You are on page 1of 17

THE EIGHTH CANTONAL ENGLISH LANGUAGE COMPETITION – Primary Schools

2009

8TH CANTONAL ENGLISH LANGUAGE COMPETITION Primary Schools
Sarajevo, 25 March 2009

Code: _________

INSTRUCTIONS The test has three sections: - Grammar, 60 questions (60 points) - Vocabulary, 30 questions (30 points) - Reading, 10 questions (10 points) TOTAL: 100 questions (100 points) ♥ The time allowed: 100 minutes ♥ Read the questions carefully ♥ Answer the questions on the Answer Sheet ♥ Do not write anything on the Test set ♥ For each question choose only one answer (the best alternative) ♥ Do the Answer Sheet as in the example below: Example:

We _________________ a test now. A do B have done C are doing D to do

Sarajevo Canton, Ministry of Education and Science – Pedagogical Institute

______ unemployment is increasing at the c) at moment and it's getting difficult for ______ d) on people to find ______ work. a) . I feel a bit hungry. Ministry of Education and Science – Pedagogical Institute . My ______ room was too dark and ______ c) confused / bored lamp was very useful. d) has found / looked a) for b) in Sarajevo Canton. I think ______ something d) does the film beginning to eat. c) I am having a) All is d) I will be having b) Everything is c) All are 14./ the / ______ for one for months. The teacher's explanation was _________ and c) you / your / it most students were ________ d) he / his / her a) confused / boring b) confusing / boring 11./ . d) None of them a) is written b) have written 5. I wrote the date _____ the back of the paper.30. d) at a) did b) am doing 9. This novel c) None of ______ by Joan Brady. d) confusing / bored a) sisters' / Johns' b) sister's / John's 4. Don't ask me to decide. d) at a) you / your / its b) your / you / it 3. __________ it is c) sisters' / Johns' mine. d) . I'm not very good c) found / had been looking ______ making decisions. Did you enjoy your visit ______ the zoo? d) Everything are a) in b) to 7. Joan Brody wrote this novel.THE EIGHTH CANTONAL ENGLISH LANGUAGE COMPETITION – Primary Schools 2009 GRAMMAR SECTION Read the questions carefully and choose the correct answer: c) about 1./ restaurant. At weekends. This money is all yours. I can't afford to buy anything in this shop. I ____________ a lot of work since Friday. ''What time ___________?'' ''At 8. He was really pleased because he c) . school children______. d) sister / John a) Nothing b) None 12. Can ______ lend ______ book to Faris? He c) under needs ______./ ./ 15./ the a) found / was looking b) has found / has been looking 8. a) I will have 6.'' c) was written a) begins the film d) had written b) does begin the film c) does the film begin 13. d) don't have to get up early a) in b) on 10. c) have done a) mustn't to get up early d) was doing b) haven't to get up early c) do not need get up early 2. b) I am going to have _____________ so expensive. Last week Tim ______ a very good seafood b) The / .

I ______. a) enough time b) already time c) yet time d) just time 20. a) are very corrupt b) have no use c) is very boring d) are very boring 31. She ______ lots of friends. The library ______ at 8. B: Great! When ______? a) were / did they arrive b) are / did they arrive c) are / did they arrived d) were / were they arriving 18. but I can't decide whether to get a dog or a cat. a) make out b) break out c) work out d) get out 29. Plastic ______ in millions of products today. You can't predict everything. a) every b) the whole c) most of d) most 22. Patrick _______ on holiday twice a year. a) is usually going b) is going usually Sarajevo Canton. Could you give me the list of people coming to the conference ______ all their names? a) have b) for to have c) for having d) so that I have 25. We ______ in Italy for many years before we ______ to France.00 every evening. Sarah. Dan thinks politics ______ so he never votes. a) could managed to b) managed to c) can d) made 27. A: Come in.THE EIGHTH CANTONAL ENGLISH LANGUAGE COMPETITION – Primary Schools 2009 16. Julie and Ben spent ______ their summer holiday with their cousins in Germany. There wasn't ______ to have a bath so she had a quick shower instead. They are looking forward to seeing you. A: I'm thinking of getting a pet. I'm exhausted! _______ a long day. but she doesn't know many people these days. Kate is very good at ______ people to do what she wants. Often things don't ______ as you expect. B: ______ make wonderful pets. I promised I'd call Larry this evening. a) persuading at b) persuade c) to persuade d) persuading 30. a) is closing b) closed c) close d) closes 17. which is very convenient for me. When we first arrived we didn't have anywhere to live. Luckily we ______ find a flat quite quickly. Kate and Lucy ______ in the garden. Ministry of Education and Science – Pedagogical Institute . a) using to have b) used to have c) used to had d) is using to having 26. a) The dog b) The dogs c) Dogs d) A dog 23. a) mustn't forget b) needn't forget c) don't have to forget d) haven't got to forget 24. a) It's been b) All has been c) There has been d) All was 28. a) live / came b) are living / are coming c) lived / had come d) had lived / came 19. a) is using b) uses c) was used d) is used 21.

a) has happened b) happens c) was happened d) is happening 33. _______ a bit longer. ____ extremely strange ____ yesterday while we ____ out jogging. Anna has lost her keys again. I'd rather ______ out this evening. a) will smell / didn't change b) will smell / don't change c) will smell / doesn't change d) would smell / don't change 42. their culture virtually ______ by the time Europeans first ______ in the New World. a) falled asleep / was reading b) fell asleep / was reading c) fell asleep / were reading d) fallen asleep / was reading 43. Don't worry _______ late tonight. tooth. Ena ______ while she ______ a book. ______ a car when you were living in L. swim. You've just had dinner. “What _____ your plans for next week?” ”I _____ fly to Kuala Lumpur on business. Ministry of Education and Science – Pedagogical Institute . he still ______ you any money. a) some / happens / is b) something / happened / were c) somebody / happened / was d) something / happen / is 46. day a) men / babys / teeth / days b) men / babies / teeth / days c) mans / babies / tooths / days d) mens / babys/ teeths / days 38. If he ______ the richest man in the world. a) I'd stay b) I'll stay c) I can stay d) I'd have stayed 40. Which one is correct? a) What are uranium used for? b) What is uranium used for? c) What was uranium uses for? d) What were uranium used for? 47.THE EIGHTH CANTONAL ENGLISH LANGUAGE COMPETITION – Primary Schools 2009 c) usually goes d) goes usually 32. a) if I'm b) when I'm c) when I'll be d) if I'll be 35. You ______ hungry already. You ______ if you ______ your clothes. a) not going b) not to go c) don't go d) not go 41. a) was / won't lend b) is / wouldn't lend c) was / wouldn't lent d) were / wouldn't lend 45. however. Choose the correct plurals for the following nouns: man. It's the second time this ______. Find the past participles of the following verbs: make.” a) is / go to / hasn’t bought b) are / am going to / haven’t bought c) was / was going to / bought Sarajevo Canton.? a) Had you had b) Were you having c) Did you have d) Have you had 37. ______ it? a) Were you seeing b) Had you saw c) Have you saw d) Have you seen 36. if you don't mind.A. I can't find my dog. fly a) maked / swum / drived / flown b) made / swum / drived / flown c) made / swam / drove / flew d) made / swum / driven / flown 34. drive. a) established / had disappeared / arrived b) have established / disappeared / have arrived c) had established / have disappeared / arrived d) established / disappeared / arrived 44. The Maya ______ a very advanced civilization in the jungles of the Yucatan. a) must be b) can't be c) can't been d) must been 39. I'm exhausted. baby. but I really have to go now. Probably on Friday but I _____my ticket yet.

Tina said you ______ in Austria. a) about b) after c) with d) of 54.THE EIGHTH CANTONAL ENGLISH LANGUAGE COMPETITION – Primary Schools 2009 d) were / was going to / has bought 48. Anita woke up in ____ middle of the night. ''Please don't tell anyone that you saw me''. Maria asked me ______ anyone that I _______ her. a) which / bought b) which / had bought c) which / I was buying d) whom / bought 50. a) are b) were c) was d) will be 52. She doesn't care ______ other people./ anybody / her b) a / everywhere / his c) the / anything / her d) the / someone / her 49. a) . ''______ languages does your girlfriend speak?'' ''English and Spanish''. I didn't expect to meet you today. a) When b) Why c) What d) Where 56. ______ Sara ______ Michelle were sick. They live in a busy street. Maria said to me. ______ a lot of noise from the traffic. Now do the next section. She is very selfish. ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥ Sarajevo Canton. We didn't play football yesterday. He is wearing _______ jeans. a) why did I decide b) why I had decided c) why I decided d) why I would decide 51. ''Why did you decide to give up?'' They wonder _______ to give up. The scarf ____ I ____ last month had already been used. Ministry of Education and Science – Pedagogical Institute . a) is cancelled b) is being cancelled c) was being cancelled d) was cancelled 55. a) that she is enjoying b) who she is enjoying c) she enjoying d) she is enjoying it 57. Antonio looks ______ than he really is. a) It must be b) It must have be c) There must have d) There must be 58. Lucy told me about this new TV programme ______ very much. She could hear ____ in ___ kitchen. a) old large blue cotton b) large old blue cotton c) blue cotton large old d) cotton large blue old 59. a) older b) elder c) more old d) the oldest 60. a) not to tell / have seen b) not to told / have seen c) not to tell / had seen d) not to tell / have saw 53. a) Neither / and b) Either / and c) Both / and d) Neither / not This is the end of Grammar Section. The match ______.

.... He was ... smoker but he stopped five years ago........... my illness... money in their company.. took his sheep up the mountain.. a) on b) by c) at d) to 6................. a) usual b) heavy c) routine d) hard 5. I liked all the subjects at school. We are always ready to help........ for my holiday a) glasses b) glass c) shades d) glimpse 8. for the weekend. a) also b) whereas c) anyway d) still 11. I'm going to buy a new pair of sun . a) forecast b) broadcast c) prophecy d) prediction 13. Choose the word or phrase that best completes each sentence: 1. from the championships after they discovered he had been taking drugs...... When the sun came out.... a) place b) hand c) class d) kind 9. He had an accident because he didn't .. This plane can fly at over twice the speed of .... Ministry of Education and Science – Pedagogical Institute .while he was crossing the road.......on television last night? a) actual b) alive c) live d) real 3.......... a) tailor b) florist c) shepherd d) burglar 12. that preposition is wrong....THE EIGHTH CANTONAL ENGLISH LANGUAGE COMPETITION – Primary Schools 2009 VOCABULARY SECTION I. According .. she . He used to be a .......... a) defeated b) disqualified c) lost d) aimed 14.. The . They persuaded him to . They bought some second.... a) investigate b) buy c) invest d) lay 16.... Sarajevo Canton. a) to b) at c) along d) with 10.. a) look b) see c) aware d) appear 4..... please stay in your seats..... to contact our office in case of any difficulties... my teacher.. a) recover from b) lessen c) soothe d) neglect 15... the ice slowly ………..... Although she worked hard... It took me weeks to............ a) lands b) ends c) drops d) across 7..... furniture when they first got married.... didn't get a good result.... a) melted b) flooded c) froze d) dried 2. Please do not .... a) expect b) stop c) delay d) hesitate 17..................... We saw the World Cup Final ........ the exception of chemistry... When the plane . Be quiet! This is the weather...................

If you want to lose weight. Now do the next section ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥....... the number of sweets and chocolates you eat.. The air we breathe mainly consists ………. You’ve got no right to blame me for everything . dollars for euros? a) exchange b) switch c) transform d) shift This is the end of Vocabulary Section. a) saving b) servant c) reservation d) service 23. You'll just have to learn these expressions . Sarajevo Canton. The sun………... Ministry of Education and Science – Pedagogical Institute .. you should ………... a) come down with b) take out of c) cut down on d) watch out for 27. a) of b) in c) off d) with 24. yet. a) developed b) mature c) ripe d) seasoned... a) compare b) look c) comparison d) see to 30.. His ……… is so fast that I can hardly see the ball.. a) at a glance b) into view c) at first sight d) out of focus 19.THE EIGHTH CANTONAL ENGLISH LANGUAGE COMPETITION – Primary Schools 2009 a) bang b) noise c) flight d) sound 18... where can I ……. The moment I saw you it was love...... Unless you……… you’re in danger of having an accident. 20. a) decrease b) reduce c) slow down d) retard 28. The tomatoes are still green ... a) sailor b) tailor c) carpenter d) courier 22.it takes two to ……… a quarrel.. in the East and sets in the West. a) by word b) to heart c) by heart d) with all your heart 21. I asked the ………. to make the sleeves a bit shorter. oxygen and nitrogen.. Excuse me. a) do b) look for c) make d) want 26. We had a ………… time on holiday..they aren't . They always ……… their results after a test. a) raises b) rises c) arises d) arouses 29.. The beach was fantastic a) great b) huge c) big d) large 25.. ...

'There were in fact eight lay-bys along the road where he could have stopped and for that reason he accepts that he is guilty. Mr Howarth was disorientated. was driving in the fast lane of the northbound carriageway as he travelled south causing several drivers to swerve on a dark January afternoon. Howarth. sometimes until eight at night. B That he should pay a fine and be prohibited from driving for a year.THE EIGHTH CANTONAL ENGLISH LANGUAGE COMPETITION – Primary Schools 2009 READING COMPREHENSION Read the text below and choose the correct alternative A. C A police car had to swerve to avoid him. who uses a hearing aid and wears glasses. 3. D Another driver telephoned them. D That he should not be punished. B Other drivers reported him. said police had received a number of 999 calls saying a car was travelling in the wrong direction. C. said Howarth still worked five days a week as an accountant. Ministry of Education and Science – Pedagogical Institute . or D. Why did Mr Howarth stop in the end? A Some policemen managed to stop him. Sarajevo Canton. C He realised they would catch him eventually. C That he should take another driving test at once. D There were road works on the road and he had to stop. B. He had driven on to the road as he tried to avoid roadworks and had not at first realised he was in the wrong lane because traffic was light and trees blocked his view of the opposite carriageway. He leaned forward as he tried to hear yesterday as Mr John Horn. he realised he was on the wrong carriageway and his intention was to get off as quickly as possible and get back on to the right road. and had a 'perfect' 60-year driving record. Howarth pleaded guilty to dangerous driving and was also fined £175. 2 How did the police learn about Mr Howarth? A Men carrying out roadworks reported him. 'This was not careless driving. Mr Robert Hawes. B Another driver stopped him. prosecuting. It was a nightmare journey for him and he was dazed. defending. He continued for another ten miles until a police road block forced him to stop. He was ordered to re-take his test if he wants to drive again after the year in which he is banned from driving is over. magistrates at Abingdon were told. A police car in the correct lane drove alongside Howarth's car and stopped him. 'Within a mile. An 82-year-old accountant who has had a perfect driving record since passing his test before the Second World War was banned for a year yesterday for travelling seventeen miles in the wrong direction on a dual carriageway.' 1 What did the court decide about Mr Howarth? A That he should never be allowed to drive again. confused and in obvious shock. but as the policeman climbed over the central barrier Howarth set off again. William Howarth became confused as he tried to avoid roadworks and set off on a road between Oxford and Newbury in the wrong direction.

8. How did Mr Howarth feel about the incident? A Terrified and upset. B after driving seventeen miles. C to make a sudden sideways movement while moving forwards. 'to swerve' – bolded in paragraph 3 – means: A to give signs to Mr Howarth. D he was not wearing his glasses. to avoid hitting. Mr Howarth did not realise his mistake at first because A there were other cars travelling in the same direction. C he was not to blame for what happened. C He did not think he had done anything wrong. B the incident happened at night. This is the end of test. B Information written down about Mr Howarth's driving. Good luck! ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥ Sarajevo Canton. C A record with music to make driving perfect. C when he saw other cars swerving to avoid him. B to telephone the police. Why did Mr Howarth plead guilty? A Because he thought he had done a terrible thing. C Because he had driven off when the policemen stopped him. 'driving record' – bolded in paragraphs 1 and 6 – means A Mr Howarth's fastest driving ever. Mr Howarth realised he was on the wrong side of the road A when the police stopped him. D before he had driven a whole mile.THE EIGHTH CANTONAL ENGLISH LANGUAGE COMPETITION – Primary Schools 2009 4. Ministry of Education and Science – Pedagogical Institute . D he was too old to be driving. C there were not many cars and he couldn't see the other side of the road clearly. 10. D Mr Howarth's best driving since he passed his driving test. D to shout at someone. B Because he was dazed and confused. D Because he had not stopped as soon as he could have done. B this was not typical of his normal behaviour. 9. D He was glad it was over. Mr Howarth's lawyer claimed that A he had done a very bad thing. 7. B Angry and frustrated. 6. 5.

. to practise an hour of yoga (14) …. you any pain.. recently. their energy and to improve stamina. Decide which of the answers A.. you do not (13) …. any physical condition. (1) …. . B. Yoga can be practised by anyone.. on physical needs. to their overworked minds.. (3) …. day. It's a good idea to (7) …. much more attention has been (2) …. Just taking ten to fifteen minutes out of your schedule can (15) …. originating in India 5000 years ago... (4) …. with a doctor first if you've suffered from any type of (8) …. to it because of the ways in which it can benefit health... athletes and dancers can practise it to (5) …... to be extremely helpful. For example.. C or D best fits each space. the body is more supple. it easier in the evening (12) …. There is an example at the beginning (0). executives to give a much needed (6) …. Contrary to what many people believe. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 A A A A A A A A A A A A A A A although put at according restore pause see hurt make hour find though insist each demonstrate B B B B B B B B B B B B B B B whereas paid in matching return break check ache do season discover when require all prove C if C allowed C of C fitting C realise C interval C control C injury C result C time C notice C until C need C either C show D D D D D D D D D D D D D D D unless provided on depending receive interruption call scratch cause stage recognise despite want several turn _____/15 points Sarajevo Canton. Example 0: A taken B lasted C spent D passed Yoga Yoga is one of the most ancient forms of exercise. Beginners (11) …. at any age. children to improve their memory and concentration. None of the exercises should (9) …. The best (10) …… to practise is either in the morning or in the evening. Yoga has (0)…… several years to become recognised world-wide.THE EIGHTH CANTONAL ENGLISH LANGUAGE COMPETITION – Primary Schools 2009 Additional task I Read through the text below and then look at the questions.. Ministry of Education and Science – Pedagogical Institute . but it's best to start slowly at first.

underline the word and write it at the end of the line. √_____ the____ _______ 1 _______ 2 _______ 73 _______ 4 _______ 5 _______ 6 _______ 7 _______ 8 _______ 9 _______ 10 _______ 11 _______ 12 _______ 13 _______ 15 14 adopt to an original and economical form of writing. the quicker you will write. and the more elaborate 11 your writing. read the text below and look carefully at each line. but a large signatures. put a tick (√) at the end of the line. Ministry of Education and Science – Pedagogical Institute . If a line is correct. Some of the lines are correct and some have a word that should not be there. They 15 executives have small. In the same way. Intelligent 12 writers often depart from the writing style they were 13 taught at school because of they find it too slow.THE EIGHTH CANTONAL ENGLISH LANGUAGE COMPETITION – Primary Schools 2009 Additional task II For questions 1-15. If a line has a word that should not be there. the more is simplified your 10 writing. 2 which is made in a continuous motion. the disconnected 1 writing is usually slower than connected is writing. A very fast script 3 shows of intelligence and an ability to get down to 4 essentials quickly. It is a 6 fact that the more articulate you are the faster than you 7 will write it. There are two examples at the beginning (0 and 00). the more time you do take over it. Very large handwriting is rarely as fast. so fast writing is a clear indication of your 8 ability to speak in fluently as well as your mental 9 capacity. 5 as the writer tends to waste the time and effort. fast writing. Many _______ 14 ______/15 points Sarajevo Canton. Speed in handwriting 0 The speed of your handwriting can be estimated by the 00 fluency and continuity of your script.

. originating in India 5000 years ago. Yoga can be practised by anyone. Contrary to what many people believe. with a doctor first if you've suffered from any type of (8) …. the body is more supple. recently. Just taking ten to fifteen minutes out of your schedule can (15) …. (1) ….. Yoga has (0)…… several years to become recognised world-wide. you do not (13) ….. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 A A A A A A A A A A A A A A A although put at according restore pause see hurt make hour find though insist each demonstrate B B B B B B B B B B B B B B B whereas paid in matching return break check ache do season discover when require all prove C if C allowed C of C fitting C realise C interval C control C injury C result C time C notice C until C need C either C show D D D D D D D D D D D D D D D unless provided on depending receive interruption call scratch cause stage recognise despite want several turn _____/15 points Sarajevo Canton. much more attention has been (2) …. to it because of the ways in which it can benefit health. Decide which of the answers A. any physical condition.. C or D best fits each space..125) Read through the text below and then look at the questions. day. p. it easier in the evening (12) …. their energy and to improve stamina. you any pain. There is an example at the beginning (0). Beginners (11) …. Ministry of Education and Science – Pedagogical Institute . The best (10) …… to practise is either in the morning or in the evening.KEY (FC.. It's a good idea to (7) …... executives to give a much needed (6) …. . on physical needs. None of the exercises should (9) ….. to be extremely helpful. to practise an hour of yoga (14) …. SB... (4) …. at any age. but it's best to start slowly at first.. For example.. Example 0: A taken B lasted C spent D passed Yoga Yoga is one of the most ancient forms of exercise. B. OBJECTIVE. (3) ….THE EIGHTH CANTONAL ENGLISH LANGUAGE COMPETITION – Primary Schools 2009 Additional task I . children to improve their memory and concentration. to their overworked minds. athletes and dancers can practise it to (5) ….

They 15 executives have small. Pol. Ministry of Education and Science – Pedagogical Institute . Ex.KEY (FC Gold. Some of the lines are correct and some have a word that should not be there. Speed in handwriting 0 The speed of your handwriting can be estimated by the 00 fluency and continuity of your script.Max.. put a tick (√) at the end of the line. the disconnected 1 writing is usually slower than connected is writing. ____√__ 0 ____the_ 00 ___is___ 1 ___√____ 2 ___of____ 3 ___as___ 4 ___the___ 5 ___than__ 6 ____it____ 7 ____in___ 8 ____is___ 9 ____√___ 10 ____do__ 11 ____√___ 12 ____of___ 13 _____a___ 15 14 adopt to an original and economical form of writing. ed. A very fast script 3 shows of intelligence and an ability to get down to 4 essentials quickly. Very large handwriting is rarely as fast. the more time you do take over it. There are two examples at the beginning (0 and 00).108) For questions 1-15... It is a 6 fact that the more articulate you are the faster than you 7 will write it. so fast writing is a clear indication of your 8 ability to speak in fluently as well as your mental 9 capacity.ed.Max. p. the quicker you will write. fast writing. Ex. underline the word and write it at the end of the line. but a large signatures.THE EIGHTH CANTONAL ENGLISH LANGUAGE COMPETITION – Primary Schools 2009 Additional task II . In the same way. If a line is correct.99) 1B 2B 3A 4C 5D 6D 7A 8B 9B 10 C Sarajevo Canton. If a line has a word that should not be there. 5 as the writer tends to waste the time and effort. Many ____to___ 14 ______/15 points READING COMPREHENSION. FC GOLD. Intelligent 12 writers often depart from the writing style they were 13 taught at school because of they find it too slow. p. read the text below and look carefully at each line. the more is simplified your 10 writing. and the more elaborate 11 your writing.. Pol. 2 which is made in a continuous motion.

b 7. b 12. d 41. c 2. a 40. b 48. d 17. c 16. c 37. b 38. b 18. c VOCABULARY SECTION 1A 2C 3A 4B 5D 6A 7A 8B 9D 10D 11C 12A 13B 14A 15C 16D 17D 18C 19C 20C 21B 22D 23A 24A 25C 26C 27C 28B 29A 30A ADDITIONAL TASK I & ADDITIONAL TASK II EXTRA READING 1B 2B 3A 4C 5D 6D 7A 8B 9B 10C Sarajevo Canton. b 3. b 26. c 5. a 54. c 56. b 59. c 22. b 47. a 35. d 55. c 31. c 51. a 44. c 11. d 25. d 45. a 50. a 8. a 28. c 32. Ministry of Education and Science – Pedagogical Institute . a 24. d 10. c 53. a 33. a 60. d 36. b 42. b 15. d 30. b 43. a 14. d 21. b 39. d 9. b 46. d 19. c 13. c 29. a 20. d 49.THE EIGHTH CANTONAL ENGLISH LANGUAGE COMPETITION – Primary Schools 2009 KEY GRAMMAR SECTION 1. a 57. d 58. c 6. d 4. c 23. b 52. d 34. b 27.

9.2009. 5.THE EIGHTH CANTONAL ENGLISH LANGUAGE COMPETITION – Primary Schools 2009 THE EIGHTH CANTONAL LANGUAGE COMPETITION –Primary Schools 2009 OSMO KANTONALNO TAKMIČENJE IZ ENGLESKOG JEZIKA ZA UČENIKE OSNOVNIH ŠKOLA Konačni rezultati 25. 2. Redni broj 1.beg Bašagić El-Manar Izet Šabić Čengić Vila I Meša Selimović 12.03. 4. 7. 6. Ramić Sarajevo Canton. Sedma osnovna škola Porodice ef. Ministry of Education and Science – Pedagogical Institute . 13. 11. 8.bod ___/100 97+15 97+9 96 95+13+ 13+14 95+13+ 13+13 95+11 94 93 92 92 92 92 91 90 90 90 90 90 90 90 89 89 89 89 87 87 87 Škola i odjeljenje Osman Nuri Hadžić Hrasno Alija Nametak Mehmedalija Mak Dizdar Malta Hasan Kikić Isak Samokovlija Fatima Gunić KŠC Prva osnovna škola Druga osnovna škola Grbavica I Musa Ćazim Ćatić Silvije Strahimir Kranjčević Općina Novi Grad Novo Sarajevo Centar Novi Grad Novo Sarajevo Centar Centar Novi Grad Centar Ilidža Ilidža Novo Sarajevo Centar Centar Novo Sarajevo Novo Sarajevo Novi Grad Novi Grad Vogošća Stari Grad Centar Ilidža Vogošća Novo Sarajevo Novi Grad Ilidža Vogošća Aleksandar Putica Emina Mašović Merima Tica Dino Kreho Alma Karačić Naida Kurto Deni Kukavica Lejla Džanko Demian Luca Krilić Emir Kobašlić Faris Saračević Amar Panjeta Berina Porča Fe a Krvavac Alija Džeko Adi Bektašević Suad Krilašević Lamija Milišić Vedad Mulić Jasmin Marevac Hana Sarvan Nihad Softić Eldin Hajrić Sara Oprašić Ivona Ivković Asif Smajlović Anela Mustafić 10. Isa-Beg Ishaković Grbavica II Ćamil Sijarić Skender Kulenović Zajko Delić Edhem Mulabdić Safvet . 3. Ime i prezime učenika Šifra 42 53 11 33 37 58 20 22 31 04 10 48 26 34 47 27 50 21 05 18 60 03 07 43 36 15 13 Br.

maj Pazarić Deveta osnovna škola Rakovica Hilmi ef. Ministry of Education and Science – Pedagogical Institute . Četvrta osnovna škola Mula Mustafa Bašeskija Mehmed . 18. 19. 25. 29. 16.mart Hasan Kaimija Osman Nakaš Osma osnovna škola Mirsad Prnjavorac Dobroševići Kovačići Džemaludin Čaušević Zahid Baručija Podlugovi Treća osnovna škola Velešićki heroji Nafija Sarajlić Šesta osnovna škola 15.beg Kapetanović Ljubušak Vrhbosna Aleksa Šantić 9. Lamija Raščić Amra Nikšić Adi Palavra Amra Šarić Emina Hidanović Amila Šadinlija Mustafa Ćurčić Lejla Bise Šaban Nuhanović Adna Makarević Arnela Šarkinović Emir Gušo Elida Dedić Muamer Hrbatović Fikret Krakonja Naida Muslić Senada Čizmić Leila Ćatić Arijan Pranjić Amel Kalajdžisalihović Nedžiba Idrizović Mersiha Hošić Berina Beširović Mirha Neimarlija Berina Hasanović Adi Ibišević Samra Hujić Arnela Čamdžić Muhamed Smajević Amila Kozić Naida Nuhić Ahmed Bešlija Amina Aganović Ajnura Akbaš Merima Pirić Dino Mehmedović Mirsad Terzo 45 24 56 01 49 29 09 65 39 41 30 64 25 14 59 51 06 46 40 23 32 62 19 28 52 38 57 55 16 63 44 08 54 61 17 35 02 87 86 86 86 86 86 85 85 85 83 83 82 82 81 81 80 80 80 79 78 78 76 76 76 74 73 70 70 67 65 63 61 60 57 56 55 38 Umihana Čuvidina Hamdija Kreševljaković Peta osnovna škola 6. Avdo Smajlović Vladislav Skarić Šejh Muhamed ef.THE EIGHTH CANTONAL ENGLISH LANGUAGE COMPETITION – Primary Schools 2009 14. 17. 23. 21. 34. 24. 32. 20. Hadžijamaković Pofalići Novi Grad Stari Grad Ilidža Hadžići Centar Novi Grad Ilidža Vogošća Novi Grad Novo Sarajevo Novi Grad Vogošća Ilijaš Ilidža Novo Sarajevo Centar Ilidža Novi Grad Centar Stari Grad Novo Sarajevo Ilidža Stari Grad Centar Stari Grad Novi Grad Hadžići Ilidža Hadžići Ilijaš Stari Grad Ilijaš Novi Grad Ilijaš Novi Grad Novi Grad Trnovo 22. Šarić Hašim Spahić Saburina Srednje Behaudin Selmanović ulistan Al-Walidein Gazzaz Sokolje Zaim Kolar Sarajevo Canton. 31. 28. 33. 26. 30. 27.

Ministry of Education and Science – Pedagogical Institute . član Sarajevo Canton.95+11. VI. član. takmičenju pristupilo 64 učenika iz 64 škola.THE EIGHTH CANTONAL ENGLISH LANGUAGE COMPETITION – Primary Schools 2009 BILJEŠKA: Za takmičenje se prijavilo 64 učenika iz 64 škole. 64 učenika su rangirani na 34 mjesta.V i VI mjesto su odlučeni dodatnim testovima . predsjednik. prvo i drugo mjesto je odlučeno dodatnim testom: 97+15 bodova za I mjesto i 97+9 bodova za II mjesto.95+13+13+14 . V. Dževahira Arslanagić. Maksimalan broj bodova je 97/100 na I i II mjestu. Komisija: Vera Bičakčić. Almin Demir. IV .95+13+13+13 . IV.

Related Interests