Cum sa ne comportam la un interviu!

Cum sa ne purtam la un interviu … un subiect intens dezbatut, despre ce sa facem si ce sa nu facem la un prin interviu, care sunt intrebarile care ne putem permite sa le punem si care nu. Cel mai important aspect, este sa fii relaxat la un interviu, dar sa nu uiti pentru ce esti acolo si ca te afli in fata unui posibil sef, dar nici sa nu treci in extrema cealalta si sa fii emotiv, sa nu reusesti sa scoti doua cuvinte. Trebuie sa te gandesti ca ai la dispozitie 15-20 de minute sa convingi intervievatorii ca esti omul potrivit pentru acel post. Ce trebuie sa faci inainte de a te prezenta la un interviu: 1. Cand angajatorul te suna si iti spune ca ai fost selectat pentru un prim interviu pe baza CV-ului si a scrisorii de intentie depuse de tine, pastreaza-ti calmul, nu te bucura la telefon, si incearca sa iti faci timp sa mergi la interviu la ora programata de el, deoarece timpul sau este foarte incarcat, si nu isi permite sa isi faca programul dupa tine; 2. Dupa ce ai inchis telefonul, asigura-te ca ti-ai notat data si ora la care sa te prezinti la interviu, precum si locul unde va avea loc interviul. Daca nu cunosti strada, cauta pe harta unde vine, pentru a sti exact unde va trebui sa te prezinti; 3. Afla cat mai multe informatii despre firma la care urmeaza sa mergi la interviu: de cat timp e pe piata, domeniul de activitate, structura companiei si cel mai important, care sunt atributiile necesare postului vacant, pentru care tu ai fost programat la interviu; 4. Noteaza-ti intr-un carnetel ideile tale despre imbunatatirea activitatii departamentului in care urmeaza sa fii angajat, precum si ideile tale inovatoare, diverse strategii de atac etc ; 5. Asigura-te ca ai la tine o copie a CV-ului si a scrisorii de intentie, cu care ai aplicat la jobul respectiv, nu de alta, dar sa fii pregatit in eventualitatea in care CV-ul tau s-a ratacit pe undeva printre multele CV-uri ale celorlalti aplicanti; 6. Imbraca-te cat mai profesional, indifirent pentru ce post te prezinti la interviu. Primul lucru pe care il va vedea angajatorul va fi atentia pe care ti-o acorzi tie insuti/insati. Daca esti fata, asigura-te ca te-ai machiat natural si ingrijit, parul l-

4. 8. Daca tu ajungi cu 10-15 minute mai repede. nici mai mult nici mai putin. da raspunsuri clare si concise. 2. ii dai programul peste cap. dar sa nu exagerezi. Daca esti baiat. Ia notite cand . punand accentul pe punctele tale forte si pe rezultatele avute la locurile de munca anterioare. te acomodezi usor si ca nu te-ai dat la o parte de la nimic in cariera ta. Un candidat ferm si sigur pe el va impresiona orice angajator. fii linistit(a) nu te vei pune intr-o lumina nefavorabila facand acest lucru. Sa te prezinti la interviu cu 3 minute inainte. contacteaza angajatorul. roaga sa ti se repete. fie barbat. pe care l-ai asortat cu o cravata potrivita. atunci asigura-te ca ai ales un costum elegant. Foarte important. 3. sa nu se simta un tremur in voce sau in mana cand saluti. arata ca te-ai documentat despre firma. fie femeie. pe care sa le scoti la interviu. si pentru el fiecare minut este important. Angajatorul are un program incarcat. si ca vrei sa ti se clarifice unele aspecte. Acest lucru iti sugerez sa il faci doar daca este absolut necesar. asculta pana la capat. In cazul in care intervine ceva urgent si nu te mai poti prezenta la interviu. aratandu-te interesat. In momentul in care ai dat piept cu angajatorul. niciodata sa nu dai raspunsuri care incep cu “Nu stiu sa fac acest lucru”. Ce trebuie sa faci in timpul interviului: 1. Nu intrerupe niciodata interlocutorul. pentru a nota ideile principale de la interviu. Sa ai la tine o agenda si un pix. prezinta-ti scuzele si reprogrameaza interviul la o data convenabila pentru amandoi. asigurate ca dai mana ferm cu el/ea. 7.ai facut sa arate elegant si ca ai o tinuta care impune respect. te-ai barbierit si ti-ai aranjat parul. unde mai punem si faptul ca isi face o parere gresita despre tine si nu va mai fi interesat sa iti ofere sansa de a-i demonstra ca esti cel mai potrivit pentru acest job. Pune intrebari legate de firma. La fel este si in cazul in care intarzii. de atributiile pe care le vei avea pe postul respectiv. din cand in cand mai da afirmativ din cap. sa fie cat mai scurte si la obiect. sa saluti ferm. dar sa nu exagerezi cu gelul de par sau cu colonia dupa ras. “Nu am mai facut niciodata asa ceva” etc…incearca sa expui ceea ce ai facut pana acum. 9. pentru a intelege mai bine organizarea firmei. sa scoti in evidenta faptul ca inveti repede. Prezinta-te cat mai profesional. precum si unele notite legate de atributiile postului. In cazul in care nu ai inteles intrebarea.

va crede ca tu ai o problema de comportament. Cu siguranta vei fi intrebat la interviu care au fost motivele pentru care ai plecat de la locurile de munca precedente. de adaptare si nu angajatorul care s-a purtat urat cu tine. 8. si sa te arati interesat(a) de o a doua intalnire. cu ce noutati ai veni. inclusiv problemele cu care se confrunta departamentul. iti recomand sa nu vorbesti de rau nici un sef pe care l-ai avut. Chiar daca motivele pentru care ai plecat tin de comportamentul neadecvat al fostului tau sef. poti fi sigur ca vei capta atentia angajatorului. 6. la care sa afli mai multe despre acest post. 5. sa le multumesti pentru sansa acordata. ba mai mult. fiecare CV contine si ce Obiectiv salarial ai.angajatorul iti expune principalele atributii. Daca vei respecta acesti pasi. ce strategii ai adopta etc. odata instalat(a) pe post. cum ti-ai desfasura activitatea. Niciodata sa nu intrebi la primul interviu despre pachetul salarial oferit de catre angajator. de a le demonstra ca esti potrivit pentru acest post. Prezinta ideile tale. La plecare nu uita sa dai mana cu care te-au intervievat. Auzind acestea. Mai nou. asa ca angajatorul stie din start daca isi permite sa te angajeze sau nu. angajatorul se va gandi ca asa vei vorbi si despre el la alte interviuri la care vei merge. . 7. avand toate sansele sa fii chemata pentru un al doilea interviu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful