You are on page 1of 12

UNIVERSITATEA „TRANSILVANIA” DIN BRAȘOV FACULTATEA: ȘTIINȚE ECONOMICE ȘI ADMINISTRAREA AFACERILOR Programul de studii: Marketing

-1-

rompetrol. Rompetrol a elaborat şi aplică o strategie complexă de implicare în evoluţia vieţii comunităţii căreia îi aparţine. management al proiectelor. de-a lungul timpului. servicii industriale. dar şi ca un stimul al dezvoltării mediului de afaceri şi al întregii societăţi romaneşti . în beneficiul investitorilor. Istoric3 1974 • 1993 • 1998 • Se înfiinţează Rompetrol. Dinu Patriciu şi un grup de investitori locali achiziţionează pachetul majoritar de acţiuni şi majorează capitalul. sunt prezenţi pe piaţa transportului aerian dar şi pe cea a serviciilor de turism. Rompetrol este o companie multinaţională. Ca un adevărat cetăţean corporatist al lumii. Rompetrol activează în principal în rafinare şi marketing. au făcut din Rompetrol cea mai cunoscută marcă românească pe plan internaţional. 1 http://www. sau a celor de siguranţă şi protecţie.rompetrol.php?_website_id=1&page_id=138 http://www.1 Prin cele 40 de firme care alcătuiesc Grupul. distribuţie. Grupul Rompetrol consideră realizările momentului ca pe noi puncte de plecare pentru evoluţia afacerilor sale. acţionarilor.rompetrol. România. Prezentarea firmei Lider în domeniul petrolier regional.ro/online/index. servicii de ecologie industrială şi alte servicii conexe. produselor şi serviciilor au dus la impunerea şi succesul acestei companii pe pieţele locale şi regionale. la una dintre primele 20 de companii petroliere din Europa şi prima afacere globală de succes pornită din România.1.Rompetrol fiind principalul exponent al capitalismului autohton şi un model de dezvoltare. menite să asigure dezvoltarea continuă a companiei. în Franţa. Complexitatea şi numărul proiectelor executate la nivel global. Calitatea ofertei Rompetrol este înţeleasă şi promovată ca un etalon. susţinut de o strategie bazată pe idei şi acţiuni flexibile. cu activităţi în 12 ţări şi având o puternică bază operaţională în regiunea Mării Negre şi a Mării Mediterane. De asemenea. angajaţilor şi clienţilor săi. Spania şi Sud-Estul Europei. cu implicare în proiecte complementare din explorare şi producţie. în protejarea mediului şi sprijinirea educaţiei şi culturii din România. Rompetrol este formula succesului independent. dar cifra de afaceri a companiei scade în anii imediat următori privatizării sub 6 milioane de dolari.php?_website_id=1&page_id=230 2 3 -2- . Societatea Rompetrol se privatizează prin metoda MEBO. mentenanță. logistică. reprezentantul la nivel internaţional al industriei petroliere româneşti.ro/online/index. Alinierea riguroasă la standardele europene de calitate a tehnologiei.2. reuşindu-se astfel o revenire spectaculoasă a cifrei de afaceri.php?_website_id=1&page_id=137 http://www. dorinţa de continuare a expansiunii globale şi determinarea fiind combustibilul care conferă dinamism grupului. Cu o cifră de afaceri de aproximativ 5 miliarde USD în anul 2005.ro/online/index.2 1. Rompetrol a evoluat de la o companie regională de mărime medie.CAPITOLUL 1 – ISTORICUL FIRMEI ROMPETROL 1.

creată de specialiştii în echipamente ai Rompetrol. cifra de afaceri a rafinăriei Vega s-a triplat. din bazinul Oriente din Ecuador. rafinăria Vega Ploieşti. Rompetrol Petrochemicals. În doar 9 luni de la preluare. în mai puţin de trei luni. prima companie de servicii ecologice din România. Diversificarea domeniilor de activitate continua cu înfiinţarea propriei companii de transporturi. Petros a primit. Rompetrol a parcurs accelerat drumul de la o modestă companie de servicii petroliere. Grupul a implementat un program complex de investiţii pentru modernizarea şi transformarea Petromidiei în cea mai performantă unitate de acest gen din Europa Centrală şi de Est. • • OMV Aktiengeselschaft Austria devine proprietarul a 25. care. între timp. Acestea sunt organizate într-o nouă entitate juridică. În perioada 1999-2000. iar compania face primul pas spre extinderea pe plan internaţional stabilindu-şi sediul central. în Olanda.rafinăria Petromidia. în octombrie 2001.• Procesul de stabilizare a business-ului se finalizează în cursul anului. Rompetrol Logistics. compania realizând prima achiziţie majoră. Grupul Rompetrol se orientează către restructurarea şi dezvoltarea organică a capacităţilor existente. denumirea de Rompetrol Well Services SA. Alinierea activităţilor Grupului la standardele de mediu europene în domeniul asigurării calităţii şi procedurilor RISC (Risc-Investigatie-Standardizare–Certificare) conduce la apariţia Ecomaster. decapitalizata şi cu o cifră de afaceri de 5 milioane de dolari. în acel moment. -3- . prima companie de Inginerie – Construcţii şi Mentenanţa (EPCM) pentru industria de petrol şi gaze din România. În ultimul trimestru al anului 2001 îşi începe activitatea Rominserv. în 1999. la puternicul grup petrolier integrat de astăzi cu o cifră de afaceri de aproximativ 6 miliarde de dolari estimată pentru 2006. Petromidia şi-a schimbat numele în Rompetrol Rafinare SA. Rompetrol preia Petros – unicul furnizor de servicii la sonda din România. incluzând şi produse ale terţilor. Grupul Rompetrol realizează principala sa achiziţie . în urma semnării contractului de vânzare–cumpărare cu Fondul Proprietăţii de Stat (FPS). Începe procesul de formare a Grupului Rompetrol. dobândeşte certificările necesare furnizării de servicii şi pentru clienţi din afara Grupului.1% din acţiunile Grupului Rompetrol. Rompetrol semnează contractul de vânzare-cumpărare a Blocului 11. • 2000 • 2001 • • • • • 2002 • Sunt reluate activităţile de petrochimie pe platforma Petromidia. Sunt deschise subsidiare în Republica Moldova (Rompetrol Moldova) şi Bulgaria (Rompetrol Bulgaria). care combina producţia şi comercializarea de produse proprii cu un program amplu de vânzări sub marca Rompetrol.

2007 • KazMunayGaz achiziţionează 75% din TRG. Astăzi. Craiova. Zarneşti. Rompetrol Rafinare înregistrează un profit net de 11 milioane dolari. • • • 2005 • Intra în funcţiune Centrul de Comandă şi Control al rafinăriei. -4- . la Marea Neagră. compania naţională cazaha are acces la două rafinării (Petromidia. cu operaţiuni în acest stat şi în Spania. în locaţii strategice pe teritoriul României (Arad.1% către managementul Rompetrol. Constantă. 2009 • KazMunayGaz achiziţionează restul de 25% din acţiunile TRG. OMV vinde pachetul de acţiuni de 25. BucurestiMogosoaia). un proiect de automatizare cu o valoare de 33 milioane dolari. Rompetrol crează reţele de depozite en-gros. şi Vega) şi la o reţea extinsă de distribuţie de carburanţi. după 30 de ani de activitate. În urma acestei tranzacţii. anunţa semnarea unui contract prin care se achiziţionează întregul pachet de acţiuni al grupului Dyneff SA. Profitul operaţional al rafinăriei creşte de peste 5 ori faţă de anul anterior. aceste depozite alimentează reţeaua naţională a companiei. Grupul Rompetrol înfiinţează subsidiara Vector Energy AG cu sediul în Elveţia. Simleul-Silvaniei.4 milioane dolari. Strategia Rompetrol urmăreşte armonizarea standardelor de calitate în întreaga reţea de benzinării. care include peste 100 de benzinării proprii şi 150 de staţii Partener Rompetrol. specializată în comerţul cu petrol şi produse petroliere.2003 • Rompetrol desfăşoară un program complex de extindere a reţelei de staţii de carburanţi în întreaga ţară. Pentru a facilita extinderea şi a fluidiza distribuţia de produse către alţi clienţi. Vatra Dornei. oferind servicii complete la preţuri adaptate posibilităţilor consumatorului roman. The Rompetrol Group NV (“TRG”) cu sediul în Olanda. • TRG îşi începe activitatea în Albania şi Georgia şi deschide o reprezentantă la Moscova. reuşind să atingă un nivel de 86. cel mai mare distributor independent de produse petroliere din Franţa. 2004 • Rompetrol Rafinare este listata la Bursa de Valori Bucureşti. pentru prima dată.

Asachi.. Ciobanu R. Huțu C. construcţia unor facilităţi recreative pentru salariaţi şi familiile lor. Responsabilităţile etice obligă corporaţiile să facă ceea ce este just. Cuvântul grecesc „filantropie” înseamnă literal „iubirea de oameni” şi introducerea acestui termen în contextul mediului de afaceri are în vedere toate acele situaţii în care corporaţia are libertatea de a decide. Capitolul 7. pp. un simţ de răspundere faţă de obligaţiile sociale ori o sarcină. au angajaţi care doresc slujbe sigure şi bine plătite. corect şi echitabil. au clienţi care cer produse de bună calitate la preţuri accesibile etc. C. astfel încât respectarea lor este o condiţie necesară a oricărei reflecţii ulterioare privind responsabilităţile sociale ale unei firme.9.ro/definitie/responsabilitate Schreiner C. fără nici o constrângere exterioară. Responsabilitatea etică.. R. respectarea prevederilor contractuale. Iași. sprijinul acordat şcolilor locale. Amherst Massachusetts. p. 89 Activities and Actions for Coaching Call Center CSRs. A. În majoritatea cazurilor. Companiile au acţionari care pretind un câştig rezonabil pentru investiţiile lor. onestitate. dar şi luarea în considerare a dezideratelor diferitelor grupuri interesate în existenţa şi funcţionarea unei societăţi comerciale. a comunităţilor locale şi.4 Responsabilitatea socială poate fi privită ca un concept etic fundamental care exprimă faţă de „cine” şi pentru „ce” este responsabilă o societate comercială prin prisma sistemului etic acceptat şi promovat de aceasta.: Learning Points. Acest nivel de responsabilitate socială cuprinde o mare varietate de iniţiative. 7 Profesor Universitar Dr.. Responsabilitatea legală a corporaţiei solicită că afacerile să se supună legilor şi să respecte „regulile jocului”. Editura Gh. astfel încât prima responsabilitate a unei afaceri este aceea de a fi o unitate economică funcţională şi de a se menţine pe piaţă. HRD Press. sponsorizarea unor evenimente artistice sau sportive etc. a societăţii în ansamblu.5 Responsabilitatea socială mai este caraterizată ca fiind obligaţia fermă a unei societăţi comerciale de a acționa dincolo de obligaţiile legale sau de cele impuse de restricţiile economice şi de a urmări obiective pe termen lung care sunt în folosul comunităţii.. definește responsabilitatea ca fiind o atitudine conştientă. printre care donaţii caritabile. În această viziune responsabilitatea socială presupune: respectarea legilor.6 Există mai multe tipuri de responsabilitate socială: Responsabilitatea economică. pp. Dan Craciun : Etica in afaceri. să se implice în acţiuni ce vizează îmbunătăţirea calităţii vieţii angajaţilor. 13-14 -5- . sau o răspundere pe care şi-o asumă cineva.7 4 http://dexonline. 2007. 145-146 5 6 Garber P. 2002. Aceastameste prin definiţie raţiunea de a fi a diferitelor afaceri în societate. legile codifică vederile şi convingerile morale ale societăţii. : Etica tehnică și a afacerilor. Responsabilitatea legală. Inc. în ultimă instanţă. Responsabilitatea filantropică. chiar dacă nu sunt silite să procedeze astfel de cadrul legal existent.CAPITOLUL 2 – CONCEPTUL DE RESPONSABILITATE SOCIALĂ Dicţionarul explicativ al limbii române.

a avut loc în perioada 24 august – 7 septembrie 2010. Cluj.8 1. dar şi autorităţi locale.php?_website_id=86&news_id=479 -6- . acestea fiind într-o stare care care nu permitea diagnosticarea sau tratarea pacienţilor în condiţii normale. studenţi. voluntari.ro/online/index.Centrul Social Cluj. această implementare desfăşurându-se în luna noiembrie 2009. în derularea acestora fiind implicaţi peste 100 voluntari: membri ai Fundaţiei Estuar. montarea de pubele ecologice şi pancarte de semnalizare. propus de Fundaţia Estuar . Cluj. Cadrul acestora de responsabilitatea socială corporativă funcţionează sub egida „Împreună pentru fiecare”. Bucureşti. a fost implementat în perioada 01 – 27 martie 2010 şi a vizat ecologizarea unei suprafeţe de 5 hectare din pădure.ro/online/index. elevi ai Liceului Teoretic „Mihai Eminescu”.energiavinedinsuflet. cercuri de discuţii la care au participat membrii comunităţii clujene: autorităţi locale. se străduieşte să acţioneze în mod responsabil în toate acţiunile lor. Evaluarea de teren a acestor proiecte. persoane cu dizabilităţi care primesc asistenţă în cadrul Fundaţiei Estuar. Vâlcea.10 8 http://www. Abordarea Grupului Rompetrol în ceea ce priveşte responsabilitatea socială corporativă este reflectată în motto-ul companiei acestora. Componenta educaţională a proiectului a constat în organizarea de seminarii pe tema protecţiei mediului. din sticlele de plastic adunate se va construi un glob pământesc ce va fi instalat într-o zonă a pădurii preferată de turişti.9 2. În calitate de companie multinaţională a cărui succes a fost construit pe inovaţie.php?_website_id=1&page_id=978 9 http://www. Rompetrol. Cele 8 proiecte alese din domeniul sănătăţii constau în renovarea şi dotarea unor cabinete sau dispensare medicale din mediul rural. a sprijinit ecologizarea Pădurii Hoia. Rompetrol susţine implementarea a 16 proiecte sociale din sănătate şi mediu Grupul Rompetrol a finalizat selecţia a 16 proiecte din cadrul programului de responsabilitate socială „Împreună pentru fiecare”.rompetrol. „Energie vie”. studenţi din Cluj şi angajaţi Rompetrol. de către echipele formate din reprezentanţii companiei. Proiectele sunt localizate în judeţele Alba.ACTIVITĂȚI RESPONSABILE DESFĂȘURATE DE ROMPETROL În calitate de Entitate Corporativă de top. Cluj Grupul Rompetrol. Rompetrol a sprijinit ecologizarea Pădurii Hoia. care reprezintă un apel faţă de implicarea continuă. Proiectul “Cot la Cot pentru Hoia”. pasiune pentru calitate şi conducere individuală. Dolj. De asemenea.php? _website_id=86&news_id=442&news_website_id=86&id=1&newscategory_id=1 10 http://www. Hunedoara.ro/online/index. În urma acestor activităţi s-au colectat peste 10 m 3 de deşeuri. Satu Mare şi Suceava. activă în proiecte care le îndeplinesc ţelurile de responsabilitate socială corporativă. cu scopul de a atrage atenţia asupra necesităţii respectării şi protejării naturii. aceştia pretind standarde ridicate de responsabilitate corporativă şi personală oriunde îşi desfăşoară activitatea . Maramureş. Argeş.energiavinedinsuflet. prin programul naţional “Împreună pentru fiecare”.cu scopul final de a îmbunătăţi activitatea şi calitatea vieţii acelora pe care îi influenţează.CAPITOLUL 3 .

000 USD.php?_website_id=86&news_id=597 http://www.3. Rompetrol a organizat un workshop pe teme de protecţia mediului.000 de copii ai spitalului de psihiatrie. De noul teren de sport.energiavinedinsuflet. Modernizarea Dispensarului Bălăceana – o nouă etapa a programului „Împreună pentru fiecare” Grupul Rompetrol a sprijinit reabilitarea şi dotarea dispensarului din comună Bălăceana. Aceste proiecte realizate În judeţul Sibiu au ca beneficiari 4. patru şcoli generale şi un liceu. De asemenea. amenajarea camerelor cu gresie şi faianţă.ro/online/index. prin seminarii şi expoziţii de pictură pe teme ecologice în şcolile din oraş.000 de copii de la unităţile de Învăţământ din oraşul Năvodari. Grupul Rompetrol a amenajat primul teren de sport pentru elevii din oraşul Năvodari Grupul Rompetrol. vor beneficia cei aproximativ 4. sala de tratament. În data de 15 august 2010.000 de pacienţi ce primesc îngrijire în cele două unităţi medicale – 3. holurile. Gheorghe Preda” şi dispensarul din comună Micăsasa.12 5.11 4. 11 http://www. valoarea totală a sprijinului fiind de 10.000 de euro. coşuri ecologice şi un spaţiu verde. prin programul de responsabilitate socială – Împreună pentru fiecare. secţia de psihiatrie pediatrică a spitalului “Dr. Cu ajutorul a 50 de voluntari.000 de dolari pentru două unităţi medicale din judeţul Sibiu Grupul Rompetrol.php?_website_id=86&news_id=591 12 -7- . judeţul Suceava.ro/online/index. cu tribune. spitalul a reuşit modernizarea a 12 saloane.610 de metri pătraţi. a început ecologizarea terenului viran de 2. Dispensarul medical cu o suprafaţă de 80 mp a fost construit în 1948 şi nu a beneficiat anterior de lucrări de reabilitare sau dotare cu instrumente medicale. Proiectele de sănătate implementate în perioada 15 August – 20 Noiembrie 2011 au presupus lucrări de reabilitare şi dotare. a susţinut cu aproximativ 28. cabinetul psihologului. sala de joacă.000 USD modernizarea şi reabilitarea a două unităţi medicale din judeţul Sibiu. prin programul naţional de responsabilitate socială – “Împreună pentru fiecare”.energiavinedinsuflet. Elevii câştigători au adus comunităţii din Năvodari un premiu de 5. sala şi magazia de ergoterapie. Grupul a sprijinit şi financiar realizarea acestui proiect de mediu cu 10. Rompetrol. montarea de uşi şi geamuri termopan. dar şi din comunitate pentru transformarea unui teren viran într-o bază sportivă dedicată elevilor din oraşul Năvodari. în conformitate cu normele sanitare în vigoare. care a fost un prilej pentru educarea şi atragerea comunităţii în promovarea protecţiei mediului. a reuşit să atragă 70 de voluntari din companie. la care au participat 60 de elevi de la Scoala „Grigore Moisil” şi Liceul “Lazăr Edeleanu”. s-au montat un boiler pentru apă caldă şi o instalaţie auxiliară pentru apă rece. înlocuirea duşumelelor.000 de euro oferit de Rompetrol pentru realizarea unui patinoar în oraş în 2012.000 în Micăsasa şi 1. În ultima zi a proiectului -16 Noiembrie 2011. sprijin de 28. Proiectul s-a desfăşurat în perioada noiembrie 2009 – ianuarie 2010 şi a vizat izolarea termică a clădirii. ranforsarea pereţilor şi a tavanului.

rompetrol. instrumentar medical . 3 aparate ventilaţie artificială de terapie intensivă AVEA.ro/online/index.15 8.ro/online/index.php?_website_id=86&news_id=464 14 http://www. Rompetrol susţine spitalul “Grigore Alexandrescu” Grupul Rompetrol. Grupul Rompetrol. va asigura în 2010 o cantitate lunară de 30 tone de combustibil Jet A 1. a deplasării personalului medical şi transportarea victimelor. Aparatura medicală ce face obiectul donaţiei: 1 monitor funcţii vitale DASH 2500. Inspectoratul General de Aviaţie are o contribuţie importantă în cadrul acestor acţiuni de tip SMURD prin operarea celor 2 elicoptere. a fost dotarea dispensarului cu piese de mobilier. a doua componentă a proiectului a presupus.13 6.14 7. 1 infuzomat P-600 ATOM va facilita intervenţiile medicale ale celor 5 medici şi 13 asistente din cadrul Departamentului Terapie Intensivă Nou-Născuţi.truse medicale pentru deplasările în teren. în contextul în care în Bucureşti există doar două unităţi care pot asigura tratamentul şi îngrijirea nou-născuţilor ce necesită intervenţii chirurgicale urgente. prin platforma de responsabilitate socială “Energia vine din suflet”. 1 masă radiantă ATOM. cât şi prin asigurarea accesului rapid în cadrul intervenţiilor. cântare pentru sugari şi adulţi etc. În cadrul acestei colaborări.php? _website_id=1&news_id=451&news_website_id=0&id=1&newscategory_id=1 -8- .php? _website_id=1&news_id=549&news_website_id=0&id=1&newscategory_id=1 15 http://www.000 USD.000 USD. sterilizator. contract de 4 milioane USD pentru alimentarea cu apă a patru localităţi 13 http://www.energiavinedinsuflet. Inspectoratul General de Aviaţie (IGAV) al Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Fundaţia pentru SMURD au încheiat un parteneriat pentru susţinerea intervenţiilor de urgenţă pe cale aeriană. prin Rompetrol Rafinare.rompetrol.ro/online/index. Contribuţia generoasă a Grupului Rompetrol va oferi o şansă în plus la viaţă copiilor prematuri şi va determina îmbunătăţirea condiţiilor de tratament al acestora. se estimează că de echipamentele donate vor beneficia aproximativ 75-80 nounăscuţi pe an. Rompetrol sprijină Fundaţia pentru SMURD Grupul Rompetrol. Având în vedere profilul pacienţilor internaţi în cadrul secţiei de terapie intensivă. prin utilizarea tuturor structurilor sale teritoriale. 1 seringă automată SEP 10-S PLUS. Rominserv. Începând cu anul 2008. a donat Departamentului de Terapie Intensivă Nou-Născuţi din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii “Grigore Alexandrescu” aparatură medicală în valoare de 75. contribuind astfel la transportarea şi salvarea unui număr de aproximativ 1670 de persoane rănite. cantitate estimată pentru operarea celor două elicoptere din Bucureşti şi Târgu Mureş. Reanimare şi Descarcerare (SMURD) a efectuat intervenţii aeriene de urgenţă la nivel naţional. valoarea totală a sprijinului acordat fiind de aproximativ 240. Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Grigore Alexandrescu fiind una dintre ele. Serviciul Mobil de Urgenţă.În completarea lucrărilor de reabilitare. frigider pentru păstrarea medicamentelor.

până la recliclare. Constantă.Rominserv – antreprenorul general al Grupului Rompetrol. Campania şi-a propus conştientizarea şi responsabilizarea publicului. dorind să determine o schimbare de atitudine în ceea ce priveşte problematica deşeurilor. Finalizarea cu succes a acestor lucrări determină atât o creştere a calităţii produselor în condiţii de cost redus. Lucrările vor viza implementarea unui sistem microzonal de alimentare cu apă potabilă a unor localităţi din judeţul Prahova. companie a PRIO SGPS S. constând în lucrări de canalizare. primul proiect naţional de educare a publicului larg în privinţa reciclării (ambalaje. Timişoara şi Bucureşti. reabilitarea şi extinderea de reţele de apă potabilă. Direcţia 5. Investiţia prevede şi montarea a patru rezervoare metalice de 100. pe parcursul a patru luni. au fost Iaşi. aceasta coordonând peste 25 de firme subcontractoare. valoarea totală a lucrărilor fiind de aproximativ 4 milioane USD. Printre artiştii care s-au alăturat Mişcării de Reciclare au fost Timpuri Noi. compania a finalizat în perioada 20 septembrie – 1 noiembrie lucrările aferente reviziei generale programate a Rompetrol Rafinare şi Rompetrol Petrochemicals. Mişcarea de Reciclare Grupul Rompetrol a fost unul dintre susţinătorii activi ai Mişcării de Reciclare 2009. Pe lângă aceste proiecte de infrastructură. începând de la colectarea selectivă.000 de locuitori . demarat în vara anului 2009. în baza unui acord de aproximativ 2. ce a purta mesajul Mişcării de Reciclare timp de patru luni şi s-a oprit în 12 oraşe importante din ţară. Mamaia.com/online/index. Aluniş. Rominserv va finaliza la sfârşitul acestui an construirea a patru rezervoare de stocare ulei vegetal. Sarmalele Reci. Sibiu. Oraşele care au făcut parte din traseul Mişcării de Reciclare.1 milioane USD încheiat la începutul acestui an cu Prio Extracţie. De asemenea. Compania a fost desemnată câştigătoare în urma licitaţiei publice organizate de Consiliile Locale ale localităţilor Brebu. În prezent. care va asigura materia primă pentru producţia proprie de biodiesel a grupului Prio. Vărbilău şi Slănic). Montaniada Asociaţia Turistică Ghizii României şi Grupul Rompetrol au organizat în peroada 2-5 iulie 2009 TROFEUL MONTANIADA II. prin canale TV. Braşov. va realiza până în 2013 proiectul de alimentare cu apă potabilă a patru comune din judeţul Prahova. Aluniş. Prima Olimpiadă a Muntelui din România..php? _website_id=1&news_id=520&news_website_id=0&id=1&newscategory_id=1 17 http://newweb. radio. Rominserv mai are în derulare proiecte de infrastructură în valoare de aproximativ 3 milioane USD.A. cât şi pentru producţia de ulei de consum. Aceste rezervoare fac parte din cadrul unei fabrici de extracţie.comunele Brebu. În cadrul proiectului s-a organizat o caravan. Vama Veche. Craiova. Cluj. 16 http://www.ro/online/index. print şi on-line. Costineşti.rompetrol. Omul Cu Şobolani. cât şi un indice de disponibilitate mecanică a instalaţiilor de peste 97%. Proconsul şi Bere Gratis.16 9.rompetrol. precum şi a două grupuri de pompare. Vărbilău şi Slănic. Acestea au găzdui concerte pentru public şi evenimente de stradă.2 km (aproximativ 25. Activităţile Mişcării de Reciclare au fost promovate prin intermediul unei campanii de comunicare derulate la nivel naţional. DEEE şi alte tipuri de deşeuri). Drum Cafe. cu peste 2500 de oameni şi cu diferite specializări.php?_website_id=86&page_id=932 -9- . construirea unor reţele noi de alimentare cu apă. 200 şi respectiv 500 metri cubi. situate pe o lungime de 39.17 10.

php?_website_id=86&page_id=933 19 . Alte programe şi parteneriate • • • • • • Parteneriat Rompetrol Quality Control şi Adevărul Verde pentru testarea gratuită a apei.rompetrol. Trofeul Montaniada înseamnă un traseu montan la peste 2500 m altitudine. de altfel. poezie.php?_website_id=86&page_id=965 http://newweb. proiect AIESEC Parteneriat Agenţia Naţională Antidrog (2005). cea care ne mănâncă viitorul. Limbripetul este limbricul indiferenţei noastre. CAPITOLUL 4 – PROPUNERI 18 http://newweb. iar detaliul de impact este dat de păpuşi şi resturile de păpuşi din aceste guri. umor. 11. jocuri de echipă.10 - . Aceste lucrări sunt construite din deşeuri şi întruchipează monştri.com/online/index.Este vorba de un proiect original în România. Dispus şi Capabil” (2004) . cu sprijinul Fundaţiei De Hoop din Olanda. spiritului civic.rompetrol. Concret. Futurofagus se prezintă sub forma unei plante carnivore în care „gurile” sunt realizate din discuri de antene parabolice şi capace de toaletă. sub forma unui vierme care pare inofensiv la o primă vedere. cântări folk în jurul focului. dar a cărui malignitate este cu atât mai redutabilă. imaginii şi calităţii vieţii. implicit un mesaj cu scop educativ referitor la importanţa unui comportament responsabil din partea populaţiei şi nu numai. Partener principal Iashington. jocuri nordice. fiecare având o semnificaţie proprie.prin care sunt oferite mese calde mamelor care beneficiază de consiliere şi pregătire profesională în Centrul GDC. aşa cum sugerează şi numele. proiectul „Monştrii nepăsării noastre” 2009. forme extrem de sugestive şi deţinând mesaje foarte puternice. este plantă carnivoră a nepăsării noastre. Futurofagus Bucarestii. având ca obiectiv îmbinarea edicatiei.Masivul Făgăraş. iniţiată de Asociaţia Ovidiu Rom. caracterului sportiv cu ecologia. dar şi ecologizarea arealelor de pe traseu. pe ruta Transfagarasan .Cabana Capra . care are scopul de a creşte nivelul de conştientizare şi implicare a cetăţenilor în rezolvarea problemelor legate de îmbunătăţirea mediului. teste de cultura generală. amplasat în Piaţa Victoriei. 19 Proiect “Steluţă” (2004) . solului şi aerului din diverse zone ale României Parteneriat anual în susţinerea campaniei naţionale “Fiecare copil în şcoala”. eveniment concept organizat de Green Report şi Primăria Municipiului Bucureşti.ce consta în oferirea de mese calde copiilor defavorizaţi în Centrul Educaţional Sfântul Stelian.18 12. Rompetrol şi Ecomaster a sponsorizat doi dintre cei şase monştri. Rompetrol a finanţat acest proiect iniţiat de către ANA. un park adventure. Programul Mamelor “Gata. Vizual.com/online/index. aceştia având. Monştrii nepăsării noastre Rompetrol şi Ecomaster s-au implicat în programul „Capitala creşte verde”. în locaţii cheie din Bucureşti au fost amplasate şase lucrări de artă contemporană realizate de studenţii Facultăţii de Arhitectură.specializarea celor 8 tineri romani care vor lucra în primul centru de reabilitare a celor cu dependenţa de droguri.

Schreiner C. să se doneze 1 leu pentru aceste familii prin ajutorarea lor cu alimente şi articole de uz casnic. Din această cauză.. distribuirea acestora către cei îndreptățiți. la fiecare 5 litri de benzină cumpăraţi. Iași. Bibliografie 1. 2002. Editura Gh. iar după colectare. : Etica tehnică și a afacerilor. propun oraganizarea unei campanii prin colectarea diverselor jucării. 3. propun iniţierea unor campanii în care. A. 2. de la clienţii care au posibilitatea. pp. Deoarece România este o ţară săraca. C. Deoarece se apropie Crăciunul şi mulţi copii vor fi ocoliţi de Moş Crăciun din cauza posibilităţii financiare a părinţilor. ne cantonăm automat în aceleași tipare.11 - . în benzinăriile Rompetrol. 5. Deoarece în România abandonul școlar încă este o problemă îngrijorătoare.. 4. 145-146 . Trebuie să fim conștienți de faptul că statul la calculator și cititul diverselor site-uri sau diferitele discuții pe messenger nu compensează lectura unei cărți. propun inițierea unui program prin care să se ofere cadrelor didactice cunoștințele necesare pentru a lucra cu copiii care au avut o frecvență redusă sau chiar au abandonat școala și acoperirea nevoilor școlilor cu scopul de a le crea acestor copii un mediu mai bun pentru a învăța. propun inițierea unei campanii pro-citit. cuvinte și expresii uzuale pe care le folosim. Ciobanu R.1. Huțu C. chiar dacă au mai existat asemenea campanii tot cred ca este necesară. cu foarte multe familii care nu fac faţă traiului zilnic şi trăiesc de pe o zi pe alta. Evitând cititul unei cărți.. Inițierea unei campanii prin care un grup de voluntari cu mult entuziasm si dragoste de natură să curețe România de gunoaie. Asachi.

.............rompetrol......com 5..........ro 7...energiavinedinsuflet.....................12 ..............2.. Amherst Massachusetts........ p... R......................ro/definitie/responsabilitate CUPRINS CAPITOLUL 2 – CONCEPTUL DE RESPONSABILITATE SOCIALĂ..rompetrol............ Capitolul 7..........12 - . Inc.. Garber P......11 CUPRINS. 3............... http://newweb...... Profesor Universitar Dr.......ro 6............ http://www.................: Learning Points.... HRD Press. Dan Craciun : Etica in afaceri.......................9............. pp............. 13-14 4.....5 Bibliografie............. http://dexonline....................... 2007.......................................... http://www.......... 89 Activities and Actions for Coaching Call Center CSRs.......