukan lagi sesuatu perniagaan.t bagi memohon keberkatan. Kesimpulan Kesimpulan.

: Pernahkah puan menimba pengalaman di mana-mana sebelum ini? : Pernah. bidang ini juga pengkhususan saya semasa di universiti dahulu. kira-kira 17 tahun juga. Azizah Majonet dijalankan pada pukul 1. Sukor Pn Azizah Sukor : Assalamualaikum : Waalaikumusalam : Boleh puan ceritakan serba sedikit bagaimana puan boleh terbabit dalam perniagaan ini? Pn Azizah : Saya memulakan perniagaan ini kerana minat yang mendalam dalam bidang optomestrist ini. dan ini sedikit sebanyak membantu kemajuan perniagaan saya. Ipoh.JUS 101/T1 TERAS KEUSAHAWANAN Lampiran 1. . dan saya pernah bekerja di Kinta Optometrist Centre.30 petang bertempat di kedainya Klebang Restu. : Apakah faktor-faktor yang membantu kemajuan perniagaan puan? : Kerana saya memang berkelulusan dalam bidang optometri. Temubual dengan Pn. juga tempat perniagaan yang strategik. : Sudah berapa lamakah puan menceburi bidang ini? : Dari tamat pengajian pada 1994 sehingga kini. Sukor Pn Azizah Sukor Pn Azizah Sukor Pn Azizah Sukor Pn Azizah : Adakah perniagaan ini perkongsian atau persendirian? : Modal didapati dari rakan kongsi dan ada juga dari simpanan sendiri. juga ramai kenalan yang mengalami masalah penglihatan.

yang penting minat dan mempunyai kekuatan pada tapak asas. Sukor Pn Azizah : Apakah cabaran semasa hendak memulakan perniagaan ini? : Semasa mula-mula saya berhenti dari Kinta Optometrist centre Ipoh. . Belajar setiap perkara baru bagi menambahkan ilmu yang sedia ada. saya sudah bertekad untuk mengambil apa jua risiko membuka perniagaan ini. Sukor : Apakah nasihat dan dorongan puan kepada sesiapa yang berminat menceburi perniagaan ini? Pn Azizah : Nasihat saya setiap perkara kita perlu bermula dari bawah.JUS 101/T1 TERAS KEUSAHAWANAN Sukor : Apakah faktor-faktor yang perlu diambil kira sekiranya seseorang ingin menceburi bidang ini? Pn Azizah : Perlu ada minat yang mendalam dalam bidang ini.W.T. titik beratkan perkara asas. Sukor Pn Azizah : Terima kasih kerana sudi ditemubual : sama-sama. Juga perlu bersiap sedia untuk memberi perkhidmatan yang terbaik. kawasan ini dulu sunyi kerana tiada kawasan perumahan atau perindustrian. antara cabaran semasa memulakan perniagaan adalah. dan yang penting banyakkan berdoa mohon diperluaskan rezeki oleh ALLAH S. ilmu yang mencukupi untuk memulakan perniagaan. modal yang kukuh. Soal modal itu perkara kedua.

JUS 101/T1 TERAS KEUSAHAWANAN Lampiran 2 : Sijil-sijil pendaftaran perniagaan dah Kelulusan dalam bidang Optometry. .

JUS 101/T1 TERAS KEUSAHAWANAN Lampiran 3 : Sebahagian dari peralatan yang digunakan untuk memeriksa mata pesakit. Pemeriksaan mata Retino Skopi Mesin pemotong cermin mata Pemeriksaan anak mata .

6. 1. 5. 4. 3. 10. Latar Belakang Kandungan Muka Surat 1 2 3 3 4 5 6 7-8 9 10 Maklumat perniagaan Sejarah dan latar belakang perniagaan Faktor-faktor yang membantu kemajuan perniagaan Cabaran dalam dunia perniagaan Nasihat dan dorongan Kesimpulan Lampiran 1 : Temubual Lampiran 2 : Sijil-sijil pendaftaran perniagaan Lampiran 3 : Peralatan yang digunakan dalam pemeriksaan mata. 9. . 7.JUS 101/T1 TERAS KEUSAHAWANAN Bil. 8. 2.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful