You are on page 1of 7

Pengenalan

Dalam bidang kimia, sabun adalah garam asid lemak. Sabun terutamanya digunakan sebagai surfaktan untuk mencuci, mandi, dan pembersihan. Dan sabun juga digunakan dalam pemisahan tekstil dan merupakan komponen penting pelincir. Sabun untuk pembersihan diperolehi dengan merawat minyak dan lemak sayur-sayuran atau haiwan dengan larutan alkali yang kuat. Lemak dan minyak adalah terdiri daripada trigliserida: tiga molekul asid lemak yang dilampirkan kepada molekul tunggal gliserol.

Kebanyakan

campuran yang boleh balas

sabun dihasilkan dengan

mengandungi sebatian garam natrium atau kalium daripada asid lemak dengan bertindak

larutan beralkali (seperti natrium hidrosida atau kalium hidrosida) pada 80°±100 °C dalam proses yang dikenali sebagai saponifikasi. Lemak-lemak itu

dihidrolisiskan oleh bahan bes, menghasilkan gliserol dan sabun kasar (garam asid lemak beralkali).

Larutan alkali, yang sering disebut lye, membawa kepada tindak balas kimia yang dikenali sebagai saponifikasi. Dalam saponifikasi , lemak mula-mula dihidrolisis kepada asid lemak bebas, yang kemudian bergabung dengan alkali membentuk sabun mentah. Gliserol, sering disebut gliserin, dibebaskan dan sama ada ditinggalkan di dalam atau dibasuh dan dirawat sebagai produk yang berguna mengikut proses yang tersendiri.

Jenis logam alkali yang digunakan menentukan jenis sabun yang dihasilkan. Sabun natrium, disediakan daripada natrium hidroksida adalah firm, manakala sabun kalium, yang berasal dari kalium hidroksida adalah lembut atau sering cecair. Dari segi sejarah, kalium hidroksida diekstrak dari abu belukar atau tumbuh-tumbuhan lain. Sabun litium juga cenderung menjadi keras dan digunakan secara eksklusif dalam gris.

1

EKSPERIMEN 6: SABUN DAN DETERGEN Tujuan : Untuk menyediakan sabun melalui proses saponifikasi. Bahan/peralatan : Minyak sawit Natrium hidroksida Serbuk natrium klorida Kertas turas Bikar Silinder penyukat Spatula Rod kaca Corong turas Kasa dawai Tungku kaki tiga Penunu Bunsen Tabung uji 2 .

Gumpalan akan terhasil dan terapung di permukaan larutan yang dididihkan.Keputusan: Rasa sabun setelah disentuh Pemerhatian apabila digoncang Licin Menghasilkan buih apabila digoncang Perbincangan Untuk membuat sabun satu proses yang dikenali sebagai saponifikasi telah dilakukan. Larutan natrium hidroksida pekat digunakan sebagai pemangkin untuk proses ini akan dicampurkan dengan minyak sawit. lebihan yang tertinggal di kertas turas akan dikeringkan dan diuji dengan menyentuhnya dan mencampurkan lebihan dengan air dan menggoncangkannya. Dalam proses saponifikasi. Molekul sabun akan menghasilkan ³micelles´ di dalam air. Setelah larutan dituras. Minyak sawit + NaOH hidrolisis gliserol + asid lemak asid palmitik + air Minyak sodium + asid lemak Setelah campuran dididihkan. minyak (ester) terurai untuk menghasilkan garam potasium atau garam natrium bagi asid lemak dan gliserol. Proses saponifikasi adalah reaksi hidrolisis lemak dengan menggunakan bes lemah (misalnya NaOH). 3 . natrium klorida dan air suling akan dimasukkan ke dalam larutan untuk mengurangkan kelarutan sabun yang terhasil dan membantu menghasilkan mendapan.

4 . 4. Mengendalikan alatan kaca dan panas dengan berhati-hati. 3. Langkah berjaga-jaga: 1.Kesimpulan Sabun dihasilkan melalui proses yang dikenali sebagai saponifikasi iaitu proses reaksi hidrolisis lemak dengan menggunakan bes lemah (misalnya NaOH) untuk menghasilkan sabun yang bersifat licin dan menghasilkan buih apabila digoncang dengan air dan larut dalam air. 2. 5. Memastikan campuran dididihkan mengikut masa yang ditetapkan. Memastikan pengudaraan adalah baik sebelum memulakan eksperimen. Keringkan sisa turasan dengan baik menggunakan kertas turas. Gunakan penutup mulut semasa melakukan aktiviti makmal.

air suling akan menghasilkan buih yang lebih dan menghasilkan skum yang kurang. 5. Tuliskan satu persamaan perkataan untuk proses saponifikasi yang terlibat dalam eksperimen ini. Sabun tidak boleh dihasilkan dalam keadaan berasid kerana semasa proses hidrolisis. Bahan alkali digunakan sebagai mangkin dalam proses ini. Oleh itu. Terasa licin setelah kita menyentuhnya dan kelihatan berbuih apabila digoncang dalam tabung uji berisi air. Jelaskan jawapan anda. Bolehkah sabun dihasilkan melalui hidrolisis lemak atau minyak di bawah keadaan berasid. 2. 5 . Apakah fungsi natrium klorida dalam eksperimen ini? Natrium klorida berfungsi untuk bertindak balas dengan larutan untuk menghasilkan mendapan dan mengurangkan kelarutan sabun yang dihasilkan. Trigeliserid + natrium hidroksida Minyak sodium + asid lemak hidrolisis gliserol + asid lemak asid palmitik + air 4. satu molekul ester minyak atau lemak akan menghasilkan molekul-molekul asid yang seterusnya bertindak balas dengan alkali untuk menghasilkan sabun. Ramalkan pemerhatian anda jika air paip digantikan dengan air suling dalam langkah 11. Buih yang dihasilkan adalah lebih banyak kerana air suling adalah air tulen yang tidak mempunyai ion-ion stearat yang akan menyebabkan penghasilan kekat.Soalan: 1. 3. Terangkan sifat-sifat sabun yang dihasilkan.

8. Apakah bahan yang digunakan untuk membuat detergen secara industri? Bahan utama yang digunakan untuk membuat detergen secara industri ialah pelembut air. Apakah kelemahan sabun yang diperbuat secara komersial? Kelemahan sabun yang dibuat secara komersial ialah mempunyai campuran NaOH yang banyak dan menyebabkan fabrik tidak tahan lama. enzim dan peluntur. Nyatakan dua teknik berbeza bagi penyediaan sabun.6. 6 . Teknik sejuk dan teknik panas 7. Sabun komersial juga boelh menyebabkan kulit menjadi kering kerana tidak mempunyai gliserin.

wikipedia. Y. (2009). Ulangkaji Total Kimia Tingkatan 4 & 5 SPM. Kuala Lumpur: Percetakan Rina Sdn.wikipedia. S. Bhd. from Wikipedia: http://ms. (2005).Bibliografi Buku Foong. 2011.org/wiki/Sabun Wikipedia. Retrieved Oktober 2. 2011.wikipedia. Kuala Lumpur: Penerbit Fajar Bakti Sdn.org/wiki/Saponifikasi 7 . T. Y. (2009). K. Panduan Kimia Amali STPM Edisi Kedua. Bhd. Retrieved Oktober 2.org/wiki/Detergen Wikipedia. T. (2001). 2011. Kau. Saponifikasi. (2010). from Wikipedia: http://ms. Detergen. Sabun. Petaling Jaya: Sasbadi Sdn. Bhd. (1995). Retrieved Oktober 2. Internet Wikipedia. Kurikulum Bersepadu Sekolah Menengah KIMIA Tingkatan 4. Toon. from Wikipedia: http://id.