You are on page 1of 3

Cum sa ne comportam la un interviu!

Cum sa ne purtam la un interviu … un subiect intens dezbatut, despre ce sa facem si ce sa nu facem la un prin interviu, care sunt intrebarile care ne putem permite sa le punem si care nu. Cel mai important aspect, este sa fii relaxat la un interviu, dar sa nu uiti pentru ce esti acolo si ca te afli in fata unui posibil sef, dar nici sa nu treci in extrema cealalta si sa fii emotiv, sa nu reusesti sa scoti doua cuvinte. Trebuie sa te gandesti ca ai la dispozitie 15-20 de minute sa convingi intervievatorii ca esti omul potrivit pentru acel post. Ce trebuie sa faci inainte de a te prezenta la un interviu: 1. Cand angajatorul te suna si iti spune ca ai fost selectat pentru un prim interviu pe baza CV-ului si a scrisorii de intentie depuse de tine, pastreaza-ti calmul, nu te bucura la telefon, si incearca sa iti faci timp sa mergi la interviu la ora programata de el, deoarece timpul sau este foarte incarcat, si nu isi permite sa isi faca programul dupa tine; 2. Dupa ce ai inchis telefonul, asigura-te ca ti-ai notat data si ora la care sa te prezinti la interviu, precum si locul unde va avea loc interviul. Daca nu cunosti strada, cauta pe harta unde vine, pentru a sti exact unde va trebui sa te prezinti; 3. Afla cat mai multe informatii despre firma la care urmeaza sa mergi la interviu: de cat timp e pe piata, domeniul de activitate, structura companiei si cel mai important, care sunt atributiile necesare postului vacant, pentru care tu ai fost programat la interviu; 4. Noteaza-ti intr-un carnetel ideile tale despre imbunatatirea activitatii departamentului in care urmeaza sa fii angajat, precum si ideile tale inovatoare, diverse strategii de atac etc ; 5. Asigura-te ca ai la tine o copie a CV-ului si a scrisorii de intentie, cu care ai aplicat la jobul respectiv, nu de alta, dar sa fii pregatit in eventualitatea in care CV-ul tau s-a ratacit pe undeva printre multele CV-uri ale celorlalti aplicanti; 6. Imbraca-te cat mai profesional, indifirent pentru ce post te prezinti la interviu. Primul lucru pe care il va vedea angajatorul va fi atentia pe care ti-o acorzi tie insuti/insati. Daca esti fata, asigura-te ca te-ai machiat natural si ingrijit, parul l-

Sa te prezinti la interviu cu 3 minute inainte. In cazul in care intervine ceva urgent si nu te mai poti prezenta la interviu. “Nu am mai facut niciodata asa ceva” etc…incearca sa expui ceea ce ai facut pana acum. si pentru el fiecare minut este important. de atributiile pe care le vei avea pe postul respectiv. roaga sa ti se repete. 3. si ca vrei sa ti se clarifice unele aspecte. fie barbat. Ce trebuie sa faci in timpul interviului: 1. Foarte important. sa saluti ferm. Daca esti baiat. Ia notite cand . precum si unele notite legate de atributiile postului. Daca tu ajungi cu 10-15 minute mai repede. asigurate ca dai mana ferm cu el/ea. fii linistit(a) nu te vei pune intr-o lumina nefavorabila facand acest lucru. pentru a intelege mai bine organizarea firmei. te acomodezi usor si ca nu te-ai dat la o parte de la nimic in cariera ta. 2. unde mai punem si faptul ca isi face o parere gresita despre tine si nu va mai fi interesat sa iti ofere sansa de a-i demonstra ca esti cel mai potrivit pentru acest job. pentru a nota ideile principale de la interviu. prezinta-ti scuzele si reprogrameaza interviul la o data convenabila pentru amandoi. In momentul in care ai dat piept cu angajatorul. sa scoti in evidenta faptul ca inveti repede. da raspunsuri clare si concise. ii dai programul peste cap. Nu intrerupe niciodata interlocutorul. fie femeie. te-ai barbierit si ti-ai aranjat parul. In cazul in care nu ai inteles intrebarea. pe care sa le scoti la interviu. Angajatorul are un program incarcat. aratandu-te interesat. La fel este si in cazul in care intarzii. Acest lucru iti sugerez sa il faci doar daca este absolut necesar. dar sa nu exagerezi cu gelul de par sau cu colonia dupa ras. niciodata sa nu dai raspunsuri care incep cu “Nu stiu sa fac acest lucru”. Prezinta-te cat mai profesional. sa fie cat mai scurte si la obiect. asculta pana la capat. nici mai mult nici mai putin. dar sa nu exagerezi. contacteaza angajatorul. 4. Pune intrebari legate de firma. arata ca te-ai documentat despre firma. Sa ai la tine o agenda si un pix. sa nu se simta un tremur in voce sau in mana cand saluti.ai facut sa arate elegant si ca ai o tinuta care impune respect. din cand in cand mai da afirmativ din cap. Un candidat ferm si sigur pe el va impresiona orice angajator. pe care l-ai asortat cu o cravata potrivita. 8. atunci asigura-te ca ai ales un costum elegant. punand accentul pe punctele tale forte si pe rezultatele avute la locurile de munca anterioare. 7. 9.

Prezinta ideile tale. . avand toate sansele sa fii chemata pentru un al doilea interviu. fiecare CV contine si ce Obiectiv salarial ai. va crede ca tu ai o problema de comportament. Cu siguranta vei fi intrebat la interviu care au fost motivele pentru care ai plecat de la locurile de munca precedente. ba mai mult. La plecare nu uita sa dai mana cu care te-au intervievat. Auzind acestea. sa le multumesti pentru sansa acordata. iti recomand sa nu vorbesti de rau nici un sef pe care l-ai avut. Daca vei respecta acesti pasi. 5. ce strategii ai adopta etc. de a le demonstra ca esti potrivit pentru acest post. Mai nou. Niciodata sa nu intrebi la primul interviu despre pachetul salarial oferit de catre angajator. angajatorul se va gandi ca asa vei vorbi si despre el la alte interviuri la care vei merge. asa ca angajatorul stie din start daca isi permite sa te angajeze sau nu.angajatorul iti expune principalele atributii. inclusiv problemele cu care se confrunta departamentul. 8. odata instalat(a) pe post. 7. 6. cu ce noutati ai veni. Chiar daca motivele pentru care ai plecat tin de comportamentul neadecvat al fostului tau sef. cum ti-ai desfasura activitatea. de adaptare si nu angajatorul care s-a purtat urat cu tine. la care sa afli mai multe despre acest post. si sa te arati interesat(a) de o a doua intalnire. poti fi sigur ca vei capta atentia angajatorului.