PROGNOZA METEO

15 - 31 IANUARIE
Vremea se va încălzi în ultimele zile ale acestei săptămâni, ajungând, sâmbătă, până la 8 grade Celsius. În ultima săptămână a lunii, mercurul din termometre va scădea din nou, până în jurul valorii de 0 grade Celsius şi vor fi condiţii de lapoviţă şi ninsoare. Totodată, în acest interval, cerul va fi mai mult înnorat.

Nr. 4, 15-31 ianuarie 2012

Ziarul sectorului tău

GRATUIT

De ce nu face Primăria grădiniţe, locuinţe sociale şi parcări

pag.6

Alege detoxifierea, nu dieta după sărbători
pag.7

Reabilitarea termică se poate face şi pe bani de la Uniunea Europeană

pag. 2

Semnează și tu pentru
scăderea facturii la întreținere

pag. 4

și pentru a schimba fața sectorului tău!
pag. 8

DEZBATERE
PAG. 2

A început strângerea de semnături
Domnule primar, cetăţenii vor blocuri reabilitate!

pentru anveloparea blocurilor Locuitorii din sectorul 3 al DIN SECTORUL 3 Capitalei au luat atitudine în
privinţa reabilitării termice a blocurilor. Sătui de frig, de facturile mari de la întreţinere şi de nepăsarea autorităţilor locale, mii de oameni au semnat petiţia filialei PSD prin care să-l determine pe primarul Liviu Negoiţă să înceapă cu adevărat anvelopările.
În ultimii ani, oamenii au înţeles că reabilitarea termică a locuinţelor nu mai este un lux, o cheltuială imensă pe care doar cei cu venituri mari şi-o puteau permite. Acum face parte din normalitate, însă doar voinţa primarilor a rămas singurul inconvenient. Astfel că Filiala PSD Sector 3 a început deja o acţiune amplă de strângere de semnături pentru a le atrage atenţia autorităţilor din sector că a venit timpul să se gândească mai mult la oameni şi să înceapă un nou val de anvelopări. În doar câteva zile, mii de bucureşteni din sectorul 3 au semnat petiţia, cu gândul că măcar iarna viitoare vor plăti şi ei cu până la 40% mai puţin la întreţinere, că vor scăpa de igrasie şi că vor avea căldură şi mai mult de cinci minute după închiderea caloriferului. Toţi au înţeles că acţiunea Partidului Social Democrat Sector 3 le poate aduce iarna căldură şi vara răcoare în case şi că totul se poate realiza doar prin atitudine.

Programul Naţional de Reabilitare Termică a Blocurilor este, probabil, una dintre cele mai bune iniţiative administrative din ultimii ani. Avantaje pe toată linia: s-au creat noi locuri de muncă pentru firmele care activează în construcţii, firmele, de asemenea, virează bani către bugetul de stat, iar cetăţenii care locuiesc în blocuri reabilitate plătesc mai puţin la întreţinere, în ţara în care toate facturile cresc. Din păcate, cea mai mare parte din locuitorii sectorului 3 sunt privaţi de acest beneficiu. În timp ce alte administraţii portocalii au primit, prin lobby puternic, bani pentru reabilitare de la Ministerul Dezvoltării, delăsarea celor care conduc primăria a făcut ca, la noi în sector, imobilele anvelopate să fie doar excepţie. Ba, mai mult, alţi primari care nu sunt pe placul puterii au găsit alte soluţii. Andrei Chiliman, spre exemplu, edilul sectorului 1, a reuşit să obţină de la Banca Europeană de Investiţii un credit la o dobândă extrem de mică, 2,2% pe an, din care va reabilita termic mai multe sute de blocuri, costurile fiind suportate integral de primărie. Deci, dacă se vrea, se poate. La Primăria Sectorului 3 NU SE VREA! Partidul Social-Democrat a iniţiat o campanie de strângere de semnături, liste pe care le vom prezenta curând edililor încercând să-i trezim din amorţirea administrativă în care au intrat. Locuitorii sectorului 3 îşi doresc blocuri reabilitate, îşi doresc să plătească mai puţin la întreţinere. Mai mult, aceste semnături distrug şi un alt mit: locuitorii sectorului 3 şi-au schimbat radical viziunea asupra priorităţilor administrative. De mulţi ani încoace, oamenilor li s-a inculcat faptul că spaţiile verzi cu sutele de mii de panseluţe sădite şi resădite sunt prioritare. Ei bine, nu mai sunt. Oamenii au realizat că floricelele plantate de câteva ori pe an, că băncile şi coşurile de gunoi din parcuri, că operaţiunea „borduriada“ ascund, de fapt, şmenuri de milioane de euro, din care cetăţenii nu au decât de pierdut. Până în prezent, mai multe mii de locuitori ai sectorului au semnat pe listele noastre. Aceste semnături dovedesc faptul că avem dreptate. Şi dacă voi cei care citiţi acest text doriţi ca blocul dumneavoastră să fie reabilitat, vă invit să semnaţi petiţia noastră fie la operatorii din teren, fie la sediul PSD Sector 3 din Bulevardul Unirii nr. 68, bl. K2. Vă mulţumesc.

Reabilitarea nu trebuie să afecteze serios buzunarele bucureştenilor
Un alt motiv pentru care oamenii şi-au exprimat dorinţa de a semna petiţia ca „anveloparea să ajungă şi la blocurile lor“ constă tocmai în preţul mic pe care trebuie să îl plătească pentru confortul lor. Acum, asociaţiile de proprietari se pot împrumuta de la bănci şi beneficiază de o dobândă sub-

venţionată de stat. În alte cazuri, anveloparea se poate face şi fără bani, dacă bucureştenii conving primarul să aloce fonduri pentru subvenţionarea în întregime a contribuţiei proprietarilor. Având în vedere că în sectorul 1 s-a putut realiza acest lucru, există încă un motiv în plus pentru care locuitorii sectorului 3 doresc semnarea petiţiei PSD pentru a-l convinge pe Liviu Negoiţă că poate aplica şi el această metodă.

Cât durează reabilitarea?
Durata efectivă a lucrărilor este, în medie, de 75 de zile, în funcţie de mărimea imobilului, numărul de scări şi apartamente, însă numai după ce dosarul asociaţiei de proprietari a fost completat şi Ministerul Dezvoltării a alocat primăriei 50% din suma ce trebuia cheltuită. Durata specificată este valabilă doar la lucrările standard de termoizolaţie care nu implică şi alte intervenţii suplimentare. prietarilor de (50%+1) privind reabilitarea termică a clădirii în condiţiile de finanţare prevăzute de Ordonanţa de Urgentă 69/2010. Al doilea lucru necesar este contractul de mandat semnat în două exemplare care poate fi luat de la primărie sau descărcat de pe internet. Mai mult, sunt necesare lista proprietarilor din imobil şi fişa tehnică a blocului completată. Totodată, trebuie menţionată o adresă de corespondenţă şi un număr de telefon.

Acte necesare pentru asociaţiile de proprietari
Până la a semna petiţia iniţiată de PSD Sector 3, bucureştenii s-au documentat şi în ceea ce priveşte seria de formalităţi pe care trebuie să o îndeplinească pentru ca reabilitarea termică a locuinţei să poată fi fezabilă. În cazul în care primarul va fi constrâns de situaţie şi va fi nevoit să înceapă o nouă serie de anvelopări, trebuie întocmită şi o serie de acte necesare pentru asociaţiile de proprietari. La început trebuie o solicitare scrisă a asociaţiei, apoi hotărârea adoptată în adunarea generală, cu acordul unei majorităţi a pro-

de lei reprezintă suma cu care a crescut, anul trecut, preţul gigacaloriei.
PSD Sector 3 te provoacă să te implici în a rezolva problemele comunităţii tale. Dacă vrei să schimbi viitorul, eşti activ şi simţi că poţi face performanţă, nu ezita să ne contactezi pentru a intra în rândurile celor care pot şi fac mai mult pentru oraşul în care s-au născut, locuiesc şi trăiesc. Vizitează-ne la sediul nostru din Bd. Unirii nr. 68, bloc K2, scara 13 sau sunați la tel. 0731.111.181.

46

Robert Negoiţă, vicepreşedinte PSD, coordonator al filialei PSD Sector 3

Schimbarea începe şi cu tine!

DEZBATERE
PAG. 3
Dan Ştefănescu, 45 de ani, economist
„Este foarte bine că ne-a anvelopat blocul şi nu este nici foarte scump. Acum să vedem dacă se păstrează căldura şi dacă e răcoare vara aşa cum au spus ei. Până atunci, măcar ne bucurăm că arată altfel blocul. “

Lucian Ionescu, 65 de ani, pensionar
„Eu nu am fost de acord cu reabilitarea blocului, dar nu prea am avut de ales. Rata nu este mare... adică este undeva la 60 de lei. Ceea ce nu mi-a plăcut este că mi-au închis balconul. “

Avantajele reabilitării
De zeci de ani, peste jumătate din blocurile de pe raza sectorului 3 al Capitalei nu au mai fost nici măcar vopsite de autorităţi. Acum, când reabilitarea termică a devenit prioritatea numărul unu a primarilor de sector, Liviu Negoiţă nu se poate lăuda decât cu 18 blocuri anvelopate într-un an.
Reabilitarea termică a blocurilor nu trebuie să mai fie privită drept o obţiune a autorităţilor, ci o necesitate pentru bucureşteni. Igrasia, zgomotul ambiental şi costurile pentru încălzire sunt doar câteva dintre problemele pe care locatarii sunt obligaţi să le accepte de ani de zile. Prin anvelopare însă, toate aceste probeleme vor dispărea. În timpul iernii, în locuinţele izolate, pereţii exteriori se încălzesc mult mai repede şi nu vor mai fi pierderi de căldură, iar vara, confortul termic este asigurat fără cheltuieli suplimentare pentru aerul condiţionat. Totodată, facturile de întreţinere vor fi mult mai mici.

Niculina Constantin, 76 de ani, pensionară
„Blocul nostru a fost reabilitat, însă, în loc să dureze trei luni tot şantierul, a durat aproape şapte luni. M-am îmbolnăvit din cauza frigului. Eu am fost mulţumită de Liviu Negoiţă, însă acum, când am auzit ce şmecherii a făcut cu grădiniţele din sectorul 3, nu îl mai am la suflet. Cine ştie pe ce criterii alege blocurile pe care le anvelopează. “

Ce presupune anveloparea imobilelor
În afara îmbunătăţirii aspectului, reabilitarea termică a imobilelor presupune izolarea termică a pereţilor exteriori, înlocuirea ferestrelor şi a uşilor exterioare cu unele superioare, care vor izola mai bine fiecare încăpere, termohidroizolarea terasei sau a planşeului peste ultimul nivel în cazul existenței şarpantei, izolarea termică a planşeului peste subsol, în cazul în care prin proiectarea blocului sunt prevăzute apartamente la parter, şi lucrări de refacere a finisajelor anvelopei. La aceste lucrări se pot

adăuga reparaţii la elementele de construcţie care pot reprezenta un potenţial pericol de desprindere, însă nu înainte de a se face o expertiză tehnică şi un audit energetic asupra imobilului.

Mai puţin zgomot în case şi mai multe locuri de muncă
Un alt avantaj al anvelopării este reducerea nivelului zgomotului ambiental în interiorul locuinţelor. În

plus, îmbunătăţeşte condiţiile de igienă şi confortul termic. Pe de altă parte, se vor crea şi noi locuri de muncă în domeniul construcţiilor. Mai mult, bucureştenii care doresc să îşi reabiliteze locuinţele din buzunarul propriu vor putea beneficia, din anul acesta, de o scutire a impozitului pe apartament de cel puţin şapte ani, fiind nevoie doar de aprobarea consiliului local. Totodată, după finalizarea lucrărilor de reabilitare, valoarea imobilului va creşte considerabil.

Doina Murgociu, 52 de ani, director de marketing
„Sper să vină şi la noi cineva să ne întrebe de reabilitare, dar nu am avut un administrator bun care să se ocupe de asta. Nu ştiu pe ce criterii se aleg blocurile, însă cred că toate trebuie făcute pentru că sunt vechi şi urâte. “

Facturi costisitoare la căldură
După o iarnă în care încălzirea apartamentelor costă cu 37% mai mult decât anul trecut, tot mai mulţi oameni se gândesc la necesitatea anvelopării locuinţelor. Dacă în 2010 preţul gigacaloriei a ajuns, în urma majorării TVA, de la 119 la 124 de lei, în luna august a anului trecut, gigacaloria s-a scumpit cu aproximativ 37%, ajungând la aproximativ 170 de lei. Iar în cazul în care autoritatea locală nu va mai putea susţine financiar subvenţionarea gigacaloriei, facturile la întreţinere s-ar putea dubla sau chiar tripla. Astfel, bucureştenii vor putea ajunge să plătească gigacaloria la preţul de producţie de 318 lei.

DEZBATERE
PAG. 4
Emilia Bobocea, 66 de ani, pensionară
„Am semnat la filiala PSD Sector 3 pentru anvelopare pentru că am rude în blocuri deja reparate şi nici nu se compară. Plătesc mai puţin la întreţinere, se menţine altfel căldura... acum nu mai contează că plăteşti 100 pe lună pentru confortul tău. Se deduce oarecum cheltuiala de la întreţinere. Sper ca mesajul ăsta să ajungă şi la domnul primar. “

Reabilitare termică pe bani

de la Uniunea Europeană?

Se poate şi gratuit
Mircea Rugină, 36 de ani, zidar
„Eu sunt foarte mulţumit de ce au făcut la blocul în care stau. Nu ştiu dacă se simte la bani, dar la confort este mult mai bine. Două persoane plătim cam 300 de lei iarna. “
Bineînţeles că se poate, dar acest lucru nu depinde decât de modul în care primăria decide să aloce fonduri pentru subvenţionarea totală a contribuţiei proprietarilor de apartamente. În Bucureşti, singurul sector care a reuşit să facă acest lucru este sectorul 1 pentru că, spre deosebire de sectorul 3, primăria a făcut un parteneriat cu Banca Europeană de Investiţii (BEI), după ce a fost semnat un contract de împrumut în valoare de 125 de milioane de euro. Este cel mai mare credit acordat de BEI unei autorităţi a administraţiei publice locale din România, iar banii vor fi rambursaţi în 20 de ani, cu o perioadă de graţie de patru ani. Administraţia Sectorului 1 va reuşi, în acest fel, să reabiliteze termic 365 de blocuri până la finalul anului 2013. Dintre acestea, 190 urmează a fi finalizate chiar în cursul anului curent, fără costuri pentru proprietarii de apartamente.

În multe localităţi, programul de reabilitare este blocat din cauza lipsei de finanţare guvernamentală, iar principalul motiv este că Executivul a distribuit fondurile pe criterii politice.
În sectorul 3 nu poate fi vorba decât despre dezinteresul primăriei pentru că nu putem bănui că Elena Udrea, aflată la conducerea Ministerului Dezvoltării, nu a vrut să-i aloce fonduri colegului ei de partid Liviu Negoiţă. Din 2012, situaţia s-ar putea schimba dacă autorităţile vor folosi fondurile europene nerambursabile.

Marius Deneş, 40 de ani, director
„Blocul în care locuiesc arată groaznic şi măcar dacă i-ar schimba puţin înfăţişarea şi tot ar fi mare lucru, ca să nu mai vorbim de anvelopare. Dar trebuie să facem noi ceva să influenţăm administraţiile de bloc şi primarii. “

Plata în rate cu dobândă subvenţionată
Chiar şi cu aceşti bani europeni, puţine primării vor scuti integral asociaţiile de proprietari de la coplata facturii de reabilitare termică. Pentru ca această factură să nu fie greu sau imposibil de suportat, asociaţiile de proprietari au posibilitatea de a se împrumuta la bancă beneficiind de o dobândă subvenţionată de stat. În plus, statul se obligă şi să garanteze creditul. Astfel, asociaţiile de proprietari pot apela la credite ce ar permite plata în tranşe suportabile dacă doresc reabilitarea clădirilor de locuit construite şi recepţionate până la sfârşitul anului 2000. Potrivit legii, hotărârea de contractare a unui împrumut bancar se poate lua cu votul a minimum 90% din membrii asociaţiei de proprietari. Hotărârea adunării generale a asociaţiei de proprietari se va aduce la cunoştinţă tuturor proprietarilor, inclusiv a celor care nu sunt membri ai asociației. în perioada 1950-1990 şi care, în prezent, au pierderi energetice şi costuri mari de întreţinere. În acest context, guvernul nu va mai putea invoca niciun motiv pentru a nu aloca bani autorităţilor locale în scopul reabilitării termice.

O nouă schemă de finanţare
Începând cu acest an, guvernul a primit acordul Comisiei Europene pentru acest tip de investiţii şi va putea accesa fonduri europene nerambursabile. Beneficiarii acestor bani europeni vor fi autorităţile publice locale, în parteneriat cu asociaţiile de proprietari. Prioritate la lucrări vor avea blocurile de locuinţe construite

Informarea lipseşte, iar blocurile rămân gri
Pe de altă parte, asociaţiile de proprietari au avut posibilitatea să apeleze la credite cu garanţie de stat şi dobândă subvenţionată pentru reabilitarea blocurilor. Ideea nu a avut însă succes pentru că nu a fost făcută

blocuri au fost reabilitate termic în acest an în sectorul 3.
o informare eficientă a populaţiei, reabilitarea finanţată astfel efectuându-se, în prezent, doar pe alocuri şi în general prin investiţii ale proprietarilor, care nu mai apelează la sprijinul statului.

18

Simona Gheorghe, 34 de ani, economist
„Încă nu ştim cât costă anveloparea, dar vom vedea când vin devizele poştale. Să sperăm că va fi acceptabil şi că va veni ziua în care vom vedea tot cartierul reabilitat termic. “

Avantajele finanţării publice integrale
În afara beneficiului evident al scutirii de la partea ce revine asociaţiilor de proprietari din preţul reabilitării termice, un efort financiar al primăriei, mai sunt şi alte avantaje. În primul rând, numărul blocurilor reabilitate într-un an ar creşte considerabil pentru că acordul proprietarilor ar fi din start de 100%, iar cei mai nevoiaşi nu ar mai trebui să se gândească de două ori până să semneze. Un alt avantaj ar fi acela ar rapidității pentru că, fiind mai puţini cofinanţatori, respectiv primăria şi Ministerul Dezvoltării sau doar primăria, cum este cazul sectorului 1, finanţarea lucrării decurge mai repede, iar muncitorii se pot apuca mai rapid de treabă.

ACTUALITATE
PAG. 5

S-a aruncat în faţa metroului în prima zi din 2012
O femeie a decis să-şi pună capăt vieţii chiar în dimineaţa de 1 ianuarie, sărind în faţa metrolului, în staţia Nicolae Grigorescu. Aceasta a murit pe loc, iar circulaţia a fost întreruptă aproximativ două ore pe tronsonul Nicolae Grigorescu Dristor. Poliţiştii nu au găsit niciun act de identitate asupra femeii.

A furat o uşă şi arcurile de la lift

CARE ESTE CEA MAI PERICULOASĂ STRADĂ DIN SECTOR
Toată lumea ştie că sectorul 3 are străzile mai late decât restul Capitalei şi că, din acest motiv, traficul nu este foarte aglomerat. Acest avantaj ce presupune o viteză de rulare mai mare se întoarce câteodată împotriva unor cetăţeni care uită să mai fie atenţi sau să mai ia piciorul de pe pedala de acceleraţie.
Nouă tragedii pe o singură arteră
Potrivit statisticilor Poliţiei Rutiere, artera cea mai periculoasă din sectorul 3 este Bulevardul Nicolae Grigorescu. Anul trecut, numai pe această arteră s-au produs nouă accidente, în care șapte persoane au decedat şi alte opt au fost rănite grav. La nivelul Capitalei este artera rutieră cu cele mai multe persoane decedate în urma accidentelor.

Spărgători de locuinţe, PRINŞI
Patru persoane suspecte de comiterea mai multor furturi din locuinţe în sectorul 3, în perioada noiembrie 2011 ianuarie 2012, având ca mod de operare „escaladarea“, au fost reţinuţi de poliţiştii Secţiei 13. Pe 30 decembrie, trei dintre aceştia au pătruns într-o locuinţă din sectorul 3, prin escaladarea şi forţarea unui geam termopan, de unde au furat 30.000 de lei, 2.000 de dolari, bijuterii din aur şi argint, două laptopuri şi parfumuri, prejudiciul cauzat fiind de aproximativ 50.000 de lei. Cei trei erau coordonaţi de un bărbat care îi transporta cu un autoturism BMW şi care, ulterior, vindea bunurile sustrase. Cei patru bărbaţi sunt suspecţi de comiterea altor patru furturi din locuinţe din sectorul 3.

Un bucureştean în vârstă de 27 de ani este cercetat de poliţiştii de la Secţia 12 din sectorul 3 după ce, în decembrie 2011, a furat trei arcuri din oţel din puţul liftului aflat în scara unui bloc din strada Liviu Rebreanu. În plus, a mai furat din scara unui bloc din strada Pădurea Craiului mai multe siguranţe electrice de la tabloul electric, poarta de acces şi două transformatoare electrice dintr-un imobil situat în str. Dristor. Bărbatul este cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat.

Două accidente grave în două zile
Pe 18 noiembrie 2011, pe Splaiul Independenţei, un bărbat de 44 de ani a accidentat un pieton de 54 de ani care era angajat în traversarea străzii prin loc nepermis. În urma accidentului a rezultat decesul pietonului la faţa locului. La numai o zi după această tragică întâmplare, pe bulevardul Nicolae Grigorescu, în sec-

torul 3 al Capitalei, s-a produs un accident rutier soldat cu rănirea a nu mai puţin de cinci persoane. Un taximetrist în vârstă de 45 de ani, în timp ce conducea pe Bdul Nicolae Grigorescu dinspre Str. Postăvarului către Bdul Constantin Brâncuşi, când a ajuns la intersecţie cu Str. Liviu Rebreanu, în timp ce efectua virajul stânga către Pod IOR, nu a acordat prioritate de trecere unei alte maşini ce venea din sens opus.

Prejudiciu de aproximativ 1.900.000 Agenţi de pază, la furat de lei

Accidente în lanţ
O şoferiţă care circula pe şoseaua Mihai Bravu a pierdut, din cauza vitezei, controlul volanului şi a lovit un autoturism care circula în aceeaşi direcţie de mers. Incidentul a avut loc pe 3 ianuarie. În urma impactului, maşina celui de-al doilea şofer a fost proiectată pe sensul opus de mers şi s-a tamponat frontal cu un alt autoturism, fiind lovit un copil în vârstă de şase ani. Pe numele femeii care a cauzat accidentul a fost întocmit dosar de cercetare.

Poliţiştii au prins, în ajunul Anului Nou, doi agenţi de pază care, folosind chei potrivite, au pătruns în depozitul unui magazin situat în str. Postavarul din sectorul 3. Aceştia au furat mai multe produse alimentare şi nealimentare în valoare de 2.100 de lei, pe care le-au încărcat într-un autoturism al unuia dintre paznici. Cei doi bărbaţi au fost reţinuţi şi sunt cercetați pentru tâlhărie. Ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor Sector 3 au dispus, pe 11 ianuarie, începerea urmăririi penale împotriva a trei bărbaţi care aveau o firmă, dar nu au înregistrat în evidenţele contabile venituri în valoare de 3.198.211 de lei, aferente livrărilor de autoturisme. Prejudiciul cauzat bugetului de stat se ridică la aproximativ 1,9 milioane de lei.

ACTUALITATE
PAG. 6

Legea comasării alegerilor
„Comasarea alegerilor este profund antidemocratică. Şi aşa, comasarea alegerilor judeţene cu cele locale crea foarte multă confuzie, dar aveam măcar argumentul tradiţiei. În celelalte ţări europene există diferenţe foarte clare între ceea ce numim alegeri locale, alegeri cantonale şi departamentale. Dar în momentul în care, în România, alegerilor denumite, în genere, locale li se asociază şi cele parlamentare, nu mai există niciun fel de relaţie echilibrată între nivelul local şi cel naţional“, Cristian Pârvulescu, preşedintele ProDemocraţia.

De ce nu face Primăria Sectorului 3 grădiniţe,
locuinţe sociale şi parcări

Legea sănătăţii
„Proiectul Legii sănătăţii distruge sistemul integrat de urgenţă care rezolvă cazurile foarte grave, asigură o parte din sistemul de siguranţă naţională şi de apărare a României împotriva dezastrelor, misiunea salvării de vieţi fiind înlocuită de competiţia comercială“, Raed Arafat.

Zeci de mii de bucureşteni din sectorul 3 îşi plătesc, anual, taxele şi impozitele locale. Însă banii strânşi la bugetul local nu sunt alocaţi pentru realizarea unor investiţii în interesul cetăţeanului plătitor de taxe: în loc să construiască grădiniţe şi locuinţe sociale sau să amenajeze suficiente locuri de parcare, Primăria Sectorului 3 a cheltuit sume imense pe bănci, plante, păsări exotice şi iepuraşi de Paşte.
Nevoile impuse nu sunt neapărat cele reale
Dacă o primărie vrea să cheltuiască mulţi bani pe servicii care aduc comisioane grase şi sunt greu de verificat, atunci singurul lucru pe care trebuie să îl facă este să convingă populaţia că au nevoie doar de acele servicii. Primarul sectorului 3 spune că cetăţenii îi cer parcuri şi curăţenie. Nu spunem că nu este nevoie de aceste lucruri, dar nu înseamnă că poţi cheltui jumătate din buget pentru ele ignorând faptul că nu ai suficiente locuri la grădiniţe, nu ai mai ridicat un bloc de cinci ani şi locurile de parcare sunt tot mai greu de găsit pentru şoferi. situaţie. Drept urmare, mii de părinţi, plătitori de taxe şi impozite locale, sunt forţaţi să îşi înscrie copiii la grădiniţe particulare, ce costă, în medie, 1.000-2.000 de lei, sau să apeleze la serviciile unei bone al cărui salariu oscilează, în medie, între 1.000 şi 1.500 de lei. Mai mult decât atât, nu puţini sunt cei care au recunoscut că au fost nevoiţi să dea şi şpagă pentru a se asigura că vor prinde locuri la grădiniţă pentru copiii lor. există spaţii unde s-ar putea realiza noi parcări la preţuri decente, Primăria Sectorului 3 nu se grăbeşte să amenajeze locuri unde bucureştenii să-şi parcheze maşinile. Autorităţile par să se mulţumească, de fapt, cu parcările în spic realizate de Municipalitate sau, şi mai rău, desfiinţează parcări şi pentru a amenaja altele... în acelaşi loc. Mai precis, Primăria Sectorului 3 intenţionează să desfiinţeze o parcare de 150 de locuri de pe Câmpia Libertăţii pentru a amenaja alta supraetajată, cu 255 de locuri. Investiţia se ridică la 3,5 milioane de euro, însă, potrivit experţilor în construcţii, autorităţile cheltuiesc dublu faţă de preţul pieţei.

Scăderea pensiilor şi salariilor
„Toţi cei care vor vota pentru aplicarea acestui pachet de măsuri votează pentru omorârea unor oameni“, Cristian Tudor Popescu.

Locuinţele sociale... doar vorbe în vânt
Primăria Sectorului 3 nu s-a preocupat nici de construirea de locuinţe sociale destinate bucureştenilor nevoiaşi. Autorităţile nu au mai anunţat construirea de locuinţe sociale de acum cinci ani. La începutul anului 2007, reprezentanţii primăriei anunţau preluarea a două terenuri de la Municipalitate pentru ridicarea unor blocuri pe Splaiul Unirii, Calea Dudeşti şi Aleea Cioplea. În ultimii ani însă nu s-a demarat nicio construcţie. Primăria nu s-a îngrijit nici să facă sau măcar să găsească locuinţe pentru familiile evacuate din Centrul Istoric. Mulţi chiriaşi ai caselor din această zonă au rămas pe drumuri cu lunile până când Primăria Generală a mutat o parte din ei în nişte apartamente.

Bani există!
Ce face Primăria Sectorului 3 cu banii ce ar trebui cheltuiţi în interesul cetăţeanului? Autorităţile locale au cheltuit 22,3 milioane de euro pe bănci, coşuri de gunoi din lemn nobil, scrumiere şi ghivece de flori. Peste 10 milioane de euro au fost alocaţi pentru achiziţia de arbori, arbuşti, plante vii, bulbi, rădăcini, butaşi şi altoaie. Anul trecut, primăria a mai cumpărat 147 de platani pe care i-a sădit în betonul perforat din scuarul ce separă sensurile de circulaţie de pe Bulevardul Theodor Pallady, înlocuind, în această zonă, copacii pe care i-a cumpărat în urmă cu trei ani şi care s-au uscat. Aproximativ 30.000 de euro s-au dus anul acesta pentru închirierea, timp de şase luni, a 50 de perechi de gâşte, raşe, lebede şi păuni. Aţi aproximativ 90.000 de euro s-au dus pe iepuraşi tridimensionali, ouă cu leduri şi ghirlande luminoase pentru decorarea în simboluri pascale a două parcuri din sectorul 3.

Statul minorităţilor naţionale şi proiectul de regionalizare a ţării
„Am asistat odată la prăbuşirea frontierelor României, în 1940, ca elev de liceu. N-aş vrea să asist a doua oară la prăbuşirea hotarelor ţării, prin voinţa factorilor politici interni. Este o adevărată ofensivă la articolul I din Constituţia României. Miza este de prima însemnătate: este vorba despre destrămarea treptată a statului român şi a hotarelor sale“, academicianul Dinu C. Giurescu.

Să dăm şpagă pentru un loc la grădiniţă?
În Bucureşti, deficitul de locuri în grădiniţe este de aproximativ 25.000. În prezent, numărul acestora este de 31.800, în condiţiile în care în oraş trăiesc 56.557 de preşcolari. Totodată, potrivit primarului Capitalei, cele mai mari probleme sunt în sectorul 3, unde ar mai fi nevoie de 8.000 de locuri pentru preşcolari. Totuşi, Primăria Sectorului 3 nu pare să dea semne că ar intenţiona să remedieze această

Norocul şoferilor: parcările în spic făcute de Municipalitate
O altă mare problemă cu care se confruntă bucureştenii din sectorul 3 o reprezintă lipsa locurilor de parcare. Cu toate că în sectorul 3

COCKTAIL
PAG. 7

Alege detoxifierea, nu dieta după Sărbători

BERBEC

HOROSCOP

După abuzurile alimentare inevitabile TAUR din ultima perioadă, cea mai mare Nativii acestei zodii vor simţi nevoia să iasă în fie spirituali greşeală este să începi o cură drastică de evidenţă, să cunoască lume nouă, să ceva ieşit din şi comunicativi. Acest lucru nu este slăbire. Nu vei face decât să-ţi încetineşti comun pentru ei. 5Sănătate 6Bani 5Sentimente metabolismul. O cură severă este total GEMENI nerecomandată în perioada rece a anuO perioadă în care Gemenii vor fi mai veseli, lui, absenţa unei alimentaţii echilibrate mai optimişti şi mai toleranţi cu cei din jur şi îi va ajuta să pună fiind deosebit de riscantă. Cea mai bună această staremembrii familiei. capăt unor mici conflicte cu 5Sănătate 5Bani 5Sentimente măsură este o dietă de detoxifiere.
ţelină, păstrânac) fierte, sub formă de piure, sau coapte. multe ori exact cât ai pus pe tine de la Crăciun încoace. Exerciţiile fizice sunt bine-venite, dar este foarte important să nu te grăbeşti, mai ales dacă în ultima perioadă ai sărit peste ora de fitness. Suprasolicitarea nu este o soluţie. Începe cu exerciţii uşoare şi plimbări lungi în aer liber.

Pentru cei din zodia Berbecului se anunţă o perioadă mai tensionată. Nimic major, dar suficient cât să le dea nativilor o stare de permanentă iritabilitate. 5Sănătate 6Bani 5Sentimente

RAC
Pentru cei născuţi sub semnul acestei zodii se anunţă o perioadă în care vor primi noi responsabilităţi profesionale, vor avea succes în tot ceea ce ţine de dialog, de comunicare. 5Sănătate 5Bani 5Sentimente

Bea multă apă
Cât de multă se poate! Hidratarea este cea mai importantă când vine vorba de detoxifiere. Bea apă plată, ceaiuri slabe din plante, evident fără zahăr. Include în dietă supele de zarzavat. Renunţă complet la alcool, limitează consumul de cafea, elimină complet sucurile şi apa acidulată.

LEU
Deşi se vor face un pic nesuferiţi celor din jur, această atitudine dictatorială va da roade şi Leii vor reuşi să obţină tot ceea ce îşi propun. 5Sănătate 5Bani 5Sentimente

Un sfat: nu te urca pe cântar
În mod sigur, dacă nu ţi-ai petrecut începutul anului mâncând salată de varză murată, ai acumulat câteva kilograme. Acul cântarului o să-ţi strice cheful de viaţă. Cel mai bine este să te cântăreşti după ce ai respectatat regulile dietei de detoxifiere cel puţin o săptămână. Atunci o să poţi evalua corect situaţia.

FECIOARĂ
Se nasc multe întrebări legate de bani şi va fi nevoie ca Fecioarele să facă demersuri suplimentare pentru a obţine ceva în plus faţă de veniturile obişnuite. 5Sănătate 6Bani 5Sentimente

Carne slabă şi peşte la cuptor Limitează la minimum consumul de zahăr şi sare
Excesul de dulciuri, fie că sunt preparate în casă, fie că sunt din comerţ, este una dintre principalele cauze care te fac să te simţi balonată. Trei zile fără zahăr, fără dulciuri şi cu foarte puţină sare sunt suficiente pentru că flora intestinală să se refacă.

Mănâncă multe legume şi cel puţin şapte fructe pe zi
Merele, portocalele şi bananele sunt cele mai indicate. Mănâncă legume de cel puţin două ori pe zi. Fasolea verde (congelată, fiartă în abur şi servită cu un strop de ulei, usturoi pisat şi suc de lămâie) este cea mai bună alegere. O altă variantă o reprezintă rădăcinoasele (morcovi,

În paralel cu toate acestea, mănâncă carne slabă, peşte la cuptor, dar nu mai mult de o porţie pe zi. Consumă cel puţin două porţii de cereale integrale pe zi. Nu te înfometa, mănâncă puţin, des şi, dacă se poate, la ore fixe. Respectată o săptămână, această dietă te poate ajuta să slăbeşti, în mod sănătos, cel puţin trei kilograme, de cele mai

BALANŢĂ
Dragostea este foarte bine aspectată şi atmosfera în cuplu va fi mai bună ca niciodată. Vor avea însă tot felul de probleme legate de casă. 5Sănătate 5Bani 6Sentimente

SCORPION
Beneficiaţi de suficientă energie pentru a vă putea pune proiectele în practică. La serviciu va fi agitaţie şi aţi putea primi noi sarcini. 5Sănătate 5Bani 6Sentimente

Băsescu: Le-ai oprit 25% la profesori, Daniele? Funeriu: Da! Băsescu: Şi mai vin la şcoală? Funeriu: Da! Băsescu: Să le mai tai 25%! După un timp... Băsescu: Daniele, le-ai taiat? Funeriu: Da! Băsescu: Şi mai vin la şcoală? Funeriu: Da! Băsescu: Mai taie 25%! Mai trece un timp... Băsescu: Daniele, mai vin profesorii la şcoală? Funeriu: Da! Băsescu: Taie... Funeriu: Sunt ultimii 25%! Băsescu: Taie-i! După un timp... Băsescu: Mai vin profesorii la şcoală? Funeriu: Da! Băsescu: Formidabil! Ia pune-i să plătească la intrare!

SUDOKU

BANC

Pune-ţi mintea la contribuţie
6 9 3 8 5 6 2 7 4 8 4 5 5 2 8 6 7 2 9 3 8 5 1 5 4 9

SĂGETĂTOR
Nativii acestei zodii se vor vedea împiedicaţi să-şi ducă la îndeplinire unele planuri din viitorul apropiat din cauza lipsei banilor. 6Sănătate 6Bani 5Sentimente

CAPRICORN
La începutul perioadei, Capricornii vor suferi o dezamăgire din partea unui prieten fals. Dragostea însă e la cote maxime. 5Sănătate 5Bani 6Sentimente

VĂRSĂTOR
Profesia e lăsată la o parte, dar nu e nicio tragedie, e nevoie şi de puţină distracţie! Se anunţă o perioadă mai relaxată. 5Sănătate 5Bani 5Sentimente

PEŞTI
Nişte reverii romantice vă vor împiedica să vă concentrați la ceea ce este cu adevărat important. Nu e momentul pentru complicaţii amoroase. 5Sănătate 5Bani 6Sentimente