POPA Iulian GR 43A

Fizica Constructiilor

1. Ecologie Generala 2. Patologie 3. Control Solar

1. ECOLOGÍE s.f. Ramură a biologiei care studiază raporturile dintre organisme și mediul în care se dezvoltă și trăiesc. * (În sociologie) Ecologie umană = studiul relațiilor dintre fenomenele sociale și spațiile în care su nt cuprinse. [Gen. -iei. / < fr. écologie, cf. gr. oikos - casă, logos - știintă].
In arhitectura Ecologia se refera la modul in care o cladire se raporteaza la mediul inconjurator, este o incercare de a transforma cladirile in organisme care nu sunt in opozitie cu mediul ci se supun regulilor acestuia. Astfel o cladire trebuie sa folosesca material ce pot fi reciclate la sfarsitul ciclului ei de viata, trebuie sa contina tehnologii ce ii permit sa consume mai putina energie sau sa produca ea energie. O cladire trebuie sa aibe un impact minim asupra sitului si un partiu flexibil pentru maximizarea functionalitatii. Poarta Orasului Dusseldorf, Germania, 1997 Petzinka, Pink & Partner Are o inaltime de 16 etaje. Are fatade duble, la exterior un singur strat vitrat si la interior dublu vitrat si constituie piesa principala a sistemului de eficientizare a consumului de energie datorat exploatarii prin utilizare a unor elemente arhitecturale intr-o maniere inovatoare.

Datorita modului de proiectare, desi are o suprafata vitrata impresionanta, cladirea poate functiona in intervalul de temperature -12 C-> +28 C fara energie aditionala pentru incalzire sau racire. Are totusi si un sistem de ventilatie mecanic, in caz de conditii exterioare extreme, cand cladirea ar trebui sa functioneze cu ferestrele inchise. In principiu cladirea functioneaza fara consum de energie pentru racire sau incalzire datorita celor 14 000 de senzori imprastiati pe fatada ce detecteaza schimbarile climatice din interior si ajusteaza sistemul natural de ventilatie. Iarna cladirea foloseste energia calorica recuperate din aerul

la un moment dat. ◊ totalitatea manifestărilor unei boli. 2. Toate aceste sisteme implamentate intelligent au facut ca Poarta Orasului Dusseldorf sa economiseasca 70% din energia necesara functionarii unei cladiri conventionale cu gabarit similar. pathologie) In cazul patologiei cladirilor. valorile termice. Climatul interior: reprezinta climatul din interiorul anvelopei cladirii si include temperature. Elementele ce au rol in protectia climatica: podurile(spatiile tampon). stare patologică. glafurile. reuseste se mentina un climat interior placut. durata de insorire. streasinile. cornisele. Expertiza de structura este obligatorie in Romania. precum și mijloacele de prevenire și tratare a acestora. precipitatiile.restaurare. sunt importante si variatiile cotidiene. ramură a medicinei care studiază cauzele. sezoniere. exista mai multi factori ce trebuie luati in considerare: a) Factori de mediu fizica si climatic b) Factori de mediu chimic: Sarurile cristaline si alte substante nocive c) Factori de mediu biologic Definitie Expertiza de fizica constructiilor este exprimarea coerenta a starii fizice a unei constructii. Anvelopa functioneaza ca un filtru intre climatul interior si cel exterior. cea de fizica constructiilor inca nu. invelitorile. intr-un context de factori de mediu si timp. soclurile etc. 2. fluxul global de energie solara. lacrimarele. anuale. PATOLOGÍE s. Factorii climatici: climatul exterior. jgheaburile. Expertiza trebuie sa puna in evidenta cauzele dezordinii si degradarilor. Domeniul este in special acela al fenomenelor de patologie nestructurala. miscarea aerului etc. fenomenul trebuie inteles in ansamblu. (< fr. f. Este necesara evaluarea acestor sisteme si in caz de incompatibilitate inlocuirea lor cu alte sisteme mai performante sau introducerea unor sisteme ce nu au fost prevazute initial. simptomele și evoluția bolilor. dar o delimitare stricta intre structural si nestructural nu se poate face. In cazul cladirilor este necesara o expertiza pentru a determina ce tip de probleme au aparut si locul unde au aparut. 1. si a strategiei pentru interventia de conservare. Scopul: Stabilirea unui diagnostic correct si complet.harta vanturilor.POPA Iulian GR 43A folosit si impreuna cu fatada dubla si excesul de caldura produs de central electica geotermala din apropriere. Factorii de mediu chimic: saruri cristaline . umiditatea relative.

Modurile de interventie sunt de mai multe feluri . de ascensiune capilare. ca material de constructive si finisaj.3cm. Aceste ape au ajuns in timp sa depuna saruri pe intradosul boltilor. Efectele sarurilor: Sulfatarea. Tratament de cicatrizare si/sau de substitutie -. In exterior zidaria este relative sanatoasa. Datorita aportului de substante diverse pe fatadele cladirilor. Apa sub toate formele ei (umiditate atmosferica.) Apa mai afecteaza si prin modificarile pe care le sufera datorita climei reci. reactiile chimice ce au loc fac ca materialele sa se descompuna sau sa isi piarda calitatiile.suferita de toate materialele construite din carbonat de calciu(marmura. fungi este o problema deosebita in proiectul de arhitectura. gresii calcaroase. calcare cretoase.POPA Iulian GR 43A Sarurile existente in elementele constructiei: cel mai prezent este sulfatul de calciu(gips).tratamentul de cicatrizare consta in aplicarea unei substante pe substanta istorica afectata pt oprirea degradarii iar tratamentul de substitutie se refera la inlocuirea partilor extreme de afectate cu material compatibile. dar si ca substanta provenita din elemente exterioare cladirii. inghetul si dezghetul apei afecteaza si este principal cauza de degradare a cladirilor. insa pun in pericol sanatatea utilizatorilor spatiului respectiv. ape meteorice. Cristalizarea sarurilor este deasemenea un factor important de degradare. Modul cel mai facil prin care sarurile intra intr-o cladire este apa. de intretinere. preventive. Sarurile cele mai nocive sunt cele solubile si cristaline. . alge. Factori de mediu biologic: Contaminarea spatiilor interioare cu mucegaiuri. in special din atmosfera. Rosturile din mortar cu ciment au degradat masiv caramizile de parament pana la adancimea de 2cm. Strategii de interventie: dup ace se face o evaluare si se pune un diagnostic se porneste la drum pentru remedierea problemei sau problemelor diagnosticate. Prima mare problema este infiltrarea apei amestecata cu saruri solubile prin pavimentul deacopera ruinele pivnitei.etc. datorita noxelor provenite din arderea combustibililor fosili. de fond. de urgenta. Studiul de caz pe care am dorit sa evidentiez aceste tehnici este Ansamblul Curtea Veche din Bucuresti. motare de var) Destructurarea: materialelor poroase si mai mult sau mai putin rigide . travertine. autorul propune inlaturarea betonului unde este posibil si unde nu se poate se va folosi beton sarac in saruri. avand in vedere ca acestea nu numai ca produc discomfort.

Diagrama solara si masca de umbra. Inlaturarea pardoselii peste pivnite. se lasa sa se usuce astfel incat sa iasa lasuprafata sarurile. in profunzime alcatuirilor existente .POPA Iulian GR 43A Se propune inlaturarea pardoselii din piatra existente din curtea de acces principal. indifferent de modul cum au fost realizate sau cat de exacte sunt. Inlaturarea tuturor mortarelor cu ciment si chituirea cu mortar de var si caramida. pardoslii de marmura permit patrunderea apei la nivelul inferior. 3 Control Solar Pentru a realiza o protectie solara eficienta este necesara o gandire de ansamblu. confortabila si economica. rigolelor. Tratament hidrorepelant pe toate suprafetele exterioare expuse apelor meteorice incidente. Folosirea in refacere a membranelor hidroizolante eficiente. . Acolo unde se vor executa tencuieli. Arhitectul este cel care trebuie sa le utilizeze cat mai bine pentru o constructive corecta. placi de beton peste care se fixeaza pardoseala finite din piatra naturala. acestea vor fi special. Unele defecte ale rosturilor. operatiunea se va repeat pana la indepartarea tuturor urmelor) Ulterior se executa un tratament hidrorepelenta: ulterior apa nu va mai stagna. se impregneaza zidul pana la adancimea la care exista aceastea. reprezinta doar niste unelte. Un alt pas este Inlaturarea sarurilor pe toate traseele pe care le-au urmat. acest lucru se va face prin spalare(apa pulverizata cu presiune redusa. cu toate substraturile si umplutura. cu proprietati anticapilare. pana la extradosul boltilor. termosudabile. si refacerea straturilor necesare: strat de pietris.

Ecological Architecture: A critical History. edited by Gregory McPerson 1984 .Elementele parasolare orizontale au eficienta maxima vara . dar sa permita patrunderea soarelui in perioada rece si sa nu optureze portiunile boltii unde soarele nu ajunge. James Steele 4. perpendicular sau oblice pe fatada . Mihai Opreanu 2. prin contstruirea mastii de umbra. factorii de clima si microclimat. Suprafete arhitecturale in timp si lumina : o perspectiva ecologica in analiza arhitecturii istorice.Este utila detasarea de fatada (permite ventilarea) . optureaza prea mult . vest se verifica urmatoarele: .Fara opturarea unghiurilor de vizibilitate peste 68 C unde nu mai ajunge soarele dar aportul de lumina naturala este maxim.evitarea insoririi directe in anumite spatii sau pe anumite suprafete. Verificarea eficacitatii elementelor introdse. din motive idenice este necesara prezenta soarelui in camera de locuit de minim 1 ½ ore la solstitiul de iarna) Introducerea unor elemente de control selective al insoririi: parasolare care sa fie eficiente in perioada necesare.POPA Iulian GR 43A Protectia solara presupune: confort termica + controlul luminii naturale.Este utila detasarea de fatada pentru ventilatie . Remedial treatment of buildings by Barry Richardson 3 . dar realizarea in acelasi timp a unu nivel corespunzator de iluminat natural difuz. in functie de anotimp. Pentru fatade orientate catre suds und valabile urmatoarele: . permitand o iluminare naturala cat de buna.Este de dorit adoptarea unei solutii care sa asigure o optruziune vizuala minima. Confortul termic este posibililtatea de realizare a unei insoriri selective. Pentru fatade orientate catre est. Controlul luminii naturale.     Bibliografie: 1.Soarelel este vazut sub unghiuri relative mici . energy conserving site design.Se vor realiza parasolare vertical.Elementele orizontale nu mai sunt eficiente. Etape pentru realizarea unei protectii solare eficiente:    Constructia unei masti de umbra pentru fiecare din punctele semnificative ale constructiei Suprapunerea pe aceasta masca a diagramei solare Marcarea pe diagrama a perioadelor de timp in care este necesar controlul solar(in perioada rece insorirea adduce un plus semnificativ de energie termica.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful