1.

0

PENGENALAN Tubuh kita mempunyai banyak aras struktural yang kompleks.

Gabungan aras-aras struktural tersebut membolehkan manusia bebas melakukan pelbagai aksi pergerakan seperti melompat, berlari, menyepak dan sebagainya. Secara ringkasnya, manusia bergerak dengan bantuan sistem rangka sendi dan otot. Rangka tersebut tidak dapat bergerak sendiri, melainkan dibantu oleh sendi dan otot. Sistem-sistem yang berfungsi dengan bai dapat memantapkan keefisienan seserang individu. Oleh demikian, penting bagi kita untuk mengenali struktur tubuh dan sistem fisiologi agar kita dapat memahami fungsi dan kegunaannya dalam penjagaan kesihatan diri serta diaplikasikan dalam kegiatan sukan. Sistem rangka memberi bentuk kepada tubuh badan manusia. Rangka yang kuat dapat berfungsi sebagai penyokong dan pelindung kepada organorgan lain pada tubuh manusia. Dalam tubuh manusia, terdapat sebanyak 206 ketul tulang yang berlainan bentuk dan saiz. Tulang-tulang tersebut boleh dikategorikan mengikut kumpulan bagi membentuk rangka tubuh manusia. Sendi merupakan titik pertemuan antara tulang-tulang atau kartilej dengan tulang. Jenis-jenis sendi dibahagikan berdasarkan fungsi dan struktur. Dari segi fungsi, sendi terbahagi kepada tiga jenis iaitu sendi tidak boleh bergerak (sinatrosis), sendi bergerak sedikit (amfiartrosis) dan sendi bergerak bebas (diartosis). Struktur sendi dipengaruhi oleh hubungan pada titik pertemuan pergerakan. Semakin rapat hubungan pada titik pertemuan semkian kuat sendi itu, walaupun pergerakan sendi tersebut agak terbatas. Pergerakan sendi ditentukan oleh kelenturan tisu perantaraan yang mengikat tulang serta kedudukan ligamen, otot dan tendon. Otot rangka melekat pada tulang dan meliputi tulang rangka. Terdapat tiga jenis tisu otot iaitu tisu otot rangka, tisu otot licin dan tisu otot kardiak.

1

Tisu-tisu otot ini berbeza daripada segi struktur sel, lokasi, fungsi dan bentuk kawalan yang boleh dikenakan ke atasnya. Acara olahraga yang menjadi pilihan saya ialah lompat tinggi, Terdapat emapat fasa utama dalam kemahiran lompatan acara lompat tinggi, iaitu fasa larian, fasa lonjakan, fasa layangan dan fasa pendaratan. Fasa yang menjadi fokus tugasan saya ialah fasa lonjakan. Dalam acara lompat tinggi, atlet bebas melakukan lompatan dengan gaya sendiri. Walau bagaimanapun, saya hanya memilih satu teknik iaitu Gaya Fosbury. Gaya ini mempunyai empat fasa iaitu : 1) Fasa penujuan (Approach) 2) Fasa lonjakan (Take – off) 3) Fasa layangan (Bar Clearance) 4) Fasa pendaratan (Landing) Fasa Penujuan Fasa penujuan

1. Penujuan atau larian landas merangkumi larian lurus dan larian lengkung (Curved) 2. Dalam larian lurus lebih kurang 3 hingga 6 langkah diambil. 3. Semasa larian lurus, belakang badan di tinggikan (upright runk) 4. Tambahkan kelajuan larian dengan langkah yang lebih besar dan kuasa. 2

Condongkan badan ke dalam semasa larian lengkung. Tangan dihayun ke atas ketinggian kepala dan kekalkan kedudukan. Fasa layangan Fasa Layangan 1. 3. 4. Teruska Fasa lonjakan 1. 2. Selepas melonjak. Langkah yang terakhir hendaklah lebih pendek. Kaki tidak sepatutnya selari dengan hadapan kawasan mendarat.5. Kaki yang melonjak mesti mendarat cepat aksi “ acceleration”. 6. 3 . Tumit arah ke kawasan mendarat. Kaki yang bukan kaki lonjak dinaikkan cepat ke kedudukan horizontal dan mengekalkan kedudukan begitu. teruskan dengan kaki yang bukan kaki lonjak dalam kedudukan horizontal. Bahu yang di dalam lengkung lebih rendah daripada bahu yang di dalam lengkung.

2. Jarakkan lutut semasa mendarat. Gerakkan tangan kiri sebagai pendahulu melepasi palang. Fasa pendaratan 1. 4 . 3. Angkat pinggul semasa melepasi palang.2. 4. dengan cepat kepala mendekati dada. Apabila pinggul sudah melepasi palang. Mendarat dengan keseluruhan belakang dan disokong dengan tangan.

bahagianbahagian sendi dan tulang utama anggota yang terlibat dalam fasa lonjakan acara lompat tinggi. e) Membezakan jenis-jenis tulang pada manusia. c) Mengidentifikasikan gerak dan kerja otot pada manusia.0 OBJEKTIF TUGASAN Dalam proses menyiapkan tugasan amali anatomi dan fisiologi ini.2. g) Mengintegrasikan kemahiran yang dipelajari dengan kemahiran teknologi. input-input yang disasarkan kepada para guru pelatih adalah: a) Mengenalpasti pelbagai organ sistem bergerak pada tubuh badan manusia. f) Memahami fungsi-fungsi otot utama dalam tubuh badan. d) Menyatakan sendi-sendi pada manusia dan satah pergerakannya. 5 . b) Membandingkan jenis-jenis otot pada manusia.

2.12 langkah atau jarak 15 meter diambil oleh pelompat.0 TEKNIK DAN ASPEK LOMPATAN Semua aspek ini perlu dimiliki oleh setiap pelompat tinggi. tidak mungkin seseorang itu dapat melompat tinggi. Checkmark ini dibuat untuk memudahkan serta memberikan ketepatan antara larian mula dengan tempat melonjak. check-mark dilakukan sebelum membuat lompatan. Kelajuan larian yang sesuai penting untuk menghasilkan daya lompatan yang kuat dan mungkin juga tinggi. Manakala untuk ketepatan yang tinggi. larian yang mengandungi antara 10. Biasanya.3. 6 . Kelajuan larian ini ataupun yang sudah lama 1. Pendapat ini salah kerana tanpa larian deras yang sesuai. tidak kira sama ada seseorang itu baru mempelajari acara melibatkan diri.

3. Yang tinggi akan dapat membantu menghasilkan pelepasan yang baik. Teknik ini dilakukan dengan mengayunkan kedua-dua belah 7 . Ia dikenali sebagai sudut hentian. Perlu ada konsentrasi yang tinggi daripada pelompat pada tahap pelepasan lompatan. Melalui pemerhatian corak dan teknik lompatan yang dibuat oleh jaguh-jaguh terkemuka peringkat antarabangsa.Pelepasan lompatan 1. Kesesuaian dalam kelajuan larian dan daya konsentrasi. 2. teknik seperti berikut disarankan : a. sebanyak 12% daripada momentum mendatar telah dikurangkan sebelum lompatan dibuat. Kajian yang pernah dibuat oleh beberapa pakar sukan Amerika Ssyarikat menunjukkan bahawa dalam jangka masa pelepasan ini. b.

tetapi ia adalah kecil berbanding pusat graviti yang ada pada badan seseorang pelompat. Daya pergerakan menegak ini bagaimanapun telah dikurangkan akibat daripada sudut hentian yang berlaku pada awal pelepasan. 4. Pergerakan menegak ini juga akan dikurangkan iaitu daya graviti di mana adalah pada badan pelompat. Walaupun wujud rintangan. Semasa di udara 1. c. Selepas pelepasan lompatan dibuat. 8 . Aspek pendaratan penting untuk memastikan palang tidak jatuh dan keselamatan terjamin.tangan dari atas ke bawah dan kilaskan kaki bebas melintang badan. 3. iaitu dengan kedua-duanya diangkat ke atas. Pendaratan Semasa mendarat 1. momentum menegak mula mengambil tempat pada diri pelompat 2. Bahu dan dada membantu dalam membuat pelepasan.

Rajah 1 : Gambarajah-gambarajah Fasa Lonjakan Gaya Fosbury 9 . SENDI DAN TULANG UTAMA YANG TERLIBAT Dalam fasa lonjakan. 3. Ayun kedua-dua belah tangan ke belakang. Angkat kaki pada kedudukan paha selari dengan permukaan gelangggang. Ini seterusnya dapat membantu pendaratan yang baik lagi stabil. 2. Teknik pendaratan yang baik dapat mengimbangkan pergerakan ke hadapan dengan pendaratan yang dilakukan. Kaki lonjakan menolak badan ke atas.  Kekuatan otot kaki dan daya lonjakan yang tinggi membantu atlet melepasi palang pada ketinggian maksimum. Teknik yang baik dilakukan dengan melentikkan badan dan mendarat dengan belakang badan. 4. Tangan dihulur ke atas untuk membantu pergerakan badan melepasi palang.0 OTOT. atlet tersebut dikehendaki: 1. 4.2.

1 Bahagian 1 : Otot-otot Utama Lokasi Hadapan paha Fungsi Otot ini melunjurkan sendi lutut setelah lutut dibengkokkan Otot ini melunjurkan sendi lutut serta melunjurkan sendi paha Otot ini membengkokkan sendi lutut dan membengkokkan tapak kaki ke bawah Otot-otot Utama yang Terlibat Kuadriseps Harmstring Belakang paha Soleus dan Gastroknemius Belakang batang kaki Gambarajah 10 .4.

Gambarajah 2 : Otot-otot Utama Gambarajah 3 : Hamstring 11 .

Gambarajah 4 : Otot paha (pandangan posterior) 4.2 Bahagian 2: Bahagian-bahagian Sendi Fungsi Sendi lutut  Melipat atau fleksi : otot hamstring di belakang paha dengan bantuan otot betis  Melunjur atau ekstensi : Otot kuadrisep di hadapan paha Sendi paha  Melipat paha ke 12 Jenis Pergerakan Bersudut:   Ekstensi Fleksi Satah Pergerakan Coronal Bahagian-bahagian yang Terlibat Sendi Engsel Sendi Lesung Bersudut:  Ekstensi Coronal .

badan  Melurus paha ke bawah  Merenggang atau abduksi Sendi Pelana dan kisaran Sendi pergelangan kaki  Bengkok kaki ke hala atas  Bengkok kaki ke hala tapak kaki  Fleksi Khusus:   Dorsi-fleksi Plantarfleksi Tranverse Gambarajah Gambarajah 5 : Sendi Engsel (sendi lutut) 13 .

Gambarajah 6 : Sendi Lesung (sendi paha) Gambarajah 7 : Sendi Pelana 14 .

Gambarajah 8 : Dorsi-fleksi dan Plantar-fleksi Gambarajah 9 : Satah-satah Badan 15 .

Hujung distalnya bersendi dengan tarus.3 Bahagian 3: Tulang-tulang Utama Huraian  Merupakan tulang terpanjang. terberat dan terkuat  Di hujung proksimalnya terdapat kepala yang bersendi dengan lesung astabulum. dua epikondil dan lekuk antara kondi.4.  Di hujung distalnya terdapat dua kondil.  Di hujung proksimal tibia terdapat dua kondil yang bersendi lutut.  Permukaan belakangnya bergelangsar di atas tulang paha apabila sendi bergerak. Tibia dan fibula adalah dua tulang kaki bahagian bawah anggota badan.  Permukaan depannya kasar dan belakangnya licin.  Di hujung proksimal tibia terdapat kepala kecil tidak bersendi yang berlekat dengan 16 Nama Tulang-tulang yang Terlibat Femur (tulang paha) Patella (tulang tempurung lutut)  Tibia (tulang kering) Fibula (tulang betis  . keduaduanya merupakan tulang panjang. tronkanter besar dan tronkanter kecil.  Tibia terletak di bahgian sisi dalam manakala fibula di sisi luar. Tibia dan fibula membentuk batang kaki. Tuberositinya adalah untuk perlekatan otot-otot. Sejenis tulang sesamoid yang leper dan berbentuk segitiga.

Apabila otot yang melekat pada tulang berkontraksi. tulang-tulang akan bertindak sebagai tuas bagi menghasilkan pergerakan yang berpaksi pada sendi. Metakarpus dan Falanks (tulang pergelangan dan ruas-ruas kaki) Fungsi tulang-tulang tersebut: 1. Rangka kerja untuk otot menghasilkan pergerakan disebut karpus. Tulang membentuk rangka tubuh bagi melindungi dan menyokong tisutisu lembut dan organ-organ tubuh. Melindungi dan menyokong organ-organ badan. 2. 5. Memberi bentuk dan mengekalkan bentuk badan. Menyokong berat badan. 4.  Hujung distal tibia dan fibula bersendi dengan tulang-tulang pergelangan kaki Karpus. Tuas untuk pergerakan. 3. Lokasi perlekatan otot.femur. Setiap pergelangan kaki mengandungi:    8 karpus 5 metakarpus 14 falanks 17 . Tulang memebentuk kerangka tegar bagi perlekatan tisu-tisu lembut dan organ-organ tubuh.

Gambarajah Gambarajah 10 : Sistem Rangka Manusia (pandangan anterior) Gambarajah 11 : Sistem Rangka Manusia (pandangan lateral) 18 .

Tibia dan Fibula 19 .Gambarajah 12 : Femur Gambarajah 13 : Patella.

Gambarajah 14 : Patella Gambarajah 15 : Fibula dan Tibia 20 .

metakarpus dan falanks 5.0 SATAH TRANVERSE / TRANVERSE PLANE Satah tranverse merupakan satah di bahagian kaki. Ketika melakukan lompatan dalam acara lompat tinggi. Satah tranverse ialah satah yang merentasi dari depan ke belakang badan. Contoh pergerakan pada satah sagital ialah fleksi. Rajah 25 : Gambar di bawah menunjukkan pergerakan – pergerakan kaki yang dapat dihasilkan menggunakan satah tranverse 21 . Satah ini membahagikan badan kepada dua bahagian iaitu bahagian kanan dan bahagian kiri. pemain menggunakan satah sagital untuk menggerakkan kaki ketika membuat lompatan tinggi ke udara.Gambarajah 16 : karpus. ekstensi. hiperflrksi. dan hiperekstensi.

Jadi pergerakan yang terhasil akan menyebabkan badan mudah melayang semasa lompatan. 22 . Otot soleus dan gastroknemius pula akan membantu membengkokkan sendi lutut dan juga membengkokkan tapak kaki ke bawah untuk menghasilkan fleksi ekstensi semasa pergerakan lompatan. Otot ini berfungsi untuk melunjurkan sendi lutut setelah lutut dibengkokkan. Otot hamstring pula berfungsi untuk melunjurkan sendi lutut serta melunjurkan sendi paha.1 Otot Dan Tulang Yang Terlibat Otot kuadriseps adalah amat berguna dalam membuat lompatan dalam lompat tinggi.0 MEKANISME PERGERAKAN SEMASA MEMBUAT LOMPATAN 6.Rajah 17 : Pergerakan satah tranverse 6.

Tulang-tulang yang terlibat pula berfungsi untuk menyokong tubuh badan individu semasa membuat lompatan.Selain daripada itu. Di samping itu juga. Hukum Newton yang pertama dan Hukum Newton yang ketiga juga turut serta terlibat. tulang tibia dan fibula merupakan tulang yang utama dalam menghasilkan lompatan yang baik dan sempurna. sendi lutut berfungsi untuk melipat otot hamstring di belakang peha dengan bantuan otot betis. Jadi. Sendi paha pula berfungsi untuk melipat paha ke badan. Hal ini 23 . Oleh itu. tenaga kinetik yang tinggi pula akan diperolehinya. individu mestilah melompat untuk menghasilkan tenaga keupayaan yang tinggi dan apabila dia beransur untuk jatuh. Sendi paha ini amat berguna semasa membuat larian landas serta ketika berada di dalam fasa layangan dalam acara lompat tinggi. Apabila otot yang melekat pada tulang berkontraksi. tulang ini amat penting dalam memastikan pergerakan atau lompatan berlaku dengan sempurna. individu akan mendapat sepenuhnya momentum bagi melakukan jaringan. melurus paha ke bawah dan meregang atau abduksi serta kisaran. 6. Selain itu. Kedua-dua tulang ini turut bersambung dengan tulang karpus iaitu tulang di bahagian pergelangan kaki. Untuk mendapatkan momentum ini. Momentum akan memberi kesan maksima yang diperlukan oleh individu bagi menjana sesuatu pergerakkan yang boleh menghasilkan lompatan yang sempurna.2 Prinsip Asas Sains Yang Terlibat (Momentum) Individu akan berlari atau bergerak untuk mendapatkan impak. secara langsung. Jadi.Prinsip asas sains ini diperlukan untuk mendapatkan kuasa bagi menghasilkan impak atau kesan yang diperlukan oleh individu bagi mendapatkan tenaga atau kuasa bagi melakukan lompatan dengan baik. tulang-tulang akan bertindak sebagai tuas bagi menghasilkan pergerakan yang berpaksi pada sendi. ianya akan membolehkan sendi ini membantu dalam membentuk lonjakan yang tinggi dalam lompat tinggi.

Manakala Hukum Newton yang kedua iaitu pembabitan graviti juga terlibat semasa individu ingin menghasilkan tenaga keupayaan dan tenaga kinetik iaitu individu perlu melompat. Alyes bin Ariffin iaitu pensyarah untuk subjek anatomi kerana banyak membantu dalam membetulkan kerja kursus saya ini sewaktu pembikinannya. Terima kasih diucapkan kepada En. saya telah mempelajari banyak benda baru dan pengalaman dalam proses menghabiskan tugasan pjk kali ini. REFLEKSI Syukur ke hadrat Ilahi dan Alhamdulillah kerana akhirnya dengan berkat daripada Allah S.W. Secara keseluruhannya.T. akhirnya saya berjaya menyiapkan kerja kursus anatomi ini. Tidak lupa juga kawan-kawan yang banyak memberi pandangan yang wajar dalam memastikan kerja kursus yang baik dapat dihasilkan. Pada mulanya saya berasa keliru terhadap kiteria-kriteria tugasan ini tetapi selepas 24 .kerana. daya yang digunakan adalah berkadaran dengan momentum yang dihasilkan. Semasa melompat hukum tuas kelas pertama juga telah diaplikasikan iaitu semasa individu membengkokkan lutut untuk melompat. lutut telah bertindak sebagai fulkrum manakala kaki terlibat sebagai daya dan berat badan bertindak sebagai beban.

Alhamdulillah perkara itu dapat diselesaikan tanpa sebarang masalah. Di harap agar kerja kursus ini akan memberi manfaat kepada sesiap yang membaca serta memberikan saya pengetahuan yang amat berguna untuk digunakan apabila bergelar pendidik di masa hadapan. saya membuat banyak rujukan selaras dengan tajuk yang diberi. Bagi memastikan kerja projek ini berjalan dengan lancar. sistem tulang. Sebagai kesimpulannya. perjalanan tugasan ini memang banyak member pengalaman baru kepada saya. seseorang itu akan lebih paham apa yang dikuasainya Selain itu. Dari situ. saya memepunyai satu masalah lain iaitu semua bahan rujukan adalah dalam bahasa inggeris. Melalui tugasan ini juga. akan tetapi. 25 . saya telah membina sifat tidak berputus asa. saya didedahkan dengan pembelajaran kendiri. ianya tidak sama sekali mengganggu fokus saya dalam menghasilkan kerja yang bermutu. Akhir sekali. Walaupun terdapat beberapa masalah atau kekangan yang mengganggu saya dalam menyiapkan kerja kursus ini. Pada mulanya agak sukar untuk menterjemahkannya kerana anatomi banyak menggunakan perkataan sainstifik. mengikut arahan dan bertanggungjawab. Kaedah ini sangat berkesan untuk mempelajari ilmu yang baru kerana melaui usaha yang kuat. tetapi dengan kecanggihan teknologi zaman kini. dan sistem sendi semasa tugasan ini dilakukan. Jadi ini akan membantu saya meningkatkan pengetahuan tentang tajuk ini dan seterusnya membuatkan saya lebih bersedia untuk menghadapi peperiksaan. Walaubagaimanapun.mengadakan perbincangan bersama dengan kawan-kawan lain. saya secara tidak langsung telah mengulangkaji pelajaran bagi tajuk sistem otot. melalui tugasan ini juga. saya pun mendapat idea pada akhirnya.

Mc Graw Hill Companies. Salleh.New York.2001.Baron Production Sdn.Mader.BIBLIOGRAFI BUKU Aris Fazil Bin Haji Ujang.Understanding Human Anatomy and Fisiology.Pendidikan Jasmani dan Pendidikan Kesihatan Tingkatan 5.BHS Book Printing Sdn.Bhd Michael J.USA.Atler. Sylvia S. Abd Halim Bin Md.Coaching and Playing Badminton the right way.United State Of America Human Kinetics Peter Yong Swee Onn.1998. 26 .Sport Stretch.2003.Bhd.4th edition.1993. Borhan Bin Yusof.

au 27 .com http://www.wikipedia.nlm.com.ncbi.nih.anatomyfisiology.INTERNET (atas talian) http://www.gov/pubmed/11144867 http://www.