KSSR TAHUN 1 JPN MELAKA

RANCANGAN TAHUNAN DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN 1.0 Menggunakan TMK secara bertanggungjawab dan beretika STANDARD PEMBELAJARAN 1.1 Mengenal pasti bahagian komputer (monitor, tetikus, papan kekunci, unit sistem). 1.2 Menghidupkan dan mematikan komputer (turn on, turn off) mengikut tatacara yang betul. 1.3 Mengenal pasti kedudukan kekunci abjad dan nombor 1.4 Menyatakan fungsi kekunci Enter, Spacebar, Backspace dan Delete. 1.5 Menggunakan tetikus untuk klik dan dwi klik 1.6 Menunjukkan sikap yang positif semasa menggunakan TMK. 1.7 Bekerjasama dengan rakan sekelas dalam kelas semasa menggunakan komputer. 2.1 Membuka dan menyimpan fail grafik, dokumen pemprosesan perkataan dan perisian persembahan (Paint, MS Word, MS PowerPoint). 2.2 Menaip teks menggunakan pelbagai CATATAN

1

2

2.0 Memilih dan mengaplikasikan sumber TMK yang bersesuaian

***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran

DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR

1

4 2. CATATAN 2. memproses dan menggunakan 3.7 3 3. Menggunakan pemprosesan perkataan (MS Word) untuk menghasilkan teks berserta imej dalam satu halaman.4 Menyimpan imej daripada laman web. 3.1 Mengenal pasti lokasi dan mencapai maklumat yang disimpan.3 Mencari imej menggunakan enjin carian. Menggunakan perisian persembahan (MS PowerPoint) untuk menghasilkan dua slaid persembahan menggunakan teks dan imej.5 2.5 Menunjukkan dan menerangkan ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 2 . mengumpul.0 Menggunakan TMK untuk 3.3 2. Menggunakan perisian grafik (MS Paint) untuk membuat gambar menggunakan bentuk asas dan kotak warna (color box).2 Menggunakan pelayar untuk melayari Internet maklumat 3.6 2. 3. Merekodkan suara dengan menggunakan perisian sedia ada. Mencetak dokumen. mencari.KSSR TAHUN 1 JPN MELAKA MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN saiz dan fon dalam satu halaman dengan menggunakan pemprosesan perkataan (MS Word).

bergerak. Murid boleh: 1.2 Mengenalpasti ciri-ciri benda hidup iaitu: perlukan air dan makanan. bernafas. 4. MS PowerPoint. Paint) untuk menghasilkan tugasan yang diberi.2 Berkongsi idea menggunakan perkakasan lain seperti kamera digital dan CD-ROM. BENDA HIDUP DAN BENDA BUKAN HIDUP 1.1 Menyampaikan idea menggunakan pemprosesan perkataan (MS Word) dan perisian persembahan (MS PowerPoint). 1. CATATAN SAINS HAYAT 4 1. 4.1 Mengenalpasti benda hidup dan benda bukan hidup.0 Menggunakan TMK untuk mendapatkan dan berkongsi maklumat 6 5.1 Menggunakan perisian aplikasi dan sumber TMK yang bersesuaian (MS Word.1. 5.1. penulisan atau lisan. TMK.KSSR TAHUN 1 JPN MELAKA MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN bagaimana mencapai imej yang disimpan. membesar dan membiak. 5 4.1 Memahami ciri benda hidup dan bukan hidup.1.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. 1.0 Menggunakan TMK untuk penyelesaian masalah dan membuat keputusan ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 3 .

penulisan atau lisan.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. Murid boleh: 1.KSSR TAHUN 1 JPN MELAKA MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN 6. membesar dan membiak.1.1 Menggunakan perisian grafik (Paint).1 Memahami ciri benda hidup dan bukan hidup.1 Mengenalpasti benda hidup dan benda bukan hidup. TMK. 7. imej dan bunyi) untuk mempersembahkan idea atau konsep sedia ada. 1.1.1 Mengukuhkan persembahan multimedia (MS PowerPoint) sedia ada seperti masukkan fail audio. 1. bergerak. 7 7. pemprosesan perkataan (MS Word) atau perisian persembahan (MS PowerPoint) secara kreatif (memanipulasi teks. bernafas. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 4 .2 Mengenalpasti ciri-ciri benda hidup iaitu: perlukan air dan makanan.0 Menggunakan TMK untuk meningkatkan produktiviti dan pembelajaran STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 6.0 Menggunakan TMK untuk mengemukakan idea dan maklumat secara kreatif dan inovatif 8 1. BENDA HIDUP DAN BENDA BUKAN HIDUP 1.1.

MANUSIA 2.1.1 Memahami bahagian manusia dan fungsi tubuh manusia. 2. ular. penulisan atau lisan. 3.burung. ikan.1 Mengenal pasti haiwan yang terdapat di sekeliling seperti kucing. telinga.2. tangan dan kaki 2.2 Menceritakan tentang fungsi dan kepentingan bahagian-bahagian tubuh manusia.1. TMK.1. katak. HAIWAN 3.1. 3.KSSR TAHUN 1 JPN MELAKA MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN Murid boleh: CATATAN 9 10 2. 2.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. mulut. siput dan rama-rama. lidah.1 Menganalisis haiwan dan bahagian tubuh haiwan.2 Menghargai bahagian tubuh kita.1 Menghormati dan menerima keadaan diri seseorang. 2. lipas. 2. hidung.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia iaitu mata.1.2 Mengenal pasti bahagian- ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 5 . Murid boleh: 11 12 13 3.

telinga. ekor. CATATAN 3.2.KSSR TAHUN 1 JPN MELAKA MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN bahagian tubuh haiwan iaitu mata.5 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.1. kaki.paruh.4 Mengitlak bahawa ada haiwan yang mempunyai ciri yang sama dan berbeza.1. 3.3 Membanding dan membezakan bahagian tubuh satu haiwan dengan bahagian tubuh haiwanhaiwan yang lain.1. 3. sesungut dan cangkerang. bulu. mulut.2. 3. TMK. sayap.1 Mengajuk bunyi pelbagai haiwan yang pernah mereka dengar.2 Menghargai pelbagai haiwan di sekeliling kita. sirip. 3.2 Menunjukkan cara pelbagai haiwan ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 6 . tanduk. penulisan atau lisan. sisik. 3.

1 Menganalisis tumbuhan dan bahagian tumbuhan 4. 3. pokok bunga ros. dahan.buah.KSSR TAHUN 1 JPN MELAKA MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN bergerak secara simulasi.3 Menunjukkan kasih sayang terhadap haiwan dengan cara tidak menganiaya haiwan.1. pokok orkid dan pokok pisang. pokok kelapa.1. pokok nanas. TUMBUHAN 4. daun.2 Mengenal pasti bahagian-bahagian tumbuhan iaitu pucuk. paku pakis. pokok keembong. pokok bunga raya. batang dan akar dengan memerhati tumbuhan ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 7 . bunga. pokok mangga. 4. CATATAN Murid boleh: 14 15 16 4.1 Mengenal pasti tumbuhan yang terdapat di sekeliling seperti rumput.2.

penulisan atau lisan. TMK. 4.1.5 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.tumbuhan yang lain melalui penyiasatan.1 Meramalkan secara lisan keadaan di muka bumi jika hanya terdapat satu jenis tumbuhan sahaja.1. 4. 4.KSSR TAHUN 1 JPN MELAKA MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN sebenar.4 Mengitlak bahawa ada tumbuhan yang mempunyai ciri yang sama dan ada ciri yang berbeza.3 Membanding dan membezakan bahagian satu tumbuhan dengan tumbuhan.3 Menghargai pelbagai tumbuhan di sekeliling kita. 4. CATATAN 4. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 8 .1.3.

2. hijau. Murid boleh: 4. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 9 .KSSR TAHUN 1 JPN MELAKA MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 17 18 4. topi. kuning. 19 20 SAINS FIZIKAL 5.2 Menceritakan tentang hasil ciptaan secara lisan. 4. penyapu. ketupat dengan menggunakan bahagian-bahagian tumbuhan.2 Mencipta produk daripada bahagian-bahagian tumbuhan.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria penglihatan. 5. potpuri. biru. MATA UNTUK MELIHAT Murid boleh: 5.1 Mereka bentuk produk seperti penanda buku. kolaj dan kraftangan seperti tikar.1. 5. putih.2.1 Mengaplikasikan pengetahuan tentangpelbagai warna.1. merah.2 Mengenal pasti warna iaitu hitam. bakul.

2. penulisan atau lisan.3.KSSR TAHUN 1 JPN MELAKA MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN ungu. penulisan atau lisan.2.3 Menaakul kepentingan warna dalam kehidupan secara lisan.1. pendek.1. 5.rendah.3 Menganalisis pengetahuan tentang pelbagai saiz.1 Mengenal pasti pelbagai saiz iaitu besar. 5. Murid boleh: 5. TMK. Murid boleh: CATATAN 21 5. 5. TMK. 22 5. segi empat sama.2 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 10 .1 Mengenal pasti pelbagai bentuk asas iaitu segi empat tepat.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. tinggi. panjang.dan jingga. kecil. segi tiga dan bulatan yang terdapat pada objek di persekitaran murid.2 Memahami pengetahuan tentang pelbagai bentuk. 5.

5. Murid boleh: CATATAN 23 24 5.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.2 Menyusun objek mengikut urutan saiz.4.saiz dan bentuk. 5.1 Mengelaskan objek mengikut ciri yang dipilih sama ada warna.3.3. saiz atau bentuk.4.2 Menggabungkan objek yang mempunyai ciri yang sama.4 Memahami ciri objek berdasarkan warna.3.3 Menaakul secara lisan kepentingan saiz dalam kehidupan.4.4. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 11 . 5.3 Menggabungkan objek yang mempunyai ciri yang berbeza.4 Menceritakan tentang ciptaan secara lisan. 5. 5. TMK.KSSR TAHUN 1 JPN MELAKA MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 5. 5. penulisan atau lisan.

6.2.KSSR TAHUN 1 JPN MELAKA MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 25 26 27 6.1.1.3 Menaakul tentang kepentingan bau secara lisan.1.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.2 Mengelaskan benda-benda yang berbau dan tidak berbau berdasarkanpenyiasatan. 6. penulisan atau lisan. TMK.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria bau. HIDUNG UNTUK MENGHIDU Murid boleh: 6.1 Menaakul kepentingan deria bau secara lisan ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 12 . 6. 6. 6.1 Mengaplikasi pengetahuan tentang pelbagai bau.2 Menghargai deria bau. 6.1.

1. 7. 7. dan masam dengan menjalankan penyiasatan. TMK. manis.2 Menghargai deria rasa. 7.1 Menaakul kepentingan deria rasa dengan tidak mengambil makanan yang terlalu masin. 7. masin.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria rasa.1. penulisan atau lisan. LIDAH UNTUK MERASA 7.1 Mengaplikasi pengetahuan tentang pelbagai rasa.2 Mengelas pelbagai bahan makanan berdasarkan rasa manis.3 Menaakul tentang kepentingan rasa secara lisan.1.KSSR TAHUN 1 JPN MELAKA MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN Murid boleh: CATATAN 28 29 7.1. 7. pahit atau masam yang memudaratkan kesihatan ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 13 . pahit.2. 7.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.

1.4 Menaakul kepentingan ciri bahan dalam kehidupan.2 Membezakan ciri bahan iaitu panas. Murid boleh: 8.1. TMK.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria sentuh. halus. penulisan atau lisan.1.5 Menjelaskan pemerhatian melalu lakaran. 8. 8. keras dan lembut melalui penyiasatan. 8.1. KULIT UNTUK MENYENTUH DAN MERASA 8. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 14 .KSSR TAHUN 1 JPN MELAKA MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 30 31 32 8. kasar.1.3 Mengelaskan bahan mengikut ciri bahan. sejuk.1 Menganalisis ciri fizikal bahan. 8.

9.KSSR TAHUN 1 JPN MELAKA MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN Murid boleh: CATATAN 33 34 9.2 Mengenal pasti pelbagai bunyi yang diperdengarkan.1. TMK.1.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 15 . TELINGA UNTUK MENDENGAR 9.3 Memberi contoh kepentingan bunyi dalam kehidupan.1. 9. penulisan atau lisan.1.1 Memahami pelbagai bunyi dan kepentingannya. 9.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria pendengaran. 9.

10.1.1 Mengaplikasi pengetahuan tentang deria. 10.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. MENGGUNAKAN SEMUA DERIA 10.2 Menggunakan deria untuk mengenal pasti objek melalui penyiasatan.1 Memerihalkan kepentingan menjaga keselamatan diri termasuk organ deria.1.2 Menghargai organ deria kurniaan Tuhan 10. Murid boleh: 10.1. penulisan atau lisan. 10.KSSR TAHUN 1 JPN MELAKA MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 35 36 10.1 Mengelaskan objek mengikut ciri dengan menggunakan deria. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 16 .2. TMK.

2 Mengubah suai objek yang tenggelam supaya timbul dan objek yang timbul supaya tenggelam.TIMBUL DAN TENGGELAM 11.1 Mengenal pasti objek yang timbul dan objek yang tenggelam melalui penyiasatan.1. 11.1. penulisan atau lisan.1 Mengaplikasikan konsep timbul dan tenggelam.1. Murid boleh: 11.KSSR TAHUN 1 JPN MELAKA MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 37 38 SAINS BAHAN 11. TMK. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 17 . 11.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.

1 Mencipta binaan daripada bentuk asas bongkah.KSSR TAHUN 1 JPN MELAKA MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 39 40 TEKNOLOGI DAN KEHIDUPAN LESTARI 12. 12. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 18 .1. 12.1. 12. Murid boleh: 12.1.2 Mereka bentuk objek atau struktur menggunakan bentuk asas dan bentuk asas bongkah.3 Menaakul kepentingan kepelbagaian bentuk bongkah secara lisan. kuboid.1 Mengenal pasti bentuk asas bongkah iaitu kiub.1. piramid. REKA BENTUK 12. TMK.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. silinder dan sfera. prisma.kon. penulisan atau lisan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful

Master Your Semester with Scribd & The New York Times

Special offer: Get 4 months of Scribd and The New York Times for just $1.87 per week!

Master Your Semester with a Special Offer from Scribd & The New York Times