Pengenalan

Dalam bidang kimia, sabun adalah garam asid lemak. Sabun terutamanya digunakan sebagai surfaktan untuk mencuci, mandi, dan pembersihan. Dan sabun juga digunakan dalam pemisahan tekstil dan merupakan komponen penting pelincir. Sabun untuk pembersihan diperolehi dengan merawat minyak dan lemak sayur-sayuran atau haiwan dengan larutan alkali yang kuat. Lemak dan minyak adalah terdiri daripada trigliserida: tiga molekul asid lemak yang dilampirkan kepada molekul tunggal gliserol.

Kebanyakan

campuran yang boleh balas

sabun dihasilkan dengan

mengandungi sebatian garam natrium atau kalium daripada asid lemak dengan bertindak

larutan beralkali (seperti natrium hidrosida atau kalium hidrosida) pada 80°±100 °C dalam proses yang dikenali sebagai saponifikasi. Lemak-lemak itu

dihidrolisiskan oleh bahan bes, menghasilkan gliserol dan sabun kasar (garam asid lemak beralkali).

Larutan alkali, yang sering disebut lye, membawa kepada tindak balas kimia yang dikenali sebagai saponifikasi. Dalam saponifikasi , lemak mula-mula dihidrolisis kepada asid lemak bebas, yang kemudian bergabung dengan alkali membentuk sabun mentah. Gliserol, sering disebut gliserin, dibebaskan dan sama ada ditinggalkan di dalam atau dibasuh dan dirawat sebagai produk yang berguna mengikut proses yang tersendiri.

Jenis logam alkali yang digunakan menentukan jenis sabun yang dihasilkan. Sabun natrium, disediakan daripada natrium hidroksida adalah firm, manakala sabun kalium, yang berasal dari kalium hidroksida adalah lembut atau sering cecair. Dari segi sejarah, kalium hidroksida diekstrak dari abu belukar atau tumbuh-tumbuhan lain. Sabun litium juga cenderung menjadi keras dan digunakan secara eksklusif dalam gris.

1

EKSPERIMEN 6: SABUN DAN DETERGEN Tujuan : Untuk menyediakan sabun melalui proses saponifikasi. Bahan/peralatan : Minyak sawit Natrium hidroksida Serbuk natrium klorida Kertas turas Bikar Silinder penyukat Spatula Rod kaca Corong turas Kasa dawai Tungku kaki tiga Penunu Bunsen Tabung uji 2 .

minyak (ester) terurai untuk menghasilkan garam potasium atau garam natrium bagi asid lemak dan gliserol. Gumpalan akan terhasil dan terapung di permukaan larutan yang dididihkan. Setelah larutan dituras. Molekul sabun akan menghasilkan ³micelles´ di dalam air.Keputusan: Rasa sabun setelah disentuh Pemerhatian apabila digoncang Licin Menghasilkan buih apabila digoncang Perbincangan Untuk membuat sabun satu proses yang dikenali sebagai saponifikasi telah dilakukan. Proses saponifikasi adalah reaksi hidrolisis lemak dengan menggunakan bes lemah (misalnya NaOH). Minyak sawit + NaOH hidrolisis gliserol + asid lemak asid palmitik + air Minyak sodium + asid lemak Setelah campuran dididihkan. natrium klorida dan air suling akan dimasukkan ke dalam larutan untuk mengurangkan kelarutan sabun yang terhasil dan membantu menghasilkan mendapan. 3 . Dalam proses saponifikasi. Larutan natrium hidroksida pekat digunakan sebagai pemangkin untuk proses ini akan dicampurkan dengan minyak sawit. lebihan yang tertinggal di kertas turas akan dikeringkan dan diuji dengan menyentuhnya dan mencampurkan lebihan dengan air dan menggoncangkannya.

Memastikan campuran dididihkan mengikut masa yang ditetapkan. Gunakan penutup mulut semasa melakukan aktiviti makmal. 4. 2. 5. 3. Mengendalikan alatan kaca dan panas dengan berhati-hati. 4 . Memastikan pengudaraan adalah baik sebelum memulakan eksperimen.Kesimpulan Sabun dihasilkan melalui proses yang dikenali sebagai saponifikasi iaitu proses reaksi hidrolisis lemak dengan menggunakan bes lemah (misalnya NaOH) untuk menghasilkan sabun yang bersifat licin dan menghasilkan buih apabila digoncang dengan air dan larut dalam air. Keringkan sisa turasan dengan baik menggunakan kertas turas. Langkah berjaga-jaga: 1.

Sabun tidak boleh dihasilkan dalam keadaan berasid kerana semasa proses hidrolisis. Terasa licin setelah kita menyentuhnya dan kelihatan berbuih apabila digoncang dalam tabung uji berisi air. Oleh itu. Apakah fungsi natrium klorida dalam eksperimen ini? Natrium klorida berfungsi untuk bertindak balas dengan larutan untuk menghasilkan mendapan dan mengurangkan kelarutan sabun yang dihasilkan. 2. Ramalkan pemerhatian anda jika air paip digantikan dengan air suling dalam langkah 11. 3. Bahan alkali digunakan sebagai mangkin dalam proses ini. satu molekul ester minyak atau lemak akan menghasilkan molekul-molekul asid yang seterusnya bertindak balas dengan alkali untuk menghasilkan sabun. Jelaskan jawapan anda. Bolehkah sabun dihasilkan melalui hidrolisis lemak atau minyak di bawah keadaan berasid. 5. Trigeliserid + natrium hidroksida Minyak sodium + asid lemak hidrolisis gliserol + asid lemak asid palmitik + air 4. Tuliskan satu persamaan perkataan untuk proses saponifikasi yang terlibat dalam eksperimen ini.Soalan: 1. 5 . Buih yang dihasilkan adalah lebih banyak kerana air suling adalah air tulen yang tidak mempunyai ion-ion stearat yang akan menyebabkan penghasilan kekat. Terangkan sifat-sifat sabun yang dihasilkan. air suling akan menghasilkan buih yang lebih dan menghasilkan skum yang kurang.

Apakah kelemahan sabun yang diperbuat secara komersial? Kelemahan sabun yang dibuat secara komersial ialah mempunyai campuran NaOH yang banyak dan menyebabkan fabrik tidak tahan lama. Sabun komersial juga boelh menyebabkan kulit menjadi kering kerana tidak mempunyai gliserin. enzim dan peluntur.6. 8. Apakah bahan yang digunakan untuk membuat detergen secara industri? Bahan utama yang digunakan untuk membuat detergen secara industri ialah pelembut air. Nyatakan dua teknik berbeza bagi penyediaan sabun. Teknik sejuk dan teknik panas 7. 6 .

(2010). Bhd. Panduan Kimia Amali STPM Edisi Kedua.Bibliografi Buku Foong. K. (2009). Bhd. T.org/wiki/Sabun Wikipedia. (2009).wikipedia. T.org/wiki/Saponifikasi 7 . Y. Sabun.wikipedia.wikipedia. Y. from Wikipedia: http://id. (1995). (2001). from Wikipedia: http://ms. Kuala Lumpur: Percetakan Rina Sdn. Kurikulum Bersepadu Sekolah Menengah KIMIA Tingkatan 4. 2011. Toon. Bhd. Petaling Jaya: Sasbadi Sdn. from Wikipedia: http://ms.org/wiki/Detergen Wikipedia. Kuala Lumpur: Penerbit Fajar Bakti Sdn. Retrieved Oktober 2. Kau. 2011. S. Retrieved Oktober 2. Ulangkaji Total Kimia Tingkatan 4 & 5 SPM. Saponifikasi. 2011. Detergen. (2005). Internet Wikipedia. Retrieved Oktober 2.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful