www.referat.

ro

Instalatii si echipamente frigorifice pentru bar-club 200 persoane

CUPRINS 1.Instalatii frigorifice club-bar 1.2Clasificarea instalatiilor frigorifice 1.3Aparate frigorifice utilizate in club-bar 2.Părţile componente ale instalaţiilor frigorifice 2.1Agenţi frigorifici 2.2Proprietăţi ale agenţilor frigorifici 3.Tipuri de masini 3.1Masini frigorifice monoetajate- schema de principiu si ciclul de functionare 3.2Masini frigorifice bietajate- schema de principiu si ciclul de functionare 3.3.Instalatii criogenice 3.4Masini frigorifice cu absorbtie

1.Instalatii frigorifice club-bar Instalaţiile frigorifice: sunt maşini termice care au rolul de a prelua căldură de la un mediu având temperatura mai scăzută şi de a o ceda unui mediu având temperatura mai ridicată, aşa cum se observă şi pe schema energetică din figura Acesta poate să fie considerat cel mai simplu model de instalaţie frigorifică, deoarece nu conţine nici un element de natură constructivă.

Deoarece au capacitate termică infinită. poate să fie asimilat cu o "cutie neagră". pentru transportul căldurii. modul de funcţionare şi parametrii de performanţă. În timpul preluării de căldură de la sursa rece. agentul frigorific trebuie să aibă temperatura mai mică decât aceasta. Conform principiului doi al termodinamicii. iar fluxul de căldură cedată sursei calde. Fluxul de căldură absorbită de la sursa rece a fost notat cu 0 Q& . este necesar un consum de energie. notat cu P. sursa rece se găseşte sub temperatura mediului ambiant. în condiţiile prezentate. iar procesul de coborâre a temperaturii sub această valoare. În figura este prezentată schema energetică de funcţionare a instalaţiilor frigorifice .se poate încălzi mărindu-şi temperatura. . este denumit sursa caldă. de la care se preia căldură este denumit sursa rece. căruia i se cedează căldură. Agentul de lucru. care evoluează în aceste instalaţii. Mediul cu temperatura mai scăzută. a fost notat cu k Q& . agentul frigorific se poate comporta în două moduri diferite: . În cazul instalaţiilor frigorifice.Din acest punct de vedere. este denumit agent frigorific. este denumit răcire artificială. a cărei funcţionare va fi analizată în continuare şi care urmează să fie “deschisă” pentru a i se studia componenţa. temperaturile surselor de căldură rămân constante chiar dacă acestea schimbă căldură. iar mediul cu temperatura mai ridicată. Pentru a putea să preia căldură de la sursa rece.

.Nivelul de temperature obtinute a)Dupa nivelul de temperature obtinute se pot deosebi: -Domeniul climatizarii -Domeniul frigului moderat -Domeniul frigului adanc 2.2Clasificarea instalatiilor frigorifice Instalatiile frigorifice se pot clasifica dupa: 1.poate să-şi menţină temperatura constantă 1.Principiul de functionare .

3Aparate frigorifice utilizate in club-bar Frigider pentru bauturi Liebherr WK4126 .Tipul ciclului in periodicitate d)Dupa periodicitate -instalatii cu functionare continua -instalatii cu functionare discontinua 1.b)Dupa principiul de functionare: -instalatii cu sorbtie -instalatii cu jet -instalatii magnetice -instalatii termoelectrice c)Dupa tipul ciclului de functionare: -instalatii in circuit inchis -instalatii in circuit deschis 3.

-dezghetare automata (racire prin ventilatie). -dimensiuni (IxLxA)=164. .5 rafturi lemn. fitru carbune activ.75L).DESCRIERE -Volum net total=376L. -usa interior inox.domeniu de temperatura (+5 grdC si + 20grdC). -afisaj temperatura. . -1 zona de temperatura. -6 suprafete de depozitare a vinului.1 cm.design SWINGLINE. TINTO PRET:4139.10 . . -nr sticle=168( 0.4x66x67.

04 RON . este structurata pe 6 nivele de depozitare a vinului. avand 6 rafturi. Sistem Home Dialog Garantie: 4 ani PRET:5995. Tip :Vitrine pentru vin Numar usi reversibile :1 Capacitate totala :394 litri Dimensiuni (L x I x A mm) 1658 x 660 x 671 mm Culoare :Inox Altele Clasa climatica: SN-ST Circuite racire reglabile separat: 1 Nr.Vitrina pentru vin Liebherr WTes 4177 Grand Cru Inox Vitrina pentru vin Liebherr dispune de spatiu pentru 173 butelii (0.75litri/butelie).D.I. sertare: 6 Rafturi interior: lemn Masiv Display MagicEye: Digital Tip manere: S.

racire cu aer Model:IM-80 Produs :Masina de facut gheata Ice Make Capacity :80kg/24h Tip Climat :ST Voltaj: 220-240V Frecventa :50HZ Nivel de izolare: I Putere :650W Consum: 15.6kwh/24h Capacitate colectare: 13kg .Masina de facut gheata.

0.corp din otel inoxidabil .Refrigerant :R134a/230g Greutate :50KG/55KG Dimensiuni: 548×611×833mm Dimensiuni cutie: 625×690×882mm Alimentarea cu apa se face prin robinet de la o sursa continua de apa PRET:6149 RON Zdrobitor de gheata.capac & usa cu microswitch .mit 1/3 recipient GN h=150mm .pentru spargerea cuburilor de gheata .2kW .

Greutate: 25kg PRET:543.bazin capacitate: 3 la 3.Volti: 230 .HZ: 50 ..30 secunde cilcu .2 .00 RON STORCATOR ZELMER 476 Detalii produs Putere [W] 800 .Dimensiuni mm (L/D/I): 240X430X490 .productie pe ora: 360 kg .Faze: 1 .KW: 0.5 kg .

Stailizator de rotatie Garantie: 2 ani PRET:545.2 viteze .75L) 6 zone de temperature 6 suprafete de depozitare a vinului .Capacitate container pulpa 3.Sistem de inlaturare a pulpei: Da Altele .Separator spuma .Functie autocuratare .Material inox .5L / suc 1L .00 RON Frigider pentru bauturi Liebherr WT 4177 Volum net total=394L nr sticle=173( 0.Functie TURBO .

TINTO PRET:5544.8x66x67. design SWINGLINE. dimensiuni (IxLxA)=165.67 Camera frigorifica demontabila cu agregat frigorific extern tip split Cu agregat frigorific extern de tip split Variante optionale: +5° C / +15° C -5° C / +5° C -18° C / -25° C . usa cu geam.5 rafturi din lemn fitru carbune active domeniu de temperatura (+5 grd C si + 18 grd C) afisaj temperature comanda electronica interior luminat semnal optic si acustic in caz de avarie semnal acustic pentru usa deschisa siguranta pentru copii incuietoare.1 cm.

sau având alte construcţii. numită putere de comprimare. agentul de lucru cedează pistonului sau rotorului o parte din energia sa . deci în instalaţiile de acest tip. Condensul. Inaltime 2200/2400 mm Pret:10000 Ron 2. respectiv putere.Control electronic si afisaj digital al temperaturii de lucru. După comprimare. cu şurub. unde s-au format preluând căldură de la sursa rece. pentru desfăşurarea procesului. compresorul este o maşină mai complexă din punct de vedere constructiv. cu lamele culisante într-un rotor montat excentric faţă de stator. Puterea necesară din exterior. Există şi turbocompresoare. având tocmai rolul de a comprima vapori sau gaze. capabilă să compenseze o parte din consumul necesar pentru antrenarea compresorului. Există şi alte soluţii tehnice pentru realizarea comprimării vaporilor în instalaţii frigorifice sau pompe de căldură. transformând energia cinetică în energie potenţială de presiune. În toate aceste situaţii. Panouri din spuma poliuritanica cu densitate de 40 kg / m3 si grosime de 80 mm. cu sistem de inchidere si dimensiuni diferite. utilizând însă energie termică în locul celei mecanice. comprimarea se realizează prin reducerea volumului agentului de lucru antrenat. acestea având funcţionarea bazată pe legile gazodinamicii. deci la sfârşitul procesului. Aceasta are avantajul că produce energie mecanică. se consumă energie pentru creşterea presiunii vaporilor furnizaţi de vaporizator. agentul frigorific părăsete aparatul schimbător de căldură în stare lichidă. Functionare in conditii de temperatura a mediului pana la maxim +43° C Sisteme de intrare cu o usa sau mai multe. cu circulaţia radială sau axială a agentului frigorific. Dacă vaporizatorul şi condensatorul sunt schimbătoare de căldură şi prezintă o suprafaţă de transfer termic pentru asigurarea interfeţei dintre agentul frigorific şi sursele de căldură. vaporii de agent frigorific cedează căldură în condensator. într-o maşină numită detentor. bineînţeles cu ajutorul unui consum de energie mecanică. destinderea se realizează cel mai eficient. detentorul este fie o maşină cu piston într-un cilindru. Podea antialunecare in conformitate cu toate normele UE in domeniul medical si alimentar. Sistem de iluminare in interior inclus. cu piston în interiorul unui cilindru. unde vor ceda căldură sursei calde.Părţile componente ale instalaţiilor frigorifice S-a arătat anterior că presiunea de condensare are o valoare mai ridicată decât cea de vaporizare (pk>p0). Acest proces se poate realiza într-o maşină denumită compresor. fie una de tip rotativ. Indiferent de construcţie. Din punct de vedere energetic. sursei calde şi aşa cum s-a arătat. Cu toate elementele necesare instalarii incluse. pentru a reveni în vaporizator trebuie să-şi micşoreze presiunea până la valoarea p0. se notează cu Pc[kW]. până la presiunea din condensator. condensează la valoarea pk a presiunii. Din punct de vedere constructiv.

1Agenţi frigorifici Pentru a permite funcţionarea ciclică a instalaţiilor frigorifice şi a pompelor de căldură. Agentul frigorific la presiunea p0. în stare lichidă. iar în continuare funcţionarea instalaţiei se realizează prin parcurgerea continuă a celor patru aparate. vaporizează şi apoi pătrunde în compresor. În consecinţă.potenţială de presiune şi astfel se destinde până la presiunea de vaporizare. Din acest motiv. unde absoarbe căldură de la sursa rece. numită putere de destindere. care îi deosebesc de agenţii termodinamici din alte tipuri de instalaţii. alcătuiesc împreună ciclul termodinamic inversat ideal. compresor (C). respectiv vaporizare. intră în vaporizator. se notează cu Pd[kW]. instalaţiile frigorifice au in componenta cel puţin patru elemente componente: vaporizator (V). deci trebuie să fie caracterizate de unele proprietăţi particulare. preiau căldură prin vaporizare şi cedează căldură prin condensare. iar cea mai simplă schemă constructivă a instalaţiilor de acest tip poate să fie reprezentată ca în figura: Schema constructivă şi funcţională a instalaţiilor frigorifice 2. aceste substanţe poartă ş idenumirea de agenţi frigorifici. condensator (K) şi detentor (D). după care funcţionează instalaţiile frigorifice şi pompele de căldură. Procesele de lucru care se desfăşoară în acestea. la temperaturi scăzute sau apropiate de ale mediului ambiant. . Puterea furnizată în timpul destinderii. condensare şi destindere. comprimare. agenţii termodinamici de lucru din acestea.

explozie şi toxicitate.presiunea de vaporizare trebuie să fie apropiată de presiunea atmosferică şi uşor superioară acesteia.să nu prezinte pericol de inflamabilitate. . pentru a se asigura debite masice reduse. precum şi de nivelurile de temperatură ale celor două surse de căldură. . .Refrigerant) şi li s-a asociat un număr care depinde de compoziţia chimică. Pentru a nu se utiliza denumirile chimice complicate ale acestor substanţe. .2Proprietăţi ale agenţilor frigorifici Proprietăţile agenţilor frigorifici sunt impuse de schema şi tipul instalaţiei. pentru a nu apare vidul în instalaţie. Câteva dintre aceste proprietăţi sunt următoarele: .căldura preluată de un kilogram de agent. ale compresoarelor. pentru a se obţine dimensiuni de gabarit reduse. agenţii frigorifici au fost denumiţi freoni. trebuie să fie cât mai mare.2.volumul specific al vaporilor trebuie să fie cât mai redus. împreună cu temperatura normală de vaporizare şi indicele transformării adiabatice.presiunea de condensare trebuie să fie cât mai redusă. (de la denumirea în limba engleză . pentru a nu apare pierderi de agent frigorific şi pentru a se realiza consumuri energetice mici în procesele de comprimare impuse de funcţionarea acestor instalaţii. prin vaporizare. . contribuie la distrugerea stratului de ozon al stratosferei terestre).să nu fie poluanţi (este cunoscut faptul că unii agenţi frigorifici clasici şi anume câteva tipuri de freoni. sunt simbolizaţi prin majuscula R. Unii dintre cei mai cunoscuţi agenţi frigorifici sunt prezentaţi în tabelul 1. . în procesele de laminare adiabatică. pentru a nu apare pierderi mari prin ireversibilităţi interne. Schema unei instalaţii frigorifice .căldura specifică în stare lichidă trebuie să fie cât mai mică.

în special cele de puteri frigorifice reduse. transformarea din tubul capilar este considerată tot o laminare adiabatică. este practic imposibil. în special supapele. Aceasta este foarte complexă şi de regulă se studiază experimental. destinderea se realizează într-un dispozitiv chiar mai simplu şi anume un tub capilar lung şi de secţiune redusă. Creşterea entropiei poate fi explicată şi prin faptul că lucrul mecanic de destindere se transformă prin frecare în căldură. determinând creşterea entropiei. omogenizări şi altele. care prezintă cea mai redusă rezistenţă mecanică. Din punct de vedere termodinamic. astfel încât comprimarea să se termine exact pe curba vaporilor saturaţi. Procesul de comprimare al ciclului Carnot inversat are loc în domeniul vaporilor umezi. iar reglajul maşinii frigorifice. determină creşterea entropiei agentului de lucru. impusă de firmele producătoare. Prezenţa picăturilor de lichid în cilindrul compresorului C este nedorită. modelarea matematică fiind dificilă. iar aceasta este înglobată de agentul frigorific. Din acest motiv. În unele maşini frigorifice. care le numesc astfel. în maşinile . turbionări. poate să provoace aşa numitele lovituri hidraulice.Ireversibilităţile interne ale procesului de laminare adiabatică: frecări. Pentru ventilul de laminare. deoarece dacă acesta nu vaporizează complet şi rămâne în spaţiul mort la sfârşitul cursei de comprimare. iar acestea pot deteriora unele părţi componente ale compresorului. Aici scăderea presiunii se realizează tot datorită particularităţii curgerii. în mod abuziv şi incorect tot denumirea de detentor. sau tubul capilar se utilizează uneori în practica exploatării instalaţiilor frigorifice.

respectiv lgp-h. în domeniul de vapori umezi. procesul de comprimare se desfăşoară în domeniul vaporilor supraîncălziţi.şi instalaţiile frigorifice. ciclul teoretic în domeniul de vapori umezi. 3.Tipuri de masini 3. a compresorului.schema de principiu si ciclul de functionare .schema de principiu si ciclul de functionare V-vaporizator C-compresor K-condensator SR-subracitor VR-ventil de reglare SL-separator de lichid 3. iar în figurile 3 şi 4 este redat în diagramele T-s. În figura 2 este prezentată schema instalaţiei frigorifice funcţionând după ciclul teoretic.2Masini frigorifice bietajate.1Masini frigorifice monoetajate. ceea ce are ca efect creşterea siguranţei în funcţionare.

7 oC.3.CI-compresor de joasa presiune VR1-ventil de reglare VI-vaporizator de joasa presiune VR1-ventil de reglare B-butelie intermediara VI-vaporizator de inalta presiune CII-compresor de inalta presiune K-condensator 3. a carui temperatura de saturatie la presiunea atmosferica normala este de -193. Prima treapta in criogenie o reprezinta utilizarea azotului lichid. .Instalatii criogenice Pentru utilizarea tehnicilor criogenice este necesara folosirea gazelor lichefiate cu temperatura de saturatie foarte scazuta la presiunea atmosferica normala.

prin incalzire la presiune ridicata se degaja vapori de agent frigorific. in urma absorbirii (dizolvarii) acestor vapori de catre substanta absorbanta.4Masini frigorifice cu absorbtie Aceste masini frigorifice se bazeaza pe afinitatea pe care o au unele substante solide sau lichide fata de vaporii altor substante. din care. utilizate ca agent frigorific. se formeaza o solutie binara omogena. care condensati intr-un condensator si strangulati. F-fierbator P-pompa K-condensator VR-ventil de reglare A-absorbitor V-vaporizator . pot alimenta cu agent frigorific rece vaporizatorul instalatiei.3.

php 6.utcluj. ..ro/if/if. Ghidul barmanului.Editura Sport-Turism. Ed. http://www.ro/ cel mai tare site cu referate .referat. Cluj Napoca. M.Mladin.. Balan.ro/articol/Echipamente_si_dotari_moderne_pentru_baruri-I9 5.Bucuresti.D. http://www.termo.ro/?grupa=echipamente%20frigorifice 4.2000 Powered by http://www.com/economie/comert/Tehnologia-comerciala-a-unitat44344.gastro.Bibliografie 1..pdf 3. http://www.hores.1985 2. Instalatii frigorifice-Teorie si programe pentru instruire.scritube.R. http://www.Todesco.Nicolescu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful