NOTIUNI DE ETICA PROFESIONALA

DISCRETIA Seriozitatea profesionala, amabilitatea si demnitatea sunt trasaturi importante ce trebuie sa caracterizeze orice lucrator din aceasta ramura profesionala. Specificul acestei meserii consta in aceea ca se executa nu numai lucrari de igiena ci si lucrari menite sa duca la infrumusetarea aspectului fizic precum si lucrari de corectare a anumitor defecte fizice, astfel lucrarile de frizerie sau de coafura sa mascheze prin defecte metode si tehnici de tuns si coafat, o conformatie defactuoasa a capului sau a fetei, urechi departate de cap sau cum sunt unghiile sistematice, pentru creearea unui aspect cat mai frumos, atat a parului cat si a unghilor (patrate, ingrosate, Deci aceste meserii au o latura mai intima, clientii vin la coafor, frizer, manichiurist, pedichiurist incredintandu-le spre infrumusetare sau spre ingrijire parul si unghiile, asa cum merg la medic pentru a-si ingriji sanatatea. Aceasta o face din dorinta ca toate lucrurile sa se desfasoare cu cat mai multa discretie. Orice client trebuie tratat politicos, amabil fara a i se lasa o clipa impresia ca s-a observat hainele modeste, unele defecte fizice, uneori chiar profesia. Nu trebuie uitat nici o clipa ca aceste meserii sunt in slujba populatiei ,ca lucratorii care le practica sunt la dispozitia clientelei.Aceasta nu inseamna a confunda politetea si amabilitatea cu slujarnicia.

Orice profesie trebuie executata cu constiinciozitate .Meseria de frizer si coafor se dezvolta in continuu in functie de moda (primavara-vara, toamnaiarna) ajungand pana la arta. Un bun coafor nu trebie sa se rezume nu numai la ceea ce a invatat in anii de ucenie ci este necesar sa tina pasul cu toate noutatile ce survin in meserie si sa-si insuseasca metode de lucru avansate. Acestea contribuie in mare masura la imbunatatirea calitatii lucrarilor in scopul unei cat mai bune deserviri a populatiei. Exigentele clientelei creste pe zi ce trece, trebuie satisfacute intr-o masura mai mare, de aceea pentru a tine pasul cu moda ca lucratorii sa-si ridice nivelul profesional participand la concursuri, calificari de specialitate,expuneri teoretice sau demonstratii practice. Este stiut ca fiecare clientela are o conceptie personala de felul in care trebuie tunsa sau pieptanata.Lucratorul in general trebuie sa respecte dorinta,dar nu intotdeauna este indicata realizarea intocmai a coafurii dorita de clienta deoarece aceasta nu o avantajeaza. In aceste cazuri lucratorul are datoria de-a propune clientei o alta linie (tunsoare,pieptanare)care i-ar avantaja mai mult fizionomia.Exista si situatii cand clientul lasa la aprecierea lucratorului la executarea unei lucrari cu conditia sa-i avantajeze fizionomia si sa contribuie la infrumusetarea sa, in acest caz vom studia intai fizionomia si pe urma se incepe lucrarea. Uneori clientela cere decolorarea sau colorarea parului si poate sa aleaga o culoare ce nu o avantajeaza si in aceste cazuri trebuie propusa schimbarea culorii cu una care sa contribuie la adancirea trasaturilor. Increderea clientelei trebuie castigata prin convingere ceea ce necesita o atentie deosebita competenta profesionala si simt estetic.

IGIENA VESTIMENTARA Cele din intai conditii de igiena sunt ordinea si curatenia nu mai vorbind de tinuta vestimentara a lucratorului.Nu este admis ca lucratorii din aceste ramuri de activitate sa-si inceapa activitatea mainele murdare (nebierbariti-barbatii;nepieptanate-femeile) Lucratorii trebuie sa aibe un comportament corect fata de clientela ce intra in aceste unitati si solicita un serviciu.De cele mai multe ori clientela cere sfaturi si indrumarea asupra unor lucruri,lucrari ce ar trebui execuate, cu multa bunavointa trebuie servita in ajutorul clientei facand cele mai indicate propuneri in alegerea unei tunsori, colorari. In timpul unei lucari nu este permis sa se poarte discutii cu colegii, fumatul sau telefonul mobil. NOTIUNI DE ANATOMIE FIZIOLOGIE SI PATOLOGIE ; STRUCTURA PIELEI PIELEA este un organ elastic al corpului omenesc care vine in contact direct cu mediul extern. Suprafata sa evaluata in medie este 1.5m(patrati) si este in general neteda exceptand unele regiuni unde prezinta cute, palmele si plantele (talpile).Sunt sediul unor santuri alaturate ce delimiteaza mici proeminenti rezultate ce poarta numele de creste papilare (amprentele). Orificiile pielii sunt cunoscute sub numele de pori si corespund orificiilor glandelor nidoripare, altele foliculului pilosebaceu (fir de par + glande sebacee), fiecariu fir de par ii este atribuita o glanda sebacee. Culoarea pielii este variabila dupa rasa si depinde de cantitatea de pigment melanic de vascularizatia dermica si de stratul de grasime, varsta si sexul pot conditiona unele modificari de coloratie.

conjunctiv fiind alcatuit din trei parti:epiderma . Se caracterizeaza printr-o mai mare elasticitate fiind formata din tesut conjunctiv bazat in fibre elastice si colagen. fenomen numit exfoliere sau deshuamare. HIPODERMA – (tesutul) subcutanat ) este format din tesut conjunctiv a caror celule acumuleaza grasimi numite si celule adipoase  ele reprezinta o importanta rezerva de sunbstante energetice . Tot in derma se gaseste muschiul erector al firului de par . Ele au o portiune secretorie numita glomarul (locul unde se formeaza transpiratia ) si una excretorie . Intregul proces dureaza pana la 26-28 zile sfarsind prin eliminarea celulei cornoase. contine terminatii nervoase libere . derma . senzatii la rece si cald) . Derma este bogat vascularizata . Pe masura desprinderilor de suprafata pielii . de presiune . acestea fiind elemente de receptie a diverselor exercitii ( de atingere . EPIDERMA-constituie partea externa a pielii. GLANDELE SUDORIPARE – sunt intalnite pe toata suprafata corpului si sunt de tip tubular si isi au originea in derm. ele sunt inlocuite cu celule noi provenite din straturile mai profunde .In acest stadiu celulele se desprind si cad. DERMA – este situata sub epiderma si constituie al doilea strat al pielii. Aceasta schimbare de forma a celulelor se datoreaza modificarilor metabolice ce au loc in interiorul celulei si anume acumularea de grasimi precum si alterarea si transformarea in lor in cheratina . In straturile sale mai superficiale se gasesc celule care pe masura inaintarii sale spre exterior se turtesc ajungand la suprafata de „solziseri”.Pielea prezinta si o serie de anexe si anume :parul (cu exceptia palmelor si plantelor) Pielea este un organ epitelial. GLANDELE SUDORIPARE SI SEBACEE – isi varsa secretia la suprafata pileii indeplinind functii fiziologice importante . hippoderma.

care formeaza impreuna foliculul pilos ( firul de par) La suprafata pielii in punctul unde firul de par paraseste tegumentul se produce infundare in jurulu foliculului pilos asemanator unei palnii ce poarta numele ostiul folicular ( locul de minora a pielii ) Aici se produc obisnuitele infectii foliculite. Parul nu acopera in intregime suprafata corpului distributia sa fiind in legatura cu secretia glandelor endocrine. Se disting doua tipuri de glande sudoripare : apocrine . una conjunctiva . Firul de par ia nastere in dermul profund si este format din celula cheratinezata (luciu) . GLANDELE SEBACEE – sunt glande acinoase (adanc) procesul lor de secretie este sebumul si se elimina prin spatiul dintre par si teaca lui avand rolul de a mentine supletea atat firului de par si tegumentului.formarea keratinea -.cea din interior in grosimea pielii purtand numele de radacina parului RADACINA PAARULUI – strabate tot dermul si este separata prin 3 teci : 2 epiteliale ( externa si interna ) . unele specifice . .numit canal sudoripar care se deschide la suprafata tegumentului printrun por orientat oblic. corelate cu metabolismul fenerar 1 – functiile elementare epidermice -.cea vizibila este in afara pielii si este numita tija sau tulpina . pielea reprezinta nu numai o simpla membrana de protectie ci organ dotat cu anumite functii . Din punct de vedere topografic i se disting doua portiuni : una vizibila . una in interior : .formarea melaninei . FUNCTIILE PIELII – prin pozitia sa particulara de intermediar intre mediul intern si extern . elementare altele de ansamblu . ecrine  produsul lor de secretie este sudoare  un lichid usor acid cu soi important in fiziologia cutanata.

functiile fizico-mecanice -.functii metabolice 3 – functii de ansamblu -. 2 – functii elementare dermice -.prin pozitia sa particulara previne contactul cu mediul extern .functia de termoreglare -.Agentul cauzal exercita actiunea fie direct asupra . Senzatia tactila si excitatiile termice sunt inregistrate de anumite formatiuni denumite corpusculi.functia imunologica -. FUNCTIA DE TERMOREGLARE –este un proces de termogeneza si se desfasoara in sensul producerii de caldura cat si de mentinerea constanta a acesteia. Este o macromolecula proteica si se caracterizeaza printr-o rezistenta deosebita fata de acizi fermenti sau substante alcaline. care dupa provenienta permit clasificarea bolilor in dermatoze de origine interna si externa .FORMAREA KERATINEI – este o functie specifica si principala a pielii.functia exteroceptoare FUNCTIA SECRETOASA – este reprezentata de glandele sudoripare si sebacee. Nici o alata formatiune nu are insusirea de a produce keratina la nivelul sau. CAUZELE BOLILOR DE PIELE Pielea ca orice organ poate fi supusa actiunii unor factori nocivi . FUNCTIA IMUNOLOGICA – tine de imunitatea organismului si de formarea de anticorpi FUNCTIA EXTEROCEPTOARE.functia secretorie -. MELANINA – este un pigment de culoare brun inchisa numit si pigment melanic .

substante sensibilizate.alimente alterate proteice . razele ultraviolete .epidermomicoze .factori microbieni – piococi (stafilococul .verucile . streptococul) -tuberculoza cutanata (koch) -sancrul moale – (bacilul DUCREY ) VIRUSI – herpes .tulburarile endocrine – cele care tin de tiroida sau ovare pot determina aparitia anceei sau eczeme . intepaturi .insuficientele alimentare – pot determina aparitia unor stari patologice cutanate doar variabile . pubieni) 2 – vegetali –polimicozele (micoza a firului de par) .animali responsabili scabieli . baze alkline) .conditiile de viata si de munca au rasunet direct asupra organismului Cu toata multitudinea factorilor cauzali exista si o serie de dermatoze a caruia istoric este neprecizat DESEURI CUTANATE . razele roergher Substantele chimice : iritatii primare (acizi .pediculoza (paduchi care pot fi de : corp .paraziti 1. cap . pot produce urticaria . MECANICI – traumatisme repetate . zona zoster .afectiunilor gastrice si hepatice care pot genera leziuni cutanate variate . lovituri AGENTI FIZICI – caldura . CAUZELE EXTERNE . fie indirect reusind sa produca in urma introducerii lor in organism modificari metabolice. frigul . CAUZE INTERNE .tegumentului .

Ea rezulta din acumularea si uscarea secretiilor fiziologice de la nivelul acestor leziuni.) . SCUAMA este un mic fragment al stratului carnos. I. . atat a secretiilor fiziologice cat si patologice a unor tesuturi necrozate precum si celule cornoase deshuamate. 2)lamerale(mai mari in dimensiuni ajungand la cativa cm intalnite in pitiriazis. STAFILOCOCUL este de 10ori mai puternic decat streptococul si se localizeaza in orificiile pilosebacee(fir de par + glanda sebacee). ESCARAeste rezultatul unui proces de necroza atanata si cu formare de cicatrice . Dupa marime se disting scuame:1)pitiriaziforme(matreata-pitiriazis. traumatismele repetate ca: frecatul gulerului camasii . 3)lambouri(specifice scarlatinei cu dimensiuni mai mari) II. CRUSTAapare ca o faza in evolutia ulceratiilor veziculare.Sunt rezultatul acumularii la suprafata pielii.de cativa mm) .Cand tesutul capata culoarea neagra poarta numele de SFACEL. III. barbieritul . Infectia se produce obisnuit pe cale exogena de ele fiind raspunzator. PIODERMITE Sunt afectiuni inflamatorii ale pielii provocate in special de stafilococ si streptococ sau germeni banali ce tranziteaza pielea.

localizarile obisnuite sunt : barba. datorita distrugerii radacinii acesteia.pielea capului si regiunea pubiana. FOLICULITA se manifstasub forma unei colectii de puroi. punctiforma (in jurul firului de par) Cand colectia de puroi nu patrunde in adancime poarta numele de foliculita superficiala. numarul lor fiind mai mare cu cat starea de curatenie si igiena este necorespunzatoare.mustata.Leziunea este usor dureroasa si nu lasa cicatrice.Contine lichid purulent si este inconjurat de o zona inflamatorie rosie.Ei se gasesc pe toate obiectele ce ne inconjoara. producand ALOPECII (caderea parului)pielea in acest caz devine lucioasa lipsita de par . epilarea . insa patrunderea lor este posibila numai atunci cand a avut loc un traumatism(intepatura. PIODERMITELE sunt afectiuni ale pielii iritatii de formare de puroi. Foliculita poate aparea si la nivelul pielii capuluifoliculita DECALVANTA . situata de fiecare data in jurul unui fir de par. I.taieturile din timpul manichiurii . . dar si in functie de extinderea ei.Microbii se gasesc permanent la suprafata pielei. Acestea indepartand bariera epidermica facand astfel posibila patrunderea germenilor. arsura) La nivelul firului de par stafilococul produce foliculita (iritatie in jurul firului de par) care poate avea aspecte deosebite in functie de profunzimea a infectiei. FOLICULITA ACUTA SUPERFICIALA Apare sub forma unei pustule superficiale de dimensiunea unui bob de linte . cand infectia patrunde (boala este de durata) foliculita profunda .Aceasta forma se intalnste cel mai des la firele de par de la nivelul barbi sau a mustatei.

dar si lipsa unei igiene locale. ORGELETUL CANITIA-albirea parului Canitia poate fi de doua feluri: fiziologica sau patologica CANITIA FIZIOLOGICA fiind specifica inaintearii in varsta prezentanduse sub o forma difuza progresiva cu variatii de la individ la individ (pierderea pigmentului in asemene inprejurari este progresiv) si se insoteste de o diminuare corespunzatoare a activitatii enzimatice din melano-cocite CANITIA PATOLOGICA poate surveni la orice varsta. umiditate sau pot fi rezultatul unor traumatisme .bolile cardiovasculare si bolile neuropsihice .desi uni autori incearca sa explice aparitia Canitiei prin PATRUNDEREA AERULUI IN FIRUL DE PAR mecanismul intim patogenic al albirii ne fiind pe deplin cuoscut Canitia patologica trebuie deosebita de LEUCOTRICHIE –ACEASTA ESTE O DECOLORARE CONGENITALA prezentata sub o forma localizata sau generalizata . parul alb isi face initial aparitia in zona tampelor iar prin extindere progresiva albirea cprinde intreaga pilozitate a pielii capului Depigmentarea Foliculara ramane cativa ani prezenta numai la pielea capului pt ca ulterior sa afecteze barba si mustata . in general regiunile axiale. parul din aceste zone fiind in continuare pigmetat .pubiana nu sunt afectate concomitent. Deregrarile hormonale(hipertiroidii) . Canitia patologica poate surveni in urma unui soc emotional puteric.Aparitia lor este favorizata de conditiile locale de caldura . II.

Modificarile structurii parului 1.Aceasta fisurare longitudinala este urmarea unor maevre fizice prea eergic exercitate asupra parului cm ar fi : perierea cu o perie dura .efectele sunt trecatoare .Tricoptiloza :se caracterizeaza prin despicarea parului la extremitatea sa libera . o micoza ce afecteaza numai firul parului axian si pubian .parul nu este alterat si intinderea parului face ca falsele noduri sa dispara 5 Trichiaza : se caracterizeaza prin aparitia unui al doilea rand de gene cu directie spre globul ocular . spalatul prea des folosind sampoane alkaline acestea inlatura pelicula protectoare acida profilaxia aceste distrofii consta in evitarea factorilor cauzanti posibili iar ca tratament ungerea cu migdale . utilizarea unei ape oxygenate prea concentrate in scop de decolorare 3 Tricomicoza : este o micoza care afecteaza micoza firului de par .erul fierbinte difuzat de uscator . Aceasta afectiune constitue un factor erediatar dar si unul mecanic representat mai ales de perierea cu ustensile necorespunzatoare . FORMA GENERALIZATA este cunoscuta sub numele de ALBINISM aici regasinduse atat decolorarea parului a pielii dar si a retinei albirea fiind generalizata din motive estetice recurgem la colorare artificiala a parului cu tincturi vegetale sau saruri metalice . 2 Tricorexis Nodosa : consta in aparitia unor mici nodozitati pe firul de par . la aceste niveleparul se despica si se rupe .firele de par apar ingrosate fara luciu datorita prezentei in jurul lor a parazitilor 4 Triconodosa : consta in aparitia dea lungul firului de par datorita rasucirii a unui fals nod sau doua fie in bucla fie sub forma de latz . incalzirea brusca la permanent .la mijloc sau la varf parul se inparte (se despica) in 2 sau in 3 .Forma localizata consta din prezenta unor BUCLE de par alb mai ales in regiunea frontala fara o decolorare a pielii la nivelul respectiv.

zona fefei . zone ce corespund in general cu cele seboreice . axilele . Regiunile cele mai interesate sunt: palmele .regiunea inghinala . ea poate fi mai accentuata in anumite regiuni ca : frunte . Modificarile cantitative constau din exagerarea sudorii si poarta numele de hiperhidroza . Hiperhidroza picioarelor : -este cea mai frecventa secretie sudorala abundenta STAGNEAZA pe talpi si spatiile interdigitale unde determina o macerare a stratului cornos . eforturi intelectuale .alteori bolile acute cronice intoxicatiile alcoolice repezinta stimul ai vazul dilatatiei de sange Transpiratie excesiva : forma localizata recunoaste cauze multiple si uneori o anumita predispozitie familiala . cand exista o diminuare accentuata dar si durabila poarta numele de ANHIDROZA HIPERHIDROZA –poate fi generalizata sau localizata . in acest caz joaca un rol important in procesul de termoreglare . talpile .6 Parul incarnate : este vizibil doar la barba adultului .marginea libera a firului de par se incurbeaza si REINTRA IN PIELE unde determina o reactie de corp strain sub forma unor mici papule . pielea de pe talpa este moale de culoare alba cu eroziuni sau fisuri dureroase ce apar in timpul .pielea capului . Forma generalizata se caracterizeaza printr-o secretie generalizata de sudoare cu variatii individuale si topografice in anumite zone . survine mai ales in cursul eforturilor fizice prelungite . stari emotive si expuneri la caldura. BOLILE GLANDELOR SODORIPRE In anumite conditii secretia sudorala poate prezenta modificari de ordin sau prin retinere schimband gradul de hidratare al pielii ducand astfel la aspecte cutanate inestetice . In general este intretinuta de eforturi fizice . Tulburarile functionale ale glandelor sudoripare poarta numele de HIDROZE si pot fi de ordin calitativ si cantitativ .

mai ales la cele emotive cu un system neurovegetativ la bil . placardedelupus sau in cazul cicatricelor . cea functionala apare de obicei la : diabetici sau muncitorii din spalatorii . a briantinnei . cea anatomica este de cele mai multe ori castigate si se datoreaza distrugerii pe anumite regiuni a glandelor sudoripare asa cum se intampla in : favus .fixative si lotiunile capilare . sudoarea emana un miros neplacut si constitue o cauza favorizanta a dezvoltarii micozelor HIPERHIDROZA MAINILOR – este cel mai des intalnita la femei .localizarea palmara poate sa apara frecvent si in unele profesiuni asa cum se intampla in industria colorantilor . unde este necesar spalarea mainilor cu un clorat de calciu . DECOLORANTI : culoarea normala a firului de par se datoreaza prezentei pigmentului melanic sub cele doua forme ale sale 1 Pigmentul Difuz –responsabil de culorile deschise (galben) 2Pigmentul Granulos –responsabil cu culorile inchise (brunn-roscat) In decolorare indifferent de produsul utilizat are loc o oxidare a pigmentului melanic cu scaderea proportionala a pigmentului granulos ( se pare ca exista o transformare din pigment granulos in pigment difuz ) .pielea lor este uscata si predispusa la infectii ACCIDENTE PROVOCATE DE PRODUSE COSMETICE CAPILARE -leziunile cutanate produse de sceste cosmetice capilare survin in cursul utilizarii : a decolorantilor (pudra decoloranta ) a vopselelor de par .suprafata palmelor este umeda in permanenta . ANHIDROZA – presupune o secretie sudorala scazuta uneori absenta si poate fi anatomica si subctionala . a permanentelo .mersului prelungit .

Colorantul actioneaza prin oxidare asupra tijei foliculare si de aceea parul prin crestere apare la radacina la culoarea sa normala . Procedeul nu este lipsit de consecinte fiziologice deoarece preparatele utilizate nu se limiteaza numai la o actiune decoloranta ci ating structura cheratinei si anume legaturile sale sulfurice .o parte amnoiac 7 apa oxygenate . pt accelerarea decolorarii se amestica apa oxigenata cu amoniac intr-o proportie de 1 la 7 . Pt decolorarea parului se mai pot folosi si unele plante mai ales florile de musetel care decoloreaza usor un par degradat . Obisnuit se manifesta sub forma de prurit atat la nivelul fetei cat si la nivelul pielii .cea mai folosita substanta este HENNE si este dintr-un copac numit lasonia si se utilizeasa in amestec. cele mai bune rezultate se obtin cu substantele ce au o grupare chimica “ para” cum ar fi : sulfatul si clorhidratul folosit din ce in ce mai des . Accidentele sunt intotdeauna de tipul dermitei alergice . Substantele de tip “ para “ permint obtinerea unor nuante de culori variate dar au marele inconvenient ca pot fi uneori sensibilizante . Din acest motiv parul decolorat este lipsit de luciu se usuca usor devine faramicios la capete si se rupe mai usor ( isi pierde supletea naturala ). Tincturile minerale ca nitratul de argint saruri de plumb au o intrebuintare din ce in ce mai rara datorita toxicitatii sale . VOPSELELE DE PAR -sunt utilizate din cele mai vechi timpuri din substante vegetale sau minerale . In general decolorarea din motive estetice trebuie armonizata cu varsta si fizionomia deoarece parul blond scoate in evidenta ridurile si accentueaza VARSTA.Substanta cea mai utilizata pt decolorare este apa oxigenata de 20 pana la 30 volume de 6-9 % .

Aparitia unui edem in primele 10pana la 20 min insotit de prurit . Testul consta in utilizarea unei misci suprafete cutanata siyuata in spatele urchii a unei cantitai de vopsea ce dorim sao utilizam si se lasa pana la 24 ore . Utilizarea frecventa a permaentelor poate determina urmatoarele accidente : 1 Deteriorarea firului de par – in general permanentul este bine suportat de catre firul de par . Se exexuta in trei timpi parul se va unge cu o solutie alkaline ce contine sulfite si amoniac apoi este rulat pe bigudiuri . Exista 2 tipui de permanent .capului urmat de placard rosu exematos ce se estinde apoi pe urechi ceafa coborand pe gat. urticarie deoarece exista risculu unei sensibilizari supra-adaugate . permanent la clad si permanent la rece. contraindica efectuarea colorarii. acne . Prevenirea unui astfel de accident se face prin efectuarea inaintea oricarei vopsiri a unui test epicutan cu tinctura utilizata. urmeaza apoi incalzirea la o caldura mare 180 -200 grade apoi racirea urmand ca in final sa se execute frizarea parului (tuns si pieptanat ) Permanentul rece – are o faza de reducere si una de oxidare dupa umezire reducerea se face la o temp normala oxidarea avand loc dupa spalare prin aplicarea unui lichid oxidant usor acid. Nu se recomanda vopsirea parului la persoanele cu ten allergic confirmat . PERMANENTELE –actioneaza asupra structurii chimice a cheratinei foliculare permitand fixarea firului de par intr-o anumita pozitie sub actiunea vaporilor cheratina sufera o hidroliza cu distrugerea unor legaturi chimice in molecula si constituirea altora noi Procedeele actuale inlocuiesc vaporii cu alkalinele si substante reductoare care vor determina o hidroliza mai energica .

Se recomanda purtarea manusilor de protectie si crème grase 4 Reactii de intoleranta datorita acidului tioglicolic la nivelulmarginii pielii paroase acapului sau in zona pavilioanelor accidentele generale sunt in general rare si pot fi de tipul: cefalee . se prezinta sub forma de brigantine grase nealcoolice cum ar fi uleiul de par sau contin uleiuri minerale sau vegetale sub forma de briantina alcoolica purtand numele de emulsii . ceafa si pielea capului FIXATIVELE DE PAT -sunt utilizate pt mentinearea ondulatiei .urechi .Insa greselile de tehnica fac ca firul de par sa devina fragil rupanduse mai usor . Leziunile apar pe frunte .gelatina . disparand la intreruperea permanentului Briantinele –sunt utilizate in scopul suplinirii grasimilor . Accidentele obisnuite se rezuma la acneea de ulei .unchiile sunt moi crapate si deformate. sulfat de chinina . 2 Iritatia pielii capului –solutiile prea alkaline usuca tegumentul provacand reactii inflamatorii localizate fie in pielea capului fie pe frunte sau pleoape cand lichidul sa scurs pe fata 3 Iritatiile la nivelul mainilor lucratorilor –mana apare sub forma uscata lucioasa cu zone rosii .intaririi .pleoape .amestecului de ceolofancu acid nalic LOTIUNILE CAPILARE –sunt destinate activatii circulatiei sanguine la nevlui pielii capulu in acelasi timp curatirii . guma AGAR-AGAR .hranirii firului de par Majoritatea lotiunilor tonice sunt pe baza de alcool parfumat si contin tinctura de china . acid salicilic sau altele Accidentele posibile fiind de tipul iritatiei localizate pe cap gat .fiind de tipul dermitei alergice reactogenul in acest caz fiind sarurile de chimina . varsaturi . sunt pe baza de guma TRAGACANTA . Accidentele sunt de timpul dermite desensibilizare datorita rasinilor sintetice .crize de astm.

Sapunul este folosit in manichiura pedichiura pt inmuierea tesuturilor ingrosate sau a pielitilor (cuticule) din jurul unghiilor . Sapunul se prezinta sub forma solida sau lichida printr-un contact mai indelungit al epidermei cu o solutie de sapun calduta acesta inmoaie celulele cheratinizate si deseurile cutanate indepartanduse mai usor . supletea si devine aspru .totodata substantele alkaline produc o dilatare a firului de par . Curatarea pielii cu ajutorul sapunului produce de obicei sfecte contrare celor dorite datorita diminuarii . otetul sau zeama de lamiae . Au putere detergenta remarcabila insa actiunea lor nu se rezuma numai la indepartarea impuritatilor ci si la emulsionarea corpilor grasi diminuand in acest fel stratul de grasime si acciditatea epidermica. sapunurile si sampoanele se situeaza pe primul loc .fie un produs emulsionant cum ar fi balsamul care desface aceste legaturi . Pt a reda parului stralucirea si elasticitatea se utilizeaza la clatit un acid..In urma spalarii cu sapun sa observat ca firul de par isi pierde luciu . Sapunurile sunt produse care fac spuma mai mult sau mai putin in functie de corpul gras si alkalin utilizat . SAPUNUL –rezulta din actiunea unor alkaline (soda sau potasa asupra unui corp gras natural sau acid gras ) sunt solubile in apa .Daca la spalarea parului se foloseste apa bogata in calciu (apa dura ) are loc o precipitare a sarurilor de calciu care se depun pe par sub forma de depuneri de calciu indepartanduse foarte greu .DERMITE CAPILARE PROVOCATE DE ALTE PRODUSE COSMETICE -dintre produsele de igiena .In coafura folosirea sapunului la spalarea parului are urmatoarele inconveniente : sa constatat ca datorita substantelor alkaline pe care le detine degreseaza excesiv firul de par fapt ce produce o albire a tijei foliculare .

gras . Intrebuintat in executarea barberitului facial sau capilar in conditii cat mai bune Se poate prezenta sub forma solida sau pasta . uscat . compozitia lor chimica este complexa .produce o spuma abundenta capabila sa impregneze firul de par avand in acelasi timp un rol protector cutanat spre deosebire de celelalte sapunuri clabucul produs de sapunul de ras se mentine timp indelungat pe piele . acesta trebuie sa inmoaie firele de par de la barba care sunt groase si aspre . Samponul utilizat in spalarea parului au in compozitie alcooli grasi derivati din uleiuri vegetale naturale. SAMPONUL –sunt preparate cosmetice destinate curatirii parului da si a pielii capului .crème . Sampoanele pot fi gasite sub diferite forme de prezentare .paste insa toate au putere detergenta dar fac spuma mai mult sau mai putin . lichide . Calitatile samponului nu se limiteaza lao simpla curatare . decolorat . de asemenea exista mai multe situatii in functie de natura parului . nu trebue sa cada de pe piele sin u trebuie sa se usuce repede ca orice produs cosmetic poate fi raspunzator si de unele dermite de sensibilizare . Parul trebuie sa fie frumos stralucitor moale la atingere usor de coafat fara sa se electrizeze tonic sin u in ultimo rand cu volum . .permanentat sau de unele maladii ale pielii capului cum ar fi : matreata . Samponul se va allege in raport de calitatea parului culoarea starea sanatatii a parului dar si a pielii capului .sapunurile prea dure mai ales cele pe baza de soda determina leziuni de tipul “effect sapun” descries anterior Aceste dermite de sensibilizare apar frecvent in cadrul muncitorilor din spalatorii in cazul samponelelor coafezelor Sapunul de barberit –urmareste inmuierea si ramolirea cheratinei foliculare .filmului HIDROLIPIDIC daca sapunirea este repetata si accentuata pe un tegument uscat si sensibil se produce o micsorare a stratului cornos ce favorizeaza alaturi de celelalte efecte aparitia unor diverse infetii cutanate Accidentele pot fi de tip iritativ . este utilizat de frizeri fiind anume fabricat pt ei .

Sampoanele csmetice sau de conditionare sunt destinate sa aba calitati de ingrijire si infrumusetare particulara in functiile firului de par. Inbunatatirea aspectului in cazul parului fin . pentru ca bacteriile NU SE DEZVOLTA intr-un mediu acid . sau alti alti acizi grasi esentiali . In acest caz parul poate fi pieptanat mult mai usor . acest lucru fiind important pt a mentine sebumul protector . ph fiind de 5. cele care produc mai putin au actiune blanda si tot odata rol de curatare . lemnul de PANAMA – limiteaza seborea . Sampoanele clasice sunt cel mai des utilizate avand o mare putere de spumare curate bine si sunt destinate tipului de par uscat sau gras .7 . Sampoanele pt parul uscat – fragil sau decolorat –datorita decolorarii vopsirii sau a permanentului produc o curatare blanda insa o conditionare mai buna datorita uleiului RICIN . sezon sau mod de viata . Toate sampoanele contin tension-activi avand pe langa proprietatile detergente si emulsionante si tendinta de a irita pielea capului sau a stimula glanda sebacee.dermatita seboreica sin u in ultimo dand de obiceiurile de igiena .varsta . Cele care produc multa spuma sunt iiritative . Sampoanele pt par gras –au proprieteti detergente foarte bune si o actiune de conditionare foarte mica . Sampoanele trebuie sa respecte mediul normal acid al pielii capului . disciplina si suplete in cazul unui par vopsit sau permanentat . Substantele active care intra in compozitia lor sunt multe : sulful este foarte folosit in cazul sampoanelor dermatologice . AVOCADO . Sampoanele colorante sau de infrumusetare reinvie culoarea naturala a parului sau dau numai anumite reflexe gratie musetelului care ne da reflexe . Sampoanele pt copii sunt blande . argila care are rol de absorbent al sebumului si TANINUL care are actiune antibacteriana cat si antifungica. in acest caz baza de spalare fiind mai putin detergenta .

Anumite produse de tip mai vechi contin silicon greu solubili in apa . Acesti agenti au ca obiectiv eliminare scuamelor de la suprafata pielii . Samponul pt par subtire ( de infoiere) trebuie sa sustina pe langa spalare component ice intaresc firul de par ca cheratina . castanului care da reflexe intunecate . DESCRIEREA LOCULUI DE MUNCA A MOBILIERULUI SI A LENJERIEI -salonul de frizerie si coafura . Adausurile nutritive pot ingreuna parul de aceea tratamentul curative se va face ulterior numai pe varfuri . Samponul pt parul friabil ( cel care se sparge ) trebuie sa contina substante nutritive ca : lanolina sau lecitina care fac ca parul sa devina elastic si neted Acesti ingredienti repara micile rupture din strattul solzos si inbunatatesc substantial pieptanarea parului. acesti componenti confera parului o duritate suplimentara iar datorita lor firele de par nu se lipesc unele de altelele . proteina sau extract de ierburi . Sampoanele conditionate 2 in 1 – contin doua produse unul curata parul celalalt facilitand descalcirea firelor si le confera stralucire .luminoase . HENNE care ne da reflexe roscate de asemenea aceste sampoane au efecte antiseptice si antiparazitare . sunt in general ineficiente in cazul adultilor . acestea ingreuneaza parul subtire din cauza efectului lor de invelire al tijei capilare. Sampoanele pt bebelusi –contin substante grase compensand lipsa sebumului protector . Sampoanele antiparazitare—sunt pentru tratarea parului unor boli :pediculoza ( paduchi-capului) folosite cu success fara a mai fi nevoie de taierea firului de par Sampoanele antipeliculare—contin pe langa baza de spalare agenti antimicrobieni si antifungici clasici cu un agent cheratolitik.

in acest scop este necesar amenajarea unui spatiu special atat pt primirea clientelei cat si pt asteptare . In salonul de coafura se va amenaja un loc special pt spalarea parului . dar si cu tarife pt serviciile ce se presteaza . De asemenea trebuie amenajata o garderopa pt clienti un birou pe care va fi asezata casa de marcat sin u in ultimo rand de grupuri sanitare atat pt clienti cat si pt personal . canapele si scaune pt asteptare . aerisit si igienic . oglinzi din crystal .materiale necesare . firma . locuri speciale pt desfasurarea lucrului la scaun cu oglinda sin u in ultimo rand locuri pt aparate necesare in coafura ( aparate de uscat parul ) salonul mai trebuie sa fie dotat cu vitrine . de canalizare . Atat mobilierul cat si toate obiectele trebuie sa fie tinute dar si asezate in ordine zilnic dimineata si seara se va efectua curatenia parallel cu cele descries mai sus . Tot odata salonul trebuie sa fie dotat cu o magazie de materiale precum si un dulap voluminous prevazut cu rafturi unde se va pastra lenjeria ( prosoapele) si dulapul sanitar cu baremul de medicamente speciale . de alimentare cu apa . mobilier modern compus din fotolii de frizerie sau coafura . instalatie de incalzire centrala sau aparat boiler pt a asigura apa calda in permanenta . masute pt reviste si ziare . de aerisire toate in buna stare deoarece se lucreaza cu substante chimice . rufarie curata in buna stare . Salonul trebuie sa fie dotat cu ustensile . Salonul trebuie sa aiba instalatii electrice . Salonul de frizerie ttrebuie sa cuprinda urmatoarele : unelte si aparate . Spatiul trebuie astfel repartizat incat sa se desfasoare sis a se asigure un ritm al lucrului .Pt exercitarea in cele mai bune conditii a meseriei de frizer-coafor trebuie sa se amenajeze un salon spatios luminos . Fiecare loc de munca trebuie sa aiba iluminatul electric corespunzator deasupra oglinzii iar pe plafon se vor instala grupuri de iluminat mai puternice care sa dea o lumina mai uniforma.

lucratorul se obisnuieste cu ele cu manuirea lor realizand o munca de calitate intr-un timp mai scurt .productiei materiale pt spalare capului dezinfectante pt ustensile precum si dulapul sanitare . ea permite clientului dar si lucratorului sasi controleze permanent lucrarea pe tot parcursul executarii sale . masaj facial sau aplicare de comprese . scaune de lucru . Aceste fotolii sunt prevazute cu o pedal ace permite ridicarea sau coborarea la nivelul dorit de frizer . de asemenea lucratorul poate sasi dea seama in timp util de eventualele greseli . Nu este permis ca oglinda sa aiba defecte . casti electrice in nr sufficient . de asemenea .In salonul de coafura trebuie sa se gaseseasca un nr sufficient de rufarie astfel ca la fiecare client sa se schimbe tot odata fiecare lucrator trebuie sa aiba ustensile personale de buna calitate si bine intretinute lucrand cu aceleasi scule . Slonul de coafura trebuie sa fie dotat cu fotolii pt cliente oglinzi din crystal . Instalaria de aerisire trebuie sa functioneze in bune conditii deoarece in acest salon se lucreaza cu cele mai multe substante chimice . scafe pt spalat parul . in acest scop se va monta fie pe perete fie pe un suport deasupra chiuvetei in cazul frizerilor . Oglinda trebuie sa fie bine luminata si astfel incadrata incat imaginea clientului sa fie perfecta fata de lucrator . se deosebeste usor fata de celelalte scaune deoarece este mai inalt fiind prevazut cu un spatar ce poarta numele de tetiera necesar pt sprijinirea capului in timp ce se executa unele lucrari cum ar fi . FOTOLIUL – de frizerie – este confectionat din lemn sau metal .Pt desfasurarea in bune conditii a lucrului la locul de munca conform cerintelor cu produse si materiale necesare procesului de lucru OGLINDA –este un auxiliar pretios atat pentru frizer cat si pentru coafor . barberit . lucratorul poate sa adapteze mai usor si corespunzator frizura sau coafura dorita la fizionomia clientei . Oglinda trebuie sa fie in permanenta curate pt a reflecta cat mai bine orice amanunt.

robineti de apa . folosind in acest scop fotografii cu tunsori sau coafuri moderne executate de . il el se afla panouri ilustrand diferite aspecte din timpul lucrului DULAPUL SANITAR – este confectionat din lemn medicamentele necesare conform baremului official stabilit . Cele mai noi scafe au scaunul incorporat . de asemenea se pot expune . asemeni unui bloc . aranjata preferinta de catre lucratorii salonului atragator . Pe tetiera se aplica pt fiecare client hartie curata pre intampinanduse transmiterea unor boli contagioase FOTOLIUL –de coafura – are aceiasi forma ca fotoliul de frizerie numai ca acesta poate fi mutat nefiind fix ca in frizerie . sunt confectionate din metal sau lemn capitonate cu pvc . LENJERIA – atat salonul de coafura cat si de frizerie trebuie sa fie dotat cu lenerie necesara de preferinta alba in cantitati suficiente in buna stare .frizerul poate sta intr-o pozitie corecta evitand in timpul lucrului pozitii daunatoare ale corpului ce duc in timp la deformarea coloanei vertebrale . Scafa serveste la spalarea parului sustinand in timpul lucrului capul clientului . VITRINA – are un rol deosebit de important de atragerea clientei spre prestarile de serviciu . san u se impiedice activitatea sis a se creeze un climat de destindere in timpul asteptarii . are un picor lung pe care se poate regla inaltimea capului. SCAUNDE SI CANAPELE DE ASTEPTARE—in aceste saloane pe langa mobilierul strict necesar trebuie sa existe canapele sau scaune de asteptare cat mai commode pt clientele . este dotat cu o pedala necesara ridicarii scaunului la o anumita inaltime . nr lor este variabil tinanduse seama de spatial general al salonului . Sunt confectionate fie din piele fie din pvc iar culoarea trebuie sa fie cat mai inchisa. La dotarea salonului cu mobilier se va tine seama de culoarea peretilor a pardoselii iar canapelele se vor alege asortate din punc de vedere coloristic . poate fi din material plastic sau din portelan . ea trebuie sa fie curate .

90 pe 0. trebuie sa fie confectionate cu predilectie dintr-un material plusat pt a absorbi apa. de vospit . fiecare dintre ele pe langa o manipulare atenta cere respectarea anumitor . se recomanda ca halatul sa aiba o croiala cat mai moderna. Salonul de coafura : mantale de tuns (fote ) de coafat . mantale de tuns ( fote ) . frosoape din bumbac pt sters capul si prosoape pt comprese .50 astfel protejeaza bine hainele clientului . MANTAUA PT VOPSIRE—este confectionata din cauciuc sau material plastic pentru a nu permite stropirea hainelor cu vopsea sau alte substante. in acelasi timp cuprinde intreaga suprafata a obrazului cand va fi sters dupa barberit MANTAUA DE TUNS ( FOTA ) –este confectionata din sifon sau panza confectionat pentru saloanaele coafura frizerie . Prosoapele din bumbac sunt utilizate pt spalare sau frectii . Servetul de ras are diferite dimensiuni cea mai indicata fiind 0. In functie de exercitarea acestor meserii exista lenjerii specifice astfel salonul de frizerie trebuie sa fie dotat cu servete de ras fie din bumbac fie din hartie . dimensiunile trebuie sa fie mai mari astfel sa acopere hainele clientului sau ale clientei . Prosoapele pt comprese – sunt confectionate tot din bumbac tinute in timpul orelor de program intr-un vas special inainte de intrebuintare se racesc la o temperature suportabila .curate sis a acopere nevoile tuturor lucratorilor din salonul respectiv. cauciucate de protectie . prosoape din bumbac pt spalarea parului sin u in ultimu rand halatul care este un accesoriu personal este un obiect de lenjerie personala individual pe care lucratorul il poarta numai in orele de program . se spala si se fierb dupa fiecare intrebuintare UNELTELE SI INSTRUMENTELE SI APARATE In meseria de frizer si coafor se folosesc in timpul lucrului ustensile instrumente si aparate concepute si construite pentru lucrarea respective . sa o protejeze atat de firele de par cat si de substante are o croiala speciala una din laturi este croita in semicerc petrecanduse in jurul gatului si legandu-se .

acesta se va inlocui iar ustensilele sevor duce la reparat . Numeroasele ustensile sau aparate sunt proprietatea personala a lucratorului respective si intr-o mare masura preocuparea pentru a avea o trusa cat mai completa si cat mai moderna reflecta dragostea pentru meserie si nevelul de pregatire a lucratorului . Lama poate fi executata din otel fin de buna calitate si are o parte taioasa ce poarta numele de taisul briciului . In principiu recomandam ca lucratorul indifferent de ramura in care va profesa sa aiba minim 3 truse . maxim 7 pana la 10 pentru ca incontinu acestea sa fie supuse sterilizarii sau dezinfectarii. Dupa intrebuintare instrumentele sau ustensilele care vor intra in contact direct cu epiderma si care in consecinta pot transmite anumite boli vor trebui dezinfectate . Lama briciului mai poate fi executata din metal in acest caz suportul se desparte in 3 componente necesare fixarii unei jumatati de lama . In cazul in care se defecteaza un aparat . cealalta parte este neascutita si poarta numele de muchia briciului LINIA TAISULUI – este in aparenta dreapta insa privita la microscop se observa ca este dintata asemeni unei panze de ferastrau . asa cum difera si raportul dintre latimea si grosimea lamei . Briciul este alcatuit din doua parti : lama si maner. Lungimea si grosimea briciului difera de la un tip la altul . BRICIUL – este intrebuintat in executarea barberitului fetei a pielii capului in cazul tunsorilor plastice in frizerie .reguli tehnice menite sa asigure reusita lucrarilor solicitate de catre clientele precum si intretinerea lor in perfecta stare de curatenie si functionare . dinti foarte fini si ascutiti permit taierea cu usurinta a parului . in cazul lucrarilor de mustati sau barbi folosit de uni coafori in anumite tunsori sau de pedichiuristi pentru raderea straturilor cheratinizate . in acest caz briciul purtand numele de brici cu lama .

In present se confectioneaza brice a caror lama au suprafata concava ceea ce usureaza ascutirea taisului deoarece suprafata laterala concava nu va atinge in toata latimea ei cureaua sau piatra de ascutit .MANERUL BRICIULUI – este confectionat din lemn . este utilizat pentru despeptanarea parului . ebonite . Dupa fiecare intrebuintare se dezinfecteaza se sterge pt a nu ramane umed dupa care se inchide avand grija ca lama sa intre perfect in lacas ( sa nu se izbeasca de maner sis a nu produca crestaturi in tais) PIEPTANELE –este o unealta importanta atat pentru frizer cat si pentru coafor . cu pieptanele cu coada va fi folosit la montarea parului pe bigudiuri fie cu apa fie chimica la vopsirea parului executand carari despartitoare. Briciul este una dintre uneltele ce cere o deosebire ingrijire pt a avea intotdeauna un tais perfect . Ascutitul nu cere un effort sau consum de energie deoarece taisul find subtire se indoaie si astfel lama adera perfect pe curea sau pe piatra . fiecare sevind unei anumite operatii cum ar fi : cu pieptanele cu maner cu dinti rari se va pieptana un par lung aspru sau cret . pieptan gen furculita . Calitatea briciului se stabileste facand sa vibreze lama in dreptul taisului . El serveste la manuirea briciului dar si la apararea taisului lamei cand nu se foloseste de aceea manerul este prevazut cu un sant (o fenta) in care lama va fi introdusa . In coafura atat cat si lungimea cat si latimea lui este mai mare insa trebuie sa aiba si acesta cele doua parti cea . fara maner . cu codita . Lama este fixate de maner printr-un surub fapt care o face sa fie mobila . pieptanele furculita este folosit numai la finisarea coafurii . se vor alege acele brice care au sunetul mai ascutit. con material plastic etc in present exista mai multe modele : cu maner . cu dinti rari sau desi . in timpul finisarii pieptanaturii sau in timpu vopsirii parului .Pieptanele poate fi confictionat din .material plastic sau chiar argint . pieptanele de tuns difera in functie de lucrarea executata in frizerie intalnim pieptanele din aluminiu sau plastic mai ingust avand o parte mai deasa si o parte mai rara . os . este utilizat in cazul tunsorilor . din metal sau plastic .

manere de sustinere si articulatie se diferentiaza prin constructie forma si dimensiune . peri sunt confectionati dinpar de porc fiind cele mai bune dar mai pot fi confectionate din fibre vegetale sau materiale plastice. mai lung . Dupa intrebuintare vor fi curatate de firele maruntite si uscate la articulatii se vor pune frecvent picaturi cu ulei . mai late cu o lama cu taisul drept . Odata cu extinderea tunsorilor pe par au aparut modele diferite de foarfece mai lungi . lama cu tais crestat asemeni unui ferastrau sau foarfece cu ambele taisuri crestate folosite la filarea parului . ele corespund perfect numai scopului pentru care au fost concepute . PERIILE ROTATIVE SI CELE PLATE –pentru lucratori din frizerie si coafura recomandam utilizarea acestor perii in mod current . Dupa intrebuintare se va curate de parul maruntit si se va dezinfecta FOARFECELE –folosirea foarfecei in diferite scopuri a dus la aparitia a numeroase tipuri care desi au elemente comune : lame de taiere . san nu electrizeze firul de par sis a nu se deformeze la caldura in timpul manuirii pieptanului acesta se va tine strans in mana fara insa a se apasa pe pielea capului . dinti san u fie taiosi si ascutiti . in cazul celor plate din lemn sau metal. Parul poate fi mai scurt . si anume: foarfecele de tuns parul in frizerie . foarfecele folosit in manichiura si pedichiura si foarfecele de filat. mai scurte . mai subtiri . Un pieptane bun trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte : sa aiba suprafata neteda . Foarfecele de taiat parul se deosebeste fata de celelalte in ceea ce priveste forma lungimea si slefuirea intrucat parul opune mai multa rezistenta mai multa la taiere decat alte materiale si aluneca in fata UNGHIULUI DE TAIERE. Periile au de obicei o coada ce ajuta la manevrarea lor . de asemenea recomandam dezinfectarea frecventa a acestor instrumente . foarfecele de tuns parul in coafura . Parul periilor poate fi montat pe o placa din lemn sau un suport metallic in cazul celor circulare pot fi dublate de un capac .deasa sic ea rara .

recomandabil ar fi ca frizerul sa aiba cateva pensule astfel incat sa foloseasca la fiecare client alta pensula bine dezinfectata. pentru parul deteriorate se va alege o perie cu firul de par moale iar pentru ondulari se vor alege perii rotative de diferite dimensiuni .mai des mai rar . Savoniera se spala dupa fiecare intrebuintare pentru a indeparta depunirele de par . SAVONIERA –confectionata in diferite modele si culori utilizata in timpu executarii barberitului . scuame din matreata sau alte impuritati . este un vas de metal sticla sau material plastic . fapt ce permite utilizarea diferentiata a periilor in functie de caracteristicele lucrarii . sapun sau alte inpuritati . Pensula trebuie spalata si dezinfectata dupa fiecare intrebuintare si apoi uscata . ondulat sau periatul propriuzis . Este confectionata dintr-un par lung si moale de bursuc fixat pe un maner ce poate fi din lemn . PENSULA DE RAS – folosita la sapunitul barbii sau al pielii capului . asigurand un randament sporit dar si o calitate superioara astfel in cazul dezlipirii matretei se va folosi o perie ce are parul scurt si aspru . Pentru pieptanare se va alege o perie cu parul mai lung si taiat bombat . taiat drept sau bombat . La unele pensule de ras parul poate fi legat intr-un manunchi si fixat cu un inel din metal pentru ai oferi durabilitate mai mare . Periile se dezinfecteaza dupa fiecare utilizare PERIA DE SCUTURAT PARUL (PAMATUF) –este confectionata dintr-un par foarte moale si lung ( de veverita ) montat pe o bucata de lemn sau metal . Peria se manevreaza in mod diferit la pieptanat . care se aseaza pe chiuveta si in care se pune apa calda pentru barberit . corn sau material plastic . este prevazut cu maner pentru a fi manevrat mai usor si utilizat in finalul operatiilor de tundere pentru eliminarea firicelelor de par ramase . Periile se pastreaza intr-o perfecta stare de curatenie nefiind permis ca pe suprafata periei sa ramana fire de par .

MASINA DE TUNS – este folosita la executarea tunsorilor concomitant permite si taierea parului la lungimi diferite si in mod egal .POMPITA SAU STROPITORUL DE PAR – confectionat din sticla sau material plastic utilizata la udarea parului CAZANUL DE COMPRESE –este confectionat dupa un anumit tip si poate fi cu incalzire electrica sau incalzire cu gaze . Lama superioara este mobile cea inferioara fiind fixa .pana la 7 . aceasta este formata din carcasa si doua placi dintate fixate pe carcasa printr-un ax si o piulita . Se interzice cu desavarsire folosirea acestor aparate cu mana umeda. sa se curete iar inainte de asamblare se vor unge . aceste lungimi obtinandu-se folosind aceiasi masina careia I se ataseaza o paca de tuns corespunzatoare pentru lungimea dorita . Cand lamele sunt prea stranse de carcasa impiedica taiere parului iar cand sunt insufficient stranse rup parul. FONUL –este un aparat electric modern folosit la uscarea parului dupa spalare precum si la obtinerea unor modele de frizuri sau coafuri moderne . Cea mai mica lovitura duce la ruperea dintilor . Pentru ca masina sa taie bine este necesar ca dupa folosire capetele de taiere sa se demonteze . Placa de marmura va fi montata la jumatatea inaltimii vasului . prevazute cu motor . Masina de tuns electrica este cea mai folosita si are motorul fixat in maner fapt ce permite folosirea si punerea in miscare in orice loc unde se gaseste o priza electrica . 2. Sunt confectionate din material plastic . Intre aceste lame datorita dintilor care seaman cu un pieptane trebuie sa existe un joc care sa permita alunecarea lamei mobile . sub placa gasindu-se apa fierbinte a carui abur iese prin orificii si incalzeste compresele . Caldura produsa de motor se degaja printr-un orificiu aplatizat ce . Masina electrica este prevazuta cu capete de taiere de diferite marimi . actionate electric . Vasul este prevazut cu capac si maner iar in interior cu o placa de marmura prevazuta cu orificii prin care vor iesi aburi . Cu ajutorul masinii de tus se poate taia parul la mai multe lungimi 1.

pe aceasta portiune lata se afla trei ridicaturi sub forma de nituri . APARATUL ELECTRIC DE MASAJ – intrebuintat pt masajul facial dupa barberit pt ingrijirea parului sau pt msaj corporal . aparatl este prevazut cu mai multe piese de diferite forme acestea fiind atasabile utilizate de la caz la caz pe diferite portiuni ale capului. Dupa intrebuintare aparatul va fi deconectat de la curentul electric si se va evita atingerea partilor metalice cu mainile umede. Tunderea cu lama este avantajoasa deoarece asigura o buna calitate insa trebuie avut grija la . Aparatul cu piesa corespunzatoare operatiei dorite se plimba timp de cateva minute pe portiunea ce trebuie masata efectuand usoare miscari circulare fara insa a se apasa pe piele . peste ele se va atasa lama iar deasupra ei o portiune ce acopera si sigileaza forma . Piesa sub forma de “CIPERCA “ este adresata pt masajul facial . La celalalt capat se afla manerul . piesa sub forma de perie circulara se va intrebuinta pt masajul parului . LAMA DE TUNS—pt a asigura un tuns corespunzator puteti intrebuinta cu success aparatul cu lama de tuns intalnit sub diferite denumiri RAIZER sau SIFFER aparatul cu lama de tuns a luat locul foarfecelor de filat . cu ajutorul lor se poate tuned parul dar sifila in acelasi timp . Fonul poate fi dotat cu mufa difuzor de volum . Aparatul are un maner iar la capatul opus se afla o portiune mai plata (ceva mai lata decat lama) . pieptane sau perie . Fonul se manevreaza in sens invers sensului pe care o are ondulatia urmarita deoarece jetul e aer cald impinge parul . Daca cel caruia I se executa masajul are o senzatie neplacuta ori dureroasa acesta se intrerupe . il usuca imprimandui miscarea in aceasta directie .se afla la unul din capetele cilindrului . Se cunosc mai mlte tipuri de aparate cu denumiri specifice . cablul di dtecherul ce seintroduce in priza . Desi fonul este prevazut cu un maner isolator se va interzice manipulare cu mana uda . se insurubeaza pt ca lama sa ramana fixa . usurand astfel munca unor lucrari mai pretentioase .

accesorii – sunt confectionate din material plastic inalte de 80 -90 cm si late de 40 cm prevazute cu sertare in care se depoziteaza in timpul zilei ustensile sau obiecte necesare desfasurarii lucrului . aparat relative nou pe piata ce are proprietatea de a intinde si de a pastra o forma cat mai dreapta a parului ondulat sau cret . sunt utilizate la rularea parului pt a obtine ondulatii . Casca are o forma conica usor inclinata tocmai pentru a permite uscarea perfecta a parului pe toata suprafata capului CLIMAZON sau aparatul cu lampi ultraviolete – are aceiasi constructie ca o casca ( picior de sustinere) insa casca va fi inlocuita cu 4 lampi ce vor trimite caldura in patru parti ale capului : frontal 1 . occipital 1 folosit in cazul operatiilor chimice . ONDULATORUL (fier de ondulat) – este unaparat actionat electric compus din doua brate .accidentare . nu este destinat uscarii parului. Este folosit pt ondularea parului uscat dand parului o forma spiralata. poate fi conceputa dupa mai multe modele insa la toate tipurile se poate regla temperatura si timpul de actiune . lateral 2 .Suprafetele pot fi diferite ca material sau ca forma plate sau creponate . Cand urmarim ondulatii vaporoase utilizam . lucreaza la peste 200 grade iar actiunea trebuie sa fie de cateva secunde CASCA ELECTRICA – serveste la uscarea parului . Acesti ucenici inlocuiesc cu success mobilierul fix din unitate BIGUDIURILE DE PAR – sunt obiecte in forma cilindrica avand dimensiuni diferite dar si diametrul diferit . Bratul 2 este scobit astfel incat sa imbrace bratul unu . Casca este montata pe un picior metallic de sustinere care se poate regla la inaltimea corespunzatoare a clientei . PLACA –aparatul de intins parul . Bratul 1 are o forma tubulara cu circumferinte variabile. Nu este obligatoriu sa se foloseasca si foarfecul dup ace parul fost tuns din lama. Ucenici sau suporturi .

in cazrul acestor meserii se impune parallel cu curatenia desavarsita a locului de munca si igiena personala a lucratorului sa se sterilizeze uneltele si instrumentele fie prin folosirea de substante antiseptice ce impiedica transmiterea bolilor fie folosind sterilizarea termica prin aparate speciale la temperature foarte inalte /( peste 200 grade) . degaja oxygen in cantitati mari fapt ce duce la distrugerea microbilor . este inodora si incolora . Bigudiurile pt ondulatia cu apa sunt confectionate din material plastic sau metal.bigudiuri cu diametru mare . se gaseste preparat sub forma de pastille ce se dizolva in apa in proportia 1 gram la 1000 apa .Dezinfectantele pot sa aiba o concentratie mai mare sau mai mica in functie de puterea bactericida de toxicitate sau de solubilitate . ALCOOLUL (spirtul) – este un produs de fermentatie obtinut din amidon de cartofi sau fructe . este un lichid incolor cu un miros usor fiind folosit in principal ca dezinfectant in caz de ranire dar si la dezinfectarea uneltelor deoarece nu ataca metalul . Dezinfectantele se vor folosi de la caz la caz . . cand urmarim ondulatie stransa folosim bigudiuri subtiri. Spirtul medicinal de culoare albastruie are in compozitia sa CAMFOR din aceasta cauza mirosul este mai puternic HIPERMANGANAT DE POTASIU – contine de asemenea mult oxygen in comert gasinduse sub forma de cristale fine ( precum sarea fina) de culoare violet ( se foloseste dizolvat in apa) CLORURA DE MERCUR – este un bun antiseptic dar ataca metalul datorita clorului . Bigudiurile pt ondulatia prmanenta sunt confectionate din lemn sau ebonita MATERIALE SI PRODUSE –utilizate in scop antiseptic (substante dezinfectante ) sunt folosite pt distrugerea microbilor . Se va pastra in intuneric in sticle de culoare inchisa si cantitati mici pt a nu se descompune. APA OXIGENATA – este folosita pt dezinfecatrea ranilor dar si a uneltelor deoarece nu ataca metalul .

Cel cu fixare foarte puternica este folosit numai de profesioniste pt a reliza cele mai indraznete constructii CEARA –CRÈME DE PAR –BRIANTINE-POMEZI –sunt produse pe baza de ceara naturala imbogatite cu uleiuri vegetale aplicate pe par mai ales pe cel uscat ajuta la modelare . mentinand astfel forma cateva ore pana intervine perierea . Pt un par de lungime medie este necesara o portie de marimea unei mingi de tennis . Fixarea puternica este destinat coafurilor speciale . Pulverizati din flacon cantitati mici de spuma si aplicati-o imediat pe par incepand de la radacina si distribuindo apoi spre varful suvitelor. permite indreptarea parului ondulat sau a coafurii ondulate . se va pulverize de la o distanta de 20 pana la 30 cm . Se aplica atat pe parul umed cat sip e cel uscat de exemplu cand vrem ca buclele naturale san u se desfaca .SEPTOLUL . ideala in acest caz pt parul sanatos firul gros greu de modelat Spuma cu fixare medie( flexibila) potrivita firului de par subtire .trebuiesc ultilizate in cantitati mici pt ca . modelat ) pt a fiza coafura sau pt a pune anumite accente PRODUSE DE STYLEING :spuma de par – folosita pt obtinerea unui volum mai mare . Este folosit in solutie diluata se prezinta in forma de lichid cu un usor miros PRODUSE UTILIZATE IN SCOP ESTETIC. facandul mai usor de modelat. LACUL FIXATIV – este folosit pt consolidarea ( fixarea coafurii in final) se pot obtine bucle rezistente in functie de coafura dorita . pt un par scur o portie cat o nuca . Fixarea poate fi flexibila .toate produsele de modelare a parului se impart in cele destinate styllengului propriuzis se vor aplica pe parul umed pt a da volum sau pt a ondla si cele pt stylengul final ( seaplica pe parul uscat . nu de aproape pt ca picaturile se lipesc intre ele de suprafata parului care creaza o pelicula .este un dezinfectant utilizat frecvent in aceste ramuri de activitate . Parul nu se lipeste de la spuma ramane moale si cu aspect natural . Spuma poate fi cu fixare puternica .

. da senzatia de par asprul si nespalat . Ceara poate fi sub forma solida oferind in acest caz o fixare medie. Ceara elastica denumita si pomada . Cremele sunt foarte commode in utilizare . este o ceara care se intinde asemeni unei panze de paianjen . Cremele de par . foarte indicate si in cazul impletirii parului in codite. CEARA.au tendinta de a ingrasa firul de par . cantitatea de crema folosita in cazul unui par de lungime medie trebuie sa fie aproximativ cat o aluna de padure.este un produs destinat fixarii finale a coafurii (cand tot parul a fost uscat iar ceara trebuie sa imprime anumite accente pe varfurile suvitelor . Parul devine stralucitor cuminte si matasos . se aplica pe parul spalat si uscat . Ele dau parului pe langa fixare si luciu insa nu se usuca precum gelul . se aplica de obicei pe parul umed si permit indreptarea firelor de par rebele . Gelul este foarte bine folosit in cazul buclelor fie naturale fie chimice . Dupa uscare parul arata stralucitor si ingrijit . pe parul uscat poate fi folosit pt a crea efectul umed sau pt modelarea unor onduleuri usoare . Ceara tip crema – are un effect tip mat si este folosita mult de tineri . nu murdaresc parul si sunt multifunctionale ( nu doar fixeaza ci si ingrijesc firul de par hidratandul si netezandui structura ) sunt recomandate in cazul parului decolorata (acesta isi pierde stralucirea dupa operatie) . aceste produse au aparut relative recent au o consistenta usoara . foarte potrivit stilului gramur . Pe parul umed gelul are rol de fixare . iar coafura (linia acesteia ) poate fi modificata in decursul zilei . Gelul de par – difera intre ele dupa capacitatea de fixare consistenta dar si effect final de aceaia ele se asociaza ( se aplica ) atat pe parul umed cat si pe cel uscat . este destinata parului scurt pana la lungime medie . se distribuie cu ajutorul palmelor prin inchidere si deschidere.

acest gel fixeaza atat de bine parul incat nu mai poate fi inlaturat prin simpla periere singura solutie in acest caz fiind spalarea . a parului producand o placuta senzatie de destindere activand in acelasi timp si circulatia sanguina 2 lotiunile tonice (nutritive) – contin substante hranitoare revitalizante cum ar fi chimina . o singura pulverizare fiind suficienta. obtinute fie din uleiuri medicinale fie din ulei de masline sau . acest ser asemanator unui gel lichid se va aplica pe parul umed si poate intinde orice fir de par ondulat sau cret chiar daca a trecut printr-o ondulatie permanenta . Nu se mai foloseste fixativul dupa aplicarea acestui produs. Cantitatea de produs trebuie sa fie mica (cat o aluna) Luciul de par – este un produs ce se aplica la final de preferat pe parul drept care a fost uscat fie cu fonul fie cu placa speciala astfel incat sa se reflecte lumina . SOLUTIILE DE INDREPTAT PARUL –permit indreptarea parului ondulat . Este folosit la modelarea parului cand acesta trebuie sa stea drept (neted ) sau linii constructive. parul in curs de cadere sau impotriva matretii. trebuie difuzat cu ajutorul palmelor oferind parului si fixare dar si luciu . Lotiunile se aplica pe pielea curate a capului urmate apoi de miscari de masaj Uleiurile de par –sunt substante folosite in scop estetic mai ales pt a da luciu parului .Gelul luciu – un produs nou . Cantitatea trebuie sa fie mica . sulf sau unele extracte vegetale utilizate in functie de compozitie pt combaterea anumitor boli ale pielii capului pt tratarea parului deteriorate . El poate fi si preparat in salon amestecand in palma o mica cantitate de gel si o mica cantitate de luciu de par Gelul cu fixare puternica – este de neinlocuit pt coafurile creative . Lotiunile de par – sunt de doua feluri : 1 lotiuni de agreement cu miros placut usor tonifiante care se folosesc la frectionarea si masarea capului .

la care se asociaza uleiurile eterice mirositoare cum ar fi ( trandafir . etc) . garoafa ..migdale .