Slide 1 Ce este nevoia de apartenenţă ?

Nevoia de APARTENENTA – comuniunea cu cei din jur, apropierea de un grup, acceptarea acestuia ne învaţă să respectăm reguli şi norme, ne oferă drepturi şi responsabilităţi. În acelaşi timp, nevoia de apartenenţă ne oferă şi un cadru sigur şi mai placut de viaţă - suntem fiinţe sociale, şi chiar dacă suntem fericiţi, nu putem fi pe deplin fericiţi singuri.

structurate sub forma unei piramide. situate deasupra acestora-nevoia de dragoste si apartenenta. cele fiziologice . de a se simti protejat . un acoperis. individul trece la urmatoarele nevoi. La baza piramidei se afla nevoile primare . de a avea o familie. Odata satisfacute nevoile bazale. niste persoane care te apara.Slide 2 Este apartenenţa la grup o nevoie a individului? Psihologul englez Abraham Maslow afirma faptul ca oamenii sunt motivati in comportamentele lor de anumite nevoi pe care le au. etc) si cele de siguranta. caldura. de autorespect si de autorealizare. . somn. indispensabile supravietuirii (hrana. Conditia pentru a trece la nevoile superioare este ca nevoile bazale sa fie satisfacute.

subwoofer. şi a avea înseamnă urmatoarele : celulare. imagine. mișcare de mase care își propune apărarea intereselor consumatorului față de abuzurile specifice societății de consum. consumer. Ipod. jante de aluminiu. Vorbim despre pierderea individulităţii în favoarea afirmării prin marcă. maşini. WOW. consumator) Asta ne spune definiţia din DEX. însă conceptul de consumerism are o cu totul altă dimensiune. Omul a trecut de la "a fi" la "a avea". engl. precum și îmbunătățirea calității vieții cetățenilor. cluburi. . Şi atunci "a avea" se transformă în "exist". poşete. n. pantofi. oamenii sunt clasificaţi în funcţie de bunurile pe care le posedă şi asistăm la o ierarhizare greşită a valorilor.Slide 3 Ce reprezintă consumerismul? CONSUMERÍSM s. (cf. ierarhizare bazată exclusiv pe exces de muncă şi consum.

de aici.scribd. Astfel. sociabilitatea. de a fi solitar sau nu.Slide 4 De ce are nevoie omul să facă parte dintr-un grup ? Aristotel consideră că omul este un ”fiină socială”.com/doc/32612603/omul-fiinta-sociala . în cadrul unor comunităţi u m a n e . putem înelege că omul are capacitatea de a deduce în mod raional de a decide dacă să accepte sau nu societatea i regulile pe baza cărora aceasta este organizată. f i e e l e m a i m i c i s a u m a i m a r i . http://www. omul este dăruit cu capacitatea de a alege sau nu să trăiască în cadrul unei anumite comunităi. A c e a s t ă e x i s t e n ă a i n d i v i d u l u i î n c a d r u l u n o r comunităi demonstrează că omul dispune de o trăsătură esenială. prin acest termen filosoful dorind să demonstreze că omul este destinat traiului alături de semenii săi.

corect-incorect. Experimentează noţiunea de bine-rău. . Un anumit nivel de securitate. tolerabil-intolerabil . Dacă nu respecţi regulile grupului eşti respins din cardrul lui . Dezavantaje : Pierderea individualităţii . Invaţă munca în echipă .Slide 5 Avantajele şi dezavantajele formării parte dintr-un grup Avantaje : - - Individul învaţă să respecte dorinţele celorlalţi . Poţi fi nevoit să faci anumite lucruri neplăcute ţie ca individ. Se satisface nevoia individului de a forma parte din ceva mai mare decât el .

referitoare la atributele reale ale grupului. dar în interiorul carora interactiunea lipseste. "miscari sociale". totalitatii celor adunati într-un anumit loc pentru o scurta perioada de timp. 2002). Chelcea. cât si dimensiunea "subiectiva". Cât despre conceptul de colectivitate. mai ales statul si biserica. etc. Grupul social face referire la o formatiune sociala în interiorul careia indivizii sunt în interactiune conform unor reguli fixe. procesele din cadrul lui. cum ar fi caracteristicile acestuia. familie. chiar colectivele abstracte. el având un sens foarte larg. comunitati. O definitie corecta a grupului trebuie sa cuprinda atât dimensiunea "obiectiva".Slide 6 Tipuri de grupuri Termenul de grup a cunoscut o multitudine de definitii. . Acest termen este folosit pentru a defini în general: etnii. el se aplica unor medii ai caror membri împartasesc un anume numar de norme sau principii. atât în vorbirea curenta cât si în stiintele umane. grup de prieteni. care cuprinde constiinta de grup (S. publice. referindu-se la formatiuni de lucru. împartasesc sentimentul de a constitui o entitate aparte astfel încât membrii s-ar putea recunoaste ca atare.

cu structuri.grupul informal. chiar daca nu se cunosc nemijlocit.Slide 7 Tipuri de grupuri după : Mărime : . . Dupa statutul ontic: . care constituie reperele lui normative. .grupuri ocazionale. natiunile. reguli de functionare precise. dar de foarte scurta durata (publicul de la un spectacol de teatru. Functia lor normativ-axiologică: . interese si scopuri comune. . sunt în anumite relatii. de exemplu). caracterizate prin relatii de tip "fata în fata". scrise.grupuri mici.grupuri mari cum ar fi etniile. . valorice. .grupuri de referinta.uv.grupuri naturale. unde exista minime scopuri si trasaturi comune. în care indivizii sunt adunati în grup doar pe hârtie. Dupa gradul de integralitate si stabilitate : . cu numele.grupuri formale.grupuri de apartenenta. au trasaturi comune. cele din care individul face parte actualmente . de "bataie lunga" .ro/psihologie-sociala/grupul-in-psihologia-sociala."grupuri primare". pâna la 30.în grupuri "nominale".php . Statutul acordat oficial grupului: . comportamentale si spre care tinde sa devina membru. http://psihologiesociala.în grupuri reale. unde exista o organigrama. unde indivizii nu se cunosc nemijlocit. atitudinale. si în acest caz sunt : . Dar cel mai relevant criteriu de clasificare a grupurilor evidentiat de Charles H Cooley (1909) este cel al naturii relatiilor dintre membrii grupului. în care membrii. grupul exista ca atare . 40 de persoane ."grupuri secundare". unde legile sunt nescrise (normele de grup).

Slide 8 .