DINAS PENDIDIKAN MUSYAWARAH GURU MATA PELAJARAN BAHASA INGGRIS

TRY OUT UJIAN NASIONAL TAHUN 2011/2012
Mata Pelajaran Sekolah Waktu : Bahasa Inggris : SMP/MTs : 120 menit

PETUNJUK UMUM:
1. 2. 3. 4. Tulislah lebih dahulu nama dan nomor peserta anda pada lembar jawaban yang tersedia ! Bacalah dengan cermat setiap perintah yang diberikan! Kerjakan soal yang anda anggap mudah lebih dahulu ! Periksa kembali lembar jawab dengan teliti sebelum diserahkan kepada pengawas !

Choose one of the best answers by crossing a, b, c or d.
Read the sign and answer the question No.1 Questions No. 4 to 5

CAUTION MAX 30 KM

4. Why did the writer send this card? Because the writer’s friend ….

Finally, you did it! You have finished your final examination with absolutely excellent marks. Your achievement proves you’re the best! You really deserve it, buddy

.

EXPRESS TRAIN CROSSING

a. graduated with the best achievement b. passed his final examination c. won the first prize competition d. was really a good student 5. “Your achievement proves…!” The word “achievement” has a similar meaning with…. a. failure b. result c. purpose d. target Questions N0. 6 to 7

1.What does the caution mean? The drivers should …. a. go on driving their cars faster. b. drive their vehicles more speedily c. drive their vehicles more slowly. d. watch the train passing carefully. This text is for questions no. 2-3. To : Rosalia I’m going to go cinema after having English course. If you want to join me, please meet me at Mc Donald Cijantung at 7 p.m Rany

STUDENTS’ ORGANIZATION

SMP BINTANG LAUT
To : Erlin June 7, 2011

2. What does Rosalia want Rany to do? a. She wants her to go the cinema together. b. She doesn’t want her to do anything. c. She invites her to have lunch together. d. She won’t meet her at Mc Donald Cijantung 3. When does Rosalia want Rany to meet ? a. In the morning b. In the afternoon c. In the evening d. At night

We invite you to attend our meeting. It will be held on Saturday, June 11, 2011 at 10:00 am in the school hall. Agenda : Final Preparation for Farewell Party 2009

Please come on time! See you there! Alusiana Secretary

Bayu Chairman

6. The purpose of writing the letter is …. A. to invite Erlin to attend a meeting. B. to ask Erlin to prepare a farewell party.

C. to invite Erlin to attend farewell party. D. to persuade Erlin to postpone a meeting. 7. The invitation was written on …. A. Wednesday B. Thursday C. Tuesday D. Monday Questions No. 8 to 10 ANNOUNCEMENT We would like to announce you all that General Medical Practitioner of Paramita Public Health Clinic, Dr. CAKRA HUSADA, will practice and serve us : On Monday – Friday Morning : 08.00 - 11.30 (a.m.) Evening : 05.00 - 08.30 (p.m.) Sundays and holidays for urgent appointments only phone 5738659. Thank you for your attention. Director, 8. Whom is the announcement given for ? a. doctors b. visitors c. nurses d. patients 9. How many hours does Mr. Cakra Husada work in a day ? a. Six hours b. Seven hours c. Eight hours d. Nine hours 10. “…that General Medical Practitioner…” The underlined word means …. a. Dentist b. Surgeon c. doctor d. specialist Questions No. 11 to 12

c. shake well before use d. keep out of children’s reach Question No. 13 to 14 GAMBIR RAILWAY STATION
(Rp)Executive (Rp)Business 45.000 150.000 100.000 95.000 135.000 140.000 Destination Depature Arrival 10.25 am 5.10 am 1.30 am 1.05 a,m 8.00 pm 7.10 am

Name of TRAIN

Parahiyangan Anggrek Argo Lawu Argo Jati Jayabaya Argobromo

Bandung Surabay Surakrta Jogja Kediri Surabay

7.15 am 8.00 pm 6.30 pm 6.00 pm 9.00 am 8.55 pm

55.000 180.000 125.000 110.000 150.000 165.000

13. If we want to travel to Surabaya with the Business class on Argo Jati, how much will we pay for the ticket ? a. Ninety-five thousand rupiahs b. A hundres thousand rupias c. A handred and ten thousand rupiahs d. A hundred anf thirty-five thousand rupaihs 14. What time will we arrive at the station of Surabaya if we get on Anggrek ? a.01.30 a.m. b.05.10 a.m. c. 06.30 p.m. d.07.10 a.m. Questions no. 15 to 17

Magelang, 12th Jnuary 2012 Dear Anne, How are you doing ? Remember me ? We met at the Train Museum in Ambarawa two months ago. I was really glad to meet you there. Here I give you my new photograph. You can see my family. How about your activity this semester ? I want to know much about Sydney. I want to be your pen friend, so I can improve my English. And we can exchange many kinds of the stamps, you know that my favorite hobby is collecting stamps. What about your hobby ? That’s all for the first letter. I am looking forward to hearing from you. Bye ! Your new friend. Shanty.

Against insect bite Not smelly and not sticky Shake well before use.

NO – BITE
Direction : place 3 drops on exposed skin : arms, hands, legs, feet, face. Avoid contact with eyes and lips. Repeat as needed. Caution : keep out of

children’s reach.
For external use only. If swallowed, call a doctor. Net weight : 400 ml. Expire date 11. What do we use No – Bite for?: 12/12 a. to reduce itching b. to relieve insect bite c. to prevent insect bite d. to relieve skin irritation 12. What should we do if this substance is swallowed? a. See a doctor b. expose on skin

15. The writer’s purpose of writing the letter is …. a. To get a photo b. To have a pen friend c. To go to Sydney d. To tell her experience

16. How many times has the writer sent a letter to Anne ? a. Once b. Twice c. Three times d. Never

Mosquito Bite Home Remedies
Questions no. 18 to 20 Bob’s Family Bobs family is a happy family. There are four members in his family. They are his parents, his sister and himself. They live in a new house. It’s big and beautiful . His father is a teacher and he teaches English. His mother is a house wife and she takes good care of them. His sister is a student of Senior High School, grade three. She is very kind and brilliant. Bob is a student of Yunior high School, grade one. His sister’s hobby is collecting coins. She has a good collection. Bob’s hobby is collecting stamps and he has a large collection of stamps. On weekend, his family usually goes out together. They have lunch at a restaurant or a picnic at the seaside. His parents love him and his sister very much . 18. The text above tells us about … a. The explanation of Bob’s daily life. b. The description of Bob’s family. c. The condition of Bob’s new house. d. The daily activity of Bob’s family. 19. What is Bobs sister like ? a. She is a student of Senior High School b. She has a large collection of stamps. c. She is very kind and brilliant. d. She likes to live with her family. 20. “ …or a picnic at the seaside”. The meaning of the underlined word is .... a. mountain area b. zoological garden c. valley d. beach Questions for no. 21 to 23.

21. Why shouldn’t we scratch the mosquito bites ? Because …. a. it won’t help us relieve the itch. b. it will make the bites itch worse. c. it never reduces the itching. d. it can help the mosquito fly. 22. “…rub the soap directly onto it may ….”. The word “it” refers to …. a. Wash b. Soap c. water d. bite 23. Here are the steps to relieve the itch of mosquito bite, except …. a. Scratching the bite many times b. Washing the bite with the soap directly. c. Compressing with ice cube or ice pack. d. Applying paste of baking soda and water Questions for no. 24 to 26

KARIMUNJAWA ISLAND Karimunjawa is located between Java Island and Kalimantan Island. It is about 83 km from Jepara City. It covers about 111,625 Ha wide area. This area has been determined as National park based on the degree of forestry minister no. 161/Menhut.II/1988 dated 19 January 1998. It covers 111,625 Ha consisting of naturally small island group white sand beach and clear water sea, underwater panorama with its water biota as decorative fish, black sharks, dolphins, ridge of rocks are heaven for tourists, especilly for whose fishing, diving and snorkeling hobbies. There are supporting equipment fulfilments as restaurant, hotel/motel and various water sport fasilities including motor boat, fishing pond is your opportunity invest in this island. Many transportation vihicles to Karimun as sea transportation using Muria boat, Kartini I speed boat or air transportation.
WWW.KARIMUNJAWA.COM

Rainy season may everyone get trouble with mosquito bites which cause a great deal of irritation. Bellow you will find a list of ways to treat mosquito bites as home remedies Never scratch a mosquito bite- it will make it itch worse ! Wash the bite with soap and water as soon as possible, rub the soap directly onto it may help reduce the itching. Rub raw garlic over the bites. Make a paste of baking soda and water and apply it to the bites. Hold an ice cube or ice pack on the bites. Rub alcohol often relieves the itch and swelling. Please, try and do it !

24. What is the text about? a. To describe about a tourism object b. To tell about someone’s experience c.To show how to go to Karimunjawa d.To attract someone to go to karimunjawa 25. What activities can you do there? a. Diving, swimming and sun bathing b. Snorkeling, fishing and diving c. Driving motor boat, fishing and swimming d. Fishing, playing ball and snorkeling

c. 1996 d. 2011 29. Why did the writer feel shy ? Because .... a. she came late to school b. she sat on a chair c. she looked at the mirror d. she had a big red pimple

26. “.... fishing pond is your opportunity to invest in this island.” The underlined word refers to .... a. choice b. charge c. option d. chance Questions for no. 27 to 29 Semarang, 4th March, 2011 Dear Anita, I had a bad experience this morning. I had just celebrated my 15th birthday yesterday. The party was very good. When I woke up this morning I felt very happy . I got on with my usual morning activities and went to school. When I arrived at school and entered my classroom, everybody was looking at me. I wondered, “ Why are they looking at me “ I didn’t think about it much, so I sat in my usual chair. Suddenly, all of my friends were laughing. They were pointing at my face. I felt very embarrassed so I ran to the rest room. There was a mirror there. I looked to the mirror to find out why. I was surprised to see a big red pimple on my forehead. My classmate were laughing at me because I looked like an Indian actress. I had never had pimple before, so the whole day I had to cover my forehead with a head band. Sincerely yours, Rully 27. What does the writer want with this text ? a. to retell the past event. b. to inform her diary c. to entertaint the reader d. to describe her daily life 28. When was the writer born ? a. 1994 b. 1995

The text is for number 30 to 33

The Fox and the Cat A fox was boasting to a cat of its clever devices for escaping its enemies. "I have a whole bag of tricks," he said, "which contains a hundred ways of escaping my enemies." "I have only one," said the cat. "But I can generally manage with that." Just at that moment they heard the cry of a pack of hounds coming towards them, and the cat immediately scampered up a tree and hid herself in the boughs. "This is my plan," said the cat. "What are you going to do?" The fox thought first of one way, then of another, and while he was debating, the hounds came nearer and nearer, and at last the fox in his confusion was caught up by the hounds and soon killed by the huntsmen. Miss Puss, who had been looking on, said, "Better one safe way than a hundred on which you cannot reckon."

30. The text tells us about the … between the fox and the cat. a. fight b. debate c. companion d. agreement 31. What is the main idea of the second paragraph? a. The cat confused about the trick to escape b. The fox boasted of the trick to escape c. The huntsmen came closer to them d. The fox had a problem in escaping 32. What does the whole bag of tricks contain? It contains ….

a. a hundred ways of escaping the enemies. b. a hundred ways of huntsmen devices c. a pack of confusion on debating hounds d. only one of escaping the cat’s enemies. 33. What is moral value that we can get from the text? a. Many ways are better than one way b. Many ways are better than there is no way c. It is better one safe way than a way on which you cannot reckon d. It is better one safe way than a hundred on which you cannot reckon

36. Everybody was serious to do them except Jack. (paragraph 4) The word “them” refers to …. a. Final tests b. Test items c. Supervisors d. Test rooms The text for number 37 to 39 Everyone knows the small insect called the mosquitoes. It is possible to find mosquitoes in almost every part of the world except in the place where it is extremely cold or where it is very dry. During the summer it is almost certain that you can find many mosquitoes near swamps, ponds, and lakes. Mosquitoes have an interesting life cycle. The female mosquitoes bite person and animals in order to get some blood. They need this blood before they can lay their eggs. Second, they fly to an area of water and deposit their eggs in the water. In a few days the eggs open, and the baby mosquitoes, called larvae, come out. In a short time, they will mature and fly away. It is interesting to note that only the female will bite for blood. They have special mouth which can go into animals’ skin or person’s skin. On the other hand, the male mosquitoes can only drink plant juices with their mouths.

The text is for number 34 to 36 Yesterday was a final test for a class promotion. Since the film on television was good, Jack watched it till mid night. He woke up late in the morning. It made him in a hurry in doing everything. He took a bath quickly then got dressed. Without having breakfast he left for school. Arriving at school he found no one there. He rushed into his test room and knocked at the door. The supervisor opened it and let him to sit on his chair. After sitting, the supervisor gave test items to do. Everybody was serious to do them except Jack. He read again and again but nothing to do. He got very tired and fell asleep while doing the test. When he woke up, he was very surprise since there was none left in the room. The test was over. The next day he had to join remedial test. That was an unlucky day.

37. The text above mostly tells us about…. a. What the mosquitoes are. b. Where the mosquitoes live. c. How the mosquitoes lay eggs d. When the mosquitoes fly away. 38. There are many differences between the male and female mosquitoes, one of them is…. a. The male bite a person and the female bite animals. b. The male drink plant juices and the female drink blood. c. The male lay eggs in the water HOW TO MAKE HANG and the female in blood ADORNMENT d. The male live in cold places and Things needed: the female in dry one. • A plastic egg * Scissors • Wool thread * A pin • Ribbon * A fly away. pencil 39. …. they will mature and • Fold paper * A ruler (paragraph 2) • Glue The word “mature” • A pair means…..completely.of semiprecious stone Steps: a. grow 1. Make b. drink a hole on the top and bottom of a plastic egg. c. live the wool thread to be 60 2. Cut d. raiseabout 15 cm each. sheets, 3. Divide into 30 sheets and plait Text for number 40 – 42 point using them and bundle its ribbons. 4. Put the hang rope on the hole of plastic egg 5. Glue the plaits on a plastic egg 6. Stick a pair of semiprecious stone on the plastic egg 7. Draw sketch for nose and lips on the fold paper, then cut them and adhere on a plastic egg 8. Make a sketch for its hat on the fold paper and glue it on a plastic

34. What does the text tell us about? a. An interesting day b. A boring morning c. A disappointed day d. A fascinating morning 35. What made Jack in a hurry doing everything? Final test for a class promotion The good film on television Waking up late in the morning Watching film till mid night

a. b. c. d.

43. What did the gypsy do when he saw the dragon arrived? a. He squeezed him into dust b. He tore him apart to die c. He challenged him to fight d. He swallowed him whole 44. The dragon was so dismayed by the gypsy’s strength The word “dismayed” means a feeling of ….. a. gladness b. greatness c. cheerfulness d. unhappiness 45. How did the gypsy beat the dragon? a. By chewing and swallowing him in the stomach b. By picking the rock and squeezed it into the dust c. By lifting up a cheese and squeezed out all the whey d. By making a great rumble of thunder to shake the earth 46. What is the moral value of the text? a. The foolishness carries our sickness b. The greediness saves our weakness c. The powerfulness leads our laziness d. The cleverness brings our happiness

40. How many equipments do we need to make a hang adornment? a. 6 c. 3 b. 4 d. 2 41. … then cut them and adhere on a plastic egg The word “adhere” means to …. firmly. a. Stick c. clean b. Remove d. save

42. To make a hang adornment we need wool thread about …. centimeters long. a. 15 c. 450 b. 60 d. 900 The text is for number 43 to 46 A long, long time ago, in a town deserted lived a gypsy. The town had been cursed with a dragon which came every day to eat someone. Since the peasant said, there was now nobody else left, the dragon would come next day to eat him, and the day after, the gypsy. The gypsy was not frightened and remained. The next morning, he heard a great rumble of thunder and the earth began to shake, the dragon was arriving. Despite the difference in size, the gypsy marched out to meet the dragon and challenged him. “Eat me if you want, but you won’t be able to chew me. You will have to swallow me whole, and when I’m down in your stomach, I will tear you apart and you will die” The dragon began to laugh. “You really think you are that tough? Let’s see how strong you are.” The dragon picked up a rock and squeezed it so hard that it crumbled to dust. “Oh, that’s nothing!” the gypsy shrugged. “I’m so strong that I can squeeze water out of stone!” And the clever gypsy, instead of picking up a rock, lifted up a cheese he had hidden on the ground, and squeezed out all of the whey. The dragon was so dismayed by the gypsy’s strength that he ran off and never returned.

The text is for number 47 to 50 Mars is the fourth planet from the sun. It is farther from the sun than Earth is and is half the size of Earth. People once believed that there might be life on Mars. When scientists were able to take pictures of Mars, they found that there was no life there at all. But of all the other planets, Mars is the one most likely to be visited by humans in the future. Mars and Earth are the same in some ways. Mars, like Earth, has seasons. And Mars like Earth, has water, although there is very little water on Mars and most of it is frozen. Also, the days and nights on Mars last about as long as they do on Earth. But the Martian year last 687 Earth days. Mars is sometimes called the “Red Planet”. It’s red in color because the iron on its surface has been rusted by the planet’s thin atmosphere. Mars is a cold planet. On its surface is the largest volcano in the solar system, Olympus Mons. 47. What does the text tell us about? a. Why Mars becomes red b. What Mars looks like

c. How to live in Mars d. Where Mars lies on 48. The people who may live on Mars probably need …. a. refrigerator b. heater c. freezer d. glacier 49. …last about as long as they do on Earth. (paragraph 3) “They” refers to …. a. Days and nights b. Seasons and water c. Scientists and humans d. Mars and other planets 50. What is the purpose of the text above? a. To describe specific planet b. To retell the Mars in the past c. To describe the Mars in general d. To entertain the readers about Mars

51. Why do the department stores save people from time trouble? a. They can buy expensive products of the best quality b. They do not have to bargain their merchandise attractively c. They can enjoy pleasant surrounding and restaurant with delicious food d. They do not need to visit many stores to buy what they need 52. To run department stores successfully, it is needed .… conditions. a. 2 b. 3 c. 4 d. 5 53. … and courteous sales people (paragraph 3) The synonym of “courteous” is …. a. polite b. diligent c. beautiful d. interestin The text is for number 54 to 56 The Hoover dam is the extra large dam. This dam is built to control the Colorado River. This 54) ____ dam is in the Black Canyon. It is possible to drive a car from one side of the river to the other on a road which is on top of the dam. This dam is so big that there is an elevator inside. The elevator 55) ____ forty-four stories from the road to the bottom. There is enough concrete in this dam to build a highway from New York to San Francisco. Thousands of people work 56) ____ on this dam for five years. The name of Hoover Dam is given in honor of a president of the United States. Hoover Dam, one of the highest in the world, is located between the states of Arizona and Nevada.

The text is for number 51 to 53 Department stores are modern markets that sell everything under one roof. They are usually found in cities with large populations. These kinds of stores save customers from time trouble. They do not need to visit many stores to buy what they need. Not all department stores are exactly the same. Some cater to rich people and sell expensive products of best quality. Others depend on people with less money for their business and sell less expensive merchandise. Customers can buy products within their income. In the modern way of life, the department stores have to offer good products, pleasant surroundings, and courteous sales people to lead success in the management. To attract the customers to come, many department stores offer restaurants with delicious foods and display their merchandise attractively near their way in or out. They also give instructions or lessons free of charge to help customers learn how to use things that are for sale.

54. b. silly c. hasty d. huge

a. tiny

55. a. cuts down b. lies down c. goes down d. turns down 56. a. regularly b. reactively c. regionally d. reluctantly 57. best – wish – you – birthday – all –

on – 1 2 6 the – your
7 8

3

4

5

The best arrangement is ….. a. b. c. d. 2 2 2 2 – – – – 6 3 4 4 – – – – 3 5 8 7 – – – – 8 7 3 5 – – – – 1 1 5 1 – – – – 4 6 1 6 – – – – 7 8 7 8 – – – – 5 4 6 3

8.

After that press through rollers to flatten it The best arrangement is….. a. 3 – 5 – 8 – 6 – 1 – 2 – 4 b. 3 – 1 – 5 – 8 – 6 – 4 – 2 c. 3 – 2 – 5 – 4 – 8 – 6 – 1 d. 3 – 1 – 6 – 4 – 2 – 8 – 5 – – – – 7 7 7 7

58. to –the – crown – he – same – use –

1 2 6 decided
7

3

4

5

The best arrangement is ….. a. b. c. d. 4 4 4 4 – – – – 1 1 7 7 – – – – 3 3 1 6 – – – – 5 7 6 5 – – – – 6 5 2 3 – – – – 2 6 5 1 – – – – 7 2 3 2

59. Arrange these sentences into good recount! 1. It would strike twelve in fifteen minutes time. 2. I looked at my watch, it was true. At the moment everybody began to sing. 3. On Wednesday evening, we went to the town hall.. 4. The big minutes hand did not move. 5. It was the last day of the year, and a large crowd of people had gathered under the town hall clock. 6. Four minutes before twelve, the clock stopped. 7. Suddenly, someone shouted, ”It’s two minutes past twelve, the clock has stopped. The best arrangement is … a. 3 – 1 – 4 – 7 – 5 – 6 – b. 3 – 5 – 1 – 6 – 4 – 7 – c. 2 – 3 – 5 – 1 – 6 – 4 – d. 2 – 3 – 1 – 4 – 7 – 5 – 2 2 7 6

60. Arrange these sentences into a good procedure! 1. Remove the water from the sheets 2. Cut the logs into small chips and mixed with water acid 3. To make paper, we need wood. First, saw the wood into the logs and put in the shredder 4. Bleach the pulp chemically to whiten it 5. Next, heat and crush to heavy pulp 6. Then, sheet of papers are produced 7. Finally, press, dry and refine the sheets until the finish paper is produced

KUNCI JAWABAN

TRY OUT I SMP/MTs th. 2011/2012

1. C 2. A 3. C 4. A 5. B 6. A 7. A 8. D 9. B 10. 11. 12. 13. C B A A

21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. B C A D

B D A A B D A C D

41. 42. 43. 44. 45. 46. 47. 48. 49. 50. 51. 52. 53.

A D C D C D B B A C D B A

14. 15. 16. 17. 18. 19. 20.

B B A B C A D

34. 35. 36. 37. 38. 39. 40.

C C B A B A B

54. 55. 56. 57. 58. 59. 60.

D C A B C B C

Related Interests