Aronia, superfructul antioxidant care poate creste in gradina noastra

http://amorebio.ro/index.php/altre-articole/217-aronia-superfructul-antiox...

Aronia, superfructul antioxidant care poate creste in gradina noastra
Scris de irina Vineri, 28 Ianuarie 2011 05:28

Primim comenzi pentru Aronia Nero, arbusti cu inaltimea cuprinsa intre 30-60cm, pret 20 lei, tva inclus. Livrarea se face in octombrie 2011, costul transportului prin Posta 7 lei, prin curierat rapid 25 lei. Pentru comenzi trimiteti email la info@amorebio.ro sau comandati din magazinul www.amorebio.ro/magazin Aronia (Aronia melanocarpa) este fructul unui arbust inrudit cu macesul si face parte din familia Rosacae. Fructul este mic, de culoare neagra si are gust amar si astringent. Fructele, de fapt superfructele, au un continut foarte mare de antioxidanti, mult mai mare decat afinele (de 15 ori mai mare), merisorul sau rodiile. Au un continut mare de proantocianine (care se gasesc si in semintele de struguri) si acid chinic (de 10 ori mai mare decat merisorul)! Continutul in vitamina P al fructului de aronie este mai ridicat decat in orice alt fruct (vitamina P ajuta la fixarea vitaminei C in organism). Fructul de aronie contine de 5 ori mai multa vitamina P decat strugurii. Datorita proprietatilor ei, aronia a fost introdusa in dieta cosmonautilor rusi in anul 1959. Exista doua specii de aronia, una cu fructe de culoare inchisa violet-negru (scorus negru) si alta cu fructe rosii. Aronia a fost adusa in Europa din America de Nord, unde creste la inaltimi de 1000-1200m, pe soluri umede si acide. Este un arbust rezistent, atat la frig pana la -30 grade C cat si la boli. Aronia este un fruct antioxidant la un pret mult mai scazut decat alte fructe care au aceleasi proprietati. Si in plus se poate cultiva in tara noastra. Utilizari Fructele de aronia contin in cantitati mari vitamine si minerale, de aceea ele sunt folosite in prevenirea si tratarea mai multor boli: bolile copilăriei, boli ale ficatului şi vezicii biliare, inflamaŃii ale stomacului, alergii, boli de piele şi chiar radiatii (Albrecht et Al.. 1995). De asemenea in tratarea tensiunii arteriale. Fructele le putem usca usor acasa, daca le punem la uscat pe o hartie, intr-un strat subtire. Fructele uscate pot fi puse in timpul iernii in apa si apoi folosite la prajituri la fel ca fructele proaspete. Din fructele uscate se poate face de asemenea si ceai, dar prin fierbere o parte dintre vitamine vor fi distruse. De aceea, cel mai indicat pentru mentinerea proprietatilor fructelor este sucul de aronia. Sucul de aronia este indicat sa se bea inainte de masa, cu 20-30 minute, cate 50 ml de 3 ori pe zi, timp de 20-30 de zile (necesarul zilnic de vitamina P este de 50-100mg).

1 din 3

03.02.2012 12:11

Durata de viata a acestor arbusti este de aproximativ 20 de ani (Friedrich. superfructul antioxidant care poate creste in gradina noastra http://amorebio. De asemenea se poate face suc (care poate consumat simplu sau il amestecam cu apa sau cu alt suc de fructe). Sustine elasticitatea si normalizeaza permeabilitatea vaselor sanguine. Beneficii Normalizeaza tensiunea sanguina Teste clinice au aratat efectul aroniei in hipertensiune daca au fost baute 60 ml de suc de aronia de 3 ori pe zi.. 1993). iaurt cu fructe. ele conŃin. Deci. Schuricht 1985). Scade nivelul hormonilor de stres. Fructele se coc in luna august. o multime de vitamine si minerale (Albrecht 1996). ConŃinutul de vitamine este de asemenea foarte mare (Albrecht 1996). ele pot fi pastrate aproximativ doua saptamani in conditii normale de depozitare (15-20 grade C si umiditate 80%) .Aronia. 1993) şi iod. 100 g de fructe de aronia sunt suficiente pentru a acoperi numai cerinŃa de acid folic (Albrecht et Al.02. Rezultate in tratamentul cancerului. Florile sunt polenizate de albine. Si chiar vin.. Schuricht 1985). dar polenizarea realizata de vant ar trebui sa fie posibila (Friedrich. în principal fier (Albrecht et Al. Fructele pot si folosite la prajituri. Este posibil ca aceasta sa se datoreze si climei mult mai placute si a soarelui de la noi. În plus. Descrierea arbustului Inflorirea este in luna mai si dureaza aproximativ 10 zile. Fructele Fructele de aronia contin antociani.. Dupa ce sunt culese. In prezent ele sunt considerate ca fiind autofertile. 2 din 3 03.2012 12:11 .Friedrich. Vom reveni cu retete cu aronia! Din fructe se extrage un pigment puternic care este folosit in industria alimentara. inginerii horticoli care cultiva in Romania aronia au spus ca fructele au un gust placut.. Un arbust matur produce intre 10-17 kg de fructe/tufa. de asemenea.php/altre-articole/217-aronia-superfructul-antiox. asa cum se folosesc si alte fructe de padure sau putem face dulceata sau gem.ro/index. Schuricht 1985. Desi in informatia gasita pe internet se spune ca fructele proaspete nu au gust placut deoarece sunt amare si astringente. Previne si trateaza diferite boli cardio-vasculare. In fosta URSS: fructele de aronia erau pastrate pana la 8 saptamani la o temperatura de 10 grade C. nectar. care le face deosebit de importante pentru industria alimentara (colorant alimentar). Randamentul de suc din fructe este de 75-80%.

de neinlocuit in dietele de purificare. Proprietati antiseptice: remediu puternic in raceli.Aronia.ro/index. televizorul). imbunatateste metabolismul.. Efect tonic general: cresc vitalitatea. previne infectiile virale si bacteriene.2012 12:11 . stimuleaza regenerarea musculara si osoasa. LAST_UPDATED2 3 din 3 03. Efect antihistaminic: benefic in diferite tipuri de alergii. Antioxidantii puternici distrug radicalii liberi care afecteaza membranele celulelor si continutul celulelor. Efect de purificare al sangelui. Efect in radiatii datorita continutului in flavonoide (este indicat celor care folosesc in exces calculatorul.. Benefic pentru copii. atleti. superfructul antioxidant care poate creste in gradina noastra http://amorebio. diabetici. Continutul mare de iod este benefic cresterii copiilor precum si in bolile datorate lipsei de iod.php/altre-articole/217-aronia-superfructul-antiox. pacientii care urmeaza un tratament complex. telefonul mobil.02. ajuta la depasirea caderilor nervoase si suprasolicitarii.