BERJIMAT-CERMAT Sejambak kasih, sekalung budi saya nobatkan kepada Tuan Pengerusi Majlis.

Kombinasi ampuh pihak kehakiman dan seterusnya sidang intelektual sekalian. Assalamualaikum dan salam sejahtera. Tampilnya saya pada pagi yang mulia ini untuk menyampaikan sebuah syarahan yang bertajuk 'Berjimat Cermat Amalan Mulia'. Warga dewan yang harmoni, Kita sebagai manusia memang patutlah untuk berjimat-cermat. Kita berjimat-cermat adalah untuk kebaikan dan kesejahteraan kita. Berjimat-cermat bukan sahaja dengan wang, malah boleh menjimatkan tenaga air dan tenaga elektrik. Tidak mustahil kerana kita pasti membazir wang, air dan tenaga elektrik yang digunakan. Sepatutnya kita harus menggunakannya dengan sebaik-baik mungkin demi menjalani kehidupan dengan lebih teratur. Sekarang, mari kita bincang tentang cara-cara bagaimana untuk berjimat-cermat. Pertama cara-cara menjimatkan wang. Setiap orang mempunyai wang masing-masing untuk keperluan seharian. Namun, mereka tidak tahu untuk menggunakan wang masing-masing. Wang itu kita gunakan hanyalah untuk membeli keperluan sesuatu yang tidak cukup atau yang kita inginkan. Malah, ramai yang menggunakan wang itu habishabisan semata-mata untuk berhibur di pusat hiburan. Misalnya, mereka pergi ke kafe siber, pusat membelibelah mahupun untuk berhibur di disko. Bukankah itu membazir? Seterusnya, cara-cara menjimatkan air. Langkah-langkah ini sangat mudah dan senang diikut, tetapi ramai yang tidak mengendahkan langkah-langkah ini. Jika kita menggosok gigi, pastikan pili air ditutup sementara sedang menggosok gigi.Ini akan menyebabkan kita membazir air dan sentiasa membayar bil dengan mengeluarkan wang yang banyak. Tidak perlulah kita mandi dengan masa yang lama semasa di dalam bilik air. Kurangkan menyiram pokok bunga di halaman rumah tetapi untuk sekali-sekala sahaja. Selain itu, cara-cara menjimatkan tenaga elektrik. Sebelum kita keluar rumah, pastikan semua suis kipas, lampu, pendingin hawa, seterika dan sebagainya di dalam rumah yang telah kita gunakan.Ini dapat membantu untuk menjimatkan tenaga elektrik untuk masa lain. Sidang intelektual sekalian, Jika kita berjimat-cermat, kita akan dapat menjalani kehidupan dengan baik dan teratur. Selain itu, ini dapat membantu kita supaya tidak mengeluarkan kos membayar bil-bil yang banyak. Kesimpulannya, jelaslah bahawa berjimat-cermat merupakan satu amalan mulia dan banyak faedahnya. Oleh itu, berjimat-cermatlah dari sekarang demi kesejahteraan hidup kita kelak. Sekian, terima kasih.

Muka surat| 1

masyarakat wajar berpegang pada peribahasa berjimat sebelum terlambat.. ....Amalan berjimat cermat dan menabung... beringat sebelum terkena.. Ibu bapa juga boleh membuka akaun simpanan anak-anak di bank-bank tempatan seperti Bank Baiduri dan sebagainya kerana melentur buluh biarlah dari rebungnya.. . Barangbarang yang mahu dibeli perlu disenaraikan. ....Ibu bapa juga seharusnya memupuk sikap suka menabung kepada anak-anak sejak dari kecil lagi.. Oleh yang demikian. Anakanak harus dididik mempunyai tabungan sendiri di rumah iaitu menabung wang lebihan perbelanjaan sekolah mereka dan menggunakan simpanan mereka apabila ingin membeli barangan keperluan sendiri.. Muka surat| 2 .Sebelum membeli barangan... berfikirlah untuk hari esok.. amalan berjimat cermat sudah pasti akan melahirkan masyarakat yang bijak dan progresif kerana mempunyai sumber kewangan yang mencukupi dan sudah tentu untuk jaminan masa hadapan yang lebih cerah. Kerajaan telah mengambil inisiatif bagi memupuk semangat menabung dalam kalangan pengguna.....Amalan berjimat cermat merupakan sikap yang mulia dan seharusnya dipraktikkan sepenuhnya oleh masyarakat Negara Brunei Darussalam apatah lagi dengan keadaan harga barangan yang semakin meningkat kesan daripada kenaikan harga bahan bakar di pasaran dunia.. ..... penggunaan kad kredit juga patut dielakkan kerana akan menambah beban tanggungan hutang dan lama kelamaan pengguna akan mengalami masalah kewangan.Kesimpulannya. langkah-langkah yang sewajarnya perlu diambil untuk menanamkan sikap berjimat cermat dalam kalangan masyarakat.. Tabung Amanah Pekerja (TAP) ialah contoh kesungguhan kerajaan untuk menyedarkan masyarakat akan pentingnya perancangan masa depan kerana kita perlu menyediakan payung sebelum hujan...... pelbagai pihak wajar memainkan peranan agar amalan berjimat cermat menjadi budaya masyarakat kita setiap masa tanpa mengira peringkat umur... Institusi perbankan hendaklah dimanfaatkan sebagai tempat menyimpan wang yang selamat dan hasil daripada tabungan ini dapat digunakan untuk keperluan masa depan yang lebih gemilang.... perancangan yang teliti hendaklah dilakukan terlebih dahulu.. Oleh itu.. Ketika berbelanja.. . Sikap boros ketika berbelanja haruslah ditangani agar tidak menyusahkan diri dan keluarga..Antara langkah efektif yang telah diambil oleh kerajaan untuk menggalakkan rakyat Negara Brunei Darussalam mengamalkan sikap mulia ini adalah dengan menanamkan sikap rajin menabung.... seperti kata tokoh Mahatma Gandhi.. bukan mengikut nafsu....... Perbelanjaan berhemat ini wajar dipraktikkan bagi mengelakkan sebarang pembaziran dan masyarakat hendaklah membeli barangan mengikut keperluan... Justeru.... namun bertindaklah hari ini.

guru-guru dan rakan-rakan yang saya hormati sekalian. Kita perlu berjimat-cermat bukan saja dari segi wang. Tuliskan teks syarahan kamu dengan lengkap. malah kita patut juga berjimat-cermat semasa menggunakan tenaga air dan elektrik. mereka menggunakan wang itu untuk membeli sesuatu yang tidak diperlukan atau barang-barang mewah sehingga pada akhirnya wang yang sepatutnya disimpan atau dijimatkan itu habis dibelanjakan. Sekian. Sidang hadirin yang dimuliakan. Setiap orang membelanjakan wang setiap hari dan wang ini sepatutnya digunakan untuk membeli sesuatu yang diperlukan sahaja. mari kita bincang tentang cara-cara menjimatkan wang. Seterusnya. Sebagai manusia. Muka surat| 3 . amalkan sikap berjimat-cermat bermula dari sekarang demi kesejahteraan hidup kita kelak. Namun. Selamat sejahtera saya ucapkan kepada Tuan Pengerusi Majlis. Harus diingat bahawa setiap titisan air yang mengalir itu akhirnya akan menambahkan bayaran bil air yang perlu dibayar pada setiap bulan. pastikan semua suis kipas. ia bukan saja dapat menjimatkan bil elektrik yang perlu dibayar setiap bulan. caranya ialah sebelum kita keluar rumah. pastikan pili air di rumah sentiasa ditutup dengan rapi agar tidak ada titisan air yang mengalir keluar. Jika kita berjimat-cermat. Oleh itu. kita bincang tentang cara-cara menjimatkan air. terima kasih. Para hadirin yang dihormati. Tajuk syarahan kamu ialah Berjimat cermat amalan mulia . komputer dan sebagainya telah ditutup. lampu. malah ini juga merupakan satu cara untuk menyelamatkan bumi kita.Contoh Karangan : Kamu telah mengambil bahagian dalam peraduan syarahan. Begitu juga apabila cuaca tidak begitu panas atau pada waktu malam. Untuk menjimatkan tenaga elektrik. pendingin hawa. Kesimpulannya. Bukankah itu suatu pembaziran? Sidang hadirin yang dikasihi. sering kali kita dapat melihat ada manusia yang tidak tahu menggunakan wang mereka dengan bijak. Jika kita tahu menjimatkan tenaga elektrik. Wang yang kita jimatkan itu boleh kita gunakan untuk tujuan lain yang lebih berfaedah atau wang itu dapat menolong kita semasa kita berada dalam kesusahan atau kecemasan. para hakim yang arif lagi bijaksana. Pada pagi yang mulia ini. Ini seterusnya akan menambah beban kewangan kita. Sebagai contoh. Sebenarnya mudah sahaja bagi kita menjimatkan air. Kita melakukan semua ini adalah untuk kebaikan dan kesejahteraan kita. kita patut mengamalkan sikap berjimat-cermat dalam segala aspek kehidupan kita. memadailah setakat menggunakan kipas sahaja berbanding dengan pendingin hawa kerana jumlah tenaga elektrik yang digunakan oleh kipas jauh lebih rendah daripada pendingin hawa. Dengan erti kata lain. kita akan dapat menjalani kehidupan dengan baik dan teratur. jelaslah bahawa berjimat-cermat merupakan satu amalan yang mulia dan banyak faedahnya. saya akan menyampaikan sebuah syarahan yang bertajuk Berjimat cermat amalan mulia. Pertama sekali.

Justeru. bijirin. dan hasil tenusu yang membekalkan protein. kita harus mengambil makanan daripada semua kelas makanan pada kadar yang betul seperti yang disyorkan oleh piramid makanan. kesihatan amat penting kepada kita dan kita wajar menjaganya dengan sempurna. Antara makanan yang berkhasiat termasuklah sayur-sayuran yang kaya dengan serat dan vitamin. Tahap kesihatan rakyat: y Belum memuaskan jumlah pesakit yang menghidap penyakit diabetes. y Menjauhkan amalan yang dapat menjejaskan kesihatan seperti menghisap rokok. minum minuman keras dan sebagainya. CONTOH KARANGAN Langkah-langkah menjaga kesihatan Kesihatan melambangkan kekayaan dan Badan sihat. Oleh itu. tempat tinggal dan alam sekeliling y Tidak mengambil sesuatu yang dapat memudaratkan kesihatan secara berlebihan seperti gula. Langkah pertama yang perlu kita amalkan untuk menjaga kesihatan adalah dengan mengambil makanan yang berkhasiat dan seimbang setiap hari. buah-buahan. Kita harus memastikan bahawa kita hanya mengambil makanan yang berkualiti sahaja. makanan yang berlemak dan sebagainya. Muka surat| 4 . Kita sanggup melakukan pelbagai aktiviti untuk mencapai tahap kesihatan optimum seperti mengambil pelbagai produk kesihatan dan ubat-ubatan.KESIHATAN Kepentingan Kesihatan: y Konsep kesihatan merangkumi aspek fizikal. hidupan laut. y Membentuk masyarakat yang sejahtera dan produktif y Mengekalkan kecergasan tubuh badan y Menyukarkan jangkitan kuman yang menyebabkan penyakit y Menjadikan otak lebih cerdas y Menjadikan hidup lebih selesa dan bahagia y Melancarkan tugasan harian yang dilakukan dan mencapai apa-apa matlamat yang dirancang. otak cerdas sering diungkapkan oleh orang ramai. penyakit jantung. tekanan darah tinggi dan penyakit pinggang semakin meningkat y Menggambarkan kesedaran tentang pentingnya menjaga kesihatan di kalangan rakyat tidak mencukupi y Perkhidmatan kesihatan disediakan di keempat-empat daerah y Mutu perkhidmatan kesihatan semakin baik dengan meningkatnya kemahiran pegawai kesihatan dan penggunaan peralatan yang canggih. mental. Cara-cara menjaga kesihatan: y Mengambil makanan yang seimbang dan berkhasiat y Melakukan senaman dan menjalankan aktiviti rekreasi y Mempunyai waktu rehat yang cukup y Melakukan pemeriksaan kesihatan y Menjaga kebersihan diri. sosial dan rohani. emosi.

Malah mereka mudah berasa letih dan senang jatuh sakit. Kita juga harus berehat bagi mengekalkan kesihatan yang stabil. kita juga dapat membakar lemak yang berlebihan dan mengeluarkan peluh. ubat yang paling mujarab untuk mengekalkan kesihatan seseorang adalah dengan mempunyai rehat dan tidur yang secukupnya. Pihak kerajaan menggalakkan masyarakat melakukan aktiviti sukan untuk mencegah seseorang daripada menghidapi kencing manis. Justeru. kerajaan amat menitikberatkan kesihatan rakyat dengan menyediakan pelbagai kemudahan kesihatan di samping melancarkan kempen Rakyat Sihat. kita dapat menggerakkan otot badan dan membolehkannya berfungsi dengan baik. masa sekurang-kurangnya lapan jam sehari diperuntukkan untuk berehat dan tidur amat perlu ditekankan. Akhirnya. Hal ini perlu ditekankan sekiranya kita jarang melakukan kerja berat. Rakyat yang sihat dapat menyumbang kepada pembangunan negara dan menjadi pekerja yang produktif. sakit jantung. dan tekanan darah tinggi. Negara Maju.Selain pengambilan makanan yang seimbang dan berkhasiat. kita perlu beriadah dan melakukan senaman atau bersukan. Aktiviti bersenam juga dapat melancarkan pengaliran darah dalam tubuh ke jantung dan mengurangkan risiko penyakit jantung. Dengan beriadah atau bersukan. Orang yang tidak mempunyai rehat yang cukup tidak dapat menumpukan perhatian kepada kerja yang dilakukan dan melaksanakannya dengan baik. setiap rakyat harus bertanggungjawab untuk menjaga kesihatan diri seperti kata cogan kata mencegah lebih baik daripada merawat. Kesimpulannya. Oleh yang demikian. Di samping itu. Muka surat| 5 . Setiap orang digalakkan tidur tidak kurang daripada enam jam sehari.

sayuran perlulah dibasuh sehingga bersih sebelum dimasak atau dimakan. Pengusaha makanan perlu membersihkan makanan sebelum dimasak serta mengelakkan makanan yang dijual sentiasa terdedah. Masyarakat juga perlu memberikan kerjasama dalam usaha mengatasi masalah keracunan makanan bak kata pepatah bulat air kerana pembetung. Jelas terbukti bahawa peranan pengusaha makanan amat penting bagi mengatasi masalah keracunan makanan. Mereka boleh melaporkan masalah tersebut di pejabat kesihatan daerah. makanan tersebut mungkin terdedah kepada serangga dan haiwan pembawa penyakit seperti lipas. Sebagai contoh. Peniaga yang bersalah perlu dkenakan hukuman berat seperti dikenakan denda dan digantung lesen perniagaan. Selain itu. ibu bapa juga berperanan untuk mengatasi masalah keracunan makanan. Sebagai contoh.CONTOH KARANGAN Usaha-usaha mengatasi keracunan makanan Sejak akhir-akhir ini. peniaga kedai makanan perlu memastikan makanan mereka tidak dihinggapi lalat.sungguh agar masalah ini dapat diatasi sepenuhnya. isu keracunan makanan dapat diatasi jika semua pihak memainkan peranan yang sewajarnya. amalkan budaya makan di rumah bersama-sama keluarga bagi memastikan kebersihan tahap makanan. Hal ini demikian kerana kebanyakan masyarakat terpaksa makan di luar rumah akibat kesuntukan masa bekerja. bulat manusia kerana muafakat . Hal ini kerana kita tidak pasti tahap kebersihan makanan di situ kerana mungkin terdedah kepada persekitaran yang tercemar. Muka surat| 6 . Pengusaha makanan mesti memastikan makanan yang disediakan bebas daripada bakteria yang menjadi punca keracunan makanan. Oleh itu. Kesimpulannya. buahbuahan dan sayur. Mereka perlu melakukan pemeriksaan mengejut secara kerap di semua kedai makan tanpa perlu menunggu laporan yang dibuat. kes keracunan makanan semakin kerap disiarkan oleh media massa. Masak makanan yang hendak dimakan dengan sempurna bagi memastikan tiada kuman di dalamnya. Semua pihak mesti mengutamakan kebersihan dalam makanan dan minuman. Jelas bahawa dengan mengamalkan kebersihan pada setiap masa dapat mengelakkan kita terkena keracunan makanan bak kata pepatah kebersihan asas kesihatan . Untuk itu. Ibu bapa perlu mengelakkan mengajak anak-anak mereka makan di kedai ataupun warung yang kotor di tepi-tepi jalan. Peranan kerajaan penting untuk mengatasi masalah keracunan makanan. semua pihak perlulah bekerjasama untuk mengatasi masalah keracunan makanan. Masyarakat harus membuat aduan kepada pihak berkuasa untuk diambil tindakan yang segera jika ada kedai makanan yang kotor. Hal ini demikian kerana pihak kerajaan mempunyai kuasa untuk menilai tahap kebersihan sesebuah kedai. Masyarakat harus mengambil berat tentang kedai makan yang mengabaikan kebersihan. lalat dan tikus. Sebagai contoh. Antara usaha mengatasi masalah keracunan makanan adalah mengamalkan kebersihan diri dan makanan pada setiap masa. Keracunan makanan bukan hanya berlaku di sekolah tetapi juga di rumah apabila makanan dicemari kuman. Usaha-usaha mengatasi masalah keracunan makanan perlu dilakukan bersungguh. Terbukti bahawa peranan kerajaan amat penting bagi mengatasi masalah keracunan makanan. Amalan menjaga kebersihan diri dan makanan dapat mengelakkan kita terkena keracunan makanan.

Muka surat| 7 . ibu bapalah yang mencorakkannya. Program ini menekankan kepentingan rumah diibaratkan sebagai syurga untuk memastikan keutuhan institusi keluarga. Sebenarnya. Malah. Mereka tidak sedar bahawa nilai kebendaan dan materialistik yang ada pada diri mereka akan menyebabkan mereka terlalu sibuk dengan kerja mereka sehingga mengabaikan anak-anak mereka. buli dan ponteng. institusi keluarga begitu penting dalam usaha menangani gejala sosial sehingga kempen Rumahku Syurgaku diadakan secara besarbesaran. Akhir-akhir ini. Bukan itu sahaja. Antara penyakit sosial yang dimaksudkan ialah gejala vandalism. pihak ibu bapa perlulah bertanggungjawab terhadap kebajikan anak-anak mereka dengan mengikuti perkembangan anak-anak mereka di sekolah. Didikan agama yang dibekalkan kepada remaja dapat memastikan bahawa anak-anak mereka mempunyai benteng diri yang kukuh untuk menolak ajakan rakan-rakan untuk melibatkan diri dalam apa-apa tindakan yang mampu memburukkan imej diri dan merosakkan nama baik sesebuah keluarga. Ibu bapa bolehlah membawa remaja makan angin di destinasi-destinasi yang menarik di negara kita. Sebagai contoh. Keutuhan institusi keluarga begitu penting dalam usaha menangani gejala sosial sehingga institusi keluarga diibaratkan seperti batu bata dalam sesebuah bangunan. pelbagai penyakit sosial yang mampu meranapkan peradaban bangsa dan negara melanda golongan remaja.CONTOH KARANGAN Peranan Ibu Bapa dalam Mengurangkan Gejala Sosial Dalam meniti arus kemodenan ini. Tanggapan sesentengah ibu bapa bahawa tanggungjawab mereka tidak lebih daripada menyekolahkan dan menyediakan makan minum anakanak tidak benar sama sekali. golongan ibu bapa wajarlah mencurahkan kasih sayang kepada anak-anak mereka dan mengasuh anak-anak bagai menatang minyak yang penuh. Isu ini menjadi suatu isu yang hangat diperkatakan dan sering menjadi buah mulut orang ramai. Dari semasa ke semasa. Sikap sesetengah ibu bapa yang hanya sibuk mengejar harta kekayaan perlulah dikikis sama sekali. Ibu bapa perlulah menekankan kepentingan ajaran agama terhadap pembentukan mental remaja kerana didikan agama dan moral dapat menjamin bahawa remaja akan dapat membezakan antara perkara yang baik dengan yang buruk dan seterusnya mendorong remaja mengawal tingkah laku mereka. Golongan remaja perlulah dibekalkan dengan didikan agama dan moral yang sempurna. Ibu bapa perlu menganggap anak-anak sebagai kurniaan Tuhan yang tidak ternilai dan mendidik anak-anak dengan penuh kasih sayang dan kesabaran. ibu bapa perlu mampu mengimbangi kepentingan keluarga dan kerjaya mereka kerana anakanak mereka amat memerlukan kasih sayang seorang ayah dan ibu. Mereka juga harus memastikan bahawa anak-anak mereka mendapat ajaran agama yang sempurna. ibu bapa perlulah meluangkan masa untuk membekalkan ajaran agama kepada anak-anak mereka sejak kecil lagi kerana melentur buluh biarlah dari rebungnya. Oleh itu. ibu bapa perlulah meluangkan masa mereka untuk melakukan aktiviti-aktiviti riadah bersama-sama anak-anak mereka. Sememangnya. pada hujung minggu. ibu bapa perlu mengambil inisiatif untuk menghubungi pihak sekolah untuk mengetahui masalah-masalah yang dihadapi oleh anak-anak mereka. berita mengenai golongan remaja yang terjebak dalam gejala sosial kerap terpampang di dada akhbar. ibu bapa perlulah menyahut cabaran bagi menghalang golongan remaja daripada terjebak dalam gejala sosial. Hadis ada menyatakan bahawa anak-anak diibaratkan seperti kain putih. Contohnya.

golongan remaja tidak akan terpengaruh dengan tabiat buruk ibu bapa mereka dan seterusnya tidak akan melakukan gejala sosial yang mampu menghancurkan masa depan mereka. segala tingkah laku ibu bapa akan ditiru oleh anak-anak mereka. guru dan ibu bapa akan dapat bermuafakat dan bekerjasama untuk membantu remaja yang bermasalah dengan mencari jalan penyelesaian yang terbaik. Ibu bapa tidak harus bersikap seperti ketam menyuruh anaknya berjalan betul. pihak sekolah.Sebagai contohnya. gejala sosial yang menjadi duri dalam daging perlu dihapuskan dari akar umbinya kerana pemuda harapan bangsa. Malah. Contohnya. Ibu bapa perlulah mengambil langkah-langkah yang drastik dan berkesan bagi memastikan golongan remaja tidak akan menjangkiti sebarang penyakit sosial kerana remajalah yang akan mencorakkan negara pada masa hadapan. Bukan itu sahaja. Dengan ini. Ibu bapa sememangnya perlu memastikan segala tingkah laku dan pertuturan mereka kerana segala perlakuan mereka akan diperhatikan oleh anak-anak mereka. Kesimpulannya. Ibu bapa perlulah mengatasi apa-apa kelemahan yang ada pada diri mereka agar perbuatan mereka tidak akan menyebabkan anak-anak mereka terdedah kepada amalan yang kurang sihat. Masalah remaja perlu dikesan sebelum terlambat kerana mencegah itu lebih baik daripada mengubati. ibu bapa perlulah menghadirkan diri dalam sebarang pertemuan antara ibu bapa dan guru. Dengan ini. Muka surat| 8 . impian negara untuk melahirkan golongan yang berminda kelas pertama akan dapat direalisasikan. Setiap penyakit pasti ada penawarnya. Mereka harus dibimbing agar akan menjadi modal insan yang berintegriti dan berwawasan. Ibu bapa perlu memastikan bahawa nasihat yang diberikan oleh mereka kepada anak-anak mereka tidaklah bagai mencurahkan air ke daun keladi. pemudi tiang negara. ibu bapa haruslah menjadi teladan kepada anak-anak mereka. ibu bapa yang mempunyai tabiat buruk seperti merokok perlulah bertaubat dan berhenti merokok kerana anak-anak mereka berkemungkinan besar akan terpengaruh dan seterusnya merokok. Ibu bapa memainkan peranan untuk menjaga kepentingan anak-anak mereka dengan meletakkan kepentingan anak-anak mereka dan meletakkan kepentingan anak-anak mereka melebihi harta benda dan wang ringgit. Secara tidak langsung.

kelebihan itu akan dapat diketahui apabila seseorang pelajar bergiat dalam kokurikulum. Daya kepemimpinan ini juga amat berguna kepada para pelajar apabila sudah dewasa.CONTOH KARANGAN Semua pelajar wajib menyertai kegiatan kokurikulum. dan sebagainya. Semangat perpaduan dapat dipupuk apabila pelajar berbilang kaum bekerjasama bagai aur dengan tebing dalam sesuatu kegiatan. pelajar berbilang kaum mewakili pasukannya untuk bertanding dalam acara sukan yang diadakan setiap tahun seperti dalam pasukan bola sepak. kegiatan kokurikulum juga dapat memupuk semangat perpaduan dalam kalangan pelajar. kejayaan pada peringkat sekolah ini akan membawa pelajar ini untuk mewakili daerah. kerjasama daripada semua pihak terutamanya ibu bapa harus diperkukuh supaya segala aktiviti yang dirancang dapat dilaksanakan. Semangat perpaduan ini adalah amat penting dalam mewujudkan negara yang aman dan makmur. Secara tidak langsung. hati kuman sama dicecah. Sebagai contohnya. yang akhirnya menjadi juara di kelabnya. Kebanyakan pelajar di sekolah lebih suka menyertai kegiatan sukan atau permainan disebabkan faktor-faktor tertentu. Muka surat| 9 . kreatif dan inovatif dapat dihasilkan. pelajar itu akan berpeluang untuk mewakili kelabnya untuk bertanding pada peringkat sekolah. Selain itu. hubungan antara pelajar akan bertambah erat dan kukuh ibarat isi dengan kuku serta bersatu untuk mencapai matlamat yang diharapkan kerana bersatu teguh bercerai roboh. bakatnya terserlah dan terus bergiat dalam acara yang diminati. otak cerdas. Dengan ini. mereka akan lebih yakin untuk menjadi pemimpin sesuatu organisasi pada suatu hari nanti. Sebagai contohnya. pelajar yang pernah memimpin sesuatu pertubuhan seperti pengakap. kadet remaja. Salah satu kebaikan yang diperoleh daripada kegiatan kokurikulum ialah para pelajar dapat meningkatkan daya kepemimpinan. Kegiatan kokurikulum ini bukan sahaja dapat memberikan keseronokan malahan dapat mendatangkan pelbagai kebaikan kepada pelajar yang menyertainya. Seterusnya. Secara tidak langsung. Kegiatan ini termasuklah kegiatan sukan dan permainan. pihak sekolah hendaklah memainkan peranan supaya pelajar bergiat cergas dalam kegiatan kokurikulum. pertubuhan pakaian seragam dan kelab atau persatuan. semua pelajar digalakkan mengambil bahagian dalam aktiviti kokurikulum supaya pelajar yang berdaya saing. iaitu salah satu bahan perkumuhan manusia. tetapi setelah menyertai kegiatan kokurikulum. daya kepemimpinan ini haruslah dipupuk sejak awal lagi kerana kalau hendak melentur buluh biarlah dari rebungnya. manakala sukan catur pula akan mencerdaskan minda seseorang. Sebagai contohnya. negeri. ada pelajar yang tidak mengetahui kelebihan yang ada pada dirinya. Kesimpulannya. berketerampilan. Daya kepemimpinan ini dapat dipupuk apabila seseorang pelajar dilantik sebagai ketua dalam sesuatu kegiatan. kesihatan yang baik dan otak yang cerdas akan diperoleh daripada kegiatan kokurikulum. Kegiatan kokurikulum dapat didefinisikan sebagai kegiatan yang dijalankan di luar bilik darjah. Setiap pelajar diwajibkan supaya menyertai sekurang-kurang satu daripada setiap aktiviti tersebut. Oleh itu. Kegiatan sukan ini dapat membina stamina yang kuat serta membolehkan para pelajar mengeluarkan peluh. Sebagai contohnya. Selain itu. aktiviti sukan dan permainan seperti bola sepak dapat membina kekuatan stamina. Pepatah Melayu mengatakan bahawa badan sihat. Huraikan kebaikan kegiatan kokurikulum. Oleh itu. Sesetengah pelajar tidak mengetahui kelebihan yang terdapat pada dirinya. Hal ini demikian kerana kegiatan kokurikulum ini memberikan peluang kepada para pelajar untuk menjadi lebih giat dan cergas. Pepatah Melayu mengatakan bahawa hati gajah sama dilapah. dan kemudiannya negara. Melalui kegiatan kokurikulum. Kegiatan kokurikulum juga dapat mengembangkan potensi seseorang pelajar.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful