Edition: 001 3D DESIGNS FOR INTERIOR AND EXTERIOR SPACES

Year | 2007

3D DESIGNS FOR INTERIOR AND EXTERIOR SPACES

02

Jonathan Rowlandson

Welcome to my new catalogue. I hope you find it inspirational when searching for a design that will transform your living or working environment.
All commissions shown are with the kind permissions of their owners, with whom I’ve worked closley over the last couple of years. Thank you.

Jonathan Rowlandson

03

C R E AT I O N , F R O M B R I EF T O INSTAL AT ION

PREVIOUS IMAGES Front cover/page 2, Mondrian style sky perimeter surrounding roof top penthouse. Location: London.

THIS PAGE Top left, traditional tools and anvil. Bottom left, initial project concept drawings. Top right, welding the shoulder blade onto the torso. Bottom right, Sculpture assembled out side workshop, prior to final polishing and lacquer finish.

OPPOSITE PAGE Top right, welding last sections together for the Tree Bark Gates and Rails. Lower image, Jonathan working in the full size sculpture using the third size maquette on the table for reference studio.

04

Jonathan Rowlandson

When creating a sculpture or architechtural feature, it all starts with an idea, then a drawing. It is important that every piece of work is individual and unique to the client. Sometimes a private commission or part of an architects vision. Many different materials are used and should sit harmoniously within their final surroundings, transforming the space with creativity, texture and function. JR

Jonathan Rowlandson

05

S C U L P T U R E , A N T H O N Y SLIM

Anthony Mascola, owner of Toni & Guy and Bedhead Studio wanted a sculpture for his London penthouse. From a range of design drawings Anthony chose this design. A four foot maquette was then made, firstly to allow any design changes prior to the full size sculpture be started. The final sculpture was made using a selection of steel rods, twisted and bent to shape. The sculpture was delivered in two halves, then welded together on site. A series of other sculptures have since been commissioned by the client, in different styles and positions. JR

06

Jonathan Rowlandson

PROJECT NAME: Client: Finished size: Materials: Finish:

Anthony Slim. Anthony Mascolo (Toni & Guy) 13 feet tall 16/12/10/8mm gauge steel rod Lacquered and polished

OPPOSITE PAGE Top left, maquette. Scale: 0.3 Left, detail of finished foot, the only part to be scaled down in size from the original maquette. Lower Left, Anthony Slim in position at the base of the stairs, creating an imposing view on entering the penthouse. Standing 13 feet from head to toe. Right, torso close-up. Polished and lacquered finish.

THIS PAGE Image, head portrait of finished sculpture prior to final polishing and applying lacquered finish. The figure is in a slightly pensive pose. He has elongated limbs and his structure is much more stylised than directly anatomical.

Jonathan Rowlandson

07

TR E E H O U S E

This page, Finishing the front gardenfence, welding the distressed metal ‘branches and twigs’ together.

08

Jonathan Rowlandson

Above, The design for the front gates are based on a tree, with branches twigs and a large sycamore handle. The effect of walking through the gates under the large sycamore tree bcomes part of the Tree House interior.

T h e eco pro j ect

The client, Will Anderson bought a plot of land in Clapham. His dream was to build his own Eco friendly house, with self-sufficient energy sources such as solar energy panels and thermal ducts drilled deep under the property’s foundations. The client wanted to create something organic and unique, using as much reclaimed material as possible. The front garden needed a perimeter fence the idea was to create a design that looked like twigs and branches, flowing and random, like a forrest. JR

Jonathan Rowlandson

09

PROJECT NAME: Client: Finished size: Materials: Finish:

Tree House: Front perimeter Will Anderson 30 feet long - 6 feet high 25mm steel Distressed

10

Jonathan Rowlandson

PROJECT NAME: Client: Finished size: Materials: Finish:

Tree House: Gate handles Will Anderson 30 inches high Cast iron Distressed

Below, detail of back perimeter fence made from scrap metal. Distressed finish.

PROJECT NAME: Client: Finished size: Materials: Finish:

Tree House: Garden perimeter Will Anderson 30 feet long - 4 feet high Various scrap metal Laquered and polished

The back garden perimeter was designed as a craggy rock relief, which breaks up the reclaimed brick wall. The effect breaks up the wall with undulating natural lines and complementing the plants nearby . This in effect becomes the focal point when veiwed from the living space, mimicking the fiery colours of the adjacent foliage.

OPPOSITE PAGE Top, Front perimeter fence twisted distressed steel, mimicking branches and twigs. Lower Left, detail sycamore spinner gate handles. Lower Right, view looking out of gates.

<< The Tree house was designed to compliment thelarge sycamore tree in the front garden. The gates are designed to be an extension of the tree. The handles themselves large cast iron sycamore spinners. These where forged by hand, then left to rust in salt solution, then finally sealed with varnish. This leaves them with a reddish brown hue, in keeping with their natural surroundings. JR

Jonathan Rowlandson

11

M O N DR I A N S K Y P E R I M E T ER

12

Jonathan Rowlandson

Sky perimeter framing the London skyline

The original brief was to create a secure gate guarding the rear entrance to the clients penthouse. From origional designs, ranging from organic, flowing metal rods to the angular mondrian - inspired composition. The client decided on the latter, as this would contrast to the baroque interior of the apartment. The client decided to expand the brief and take the abstract cubist design around the entire perimeter.
The result is a meandering framework that protects the internal space while framing the horizon and sky in its abstact forms. In total there is over 40 metres of sculptural perimeter fencing running along the balcony and roof terrace areas.
PROJECT NAME: Client: Finished size: Materials: Finish: Sky Perimeter Anthony Mascolo (Toni & Guy) 40m ranging from 1m to 3m high Stainless steel flat bar Polished

JR

LEFT HAND PAGE Top left, perimeter fence and entrance gate, viewed from the balcony. Top right, the stairway and gate. Middle left, perimeter fence as seen from the entrance gate. Middle right, perimeter and gate. Lower image, perimeter from the roof terrace with views of London.

THIS PAGE Top, the taller structural perimeter fence framing the London horizon.

Jonathan Rowlandson

13

UP & D O W N , S TA I R P L AT F ORM

14

Jonathan Rowlandson

PROJECT NAME: Materials:

Finish: steel

Up & down, stair platform Stainless steel expanded mesh, 25mm box section steel, 150x10 flat steel bar Powder coated and polished

The stair platform was designed for an artist. She had commissioned an architect to design the interior of her mews house in Kensington, London. They wanted a light, airy staircase which linked the entrance hall to the first floor living area. Due to limited space, a gallery walkway was required to link the living space with the other rooms. A stainless steel mesh was used allowing light to pass freely and create a modern, clean look in keeping with the rest of the minimal styled conversion. JR 15

Jonathan Rowlandson

LIG H T S PA C E S

Above and left, The client, Coco Renovations wanted to create a platform area to join the garden with the house, without losing any light that fell into the basement space. This was achieved using 40mm glass with a maintenance free stainless box section frame. The section covering the entrance to the basement uses a glass walkway creating a transparent bridge to the garden and allowing daylight into the basement.

Above, NCM Limited are a design and project management service who wanted a glass platform with a slightly nautical flair. The end result gives the impression you are on a luxury cruise liner. The wavy wooden bench and handrail further add to the illusion.

Glass platforms and balconies are a fantastic way to optimise your living space and provide a wonderful place to relax. By using steel and strengthened glass, it is possible to have that additional space, without compromising on direct sunlight to interior or adjacent rooms. JR

16

Jonathan Rowlandson

ACCESS

This cable Ballistrade designed, built and fitted for Smirk in a contemporary home refurbishment. Designed to sit above an existing room, this served as the access point to the dressing area. The clean lines and cable were used to keep a light feel to the small upstairs dressing area. JR

PROJECT NAME: Client: Materials: Finish:

Cable Ballustrade Smirk Steel flat bar and steel cable Powder coated

Jonathan Rowlandson

17

M O V E M E N T F R O M S PA CE T O SPACE

Above, Spiral staircases and balconies. The client wanted something forged and intricate. The final design was agreed after several sample pieces were made and tested on site. The client was heavilly involved in bringing the final designs to fruition, giving a very personal vision to his living space. The intricate web of twisted and forged steel with detailed infills creates a fluid movement between balconies and staircases. Finished with a hard wood rail, giving a cosy baroque feel to the open plan apartment.

Top, Centre Corners. Designed for an exclusive warehouse development, this staircase and ballustrade runs through 3 floors and along a hanging balcony area, following horizontal lines that break at intervals, crossing and joining corners. Inset, a matching kitchen was designed and fitted using the same horizontal lines and modern steel finish. Lower left, Centre Corners. Ground floor to first floor staircase, flat steel with swirling finish. Lower right, Arc balcony. Designed along with a dining table. Finished in bronze to give an ancient, regal feel.

As open plan living becomes even more popular, so how we move between these spaces becomes much more important when designing a home or office environment. On these pages we have tried to show a variety of designs and finishes, all unique and in keeping with their spaces. JR

18

Jonathan Rowlandson

Jonathan Rowlandson

19

S E C URE

As we become more aware of our personal security, having a secure perimeter to your home becomes a priority. However security can still be an attractive, well-designed and considered architectural feature of your home..JR

This page, Rising Sun Conservatory. Client, Shaun & Audra Simons. Designed for the clients love of the great outdoors as well as his passion for all things oriental. The rising sun design blends the walls with the roof leaving the focal point the rising sun on the gate. It’s site amongst the rich foliage, not obscuring the garden views or sky works in perfect harmony. Providing security for the rear of the house and a wonderful place to sit, contemplate and relax. Opposite upper left & right, Elephant Gates and matching handrail. Opposite lower, C-Scroll Gates. Client, Bartholomew Landscapes. As the main gates already existed, the client was keen to keep them and match their style. The traditional style was captured and blends well with this Hampstead family home, providing safety for the children and security for the house. The landscaped gardens and ornate stonework are the perfect setting for these gates and perimeter security.

20

Jonathan Rowlandson

Jonathan Rowlandson

21

IN TH E W I L D

Pergola, designed for Bartholomew Landscapes The pergola sits on converging pathways, providing a portal to leave and enter different regions and spaces of the ornate garden landscape. JR

Top, view looking towards the sky, eventually merging with the growing garden. Left, in position over the converging pathways, photographed prior to final planting of shrubs and vines.

PROJECT NAME: Client: Finished size: Materials: Finish:

Garden Pergola Bartholomew Landscapes 2m wide to 3m high Stainless steel bar Laquered

22

Jonathan Rowlandson

L IVIN G

Having a unique piece of furniture or sculpture in a room or garden can really make a difference to the way you interact with your guests and environment. Here are a few pieces that I have designed and built for clients and my personal living space. If you require tables, chairs, beds, storage or lighting solutions give me a call , and I’ll be happy to discuss your requirements. JR
TEL : (+ 44) 0794 134 0 6 0 2 - + 4 4 ( 0 ) 2 0 8 6 5 3 1 027

Jonathan Rowlandson

23

CLIENT NAME: BOOK NUMBER: SIGNATURE: DATE:

3D DE S I GN S F OR I N TE RI OR A N D E X T E R I O R S PA CE S

jonathan rowlandson J o n a t h a n Rowlandson - carberry works c a r b e r r y ro ad - crys t al palace - LON DON SE19 3RU TE L : ( +4 4 ) 07 9 4 1 3 4 0 6 0 2 - + 44 (0) 208 653 1027 E m a i l : j o n a t h an .rowlan ds on @ vir gin.net

www.jon a th a n ro w l a n d s o n . c o m