Institute Of Engineering Studies

Mock Test –I (EEE)

ELECTRICAL & ELECTRONICS
Q.Nos 1 to 25 will carry one mark each 1.What is the time function vx(t) for the circuit shown in figure if ω = 100 rad/s + Vx _ 0.4 Vx _ + 50 Max Marks = 100 Total Duration = 3 hours

_

Is=

A
0

j 25

_ j 12

j 60

a. vx(t) = 100 cos(100t – 36.87 ) V b. vx(t) = 250 cos(100t – 36.87 ) V c. vx(t) = 100 sin(100t – 36.87 ) V 0 d. vx(t) = 150 sin(100t – 36.87 ) V 2.Consider the circuit of figure , suppose vs(t) = 30 u(t) V, Zs = 1Ω, ZL = 20 Ω, and the z-parameter matrix is

0

0

Then Zin and Zout are
Zs + _ I1 → + V1 →_
o o

Vs

Two-Port


+ V2 _
o o

I2

Z in

a.4 Ω, 34 Ω b. 5 Ω, 30 Ω c. 5.75 Ω, 34 Ω d. 5.75 Ω, 24 Ω 3.Match List –I (DC motor) with List –II (characteristic) and select the correct answer using the code given below the lists : List –I List –II A. Cumulatively compound motor 1.Fairly constant speed irrespective of the load B. Differentially compound motor 2. It may start in reverse direction C. Series motor 3. Definite no-load speed D. Shunt motor 4. It never started without load Codes : A B C D (a) 4 1 3 2 (b) 3 2 4 1 (c) 4 2 3 1 (d) 3 1 4 2 4.A short-circuit test, when performed on the h.v side of a 10 kVA, 2000/400 V, single-phase transformer gave the following data : 60 V, 40 A, 100 watts If the l.v side is delivering full load (or rated ) current at 0.8 pf lag and at 400 V, find the voltage applied to h.v side a.2065.8 V b. 1032.9 V c. 3098.7 V d. 4131.6 V 5.A synchronous motor is connected to an infinite bus at 1.0 pu voltage and draws 0.6 pu current at unity power factor . Its synchronous reactance is 1.0 pu and resistance is negligible. The excitation voltage (E) and load angle(δ) will respectively be

1

No.1 Training center for GATE/IES/JTO/PSUs in Bangalore @ Malleshwaram & Jayanagar, Bangalore: Ph: 0 99003 99699/ 0 97419 00225 / 080-32552008 Email : Onlineies.com@gmail.com Site: www.onlineIES.com Google+: http://bit.ly/gplus_iesgate FB: www.facebook.com/onlineies


Z out

ZL

Institute Of Engineering Studies
0 0 0

Mock Test –I (EEE)

a.0.8 pu and 36.86 lag b. 0.8 pu and 36.86 lead c. 1.17 pu and 30.96 lead d. 1.17 pu and 0 30.96 lag 6.In 3-Ф IM shaft power is 2700 W and mechanical losses are 180 W. At a slip of 4 % the rotor ohmic losses are a. 60 W b. 120 W c. 180 W d. 240 W 7.Incremental fuel cost in Rs. per megawatt hour for two units in a plant are given by , The minimum and maximum loads on each unit are to be 20 MW and 125 MW respectively .Find the incremental fuel cost and the allocation of load between units for the minimum cost when load is 100 MW a.20 MWh b. 30 MWh c. 26.364 MWh d. 10 MWh 8.An overhead line with surge impedance 400 Ω bifurcates into two lines of surge impedance 400 Ω and 40 Ω respectively . If a surge of 20 kV is incident on the overhead line , then the magnitude of voltage is a.1 V b. 3.33 kV c. 2.22 kV d.4 V 9.A single phase overhead line has two conductors of diameter 1.2 cm with a spacing of 1.5 m between the centres . If the dielectric strength of air is 21.1 kV/cm , find the line voltage for which corona will commence on the line . Take m =1 and δ = 1.01 a.70.60 kV b. 50 kV c. 60 kV d. 40 kV 10.A three phase transmission line is 300 mi long and serves load of 400 MVA . 0.8 lagging power factor at 345 kV. The ABCD constants of the line are Then the sending –end line-to- neutral voltage is a.200 kV b.150 kV c. 100 kV d.256.74 kV 11.Match the following Instruments Sensitivity (Ω /V) A. PMMC 1. 20 KΩ / V B. Rectifier 2. 1000 – 2000 Ω / V C. Electrothermic 3. 500 Ω / V D. Electro dynamometer 4. 10 – 30 Ω / V Codes : A B C D (a) 1 2 3 4 (b) 1 4 3 2 (c) 1 2 4 3 (d) 1 4 2 3 12.A single-phase full –bridge voltage source inverter operating in square wave mode supplied a purely inductive load. If the inverter time period is T, then the time duration for which the feedback diodes conduct in a cycle is a. T b. T/2 c. T/4 d. T/8 13.In single –phase cyclo-converter , if α1 and α2 are the trigger angles of positive converter and negative converter, then a.α1 + α2 = π/2 b. α1 + α2 = π c. α1 + α2 = 3π/2 d. α1 + α2 = 2π 14.When a thyristor is negatively biased a. all the three junctions are negatively biased b. outer junctions are positively biased and the inner junction is negatively biased c. outer junctions are negatively biased and the inner junction is positively biased d. the junction near the anode is negatively biased and the one near the cathode is positively biased 15.For the op-amp, BJT circuit shown assume β =4 for BJT , and op-amp to be ideal. Which is the correct statement, assume BJT be in active region and op-amp power supply is ±10V .

2

No.1 Training center for GATE/IES/JTO/PSUs in Bangalore @ Malleshwaram & Jayanagar, Bangalore: Ph: 0 99003 99699/ 0 97419 00225 / 080-32552008 Email : Onlineies.com@gmail.com Site: www.onlineIES.com Google+: http://bit.ly/gplus_iesgate FB: www.facebook.com/onlineies

Institute Of Engineering Studies
6V
3K

Mock Test –I (EEE)

A V o
1K

B

3V

a. terminal A is inverting and V0 = 1V b. terminal A is non-inverting and V0 = 1V inverting and V0 = 1.25V d. terminal A is non-inverting and V0 = 1.25V 16. The logic realized by the circuit shown in figure is
4 to1 MUX

c. terminal A is

C

I0 I1 F I

_ C

2 3

I

S S0 1

A

B

a.

b.

c. d. 17.A system has a forward path transfer function of 10 / (s+3) and a negative feedback loop with transfer function 5. What is the time constant of the resulting first-order system ? a. 53 units b. 1.9 units c. 0.019 units d. 5 units 18.Consider the feedback control system
R(s)

→ → _

+

Y(s)

a.ωr = 3.26 rad/sec, ωb = 16.64 rad/sec b. ωr = 5.49 rad/sec, ωb = 11.6 rad/sec 1.86 rad/sec d. ωr = 12.52 rad/sec, ωb = 3.25 rad/sec

c. ωr = 1.59 rad/sec, ωb =

19. The LTI system with impulse response a. stable and causal. b. stable and non causal c. unstable and non causal d. unstable and causal 20. A discrete time system with transfer function H(z), has a real pole at z = a and a real zero at z= 1/a. The jω magnitude of frequency response |H(e )| is a. |H (e )| = 1

b.

c.

3

No.1 Training center for GATE/IES/JTO/PSUs in Bangalore @ Malleshwaram & Jayanagar, Bangalore: Ph: 0 99003 99699/ 0 97419 00225 / 080-32552008 Email : Onlineies.com@gmail.com Site: www.onlineIES.com Google+: http://bit.ly/gplus_iesgate FB: www.facebook.com/onlineies

Institute Of Engineering Studies
d. |H (e )| = a 21. implies that a. E = 0 b. E is a conservative field, and hence an irrotational vector with time d. E is a constant vector 22.If A and B are mutually exclusive events, then

Mock Test –I (EEE)

c. E is a static and doesn’t change

(a) P(AB) = P(A). P(B) (b) P(AB) = P(A) . P(B) (c) P(AB) = O (d) P(AB) = O 23. The variance of the two-point distribution X f(x) A P b q Where p+q = 1 is

(a) ap + bq (b) ap  bq (c) pq(a-b)2 (d) 2pq 24. If ‘n’is the number of sub-intervals then which of the following is not a value for ‘n’ to use Simpson’s 3/8 rule. (a) 6 (b) 9 (c) 12 (d) 16
25. Consider the system of linear equations 3x-y=5,x+2y=4 using jacobi’s method at the end of sixth iteration value of x & y will be(Starting value x=y=0) (a) x=7/3,y=7/3 (b) x=3/5,y=4/5 (c) x=215/108 ,y=37/36 (d) x=315/53,y=314/27

4

Q.Nos 26 to 55 will carry Two marks each 3 26.The flux through each turn of a 100 turn coil is(t – 2t) m wb, when t is in seconds. The induced emf at t = 2 s is a.1 V b. -1 V c. 4 mV d. 0.4 V 27.The high voltage and low voltage windings of a 6600/250 V, 50 Hz, 1-Phase transformer have resistances of -4 -3 0.21 Ω and 2.72 x 10 Ω and reactances of 1.0 and 1.3 x 10 Ω respectively. Determine the current and power input when the high voltage winding is connected to a 400 V, 50 Hz supply, the low voltage winding being short circuited a.103 A, 17 Kw b. 206 A, 8.5 kW c. 103 A, 8.5 kW d. 206 A, 17 kW 28.A 100 hp, 500 V shunt motor has 4 poles and a 2 circuit wave connected armature winding with 492 conductors . The flux is 50 m Wb per pole and the full load efficiency 92 %. The armature and commutating field windings have a total resistance of 0.1 Ω. The shunt field resistance is 250 Ω. Calculate for full load the speed and the useful torque a.590 rpm, 600 Nm b. 1180 rpm, 1200 Nm c. 590 rpm, 1200 Nm d. 1180 rpm, 600 Nm 29.A small generating station has a bus bar divided into three sections .Each section is connected to a tie bar with reactors each rated at 10 MVA .0.2 p.u reactance . A generator of 20 MVA and 0.3 p.u reactance is connected to each section of the bus-bar. Find the short circuit capacity of the breaker if a three phase fault takes place on the section of the bus bar a.93.46 MVA b.46.73 MVA c. 186.92 MVA d. 100 MVA 30.An 11 kV, 100 MVA alternator is provided with differential protection . The percentage of winding to be protected against phase to ground fault is 85 %. The relay is set to operate when there is 20 % out of balance current .Find the value of the resistance to be placed in the neutral to ground connection a.0.455 Ω b. 1.82 Ω c. 0.91 Ω d. 1.5 Ω 31.A separately –excited d.c motor fed through a single-phase semiconverter runs at a speed of 1200 rpm when 0 a.c supply voltage is 230 V, 50 Hz, and the motor counter emf is 140 V. The firing angle delay is 50 .Armature circuit resistance is 3 Ω. Then the average armature current is a.2.5 A b. 5 A c. 7.5 A d. 10 A No.1 Training center for GATE/IES/JTO/PSUs in Bangalore @ Malleshwaram & Jayanagar, Bangalore: Ph: 0 99003 99699/ 0 97419 00225 / 080-32552008 Email : Onlineies.com@gmail.com Site: www.onlineIES.com Google+: http://bit.ly/gplus_iesgate FB: www.facebook.com/onlineies

Institute Of Engineering Studies

Mock Test –I (EEE)

32.A step-up chopper has input voltage of 220 V and output voltage of 660 V. If the conducting time of thyristorchopper is 100 µs, then the pulse width of output voltage is a. 25 µs b. 100 µs c. 75 µs d. 50 µs 0 33. A utility type voltmeter with an accuracy of ± 3% of full scale ( at 25 C) is used on 300 V scale to measure 230 V. (a ) What is the possible percentage error ? (b) What range will the actual voltage fall within if the instrument reads 200 V ? a.3.9 %, 200 V b. 3.9 % , 191-209 V c. 7.6 %, 221-239 V d. 7.6 %, 200 V 34.Find the Norton Equivalent for the circuit shown in figure o _ 30 mA ↓ 100 V1 +

0.06 V1

400 o

a. 100 mA downward, -50 Ω b. 150 mA downward, -50 Ω c. 100 mA downward, -100 Ω d. 150 mA downward, -100 Ω 35. In the circuit shown in figure , the switch is closed at t =0 when the 6 µF capacitor has charge Q 0 = 300 µC, then the expression for the transient voltage VR is 20 _ + V R
+ Qo _
-t/40

i

2 6 F 1 F
-t/40 -t/40

F

a. VR = 50 e b. VR = 25 e c. VR = 100 e d. VR = 10 e 36. Consider the circuit in figure , in which Vin = 60 V, G1 = 0.1 S , G2 = 0.1 S, G3 = 0.3 S, G4 = 0.4 S, G5 = 0.1 S, G6 = 0.1 S, and G7 = 7/480 S, Find the equivalent resistance Req = Vin / Iin
_ +| +

-t/40

3vx

I


in

+ + _ G
7

G1 vx _ G A G
2 3

G4

B

G

C G6

V

in


2 Iout

5


R
a. 6Ω
eq

Iout

Reference node

b. 10 Ω c. 12 Ω d. 15 Ω

5

No.1 Training center for GATE/IES/JTO/PSUs in Bangalore @ Malleshwaram & Jayanagar, Bangalore: Ph: 0 99003 99699/ 0 97419 00225 / 080-32552008 Email : Onlineies.com@gmail.com Site: www.onlineIES.com Google+: http://bit.ly/gplus_iesgate FB: www.facebook.com/onlineies

Institute Of Engineering Studies

Mock Test –I (EEE)

37.Let signals with period T. The value of the integral

be Fourier series representation of two periodic

is a. 0 b. 1 c. k+1 d. which of the following is true?

38. Let the impulse response of an LTI system be a. The system is stable and its step response is – In (t) b. The system is unstable c. The system is stable and its step response is not bounded d. The system is stable and its step response is given by In (t) 39.In the figure shown, what is the value of V0 10 V
2K + 3K _ Vo 1.2 K 3.6 K 100

a.10 V

b. 8 V

c. 6 V

d. 2 V

40.Input the op-amp circuit is sine wave of peak value of 10V. What is the duty cycle of output

a.0.55 b. 0.45 c. 0.5 d.1 41. The Karnaugh map of 4 variable Boolean functions A, B C, D is shown in figure X indicates ‘don’t care’ combinations. The minimal SOP expression for the function is

6

No.1 Training center for GATE/IES/JTO/PSUs in Bangalore @ Malleshwaram & Jayanagar, Bangalore: Ph: 0 99003 99699/ 0 97419 00225 / 080-32552008 Email : Onlineies.com@gmail.com Site: www.onlineIES.com Google+: http://bit.ly/gplus_iesgate FB: www.facebook.com/onlineies

Institute Of Engineering Studies
AB CD 00 01 11 10 00 1 0 0 1 01 1 0 0 1 11 1 1 1 1 10 x 1 1 x

Mock Test –I (EEE)

a.

b.

c. d. 42. Fig shows a mod-K counter, Here K is equal to

J 1 CLK K

Q _ Q

J

1

K

Q _ Q

a. 1 c. 3

b. 2 d. 4

43.The power input to a 3-phase induction motor is 60 kW. The stator losses total 1 kW. Find the total mechanical power developed if the motor is running with a slip of 3 % a. 28.6 kW b. 57.2 kW c. 114.2 kW d. 85.8 kW 44. A 10-bit ADC with full-scale output voltage of 10.24 V is designed to have a ± LSB/2 accuracy. If the ADC is 0 0 0 calibrated at 25 C and the operating temperature ranges from 0 C to 50 C, then the maximum net temperature coefficient of ADC should not exceed 0 0 a. ± 200 μ V/ C b. ± 400 μ V/ C 0 0 c. ± 600 μ V/ C d. ± 800 μ V/ C 3 45.Using the bisection method find the negative root of x -4x+9=0 correct to the three decimal places (a)-2.506 (b) -2.706 (c) -2406 (d) None 46.Use Secant method to determine the root of the equation cos x  xe with initial approximation x0 = 0 and x1 = 1. What is x2? (a) 1 (b) -2.178 (c) 0.3147 (d) 0.4467 47.The contents of Register (B) and Accumulator (A) of 8085 microprocessor are 49H and 3AH respectively . The contents of A and the status of carry flag (CY ) and sign flag (S) after executing SUB B instructions are a. A = F1 , CY = 1, S =1 b. A = 0F , CY = 1, S =1 c. A = F0 , CY = 0, S =0 d. A =1F , CY = 1, S =1
x

Common data Questions (48,49) For Problem 48 and 49, consider the block diagram of a mechanical system

7

No.1 Training center for GATE/IES/JTO/PSUs in Bangalore @ Malleshwaram & Jayanagar, Bangalore: Ph: 0 99003 99699/ 0 97419 00225 / 080-32552008 Email : Onlineies.com@gmail.com Site: www.onlineIES.com Google+: http://bit.ly/gplus_iesgate FB: www.facebook.com/onlineies

Institute Of Engineering Studies
+ → → -

Mock Test –I (EEE)

R(s)

Gc (s)

G(s)

→Y(s)

With the open-loop transfer function

And a proportional- derivative (PD) controller Gc (s) = K (1+Tds).

48.When Td =0, the PD controller reduces to a proportional controller , Gc(s) = K. In this case , use the Nyquist plot to determine the limiting value of K for closed-loop stability a. K = 2.4 b. 4.3 c. 0.5 d. 1.6 49.Using the value of K in above problem , compute the gain and phase margins when Td = 0.2 0 0 0 a. GM = 14 dB, PM = 27 b. GM = 20 dB, PM = 64.9 c. GM = ∞ dB, PM = 60 d. Closed-loop system is unstable Common data Questions (50,51) 2 50.A turbo alternator with 4-pole , 50 Hz, 80 MW ,p.f . 0.8 lag and moment of inertia 40,000 kgm is interconnected via a short transmission line to another alternator with 2-pole , 50 Hz, 100 MW, p.f. 0.8 lag and 2 moment of inertia , 100,000 kgm , then the kinetic energy stored in 80 Mw machine is a. 100 MJ b. 246.74 MJ c. 493.48 MJ d. 986.96 MJ 51.Total kinetic energy stored in both the machines is a.493.96 MJ b. 986.96 MJ c. 1000 MJ d. 1500 MJ Linked Questions(52,53) 52.Two identical delta connected alternators , mechanically to one prime-mover , have each an armature resistance and synchronous reactance per phase of 0.3 Ω and 4 Ω respectively , and their induced electromotive forces are in phase .The machines are connected in parallel and the field excitation so adjusted that the armatures develop 250 V and 350 V per phase respectively .Find the circulating armature current and the terminal voltage if the mechanical and core losses total 2 kW a. 12.4 A, 300 V b. 10 A, 300 V c. 12.4 A, 150 V d. 10A, 150 V 53.the electrical output of the generating machine and the power supplied by the prime mover will respectively be a. 0.5 kW, 2.28 kW b. 0.84 kW, 2.28 kW c. 0.84 kW, 1.14 kW d. 0.42 kW, 1.14 kW

Statement for Linked Answer Questions 54 and 55
Three values of x and y are to be fitted in a straight line in the form y=a+bx by the 2 method of least squares. Given: ∑x=6, ∑y=21, ∑x =14 and ∑xy=46. 54. The values of a and b are respectively (a) 2 and 3 (b) 1 and 2 (c) 2 and 1 (d) 3 and 2 55. The value of y when x=3 is (a) 5 (b) 7 (c) 9 (d) 11

GENERAL APTITUDE

8

Q.Nos 56 to 60 will carry one mark each No.1 Training center for GATE/IES/JTO/PSUs in Bangalore @ Malleshwaram & Jayanagar, Bangalore: Ph: 0 99003 99699/ 0 97419 00225 / 080-32552008 Email : Onlineies.com@gmail.com Site: www.onlineIES.com Google+: http://bit.ly/gplus_iesgate FB: www.facebook.com/onlineies

Institute Of Engineering Studies

Mock Test –I (EEE)

56.A train running at a uniform speed crosses two women coming in the opposite direction at 2.4 kmph and 6 kmph in 45 seconds and 36 seconds respectively . Find the speed of the train ? a.10.8 kmph b. 12 kmph c. 13.2 kmph d. 14.4 kmph 57.A, B and C start a business . A invests 2 times as much as B invests . A and B invests 3 times of what C invests. Then the ratio of capital of A,B and C is ? a.1:3:6 b. 6:3:1 c. 1:2:3 d. 3:2;1 58.A container contains 1000 litres of milk. From this container 100 litres of milk was taken out and replaced by water . If this process was repeated another three times , how much milk is now contained by the container ? a.729 lts b. 700 lts c. 656.1 lts d. 343.9 lts 59.Identify the pair of words , which has a relationship similar to the pair in question Romantic : Realistic a.Dramatic : Prosaic b. Fanciful : actual c. Thought : idea d. Poet : Dramatist 60.This question has a set of four words . Choose the word that does not belong to the group a. Cartridge b. Barrel c. Gun d. Drum Q.Nos 61 to 65 will carry two marks each 61.In the following sentence , some part of the sentence is underlined . Beneath each sentence you will find four ways of phrasing the underlined part. Choose the best choice that follows the requirements of standard written English In the split brain preparation , we have managed to dissociate various parts of the brain from one another a.to associate various parts of the brain from one another b. to dissociate various parts of the brain from one another c. to dissociate various parts of the brain from each another d. to dissociate various parts of the brain among each other 62.A program instituted in a particular state allows parents to prepay their children’s future college tuition at current rates .The program then pays the tuition annually for the child at any of the states public colleges in which the child enrolls . Parents should participate in the program as a means of decreasing the cost of their children’s college education. Which of the following , if true , is the most appropriate reason for parents not to participate in the program ? a.The parents are unsure about which public college in the state the child will attend b. The amount of money accumulated , by putting the prepayment funds in an interest-bearing account today will be greater than the total cost of tuition for any of the public colleges when the child enrolls c. The annual cost of tuition at the states public colleges is expected to increase at a faster rate than the annual increase in the cost of living d. Some of the state’s public colleges are contemplating large increase in tuition next year. 63.This question consists of six statements followed by options consisting of three statements put together in a specific order . Choose the option which indicates a valid argument , that is , where the third statement is a conclusion drawn from the preceding two (A) Navratilova won the tournament (B) Only talented people can win a tournament (C) Graf is not talented (D) Navratilova is not talented (E) Graf lost the tournament (F) Navratilova is more talented than graf a. BAD b. BCE c. DAF d. EAC 64.Rajesh started walking along the boundaries square field from corner point A. After half an hour, he reached the corner point ‘C’ diagonally opposite to A. If this speed was 8 kmph what is the area of the field in square kilometer ? a. 16 b. 4 c. 8 d. none 65.If the price of petrol is increased by 20 % and subsequently by 40 %, what is the final price if the original price is Rs. 25 ? a. 42 Rs b. 21 Rs c. 63 Rs d. 84 Rs

9

No.1 Training center for GATE/IES/JTO/PSUs in Bangalore @ Malleshwaram & Jayanagar, Bangalore: Ph: 0 99003 99699/ 0 97419 00225 / 080-32552008 Email : Onlineies.com@gmail.com Site: www.onlineIES.com Google+: http://bit.ly/gplus_iesgate FB: www.facebook.com/onlineies

Institute Of Engineering Studies
MOCK TEST –I (EEE) KEY 1.b 2.c 14.c 26.b 38.d 50.c 62.b 3.b 15.b 27.d 39.b 51.b 63.b 4.a 16.b 28.c 40.b 52.a 64.c 5.c 17.c 29.a 41.c 53.b 65.a 6.b 18.b 30.c 42.c 54.d 7.c 19.c 31.d 43.b 55.c 8.b 20.a 32.d 44.a 56.b 9.a 21.b 33.b 45.b 57.b 10.d 22.d 34.d 46.b 58.c 11.a 23.c 35.a 47.a 59.a

Mock Test –I (EEE)

12.b 24.d 36.c 48.b 60.d

13.b 25.c 37.a 49.a 61.b

10

No.1 Training center for GATE/IES/JTO/PSUs in Bangalore @ Malleshwaram & Jayanagar, Bangalore: Ph: 0 99003 99699/ 0 97419 00225 / 080-32552008 Email : Onlineies.com@gmail.com Site: www.onlineIES.com Google+: http://bit.ly/gplus_iesgate FB: www.facebook.com/onlineies